Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

20/1/2017. Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

on Friday, 20 January 2017. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

20/1/2017. Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ένα αξιοπρόσεκτο άρθρο του Ερόλ Μανίσαλι για το Κυπριακό*

   
(Φωτ.: sputniknews.com)

Άρθρο του Ερόλ Μανίσαλι1 στην εφ. Cumhuriyet, 17/1/2017.

Είναι μεγάλο λάθος να γίνονται τώρα οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, σε μια περίοδο που η Τουρκία παλεύει με την τρομοκρατία και τον πόλεμο στη Συρία και που η εξουσία στην Άγκυρα δεν σκέφτεται τίποτε άλλο πέρα από το να θεσμοθετήσει την «ενός ανδρός αρχή» με τη μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρευομένη Δημοκρατία. Η διαδικασία αυτή εγκυμονεί μεγάλα λάθη, όπως έγινε και στο άνοιγμα προς τους Κούρδους και τον Άσαντ(!).

Γιατί το ζήτημα της Κύπρου εκτός του ότι είναι ένα πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων, σχετίζεται και με την ασφάλεια της Τουρκίας (και της Συνθήκης της Λοζάνης).

Η Τουρκία είναι αναγκασμένη να έχει σημαντική παρουσία στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όχι μόνο από την άποψη των πηγών και των δρόμων μεταφοράς των ενεργειακών πρώτων υλών, αλλά είναι αναπόφευκτο να έχει εκεί ισχυρή παρουσία, για να εμποδίσει το σχέδιο για το Κουρδιστάν. Μια Τουρκία αποκομμένη από την Κύπρο, θα ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για την εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για την απώλεια των στρατηγικών συμφερόντων της στην περιοχή.

Οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας στις συζητήσεις
1.    Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει έμπρακτη και αποτελεσματική εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Δεν πρέπει να δεχτεί σε καμία περίπτωση λύσεις όπου θα πάψει να είναι εγγυήτρια δύναμη μετά από κάποιον καιρό, ή να μεταβιβάσει αυτή την εξουσία της στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μέλη της ΕΕ και θα κάνουν ό,τι θέλουν στο πλαίσιο αυτό. Είναι φανερά αυτά που θέλει να κάνει το ΝΑΤΟ (και οι ΗΠΑ) στη Συρία. Μπορούν να επεκτείνουν την επιρροή του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας PYD μέχρι το ακρωτήριο του Αγίου Ανδρέα και την Καρπασία. Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία πρέπει να παραμείνουν έμπρακτες και αποτελεσματικές εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.
2.    Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) πρέπει να έχουν συνεχή παρουσία την ΤΔΒΚ τουλάχιστον σε επίπεδο σώματος στρατού. Το κράτος των Ελληνοκυπρίων διαθέτει ισχυρό στρατό. Το κράτος των Ελληνοκυπρίων και η Ελλάδα, σε στρατιωτικό επίπεδο, λειτουργούν ως ένα σώμα. Οι στρατιωτικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας της Αγγλίας που χρησιμοποιούνται και από τις ΗΠΑ, βρίσκονται στο νησί ως «ιδιοκτησία των Άγγλων». Σε άρθρο που δημοσίευσα στις 16 Μαΐου 2008 στη στήλη μου «Στην Κόψη του Μαχαιριού» (Bıçak Sırtı),2 είχα αναφέρει ότι κάποιες «ξένες» χώρες έκαναν πρακτικές προετοιμασίες για κατασκευή στρατιωτικών βάσεων σε συγκεκριμένες περιοχές της ΤΔΒΚ. Η αεροπορική βάση που τότε χρησιμοποιούσαν οι ΤΕΔ είχε μεταβιβαστεί αθόρυβα στην εταιρία CAS. Μετά το δημοσίευμα δεν ήρθε καμία διάψευση ούτε από την Άγκυρα ούτε και από τις πρεσβείες των σχετικών χωρών. Μόνο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με μια ανακοίνωσή του, είχε πει τότε ότι «ο δημόσιος διαγωνισμός είχε γίνει κανονικά». Αν δεν απατώμαι, η απάντηση σε εκείνο το άρθρο μου δόθηκε από την οργάνωση του Γκιουλέν, με τη συνωμοσία της Εργκένεκον και τον εγκλεισμό της στρατιωτικής ηγεσίας των ΤΕΔ, που αντιδρούσαν στο σχέδιο εκείνο, στις φυλακές της Σηλυβρίας!
3.    Το να δοθεί το δικαίωμα στους Ελληνοκυπρίους να εγκαθίστανται ελεύθερα στην ΤΔΒΚ, θα έχει ως αποτέλεσμα στο μέλλον να μετατραπούν οι Τουρκοκύπριοι, όπως έγινε και στη Δυτική Θράκη, σε μειονότητα. Όπως η Τουρκία στις μέρες μας «βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντι στην Ελλάδα, λόγω των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, έτσι θα βρεθεί σε περιθωριακή θέση και στην Κύπρο, όταν θα γίνουν μειονότητα οι Τουρκοκύπριοι στην περιοχή τους». Γι’ αυτό πριν από το 1974 οι Τουρκοκύπριοι είχαν αναγκαστεί να φύγουν, να μεταναστεύσουν στην Αγγλία, για να γλιτώσουν από την καταπίεση των Ελληνοκυπρίων. Η πρώτη κουβέντα εκείνων που ήρθαν στην εξουσία, στο τέλος του 2002, ήταν «Αυτή η υπόθεση, το Κυπριακό, δεν θα προχωρήσει με τον Ντενκτάς. Θα αλλάξουμε την 40ετή πολιτική μας στην Κύπρο». Και το Κυπριακό έφτασε σ’ αυτό το σημείο μετά το σχέδιο Ανάν. Προσπαθούν να αποκόψουν τελείως την Τουρκία από το νησί και από την ΤΔΒΚ, ως αποτέλεσμα του Μεγάλου Σχεδίου της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Πρώτα το Αιγαίο και τώρα η Κύπρος
Τα τελευταία χρόνια άρχισε η ενεργός κατάληψη των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα. Μαζί με τον ελληνικό στρατό (που έχει εγκατασταθεί στα νησιά), εκεί κυματίζει και η ελληνική σημαία.

Τώρα ήρθε η σειρά για τη μεγάλη χαψιά, την Κύπρο.
Από τα νιάτα μου, από το 1963, τότε που ήμουν 23 χρονών, πέρασα τη ζωή μου μέσα στο «Ζήτημα της Κύπρου». Όταν ήμουν πρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων στην Εθνική Οργάνωση Νέων Τουρκίας (TMGT), υπερασπίστηκα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (CENYC) τα δικαιώματα που εξασφάλισαν στην Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους οι συνθήκες Γενεύης και Λονδίνου του 1960. Μετά το 1974 είχα στενές σχέσεις με τους αρμόδιους πολιτικούς στην Άγκυρα και με τον Ντενκτάς. Έγραψα περίπου δέκα βιβλία που εξηγούν το Κυπριακό Πρόβλημα. Αλλά ποτέ δεν υπήρξα τόσο απαισιόδοξος όσο σήμερα.

Από τη μία συνεχίζουν οι κρίσιμες συναντήσεις σε σχέση με την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο, και από την άλλη βλέπω τα χάλια των πολιτικών και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αναρωτιούνται «Πώς κατάντησε έτσι η Τουρκία;»!

Φοβάμαι ότι, κατά πάσα πιθανότητα, όλα αυτά που είναι σε εξέλιξη, στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είναι αντίθετα με τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, όπως αντίθετα ήταν το άνοιγμα που επιχείρησε η Άγκυρα προς τους Κούρδους και η προσέγγιση που έκανε η Τουρκία με τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» – και βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Αν αύριο η ΤΔΒΚ βρεθεί στη θέση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, θα βγουν πάλι κάποιοι να δηλώσουν «κάναμε λάθος, εξαπατηθήκαμε»;

Αν συμβούν αυτά που φοβάμαι στο Κυπριακό, τότε ένα από αυτά που θα κληθούμε να πληρώσουμε για τις αλλαγές που επιχειρούνται το διάστημα αυτό στο σύνταγμα, θα είναι η Κύπρος.

* 1. [Σ.τ.ε.] Ο Ερόλ Μανίσαλι είναι ένας έμπειρος αρθρογράφος που ασχολήθηκε για περισσότερο από πενήντα χρόνια με το Κυπριακό, έχοντας γράψει περίπου δέκα βιβλία για το θέμα. Εδώ παρουσιάζει τις ενστάσεις του για την πορεία του Κυπριακού από την πλευρά των τουρκικών στρατηγικών συμφερόντων, και όπως αυτός τα αντιλαμβάνεται. Γι' αυτό και είναι άξιο προσοχής και μελέτης.
2. Στην εφ. Cumhuriyet. Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου
Επιμέλεια: Σάββας Καλεντερίδης

17/1/2017. Ανατροπές, συμμαχίες, συμφέροντα και επιλογές πολιτικής

on Monday, 16 January 2017. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

17/1/2017. Ανατροπές, συμμαχίες, συμφέροντα και επιλογές πολιτικής

Το Χαλέπι έπεσε, οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης συνεχίζονται ενώ η Ράκκα συνεχίζεται να δέχεται αεροπορικούς βομβαρδισμούς από πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων εθνικοτήτων. Σε μια ταχύτατη ανατροπή, Ρωσία και Τουρκία, συντονίζουν σε αγαστή συνεργασία, τις στρατιωτικές και διπλωματικές τους προσπάθειες στο μέτωπο της Συρίας, με την Ουάσινγκτον να παρατηρεί εκνευρισμένη και την Ευρώπη μονίμως αμήχανη.

Ακριβώς, ένα χρόνο πριν, «έγκριτοι» στρατιωτικοί αναλυτές επισήμαιναν την ευκαιρία συμπόρευσης μας με τον δυναμικό πρόεδρο Πούτιν και το «φιλελληνικό» ομόδοξο ορθόδοξο ρωσικό γένος για την αντιμετώπιση της διαχρονικά σταθερής τουρκικής απειλής. Σύνηθες φαινόμενο της ελληνικής ψυχοσύνθεσης, η αναζήτηση «από μηχανής θεών» οι οποίοι μη φειδόμενοι θυσιών, κόπων και κόστους είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν αφιλοκερδώς για τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Για τα τελευταία δε, φαίνεται ότι δυστυχώς μας χαρακτηρίζει μια σχετική ατολμία έως και απροθυμία να αναλάβουμε τα βάρη και το κόστος διαφύλαξης που μας αναλογεί. Για να μιλήσω δε με όρους διεθνών σχέσεων, φαίνεται ότι αποφεύγουμε το κόστος της εξισορρόπησης του αντιπάλου έχοντας παρασυρθεί από μια ουτοπική στρατηγική «μεταφοράς των βαρών» σε τρίτους παίκτες. Πράγματι η στρατηγική της «μεταφοράς των βαρών» είναι υπαρκτή και ενίοτε επιτυχημένη αλλά συνοδεύεται από προϋποθέσεις που στην περίπτωση μας αδυνατούμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε αλλά και να κατανοήσουμε.

Δικαιολογημένα ο στοχαστής Παναγιώτης Κονδύλης είχε προ εικοσαετίας επισημάνει ότι η βαθύτερη επιδίωξη της Ελλάδος με την ένταξη της στην ευρωπαϊκή κοινότητα ήταν η εξασφάλιση ασφάλειας και ευημερίας με τις «πλάτες» άλλων (μορφή του συνδρόμου του «free rider») . Η ιδεολογικά κεκαλυμμένη αυτή επιδίωξη δεν αποτελεί αυτή καθαυτή όνειδος, καθώς ανάλογους στόχους έχουν άπασες οι χώρες που θυσιάζουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας εισερχόμενες σε μια ένωση ή συμμαχία κρατών. Στη δική μας περίπτωση, το ολέθριο σφάλμα βρίσκεται στην αδυναμία μας να αντιληφθούμε τα όρια αυτής της στρατηγικής καθώς και τις μεταβαλλόμενες διεθνείς καταστάσεις και διαθέσεις των συμμάχων και εταίρων μας. Αντίστοιχα ανεδαφικές και οι συνεχείς μας επικλήσεις στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου χωρίς να τολμούμε να τις συνδυάσουμε αποτελεσματικά με απειλή  διασάλευσης της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας. Η λειτουργία των διεθνών θεσμών και οργάνων ελάχιστα έχουν επιλύσει το δυσεπίλυτο ζήτημα της προβληματικής συνύπαρξης «δικαίου» και ασφάλειας στο άναρχο διεθνές περιβάλλον. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής του «δικαίου» διαταράσσει τη μεταξύ τους ευαίσθητη ισορροπία και δυναμιτίζει την ύπαρξη της ασφάλειας. Ακόμη και στην περίπτωση της μη ύπαρξης ιδιαιτέρων συμφερόντων, τα διεθνή όργανα, καθοδηγούμενα από τις συγκλίσεις και εξισορροπήσεις των «μεγάλων  δυνάμεων», επιλέγουν την προάσπιση της διατήρησης της ειρήνης θέτοντας σε υποδεέστερη θέση αιτήματα «δικαίου». Μια ολόκληρη σειρά αποφάσεων διεθνών δικαστικών οργάνων καταδεικνύει την τάση της προτίμησης συμβιβαστικών «πολιτικών» λύσεων με αποτέλεσμα αναθεωρητικά κράτη με πλεόνασμα ισχύος και συνεχόμενες απειλές διασάλευσης της διεθνούς ασφάλειας  να ευρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των «νομοταγών» αντιπάλων τους και των επικλήσεων τους για εφαρμογή του «δικαίου».

Αλλοίμονο δε στο κράτος που δεν έχει κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα και βαδίζει σε ουτοπικούς ατρόπους, ειδικά μάλιστα, αν ευρίσκεται σε διακεκαυμένες ζώνες. Ανεπίτρεπτη αφέλεια, ειδικά για τους απογόνους του Θουκυδίδη που με μοναδικό τρόπο και αξεπέραστα, περιέγραψε πριν από 2500 χρόνια τις πολυεπίπεδες λειτουργίες, τους συνεχείς ανταγωνισμούς και τις ανελέητες συγκρούσεις των ανθρώπινων ομάδων.

Η αρχική μας αναφορά στην επαναπροσέγγιση Ρωσίας με Τουρκία δεν αποτελεί και προτροπή για ακολούθηση μιας παραπλήσιας καιροσκοπικής εξωτερικής πολιτικής με αυτή που εφαρμόζει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα της κυριαρχίας του «σουλτάνου». Είναι τελείως διαφορετική η σκληρή διακρατική διαπραγμάτευση για μεγιστοποίηση των κερδών από μια συνεχή, εναλλασσόμενη και εκβιαστική, έναντι πάντων, καιροσκοπική πολιτική. Ειδικά δε η δεύτερη στρατηγική προϋποθέτει ικανότητα άμεσης προσαρμογής και υφαρπαγής ευκαιριών εκμεταλλευόμενη στο έπακρο όλους εκείνους τους παράγοντες που την καθιστούν (αν αυτό πράγματι συμβαίνει) εφικτή. Ίσως η μέγιστη ικανότητα σε αυτή την καιροσκοπική πολιτική να είναι η αντίληψη των ορίων της και η έγκαιρη χρονικά μεταστροφή με την επίτευξη έστω και μέρους των επιθυμητών στόχων. Αντίθετα, η πολιτική της σταθερής συμπόρευσης και αξιοπιστίας, πέραν των εγγενών πλεονεκτημάτων της, χαρακτηρίζεται από την προβλεψιμότητα,  τον περιορισμένο αριθμό επιλογών και την αδυναμία δημιουργίας πιεστικών καταστάσεων για εξασφάλιση παραχωρήσεων και κερδών. Για άλλη μια φορά, ο προσεκτικός συνδυασμός των δύο ακραίων αυτών προσεγγίσεων εξασφαλίζει την καλύτερη επίτευξη των στόχων μας.

Βέβαια, στις διεθνείς σχέσεις ισχύει το αξίωμα ότι όλα κρίνονται εκ του τελικού αποτελέσματος, με τον παράγοντα του χρόνου να υποκρύπτει ενίοτε εκπλήξεις και απροσδόκητες ανατροπές. Σε κάθε όμως περίπτωση, η επιτυχία της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε, πλέον της ορθής σχεδίασης και εφαρμογής της σε σχέση με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, εξαρτάται τα μέγιστα από τη σχετική ισχύ μας (στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική κλπ) που ως έθνος διαθέτουμε έναντι του αντιπάλου αλλά και τη βούληση μας όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από φίλους και εχθρούς σε βάθος χρόνου.

28/12/2016. Η δημόσια συζήτηση για τον επανακαθορισμό των αμερικανο-ϊσραηλινών σχέσεων

on Wednesday, 28 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Χρήστος Ζιώγας, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, Συνεργάτης του ΕΛΙΣΜΕ

28/12/2016. Η δημόσια συζήτηση για τον επανακαθορισμό των αμερικανο-ϊσραηλινών σχέσεων

Όταν ο John Mearsheimer και o Stephen Walt συνέγραψαν το άρθρο The Israel Lobby (London Review of Books, Vol. 28 No. 6 • 23 March 2006, p. 3-12) και κατόπιν εξέδωσαν το γνωστό βιβλίο The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και στις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις. Η βασική προβληματική και των δύο κειμένων εστιαζόταν στον ρόλο και την επιρροή που ασκεί το εβραϊκό λόμπυ στην χάραξη και στην εφαρμογή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Χρησιμοποιώντας στην ανάλυσή τους τα θεωρητικά εργαλεία του πολιτικού ρεαλισμού, της κυρίαρχης θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ανεπιφύλακτη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το κράτος του Ισραήλ, ιδίως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή, και όχι μόνο. Η προσέγγισή τους βασίστηκε στην ορθολογική συμπεριφορά που ακολουθούν ή οφείλουν να ακολουθούν τα κράτη εντός του άναρχου διεθνούς συστήματος. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, πριν από κάθε δράση τα κράτη υπολογίζουν πάντα το εν δυνάμει κόστος ή όφελος έτσι ώστε να επιτύχουν τον αντικειμενικό τους σκοπό που είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών τους συμφερόντων.

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πόλεμου το Ισραήλ παρείχε πραγματικά πολύτιμες γεωπολιτικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον, πολλών επιπέδων, ανταγωνισμό τους με τη Σοβιετική Ένωση, στο βαθμό που συνέβαλε στην επιδίωξη της Ουάσιγκτον για στρατηγική εποπτεία της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η αντιπαράθεση του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη και οι νικηφόροι πόλεμοι ενίσχυσαν τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης, οδηγώντας σε  αναθεώρηση των συμμαχικών επιλογών σημαντικών αραβικών κρατών της περιοχής, όπως συνέβη με την Ιορδανία μετά το 1967 και με την Αίγυπτο μετά το 1973.

Οι δύο κορυφαίοι θεωρητικοί των Διεθνών Σχέσεων ισχυρίστηκαν πως μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου δεν δικαιολογείται η αμερικανική πολιτική της αναφανδόν διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης του Ισραήλ, διότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Θεωρούν τη συνέχιση της εν λόγω πολιτικής ανορθολογική και ανέφικτη σε βάθος χρόνου. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριάρχησαν πολιτικά, οικονομικά, ιδεολογικά και στρατιωτικά στο διεθνές σύστημα αποτελώντας τη μοναδική χώρα, που ακόμη και σήμερα, δύναται να ασκήσει πολιτική πλανητικών διαστάσεων.

Το Ισραήλ λόγω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης δεν ήταν τόσο απαραίτητο στους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Η επιρροή των εβραϊκών οργανώσεων στην Ουάσιγκτον σκοπό είχε να καλύψει το έλλειμμα στρατηγικής αναγκαιότητας στη διαδικασία διαμόρφωσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ένας επίσης ταγός της διεθνολογικής σκέψης, ο Kenneth Waltz -που με το έργο του συνέβαλε στην επιστημονική πληρότητα του γνωστικού αντικειμένου, καταδεικνύοντας τον τρόπο που αλληλεπιδρούν η δομή του διεθνούς συστήματος με τους κρατικούς δρώντες- υποστήριξε πως ένα κράτος για ορισμένους λογούς δύναται να ακολουθεί ανορθολογική εξωτερική πολιτική, όχι όμως σε βάθος χρόνου και όχι δίχως κόστος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην παρούσα συγκυρία βρίσκονται σε μια μεταβατική κατάσταση. ‘Έχοντας σπαταλήσει μεγάλο μέρος του διπλωματικού, οικονομικού, στρατιωτικού και ηθικού πλεονεκτήματος, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, δεν έχουν την πολυτέλεια να υιοθετούν ανορθολογικές επιλογές ακόμη και σε δευτερεύοντα, για εκείνες, στρατηγικά ζητήματα. Η συνέχιση δράσεων και πολιτικών που τα πιθανά αποτελέσματά τους δεν υποβάλλονται στη βάσανο του υπολογισμού του κόστους/οφέλους δεν αποτελούν ρεαλιστικές επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ο κυρίαρχος δρων του άναρχου και ανταγωνιστικού διεθνούς συστήματος. Εντός αυτού του πλαισίου η εξακολουθητική αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ θα έχει ενδεχομένως ένα συνεχώς διευρυμένο κόστος για τις ΗΠΑ.

Η κρίση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις, επ’ αφορμή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, είναι συνέπεια των προκλήσεων που αντιμετωπίζει πλέον η αμερικανική διπλωματία από τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις. Ο ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσσία και η εξ’ αντικειμένου σημαίνουσα θέση του Ιράν στους περιφερειακούς συσχετισμούς πιθανώς θα διαφοροποιήσει σε κάποιο βαθμό για το State Department  εκ των πραγμάτων και την ιεράρχηση της ειδικής σχέσης με το Ισραήλ.

Σταδιακά, στους μηχανισμούς σχεδίασης και άσκησης της αμερικανικής στρατηγικής σκέψης, οι εβραϊκές οργανώσεις θα δαπανούν περισσότερο χρόνο, χρήμα και διασυνδέσεις για να συνεχιστεί η υποστήριξη του Τελ Αβίβ από την Ουάσιγκτον που μεσοπρόθεσμα θα γίνεται μια διαδικασία ολοένα και πιο δύσκολη και μη ανεκτή για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Η πρόσφατη άκομψη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Αμερική, παρακάμπτοντας τον Πρόεδρο Ομπάμα, αποτυπώνει μια νέα πραγματικότητα.
Δημοσιεύθηκε και στη Νέα Πολιτική.

 

24/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 16/12/2016 - 22/12/ 2016

on Wednesday, 28 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουτσινάς, Πλοίαρχος ε.α. ΠΝ, Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

24/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ  16/12/2016 - 22/12/ 2016

1.  Στην Ουάσινγκτον, το Κολέγιο των Εκλεκτόρων επικύρωσε την εκλογή του Donald  F. Trump ως τεσσαρακοστού  πέμπτου Προέδρου των Η.Π.Α. Η σχετική ψηφοφορία έγινε στις 19/12 και η
καταμέτρηση που ακολούθησε απέδωσε  τα παρακάτω αποτελέσματα: Trump 304,  Clinton 227 ,  λοιποί  7,  Σύνολον : 538 .Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ανάληψη των Προεδρικών καθηκόντων την 20/1/2017, έχει αρχίσει.

2.  Στο Βερολίνο ,την Δευτέρα 19/12 ,στην Breitscheidplatz  και σε ελάχιστη απόσταση από την ιστορική ''Εκκλησία της Μνήμης'' ( Kaiser Wilhelm-Gedachtniskirche , όπως ονομάζεται, προς τιμήν του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου), με το κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς του Β' Π. Πολέμου καμπαναριό, ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο εορταστικό πλήθος της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς, προκαλώντας το θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 48. Αρχικά οι Γερμανικές Αρχές Ασφαλείας είχαν συλλάβει 23χρονο Πακιστανό και έχασαν πολύτιμο χρόνο ανακρίνοντάς τον  επί ώρες, χωρίς να προκύψει ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης.
Ο πραγματικός αυτουργός είχε διαφύγει και όλα τα συλλεχθέντα στοιχεία έδειχναν ως κύριο ύποπτο τον  24χρονο   Τυνήσιο  Ανίς  Αμρί.  Αυτός  επιβιβάστηκε με τη βία στο φορτηγό και σκότωσε με μαχαιριές τον Πολωνό  οδηγό  του ,που είχε προσπαθήσει ηρωικά να τον εμποδίσει στη δολοφονική του κούρσα ανάμεσα στο  ανύποπτο πλήθος. Περαιτέρω , έγινε γνωστό ότι ο Αμρί είχε εγκαταλείψει από επταετίας τη χώρα του  και εισήλθε παράνομα στην Ιταλία, όπου του επιβλήθηκε τετραετής κάθειρξη για απόπειρα πυρπόλησης σχολείου.

Στη Γερμανία βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο και υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε. Η προσπάθεια των Γερμανικών αρχών να τον απελάσουν στην πατρίδα του , προσέκρουσε στην άρνησή τους με το πρόσχημα ότι δεν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα έγγραφα από τους Γερμανούς, που να αποδεικνύουν ότι ήταν πράγματι Τυνήσιος υπήκοος. Η αρνητική αυτή εξέλιξη υποχρέωσε τις αρχές να εκδώσουν  προσωρινή άδεια παραμονής στον Αμρί.

Ο Υπουργός  Εσωτερικών του Ομόσπονδου Κρατιδίου  Βεστφαλίας/ Ρηνανίας, ανέφερε ότι ο Αμρί κατοικούσε, από το Φεβρουάριο 2016, κυρίως στο Βερολίνο , ενώ στο Κρατίδιό του είχε εμφανιστεί πρόσφατα. Αρνήθηκε  να αναφέρει εάν οι Αρχές τον είχαν καταχωρήσει σε λίστα  παρακολούθησης, ωστόσο οι πληροφορίες που  αποκαλύπτονται τώρα, κάνουν λόγο για  επαφές του Αμρί  με το δίκτυο του Αμπού  Ουαλάα, εξέχοντος  ιδεολογικού εκφραστή  της Τζιχάντ.

Οι Γερμανικές Αρχές   χαρακτήρισαν  τον Αμρί ως ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθότι οπλοφορεί ,και ανακοίνωσαν παροχή  αμοιβής 100.000 Ευρώ για  πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του  Amaq,  πρακτορείου προπαγάνδας του ISIS ,  η επίθεση στο Βερολίνο είναι έργο του ISIS.

Ως  συνέχεια της επίθεσης, έρχεται η άμεση δήλωση του Πρωθυπουργού του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βαυαρίας,  Horst Seehofer, ότι στη Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσουν και επανατοποθετήσουν την Πολιτική  τους επί θεμάτων  Μετανάστευσης και Ασφάλειας.

3. Στην Άγκυρα , την ίδια ημέρα (19/12), δολοφονείται ο  62χρονος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέϊ   Καρλόφ, την ώρα που απηύθυνε χαιρετισμό σε Έκθεση Φωτογραφίας. Δράστης ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αϊντίντας, Αστυνομικός που τα τελευταία  δυόμιση χρόνια υπηρετούσε σε μονάδα αντιμετώπισης   ταραχών στην Άγκυρα και ,σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στο χρονικό διάστημα μετά το αποτυχημένο

Πραξικόπημα της 15/7/2016 και έως πρόσφατα  είχε συμμετάσχει στην ομάδα φύλαξης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε οκτώ συνολικά περιπτώσεις. Ο δράστης εισήλθε στον χώρο της Έκθεσης ,χωρίς να περάσει από το μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων αρνούμενος να εκτελέσει την σχετική εντολή των πέντε φρουρών της εισόδου και  επιδεικνύων  απλώς την ταυτότητά του. Στη συνέχεια πλησίασε εκ των όπισθεν το Ρώσο Πρέσβη και τον εκτέλεσε με εννέα σφαίρες. Ακολούθως επιδόθηκε σε κραυγές, όπως: ''Ο Θεός είναι Μεγάλος'',

''Υπακούουμε  στη διαταγή της Τζιχάντ'',  ''Μη ξεχνάτε το Χαλέπι , μη ξεχνάτε τη Συρία. Όποιος συμμετέχει, θα πληρώσει. Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, δεν θα είστε ασφαλείς ούτε εσείς.'' Επίσης, ο δράστης  απήγγειλε στίχους από το Κοράνιο. Είναι εντυπωσιακό ότι όλη αυτή η ''τελετουργία'' της εκτέλεσης του Πρέσβη διήρκεσε περισσότερο από 50 δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων ουδείς από τις αρχές ασφαλείας εμφανίστηκε , ούτε συνεπώς έπραξε οτιδήποτε για να εμποδίσει την εκτέλεση ή έστω μετά από αυτήν να ακινητοποιήσει/εξουδετερώσει τον δράστη , κρατώντας τον ζωντανό , ώστε να ''μιλήσει''. Αντιθέτως, μετά την  ολοκλήρωση της πράξης του, τον εκτέλεσαν , ως μη όφειλαν. Στα ανωτέρω άκρως εντυπωσιακά, δύναται  να προστεθεί η αποκάλυψη , μετά τη δολοφονία, της συζύγου του Πρέσβη Μαρίνας ότι στο διάστημα από το 2013, οπότε ο Καρλόφ  τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία της Άγκυρας, ουδέποτε τους παρασχέθηκε προστασία.

Πέραν αυτών , ο  εκλιπών  Πρέσβης Αντρέϊ Καρλόφ ,είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναφερθεί, ότι έχει υπηρετήσει σε αλλεπάλληλα χρονικά διαστήματα και από διάφορες θέσεις  στην Πρεσβεία της χώρας του στη Βόρεια Κορέα,  χώρα της οποίας η ανάπτυξη ισχυρού πυρηνικού οπλοστασίου   στα χρόνια μετά το πέρας του ''Ψυχρού Πολέμου'' και η εκτέλεση πέντε έως τώρα πυρηνικών δοκιμών με παράλληλη εκτόξευση απειλών για πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Νοτίου Κορέας και των Η.Π.Α., έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας, όπως αυτή λειτουργεί μέσα από την Παγκόσμια Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας . Το επιστέγασμα της πολυετούς αυτής θητείας ,στη διάρκεια της οποίας  ο Καρλόφ  ήλθε σε επαφή με την Κορεατική Κουλτούρα και έμαθε να ομιλεί άπταιστα τη γλώσσα τους, ήταν η τοποθέτηση του στην κορυφαία θέση , αυτή
 του Πρέσβεως στην Πιόνγκ  Γιάνγκ ,κατά το χρονικό διάστημα από 2002 έως 2006, αξίωμα το οποίο σήμερα κατέχει ο γιός του Γκενάντι Καρλόφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αντέδρασε  δηλώνων: ''Αυτή  η δολοφονία είναι αναμφισβήτητα μία προβοκάτσια, η οποία στοχεύει στην υπονόμευση της βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας, αλλά και το εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία. Η καλύτερη απάντηση, που έχουμε να δώσουμε, είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Στην Τουρκία μεταβαίνει ειδική ομάδα ερευνών, η οποία θα συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να δούμε ποιος οργάνωσε αυτή τη δολοφονία και ποιος έδωσε την εντολή. Αυτό είναι κάτι ,που συμφωνήσαμε με τον Τούρκο Πρόεδρο.''

Ο Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, είπε: ''Η επίθεση στρέφεται κατά του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους. Στόχος της είναι να πληγεί η εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία.''  Τόνισε δε ότι συμφώνησαν πως η συνεργασία των δύο πλευρών και η αμοιβαία αλληλεγγύη θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.Η συνεργασία των δύο πλευρών στην  απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι  αποδεικνύει, είπε, την αμοιβαία αλληλεγγύη καθώς και ότι η σχέση των δύο χωρών είναι σημαντική τόσο για την Κυβέρνησή του όσο και για όλη την περιοχή.

''Όσοι θέλουν να την πλήξουν , δεν θα το επιτύχουν. '' Διεθνείς Αναλυτές και Μέσα  εκτιμούν ότι η πιθανότητα ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών μπορεί να θεωρείται βάσιμη  και ισχυρή και ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να κάνει και αυτό το γεγονός, όπως ακριβώς με το  Πραξικόπημα της 15/7/2016, να λειτουργήσει υπέρ του , εντείνοντας το κυνήγι των πολιτικών του αντιπάλων και ενισχύοντας έτσι τη θέση του.

Από την πλευρά του Ερντογάν υποστηρίζεται ότι η πράξη υποκινήθηκε από τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Έτσι, είδαμε το πρακτορείο Anadolou να διατείνεται ότι βρέθηκαν στο σπίτι του δράστη έγγραφα που αποδεικνύουν την εμπλοκή του ως υποκινητή της πράξεως καθώς και βιβλία σχετιζόμενα με την Al  Qaeda.

Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα του ανωτέρω ισχυρισμού και όπως διατείνονται  ειδήμονες όπως ο Ίαν Μπρέμερ,  γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του Eurasia Group : ''Αδιαμφισβήτητα η δολοφονία αυτή είναι ένδειξη ότι ο Ερντογάν δεν έχει τον απαιτούμενο έλεγχο της Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας.''

Εύλογα , σε κάθε περίπτωση,μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι τα κατακλυσμιαία κύματα διώξεων υπαρκτών και μη  αντιπάλων  του , μετά την 15/7/2016, έχουν καίρια πλήξει την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

4. Στη Ζυρίχη, την ίδια μέρα(19/12) τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο από αυτούς σοβαρά, από πυρά ενόπλου σε Ισλαμικό Κέντρο.  Η Αστυνομία επιβεβαίωνε ότι πτώμα ευρεθέν πλησίον της  επίθεσης   και ανήκον σε άντρα ηλικίας 30 περίπου ετών, ταυτοποιήθηκε ως ανήκον στο δράστη της επίθεσης.

5.  Στην πόλη Καράκ της Νότιας Ιορδανίας μία ημέρα πριν (18/12) εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και Καναδή  τουρίστρια, και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρά ενόπλων σε Κάστρο του 12ου αιώνα.

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι τέσσερεις δράστες , Ιορδανοί υπήκοοι, έπεσαν νεκροί.
6. Στη Συρία, υπό τον πλήρη έλεγχο των Κυβερνητικών δυνάμεων του Προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του  φέρεται να βρίσκεται από την Τετάρτη 21/12 το Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων, καθώς αποχωρούν και οι τελευταίοι αντάρτες από την πόλη. Σύμφωνα με την ίδια Μ.Κ.Ο., μόνο μία θέση στα δυτικά προάστια παραμένει στα χέρια των ανταρτών.

7.  Στη Μόσχα την Τρίτη 20/12 οι Υπουργοί Εξωτερικών(ΥΠ.ΕΞ.) Ρωσίας, Ιράν ,Τουρκίας  συζήτησαν  και κατέληξαν σε συμφωνία υπογραφής Κοινής Διακήρυξης με στόχο τη ''λήψη  κοινών μέτρων για την αναγέννηση  της πολιτικής διαδικασίας , ώστε να σταματήσει η  Συριακή διένεξη''.

 Ο φιλοξενών τη συνάντηση Ρώσος ΥΠ.ΕΞ.  Σεργκέϊ  Λαβρώφ, τόνισε ότι στη διακήρυξη γίνεται λόγος για την ακεραιότητα, ανεξαρτησία και εδαφική οντότητα της Συρίας.

Σημειώνεται ότι της ανωτέρω συνάντησης προηγήθηκε αντίστοιχη των Υπουργών Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α) των τριών χωρών.Ο  οικοδεσπότης Ρώσος ΥΠ.ΕΘ.Α. Σεργκέϊ Σοϊγκού δήλωσε ότι '' η Ρωσία  έκανε τελικά τη .δουλειά που δεν κατάφεραν να κάνουν οι Αμερικανοί. Πολλούς μήνες τώρα μας υπόσχονταν ότι θα ξεχωρίσουν τη μετριοπαθή Αντιπολίτευση από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές, αλλά δεν το έκαναν. Το κάναμε εμείς και αυτό είναι αναγκαίο, ώστε να επικεντρωθούμε στο εξής στη μάχη κατά των τρομοκρατών.

8. Σε ανάρτηση στην Naftemporiki την Τετάρτη 21/12, αναφέρεται: ''Μετά τη συνεδρίαση του Euro Working Group ( E.W.G.) , πηγή του Εuropean Stability Mechanism (E.S.M.)  σημείωνε ότι '' εργαζόμαστε εποικοδομητικά μαζί με τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές για τη εξεύρεση λύσης όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης βραχυπρόθεσμου χρέους'', για να καταλήξει: ''Είμαστε σίγουροι ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα και, κατά συνέπεια, δεν θεωρείται αναγκαία μια νέα , έκτακτη, συνεδρίαση του E.W.G.

9. Σε ανάρτηση στην  bankingnews.gr  την Πέμπτη 22/12, αναφέρεται: ''Μετά την αποτυχία του E.W.G. ,το αν  θα ανταποκριθεί ο E.S.M.  στο ελληνικό αίτημα, θα καταδείξει αν οι θεσμοί θέλουν τελικά να ''ξεμπλοκάρει'' η διαπραγμάτευση, η οποία φαίνεται να βαδίζει  ξεχωριστά από τις αποφάσεις για το χρέος.

Σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητος  μπαίνουν τα βραχυπρόθεσμα  μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι άγνωστο πότε  θα εφαρμοστούν, αλλά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

10. Ο  Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας  Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε στις 21/12, μετά  το πέρας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για την Κυπριακή Α.Ο.Ζ.  Συγκεκριμένα : Για το ερευνητικό τεμάχιο 6, θα  γίνει διαπραγμάτευση με την Κοινοπραξία ENI και TOTAL. Για το τεμάχιο 8 με την ΕΝΙ  και για το τεμάχιο  10 με την Κοινοπραξία  Exxo  Mobil και Qatar Petroleum.

11.  H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναβάθμιση της  Συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε., έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στις εμπορικές συναλλαγές σε τομείς όπως τα ποτά και τρόφιμα, οι δημόσιες συμβάσεις, αλλά και η παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση το σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων   Δικαιωμάτων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ε.Ε.

12. Στα Σκόπια μετά τις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της 11/12, εμφανίζεται έντονη δυστοκία για το σχηματισμό Κυβέρνησης. Το έως τώρα Κυβερνητικό Κόμμα VMRO-DPMNE  του Νίκολα Γκρουέφσκυ έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής του καταλαμβάνοντας 51 έδρες έναντι 63 που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή. Το έως τώρα Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάετς ακολουθεί με βραχεία υστέρηση έναντι του Γκρουέφσκυ καταλαμβάνοντας 49 έδρες και διεκδικώντας από τον αντίπαλό του μία ακόμη καταθέτοντας ένσταση. Τα τέσσερα Αλβανικά Κόμματα  εκλέγουν συνολικά 20 βουλευτές συμπληρώνοντας τη Βουλή των 120 εδρών. Το ισχυρότερο εξ'αυτών BESA  διεκδικεί επίσης μια έδρα από τον Γκρουέφσκυ στο Εκλογοδικείο.

Τα ανωτέρω σκιαγραφούν την πλήρη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα άρσης του αδιεξόδου. Μόνη βεβαιότητα αποτελεί   το γεγονός ότι απόλυτος ρυθμιστής είναι τα Αλβανικά Κόμματα, χωρίς τη συνεργασία κάποιων από τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση. Ήδη παίζεται παρτίδα ''σκληρού '' πόκερ με τον  Γκρουέφσκυ να ξέρει ότι τα Αλβανικά Κόμματα θα επιδιώξουν να αποσπάσουν τα μέγιστα ανταλλάγματα για να τον στηρίξουν.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα για τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης, αποτελεί η  ''Καθεστωτική Αλαζονεία '', στην οποία έχει εθιστεί ο Γκρουέφσκυ και δυσκολεύεται ιδιαίτερα '' κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία'' να  τη  μετριάσει  και να ''ρίξει  λίγο νερό στο κρασί του''.

13.  Στην Κωνσταντινούπολη την 20/12 ο Ερντογάν εγκαινίασε την πρώτη υπόγεια σήραγγα  αυτοκινήτων(κάτω  από τη Νότια είσοδο του Βοσπόρου). Το συνολικό μήκος της ''Σήραγγας της Ευρασίας'', όπως ονομάστηκε , είναι 14,6 Χλμ., εκ των οποίων τα 5,4  είναι κάτω από τη θάλασσα. Έχει σχεδιαστεί να αντέχει σεισμούς έως 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ με τη θέση της σε κυκλοφορία  ο απαιτούμενος χρόνος διέλευσης από την μια ακτή στην άλλη του Βοσπόρου θα είναι 15 λεπτά. Τέλος, το πιο βαθύ σημείο διέλευσης είναι 106 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,δεν  θα επιτρέπεται  η διέλευση φορτηγών καθώς και οχημάτων ύψους μεγαλύτερου των 2,8 μέτρων ,η μέγιστη ταχύτητα θα είναι τα 70 Χλμ /ώρα, ενώ  η όλη σήραγγα θα ελέγχεται  από ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης.

17/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 8/12/2016 - 15/12/ 2016

on Saturday, 17 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΡΡΙΑΣ, ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ. ΠΝ. ε.α., Μέλος ΔΣ

17/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ  8/12/2016 - 15/12/ 2016

1.ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
 Α. ΤΗΝ 8/12/2016 Η Ε.Ε ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ «ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ 2» ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, ΟΠΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΥΤΗ ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ, ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΕΒΑΙΩΣ. ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Ο κ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ, Ο ΔΕ κ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΕΙΣΕΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Η συνέχεια ΕΔΩ!

ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 11/9/2016-15/12/2016

on Friday, 16 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. ΧΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ, Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς, Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 11/9/2016-15/12/2016

Γεγονότα και εξελίξεις στο διάστημα

11 Σεπτεμβρίου 2016 – 10 Δεκεμβρίου  2016

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρο το κείμενο

10/12/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΑΠΟ 1 ΔΕΚ ΕΩΣ 7 ΔΕΚ 2016

on Saturday, 10 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

10/12/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΑΠΟ 1 ΔΕΚ ΕΩΣ 7 ΔΕΚ 2016

Α. ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Η Κύπρος διέφυγε τις μέρες αυτές ένα νέο μεγάλο κίνδυνο επιβολής απαράδεκτης «λύσεως» τύπου σχεδίου Ανάν. Η Τουρκική αδιαλλαξία και πλεονεξία «βοήθησε», για άλλη μια φορά, την Ελληνική πλευρά να μη προχωρήσει στις έσχατες υποχωρήσεις στα κρίσιμα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής Τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση, για την οποία ασκούν έντονες πιέσεις, για τους δικούς τους στρατηγικούς λόγους, ο Αμερικανικός και ο Βρετανικός παράγων.
Στο σχέδιο αυτό είχε αποτυπωθεί, με συγκεκριμένο τρόπο, η ιδέα της διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Η απόρριψή του οφείλεται, κατά πρώτο λόγο, στο γεγονός ότι, με την «πολιτική ισότητα», καταλύεται ουσιαστικά κάθε έννοια δημοκρατικής αρχής και πλειοψηφίας και η Ελληνική πλειοψηφία του 80% υποτάσσεται στην Τουρκοκυπριακή μειοψηφία του 18%, η οποία έχει συρρικνωθεί περαιτέρω, μετά το 1974, και έχει υποκατασταθεί από εποίκους. Η Τ/Κ μειοψηφία ελέγχεται επίσης από την Άγκυρα. Με απλά λόγια, η αποδοχή ενός τέτοιου σχεδίου θα καθιστούσε τους Ελληνοκυπρίους υποχείριους της μειοψηφίας και μέσω αυτής της Άγκυρας. Καμμιά απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.
ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ  ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,  ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Συγκεκριμένα, κατετέθησαν στη Συνάντηση εισηγήσεις:
α. του πρώην Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κύπρο Χρήστου Ζαχαράκι,
β. του πρώην Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κύπρο Θέμου Στοφορόπουλου,
γ. του Πρέσβεωςε.τ. Περικλή Νεάρχου,
δ. του Αντιστρατήγου ε.α., πρώην Γενικού Επιθεωρητού του Ελληνικού Στρατού και υπερασπιστή της Λευκωσίας το 1974 Δημήτριου Αλευρομάγειρου,
ε. του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών συνταγματολόγου Γεώργιου Κασιμάτη,
στ. του πρώην Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας Βασίλη Φίλια,
ζ. του Καθηγητή Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Παναγιώτη Ήφαιστου,
η. του Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής και Διευθυντού του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννου Μάζη,
θ. του Συγγραφέως και Εκδότη Λουκά Αξελού,
ι. του Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή ΕυελπίδωνΚων/ίνου Γρίβα.

Β.ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γ. Μουζάλας: 300.000 μετανάστες στην χώρα μας δεν είναι καταγεγραμμένοι
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι περί τους 300.000 μετάναστες που βρίσκονται στην χώρα μας είναι «φαντάσματα».
Δεν υπάρχουν δηλαδή σε κανένα σύστημα, δεν είναι πουθενά εγγεγραμμένοι. «Προσέξτε τώρα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν από το 2000 μέχρι το 2015 και ένα 30% παραπάνω, που δεν καταγράφηκε. Αυτό λέει η επιστήμη του μεταναστευτικού», είπε και ξεκαθάρισε ότι «σήμερα εμείς καταγράφουμε τριακόσιες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες και υπολογίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλες τριακόσιες χιλιάδες οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί».
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!Ύμνοι του πρέσβη των ΗΠΑ: Η Ελλάδα άλλαξε, το αφήγημα υστερεί της πραγματικότητας

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος!!
Σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, FikriSağlar και NiyaziNefiKara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».
    Στην απάντησή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε:
«Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι συνθήκες ειρήνης της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών... Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επιλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς, και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα».Δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ότι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (που οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ). Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου»
Περικυκλώνουν  το Καστελόριζο οι Τούρκοι σε ένα παιχνίδι νεύρων στο Αιγαίο!!!
Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα τα επίπεδα έντασης στη περιοχή , προχωρώντας σε προκλήσεις άνευ προηγουμένου.Η τουρκική ΝAVTEX 784/16  αφορά δέσμευση περιοχής για άσκηση το χρονικό διάστημα 08-10 Δεκεμβρίου 2016.Η περιοχή που δεσμεύουν είναι μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε Κάσο-Κάρπαθο
Την Κυριακή ξεκινά η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα».
Τα συγκεκριμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα που εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις!

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!!!! Πως βρέθηκε η συνθήκη των θαλάσσιων συνόρων Δωδεκανήσου – Τουρκίας
Συνθήκη Παρισίων (Ιούλ 1946) .Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο τότε πρωθυπουργός Κων/νος Τσαλδάρης με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων προβάλλοντας μετριοπαθείς και δίκαιες διεκδικήσεις όπως η απελευθέρωση Δωδεκανήσου και Βορείου Ηπείρου, προσάρτηση Λωρίδας Ανατολικής Ρωμυλίας.
Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων πρόθεση  της Τουρκίας ήταν η χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων ισχυριζόμενοι ότι ουδέποτε είχαν χαραχθεί.Η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου  να αντικρούσει τους ισχυρισμούς των έδωσε εντολή στον τότε στρατιωτικό διοικητή της Ελληνικής αποστολής Δωδεκανήσου,  Ταξίαρχο Χρ. Τσιγάντε, πρώην Διοικητή του Ιερού Λόχου, την αναζήτηση και άμεση αποστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών το τρίτο και τελευταίο αντίγραφο της συνθήκης που έπρεπε να υπάρχει στο Ιταλικό Αρχείο στην Ρόδο.Παρά δε την συστηματική έρευνα το τρίτο αντίγραφο της συνθήκης δεν βρέθηκε καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είχε κλαπεί.Κατά την ημερομηνία της παράδοσης ανώτερος Ιταλός Υπάλληλος είχε μεταφέρει φακέλους και άλλα υλικά από την Ιταλική Διοίκηση στο σπίτι του. Ο Ιταλός είχε πάρει μαζί του και το επίχρυσο αγαλματίδιο της Θέμιδος που κάθε Σεπτέμβρη , με την έναρξη των δικαστηρίων τοποθετείτο σε περίοπτο θέση στην αίθουσα τελετών.Η Ελληνική αποστολή πληροφορήθηκε από Κύπριους αστυνομικούς την ημερομηνία αναχώρησης του Ιταλού από την Ρόδο και με την βοήθεια αυτών του έγινε λεπτομερής έλεγχος των αποσκευών του. Δεν βρέθηκε η συνθήκη,  αλλά βρέθηκε το άγαλμα. Συνελήφθη. Με συνοδεία δε δύο αξιωματικών της αποστολής πήγε στο σπίτι φίλου του όπου βρήκαν στο μπαούλο την συνθήκη με τους σχετικούς χάρτες και διάφορα άλλα έγγραφα.

Προσπάθεια εξαπάτησης και παραπλάνησης της Ελλάδος από την Τουρκία.
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sözcü, στις 05 Δεκεμβρίου 2016, με τίτλο: «Παρουσιάσθηκε ο τίτλος ιδιοκτησίας του νησιού που αφήσαμε τους Έλληνες να μας το αρπάξουν». Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνταγματάρχης ε.α.  ÜmitYalım επικοινώνησε με το Γραφείο του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη και ζήτησε το έγγραφο που καθορίζει την κυριότητα του νησιού Μαράθι (Marathi), το οποίο σύμφωνα με αυτόν περιλαμβάνεται μεταξύ των 18 τουρκικών νησιών που τελούν υπό ελληνική κατοχή. Στη συνέχεια, το Γραφείο του Ο.Η.Ε. του διαβίβασε το εν λόγω έγγραφο, το οποίο παρουσίασε η εφημερίδα Sözcü και αφορά στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας για συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου που υπογράφηκε στις 04-01-1932 και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 25-01-1933. Ας σημειωθεί ακόμη ότι, το τουρκικό άρθρο παραπέμπει στο ελληνικό νησί Μάραθος ή Μαράθι που βρίσκεται δυτικά της νήσου Αρκοί και βόρεια της νήσου Λειψοί.Ωστόσο, από την λεπτομερή εξέταση του συνολικού κειμένου της τουρκικής εφημερίδος της κυβερνήσεως (25-01-1933) διαπιστώνεται ότι, το νησί Marathi που αναγράφεται στη συμφωνία Τουρκίας-Ιταλίας του 1932 ευρίσκεται μεταξύ του Καστελόριζου και των τουρκικών ακτών και ουδεμία σχέση έχει με το νησί Marathi (Μάραθος ή Μαράθι) που αναφέρουν οι Τούρκοι και το οποίο ευρίσκεται στο σύμπλεγμα νήσων Αρκοί. Το ίδιο ισχύει και με το αντίστοιχο κείμενο του Ο.Η.Ε. που είναι γραμμένο στα γαλλικά.
Αναλυτικότερα, η εν λόγω συμφωνία αφορά στην κυριαρχία, αφενός των νησιών που ευρίσκονται μεταξύ των ακτών της Μικράς Ασίας (Anadolu) και της νήσου Καστελόριζου, αφετέρου της νήσου Karaada που ευρίσκεται στον Κόλπο του Bodrum. Επίσης, αναγράφεται εμφανώς ότι, η Τουρκία αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ιταλίας στο Καστελόριζο, στις νησίδες Ψωράδια, Πολυφάδος, Ψωμί, Άγιος Γεώργιος, Αγριελαία,  Μαύρο Ποινί και Μαύρο Ποινάκι, βραχονησίδες Κουτσουμπόρας, καθώς επίσης νησίδες Ρω (Άγιος Γεώργιος), Δραγονέρα, Ross και Στρογγυλή. Υπόψη ότι, στη συνέχεια, με τη Συμφωνία της 02-02-1947 τα νησιά αυτά εκχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα και συνεπώς η Τουρκία δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα σε αυτά.
Ανάλυση εθνικών θεμάτων από Ι.  Μάζη: «Μας πάνε για θερμό επεισόδιο – Ο Κοτζιάς κάνει πολύ καλά τη δουλειά του»

ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ:
Η Ρωσία είναι μία "αδύναμη δύναμη": Είναι δύναμη και διεκδικεί, αλλά είναι αδύναμη και δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Και είναι μία αναθεωρητική δύναμη που θέλει να αλλάξει τις δομές του διεθνούς συστήματος αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει. Αυτό εξηγεί, όπως τόνισε, τη συμπεριφορά της.

Εφημερίδα Documento: Τα πολιτικά ονόματα στη λίστα Μπόργιανς!!!!
Γεννηματά, Παπανδρέου και Πάγκαλος!!!

Eurogroup: Έδωσαν βραχυπρόθεσμα, ζητούν νέα μέτρα μετά το 2018 !! (Έως 2060!!!!!)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΜΑΖΟΥΝ!!!!
Άρθρο του Ιωάννη Μπαλτζώη για την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, την Πέμπτη 8/12/16.
http://www.analystsforchange.org/2016/12/blog-post_58.html

Γ. ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι τέσσερις συνεχόμενες στρατηγικές-προσωπικές ήττες του Ερντογάν
Ο πρώτος στρατηγικός στόχος που είχε θέσει, ήταν η Τουρκία να συμμετέχει στην επιχείρηση της Μοσούλης, αλλά και στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά την απελευθέρωσή της, για την τύχη της Περιφέρειας Νινευί, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη
Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος, ήταν να μην καταληφθεί η πόλη Τελαφάρ από σιίτες, αλλάζοντας τη δημογραφική δομή και τις ιστορικές ισορροπίες στην πόλη και την περιοχή. Η πόλη αυτή κατοικείται κυρίως από Τουρκομάνους, σουνίτες και σιίτες. 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από την Άγκυρα στη Σιλώπη, στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση 70 χλμ από την Τελαφάρ,
Ο τρίτος διακηρυγμένος στρατηγικός στόχος, ήταν να μην εγκατασταθούν Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ στην επαρχία Σιντζάρ, των Κούρδων Γεζιντί, που είναι όμορος της Τελαφάρ.Την εβδομάδα αυτή η κυβέρνηση του Ιράκ, νομιμοποίησε τις ομάδες των μαχητών που οργανώθηκαν από το ΡΚΚ, παρέχοντας επίσημα οπλισμό και μηνιαίο μισθό.Η Τουρκία, δεν εισέβαλε στο Σιντζάρ.
Ο τέταρτος στόχος, ήταν η «κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, με κάθε κόστος», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν.Όχι μόνο δεν την κατέλαβαν οι Τούρκοι, αλλά έφαγαν μια γερή «κατραπακιά» από τη Συρία, η οποία βομβάρδισε με αεροπλάνα κτίριο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, με τέσσερις νεκρούς και εννιά τραυματίες, κάτι που είναι αδύνατον να έγινε χωρίς την έγκριση της Μόσχας.

Τούρκος αρθρογράφος: Τι θέλετε τώρα; Μπελάδες και με τους Έλληνες;
Ο έγκριτος αρθρογράφος της εφημερίδας Sabah, ΕνγκίνΑρντίτς για  ΚεμάλΚιλιτσντάρογλουπου είπε: “Χάσαμε 18 νησιά που είχαμε μπροστά στη μύτη μας”.
Μόνο τα δυτικά σύνορα μας δεν είχαν προβλήματα, τώρα προκάλεσε κι εκεί.Δεν ήμασταν ποτέ στην ιστορία τόσο κοντά, τόσο φίλοι με τους Έλληνες, άντε χάλασε τα τώρα εσύ.Να αρπαχτούμε με τους γείτονες για ασήμαντο ζήτημα και μετά να έρθει η σειρά της Βουλγαρίας. Θα βρείτε και για εκεί ένα πρόσχημα.Δεν φτάνουν τόσοι μπελάδες που έχουμε στο κεφάλι μας ανοίξτε μας κι έναν άλλο.Δεν βρήκες άλλη πληγή να ξύσεις Κεμάλ μπέη; Εξάλλου δεν υπάρχει μια τέτοια πληγή. Πρώτα ανοίγεις την πληγή και μετά τολμάς να την ξύνεις.Αυτή δεν είναι προσφορά στην πατρίδαΦτάνει πια.

“Να γεμίσουμε την Ελλάδα πρόσφυγες μέχρι να μας δώσει τους 8 στρατιωτικούς”!
Ο …απίθανος Α. Karahasanoğlu,έγραψε λοιπόν ότι όσο η Ελλαδα δεν δίνει πίσω τους 8 στρατιωτικους τόσο η Τουρκία θα πρεπει να στέλνει πρόσφυγες!“Να τους στέλνουμε 1500 με 2000 την ημέρα…Να έρθουν σαν αρνί να μας πουν “θα κάνουμε ότι θέλετε”!Η λογική των Τούρκων για τους πρόφυγες είναι ακριβώς αυτή.Δεν είναι άνθρωποι…Είναι το μέσο για να εκβιάσουν…Είναι επόρευμα για να βγάλουν λεφτά…

Δ. ΔΙΕΘΝΗ
Το «αντίο» του Ολάντ στην προεδρία και στον λαό !!!
«Αντίο» στην προεδρία λέει ο Φρανσουά Ολάντ με το διάγγελμα-έκπληξη ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2017 - η πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας πρόεδρος δεν διεκδικεί την επανεκλογή του.

Έχασε ο ακροδεξιός ΝόρμπερτΧοφερ στην Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΙΤΑΛΙΑ: Έχασε ο Ρέτζι και παραιτληθηκε. Οι Ιταλοί ψήφισαν 60% ΟΧΙ στις προτάσεις Ρέτζι για αφαίρεση εξουσιών από Γερουσία. Ο ΠέπεΓκρίλο έρχεται.

Η Ρωσία πάλι ξανάφερε στη τάξη τον επίδοξο Σουλτάνο !!!
Η Τουρκία μπήκε στη Συρία για να ανατρέψει το καθεστώς αλ-Άσαντ: Πρόεδρος Ερντογάν. Γιατί μπήκαμε; Δεν έχουμε διεκδικήσεις για συριακό έδαφος. Το θέμα είναι να δώσουμε τη γη στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της. Δηλαδή είμαστε εκεί για την επιβουλή της δικαιοσύνης. Μπήκαμε εκεί για να τερματίσουμε την κυριαρχία του τυράννου αλ-Άσαντ ο οποίος τρομοκρατεί με κρατική τρομοκρατία.  Δεν μπήκαμε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.Το Κρεμλίνο ζήτησε από τον Ερντογάν να διευκρινίσει τους στόχους «αντι-Άσαντ» στη Συρία. Ο Ρώσος εκπρόσωπος προεδρίας δήλωσε: Η δήλωση ήταν πράγματι είδηση, είναι μια πολύ σοβαρή δήλωση. Είναι σε διχόνοια με τις προηγούμενες δηλώσεις γενικά και με την κατανόησή μας για την κατάσταση. Ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν εξηγήσεις για το θέμα αυτό από τους Τούρκους εταίρους μας», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα της οποίας οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία με νόμιμη βάση - με άμεσο αίτημα των συριακών αρχών.
Ο συριακός Στρατός ανακατέλαβε τη συνοικία Τάρικαλ-Μπαμπ - Ελέγχει πλέον το 60% του Χαλεπίου.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν άλλες πέντε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού.
Πέντε ακόμη συνοικίες που έλεγχαν οι αντάρτες στο Χαλέπι της Συρίας, ανάμεσά τους κι η συνοικία στρατηγικής σημασίας αλΣάαρ, ανακαταλήφθηκαν σήμερα από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, οι οποίες πλέον ελέγχουν πάνω από το 70% του μέχρι πρότινος οχυρού των αντικαθεστωτικών, όπως γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σκόπια: Υστερία προεκλογικών υποσχέσεων
Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι (φωτό άνω)  υπόσχεται αυξήσεις στις συντάξεις κατά 10,25%

7/12/2016. Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ μεταξύ ευκταίου και εφικτού

on Wednesday, 07 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Χρήστος Ζιώγας, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, Συνεργάτης του ΕΛΙΣΜΕ

7/12/2016. Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ μεταξύ ευκταίου και εφικτού

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαχρονικά τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της άμυνας. Η μέχρι τώρα πορεία του φιλόδοξου ευρωπαϊκού εγχειρήματος στους συγκεκριμένους τομείς εξακολουθεί να υλοποιείται σε αμιγώς διακυβερνητικό επίπεδο, τουτέστιν οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατόπιν ομοφωνίας των αρχηγών των εθνικών κυβερνήσεων.

Η εν εξελίξει επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνίσταται στην αξίωση της Άγκυρας να διευρύνει την αναθεωρητική της ατζέντα. Οι θέσεις του Ερτογάν και των λοιπών τούρκων θεσμικών παραγόντων, προφανώς, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, την κρατοκεντρική διεθνή και φυσικά την, θεσμικά και κανονιστικά πιο αναπτυγμένη, ευρωπαϊκή τάξη. Η εν λόγω κατάσταση αναδεικνύει την αδυναμία της ΕΕ να συγκροτήσει και να ασκήσει μια πραγματικά κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή δυσπραγία γίνεται εμφανέστερη όταν αφορά ζητήματα, τα οποία άπτονται των ζωτικών συμφερόντων ενός κράτους –μέλους.

Η ύπατη εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο». Είναι γεγονός ότι σε αρκετά κράτη και σε κοινοτικό επίπεδο γίνεται λόγος για «προσωρινό πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ επανέλαβαν τον προβληματισμό τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία. Επίσης, τόνισαν τις ανησυχίες τους για την υποβολή νομοθετικής πρότασης στο τουρκικό κοινοβούλιο για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Παράλληλα υπογράμμισαν ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ένωσης στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως όσον αφορά την Συρία και το Ιράκ. Οι υπουργοί υπενθύμισαν ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, αναμένεται να τηρήσει τα αυστηρότερα δυνατά πρότυπα δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη. Τέλος συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί ο πολιτικός διάλογος με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

Σε απάντηση των συνεχόμενων τουρκικών δηλώσεων, οι οποίες  αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα, εκπορευόμενα από το διεθνές δίκαιο, κυριαρχικά δικαιώματα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε: «Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή προστριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών» καθώς και: « η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους». Οι προαναφερθείσες δηλώσεις καλύπτουν διπλωματικά την χώρα μας, σίγουρα όμως δεν της παρέχουν ρητώς τις διασφαλίσεις που αρμόζουν σε μία ένωση κρατών που επιθυμεί, συν τω χρόνω, να συγκροτήσει μια ενιαία πολιτική οντότητα˙ κοινώς δεν προσδιορίζεται παρευθύς το ζήτημα ως ευρωτουρκικό.

Ακολούθως, η προβληματική λειτουργία της ΚΕΠΠΑ δυσχεραίνει την άσκηση της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) ως ανεξάρτητης από τις ατλαντικές δεσμεύσεις. Η εν λόγω κατάσταση δεν συνιστά θεσμική αλλά μια δομική αδυναμία του ευρωπαϊκού χώρου, λόγω στρατηγικών αποκλίσεων και ιεραρχήσεων των ευρωπαϊκών κρατών. Η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να παρακάμψει αυτή την διττή πραγματικότητα, αφ’ ενός τον κλιμακούμενο  τουρκικό ηγεμονισμό και αφ’ ετέρου τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της ΚΕΠΠΑ. Οι προοπτικές για υπερεθνική ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι τόσο ευοίωνες όσο ορισμένοι επιθυμούν ή προσβλέπουν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι προσδοκίες ότι θα διασφαλιστούμε από τον τουρκικό αναθεωρητισμό, μέσω μίας μελλοντικής θεσμικής συγκρότησης στον τομέα της άμυνας, εκτός ότι αυτή είναι εν τη γενέσει της δεν μας διασφαλίζει για την τελική μορφή που θα λάβει, ούτε αν και πώς θα προσεγγίζει την Τουρκία. Για την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι επωφελέστερο να επιδιώκουν την υλοποίηση πιο εφικτών στόχων όπως, χρηματοδότηση, μέσω πόρων που φαίνεται πως θα διοχετευθούν για την άμυνα, την βιομηχανική συνεργασία και πιθανόν την παροχή στρατιωτικού υλικού, ως αντιστάθμισμα της αδυναμίας της Ένωσης να παράσχει συλλογικά και ομοιόμορφα το αγαθό της ασφάλειας προς όλα τα μέλη της, πόσο μάλλον αυτών που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αντί λοιπόν να διερωτώμεθα ασκόπως, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των ελληνοτούρκικων σχέσεων, γιατί δεν έχει καταλήξει στο επιθυμητό επίπεδο η ΚΕΠΠΑ και ακολούθως η ΕΠΑΑ, θα ήταν αποτελεσματικότερο για εμάς και αποδεκτότερο από τους εταίρους μας, αν προσαρμοζόμασταν στην τωρινή κατάσταση προσποριζόμενοι αυτά τα οποία είναι πρόθυμοι να μας προσφέρουν, παρά να αξιώνουμε διασφαλίσεις τις οποίες δεν επιθυμούν να μας παράσχουν. Εφ’ όσον προχωρήσει η συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δομής, η χώρα μας οφείλει να πρωτοστατήσει στο όλο εγχείρημα και να μην αναμένει ότι θα ενεργήσουν τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά τμήματα άμεσα ή θα δύναται να τα χρησιμοποιήσει αυτοβούλως, έναντι μιας πιθανής τουρκικής ενέργειας. 

Βέβαια η μέχρι τώρα στάση συνάδει με την κυρίαρχη αντίληψη μιας κοινωνίας, με χαμηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, της οποίας το βιοτικό επίπεδο ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλότερο των παραγωγικών της επιδόσεων, θεωρώντας το εν λόγω γεγονός οριακά συσχετιζόμενο με την εμφάνιση της κρίσης του 2010. Κατόπιν επιθυμούσε να διατηρήσει την καταναλωτική της ευμάρεια με έξωθεν βοήθεια και ακολούθως απαιτεί να διαγραφούν τα χρέη της. Συνιστά επομένως λογική συνέπεια να επιζητά, εκτός από να την συντηρούν, και να την προστατεύουν.

Κλείνοντας ας πραγματοποιήσουμε ένα άλμα στο μέλλον, όπου η ΚΕΠΠΑ θα έχει υπερεθνικά χαρακτηριστικά, τίθεται λοιπόν, ως υπόθεση εργασίας, το εξής ερώτημα: αλήθεια τί μας διασφαλίζει πως μια απόφαση του υπερεθνικού οργάνου δεν θα «συμμερίζεται» μέρος των τουρκικών «ανησυχιών»; Η περίπτωση της υπερεθνικής ΟΝΕ είναι αρκούντως διδακτική!   

5/12/2016. Η εβδομαδιαία επισκόπηση των εξελίξεων

on Monday, 05 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουτσινάς, Πλοίαρχος ε.α. ΠΝ, Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

5/12/2016. Η εβδομαδιαία επισκόπηση των εξελίξεων

1. Κοινοβουλευτική  πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας  (Σ.Ε.Α.), που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε Κυβέρνηση στη λήψη κρισίμων αποφάσεων, παίρνει  ''Το Ποτάμι'', σύμφωνα  με όσα είπε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση του Κινήματος για τα  εθνικά θέματα στο Ζάππειο Μέγαρο τη Δευτέρα 28/11.Το κεντρικό μήνυμα/πλαίσιο της εκδήλωσης ήταν:
''ΟΙ    ΓΕΊΤΟΝΈΣ    ΜΑΣ    ΈΧΟΥΝ    ΝΕΎΡΑ,   ΕΜΕΊΣ ;  ''
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν:
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης , η Συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο  Καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π. Λουκάς  Τσούκαλης, ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης,  ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος και ο Πρέσβης ε.τ.και Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού Γεώργιος Κακλίκης, ο οποίος και παρουσίασε την πρόταση του Κινήματος για το Σ.Ε. Α.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι: ''Όλοι  μιλούν για συνεννόηση, αλλά θεσμοθετημένα όργανα  συνεννόησης δεν έχουμε. ''
Ο  κ. Κακλίκης ,στην παρουσίαση της πρότασης, διευκρίνισε ότι '' το Σ.Ε.Α. δεν θα υποκαθιστά το ΚΥ.Σ.Ε.Α., το οποίο είναι αμιγώς Κυβερνητικό Σώμα.''

2. Εν όψει διεξαγωγής του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 5/12,   σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτέρου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται σε δημοσίευμά της η '' Ναυτεμπορική ''την 30/11, ''Μία συνολική  συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, είναι ρεαλιστικός στόχος.''

Ωστόσο, κατά το ίδιο δημοσίευμα, '' Θα είναι δύσκολο να κλείσει στο Eurogroup της 5/12 η δεύτερη αξιολόγηση, κυρίως λόγω διαφωνιών Ευρωπαίων( στην ουσία Γερμανών) με το Δ.Ν.Τ. ''

3. Τη μείωση του Ελληνικού Χρέους κατά 21,8% έως το 2060 προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism -E.S.M.) για το πακέτο των Βραχυπρόθεσμων Μέτρων  Ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο , το οποίο ''είδε το φως της δημοσιότητας''  μέσω της Wall Streat Jurnal(wsj).

4. Στη Συρία, οι Κυβερνητικές Δυνάμεις συνεχίζουν ,μετά των  συμμάχων τους του Κουρδικού YPG  και της Λιβανικής Hezbollah , να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους Ισλαμιστές Αντάρτες στο Ανατολικό  Χαλέπι.

Πιο πρόσφατη επιτυχία τους, η κατάληψη στις 30/11 του προαστίου Sheikh saeed, ενώ συνεχίζεται η προώθησή  τους στο Al Shaar  και το Karam Al- Tarab δυτικά του αεροδρομίου.Σύμφωνα με το Ρωσικό ΥΠ.ΕΘ.Α., οι δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ έχουν ήδη ανακαταλάβει το 50% του Ανατολικού Χαλεπίου.

5. Στη Συρία επίσης,το Κυβερνητικό Πρακτορείο Ειδήσεων SANA καταγγέλλει επιδρομή της Ισραηλινής Αεροπορίας(I.A.F.)  στην πόλη Al Saboorah δυτικά της Δαμασκού. Στόχος της I.A.F. ήταν η εξόντωση κορυφαίου στελέχους της Hezbollah  ή , κατά άλλη πληροφορία, η καταστροφή εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρομαχικών της ίδιας φιλο- ιρανικής Σιϊτικής οργάνωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα Ισραηλινά αεροσκάφη επιχείρησαν από το Λιβανικό εναέριο χώρο, τον οποίο βέβαια παραβίασαν,αποφεύγοντας  τον Συριακό, καθώς αυτός ελέγχεται από τα Ρωσικά αντιαεροπορικά.

6.  Αναφορικά με τη Συριακή Εμπλοκή, οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, ότι η Τουρκική Στρατιωτική Επιχεί ρηση έχει ως στόχο την ανατροπή Άσαντ,προκάλεσαν την έντονη Ρωσική αντίδραση. Ειδικότερα, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε , κατά το Πρακτορείο Ειδήσεων TASS, ότι  ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ  Λαβρώφ θα συζητήσει το θέμα με τον Ερντογάν κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Άγκυρα. ''Αυτό είναι ένα καλό θέμα, ώστε να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις'', τόνισε ο κ. Μπογκντάνοφ.

Επιπρόσθετα, ο Αλεξέϊ Πουσκόβ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της  Δούμας, σχολίασε στον λογαριασμό του στο twitter στις 29/11:'' ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα Τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στη Συρία για την ανατροπή του Άσαντ, αλλά ο στόχος αυτός δε φαίνεται εφικτός. Είναι πολύ παρόμοια (αυτά) με

την Πολιτική Ρητορική...''
 7.  Ο παραληρηματικός ''λόγος'' των νεο-οθωμανών σουλτανίσκων της εξ'ανατολών γείτονος χώρας συνεχίζεται.

Επιθυμώντας διακαώς να ανασυστήσουν το κλέος του Σουλεϊμάν , αλλά και να υπερβούν εκείνο του Μουσταφά  Κεμάλ, του Ατατούρκ , έχουν αποδυθεί  σε ένα κατάδηλα ψυχοπαθητικό ''κρεσέντο'', που εύλογα δίνει τη δυνατότητα στον ψύχραιμο εξ αποστάσεως κριτή  να πει το εκ της Αγίας Γραφής αρυόμενον:
''Μωραίνει Κύριος ον Βούλεται απωλέσαι !''
Βέβαια δεν έχουν έως τώρα ενθουσιωδώς διαδηλώσει ότι και η ..Βιέννη ! περιλαμβάνεται στα'' ..σύνορα της καρδιάς τους'', όπως την διεκδικούσε και πολιορκούσε ο Σουλεϊμάν.

Αυτό όμως ουδόλως τους εμποδίζει να ονειρεύονται  ''φωναχτά'' να μας επαναφέρουν ,εμάς  τους Έλληνες, στα αλήστου μνήμης προ Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη χρόνια.

Ας παρακολουθήσουμε όμως τις πλέον πρόσφατες '' δηλώσεις ΄΄ τους:

Ερντογάν: '' Η Κύπρος δε μπορεί να χρησιμοποιεί τη σημαία με ολόκληρο το νησί, γιατί εκεί έχυσαν το αίμα τους Τούρκοι.''

Μουσταφά  Ακιντζή :''Οι Ελληνο- Κύπριοι επί 53 χρόνια σφετερίστηκαν  τα δικαιώματά μας.''

Κεμάλ Κιλιντσάντογλου (ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος/Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του κυβερνώντος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν):

''Να πάρουμε 18 νησιά στο Αιγαίο, που είναι Τουρκικά. Γιατί δεν αναλαμβάνουμε τις ενέργειες που πρέπει;''

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να μειώσει  τα εδάφη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας από το 37,7%, που είναι σήμερα, στο  29,2% .

8. Συνέντευξη του Καθηγητού του Ε.Κ.Π.Α. Ιωάννη Μάζη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Καταθέτει την εκτίμηση ότι ο  Ερντογάν σχεδιάζει αρχές  Ιανουαρίου 2017 να δημιουργήσει ''σκηνικό Ιμίων'' στη περιοχή Οινουσσών - Παναγιάς ( νήσοι μεταξύ Χίου και Μικράς Ασίας).

Συγκεκριμένα , εκτιμά ο Καθ. Μάζης, ο Ερντογάν θα ΄΄ανοίξει τη στρόφιγγα ''των μεταναστών, όπως ρητά ήδη απειλεί να κάνει, ώστε αυτοί να κατακλείσουν τα Ελληνικά νησιά και,ως αποτέλεσμα ,να βρει την ευκαιρία  ο ίδιος να επέμβει με δικά του πλοία κάνοντας Έρευνα και Διάσωση Ναυαγών(R & R),  de facto σφετεριζόμενος με τον τρόπο αυτό Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τελικά, επιδιώκοντας να δημιουργήσει νέες ''γκρίζες ζώνες''

9. Δημοσίευμα της Γερμανικής Εφημερίδας Die Welt, , όπου υποστηρίζεται ότι αν , ως συνέπεια αρνητικής  ψήφου των Ιταλών στο Δημοψήφισμα της 4/12, ο Πρωθυπουργός Ματτέο  Ρέντσι  και η Κυβέρνησή του   υποχρεωθούν σε παραίτηση ,αυτό θα σημάνει την κατάρρευση  ενός εκ των βασικών πυλώνων στους οποίους  θα μπορούσε να στηριχθεί μια''Νέα Σταθερή Ευρώπη.''

 Η  παρουσία της Κυβέρνησης Ρέντσι στην εξουσία είναι , κατά την Γερμανική εφημερίδα, κρίσιμης σημασίας για δύο τεράστια ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα την Ευρώπη:  Το μέλλον του Ευρώ και το Προσφυγικό.

Στο ίδιο άρθρο κατηγορείται η Κυβέρνηση Μέρκελ ότι εγκατέλειψε τον Ρέντσι και τώρα υπάρχει σημαντικός  κίνδυνος  να αντικατασταθεί από τους λαϊκιστές, κατί που θα επιφέρει δυσάρεστες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

10. Απάντηση   Ματτέο   Ρέντσι στις δηλώσεις του επί των Οικονομικών Επιτρόπου της   Comission  Ντάϊσελμπλουμ, ότι δεν είναι εφικτό να περιοριστεί σημαντικά η πολιτική λιτότητας ,καθ'όσον δεν υφίσταται η προαπαιτούμενη σταθερότητα :

 '' Ο κ. Ντάϊσελμπλουμ δεν έχει μεγάλη επίγνωση του πώς πάνε τα πράγματα στην Ιταλία!'' ,  δήλωσε εμφατικά.

Παράλληλα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Δημοψήφισμα της 4/12, όποια και αν είναι η έκβασή του, θα είναι η Γιορτή της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα σημαντική , τέλος, είναι η δέσμευση Ρέντσι, ότι αν όλα στο Δημοψήφισμα πάνε καλά, ''στην επόμενη μέρα'' θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο εξουσιοδότηση να θέσει δικαίωμα αρνησικυρίας( veto) στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, εφόσον  η  Ε.Ε. δεν αλλάξει την πολιτική της στο Μεταναστευτικό.

''Αν η Ε.Ε. θέλει την Ιταλική χρηματική συμβολή, πρέπει να αρχίσουν να τυγχάνουν σεβασμού οι δεσμεύσεις για το Μεταναστευτικό.'', συμπλήρωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

11.  Έντονες διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(SPD), εν όψει της εκλογής περί τις αρχές Ιανουαρίου 2017 του αρχηγού , δηλαδή εκείνου που θα κληθεί να φράξει το δρόμο της Κυρίας  Μέρκελ για τέταρτη θητεία στη Καγκελαρία.

Στις δημοσιευόμενες κατά το τελευταίο διάστημα δημοσκοπήσεις, ο Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου, εμφανίζεται ως ικανότερος να αμφισβητήσει την κυριαρχία Μέρκελ έναντι  του σημερινού  Προέδρου του SPD και  Αντικαγκελαρίου  στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

O  Ιανουάριος είναι κοντά...

12. Προεδρικές Εκλογές της 4/12 στην Αυστρία.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βιέννη, με την οποία ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, που ανέδειξε Πρόεδρο τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλλεν, η  επανάληψη  της διαδικασίας γίνεται με τις  τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ να προηγείται του αντιπάλου του.

Σημειώνεται ότι η ακύρωση της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας έγινε μετά από προσφυγή του Χόφερ στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

13. Αύξηση παροχών Ρωσικού Φυσικού Αερίου (Φ.Α.)  στις χώρες της Ε.Ε.

Η μεγαλύτερη Ρωσική εταιρεία παροχής Φ.Α.  GAZPROM, ανακοίνωσε νέο ρεκόρ στις εξαγωγές της  προς τις χώρες της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, οι παραδόσεις Φ.Α. για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2016 σημείωσαν  αύξηση 7,5% προς τη Γερμανία, 54,6% προς το Ην. Βασίλειο,  20,4% προς τη Γαλλία, 27,5% προς την Αυστρία,  47,3%  προς την Ελλάδα, 91,8% προς την Ολλανδία, 149,4% προς την Δανία, 16,7% προς την Πολωνία.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται παρά την παγίως διακηρυσσόμενη στρατηγική μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό Φ.Α.

14.  Σύλληψη δύο ξένων δημοσιογράφων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Πρόκειται για τον ανταποκριτή της ''Φωνής της Αμερικής''  Khajijan Farkin , ο οποίος συνελήφθη στις  27 /11 στο Ντιγιάρμπακιρ  και την ανταποκριτή του B.B.C. Hatice Kamer, που συνελήφθη στις 26/11 στην πόλη Σιρβάν της  ίδιας περιοχής, ενώ έκανε ρεπορτάζ για κατάρρευση στοών ορυχείων που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έντεκα εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει βάλει αυστηρούς περιορισμούς  σε   δημοσιογράφους από 170 οργανισμούς Μ.Μ.Ε., ενώ στο ίδιο διάστημα περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί. Οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται σε περιοχές που πλειοψηφεί το Κουρδικό στοιχείο.

Οι Τουρκικές αρχές ασφαλείας θεωρούν ότι στη εν λόγω περιοχή δρουν πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών καλυπτόμενοι από τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Με΄την αιτιολογία αυτή έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση κάθε ξένο, και όχι μόνον,δημοσιογράφο. Μόλις διαπιστωθούν επαφές είτε με Κούρδους , είτε με φερόμενους ως οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, συλλαμβάνονται με συνοπτικές διαδικασίες.

15. Πρόωρες Εκλογές στα Σκόπια  στις 11/12

Μετά την δύο φορές αναβολή τους, διεξάγονται  οι Πρόωρες Εκλογές, στις οποίες οδηγήθηκε η χώρα,ως αποτέλεσμα της Κυβερνητικής Κρίσης που προκλήθηκε από την αποκάλυψη τηλεφωνικών παρακολουθήσεων χιλιάδων πολιτών και επιχειρηματιών από  την Κυβέρνηση του Κεντροδεξιού Κόμματος  VMRO DPMNE  του Νίκολα Γκρουέφσκι.  Ο τελευταίος αντεπιτίθεται στις κατηγορίες των αντιπάλων του για αυταρχική διακυβέρνηση και διαφθορά, αντιτείνοντας ότι εάν κυβερνήσει το αντιπολιτευόμενο SDSM ,θα επιβάλει την Αλβανική σε όλη  τη  χώρα, και όχι μόνο στο δυτικό τμήμα της  όπου πλειοψηφεί το Αλβανικό στοιχείο (περιοχή του Τετόβου),  ως δεύτερη επίσημη γλώσσα, κάτι το οποίο ο ηγέτης του SDSM  Ζόραν Ζάεφ αρνείται κατηγορηματικά.

Δύο σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης επί της πρόθεσης ψηφοδοσίας την 11/12, είδαν το φως της δημοσιότητας κατά το τελευταίο διάστημα.

Η πρώτη διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Repoublica, προσκείμενου στον Γκρουέφσκι, και δείχνει το  VMRO να προηγείται με 25,8% , ακολουθούμενο από το  Σοσιαλδημοκρατικών τάσεων SDSM  με 16%, το Αλβανικό Κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 6,3% και το νεοσύστατο επίσης Αλβανικό BESSA ME 3,2%.

Η  έτερη σφυγμομέτρηση, για λογαριασμό του προσκείμενου στον Ζάεφ τηλεοπτικού σταθμού TELMA, δείχνει το VMRO  στο 23,7%, το SDSM στο 18,9%, το DUI στο 6,2%.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναφερθεί η παρουσία κατά την προεκλογική συγκέντρωση του VMRO στην  Κεντρική Πλατεία των Σκοπίων την Κυριακή 27 /11, όπου απηύθυναν χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες, του Αυστριακού ΥΠ.ΕΞ. Σεμπάστιαν Κουτς και του Γερμανού Βουλευτού Τόμπιας Τσεχ,  Αντιπρόεδρου  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(Ε.Λ.Κ.), το οποίο διαθέτει στο Ευρωκοινοβούλιο την ισχυρότερη αντιπροσώπευση( αριθμό Ευρωβουλευτών).


25/11/2016. Εβδομαδιαία επισκόπηση του ΕΛΙΣΜΕ

on Friday, 25 November 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Παναγιώτης Κατσαρός, Απχος ε.α., Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

25/11/2016. Εβδομαδιαία επισκόπηση του ΕΛΙΣΜΕ

ΕΔΩ! η υποστηρικτική ΡΡΤ παρουσίαση της διάλεξης!

Αξίζει, ιδιαίτερα να μελετήστε την παρουσίαση ΡΡΤ , ΕΔΩ!

Turkey: A National Critical Intelligence Estimate
Contents:
Executive Summary
State Snapshot
Political
Economic
Military
Intelligence
Key Judgments
Possible outcomes

BREXIT: Πολλοί παράγοντες συγκλίνουν σε μία σκληρή έξοδο της Αγγλίας από την ΕΕ.
    Το ξεκαθάρισμα από την Τερέζα Μαίη, ότι θα αρνηθεί τον κανόνα της ελεύθερης διακίνησης, σε συνδυασμό με τη πλήρη απεξάρτηση της Αγγλίας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο (Europeancourtofjustice), αλλάζει τη στάση των 27 χωρών της ΕΕ. Αν το ΗΒ αρνείται να συμβιβαστεί και θέλει δηλαδή ένα σκληρό BREXIT τότε θα το έχει. Η θέση της ΕΕ είναι ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά και η ελευθερία μετακίνησης είναι άρρηκτα συνδεμένα (singlemarketaccessandfreedomofmovementwereinextricablylinked).
Η διαπίστωση ότι οι κίνδυνοι του αντί- ευρωπαϊκού λαϊκισμού απλώνονται στη Γαλλία και στην Ολλανδία, είναι πολύ σοβαρότεροι από να χαθεί το ΗΒ, το οποίο άλλωστε δημιουργούσε μόνιμα προβλήματα στην ΕΕ. Η εκλογή του Τράμπ ενίσχυσε το φόβο του λαϊκισμού (Λε Πεν  και ΓκερτΓουιλτερς). Η αποχώρηση του ΗΒ, δεν σημαίνει το σταμάτημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ΕΕ θα επιβιώσει. Αν όμως η Λε Πεν κερδίσει και βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ αυτό θα είναι το τέλος της ΕΕ.
Ο Guardian σε μία εκτίμησή του ανά χώρα συνοπτικά καταλήγει πια θα είναι η θέση για κάποιες  χώρες ως εξής:
ΠΑΡΙΣΙ: Πολύ σκληρό BREXIT
ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ: Σκληρό BREXIT αν αυτό ωφελεί τη Σλοβακία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Πολύ σκληρό BREXIT
ΒΑΡΣΟΒΙΑ: Πραγματικά σκληρό BREXIT
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Σκληρό BREXIT αν το ΗΒ αρνηθεί το συμβιβασμό

2. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚ 2016
    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι αποφάσισε να μεγαλώσει το έλλειμμα για να αντιμετωπίσει τις καταστροφές από τους σεισμούς.
Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που προβλέπει μεταξύ των άλλων μείωση των θέσεων των βουλευτών, φαίνεται να οδεύει προ το όχι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ψηφίσει ναι και ζήτησε οι Ιταλοί να σκεφτούν τα παιδιά τους.

3. ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΉΦΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΑΝΣΤΡΑΤΗΓΟ Michael T.Flynn
Ο υποψήφιος για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ΑντγοςMichael T.Flynn σε σχετικό άρθρο έγραψε: Είναι καιρός να έχουμε μία φρέσκια ματιά στην αξία της Τουρκίας και να θέσουμε τις προτεραιότητές μας στη σωστή θέση. Είναι ασύλληπτο να γίνει πραξικόπημα εναντίον της Τουρκίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσιγκτον φιλοξενεί την καμουφλαρισμένη πηγή τρομοκρατίας και αστάθειας στην Πενσυλβάνια(τον Γκιουλέν).
Χρειάζεται να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο με τα μάτια της Τουρκίας….Δυνάμεις του ακραίου Ισλάμ πηγάζουν από κληρικούς όπως ο Γκιουλέν. Δεν πρέπει να τους παρέχουμε προστασία. Στη εποχή μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος είναι ο πραγματικός φίλος μας.
Η Χουριέτ σε κύριο άρθρο της εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ο Michael T. Flynn λέει αλήθεια στο άρθρο του μετά την αποκάλυψη ότι είχε δηλώσει την ελπίδα του να ξεφορτωθούν τον Ερντογάν δηλ. να πετύχει το εν εξελίξει τότε πραξικόπημα. Πήρε φιλοτουρκική πλευρά μόνον όταν απέτυχε το πραξικόπημα.
Η ΧάφιγκτονΠοστ και άλλες εφημερίδες τον κατηγορούν ότι έχει εξαγορασθεί από το τουρκικό λόμπυ για να προπαγανδίσει υπέρ της Τουρκίας. (EkimAlptek, a close associate of Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan, founded both Inovo BV and Inovo Turkije. Alptekinis chairman of the Turkish-American Business Council,)

4. Η ΡΩΣΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΌΤΕΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
Η εφημερίδα Χααρέζ σε ανάλυση για την πολιτική της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, συμπεραίνει, ότι η ενεργοποίηση του συστήματος S-400 σε συνδυασμό με τα συστήματα αεράμυνας που φέρουν τα πολεμικά ρωσικά πλοία στην Ταρτούς, περιόρισαν την περιοχή δράσης της ισραηλινής αεροπορίας. Ο Πρόεδρος Νετανιάχουσυνάντησε τέσσερις φορές τον Πούτιν για να συντονίσουν τη δράση των αεροποριών-δυνάμεών τους. Μη έχοντας πολλές επιλογές ο Νετανιάχου αναγκάσθηκε να δεχτεί τη ρωσική παρουσία που έχει δύο κύριους σκοπούς: Πρώτον να προστατέψει το καθεστώς του Ασσαντ και δια μέσου αυτού τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Συρία, μοναδικής βάσης στα ζεστά νερά της Μεσογείου (Ταρτούς).  Δεύτερον να αποφευχθεί νίκη των ανταρτών τζιχαντιστών Σουνιτών  που τροφοδοτούν την σύγκρουση από μία ρωσική δεξαμενή 20 εκατομμυρίων κυρίως σουνιτών του Καυκάσου. Το δόγμα πολέμου βασίζεται στην εμπειρία που απέκτησε η Ρωσία δέκα χρόνια πριν στο δεύτερο Τσετσενικό πόλεμο που έληξε  με πλήρη επικράτηση των Ρώσων.
 

5. ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την πρώτη μέρα των συνομιλιών στην Ελβετία στις 20 Νοε 2016, δεν έγινε δυνατή η συμφωνία για τα επόμενα βήματα επίλυσης του προβλήματος. Η αποτυχία εντοπίζεται κατά τουρκικές εφημερίδες στην μη λήψη καθαρής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των εγγυητριών δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών».
Στις 18 Νοε ο Ερντογάν μίλησε με τον Τσίπρα για πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΒ. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις 7, 19 και 29 Δεκ 2016 ως κατάλληλες για την πενταμερή διάσκεψη. Το εδαφικό παραμένει ένα σημείο διαφωνίας ως προς το ποσοστό επιστροφής, τις πόλεις-χωριά που θα επιστραφούν, τα κριτήρια επιστροφής προσφύγων κλπ.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)».
Στις 22 Νοε 2016 2 το πρωί, ώρα Ελλάδος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επέστρεφαν  μετά τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ζήτημα αναφορικά με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου.

Ο στόχος της Λευκωσίας για συζήτηση άπτεται των τριών βασικών κριτηρίων του εδαφικού: Αριθμός προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση, εδαφικό ποσοστό, ακτογραμμή. Συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη φάση του Μον Πελερέν, τα δύο από τα τρία. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν εφόσον δεν βρέθηκε χρυσή τομή στο βασικότερο των τριών κριτηρίων που είχε θέσει η ε/κ πλευρά, εκείνο του αριθμού της επιστροφής προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση.

Ήταν δε αυτό το κριτήριο στο οποίο φαίνεται ότι υπήρχαν ενδείξεις προσέγγισης κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών. Όπως προκύπτει, το εύρος που είχε θέσει η ε/κ πλευρά αφορούσε επιστροφή 90.000 προσφύγων. Σε αυτό, η τ/κ πλευρά φαινόταν να είναι θετικά διακείμενη μέχρι και την επανέναρξη των συνομιλιών στο Μον Πελερέν ΙΙ, όπου ο αριθμός αυτός από την τ/κ πλευρά κατέβηκε στις 55 - 60.000. Αρμόδιες πηγές λένε πως ο κ. Ακιντζί ήταν πιθανότατα έτοιμος να καταθέσει χάρτη, αλλά όχι εκείνον τον χάρτη που θα ικανοποιούσε την ε/κ πλευρά.
Η Μόρφου στο κάδρο.

Όπως προκύπτει, αν και υπήρχε στο κριτήριο που αφορά το εδαφικό ένα ποσοστιαίο εύρος που ήταν αρκετά καλό (28,2% - 29,2%), εντούτοις υπήρξε καταφανής δυσκολία από την τ/κ πλευρά να καθορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφε. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως «είναι διαφορετικό να συμφωνήσεις σε ποσοστό και διαφορετικό αυτό να αποτυπωθεί σε χάρτη»
 
6. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Μιλώντας ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι ο φράχτης μεταξύ των τρομοκρατών και του υπόλοιπου κόσμου. Απαίτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της Δύσης εναντίον των τρομοκρατών. Είναι λάθος να υποστηρίζεται ένας τρομοκρατικός οργανισμός εναντίον ενός άλλου (Κούρδοι εναντίον ISIS). Ο τούρκος δικηγόρος MetinLütfiBaydar εκλέχθηκε αντιπρόεδρος στη κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

7. Απειλή Ερντογάν για προσχώρηση της Τουρκίας στη «Σαγκάη 5».
Η Σαγκάη 5 είναι ένας πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 από τους ηγέτες της Κίνας, Καζακστάν, Κυργιστάν, Ρωσσίας, Τατσικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Το 2015 έγιναν δεκτές η Ινδία  και το Πακιστάν. Ο οργανισμός ιδρύθηκε ως αντιστάθμισμα των ενεργειών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην κεντρική Ασία σύμφωνα με τη Χουριέτ.
Ο Ερντογάν επανέφερε την παλιά του φιλοδοξία για προσχώρηση της Τουρκίας στον εν λόγω οργανισμό, λόγω της ψύχρανσης των σχέσεών της με την ΕΕ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπερκ δήλωσε στη Hürriyet Daily News ότι «είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κάτι που να ελαττώνει την συλλογική άμυνα το Άρθρο 5, και την ενότητα του ΝΑΤΟ»  στη συνάντηση του NATO Parliamentary Assembly της Κωνσταντινούπολης στις 21 Νοε 2016.
 « Η δύναμη και η επιτυχία του ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι επίθεση σε ένα κράτο του ΝΑΤΟ ενεργοποιεί την απάντηση όλων των συμμάχων».
Το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει στο Αιγαίο δήλωσε ο ΓΓ. Του ΝΑΤΟ

8.     Επικοινωνία Τραμπ-Τσίπρα
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι είναι θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας, ότι οι ελληνοαμερικανοί ψήφισαν 65% Τραμπ και κατανοείτις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης».

9.Το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων
Μία επικίνδυνη περίοδο ανοίγεται μπροστά μας στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζεται από το 65% των Τούρκων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους. Το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω. Στην Τουρκία σενάρια τύπου Κριμαίας για τα κατεχόμενα αρχίζουν να φαίνονται όλο και πιο συχνά.
Η στιγμή της αλήθειας έχει, επίσης, φτάσει στις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας. Σοβαρές αντιρρήσεις ακούγονται από πολλές πλευρές και διάφορες χώρες. Η ενταξιακή της πορεία οδεύει για πάγωμα και αυτό θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις. Πιο προφανής είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας.
Οι παραβιάσεις και οι εμπλοκές με οπλισμένα αεροσκάφη φαίνεται να αυξάνουν μεθοδευμένα.
Χωρίς κινδυνολογία το ενδεχόμενο εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα.

10. Ένταση στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις
Συνελήφθησαν Αλβανοί διπλωματικοί υπάλληλοι που μετέφεραν προπαγανδιστικό υλικό που θα μοιράζονταν στην Ελλάδα.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν θέματα του παρελθόντος που πρέπει να συζητηθούν (τσάμηδες-μεγάλη Αλβανία). Επίσημα εκκρεμεί το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μετά την αλβανική υπαναχώρηση στην αρχική συμφωνία χάραξης των ορίων μεταξύ των δύο χωρών

21/11/2016. Operation Mosul: The Fear of a New Humanitarian Crisis

on Monday, 21 November 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ευθυμίου, Αναλυτής

21/11/2016. Operation Mosul: The Fear of a New Humanitarian Crisis

By Konstantinos Efthymiou
1.    The Operation
The campaign for the recapture of Mosul, in Iraq was launched on the early morning of the 10th October while airstrikes and heavy artillery fire gave the signal for the first clashes to occur. Based on Turkish as well as Iraqi field sources, more than 30,000 troops from 36 countries have already joined this venture – as members of the international coalition against the IS (Islamic State) and the rebel militant groups affiliated to the jihadist group. More specifically, almost whole the Iraqi army, the Kurdish Peshmerga militant group - military forces of the autonomous region of Iraqi Kurdistan, estimated to be more than 200,000 troops – the Shiite militia and the so-called “Order of Nineveh Christians” have already made their appearance on the region. Furthermore, there are approximately 2,000 Sunni fighters involved in the venture. They have been trained by the Turkish military in the Bashiqa camp in Northern Iraq, Bashiqa was an Assyrian town before its capture by the jihadists. Western states’ participation has been noteworthy, with more than 700 members of the US Special Forces, British and French army already included in the operational projection.

Continue Reading!

20/17/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 10-16 ΝΟΕ 2016

on Sunday, 20 November 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Νικόλαος παπαπροκοπίου, Υπτχος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

20/17/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 10-16 ΝΟΕ 2016

Α’ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ
Το πρόγραμμα του Προέδρου Ομπάμα παρέμεινε μέχρι την ύστατη  ώρα μυστικό για λόγους ασφαλείας. Η πολυσυζητημένη ομιλία στη Πνύκα ακυρώθηκε για λόγους  ασφαλείας και προτιμήθηκε η ομιλία στο ίδρυμα Νιάρχου.
Η δική μου εκτίμηση και πολλών αναλυτών ήταν ότι η ομιλία του θα ήταν μία απάντηση στο λαϊκισμό και  πιθανά μια αυτοκριτική για τα λάθη του. Επίσης ότι θα ήταν  μία εκτενής  αναφορά στην ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, καθώς και την ανθεκτικότητα των θεσμών στη χώρα μας παρά τη μεγάλη κρίση.
Στο θέμα της διευθέτησης του χρέους που θα περίμενε η Ελλ. Κυβέρνηση να τεθεί   κατ’ αρχάς  φαινόταν ότι δεν θα έχει καμία  σημαντική επίπτωση στη θέση της Ελλάδας.
Έτσι φαινόταν ότι η  επίσκεψη στο σοβαρό αυτό οικονομικό θέμα είχε χαρακτήρα μόνο συμβολικό.
Αναφορικά με το προσφυγικό αναμενόταν να υπενθυμίσει ότι η διαχείρισή του θα γινόταν μόνο με διεθνή κινητοποίηση ,χωρίς φράκτες και μονομερείς ενέργειες. Εννοείται χωρίς αυτοκριτική   για τις παρεμβάσεις  στη Μέση Ανατολή.
Τέλος αναμενότανε  να γίνει μνεία και στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος ως τμήμα της γεωπολιτικής σταθερότητας.
Τι συνέβη ακριβώς με την επίσκεψη και τα αποτελέσματά της;
Το σοβαρότερο συμπέρασμα βγαίνει από την 30λεπτη 4μερή συνάντηση των δύο πλευρών.
ΧΡΕΟΣ: Επιμονή στη τήρηση χρονοδιαγράμματος ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις από το ΔΝΤ και αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, όπως και ότι υπάρχει η πεποίθηση  ότι το θέμα της δραστικής απομείωσης του χρέους στις συζητήσεις με τη Καγκελάριο Μέρκελ.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Για το Κυπριακό η Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν ασκήθηκε πίεση προς την Ελληνική πλευρά, χωρίς να γίνει σχετική αναφορά σε λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι είμαστε προσηλωμένοι στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, τέτοιας που να εξασφαλίζει Ισοτιμία .
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Δηλώθηκε η προθυμία για προσφορά βοήθειας από την Αμερική στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης μας ευχαρίστησε για τη συμμετοχή της χώρας μας στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη.
Β’ Η ΕΚΛΟΓΗ DONALD TRUMP H EΠOMENH HMEΡA
Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιούς θα κυβερνήσει.
Από τις τελευταίες δηλώσεις του φαίνεται ότι θα παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων (Public Investments),  θα μειώσει τη φορολογία επιχειρήσεων κατά 15%, και για τους πλούσιους ,θα επιβάλλει δασμούς 45% στα Κινεζικά προϊόντα ,θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την Ε Ε για τις πολυεθνικές  εταιρίες των ΗΠΑ, θα ενισχύσει την αστυνομία, θα καταργήσει το Obama    Care  ,θα κτίσει τείχος.
Παράλληλα έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει την υπογραφή του  από τη συμφωνία των Παρισίων  για το κλίμα και θα αναθεωρήσει τη συμφωνία για το Ιράκ. Από  στρατιωτικής άποψης αμφισβητεί το θεσμό του ΝΑΤΟ, αλλά και τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για τη Κριμαία. Παράλληλα θεωρητικά θα αυξήσει τον αμυντικό Προϋπολογισμό.
Ήδη συγκροτεί ο Υπουργικό Συμβούλιο με Υπουργό Εσωτερικών το πρώην πρόεδρο της  Βουλής των Αντιπροσώπων Ντίτριτζ  και Δικαιοσύνης το πρώην Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Τζουλιάνι. Για το Υπουργείο Άμυνας ο Στρατηγός Μ. Φιν, στο Υπουργείο Ενέργειας ο Χάρολντ Χαμ  και  στο Υπουργείο Υγείας ο Μπεν Καράσυ. Ο επικεφαλής του State Department θα είναι ο Τζον Μπόλτον θερμός υποστηρικτής των Ισραηλινών  και της επέμβασης στο Ιράκ το 2003.
Επίσης στα πλαίσια του «Νεποτισμού» ο D. Trump junior διεκδικεί κάποιο αξίωμα. Η βασίλισσα του tea party  Σάρα Πέϊλιν διεκδικεί κάποιο πόστο και θα της δοθεί το Υπουργείο των Παλαιμάχων.
Στα παραπάνω θέματα υπάρχουν τα αντίστοιχα ζητήματα:
1.Κλιματική Αλλαγή Το πλαίσιο συμφωνίας είναι πολύπλοκο και η μονομερής ακύρωση είναι πολύ δύσκολη. Απλά ο Trump θα μπορεί να μην εφαρμόσει τη συμφωνία που είναι μη δεσμευτική 2.Πρόγραμμα Αφορά  παιδιά (κάτω των 16 ετών) παράνομων μεταναστών από το 2007 και μετά, προστατεύοντας από απέλαση και λαμβάνοντας εργασία  για 2 χρόνια
4 Ανώτατο Δικαστήριο  Στο Ανώτατο Δικαστήριο χηρεύει η θέση  από το Φεβρ. του 2016.Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν τον εκλεκτό του Ομπάμα επί 8 μήνες και αυτό θεωρώ ότι θα είναι η πρώτη κίνηση του D.Trump,για ένα πανίσχυρο ιερατείο  που εκδίδει ιστορικές δεσμευτικές αποφάσεις.
5.Ενημέρωση επί βασικών θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας
Η απόρρητη ενημέρωση αφορά στις απειλές και τις δυνατότητες του πυρηνικού  οπλοστασίου καθώς και τις πληροφορίες, αλλά και το πολυάριθμο δίκτυο πρακτόρων ανά τον κόσμο, καθώς και 12 αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχει υπογράψει ο Ομπάμα. Εδώ υπάρχει και μία συζήτηση για το χαρακτηρισμό ως απόρρητων και των παιδιών του Trump,δεδομένου ότι ο Νόμος 1967 απαγορεύει κάτι τέτοιο.
Γ’ ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Η Τουρκία είχε εκδώσει 2 NAVTEX για 12-15 Νοε., για εκτέλεση ασκήσεων με πραγματικά πυρά γύρω από το Καστελλόριζο σε βάθος 20 ναυτικών μιλ.
Το Ελληνικό ΠΝ αντέδρασε κεραυνοβόλα με εκδήλωση «κόντρα ισχύος» και μετάβαση τουλάχιστον 3 πλοίων (Φρεγάτα, Υποβρύχιο, Κανονιοφόρος)  με αποτέλεσμα την απομάκρυνση της απειλής. Παράλληλα η ΠΑ  είχε σε υψηλή ετοιμότητα 2 ζεύγη F-16 και MIRAGE 2000 για κάθε ενδεχόμενο.
Υπάρχουν πληροφορίες για κατεπείγουσα προμήθεια 10-20 UAV MALE μεγάλης αυτονομίας με εκμετάλλευση από  ΠΑ αλλά επιχειρησιακή αξιοποίηση από ΓΕΕΘΑ. Τα Α/Φ θα ενεργούν στο FIR με πλευρική εποπτεία RADAR.
Το συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται εγρήγορση και ταχύτατη αντίδραση σε κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.
Δ’ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Τη τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελερέν  ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έριξε τα τελευταίο του χαρτί για το εδαφικό. Υποχώρησε από το 32% στο 28,5% με δημιουργία 2 θυλάκων  ένα για Ελληνοκύπριους και ένα για Μαρωνίτες  με υπαγωγή τους στην Ομόσπονδη Διοίκηση, που σημαίνει μείζονα συμμετοχή της Τουρκικής Διοίκησης (χωρίς να υπολογίζεται στο 28.5%)
Με βάση τη πρόταση θα επιστρέψουν 80.000 πρόσφυγες  έναντι των 200.000, με πιθανότερη περιοχή αυτή της Καρπασίας. Αναμένεται να συζητηθεί στην Αθήνα ,πριν συνεχισθούν στη Γενεύη  οι συνομιλίες το επόμενο διάστημα.
Στο σημείο  αυτό υπάρχει και το θέμα της πενταμερούς  διάσκεψης , όπου θα εξαιρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Εδώ ακριβώς είναι και η ασάφεια ως προς το ρόλο των ΗΠΑ με νέο Administration.Επίσης το θέμα που είναι εθνικής ζωτικής σημασίας  δεν αναλύεται από τα ΜΜΕ, ούτε  είναι γνωστές οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ε’ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Στις πρόσφατες εκλογές για τη Προεδρία της Δημοκρατίας, ο φιλορώσος υποψήφιος Ίγκορ Ντούτον  ανακηρύχθηκε νικητής με 52%,έναντι 49% της αντιπάλου του η οποία όμως δεν δέχθηκε το αποτέλεσμα, που απαιτεί νέα εκλογή και προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η συμμετοχή ήταν 53,4% ,αυξημένη κατά 4 μονάδες σε σχέση με το 1ο γύρο.
ΣΤ’ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η Κυβέρνηση μειοψηφίας του Μποϊκο Μπορίσωφ  θα παραιτηθεί, επειδή η υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος έχασε από το σοσιαλιστή τη προηγούμενη Κυριακή στο 2ο γύρο των Προεδρικών εκλογών. Έτσι προβλέπεται ότι την Άνοιξη του 2017 το αργότερο, θα γίνουν πρόωρες εκλογές ,με αντίστοιχο περίοδο πολιτικής αστάθειας.

18/11/2016. Η Προεδρική Εκλογή Trump και οι Δυνητικές Επιπτώσεις της στoν Κόσμο και στην Ελλάδα

on Friday, 18 November 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφουν οι: Αλεξάνδρα Τόμπρα, Δημήτρης Στεργίου, Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Χρήστος Ζιώγας

18/11/2016. Η Προεδρική Εκλογή  Trump και οι Δυνητικές Επιπτώσεις της στoν Κόσμο και στην Ελλάδα

Οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και αναλύσεις για τα αίτια της απρόσμενης νίκης του Donald Trump, αλλά ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για την υλοποίηση των συχνά αντιφατικών και ενίοτε «εμπρηστικών» προεκλογικών του δηλώσεων. Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι κατόρθωσε να κινητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που αισθάνεται απογοητευμένο με την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και την «υφαρπαγή» του πολιτικού συστήματος από τις θεσμοθετημένες και καλά οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, όπως αναλύει και ο Francis Fukuyama σε πρόσφατο άρθρο του στο Foreign Policy. Οι αντιλήψεις και θέσεις του Trump, καίτοι έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτές των ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών και των \συμμάχων τους, εντούτοις συναντούν μια αυξανόμενη αποδοχή από τις πλατιές μάζες των αποκαλούμενων «απλών ανθρώπων», οι οποίοι ως επί το πλείστον κατατάσσουν (σωστά ή λάθος) τον εαυτό τους στην πλευρά των χαμένων του αμερικανογενούς φαινομένου της  παγκοσμιοποίησης. Είναι αλήθεια ότι η οικονομικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί διότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει πλήξει τα μικρομεσαία οικονομικά στρώματα, την περίφημη «μεσαία τάξη» την οποία τόσο πολύ «μόχθησε» να δημιουργήσει και να καταξιώσει η μεταπολεμική οικονομική πραγματικότητα.

Έχοντας ορθά εντοπίσει αυτές τις τάσεις ο Trump προχώρησε στην υιοθέτηση μιας λαϊκιστικής ηγετικής φυσιογνωμίας και πραξεολογίας, υποσχόμενος με ένα μαγικό τρόπο να ανατρέψει όλες αυτές τις (αποτυχημένες συνταγές) αλυσιτελείς, για τον μέσο αμερικάνο πολίτη, καταστάσεις και τα οργανωμένα συμφέροντα. Μέχρι σήμερα ο Trump δεν έχει επιδείξει ένα ξεκάθαρο ανάλογο σχέδιο αλλά εξελισσόμενης της προεκλογικής του εκστρατείας κατέγραψε σημαντικές αναδιπλώσεις από σκληροπυρηνικές και αντισυμβατικές θέσεις του, χωρίς αυτή η κίνηση από μόνη της να αποτελεί οπωσδήποτε μειονέκτημα.

Παρά την σχετική άμβλυνση αρκετών θέσεων του και την ύπαρξη πολλαπλών εξισορροπητικών δομών του αμερικανικού πολιτικού συστήματος (τα γνωστά «checks and balances» παρότι το καθιστούν ιδιαίτερα πολύπλοκο και δυσνόητο εξασφαλίζουν τη σταθερότητα), η εκλογή του Trump εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε σημαντική μερίδα πολιτών στο εσωτερικό και εξωτερικό και κυρίως στις ηγεσίες συμμαχικών και μη κρατών. Αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θέλουν ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να ανησυχούν από μια ενδεχόμενη αμερικανική στροφή στον απομονωτισμό ή ακόμη και από την επιλογή μιας πιο περιοριστικής ερμηνείας του αμερικανικού συμφέροντος. Συγχρόνως λεκτικές αναφορές για αναβίωση πρακτικών προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητος και κλονίζουν το βασικό συντελεστή της οικονομίας, την εμπιστοσύνη. Ρωσία και Κίνα φαίνεται να αποδέχονται, για διαφορετικούς λόγους εκάστη, με ικανοποίηση την εκλογή Trump, λόγω της εκλογικής αποτυχίας της καθεστηκυίας ελίτ και ευελπιστώντας να υλοποιήσει την μερική, έστω, αναδίπλωση των Ηνωμένων Πολιτειών από διάφορα σημεία του πλανήτη. Εν τούτοις, η επικράτηση ενός «αγνώστου» και ενδεχομένως απρόβλεπτου παράγοντα στο τιμόνι της υπερδύναμης, δημιουργεί προβληματισμούς στις ηγεσίες των χωρών που ενίοτε προτιμούν τη σταθερότητα του δοκιμασμένου, ίσως και ισχυρού, αντιπάλου. Όμως η επιλογή Trump έχει εν μέρει τις ρίζες της και στις παραδοσιακές σχολές σκέψης που εναλλασσόμενα κυριαρχούν ή επηρεάζουν έντονα το πολιτικό σκηνικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο επίπεδο της θεωρίας εξωτερικής πολιτικής και ειδικά σε σχέση με την αμερικανική πολιτική πραγματικότητα, προφανώς ο Trump εκπροσωπεί κυρίως την «τζακσονική» και ως ένα βαθμό την «τζεφερσονιανή» παράδοση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρώτη αντιπροσωπεύει μια εσωστρεφή και συντηρητική πολιτική κουλτούρα με αναφορές στην τιμή, την ανεξαρτησία, το θάρρος και την στρατιωτική υπερηφάνεια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της «τζακσονιανής» επιρροής στο αμερικανικό  πολιτικό γίγνεσθαι αποτελούν οι περιπτώσεις στις οποίες επιτυχημένοι στρατηγοί αναδείχθηκαν ως σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες. Οι αξίες του «τζακσονισμού» επενεργούν σημαντικό στη διαμόρφωση  της αμερικανικής  πολιτικής και συνέβαλαν στην εκλογή προέδρων όπως οι Robert Nixon και Ronald Reagan. Ο «τζακσονισμός» επανέκαμψε μεταψυχροπολεμικά ως μια περιορισμένη τάση προς το νεοαπομονωτισμό και την απεμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών από τις πολυμερείς δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας την υπεράσπιση των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων μέσω μονομερών ενεργειών. Η «τζεφερσονιανή» σχολή ιεραρχεί ως το πλέον ζωτικό συμφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες την διατήρηση της αμερικανικής δημοκρατίας στα πλαίσια ενός επισφαλούς κόσμου. Εντός αυτού του πλαισίου αναζητά πάντοτε μεθόδους για την υπεράσπιση της αμερικανικής ανεξαρτησίας με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Συνηθίζεται όταν αναφερόμαστε στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μιλάμε για την  «administration» του συγκεκριμένο προέδρου και όχι για τον πρόεδρο μόνο. Αυτό διότι όπως είναι φυσικό ο πρόεδρος, ο οποίος στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι προϊόν του πολιτικού και του κομματικού συστήματος,  περιστοιχίζεται από στρατιές συμβούλων οπότε στην ουσία οι αποφάσεις ίσως να λαμβάνονται από αυτόν όμως στην ουσία η πολιτική ασκείται από μία ομάδα. Ο κ. Trump θα είναι ένας πρόεδρος ο οποίος λόγω ιδιοσυγκρασίας, αλλά βασικά λόγω προέλευσης από τον σκληρό πυρήνα των επιχειρηματιών όπου πρυτανεύει η ρήση: «The bussines of bussines is bussines», πιθανόν να ασκεί περισσότερο ηγεσία και «decision making» από προηγούμενους προέδρους.

Η αλήθεια είναι ότι η εκλογή Trump, τουλάχιστον στο επίπεδο των μέχρι τώρα διακηρύξεων επαναθέτει μια σειρά ζητημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής καθώς και της θεωρίας των διεθνών σχέσεων. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ένα πολιτικό σύστημα με σημαντικά θεσμικά αντίβαρα και ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες δεν επιτρέπουν προσωποπαγείς πρακτικές και πόσο μάλλον θεσμικές εκτροπές.  Επομένως δεν θα «κινδυνεύσει» η δημοκρατία στην χώρα επειδή εξελέγη ο Trump, ούτε επίσης αναμένονται δραματικές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Εύλογες αμφιβολίες προκαλεί η διακηρυκτική πρόθεση της αμερικανικής αποστασιοποίησης από το διεθνές σύστημα, όταν διακηρυγμένος στόχος τους είναι η διατήρηση της αμερικάνικης ηγεμονίας. Στο σημερινό αλληλοεξαρτώμενο διεθνές σύστημα η παραπάνω πρόταση ηχεί τουλάχιστον αντιφατική. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι οι διάφορες αντισυμβατικές διακηρύξεις να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο συνδιαλλαγής με συμμάχους και εχθρούς. Αναμφισβήτητα τροποποιήσεις σε διάφορα θέματα, τακτικής, κυρίως φύσεως, θα λάβουν χώρα προκαλώντας όμως ασύμμετρα αποτελέσματα στις επιδιώξεις και σχέσεις των μικροτέρων χωρών.

Οι αμερικανορωσικές σχέσεις θα εξακολουθήσουν, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, να αποτελούν την σημαντικότερη πρόκληση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η άναρχη φύση του διεθνούς συστήματος και ανατροφοδοτούμενες αξιώσεις ισχύος (αναλύεται σαφώς στο έργο «Η τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων» του John Mearsheimer, στα ίχνη του πάντα επικαίρου Θουκυδίδη), θα εξακολουθήσουν να προσδιορίζουν τις σχέσεις Ουάσιγκτόν-Μόσχας οι οποίες, παρά τις επιμέρους συγκλίσεις, θα είναι ανταγωνιστικές και αποκλίνουσες στα περισσότερα και σημαντικότερα ζητήματα. Η ενδεχόμενη μερική συναντίληψη των δυο ηγετών δεν αρκεί για να  υπερκεραστούν στρατηγικές αναγκαιότητες, χρόνιες διαφοροποιήσεις και αμοιβαία καχυποψία. Ούτε φυσικά και η πρώτη, μετά τις εκλογές, τηλεφωνική επικοινωνία Trump και Putin και η εκφρασθείσα αμοιβαία ανησυχία για τη μη ικανοποιητική κατάσταση των διμερών σχέσεων σηματοδοτεί την άμεση βελτίωσή τους. Με αυτήν την έννοια ίσως είναι υπερβολικοί οι φόβοι ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για μια απομονωτική πολιτική που θα εγκαταλείψει την Ευρώπη (να αποτρέψει  αφ’ εαυτού της τον ρωσικό αναθεωρητισμό) στα «νύχια της ρωσικής αρκούδας».

Τοιουτοτρόπως και η πολυσυζητημένη, εδώ και χρόνια, ανάσχεση της Κίνας στον Ειρηνικό, διέρχεται μέσα από μια σειρά συνεργασιών με φιλικές προς την Ουάσινγκτον χώρες (Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Σιγκαπούρη κλπ). Ορισμένες όμως από τις ασιατικές χώρες, σήμερα αισθάνονται άβολα και αναζητούν διαύλους επικοινωνίας και προς το Πεκίνο. Η φυσιολογική αυτή, για τις διεθνείς σχέσεις, αντίδραση δε συνεπάγεται την κατάρρευση της αμερικανικής παρουσίας και ενδιαφέροντος για την περιοχή αλλά καταδεικνύει την ανασφάλεια, την κινητικότητα και την προσαρμοστικότητα που επιδεικνύουν όλοι οι διεθνείς «παίκτες». Η μεταψυχροπολεμική κινέζική εξωτερική πολιτική χρησιμοποίησε επιτυχώς τις πολιτικές και οικονομικές διευθέτησης της αμερικανοβαρούς διεθνούς τάξης, την εν λόγω περίοδο, βελτιώνοντας καίρια τους συντελεστές ισχύος της.  Μέχρι την τρέχουσα συγκυρία η Κίνα προδίδει μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική της ανάπτυξη και ιεραρχώντας ως σημαντικότερα τα εσωτερικά θέματα, που άπτονται της συνοχής και νομιμοποίησης προς την κρατική εξουσία, θα αποφύγει, βραχυπρόθεσμα, την άμεση αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, ριζοσπαστικές προεκλογικές δηλώσεις του νέου Προέδρου, παραδείγματος χάριν  για αύξηση των δασμών των προϊόντων από την Κίνα, αφενός απαιτούν έγκριση των νομοθετικών σωμάτων και αφετέρου, οδηγούν σε μια σειρά δικαστικών προσφυγών (στην καλύτερη περίπτωση) και σε αλυσιδωτή ανεξέλεγκτη σειρά αντιποίνων.

Μια πρώτη ένδειξη των ευρωπαϊκών ανησυχιών αλλά και θέσεων αποτυπώθηκε στη συγχαρητήρια επιστολή της καγκελαρίου Merkel που επαναλαμβάνει τη σταθερή γερμανική δέσμευση στις αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ και της κοινής πορείας των τελευταίων 70 ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ως μια από τα πιο επιτυχημένες μεταπολεμικές στρατηγικές τους. Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη αίσια έκβαση του ψυχρού πολέμου, την ειρηνική μετάβαση στην μεταψυχροπολεμική εποχή και την εμπέδωση της τάξης στην ευρωπαϊκή Ήπειρο, μέσω της ενσωμάτωσης στους κόλπους της κρατών που άνηκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Συγχρόνως εμφανίζονται και οι πρώτες φωνές που αναζητούν «περισσότερη Ευρώπη» καλώντας διστακτικά το Βερολίνο να αναλάβει τις υποχρεώσεις που το μέγεθος και η οικονομία της χώρας επιβάλλουν. Δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι οι οποίοι θεωρούν την περαιτέρω ενοποίηση ως τη μοναδική λύση στα προβλήματα της εποχής: τη ρωσική απειλή, την τουρκική αδιαλλαξία, το BREXIT και την οικονομική στασιμότητα της γηραιάς ηπείρου. Θέσεις πλήρους σύγκρουσης ή πλήρους χειραγώγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ΗΠΑ δεν αποτελούν αξιόλογες ερμηνευτικές προσέγγισης ούτε του ευρωπαϊκού εγχειρήματος εν γένει ούτε των διατλαντικών σχέσεων. Η αδυναμία πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Επίσης τυχόν ηγεμονικές αξιώσεις εντός της Ένωσης με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, θα προκαλέσει εντάσεις εντός της Κοινότητας, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Ας μη παρασυρόμαστε όμως, η αμερικανική αναδίπλωση, παρά τις δηλώσεις, φαντάζει ως ένα αρκετά μακρινό ενδεχόμενο. Όμως οι προεκλογικές δηλώσεις του Trump έχουν ήδη, μετά από αρκετό διάστημα, παρακινήσει ξανά τους Ευρωπαίους να συζητούν για κοινή άμυνα, πολιτική ασφάλειας και δυνάμεις ταχείας αντίδρασης!

Έχοντας ακροθιγώς αναλύσει το διεθνές περιβάλλον, ας προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε και τις συνέπειες της εκλογής Trump στη χώρα μας και φυσικά στη γεωπολιτική μας σημασία και στις τριβές με μια αναθεωρητική και απρόβλεπτη Τουρκία καθώς και τις εξελίξεις στα φλέγοντα οικονομικά μας προβλήματα. Στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις συμφερόντων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος ενώ η σταθεροποίηση και ανάκαμψη της Ελλάδας φαίνεται να αποτελεί βασικό ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον. Η αξίωση της Άγκυρας για μια πιο ανεξάρτητη, σε σχέση με τα δυτικά στρατηγικά προστάγματα, και αξίες εσωτερική και εξωτερική πολιτική είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Είναι γεγονός πως η αντιδυτική ρητορική του κυβερνόντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσδίδει στην Ελλάδα τη δυνατότητα περαιτέρω και εντονότερης προσέγγισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσπάθεια της Άγκυρας να καταστεί περιφερειακός ηγεμόνας στην Aνατολική Μεσόγειο και μάλιστα σχετικά αυτονομημένος από τις στρατηγικές επιλογές της Δύσης και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών διαφοροποιεί σταδιακά τον τρόπο που προσεγγίζει το State Department τις διμερείς τους, και κατά συνέπεια και τις ελληνοαμερικανικές, σχέσεις.

Μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της Τουρκίας από το ΑΚΡ, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, στα πλαίσια διακυβέρνησης των κεμαλικών κομμάτων, ήταν ενταγμένος στις  στρατηγικές προτεραιότητες της Δύσης. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν οι τουρκικές διεκδικήσεις να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια αποδοχής από τις δυτικές πρωτεύουσες. Μια αναβαθμισμένη γεωπολιτικά και ισχυρότερη Τουρκία θα καταστεί ακόμη πιο αυτονομημένη από τις αμερικανικές στρατηγικές επιλογές.  Στην παρούσα συγκυρία ο περιορισμός του τουρκικού ηγεμονισμού φαίνεται να συνάδει όλο και περισσότερο με τον αμερικανικό παράγοντα, στο βαθμό υπονομεύει τα συμφέροντά του.

Υπό αυτό το πρίσμα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα εξακολουθούν να είναι προβληματικές.  Η ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία  του Trump  εκτιμάται ότι θα τον δυσκολέψει να κατανοήσει τις ιδιομορφίες και αντιπαλότητες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και Αιγαίου. Ενδεχόμενη αρχική καλή διάθεση επαναπροσέγγισης με την Τουρκία μάλλον θα προσκρούσει στον «ιδιαίτερο» χαρακτήρα του τούρκου προέδρου και την μαξιμαλιστική πολιτικής της Αγκύρας. Ο παρορμητισμός του νέου Προέδρου θα προβληματιστεί από το κοσμοθεωρητικό χάσμα που θα διαγνώσει στον Τούρκο ομόλογό του. Θα είναι δύσκολο ενώ ο Τrump θα βάλλεται στο εσωτερικό ως απειλή για τον δημοκρατικό χαρακτήρα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος να υποστηρίζει τον Erdogan στο «μεταρρυθμιστικό» του έργο. Φυσικά η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να διαχειριστεί την αρχική περίοδο μέλιτος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας. (Θυμηθείτε τις «επαινετικές» προς την Τουρκική Δημοκρατία δηλώσεις του νεοεκλεγμένου Obama το 2008).

Περνώντας και στις οικονομικές συνέπειες υπενθυμίζουμε ότι ο Trump είχε στο παρελθόν δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να αναμειχθεί στο ελληνικό ζήτημα. Μάλιστα στο παρελθόν είχε ισχυριστεί ότι το ευρώ δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πρόσφατα υπέδειξε στη Γερμανία να αναλάβει την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Με αυτόν τον τρόπο ο Trump έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να επέμβει άμεσα στο ελληνικό ζήτημα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί άμεσα και έμμεσα από τις πολιτικές και τις κινήσεις του.

Ένα από τα σενάρια που πρόσφατα εμφανίστηκε, αφορά μια ευνοϊκότερη  -χαμηλού profile- ρύθμιση του ελληνικού χρέους ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης.  Άλλωστε, το μήνυμα που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι από τις αμερικανικές εξελίξεις και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, είναι ότι ο κίνδυνος της ισχυροποίησης του λαϊκισμού είναι σοβαρός ενώ η απειλή της ύφεσης από την ευρωζώνη δεν έχει εξοστρακιστεί. Τα μηνύματα και οι ανησυχίες έρχονται σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα φαίνεται «κουρασμένη» από τη χρόνια λιτότητα ενώ τέσσερις χώρες (Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία) προσέρχονται στις κάλπες μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Ενδεχομένως, η αποτελεσματικότητα της «αυστηρής» και σε αρκετές περιπτώσεις οπορτουνιστικής, στάσης των ευρωπαίων πιστωτών έναντι της Ελλάδας, να τεθεί υπό συζήτηση κάτω από το πρίσμα της αβεβαιότητας που δημιουργούν τα προαναφερθέντα γεγονότα και εξελίξεις. Στο «καλό» αυτό σενάριο, η δρομολόγηση κοινά αποδεκτής βραχυπρόθεσμης-μεσοπρόθεσμης λύσης θα απαλλάξει τους Ευρωπαίους από ένα χρονίζον πρόβλημα καθώς νέα «μέτωπα» εμφανίζονται απειλητικά. Βεβαίως υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος θέλει τους Ευρωπαίους να μην υποχωρούν, σε μια προσπάθεια να δώσουν το μήνυμα της υπεράσπισης των «political correct» (μονεταριστικών) επιλογών της αυστηρής δημοσιοοικονομικής πολιτικής και της διασφάλισης των χρημάτων των φορολογουμένων τους, καθόσον η υποστηριζόμενη χώρα (Ελλάδα) δεν έχει κατορθώσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Την τελική επικράτηση του κάθε σεναρίου πιθανόν να κρίνει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αν και ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις για τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, δεν έχει παραλείψει ούτε σε μία έκθεσή του από το 2014 να τονίζει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, δεδομένης της ανάγκης της Γερμανίας να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείεται να υποκύψουν στον όρο της συμμετοχής του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, στο περίπλοκο αυτό μείγμα, θα πρέπει να τεθεί υπόψη ένας ακόμη παράγων που μπορεί –μεσοπρόθεσμα- να επιδράσει καταλυτικά στη στάση των Ευρωπαίων έναντι των ευάλωτων  εταίρων, όπως η Ελλάδα. Ο εμπορικός προστατευτισμός και η έμφαση στις εγχώριες επενδύσεις υποδομών στα οποία στοχεύει ο Trump μπορεί να προκαλέσουν επιστροφή των παραγωγικών δραστηριοτήτων των αμερικανικών επιχειρήσεων σε εθνικά εδάφη, στήριξη της τοπικής αγοράς εργασίας και συνεπακόλουθα ενίσχυση των φορολογικών εσόδων της χώρας. Τα κίνητρα που προφανώς θα δοθούν για την επιχειρηματική αναδίπλωση (εάν το εγχείρημα επιτύχει), θα καταφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στις θέσεις εργασίας αυτών των χωρών. Η εξέλιξη αυτή θα αποδυναμώσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά εκείνες που έχουν καθαρό εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως είναι η Γερμανία, οι οποίες ταυτόχρονα αποτελούν και τους βασικούς πιστωτές της Ελλάδας, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω τη μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, θα αποδυναμώσει ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα, η οποία θεωρείται ένας εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στις ελληνικές υποδομές.

Τέλος, στις εξαγγελίες του Trump περιλαμβάνεται ένα λεπτομερές σχέδιο σταδιακής ενεργειακής απεξάρτησης της αμερικανικής οικονομίας από τρίτες χώρες, εξέλιξη που αναμένεται από τους περισσότερους αναλυτές να ασκήσει πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου και άλλων ενεργειακών εμπορευμάτων. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης του σεναρίου αυτού, εκτιμάται ότι θα δοθεί αφενός ώθηση στην παγκόσμια οικονομία και αφετέρου θα καθυστερήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, συντηρώντας τις «διευκολυντικές» νομισματικές πολιτικές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των μεγάλων οικονομιών στις οποίες στηρίζεται πολλαπλά, τόσο προσελκύοντας κεφάλαια, όσο και απολαμβάνοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους εταίρους, που θα γευθούν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Συνοψίζοντας, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τα φλέγοντα προβλήματα της χώρας μας είναι πολύπλοκοι, αντιφατικοί, απρόβλεπτοι και κάθε εκτίμηση εμπεριέχει κινδύνους. Παράλληλα, αυξάνεται στην διεθνή πολιτική σκηνή ο αριθμός των «μαθητευόμενων μάγων» που σαγηνεύουν και προσελκύουν τις ψήφους των συνεχώς αυξανομένων απογοητευμένων ανθρώπων. Η εκλογή Trump δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητες αναφορικά με τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών που αναμφισβήτητα επηρεάζουν όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις εξελίξεις προβληματισμένη και αμήχανη. Εμείς εδώ στην Ελλάδα ανησυχούμε για τις συνέπειες του κενού που θα δημιουργήσει μια ενδεχόμενη αμερικανική αναδίπλωση. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε σε μια «επιστροφή» στην εποχή των «πατέρων της Ευρώπης» και της κοινοτικής αλληλεγγύης. Συγχρόνως όμως η ιδέα  της γερμανικής πρωτοκαθεδρίας στη γηραιά ήπειρο μας τρομάζει. Το διεθνές γίγνεσθαι είναι αρκετά ρευστό και υπό διαμόρφωση. Όμως ακόμη και η προ εικοσιπενταετίας κατάρρευση του σοβιετικού συνασπισμού απέδειξε την ύπαρξη αρκετών «σταθερών σημείων» στις διεθνείς σχέσεις και τη γεωστρατηγική. Στα χέρια λοιπόν της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναδείξει αυτά τα «σταθερά σημεία» προβάλλοντας τα κοινά συμφέροντα και έχοντας αφουγκραστεί τις νέες τάσεις να προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τη δυναμική τους. Σε τελευταία ανάλυση, μια κατάλληλη στρατηγική μπορεί να μην είναι πάντα ικανή να δημιουργήσει από μόνη της ευνοϊκές προϋποθέσεις τουλάχιστον όμως οφείλει να αποφύγει τα ολέθρια σφάλματα και να είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τα σφάλματα των άλλων και τις συγκυρίες. Και η αρχή γίνεται τακτοποιώντας τα του οίκου της.

Το παρόν κείμενο ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016 και αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια των:
Αλεξάνδρα Τόμπρα, Δημοσιογράφου, Πολιτικού Επιστήμονα, ΜΒΑ
Δημήτρη Στεργίου, Γεωοικονομικού Αναλυτή, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Υποστρατήγου εα, Διευθυντού Μελετών ΕΛΙΣΜΕ
Χρήστου Ζιώγα, Μεταδιδακτορικού Ερευνητού και Διδάσκοντα Διεθνών  Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

8/11/2016. Ισραήλ και Τουρκία σε ψυχρή και αργή ομαλοποίηση - Ποτέ δεν θα γίνουν όπως πριν!!

on Tuesday, 08 November 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης, Αντγος ε.α., Μέλος του ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

8/11/2016. Ισραήλ και Τουρκία σε ψυχρή και αργή ομαλοποίηση - Ποτέ δεν θα γίνουν όπως πριν!!

Όταν πριν μερικούς μήνες υπεγράφη η συμφωνία Ισραήλ και Τουρκίας για την αποκατάσταση της μεταξύ των σχέσης και της επίλυσης του θέματος με τα γεγονότα του πλοίου Μάβι Μαρμαρά, πολλοί θεώρησαν ότι οι σχέσεις των θα εξελισσόταν αρκετά γρήγορα και ιδιαίτερα στον οικονομικό και  ενεργειακό τομέα. Όμως ο αστάθμητος, απρόβλεπτος   και ασταθής παράγοντας που λέγεται Ερντογάν δεν επιτρέπει σίγουρες προβλέψεις και αναλύσεις. Έτσι οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, που τόσο επικρίθηκαν από ορισμένους Έλληνες υπερ-πατριώτες δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν εκτιμηθεί.

Έτσι  στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Al Monitor, ο οποίος με έδρα την Ουάσιγκτον, δημοσιεύει [στην αγγλική, αραβική, εβραϊκή, περσική και τουρκική γλώσσα] ρεπορτάζ και αναλύσεις από διακεκριμένους δημοσιογράφους και εμπειρογνώμονες της Μέσης Ανατολής, δημοσιεύτηκε   άρθρο γνώμης του έγκριτου ισραηλινού δημοσιογράφου Arad Nir με τίτλο «Γιατί ο Νετανιάχου και ο Ερντογάν προτιμούν την ‘ψυχρή ομαλοποίηση’», στο οποίο αναφέρεται ότι κανένας από τους δύο ηγέτες δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης για την εφαρμογή της συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η ανακοίνωση (της 25ης Οκτωβρίου) από το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την ακύρωση της συνεδρίασης της επιτροπής για τον διορισμό ισραηλινού Πρέσβη στην Άγκυρα, απογοήτευσε πολλούς ισραηλινούς διπλωμάτες, τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ, καθώς αρκετά από τα ανώτερα στελέχη του διπλωματικού σώματος έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για αυτή τη σημαντική και ελκυστική θέση, παρά την τρέχουσα επικινδυνότητα της Τουρκίας για την ισραηλινή διπλωματική αποστολή. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Arad Nir, μεταξύ των υποψηφίων ήταν και   η Irit Ben Abba, η Πρέσβειρα  του Ισραήλ στην Αθήνα.
Η αργή και «ψυχρή ομαλοποίηση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα και με το άρθρο του Al Monitor  τεκμηριώνεται με τα παρακάτω:
Α. Πρόσφατα, στις 19 Οκτωβρίου 2016, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέφυγε να απορρίψει την καταγγελία για εγκληματική ενέργεια που υπέβαλαν οικογένειες θυμάτων του Mavi Marmara και όρισε δεύτερη ακροαματική διαδικασία για τον Δεκέμβριο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο τερματισμός των ποινικών διαδικασιών εναντίον των ισραηλινών αξιωματικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό του Mavi Marmara αποτελεί το βασικότερο και ουσιαστικότερο  συστατικό στοιχείο της συμφωνίας συμφιλίωσης, βάσει της οποίας το Ισραήλ κατέβαλε ήδη 20 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για όσους έχασαν τη ζωή τους κατά την ισραηλινή στρατιωτικήεπιχείρηση κατάληψης του στολίσκου.
Β. Στις 13 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Yuval Steinitz, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και δήλωσε ότι η συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Berat Albayrak, ήταν «εξαιρετική και πολύ φιλική». Ωστόσο, ο Albayrak, στη δημόσια ομιλία που έδωσε στο ενεργειακό συνέδριο, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Steinitz, δεν ανέφερε τίποτα για το Ισραήλ ή τον επίτιμο προσκεκλημένο με τον οποίο μόλις πριν λίγο είχε πραγματοποιήσει μια ιστορική συνάντηση.
Γ. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έστειλε επίσημη συλλυπητήρια επιστολή για τον θάνατο του Shimon Peres, στις 28 Σεπτεμβρίου. Ακόμη στο άρθρο σχολιάζεται ότι σε σύγκριση με τους αρχηγούς κρατών και τους υπουργούς που παρευρέθηκαν στην κηδεία του Peres, η εκπροσώπηση από την Τουρκία ήταν σε χαμηλό επίπεδο (παρέστη ο Feridun Sinirlioglu, Πρέσβης της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρέσβης στο Ισραήλ).
Δ. Σύμφωνα με ισραηλινούς και τούρκους διπλωμάτες, η αντίδραση του Ισραήλ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου στην Τουρκία, περίπου δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης, εξόργισε τον Ερντογάν εξίσου με τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και των κρατών της ΕΕ. Θεωρείται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ (στην ουσία 2 ημέρες) να καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και ότι απέφυγε εκφράσει ρητά την υποστήριξη της  στον Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο Π/Θ Νετανιάχου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα γεγονότα του Σαββατοκύριακουδεν θα βλάψουν τη διαδικασία συμφιλίωσης», κάτι που για τον Ερντογάν ήταν τυπικό και πολύ ψυχρό.
Ε.  Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν περίμενε αρκετές ημέρες μέχρι ναυπογράψει τη συμφωνία συμφιλίωσης – γεγονός που την καθιστά νόμο – και, σύμφωνα με αξιωματούχους του ισραηλινού ΥΠΕΞ, η Τουρκία καθυστέρησε να δώσει στο Ισραήλ τα στοιχεία του τραπεζικού  λογαριασμού,  στον οποίο μεταφέρθηκε τελικά το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για τα θύματα του Mάβι Μαρμαρά  και τις οικογένειές τους.
Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνεται  ότι και οι δύο ηγέτες χρησιμοποιούν με περισσή άνεση (ο καθένας στην χώρα του) την εφαρμογή της συμφωνίας συμφιλίωσης ανάλογα με τις τρέχουσες εγχώριες πολιτικές ανάγκες στην Τουρκία και το Ισραήλ. Η συμφωνία συμφιλίωσης ήταν μια αναγκαία κατάσταση και για τις δύο χώρες, για διαφορετικούς όμως λόγους. Ο Ερντογάν στρυμωγμένος από τις εξελίξεις στην Συρία και την παντελή έλλειψη  φιλικών κρατών πέριξ της Τουρκίας αναγκάσθηκε να “γλύψει εκεί που έφτυνε”, δηλαδή Ρωσία και Ισραήλ  και να «συμφιλιωθεί», με ένα πολιτικό «σύμφωνο συμβίωσης» και με τους δύο. Ο δε Νετανιάχου να τελειώσει οριστικά το θέμα της ποινικής δίωξης από τα Τουρκικά δικαστήρια των εμπλεκομένων στην υπόθεση Μάβι Μαρμαρά.
Η κωλυσιεργία, βασικά από την Τουρκική πλευρά , για την οριστική επίλυση  των θεμάτων αποδεικνύει την ψυχρή  και αργή  ομαλοποίηση  των σχέσεων των δύο κρατών, κάτι που για τα εθνικά μας θέματα είναι καλό και ζητούμενο και ενισχύει την ειλικρινή μας συνεργασία με ένα στρατηγικό εταίρο και μια κυρίαρχη δύναμη στην πυρακτωμένη και πάντα επικίνδυνη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως είναι το Ισραήλ. Και φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι οι σχέσεις των ποτέ δεν θα γίνουν όπως πριν, κάτι που εμείς θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε!!

Πηγές:
http://www.al-monitor.com/pulse/israel-pulse
http://www.timesofisrael.com/

6/11/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27/10 ΕΩΣ 2/11/2016

on Sunday, 06 November 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Χάρης Χατζόπουλος φοιτητής, μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

6/11/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ    27/10     ΕΩΣ   2/11/2016

1.ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Σημαντικό βήμα προς την άμβλυνση του προσφυγικού αποτελεί η συνεργασία της  Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) με το Αφγανιστάν, η οποία και ανακοινώθηκε. Όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για το προσφυγικό, το περασμένο έτος έφθασε στην Ευρώπη ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός παρανόμων μεταναστών από το Αφγανιστάν, με επακόλουθο οι Αφγανοί μετανάστες να είναι δεύτεροι σε αριθμό μέσα στην ΕΕ.
Στόχοι της «Κοινής πορείας» αποτελούν , πέρα από την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στη χώρα τους,   η ομαλή επανένταξή τους εκεί ,καθώς επίσης  και η πρόληψη νέων μεταναστευτικών ροών παρανόμων μεταναστών από τη περιοχή.
Δυστυχώς στο εσωτερικό της ΕΕ δεν φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σύμπνοια ως προς τα τόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσεως. Χαρακτηριστικό είναι πως  ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας πρότεινε την υποχρεωτική εργασία για τους πρόσφυγες,(πρόταση που είναι το δείγμα των αντιθέσεων και των ηθικών διλημμάτων που ανακύπτουν λόγω της κρίσης στην Ευρώπη), ενώ ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός δήλωσε  «δεν χωράει στη Σλοβακία το Ισλάμ». Από την άλλη πλευρά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε τη περικοπή κονδυλίων για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες δεν δέχονται να εγκατασταθούν πρόσφυγες στην επικράτειά τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε πως αν δεν αναλάβουν  όλα τα κράτη- μέλη τις ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις, η χώρα του είναι έτοιμη να θέσει βέτο στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.
Με αφορμή τα ανωτέρω ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε στις 2/11 «όταν μιλούμε για πρόσφυγες η θρησκεία ,η φιλοσοφία  και οι πεποιθήσεις δεν έχουν θέση». Το ανεδαφικό βέβαια αυτής της δήλωσης το κατέδειξαν οι συγκρούσεις μουσουλμάνων εφήβων αφγανικής καταγωγής και χριστιανών προσφύγων από την Ερυθραία, στη παραγκούπολη του Καλαί στη Γαλλία, ακριβώς τη προηγούμενη ημέρα.

2.ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Μάχη Ανακατάληψης της Μοσούλης
Ιρακινές δυνάμεις και σιίτες πολιτοφύλακες προελαύνουν ταχύτατα υπό τη κάλυψη αεροπορικών βομβαρδισμών, στα δυτικά περίχωρα της πόλης, έχοντας ως στόχο να αποκόψουν  από δυσμάς τη κατεχόμενη από τον ISIS Μοσούλη.
Την 1/11 ειδικές δυνάμεις του Ιρακινού στρατού εισέβαλαν από ανατολάς κατέλαβαν τα ανατολικά προάστια  και έλαβαν επίκαιρες θέσεις για τη πολιορκία του κλεινούς άστεως. Υπολογίζεται πως περί τους 3-5 χιλιάδες μαχητές του ISIS έχουν απομείνει στη πόλη, μετά από τις βαρείες απώλειες που υπέστησαν τις τελευταίες ημέρες. Για το λόγο αυτό αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τα περίχωρα προς το πιο  ασφαλές κέντρο, προετοιμαζόμενοι για τη τελική μάχη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες, σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεκάδες χιλιάδες αμάχων από τα περίχωρα της Μοσούλης έχουν συλληφθεί και χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινη ασπίδα από τους μαχητές του ISIS,στη προσπάθειά τους να προφυλάξουν στρατηγικά σημεία, εγκαταστάσεις και μονάδες, από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα  πυρά πυροβολικού.
Εκτιμάται ότι πάνω από 1.5 εκατομ. αμάχων είναι εγκλωβισμένοι στη πόλη, με πολύ μεγάλο ποσοστό απ’ αυτούς  παιδιά. Όπως αναφέρεται, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την υποδοχή του προσφυγικού ρεύματος το οποίο αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς οι συγκρούσεις θα μεταφέρονται προς το κέντρο της πόλης.
Ταυτόχρονα, σε συνέχεια της από 17/10 απόφασης των  ΥΠΕΞ των χωρών της  ΕΕ, η αρμόδια Επίτροπος  της ΕΕ, στις 29/10 μετέβη για συνομιλίες στη Τεχεράνη, με σκοπό την επίτευξη της επίλυσης  της κρίσεως στη Συρία, ενώ στις 31/10 ακολούθησε επίσκεψή της στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, για τον ίδιο λόγο.

3.ΕΥΡΩΠΗ
Στις 30/10 υπεγράφη στις Βρυξέλλες η CETA, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά-ΕΕ., μετά και την έγκριση από τα Βαλλονικά κοινοβούλια. Είχαν προηγηθεί σφοδρές αντιδράσεις, λόγω του φόβου που  υπήρχε από  πλευράς των τελευταίων, για τον ανταγωνισμό  που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι Βαλλόνοι αγρότες- εισαγωγείς από το Καναδά  και για τον οποίο  απαιτούσαν εγγυήσεις που θα τους εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους.
Παραμένει ακόμη η έγκριση από το Κοινοβούλιο της ΕΕ, αλλά και από τα τοπικά κοινοβούλια. Μόλις η CETA εγκριθεί θα τεθεί σε μερική και προσωρινή εφαρμογή. Αν και η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου δήλωσε πως η αντίστοιχη συμφωνία με την Αμερική (TTIP) δεν είναι νεκρή, σε περίπτωση που αυτή δεν πραγματοποιηθεί, δεν θα είναι περίεργο αν αμερικανικά προϊόντα εισάγονται μέσω Καναδά και αμερικανικές εταιρίες μετεγκατασταθούν ή δημιουργήσουν παραρτήματα σ’ αυτόν, ώστε να εκμεταλλευθούν τη συμφωνία. Η εγγύτητα σημαντικών βιομηχανικών κέντρων του αμερικανικού βορρά με τον Καναδά, καθιστά τη CETA  σημαντική εναλλακτική δίοδο για τα αμερικανικά προϊόντα σε περίπτωση που η  TTIP δεν εφαρμοστεί.

4.ΕΛΛΑΔΑ
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, όπου κατά τη διάρκεια αυτής υπεγράφη το πρόγραμμα διαβουλεύσεων των δύο  υπουργείων για τα έτη 2017-2019, εγκαινιάσθηκε το 4ο  Ελληνορωσικό κοινωνικό φόρουμ και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, το Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματκής αντιπολίτευσης. Θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν, η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η επίλυση της κρίσεως στη Συρία και  η επίλυση του Κυπριακού, για το οποίο, όπως ελέχθη, υπάρχει ταύτιση  των ελληνικών και ρωσικών θέσεων.
Αυτή η συγκυρία των επισκέψεων αφ’ ενός  του Ρώσου ΥΠΕΞ, αφ’ ετέρου  μετά από λίγες ημέρες του αποχωρούντος αμερικανού Προέδρου, μίας ιστορικής επίσκεψης  όπως τη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και η προηγηθείσα  του Προέδρου Πούτιν, τη στιγμή που αρχίζει η αντιστροφή της κατάστασης στη Μ. Ανατολή, με πρώτο βήμα την ανακατάληψη της Μοσούλης, τη στιγμή που η κατεστραμμένη Λιβύη αντιμετωπίζει  ένα χάος, τη στιγμή που η Αίγυπτος βρίσκεται σε μία επικίνδυνη εσωτερική ισορροπία, τη στιγμή που η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα  να μη θεωρείται ο κατάλληλος εταίρος, τη στιγμή που το Ιράν εισέρχεται πολύ δυναμικά σε παγκόσμιο παίγνιο, οδηγεί το γράφοντα στη εκτίμηση ότι  η Ελλάδα αποκτά άλλη βαρύτητα, ως παράγοντας σταθερότητας στη περιοχή, αλλά και ως στρατηγικός, ενεργειακός, εμπορικός και οικονομικός εταίρος για την επόμενη διάδοχη κατάσταση……    

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>