Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 11-4-2013

on Wednesday, 24 April 2013. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 11-4-2013

«ΣΚΟΠΙΑΝΟ»

Στις 9 Απριλίου ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς κατέθεσε νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος με την ονομασία «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας»,η οποία δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.
Μία ημέρα νωρίτερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με ψήφους 39 υπέρ και 13 κατά, ζήτησε από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ πριν από το τέλος του προσεχούς Ιουνίου. Παράλληλα επισκέφθηκαν την ΠΓΔΜ ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση κ. Φούλε και η εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική κ. Άστον, προκειμένου να πείσουν τις πολιτικές δυνάμεις για να επικεντρωθούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους.
Στις 16 Απριλίου παρουσιάστηκε η ειδική έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, η οποία αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί, αλλά υπογραμμίζει και την ανάγκη επιλύσεως πρώτα των προβλημάτων με Ελλάδα και Βουλγαρία.

Σχόλιο: Εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική κρίση της χώρας μας, ΟΗΕ και Ε.Ε., εκδηλώνουν συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για να δοθεί ημερομηνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ και εισόδου της στο ΝΑΤΟ.

Εκτίμηση: Η προσπάθεια ΟΗΕ και Ε.Ε. θα αποτύχει γιατί η Ελλάδα θα απορρίψει τη νέα πρόταση. Τα Σκόπια, πιθανόν, να τη δεχθούν μόνο και μόνο για να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως αδιάλλακτη.

Αναλυτής

Αντιστράτηγος  ε.α. ΧΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ
Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς

 

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 28-3-2013

on Wednesday, 24 April 2013. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Στρατηγικές Ειδήσεις, Σχόλια και Εκτιμήσεις

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 28-3-2013

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ» ο ειδικός απεσταλμένος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Πρέσβης κ. Λότεμ δήλωσε, από το βήμα του 12ου Τουρκικού Συνεδρίου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που έγινε στην Τουρκία στις 12 Απριλίου 2013, ότι «η μεταφορά του Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δια μέσου της Τουρκίας είναι η πιο καλή επιλογή από οικονομική άποψη. Μιλάμε για έναν αγωγό Ισραήλ – Τουρκίας».

Σχόλιο: Το Ισραήλ, ύστερα από τη συγγνώμη του κ. Νετανιάχου για την επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά», προσπαθεί να προσεγγίσει την Τουρκία με την πολύ δελεαστική πρόταση για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, θέτοντας τον κ. Ερντογάν προ του διλήμματος : συμμαχία με το Ισραήλ ή ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου, δεδομένου ότι και τα δύο μαζί δεν γίνονται.

Εκτίμηση: Ο κ. Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση άμεσα του Συριακού προβλήματος και στη συνέχεια του Ιράν, θα προτιμήσει τη συμμαχία με το Ισραήλ, ανταλλάσσοντάς την με κέρδη σε άλλους τομείς και κυρίως στο Συριακό, όπου επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο, προκειμένου να αποκλειστεί και περίπτωση της δημιουργίας ανεξαρτήτου Κουρδιστάν στη Συρία, κατά τα πρότυπα του Ιρακινού.

Αναλυτής

Αντιστράτηγος  ε.α. ΧΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ
Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς


 

ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 16/12/2012-15/3/2013

on Tuesday, 26 March 2013. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Του Αντιστρατήγου ε.α. Χ. ΜΟΥΣΤΑΚΗ, Επιτίμου Διοικητού 1ης Στρατιάς.

ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 16/12/2012-15/3/2013

Γεγονότα και εξελίξεις στο διάστημα

16 Δεκεμβρίου 2012 – 15 Μαρτίου 2013

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 14-3-2013

on Saturday, 16 March 2013. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 14-3-2013

ΕΥΡΩΠΗ - ΕΛΛΑΔΑ

  • Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κώστας Στομπολής δήλωσε ότι τα επιβεβαιωμένα αποθέματα σε Κύπρο και Ισραήλ ισοδυναμούν ή υπερβαίνουν ακόμη και αυτά του Αζερμπαϊτζάν.

Η "ξαφνική" κρίση στα Τουρκο-συριακά σύνορα και οι τουρκικές επιδιώξεις.

on Thursday, 04 October 2012. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Η

Η βολή ενός βλήματος όλμου από το συριακό έδαφος εναντίον της συνοριακής τουρκικής πόλης Akçakale, στάθηκε η αφορμή να φωτισθούν, σύμφωνα με την άποψη μου, οι τουρκικές επιδιώξεις και προθέσεις, που εδώ και καιρό άλλοτε θολά και άλλοτε πιο καθαρά εκφράζει η Τουρκία, σε ότι αφορά την συριακή εξέγερση εναντίον του τέως «φιλου» της Bashar al-Assad.
Δεν θα ασχοληθώ εδώ με την καταγραφή των εξελίξεων στα στενά πλαίσια του γεγονότος, που έγκριτοι και μη αναλυτές το χαρακτηρίζουν ως «σοβαρό που μπορεί να οδηγήσει σε τουρκο-συριακό πόλεμο», άλλωστε το περιστατικό φωτίζεται επαρκώς ειδησεογραφικά και η τουρκική πλευρά «σεβόμενη την δημοκρατία  και την ανάγκη για ενημέρωση» επιτρέπει την παρουσίαση σχετικών video’s.

Σκόπια: Συμφωνία για Κυβέρνηση VMRO-DPMNE και DUI.

on Sunday, 17 July 2011. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Σκόπια: Συμφωνία για Κυβέρνηση VMRO-DPMNE και DUI.

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011, το VMRO-DPMNE του Νίκολας Γκρουέφσκι και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι συμφώνησαν μετά από σχεδόν ένα μήνα διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο η σύνθεση της νέας κυβερνήσεως των Σκοπίων:

Γεώργιος Τσόγκας*: Κυβίστηση (κολοτούμπα) και ο Ερντογάν?

on Wednesday, 19 February 2020. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται εξελίξεις και παρατηρούνται έντονες διαβουλεύσεις σε ότι αφορά στην Συρία και στις σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας, στην γειτονική Λιβύη όπου οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ προσεγγίζουν (με διενέργεια μαχών με τις δυνάμεις του κ. Σάραζ) την Τρίπολη, αλλά και στην Α. Μεσόγειο όπου η Τουρκία επιβεβαιώνει εκ νέου τις προθέσεις της για διενέργεια έρευνας και γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της ΑΟΖ που εκείνη θεωρεί ότι ως δηλωθείσα (υποστηριζόμενη και από το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο) στον ΟΗΕ, δύναται να αξιοποιήσει.

PDF

<<  13 14 15 16 17 [18