Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Ενημέρωση επί των γεωπολιτικών εξελίξεων 20/1-31/1/2017

on Monday, 06 February 2017. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουτσινάς, Πλοίαρχος ε.α. ΠΝ, Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

Ενημέρωση επί των γεωπολιτικών εξελίξεων 20/1-31/1/2017

 1.  Ορκωμωσία   Νέου Προέδρου  Donald  Trump  ( Παρασκευή 20/1/2017, ώρα Ελλάδος 19:00).

Πρώτες Κινήσεις του Προέδρου.
Ο  Donald J. Trump ορκίζεται ως ο 45ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Η  τελετή έλαβε  χώρα με την  δέουσα μεγαλοπρέπεια στο Καπιτώλιο , Ναό της Αμερικανικής Δημοκρατίας , ως εκ της ασκήσεως  εντός του της  Νομοθετικής Εξουσίας μέσα από τη λειτουργία των σωμάτων  της  Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ( Κογκρέσο).
 '' AMERICA FIRST! ''   Με αυτή την επισήμανση  ο νέος Πρόεδρος θέλησε από την αρχή να δείξει την πρόθεσή του να διαφοροποιηθεί έναντι του προκατόχου του όσον αφορά τον τρόπο, με τον οποίο θα κινηθεί ως ο ηγέτης της ισχυρότερης χώρας στην ''παγκόσμια σκακιέρα''.
Λίγες ώρες νωρίτερα,  είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του στο twitter το παρακάτω  μήνυμα:
''It all begins today!  I will see you at 11:00 A.M. for the swearing-in. THE MOVEMENT CONTINUES. THE WORK BEGINS! Donald J. Trump(@ real Donald Trump)
Όλα ,λοιπόν , ξεκινούν σήμερα . Και πράγματι, από την πρώτη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του,'' έκανε χρήση της προεδρικής πένας'' , υπογράφοντας αρκετά διατάγματα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς προηγούμενη  επικύρωση από το  Κογκρέσο. Ξεχωριστή σημασία ανάμεσα σε αυτά έχουν τα αφορώντα  θέματα περίθαλψης, κλιματικής αλλαγής, μετανάστευσης, ενέργειας. Ας  δούμε  όμως  τα πλέον σημαντικά:
-    Διάταγμα, με το οποίο ''θα ελαχιστοποιηθούν τα οικονομικά βάρη του Obamacare'' .
Αποτελεί  αυτό την εναρκτήρια πράξη για το ''ξήλωμα΄΄ του συστήματος υγείας του Barack Obama, το οποίο ο Trump προεκλογικά  είχε  χαρακτηρίσει ως ''καταστροφή''. Ωστόσο , για να γίνει αυτό το ''ξήλωμα'', πρέπει να ''περάσει'' από το Κογκρέσο, με τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Επί του θέματος, διαβεβαίωση ότι  δε θα μείνουν χωρίς ιατρική  περίθαλψη   τα είκοσι  εκατομμύρια   Αμερικανών που ωφελήθηκαν  από τις  πρόνοιες  του Obamacare, έδωσε η  Σύμβουλος του Λευκού  Οίκου  Kellyanne  Conway.  Σύμφωνα  με  το Bloomberg, η κ. Conway δήλωσε ότι μόλις καταργηθεί  το Obamacare,  θα αντικατασταθεί από  ένα νέο σχέδιο, ώστε να μη μείνουν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς κάλυψη κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου.
-Διάταγμα για την αποχώρηση των Η.Π.Α. από την T.P.P.( Trans-Pacific Partnership
-Συμφωνία Σύμπραξης του Ειρηνικού), λαμβάνοντας αποστάσεις από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και ενώ η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στην ίδια περιοχή. Στην T.P.P. συμμετέχουν έντεκα ακόμη χώρες (Αυστραλία,Νέα Zηλανδία,Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία ,Ιαπωνία, Καναδάς,Χιλή,Περού, Μεξικό).
Πληροφορίες του CNBC  ανέφεραν ότι ο Trump θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ξεχωριστά με καθένα από τα εν λόγω κράτη για σύναψη  επί μέρους συμφωνιών. Οι υποστηρικτές ωστόσο  της T.P.P.,   ανησυχούν  ότι με  την  εγκατάλειψή της θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στον Ειρηνικό. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος John Mc Cain, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό  CBS, εξέφρασε την ανησυχία ''μήπως με αυτή την κίνηση εκχωρούμε την Ασία και τον Ειρηνικό στην Κίνα.''
-Διάταγμα για τη επαναδιαπραγμάτευση  της NAFTA ( Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου της Βορείου Αμερικής), την οποία οι Η.Π.Α. υπέγραψαν το 1994 με συμβαλλόμενες χώρες τον Καναδά και το Μεξικό. Από την εξέλιξη αυτή ανησυχεί  ιδιαίτερα ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκο  Πένια  Νιέτο,  καθόσον η χώρα του θα υποστεί  τεράστιες ζημιές εάν ορθωθούν δασμολογικά ''τείχη'' με τις Η.Π.Α. Δεν ισχύει το ίδιο με τον Καναδά, ο οποίος έχει ''ένα πολύ ειδικό πλαίσιο'' και θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να πληγεί από τις αλλαγές που η Washington επιθυμεί να προωθήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του νέου Προέδρου. Οι ανησυχίες των Μεξικανών ενισχύονται και από την απόφαση Trump για την  ανέγερση πραγματικού τείχους ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο Πρόεδρος ανάρτησε στις 25/1 στο twitter :''Μια μεγάλη ημέρα προγραμματίζεται να είναι η αυριανή για την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ των άλλων, θα χτίσουμε το τείχος.''  Η ανέγερση αυτή , όπως και  συνδυασμός άλλων δράσεων, αποσκοπούν  στην ανάσχεση της  εισόδου από τη Λατινική Αμερική ατόμων με πρόθεση αιτήσεως παροχής ασύλου.
-Διατάγματα σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση  , για εκατόν είκοσι ημέρες  , εισόδου στις Η.Π.Α. προσφύγων, αλλά και την ανάκληση αδειών εισόδου (βίζα) για ενενήντα ημέρες  σε πολίτες επτά χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Πρόκειται για πολίτες Συρίας, Ιράν, Ιράκ , Υεμένης ,Λιβύης Σουδάν και Σομαλίας. Επί των διαταγμάτων αυτών, πέραν των σφοδρών αντιδράσεων που προκαλούν σε όλο τον κόσμο, διατυπώνονται επικρίσεις από ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης νομικούς, όπως ο Χιρόσι  Μοτομούρα  της  Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA,  ο οποίος υποστηρίζει ότι ενδέχεται να ασκηθούν προσφυγές στην Αμερικανική Δικαιοσύνη, εφόσον τεκμηριώνεται το επιχείρημα ότι τα εν λόγω διατάγματα  ενισχύουν  την άσκηση διακρίσεων κατά μιας συγκεκριμένης θρησκείας, της Ισλαμικής, δεδομένου ότι  αυτή είναι η επικρατούσα στις επτά χώρες. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται περί παραβίασης του Αμερικανικού Συντάγματος.  Ωστόσο, ο Πρόεδρος Trump αποσείει την αιτίαση αυτή αντιτείνοντας ότι τα διατάγματα δεν στρέφονται κατά του Ισλάμ ,αλλά αποσκοπούν να κατοχυρώσουν την ασφάλεια της χώρας έναντι αδιαμφισβήτητων κινδύνων τρομοκρατικών επιθέσεων από πολίτες προερχόμενους από τις αναφερόμενες επτά χώρες.
Στα μέτρα , που οι επιτελείς του  Προέδρου  Trump  έχουν  εισηγηθεί   σχετικά  με   τους μετανάστες, περιλαμβάνεται και η ακύρωση της απόφασης Obama, με  την  οποία  επιτρέπεται  σε  περισσότερα  από επτακόσιες χιλιάδες άτομα, που εισήλθαν παράνομα ως παιδιά στις Η.Π.Α., να μείνουν με διετή άδεια ώστε να εργαστούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο. Στην  πραγματικότητα,  είναι  μάλλον απίθανο μια τέτοια απόφαση να οδηγήσει στην άμεση συγκέντρωση και απέλαση των μεταναστών αυτών. Αυτό που  βάσιμα αναμένεται να πράξει ο Trump,είναι να αφήσει να εκπνεύσει η προβλεπόμενη διετία, ώστε το ζήτημα  να λυθεί  μόνο  του.

2. Πώς ΄΄βλέπουν '' Γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ. και ΥΠ.ΕΞ. την Προεδρία Trump ;
''Είναι πολύ νωρίς , για να κρίνουμε το νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α., δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (Αν. ΥΠ.ΟΙΚ.) της Γερμανίας Jens Spahn, προσθέτοντας ότι το σχέδιο του Donald Trump να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, θα μπορούσε να δώσει μια επί  πλέον  ώθηση   στην παγκόσμια   οικονομία, μεταδίδει  το  Reuters.  Ο  ίδιος  ,  ανώτατο  στέλεχος  του  Χριστιανοδημοκρατικού  Κόμματος (C.D.U.)  της Καγκελαρίου  Μέρκελ ,   είπε  ότι  είναι  θετικό  ένα  συγκεκριμένο  επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ περιοχών , αναφορικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ωστόσο χρειάζονται όρια.
Εξ' άλλου  ο επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών  Michael Kemmer, δήλωσε κατά τη διάρκεια Συνεδρίου στο Βερολίνο , ότι οι φόβοι για πιθανή αναζωπύρωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης ως συνέπεια  της χρηματοπιστωτικής απορρύθμισης στις Η.Π.Α. , ήταν ''εξαιρετικά υπερβολικοί.''
Ωστόσο εξόχως εντυπωσιακές κρίνονται οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών (ΥΠ.ΕΞ.)  Franz  Walter Steinmeyer ,ότι με την ανάληψη της Αμερικανικής Προεδρίας από τον Donald Trump , '' ο παλαιός κόσμος του 20ου αιώνα τελείωσε μια για πάντα ''. Συμπλήρωσε δε ότι '' ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια περίοδο αβεβαιότητας. ''  Στο  σχετικό άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στη Bild  την  25/1, ο  επικεφαλής της  Γερμανικής Διπλωματίας,  εκ  των  πλέον  σφοδρών  επικριτών  του  Προέδρου  Trump,   τονίζει : ''Ποιες  αντιλήψεις  της Παγκόσμιας Τάξης θα επικρατήσουν τον 21ο αιώνα, πώς θα μοιάζει ο κόσμος του αύριο, τίποτε δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όλα είναι εντελώς ανοιχτά .'' Ο κόσμος ,  συμπλήρωσε , πρέπει να προετοιμαστεί να εισέλθει σε μια '' ταραχώδη  περίοδο.  ''  Όπως  πάντα , συνέχισε,  σε  κάθε  πολιτική  μετάβαση   ''υπάρχουν  αβεβαιότητες. ''
''Αλλά, σ' αυτήν την  περίοδο  μιας νέας  Παγκόσμιας  Αταξίας, πρόκειται για πολλά περισσότερα. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται '', συμπλήρωσε.
Ο  F. W. Steinmeyer ,  αναμένεται  να  εκλεγεί  στα  μέσα  Φεβρουαρίου  ως  ο  νέος  Πρόεδρος  της Ομοσπονδιακής  Δημοκρατίας της Γερμανίας,  γεγονός  που  μαρτυρά  ακόμη  πιο χαρακτηριστικά τη βαρύτητα των λεγομένων του. Δήλωσε   ότι θα  επιδιώξει  διάλογο   με την  ομάδα  του  Αμερικανού  Προέδρου,  ώστε να παρουσιάσει '' την θέση μας ,τις αξίες και τα συμφέροντά μας .'' Εξέφρασε ,τέλος, τη βεβαιότητα του ότι θα βρει ''συνομιλητές στην Washington, που γνωρίζουν ότι οι μεγάλες χώρες χρειάζονται και αυτές συμμάχους των επιχειρήσεων.

3.  Ο Trump απειλεί την Ε.Ε.  για τον  Ευρωστρατό.
Σύμφωνα με τη Daily Express, κορυφαίοι Βρετανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, ενημερώθηκαν πως άμεση προτεραιότητα της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των Γαλλo- γερμανικών   σχεδίων για  τη   δημιουργία   Ευρωστρατού.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρετανοί στρατιωτικοί ενημερώθηκαν πως δεδομένης της πολιτικής έντασης που επικρατεί στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς  και της δημοσιονομικής πίεσης στους εθνικούς προϋπολογισμούς, είναι  σκόπιμη  η ύπαρξη μόνο μιας κοινής δύναμης και αυτή είναι το Ν.Α.Τ.Ο.
Εν τω μεταξύ οι Η.Π.Α. έχουν αναπτύξει έξι τάγματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενης της νεοαφιχθείσας 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, αποτελούμενης από 3.500 στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, με αποστολή να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Ν.Α.Τ.Ο. να ανακόψει τις βλέψεις της Ρωσίας στην περιοχή  της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επερχόμενη εντός του έτους συνάντησή  του  στις Βρυξέλλες με τους αρχηγούς του Ν.Α.Τ.Ο., ο  Πρόεδρος Trump θα υποστηρίξει ότι οι Η.Π.Α. και η  Γερμανία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς τη Συμμαχία, όχι όμως και οι υπόλοιπες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να φροντίσουν να καλύψουν το σχετικό κενό.

4.  G. SOROS : ''Ο απατεώνας Trump  θα αποτύχει.''
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros,  επανέλαβε την ήδη  δημοσιοποιημένη πεποίθησή του ότι ο Donald Trump ''είναι ένας  απατεώνας και επίδοξος δικτάτορας. Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Forum Davos  της Ελβετίας, δήλωσε ''πεπεισμένος   ότι o Trump θα αποτύχει'' . ''Αντιπροσωπεύει μια άλλη μορφή διακυβέρ-νησης  , που είναι το αντίθετο  μιας Ανοιχτής Κοινωνίας.''  Συμπλήρωσε δε ότι : ''καλύτερα περιγράφεται ως μία δικτατορία ή ένα μαφιόζικο κράτος.''
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg,  εξήγησε ότι ''ο Trump θα αποτύχει, όχι γιατί άνθρωποι όπως εγώ το επιθυμούν, αλλά γιατί οι ιδέες που τον καθοδηγούν είναι εγγενώς αντιφατικές και αυτές οι αντιφάσεις ήδη έχουν ενσωματωθεί από τους Συμβούλους του.'' Αναφορικά με τις Διεθνείς Σχέσεις και το Εμπόριο, ο Soros είπε ότι '' η Κίνα θα βοηθηθεί σημαντικά από τον Trump, ο οποίος θα κάνει περισσότερα για να γίνει η Κίνα αποδεκτή ως ηγετικό μέλος της Διεθνούς Κοινότητας, απ' ότι  θα μπορούσαν να  κάνουν οι ίδιοι οι Κινέζοι.'' Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις πολιτικές του νέου Προέδρου των Η.Π.Α., θα πλήξουν τις παγκόσμιες αγορές. ''Αυτή τη στιγμή η αβεβαιότητα είναι στα ύψη και αυτό στην πραγματικότητα  είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για μακροχρόνιες επενδύσεις. Επομένως πιστεύω ότι οι αγορές δεν πρόκειται να πάνε πολύ καλά.''

5.   Gazprom : '' Trump και  Brexit  θα βελτιώσουν τη στάση της Δύσης έναντι της Μόσχας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της κρατικά ελεγχόμενης Ρωσικής εταιρίας παραγωγής Φυσικού Αερίου Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβιέντεβ, η εκλογή Trump, σε συνδυασμό με το μετά από το δημοψήφισμα Brexit της Βρετανίας και τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία , Γερμανία, θα  οδηγήσουν σε βελτίωση της στάσης της Δύσης  έναντι της Ρωσίας. Σε σχετική συνέντευξή του στο Reuters,στο περιθώριο Συνεδρίου στη Βιέννη, υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι μόνον οι  προσωπικές  του, αλλά απηχούν απόψεις  πολλών   άλλων παραγόντων στη Μόσχα.'' Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα των Αμερικανικών  εκλογών αντανακλούν  τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων ,που δεν είναι ικανοποιημένοι  με συγκεκριμένες επιλογές του πολιτικού κατεστημένου'', πρόσθεσε.
Εξ' άλλου υποστήριξε ότι  ''Δεν αναμένει γρήγορη μεταστροφή στην Αμερικανική ενεργειακή πολιτική, παρά τις πιέσεις του Trump  για περισσότερες εξαγωγές στη ενέργεια.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Η.Π.Α.  είναι ακόμα εισαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου σε καθαρή βάση. Το να αλλάξει γρήγορα αυτή η κατάσταση, δεν είναι δυνατόν λόγω της  αύξησης της εγχώριας ζήτησης.'', ολοκλήρωσε ο Μεντβιέντεβ.

6.    Θα υλοποιήσει ο  Πρόεδρος  Donald  Trump την προεκλογική δέσμευση μεταφοράς της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Ισραήλ από το   Τελ Αβίβ  στην Ιερουσαλήμ ;
Είναι γνωστό ότι προεκλογικά  και προκειμένου να  έχει τη  στήριξη  του   πανίσχυρου    American-Israeli Public Affairs Commision  (A.I.P.A.C.),  ο Trump  είχε  δεσμευθεί  για την μεταφορά  της  Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, κάτι το οποίο ουδείς πριν από αυτόν Αμερικανός Πρόεδρος είχε αναφέρει , πόσο μάλλον επιχειρήσει να υλοποιήσει. Ασφαλώς μία ενέργεια όπως αυτή ,έχουσα υψηλή συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία για το  Ισραήλ , θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των Αράβων. Ωστόσο το ζήτημα έχει βαθιές ιστορικές ρίζες  και η επίλυσή του μοιάζει να είναι ένας από τους πολυπλοκότερους Γόρδιους Δεσμούς στη διεθνή διπλωματική ιστορία.
Οι  Ισραηλινοί το 1948 με τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, όπως τον χαρακτηρίζουν, κατέλαβαν την  Δυτική  Ιερουσαλήμ και την επόμενη χρονιά την ανακήρυξαν πρωτεύουσά τους. Στον ίδιο πόλεμο , η Ιορδανία κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ,την οποία ωστόσο έχασε από τους Ισραηλινούς στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Όμως η Διεθνής Κοινότητα έκτοτε θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως ''κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης''.   Το  Ισραήλ ,  μετά  τον Πόλεμο των Έξι Ημερών , μετέφερε όλο τον μηχανισμό δημόσιας διοίκησης (Κυβέρνηση, Υπουργεία,  Κνεσέτ   κ.λ.π.), στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας την πραγματική πρωτεύουσά του, την οποία ωστόσο ουδέν κράτος αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα όλες οι ξένες Πρεσβείες, της Αμερικανικής συμπεριλαμβανόμενης, να βρίσκονται στο Τελ  Αβίβ, όπως  επίσης  το ΥΠ.ΕΘ.Α.  και το Γ.Ε.ΕΘ.Α., στο Στρατόπεδο Γιτζάκ   Ραμπίν.
Στις ημέρες μας τώρα, είχαμε την έκδοση του Ψηφίσματος 2334 Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.//23-12-2016, σύμφωνα με το οποίο ''Ο  Εβραϊκός τομέας της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, το Δυτικό Τείχος και το Όρος του Ναού, κηρύσσονται ως κατεχόμενα εδάφη και η οποιαδήποτε Εβραϊκή παρουσία εκεί , χωρίς την Παλαιστινιακή συναίνεση, κρίνεται ως παράνομη''. Επί  πλέον αυτών  ο  John  Kerry , ΥΠ.ΕΞ.  στην Κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε στις 28-12-2016 ότι για πρώτη φορά οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν  την ιδέα ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η Πρωτεύουσα  των δυο λαών, κάτι που ουδόλως αποδέχεται το Ισραήλ. Αντίθετα από την Πολιτική Obama- Kerry, ο Trump σε συνάντησή του με τον Ισραηλινό   Πρωθυπουργό  τον   Οκτώβριο  2016,  είχε   δηλώσει: ''Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του Εβραϊκού λαού εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια.'' Συμπλήρωσε δε ότι υπό την διακυβέρνησή του οι Η.Π.Α.  θα  αποδεχθούν  τελικά την εξουσιοδότηση  που προ πολλού  έδωσε  το  Κογκρέσο   περί αναγνώρισης  της   Ιερουσαλήμ ως ''της αδιαίρετης πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ.'' Στη συνάντηση αυτή οι δυο άντρες περιχαρείς συμφώνησαν  για την ανασυγκρότηση των σχέσεων τους  στα υψηλότερα  επίπεδα,  καθόσον   είχαν διαρραγεί πλήρως από την Κυβέρνηση  Obama.
Τώρα, με την εκλογή Trump, βάσιμα μπορεί να εκτιμηθεί  ότι στην   Αμερικανική  Εξωτερική  Πολιτική το Ισραήλ  θα είναι  '' ο  βασικός  πυλώνας  στη Μέση Ανατολή,  εκπρόσωπος και μακρύ χέρι .''   Βέβαια   είναι   εξαιρετικά   ενδιαφέρον  το ερώτημα με το οποίο ξεκινά η αναφορά μας αυτή: ''Θα μεταφέρει την Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ; Εάν το  επιχειρήσει , ποιες  θα  είναι οι  ευρύτερες  γεωπολιτικές επιπτώσεις ; ''

7.Συνάντηση του Έλληνα ΥΠ.ΕΘ.Α. Πάνου Καμμένου στην  Washington με το Reince Priebus.
Συνομιλία με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Reince Priebus  είχε στην Washington ο Έλληνας ΥΠ.ΕΘ.Α.   Πάνος  Καμμένος   το βράδυ του Σαββάτου 21/1, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για όλα τα  θέματα   που ενδιαφέρουν την Ελλάδα,  με ιδιαίτερη  εστίαση στην ολοκλήρωση  των  διαπραγματεύσεων   για την ολοκλήρωση της δεύτερης  αξιολόγησης  του  Ελληνικού  Προγράμματος  Διάσωσης   και    τα  εθνικά   θέματα  μέσα  στο  πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

8. Οι  Ταλιμπάν προειδοποιούν τον  Πρόεδρο Trump να  εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, ''για να μην υποστεί μια ντροπιαστική  ιστορική    ήττα.''  Στο σχετικό   κείμενο,   που αναρτήθηκε   στο twitter   καθώς   και τον   ιστότοπο  των  Ταλιμπάν, αναφέρεται ότι εάν επιμείνει στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοι του και συνεχίσει την παράνομη  κατοχή  της  χώρας τους, τότε δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι ''να βουλιάξει βαθιά στο βάλτο του Αφγανιστάν.''

9.Αίγυπτος, έκτη επέτειος από την εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου 2011,  που οδήγησε στην ανατροπή    Μουμπάρακ.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο  Πρόεδρος  Αμπντέλ  Φατάχ  Αλ  Σίσι,    χαρακτήρισε την ''  Αιγυπτιακή Επανάσταση'' ως κομβικό σημείο στην ιστορία της χώρας. ''Πρόκειται για μια επανάσταση, που εξέφρασε την επιθυμία των Αιγυπτίων   για αλλαγή και την προσδοκία τους να χτίσουν ένα νέο μέλλον για το έθνος'', προσέθεσε ο Αιγύπτιος ηγέτης.

10.Τουρκία.   Μετά  την  έγκριση  της  Συνταγματικής  Μεταρρύθμισης  από  το  Κοινοβούλιο,  έρχεται  η   προκήρυξη Δημοψηφίσματος περί το μήνα Απρίλιο,   ώστε να επικυρωθούν   από  το  λαό  τα σχέδια  Ερντογάν   για συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του. ''Την ίδια στιγμή''  οι Εισαγγελείς προχώρησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για περισσότερους από τετρακόσιους ανθρώπους , κυρίως στρατιωτικούς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, στους οποίους αποδίδεται από το καθεστώς Ερντογάν ότι είναι ''Γκιουλενιστές.''  Μέχρι σήμερα, με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχουν φυλακιστεί περίπου 40.000 άτομα , ενώ άλλοι 100.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα . Αυτά συμβαίνουν στην Τουρκική ''Δημοκρατία'', χώρα η οποία απαιτεί μετ' επιτάσεως να γίνει μέλος της Ευρώπης, με τους ''δικούς της '' βέβαια όρους. 

30/1/2017. Περί «αδράνειας» της διεθνούς κοινωνίας

on Monday, 30 January 2017. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Μάριος-Ανέστης Καϊτάζης, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

30/1/2017. Περί «αδράνειας» της διεθνούς κοινωνίας

     Το Κυπριακό ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα για σαράντα και πλέον χρόνια, παρά το γεγονός ότι η τουρκική κατοχή είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι μέρη του Συμφώνου της βόρειο-ατλαντικής συμμαχίας κι η Κύπρος κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς να αξιολογούνται οι ηγεσίες εκατέρωθεν των συνόρων, οι αντικειμενικοί πολιτικοί σκοποί τους ή οι μέθοδοι τους για την επίτευξη αυτών των στόχων, επιχειρείται μια σύντομη αναφορά στους λόγους για τους οποίους η διεθνής κοινωνία επέτρεψε τη διαιώνιση του ζητήματος.

STATUS QUO
     Το 1960 η Μεγάλη Βρετανία αποδέχεται με τη Συμφωνία του Λονδίνου τα όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί με τη Συμφωνία της Ζυρίχης το 1959 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας[1].
     Η συμφωνία προβλέπει την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κύπρου[2] και την ανάληψη της υποχρέωσης για τις τρεις συμβαλλόμενες χώρες να εγγυηθούν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, της νεοσύστατης Δημοκρατίας, τη μη ένωση της με άλλη χώρα και τη διατήρηση του status quo, όπως αυτό διαμορφώνεται με το Σύνταγμα του 1960.

Η συνέχεια ΕΔΩ!

25/1/2017. ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ!!

on Wednesday, 25 January 2017. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης, Αντγος ε.α., Μέλος του ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

25/1/2017. ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ!!

Σε άρθρο του γράφοντος, Οκτώβριος  2016, σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (τίτλος:Εκλογές ΗΠΑ, ο αγώνας για τις ψήφους των Εβραίων και την στήριξη του AIPAC)  αναφερθήκαμε στην  προσπάθεια  των υποψηφίων για την στήριξη τους από το πανίσχυρο Αμερικανικο-Εβραικό λόμπι, καθόσον αποτελεί κρίσιμο και ουσιαστικό παράγοντα νίκης.
Η «προσφορά»  του υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ ήταν κατά την άποψή μας  η καλυτέρα, καθότι  όπως έλεγε η ανακοίνωση του επιτελείου Τραμπ μετά την συνάντηση του μεγιστάνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό: «Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και περισσότερα από 3.000 έτη κι ότι οι ΗΠΑ, υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ, θα αποδεχθούν τελικά την εξουσιοδότηση που έδωσε προ πολλού το Κογκρέσο περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως της αδιαίρετης πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ», που στόχευσε και πέτυχε στην καρδιά της  Εβραϊκής εθνικής αντίληψης.

Η συνέχεια ΕΔΩ!

23/1/2017. Ο ΡΩΣΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΚΑΜΕΝΗΣ ΓΗΣ» ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ

on Monday, 23 January 2017. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

23/1/2017. Ο ΡΩΣΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΚΑΜΕΝΗΣ ΓΗΣ» ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ

Αν ρίξουμε μια ματιά σε μια υδρόγειο σφαίρα θα δούμε ότι ο πλανήτης μας είναι ένας θαλάσσιος κόσμος όπου κυριαρχούν δύο μεγάλα νησιά. Για την ακρίβεια, ένα μεγάλο  και ένα μικρότερο. Το μεγάλο νησί είναι το σύμπλεγμα της Ευρασίας με την Αφρική, αυτό που ο Βρετανός γεωπολιτικός θεωρητικός Sir Halford Mackinder ονόμασε «Παγκόσμια Νήσο» (World Island) και το μικρότερο είναι η αμερικανική ήπειρος. Με βάση τις αγγλοσαξονικές γεωπολιτικές αντιλήψεις, η κυρίαρχη στεριά του κόσμου είναι η Παγκόσμια Νήσος ενώ η αμερικανική ήπειρος είναι δευτερεύουσας σημασίας έκταση, εξαρτώμενη από την Παγκόσμια Νήσο. Και πάλι με βάση τις αγγλοσαξονικές γεωπολιτικές αντιλήψεις, η κομβική ήπειρος στο σύμπλεγμα αυτό είναι η Ευρασία, ενώ υπαρξιακός πυρήνας της Ευρασίας είναι ο χώρος που ο Mackinder αναφέρει ως Heartland και ο οποίος ουσιαστικά ταυτίζεται με τη Ρωσία και το εγγύς εξωτερικό της Ρωσίας.

Ωστόσο, αν και η Ευρασία είναι το κέντρο του κόσμου, μέχρι σήμερα η ύπαρξη του στρώματος των αρκτικών πάγων ουσιαστικά την έκοβε σε δύο κομμάτια και καθιστούσε τους μεγάλους ωκεανούς του πλανήτη βασικούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τoυ δυτικού και του ανατολικού κομματιού της.
Και οι ωκεανοί ελέγχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι, η κυρίαρχη χώρα του δεύτερου νησιού του πλανήτη, δηλαδή της αμερικανικής ηπείρου, ελέγχοντας τις ανοιχτές ωκεάνιες εκτάσεις, καθίστατο η σημαντικότερη χώρα του κόσμου, παρόλο που βρίσκεται σε μια περιφερειακή θέση.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Ένας συνδυασμός γεωγραφικών, τεχνολογικών και πολιτικών παραγόντων απειλεί να δημιουργήσει μια εν δυνάμει γεωπολιτική πραγματικότητα πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία.

Η ΤΗΞΗ ΤΩΝ ΑΡΚΤΙΚΩΝ ΠΑΓΩΝ ΚΑΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΑΣΙΑ
Ο πρώτος από αυτούς τους παράγοντες είναι η διαφαινόμενη τήξη του στρώματος των πάγων του Αρκτικού. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως όταν αναφερόμαστε σε τήξη των αρκτικών πάγων δεν εννοούμε τη πλήρη εξαφάνισή τους αλλά τη μείωση του στρώματός τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι διαχειρίσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από τα ρωσικά παγοθραυστικά.

Οι πιθανές συνέπειες από αυτήν την εξέλιξη αναμένεται να είναι κοσμογονικές.

Εδώ θα περιοριστούμε να αναφέρουμε ότι μία από τις συνέπειες αυτής της πιθανής εξέλιξης είναι ότι δημιουργείται ένας νέος θαλάσσιος δρόμος, που επιτρέπει την επικοινωνία του ανατολικού κομματιού της Ευρασίας με το δυτικό, χωρίς να χρειάζονται κατ’ ανάγκην οι ανοικτές ωκεάνιες εκτάσεις.

Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι δημιουργείται ένα είδος διαδρόμου ταχείας κυκλοφορίας γύρω από την Ευρασία αλλά και γενικότερα γύρω από το σύμπλεγμα Ευρασίας – Αφρικής, που αποτελείται από τα εγγύς ύδατα στην περιφέρεια των δύο ηπείρων. Ο διάδρομος αυτός συμπληρώνεται από το πλέγμα των κλειστών θαλασσών στο εσωτερικό της Παγκόσμιας Νήσου και συγκεκριμένα, τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και κυρίως τη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, το εσωτερικό αίθριο της Παγκόσμιας Νήσου. Δηλαδή το κέντρο της. Και κέντρο του κέντρου είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον της πιθανότητας δημιουργίας ενός νέου γεωπολιτικού χώρου, αποτελούμενου από τα περιφερειακά ύδατα γύρω από την Ευρασία και την Αφρική και από τις κλειστές θάλασσες στο εσωτερικό αυτού του πλέγματος. Άρα, βασικό στρατηγικό διακύβευμα των ερχόμενων δεκαετιών είναι ποιος θα ελέγξει αυτόν τον χώρο και ιδιαίτερα το κέντρο του, που είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα ήταν εύκολη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δηλαδή, η κατεξοχήν ναυτική δύναμη του πλανήτη. Όμως, εδώ και μερικά χρόνια δραματικές αλλαγές στην τέχνη και την τεχνολογία του πολέμου, προερχόμενες κυρίως από την Κίνα, έχουν αλλάξει αυτό το δεδομένο.

Συγκεκριμένα, για δικούς της λόγους, η Κίνα έχει αναπτύξει οπλικά συστήματα και πολεμικές μεθοδολογίες που σκοπό έχουν να αμφισβητήσουν τη ναυτική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών ακριβώς στα εγγύς ύδατα γύρω από την Ευρασία. Αυτές οι ικανότητες χαρακτηρίζονται από Αμερικανούς ειδικούς με το αρκτικόλεξο HEAT (High End Asymmetrical Threats) και βασίζονται στη δημιουργία πλεγμάτων αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (anti – acess area – denial {A2/AD}) που επιδιώκουν να μετατρέψουν τα πλεονεκτήματα του Αμερικανικού Ναυτικού σε μειονεκτήματα στα παράκτια ύδατα και να διώξουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία βαθιά στην ασφάλεια των ωκεανών.

Η περαιτέρω εξέταση αυτών των ικανοτήτων ξεφεύγει από τα όρια αυτής της παρουσίασης. Εδώ θα περιοριστούμε να πούμε ότι αιχμή του δόρατος αυτών των προσπαθειών είναι η ανάπτυξη ASBM (anti – ship ballistic missiles), δηλαδή εξειδικευμένων βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να προσβάλουν πλοία επιφανείας εν κινήσει. Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος των πυραύλων αυτών είναι ο περιβόητος Dong Feng 21D που χαρακτηρίζεται ως «φονέας αεροπλανοφόρων» (‘air carrier killer’).

Το πιο σημαντικό όμως είναι να γνωρίζουμε ότι οι ικανότητες αυτές δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Κίνας, ούτε απαιτούν κάποιες ιδιαίτερα εξελιγμένες τεχνολογίες για να αναπτυχθούν. Ήδη κράτη σαν το Ιράν έχουν αρχίσει να επενδύουν σε αυτές ενώ είναι δεδομένο ότι την υψηλότερη τεχνολογία στους σχετικούς τομείς κατέχει η Ρωσία, άρα είναι σε θέση να αναπτύξει πλέγματα προβολής ισχύος από τη στεριά στη θάλασσα ανώτερα από αυτά της Κίνας ή οποιουδήποτε άλλου.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ;
Άρα, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, από γεωστρατηγικής άποψης, οι θάλασσες του πλανήτη τείνουν να χωριστούν σε δύο κομμάτια. Στις ανοιχτές ωκεάνιες εκτάσεις, όπου τον έλεγχο συνεχίζουν να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και στα εγγύς ύδατα στην περιφέρεια και το εσωτερικό της Παγκόσμιας Νήσου, όπου η κυριαρχία διεκδικείται με αξιώσεις από τις χερσαίες ευρασιατικές δυνάμεις, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες μετατρέπονται σε ένα είδος υβριδικών δυνάμεων με μεικτά χερσαία και θαλάσσια στοιχεία.

Ουσιαστικά δηλαδή, η Παγκόσμια Νήσος, συνδυασμένη με αυτό το νέο θαλάσσιο σύστημα των εγγύς περιφερειακών υδάτων και των κλειστών θαλασσών, κατά κάποιον τρόπο αποκόπτεται από τους ανοιχτούς ωκεανούς και δημιουργεί ένα είδος αυτόνομου κόσμου μέσα στον πλανήτη. 

Αυτή όμως είναι μια πιθανή εξέλιξη πολύ αρνητική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είπαμε και πριν, με βάση τις ίδιες τις αγγλοσαξονικές γεωπολιτικές αντιλήψεις, ολόκληρη η αμερικανική ήπειρος είναι δευτερεύουσας σημασίας στεριά, εξαρτώμενη από την Ευρασία. Κατά συνέπεια, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να ασκούν αποφασιστικής σημασίας δράσεις στην Ευρασία, τότε είναι καταδικασμένες να τεθούν στο περιθώριο.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να καταφύγουν στην στρατηγική των Βρετανών προπατόρων τους. Δηλαδή στο διαίρει και βασίλευε που εφάρμοζε η Μεγάλη Βρετανία καθ’ όλη τη διάρκεια του λεγόμενου βεστφαλιανού συστήματος από το 1648 μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εδώ όμως εισέρχεται ένα τρίτος παράγοντας. Η οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική αποδυνάμωση των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια. Μετά τον δεκαπενταετή ατέρμονα και χιμαιρικό «Πόλεμο Ενάντια στην Τρομοκρατία», ο οποίος ρούφηξε την αμερικανική στρατιωτική ισχύ, στέγνωσε το αμερικανικό θησαυροφυλάκιο και οδήγησε στο φιάσκο του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δείχνουν να έχουν ούτε τη δύναμη να επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε κομβικά σημεία της Ευρασίας δια της βίας αλλά ούτε και τα χρήματα ώστε να εξαγοράσουν συμμαχίες και συνεργασίες, όπως έκαναν στο παρελθόν.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων απειλεί να οδηγήσει στην υλοποίηση ενός γεωπολιτικού εφιάλτη για τους Αμερικανούς. Στη δημιουργία μιας αυτονομημένης Παγκόσμιας Νήσου, που θα έχει αποκοπεί από το ωκεάνιο σύστημα προβολής ισχύος και την οποία δεν θα μπορούν πλέον να ελέγχουν ούτε δια της σκληρής ούτε δια της ήπιας ισχύος, ενώ θα δυσκολεύονται να εφαρμόσουν την παραδοσιακή βρετανική πολιτική των επιλεκτικών και μη μόνιμων αντιπαλοτήτων και συμμαχιών, ώστε να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας κυρίαρχης ευρασιατικής δύναμης.

Μπαίνουμε λοιπόν στον πειρασμό να σκεφτούμε ότι για να ξεφύγουν από αυτό το αδιέξοδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να εφαρμόζουν μια πολιτική καμένης γης σε κομβικά σημεία της Παγκόσμια Νήσου. Δηλαδή, να επιδιώκουν την καταστροφή κρατικών οντοτήτων που βρίσκονται σε κρίσιμες περιοχές του διεθνούς συστήματος, έτσι ώστε να δημιουργήσουν «μαύρες τρύπες» χάους, ρευστότητας και ασάφειας και κατά συνέπεια να αποτρέψουν το ενδεχόμενο σύναψης συμμαχιών και συνεργασιών των χωρών των περιοχών αυτών με τις μεγάλες ευρασιατικές δυνάμεις, προεξαρχούσης της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη στιγμή που δεν μπορούν να ελέγξουν συγκεκριμένες κομβικές περιοχές, ενδέχεται να προτιμούν να τις καταστρέψουν έτσι ώστε να μην τις ελέγξει κάποιος άλλος.

Και όπως είπαμε και πιο πάνω, το κομβικότερο σημείο αυτής της νέας αυτονομημένης Παγκόσμιας Νήσου είναι το κέντρο της, δηλαδή η Ανατολική Μεσόγειος. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής γίνεται πιθανώς κατανοητή και η φαινομενικά παρανοϊκή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή έναντι του ISIS, όπου από τη μία το καταπολεμούν και από την άλλη το υποστηρίζουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στρεφόμενες ενάντια στους σημαντικότερους αντιπάλους του και ιδιαίτερα ενάντια στη Ρωσία.

Από πλευράς της τώρα η Ρωσία, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και γενικότερα στην ευρασιατική περιφέρεια, μάλλον θα επιθυμούσε να υπάρχουν σταθεροποιημένες κρατικές οντότητες, με ανταγωνιστικές μεν σχέσεις μεταξύ τους, αλλά συμπαγείς και αυτόφωτες, έτσι ώστε να μπορεί να εκμεταλλεύεται την κεντρική της γεωγραφική θέση στην Ευρασία και να τις θέτει ενώπιον του διλήμματος ότι αν δεν προχωρήσουν σε μια συνεργατική σχέση με τη Μόσχα, θα προχωρήσουν οι αντίπαλοί τους και θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που η Ινδία στραφεί γεωπολιτικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει με προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό το Πακιστάν, αλλάζοντας τα δεδομένα στις ισορροπίες ισχύος στην ινδική υποήπειρο. Αντιστοίχως, σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στο σινορωσικό σύστημα, η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει δραστικά τις σχέσεις της με την Ινδία, διαμορφώνοντας ένα αντίρροπο μέγεθος έναντι του Πεκίνου.

Άρα, για τη Ρωσία χαοτικοί πόλεμοι, σαν αυτόν που διεξάγεται στη Συρία, οι οποίοι αποδομούν κρατικές οντότητες, πολύτιμες για τη μελλοντική γεωπολιτική της στρατηγική, είναι καταρχήν βλαβερές καταστάσεις που θα πρέπει να παύσουν να υφίστανται και να επικρατήσει η ειρήνη.

Αντιθέτως, για τις Ηνωμένες Πολιτείες παρόμοιες συγκρούσεις, που καταστρέφουν την ενότητα της αυτονομημένης Παγκόσμιας Νήσου, διαλύουν τα βασικά συστατικά της στοιχεία, δηλαδή τα συμπαγή κράτη και αποτρέπουν τη δημιουργία μιας κυρίαρχης ευρασιατικής δύναμης, είναι μια θετική κατάσταση που πρέπει να ενισχυθεί. 

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι, όντως, αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ο ανταγωνισμός ηγεμονικών δυνάμεων, το γεγονός παραμένει ότι η μία εξ αυτών των δυνάμεων προωθεί μια γεωπολιτική στρατηγική που προϋποθέτει την ύπαρξη  συμπαγών και σταθερών κρατών, ενώ η άλλη επιδιώκει την ύπαρξη κατεστραμμένων κρατών, που δεν θα επιτρέψουν στη Ρωσία να δημιουργήσει την αρχιτεκτονική που αυτή θέλει στην περιφέρειά της.  

Βέβαια, αυτή η θεωρία μπορεί να φαίνεται σε πολλούς προϊόν συνωμοσιολογικής σκέψης. Καταρχάς, όμως, δεν αναφέρομαι σε  βεβαιότητες αλλά σε πιθανότητες. Επίσης, δεν αναφέρομαι, κατ’ ανάγκην, σε ένα συνειδητό και οργανωμένο σχέδιο, το οποίο χαράχθηκε από κυνικές και σοφές δεξαμενές σκέψης σε κάποιες σκοτεινές αίθουσες της Ουάσιγκτον. Αντιθέτως, μιλάω για μια απρόσωπη αντίδραση, που προκύπτει περίπου αυτοματοποιημένα από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω των δραστικών αλλαγών στο διεθνές σύστημα που περιγράψαμε πιο πάνω, με τον ίδιο τρόπο που οι τριβές των τεκτονικών πλακών παράγουν σεισμικές δονήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι εντελώς λανθασμένα. Όμως, θεωρώ ότι μας προσφέρουν μια εναλλακτική θέαση των τεκταινομένων στη γειτονιά μας και ένα νέο πεδίο προβληματισμού. Γιατί, αν πράγματι υφίσταται έστω και η ελάχιστη πιθανότητα ότι  ισχυρά δυτικά κέντρα εξουσίας μπορεί να έχουν επενδύσει στην καταστροφή των κρατικών οντοτήτων σε κομβικά κομμάτια της Ευρασίας, για να μην δημιουργηθεί ένα ενιαίο γεωπολιτικό οικοδόμημα σε αυτήν, τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα σταματήσουν στη Συρία. Όσο περισσότερες αποτυχημένες χώρες υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τόσο το καλύτερο για αυτούς. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά.

(*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί την εισήγηση του υπογράφοντος στη διεθνή  επιστημονική ημερίδα με θέμα “Ο ρόλος της Ρωσίας στην εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στη Μεσόγειο”, που διεξήγαν το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών και το Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

20/1/2017. Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

on Friday, 20 January 2017. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

20/1/2017. Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ένα αξιοπρόσεκτο άρθρο του Ερόλ Μανίσαλι για το Κυπριακό*

   
(Φωτ.: sputniknews.com)

Άρθρο του Ερόλ Μανίσαλι1 στην εφ. Cumhuriyet, 17/1/2017.

Είναι μεγάλο λάθος να γίνονται τώρα οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, σε μια περίοδο που η Τουρκία παλεύει με την τρομοκρατία και τον πόλεμο στη Συρία και που η εξουσία στην Άγκυρα δεν σκέφτεται τίποτε άλλο πέρα από το να θεσμοθετήσει την «ενός ανδρός αρχή» με τη μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρευομένη Δημοκρατία. Η διαδικασία αυτή εγκυμονεί μεγάλα λάθη, όπως έγινε και στο άνοιγμα προς τους Κούρδους και τον Άσαντ(!).

Γιατί το ζήτημα της Κύπρου εκτός του ότι είναι ένα πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων, σχετίζεται και με την ασφάλεια της Τουρκίας (και της Συνθήκης της Λοζάνης).

Η Τουρκία είναι αναγκασμένη να έχει σημαντική παρουσία στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όχι μόνο από την άποψη των πηγών και των δρόμων μεταφοράς των ενεργειακών πρώτων υλών, αλλά είναι αναπόφευκτο να έχει εκεί ισχυρή παρουσία, για να εμποδίσει το σχέδιο για το Κουρδιστάν. Μια Τουρκία αποκομμένη από την Κύπρο, θα ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για την εξαφάνιση των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για την απώλεια των στρατηγικών συμφερόντων της στην περιοχή.

Οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας στις συζητήσεις
1.    Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει έμπρακτη και αποτελεσματική εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Δεν πρέπει να δεχτεί σε καμία περίπτωση λύσεις όπου θα πάψει να είναι εγγυήτρια δύναμη μετά από κάποιον καιρό, ή να μεταβιβάσει αυτή την εξουσία της στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μέλη της ΕΕ και θα κάνουν ό,τι θέλουν στο πλαίσιο αυτό. Είναι φανερά αυτά που θέλει να κάνει το ΝΑΤΟ (και οι ΗΠΑ) στη Συρία. Μπορούν να επεκτείνουν την επιρροή του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας PYD μέχρι το ακρωτήριο του Αγίου Ανδρέα και την Καρπασία. Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία πρέπει να παραμείνουν έμπρακτες και αποτελεσματικές εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.
2.    Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) πρέπει να έχουν συνεχή παρουσία την ΤΔΒΚ τουλάχιστον σε επίπεδο σώματος στρατού. Το κράτος των Ελληνοκυπρίων διαθέτει ισχυρό στρατό. Το κράτος των Ελληνοκυπρίων και η Ελλάδα, σε στρατιωτικό επίπεδο, λειτουργούν ως ένα σώμα. Οι στρατιωτικές βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας της Αγγλίας που χρησιμοποιούνται και από τις ΗΠΑ, βρίσκονται στο νησί ως «ιδιοκτησία των Άγγλων». Σε άρθρο που δημοσίευσα στις 16 Μαΐου 2008 στη στήλη μου «Στην Κόψη του Μαχαιριού» (Bıçak Sırtı),2 είχα αναφέρει ότι κάποιες «ξένες» χώρες έκαναν πρακτικές προετοιμασίες για κατασκευή στρατιωτικών βάσεων σε συγκεκριμένες περιοχές της ΤΔΒΚ. Η αεροπορική βάση που τότε χρησιμοποιούσαν οι ΤΕΔ είχε μεταβιβαστεί αθόρυβα στην εταιρία CAS. Μετά το δημοσίευμα δεν ήρθε καμία διάψευση ούτε από την Άγκυρα ούτε και από τις πρεσβείες των σχετικών χωρών. Μόνο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με μια ανακοίνωσή του, είχε πει τότε ότι «ο δημόσιος διαγωνισμός είχε γίνει κανονικά». Αν δεν απατώμαι, η απάντηση σε εκείνο το άρθρο μου δόθηκε από την οργάνωση του Γκιουλέν, με τη συνωμοσία της Εργκένεκον και τον εγκλεισμό της στρατιωτικής ηγεσίας των ΤΕΔ, που αντιδρούσαν στο σχέδιο εκείνο, στις φυλακές της Σηλυβρίας!
3.    Το να δοθεί το δικαίωμα στους Ελληνοκυπρίους να εγκαθίστανται ελεύθερα στην ΤΔΒΚ, θα έχει ως αποτέλεσμα στο μέλλον να μετατραπούν οι Τουρκοκύπριοι, όπως έγινε και στη Δυτική Θράκη, σε μειονότητα. Όπως η Τουρκία στις μέρες μας «βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντι στην Ελλάδα, λόγω των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, έτσι θα βρεθεί σε περιθωριακή θέση και στην Κύπρο, όταν θα γίνουν μειονότητα οι Τουρκοκύπριοι στην περιοχή τους». Γι’ αυτό πριν από το 1974 οι Τουρκοκύπριοι είχαν αναγκαστεί να φύγουν, να μεταναστεύσουν στην Αγγλία, για να γλιτώσουν από την καταπίεση των Ελληνοκυπρίων. Η πρώτη κουβέντα εκείνων που ήρθαν στην εξουσία, στο τέλος του 2002, ήταν «Αυτή η υπόθεση, το Κυπριακό, δεν θα προχωρήσει με τον Ντενκτάς. Θα αλλάξουμε την 40ετή πολιτική μας στην Κύπρο». Και το Κυπριακό έφτασε σ’ αυτό το σημείο μετά το σχέδιο Ανάν. Προσπαθούν να αποκόψουν τελείως την Τουρκία από το νησί και από την ΤΔΒΚ, ως αποτέλεσμα του Μεγάλου Σχεδίου της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Πρώτα το Αιγαίο και τώρα η Κύπρος
Τα τελευταία χρόνια άρχισε η ενεργός κατάληψη των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα. Μαζί με τον ελληνικό στρατό (που έχει εγκατασταθεί στα νησιά), εκεί κυματίζει και η ελληνική σημαία.

Τώρα ήρθε η σειρά για τη μεγάλη χαψιά, την Κύπρο.
Από τα νιάτα μου, από το 1963, τότε που ήμουν 23 χρονών, πέρασα τη ζωή μου μέσα στο «Ζήτημα της Κύπρου». Όταν ήμουν πρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων στην Εθνική Οργάνωση Νέων Τουρκίας (TMGT), υπερασπίστηκα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (CENYC) τα δικαιώματα που εξασφάλισαν στην Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους οι συνθήκες Γενεύης και Λονδίνου του 1960. Μετά το 1974 είχα στενές σχέσεις με τους αρμόδιους πολιτικούς στην Άγκυρα και με τον Ντενκτάς. Έγραψα περίπου δέκα βιβλία που εξηγούν το Κυπριακό Πρόβλημα. Αλλά ποτέ δεν υπήρξα τόσο απαισιόδοξος όσο σήμερα.

Από τη μία συνεχίζουν οι κρίσιμες συναντήσεις σε σχέση με την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο, και από την άλλη βλέπω τα χάλια των πολιτικών και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αναρωτιούνται «Πώς κατάντησε έτσι η Τουρκία;»!

Φοβάμαι ότι, κατά πάσα πιθανότητα, όλα αυτά που είναι σε εξέλιξη, στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είναι αντίθετα με τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, όπως αντίθετα ήταν το άνοιγμα που επιχείρησε η Άγκυρα προς τους Κούρδους και η προσέγγιση που έκανε η Τουρκία με τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» – και βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Αν αύριο η ΤΔΒΚ βρεθεί στη θέση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, θα βγουν πάλι κάποιοι να δηλώσουν «κάναμε λάθος, εξαπατηθήκαμε»;

Αν συμβούν αυτά που φοβάμαι στο Κυπριακό, τότε ένα από αυτά που θα κληθούμε να πληρώσουμε για τις αλλαγές που επιχειρούνται το διάστημα αυτό στο σύνταγμα, θα είναι η Κύπρος.

* 1. [Σ.τ.ε.] Ο Ερόλ Μανίσαλι είναι ένας έμπειρος αρθρογράφος που ασχολήθηκε για περισσότερο από πενήντα χρόνια με το Κυπριακό, έχοντας γράψει περίπου δέκα βιβλία για το θέμα. Εδώ παρουσιάζει τις ενστάσεις του για την πορεία του Κυπριακού από την πλευρά των τουρκικών στρατηγικών συμφερόντων, και όπως αυτός τα αντιλαμβάνεται. Γι' αυτό και είναι άξιο προσοχής και μελέτης.
2. Στην εφ. Cumhuriyet. Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου
Επιμέλεια: Σάββας Καλεντερίδης

17/1/2017. Ανατροπές, συμμαχίες, συμφέροντα και επιλογές πολιτικής

on Monday, 16 January 2017. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

17/1/2017. Ανατροπές, συμμαχίες, συμφέροντα και επιλογές πολιτικής

Το Χαλέπι έπεσε, οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης συνεχίζονται ενώ η Ράκκα συνεχίζεται να δέχεται αεροπορικούς βομβαρδισμούς από πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων εθνικοτήτων. Σε μια ταχύτατη ανατροπή, Ρωσία και Τουρκία, συντονίζουν σε αγαστή συνεργασία, τις στρατιωτικές και διπλωματικές τους προσπάθειες στο μέτωπο της Συρίας, με την Ουάσινγκτον να παρατηρεί εκνευρισμένη και την Ευρώπη μονίμως αμήχανη.

Ακριβώς, ένα χρόνο πριν, «έγκριτοι» στρατιωτικοί αναλυτές επισήμαιναν την ευκαιρία συμπόρευσης μας με τον δυναμικό πρόεδρο Πούτιν και το «φιλελληνικό» ομόδοξο ορθόδοξο ρωσικό γένος για την αντιμετώπιση της διαχρονικά σταθερής τουρκικής απειλής. Σύνηθες φαινόμενο της ελληνικής ψυχοσύνθεσης, η αναζήτηση «από μηχανής θεών» οι οποίοι μη φειδόμενοι θυσιών, κόπων και κόστους είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν αφιλοκερδώς για τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Για τα τελευταία δε, φαίνεται ότι δυστυχώς μας χαρακτηρίζει μια σχετική ατολμία έως και απροθυμία να αναλάβουμε τα βάρη και το κόστος διαφύλαξης που μας αναλογεί. Για να μιλήσω δε με όρους διεθνών σχέσεων, φαίνεται ότι αποφεύγουμε το κόστος της εξισορρόπησης του αντιπάλου έχοντας παρασυρθεί από μια ουτοπική στρατηγική «μεταφοράς των βαρών» σε τρίτους παίκτες. Πράγματι η στρατηγική της «μεταφοράς των βαρών» είναι υπαρκτή και ενίοτε επιτυχημένη αλλά συνοδεύεται από προϋποθέσεις που στην περίπτωση μας αδυνατούμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε αλλά και να κατανοήσουμε.

Δικαιολογημένα ο στοχαστής Παναγιώτης Κονδύλης είχε προ εικοσαετίας επισημάνει ότι η βαθύτερη επιδίωξη της Ελλάδος με την ένταξη της στην ευρωπαϊκή κοινότητα ήταν η εξασφάλιση ασφάλειας και ευημερίας με τις «πλάτες» άλλων (μορφή του συνδρόμου του «free rider») . Η ιδεολογικά κεκαλυμμένη αυτή επιδίωξη δεν αποτελεί αυτή καθαυτή όνειδος, καθώς ανάλογους στόχους έχουν άπασες οι χώρες που θυσιάζουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας εισερχόμενες σε μια ένωση ή συμμαχία κρατών. Στη δική μας περίπτωση, το ολέθριο σφάλμα βρίσκεται στην αδυναμία μας να αντιληφθούμε τα όρια αυτής της στρατηγικής καθώς και τις μεταβαλλόμενες διεθνείς καταστάσεις και διαθέσεις των συμμάχων και εταίρων μας. Αντίστοιχα ανεδαφικές και οι συνεχείς μας επικλήσεις στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου χωρίς να τολμούμε να τις συνδυάσουμε αποτελεσματικά με απειλή  διασάλευσης της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας. Η λειτουργία των διεθνών θεσμών και οργάνων ελάχιστα έχουν επιλύσει το δυσεπίλυτο ζήτημα της προβληματικής συνύπαρξης «δικαίου» και ασφάλειας στο άναρχο διεθνές περιβάλλον. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής του «δικαίου» διαταράσσει τη μεταξύ τους ευαίσθητη ισορροπία και δυναμιτίζει την ύπαρξη της ασφάλειας. Ακόμη και στην περίπτωση της μη ύπαρξης ιδιαιτέρων συμφερόντων, τα διεθνή όργανα, καθοδηγούμενα από τις συγκλίσεις και εξισορροπήσεις των «μεγάλων  δυνάμεων», επιλέγουν την προάσπιση της διατήρησης της ειρήνης θέτοντας σε υποδεέστερη θέση αιτήματα «δικαίου». Μια ολόκληρη σειρά αποφάσεων διεθνών δικαστικών οργάνων καταδεικνύει την τάση της προτίμησης συμβιβαστικών «πολιτικών» λύσεων με αποτέλεσμα αναθεωρητικά κράτη με πλεόνασμα ισχύος και συνεχόμενες απειλές διασάλευσης της διεθνούς ασφάλειας  να ευρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των «νομοταγών» αντιπάλων τους και των επικλήσεων τους για εφαρμογή του «δικαίου».

Αλλοίμονο δε στο κράτος που δεν έχει κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα και βαδίζει σε ουτοπικούς ατρόπους, ειδικά μάλιστα, αν ευρίσκεται σε διακεκαυμένες ζώνες. Ανεπίτρεπτη αφέλεια, ειδικά για τους απογόνους του Θουκυδίδη που με μοναδικό τρόπο και αξεπέραστα, περιέγραψε πριν από 2500 χρόνια τις πολυεπίπεδες λειτουργίες, τους συνεχείς ανταγωνισμούς και τις ανελέητες συγκρούσεις των ανθρώπινων ομάδων.

Η αρχική μας αναφορά στην επαναπροσέγγιση Ρωσίας με Τουρκία δεν αποτελεί και προτροπή για ακολούθηση μιας παραπλήσιας καιροσκοπικής εξωτερικής πολιτικής με αυτή που εφαρμόζει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα της κυριαρχίας του «σουλτάνου». Είναι τελείως διαφορετική η σκληρή διακρατική διαπραγμάτευση για μεγιστοποίηση των κερδών από μια συνεχή, εναλλασσόμενη και εκβιαστική, έναντι πάντων, καιροσκοπική πολιτική. Ειδικά δε η δεύτερη στρατηγική προϋποθέτει ικανότητα άμεσης προσαρμογής και υφαρπαγής ευκαιριών εκμεταλλευόμενη στο έπακρο όλους εκείνους τους παράγοντες που την καθιστούν (αν αυτό πράγματι συμβαίνει) εφικτή. Ίσως η μέγιστη ικανότητα σε αυτή την καιροσκοπική πολιτική να είναι η αντίληψη των ορίων της και η έγκαιρη χρονικά μεταστροφή με την επίτευξη έστω και μέρους των επιθυμητών στόχων. Αντίθετα, η πολιτική της σταθερής συμπόρευσης και αξιοπιστίας, πέραν των εγγενών πλεονεκτημάτων της, χαρακτηρίζεται από την προβλεψιμότητα,  τον περιορισμένο αριθμό επιλογών και την αδυναμία δημιουργίας πιεστικών καταστάσεων για εξασφάλιση παραχωρήσεων και κερδών. Για άλλη μια φορά, ο προσεκτικός συνδυασμός των δύο ακραίων αυτών προσεγγίσεων εξασφαλίζει την καλύτερη επίτευξη των στόχων μας.

Βέβαια, στις διεθνείς σχέσεις ισχύει το αξίωμα ότι όλα κρίνονται εκ του τελικού αποτελέσματος, με τον παράγοντα του χρόνου να υποκρύπτει ενίοτε εκπλήξεις και απροσδόκητες ανατροπές. Σε κάθε όμως περίπτωση, η επιτυχία της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε, πλέον της ορθής σχεδίασης και εφαρμογής της σε σχέση με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, εξαρτάται τα μέγιστα από τη σχετική ισχύ μας (στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική κλπ) που ως έθνος διαθέτουμε έναντι του αντιπάλου αλλά και τη βούληση μας όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από φίλους και εχθρούς σε βάθος χρόνου.

28/12/2016. Η δημόσια συζήτηση για τον επανακαθορισμό των αμερικανο-ϊσραηλινών σχέσεων

on Wednesday, 28 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Χρήστος Ζιώγας, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, Συνεργάτης του ΕΛΙΣΜΕ

28/12/2016. Η δημόσια συζήτηση για τον επανακαθορισμό των αμερικανο-ϊσραηλινών σχέσεων

Όταν ο John Mearsheimer και o Stephen Walt συνέγραψαν το άρθρο The Israel Lobby (London Review of Books, Vol. 28 No. 6 • 23 March 2006, p. 3-12) και κατόπιν εξέδωσαν το γνωστό βιβλίο The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και στις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις. Η βασική προβληματική και των δύο κειμένων εστιαζόταν στον ρόλο και την επιρροή που ασκεί το εβραϊκό λόμπυ στην χάραξη και στην εφαρμογή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Χρησιμοποιώντας στην ανάλυσή τους τα θεωρητικά εργαλεία του πολιτικού ρεαλισμού, της κυρίαρχης θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ανεπιφύλακτη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το κράτος του Ισραήλ, ιδίως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή, και όχι μόνο. Η προσέγγισή τους βασίστηκε στην ορθολογική συμπεριφορά που ακολουθούν ή οφείλουν να ακολουθούν τα κράτη εντός του άναρχου διεθνούς συστήματος. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, πριν από κάθε δράση τα κράτη υπολογίζουν πάντα το εν δυνάμει κόστος ή όφελος έτσι ώστε να επιτύχουν τον αντικειμενικό τους σκοπό που είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών τους συμφερόντων.

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πόλεμου το Ισραήλ παρείχε πραγματικά πολύτιμες γεωπολιτικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον, πολλών επιπέδων, ανταγωνισμό τους με τη Σοβιετική Ένωση, στο βαθμό που συνέβαλε στην επιδίωξη της Ουάσιγκτον για στρατηγική εποπτεία της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η αντιπαράθεση του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη και οι νικηφόροι πόλεμοι ενίσχυσαν τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης, οδηγώντας σε  αναθεώρηση των συμμαχικών επιλογών σημαντικών αραβικών κρατών της περιοχής, όπως συνέβη με την Ιορδανία μετά το 1967 και με την Αίγυπτο μετά το 1973.

Οι δύο κορυφαίοι θεωρητικοί των Διεθνών Σχέσεων ισχυρίστηκαν πως μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου δεν δικαιολογείται η αμερικανική πολιτική της αναφανδόν διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης του Ισραήλ, διότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Θεωρούν τη συνέχιση της εν λόγω πολιτικής ανορθολογική και ανέφικτη σε βάθος χρόνου. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριάρχησαν πολιτικά, οικονομικά, ιδεολογικά και στρατιωτικά στο διεθνές σύστημα αποτελώντας τη μοναδική χώρα, που ακόμη και σήμερα, δύναται να ασκήσει πολιτική πλανητικών διαστάσεων.

Το Ισραήλ λόγω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης δεν ήταν τόσο απαραίτητο στους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Η επιρροή των εβραϊκών οργανώσεων στην Ουάσιγκτον σκοπό είχε να καλύψει το έλλειμμα στρατηγικής αναγκαιότητας στη διαδικασία διαμόρφωσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ένας επίσης ταγός της διεθνολογικής σκέψης, ο Kenneth Waltz -που με το έργο του συνέβαλε στην επιστημονική πληρότητα του γνωστικού αντικειμένου, καταδεικνύοντας τον τρόπο που αλληλεπιδρούν η δομή του διεθνούς συστήματος με τους κρατικούς δρώντες- υποστήριξε πως ένα κράτος για ορισμένους λογούς δύναται να ακολουθεί ανορθολογική εξωτερική πολιτική, όχι όμως σε βάθος χρόνου και όχι δίχως κόστος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην παρούσα συγκυρία βρίσκονται σε μια μεταβατική κατάσταση. ‘Έχοντας σπαταλήσει μεγάλο μέρος του διπλωματικού, οικονομικού, στρατιωτικού και ηθικού πλεονεκτήματος, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, δεν έχουν την πολυτέλεια να υιοθετούν ανορθολογικές επιλογές ακόμη και σε δευτερεύοντα, για εκείνες, στρατηγικά ζητήματα. Η συνέχιση δράσεων και πολιτικών που τα πιθανά αποτελέσματά τους δεν υποβάλλονται στη βάσανο του υπολογισμού του κόστους/οφέλους δεν αποτελούν ρεαλιστικές επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ο κυρίαρχος δρων του άναρχου και ανταγωνιστικού διεθνούς συστήματος. Εντός αυτού του πλαισίου η εξακολουθητική αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ θα έχει ενδεχομένως ένα συνεχώς διευρυμένο κόστος για τις ΗΠΑ.

Η κρίση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις, επ’ αφορμή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, είναι συνέπεια των προκλήσεων που αντιμετωπίζει πλέον η αμερικανική διπλωματία από τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις. Ο ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσσία και η εξ’ αντικειμένου σημαίνουσα θέση του Ιράν στους περιφερειακούς συσχετισμούς πιθανώς θα διαφοροποιήσει σε κάποιο βαθμό για το State Department  εκ των πραγμάτων και την ιεράρχηση της ειδικής σχέσης με το Ισραήλ.

Σταδιακά, στους μηχανισμούς σχεδίασης και άσκησης της αμερικανικής στρατηγικής σκέψης, οι εβραϊκές οργανώσεις θα δαπανούν περισσότερο χρόνο, χρήμα και διασυνδέσεις για να συνεχιστεί η υποστήριξη του Τελ Αβίβ από την Ουάσιγκτον που μεσοπρόθεσμα θα γίνεται μια διαδικασία ολοένα και πιο δύσκολη και μη ανεκτή για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Η πρόσφατη άκομψη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Αμερική, παρακάμπτοντας τον Πρόεδρο Ομπάμα, αποτυπώνει μια νέα πραγματικότητα.
Δημοσιεύθηκε και στη Νέα Πολιτική.

 

24/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 16/12/2016 - 22/12/ 2016

on Wednesday, 28 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουτσινάς, Πλοίαρχος ε.α. ΠΝ, Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

24/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ  16/12/2016 - 22/12/ 2016

1.  Στην Ουάσινγκτον, το Κολέγιο των Εκλεκτόρων επικύρωσε την εκλογή του Donald  F. Trump ως τεσσαρακοστού  πέμπτου Προέδρου των Η.Π.Α. Η σχετική ψηφοφορία έγινε στις 19/12 και η
καταμέτρηση που ακολούθησε απέδωσε  τα παρακάτω αποτελέσματα: Trump 304,  Clinton 227 ,  λοιποί  7,  Σύνολον : 538 .Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ανάληψη των Προεδρικών καθηκόντων την 20/1/2017, έχει αρχίσει.

2.  Στο Βερολίνο ,την Δευτέρα 19/12 ,στην Breitscheidplatz  και σε ελάχιστη απόσταση από την ιστορική ''Εκκλησία της Μνήμης'' ( Kaiser Wilhelm-Gedachtniskirche , όπως ονομάζεται, προς τιμήν του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου), με το κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς του Β' Π. Πολέμου καμπαναριό, ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο εορταστικό πλήθος της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς, προκαλώντας το θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 48. Αρχικά οι Γερμανικές Αρχές Ασφαλείας είχαν συλλάβει 23χρονο Πακιστανό και έχασαν πολύτιμο χρόνο ανακρίνοντάς τον  επί ώρες, χωρίς να προκύψει ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης.
Ο πραγματικός αυτουργός είχε διαφύγει και όλα τα συλλεχθέντα στοιχεία έδειχναν ως κύριο ύποπτο τον  24χρονο   Τυνήσιο  Ανίς  Αμρί.  Αυτός  επιβιβάστηκε με τη βία στο φορτηγό και σκότωσε με μαχαιριές τον Πολωνό  οδηγό  του ,που είχε προσπαθήσει ηρωικά να τον εμποδίσει στη δολοφονική του κούρσα ανάμεσα στο  ανύποπτο πλήθος. Περαιτέρω , έγινε γνωστό ότι ο Αμρί είχε εγκαταλείψει από επταετίας τη χώρα του  και εισήλθε παράνομα στην Ιταλία, όπου του επιβλήθηκε τετραετής κάθειρξη για απόπειρα πυρπόλησης σχολείου.

Στη Γερμανία βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο και υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε. Η προσπάθεια των Γερμανικών αρχών να τον απελάσουν στην πατρίδα του , προσέκρουσε στην άρνησή τους με το πρόσχημα ότι δεν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα έγγραφα από τους Γερμανούς, που να αποδεικνύουν ότι ήταν πράγματι Τυνήσιος υπήκοος. Η αρνητική αυτή εξέλιξη υποχρέωσε τις αρχές να εκδώσουν  προσωρινή άδεια παραμονής στον Αμρί.

Ο Υπουργός  Εσωτερικών του Ομόσπονδου Κρατιδίου  Βεστφαλίας/ Ρηνανίας, ανέφερε ότι ο Αμρί κατοικούσε, από το Φεβρουάριο 2016, κυρίως στο Βερολίνο , ενώ στο Κρατίδιό του είχε εμφανιστεί πρόσφατα. Αρνήθηκε  να αναφέρει εάν οι Αρχές τον είχαν καταχωρήσει σε λίστα  παρακολούθησης, ωστόσο οι πληροφορίες που  αποκαλύπτονται τώρα, κάνουν λόγο για  επαφές του Αμρί  με το δίκτυο του Αμπού  Ουαλάα, εξέχοντος  ιδεολογικού εκφραστή  της Τζιχάντ.

Οι Γερμανικές Αρχές   χαρακτήρισαν  τον Αμρί ως ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθότι οπλοφορεί ,και ανακοίνωσαν παροχή  αμοιβής 100.000 Ευρώ για  πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του  Amaq,  πρακτορείου προπαγάνδας του ISIS ,  η επίθεση στο Βερολίνο είναι έργο του ISIS.

Ως  συνέχεια της επίθεσης, έρχεται η άμεση δήλωση του Πρωθυπουργού του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βαυαρίας,  Horst Seehofer, ότι στη Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσουν και επανατοποθετήσουν την Πολιτική  τους επί θεμάτων  Μετανάστευσης και Ασφάλειας.

3. Στην Άγκυρα , την ίδια ημέρα (19/12), δολοφονείται ο  62χρονος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέϊ   Καρλόφ, την ώρα που απηύθυνε χαιρετισμό σε Έκθεση Φωτογραφίας. Δράστης ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αϊντίντας, Αστυνομικός που τα τελευταία  δυόμιση χρόνια υπηρετούσε σε μονάδα αντιμετώπισης   ταραχών στην Άγκυρα και ,σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στο χρονικό διάστημα μετά το αποτυχημένο

Πραξικόπημα της 15/7/2016 και έως πρόσφατα  είχε συμμετάσχει στην ομάδα φύλαξης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε οκτώ συνολικά περιπτώσεις. Ο δράστης εισήλθε στον χώρο της Έκθεσης ,χωρίς να περάσει από το μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων αρνούμενος να εκτελέσει την σχετική εντολή των πέντε φρουρών της εισόδου και  επιδεικνύων  απλώς την ταυτότητά του. Στη συνέχεια πλησίασε εκ των όπισθεν το Ρώσο Πρέσβη και τον εκτέλεσε με εννέα σφαίρες. Ακολούθως επιδόθηκε σε κραυγές, όπως: ''Ο Θεός είναι Μεγάλος'',

''Υπακούουμε  στη διαταγή της Τζιχάντ'',  ''Μη ξεχνάτε το Χαλέπι , μη ξεχνάτε τη Συρία. Όποιος συμμετέχει, θα πληρώσει. Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, δεν θα είστε ασφαλείς ούτε εσείς.'' Επίσης, ο δράστης  απήγγειλε στίχους από το Κοράνιο. Είναι εντυπωσιακό ότι όλη αυτή η ''τελετουργία'' της εκτέλεσης του Πρέσβη διήρκεσε περισσότερο από 50 δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων ουδείς από τις αρχές ασφαλείας εμφανίστηκε , ούτε συνεπώς έπραξε οτιδήποτε για να εμποδίσει την εκτέλεση ή έστω μετά από αυτήν να ακινητοποιήσει/εξουδετερώσει τον δράστη , κρατώντας τον ζωντανό , ώστε να ''μιλήσει''. Αντιθέτως, μετά την  ολοκλήρωση της πράξης του, τον εκτέλεσαν , ως μη όφειλαν. Στα ανωτέρω άκρως εντυπωσιακά, δύναται  να προστεθεί η αποκάλυψη , μετά τη δολοφονία, της συζύγου του Πρέσβη Μαρίνας ότι στο διάστημα από το 2013, οπότε ο Καρλόφ  τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία της Άγκυρας, ουδέποτε τους παρασχέθηκε προστασία.

Πέραν αυτών , ο  εκλιπών  Πρέσβης Αντρέϊ Καρλόφ ,είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναφερθεί, ότι έχει υπηρετήσει σε αλλεπάλληλα χρονικά διαστήματα και από διάφορες θέσεις  στην Πρεσβεία της χώρας του στη Βόρεια Κορέα,  χώρα της οποίας η ανάπτυξη ισχυρού πυρηνικού οπλοστασίου   στα χρόνια μετά το πέρας του ''Ψυχρού Πολέμου'' και η εκτέλεση πέντε έως τώρα πυρηνικών δοκιμών με παράλληλη εκτόξευση απειλών για πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Νοτίου Κορέας και των Η.Π.Α., έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας, όπως αυτή λειτουργεί μέσα από την Παγκόσμια Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας . Το επιστέγασμα της πολυετούς αυτής θητείας ,στη διάρκεια της οποίας  ο Καρλόφ  ήλθε σε επαφή με την Κορεατική Κουλτούρα και έμαθε να ομιλεί άπταιστα τη γλώσσα τους, ήταν η τοποθέτηση του στην κορυφαία θέση , αυτή
 του Πρέσβεως στην Πιόνγκ  Γιάνγκ ,κατά το χρονικό διάστημα από 2002 έως 2006, αξίωμα το οποίο σήμερα κατέχει ο γιός του Γκενάντι Καρλόφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αντέδρασε  δηλώνων: ''Αυτή  η δολοφονία είναι αναμφισβήτητα μία προβοκάτσια, η οποία στοχεύει στην υπονόμευση της βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας, αλλά και το εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία. Η καλύτερη απάντηση, που έχουμε να δώσουμε, είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Στην Τουρκία μεταβαίνει ειδική ομάδα ερευνών, η οποία θα συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να δούμε ποιος οργάνωσε αυτή τη δολοφονία και ποιος έδωσε την εντολή. Αυτό είναι κάτι ,που συμφωνήσαμε με τον Τούρκο Πρόεδρο.''

Ο Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, είπε: ''Η επίθεση στρέφεται κατά του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους. Στόχος της είναι να πληγεί η εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία.''  Τόνισε δε ότι συμφώνησαν πως η συνεργασία των δύο πλευρών και η αμοιβαία αλληλεγγύη θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.Η συνεργασία των δύο πλευρών στην  απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι  αποδεικνύει, είπε, την αμοιβαία αλληλεγγύη καθώς και ότι η σχέση των δύο χωρών είναι σημαντική τόσο για την Κυβέρνησή του όσο και για όλη την περιοχή.

''Όσοι θέλουν να την πλήξουν , δεν θα το επιτύχουν. '' Διεθνείς Αναλυτές και Μέσα  εκτιμούν ότι η πιθανότητα ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών μπορεί να θεωρείται βάσιμη  και ισχυρή και ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να κάνει και αυτό το γεγονός, όπως ακριβώς με το  Πραξικόπημα της 15/7/2016, να λειτουργήσει υπέρ του , εντείνοντας το κυνήγι των πολιτικών του αντιπάλων και ενισχύοντας έτσι τη θέση του.

Από την πλευρά του Ερντογάν υποστηρίζεται ότι η πράξη υποκινήθηκε από τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Έτσι, είδαμε το πρακτορείο Anadolou να διατείνεται ότι βρέθηκαν στο σπίτι του δράστη έγγραφα που αποδεικνύουν την εμπλοκή του ως υποκινητή της πράξεως καθώς και βιβλία σχετιζόμενα με την Al  Qaeda.

Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα του ανωτέρω ισχυρισμού και όπως διατείνονται  ειδήμονες όπως ο Ίαν Μπρέμερ,  γεωπολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του Eurasia Group : ''Αδιαμφισβήτητα η δολοφονία αυτή είναι ένδειξη ότι ο Ερντογάν δεν έχει τον απαιτούμενο έλεγχο της Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας.''

Εύλογα , σε κάθε περίπτωση,μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι τα κατακλυσμιαία κύματα διώξεων υπαρκτών και μη  αντιπάλων  του , μετά την 15/7/2016, έχουν καίρια πλήξει την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

4. Στη Ζυρίχη, την ίδια μέρα(19/12) τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο από αυτούς σοβαρά, από πυρά ενόπλου σε Ισλαμικό Κέντρο.  Η Αστυνομία επιβεβαίωνε ότι πτώμα ευρεθέν πλησίον της  επίθεσης   και ανήκον σε άντρα ηλικίας 30 περίπου ετών, ταυτοποιήθηκε ως ανήκον στο δράστη της επίθεσης.

5.  Στην πόλη Καράκ της Νότιας Ιορδανίας μία ημέρα πριν (18/12) εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και Καναδή  τουρίστρια, και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυρά ενόπλων σε Κάστρο του 12ου αιώνα.

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι τέσσερεις δράστες , Ιορδανοί υπήκοοι, έπεσαν νεκροί.
6. Στη Συρία, υπό τον πλήρη έλεγχο των Κυβερνητικών δυνάμεων του Προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του  φέρεται να βρίσκεται από την Τετάρτη 21/12 το Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων, καθώς αποχωρούν και οι τελευταίοι αντάρτες από την πόλη. Σύμφωνα με την ίδια Μ.Κ.Ο., μόνο μία θέση στα δυτικά προάστια παραμένει στα χέρια των ανταρτών.

7.  Στη Μόσχα την Τρίτη 20/12 οι Υπουργοί Εξωτερικών(ΥΠ.ΕΞ.) Ρωσίας, Ιράν ,Τουρκίας  συζήτησαν  και κατέληξαν σε συμφωνία υπογραφής Κοινής Διακήρυξης με στόχο τη ''λήψη  κοινών μέτρων για την αναγέννηση  της πολιτικής διαδικασίας , ώστε να σταματήσει η  Συριακή διένεξη''.

 Ο φιλοξενών τη συνάντηση Ρώσος ΥΠ.ΕΞ.  Σεργκέϊ  Λαβρώφ, τόνισε ότι στη διακήρυξη γίνεται λόγος για την ακεραιότητα, ανεξαρτησία και εδαφική οντότητα της Συρίας.

Σημειώνεται ότι της ανωτέρω συνάντησης προηγήθηκε αντίστοιχη των Υπουργών Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α) των τριών χωρών.Ο  οικοδεσπότης Ρώσος ΥΠ.ΕΘ.Α. Σεργκέϊ Σοϊγκού δήλωσε ότι '' η Ρωσία  έκανε τελικά τη .δουλειά που δεν κατάφεραν να κάνουν οι Αμερικανοί. Πολλούς μήνες τώρα μας υπόσχονταν ότι θα ξεχωρίσουν τη μετριοπαθή Αντιπολίτευση από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές, αλλά δεν το έκαναν. Το κάναμε εμείς και αυτό είναι αναγκαίο, ώστε να επικεντρωθούμε στο εξής στη μάχη κατά των τρομοκρατών.

8. Σε ανάρτηση στην Naftemporiki την Τετάρτη 21/12, αναφέρεται: ''Μετά τη συνεδρίαση του Euro Working Group ( E.W.G.) , πηγή του Εuropean Stability Mechanism (E.S.M.)  σημείωνε ότι '' εργαζόμαστε εποικοδομητικά μαζί με τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές για τη εξεύρεση λύσης όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης βραχυπρόθεσμου χρέους'', για να καταλήξει: ''Είμαστε σίγουροι ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα και, κατά συνέπεια, δεν θεωρείται αναγκαία μια νέα , έκτακτη, συνεδρίαση του E.W.G.

9. Σε ανάρτηση στην  bankingnews.gr  την Πέμπτη 22/12, αναφέρεται: ''Μετά την αποτυχία του E.W.G. ,το αν  θα ανταποκριθεί ο E.S.M.  στο ελληνικό αίτημα, θα καταδείξει αν οι θεσμοί θέλουν τελικά να ''ξεμπλοκάρει'' η διαπραγμάτευση, η οποία φαίνεται να βαδίζει  ξεχωριστά από τις αποφάσεις για το χρέος.

Σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητος  μπαίνουν τα βραχυπρόθεσμα  μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι άγνωστο πότε  θα εφαρμοστούν, αλλά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

10. Ο  Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας  Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε στις 21/12, μετά  το πέρας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για την Κυπριακή Α.Ο.Ζ.  Συγκεκριμένα : Για το ερευνητικό τεμάχιο 6, θα  γίνει διαπραγμάτευση με την Κοινοπραξία ENI και TOTAL. Για το τεμάχιο 8 με την ΕΝΙ  και για το τεμάχιο  10 με την Κοινοπραξία  Exxo  Mobil και Qatar Petroleum.

11.  H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναβάθμιση της  Συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε., έτσι ώστε να δοθεί έμφαση στις εμπορικές συναλλαγές σε τομείς όπως τα ποτά και τρόφιμα, οι δημόσιες συμβάσεις, αλλά και η παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση το σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων   Δικαιωμάτων. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ε.Ε.

12. Στα Σκόπια μετά τις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της 11/12, εμφανίζεται έντονη δυστοκία για το σχηματισμό Κυβέρνησης. Το έως τώρα Κυβερνητικό Κόμμα VMRO-DPMNE  του Νίκολα Γκρουέφσκυ έχασε σημαντικό μέρος της δύναμής του καταλαμβάνοντας 51 έδρες έναντι 63 που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή. Το έως τώρα Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάετς ακολουθεί με βραχεία υστέρηση έναντι του Γκρουέφσκυ καταλαμβάνοντας 49 έδρες και διεκδικώντας από τον αντίπαλό του μία ακόμη καταθέτοντας ένσταση. Τα τέσσερα Αλβανικά Κόμματα  εκλέγουν συνολικά 20 βουλευτές συμπληρώνοντας τη Βουλή των 120 εδρών. Το ισχυρότερο εξ'αυτών BESA  διεκδικεί επίσης μια έδρα από τον Γκρουέφσκυ στο Εκλογοδικείο.

Τα ανωτέρω σκιαγραφούν την πλήρη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα άρσης του αδιεξόδου. Μόνη βεβαιότητα αποτελεί   το γεγονός ότι απόλυτος ρυθμιστής είναι τα Αλβανικά Κόμματα, χωρίς τη συνεργασία κάποιων από τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση. Ήδη παίζεται παρτίδα ''σκληρού '' πόκερ με τον  Γκρουέφσκυ να ξέρει ότι τα Αλβανικά Κόμματα θα επιδιώξουν να αποσπάσουν τα μέγιστα ανταλλάγματα για να τον στηρίξουν.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα για τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης, αποτελεί η  ''Καθεστωτική Αλαζονεία '', στην οποία έχει εθιστεί ο Γκρουέφσκυ και δυσκολεύεται ιδιαίτερα '' κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία'' να  τη  μετριάσει  και να ''ρίξει  λίγο νερό στο κρασί του''.

13.  Στην Κωνσταντινούπολη την 20/12 ο Ερντογάν εγκαινίασε την πρώτη υπόγεια σήραγγα  αυτοκινήτων(κάτω  από τη Νότια είσοδο του Βοσπόρου). Το συνολικό μήκος της ''Σήραγγας της Ευρασίας'', όπως ονομάστηκε , είναι 14,6 Χλμ., εκ των οποίων τα 5,4  είναι κάτω από τη θάλασσα. Έχει σχεδιαστεί να αντέχει σεισμούς έως 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ με τη θέση της σε κυκλοφορία  ο απαιτούμενος χρόνος διέλευσης από την μια ακτή στην άλλη του Βοσπόρου θα είναι 15 λεπτά. Τέλος, το πιο βαθύ σημείο διέλευσης είναι 106 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,δεν  θα επιτρέπεται  η διέλευση φορτηγών καθώς και οχημάτων ύψους μεγαλύτερου των 2,8 μέτρων ,η μέγιστη ταχύτητα θα είναι τα 70 Χλμ /ώρα, ενώ  η όλη σήραγγα θα ελέγχεται  από ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης.

17/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ 8/12/2016 - 15/12/ 2016

on Saturday, 17 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΡΡΙΑΣ, ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ. ΠΝ. ε.α., Μέλος ΔΣ

17/12/2016. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ  8/12/2016 - 15/12/ 2016

1.ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
 Α. ΤΗΝ 8/12/2016 Η Ε.Ε ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ «ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ 2» ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, ΟΠΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΥΤΗ ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ, ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΕΒΑΙΩΣ. ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Ο κ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ, Ο ΔΕ κ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΕΙΣΕΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Η συνέχεια ΕΔΩ!

ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 11/9/2016-15/12/2016

on Friday, 16 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. ΧΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ, Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς, Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 11/9/2016-15/12/2016

Γεγονότα και εξελίξεις στο διάστημα

11 Σεπτεμβρίου 2016 – 10 Δεκεμβρίου  2016

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρο το κείμενο

10/12/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΑΠΟ 1 ΔΕΚ ΕΩΣ 7 ΔΕΚ 2016

on Saturday, 10 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

10/12/2016. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΑΠΟ 1 ΔΕΚ ΕΩΣ 7 ΔΕΚ 2016

Α. ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Η Κύπρος διέφυγε τις μέρες αυτές ένα νέο μεγάλο κίνδυνο επιβολής απαράδεκτης «λύσεως» τύπου σχεδίου Ανάν. Η Τουρκική αδιαλλαξία και πλεονεξία «βοήθησε», για άλλη μια φορά, την Ελληνική πλευρά να μη προχωρήσει στις έσχατες υποχωρήσεις στα κρίσιμα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής Τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση, για την οποία ασκούν έντονες πιέσεις, για τους δικούς τους στρατηγικούς λόγους, ο Αμερικανικός και ο Βρετανικός παράγων.
Στο σχέδιο αυτό είχε αποτυπωθεί, με συγκεκριμένο τρόπο, η ιδέα της διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Η απόρριψή του οφείλεται, κατά πρώτο λόγο, στο γεγονός ότι, με την «πολιτική ισότητα», καταλύεται ουσιαστικά κάθε έννοια δημοκρατικής αρχής και πλειοψηφίας και η Ελληνική πλειοψηφία του 80% υποτάσσεται στην Τουρκοκυπριακή μειοψηφία του 18%, η οποία έχει συρρικνωθεί περαιτέρω, μετά το 1974, και έχει υποκατασταθεί από εποίκους. Η Τ/Κ μειοψηφία ελέγχεται επίσης από την Άγκυρα. Με απλά λόγια, η αποδοχή ενός τέτοιου σχεδίου θα καθιστούσε τους Ελληνοκυπρίους υποχείριους της μειοψηφίας και μέσω αυτής της Άγκυρας. Καμμιά απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.
ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ  ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,  ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Συγκεκριμένα, κατετέθησαν στη Συνάντηση εισηγήσεις:
α. του πρώην Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κύπρο Χρήστου Ζαχαράκι,
β. του πρώην Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κύπρο Θέμου Στοφορόπουλου,
γ. του Πρέσβεωςε.τ. Περικλή Νεάρχου,
δ. του Αντιστρατήγου ε.α., πρώην Γενικού Επιθεωρητού του Ελληνικού Στρατού και υπερασπιστή της Λευκωσίας το 1974 Δημήτριου Αλευρομάγειρου,
ε. του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών συνταγματολόγου Γεώργιου Κασιμάτη,
στ. του πρώην Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Κοινωνιολογίας Βασίλη Φίλια,
ζ. του Καθηγητή Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Παναγιώτη Ήφαιστου,
η. του Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής και Διευθυντού του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννου Μάζη,
θ. του Συγγραφέως και Εκδότη Λουκά Αξελού,
ι. του Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή ΕυελπίδωνΚων/ίνου Γρίβα.

Β.ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γ. Μουζάλας: 300.000 μετανάστες στην χώρα μας δεν είναι καταγεγραμμένοι
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι περί τους 300.000 μετάναστες που βρίσκονται στην χώρα μας είναι «φαντάσματα».
Δεν υπάρχουν δηλαδή σε κανένα σύστημα, δεν είναι πουθενά εγγεγραμμένοι. «Προσέξτε τώρα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν από το 2000 μέχρι το 2015 και ένα 30% παραπάνω, που δεν καταγράφηκε. Αυτό λέει η επιστήμη του μεταναστευτικού», είπε και ξεκαθάρισε ότι «σήμερα εμείς καταγράφουμε τριακόσιες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες και υπολογίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλες τριακόσιες χιλιάδες οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί».
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!Ύμνοι του πρέσβη των ΗΠΑ: Η Ελλάδα άλλαξε, το αφήγημα υστερεί της πραγματικότητας

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος!!
Σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, FikriSağlar και NiyaziNefiKara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».
    Στην απάντησή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε:
«Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι συνθήκες ειρήνης της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών... Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επιλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς, και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα».Δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ότι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (που οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ). Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου»
Περικυκλώνουν  το Καστελόριζο οι Τούρκοι σε ένα παιχνίδι νεύρων στο Αιγαίο!!!
Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα τα επίπεδα έντασης στη περιοχή , προχωρώντας σε προκλήσεις άνευ προηγουμένου.Η τουρκική ΝAVTEX 784/16  αφορά δέσμευση περιοχής για άσκηση το χρονικό διάστημα 08-10 Δεκεμβρίου 2016.Η περιοχή που δεσμεύουν είναι μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε Κάσο-Κάρπαθο
Την Κυριακή ξεκινά η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα».
Τα συγκεκριμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα που εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις!

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!!!! Πως βρέθηκε η συνθήκη των θαλάσσιων συνόρων Δωδεκανήσου – Τουρκίας
Συνθήκη Παρισίων (Ιούλ 1946) .Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο τότε πρωθυπουργός Κων/νος Τσαλδάρης με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων προβάλλοντας μετριοπαθείς και δίκαιες διεκδικήσεις όπως η απελευθέρωση Δωδεκανήσου και Βορείου Ηπείρου, προσάρτηση Λωρίδας Ανατολικής Ρωμυλίας.
Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων πρόθεση  της Τουρκίας ήταν η χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων ισχυριζόμενοι ότι ουδέποτε είχαν χαραχθεί.Η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου  να αντικρούσει τους ισχυρισμούς των έδωσε εντολή στον τότε στρατιωτικό διοικητή της Ελληνικής αποστολής Δωδεκανήσου,  Ταξίαρχο Χρ. Τσιγάντε, πρώην Διοικητή του Ιερού Λόχου, την αναζήτηση και άμεση αποστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών το τρίτο και τελευταίο αντίγραφο της συνθήκης που έπρεπε να υπάρχει στο Ιταλικό Αρχείο στην Ρόδο.Παρά δε την συστηματική έρευνα το τρίτο αντίγραφο της συνθήκης δεν βρέθηκε καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είχε κλαπεί.Κατά την ημερομηνία της παράδοσης ανώτερος Ιταλός Υπάλληλος είχε μεταφέρει φακέλους και άλλα υλικά από την Ιταλική Διοίκηση στο σπίτι του. Ο Ιταλός είχε πάρει μαζί του και το επίχρυσο αγαλματίδιο της Θέμιδος που κάθε Σεπτέμβρη , με την έναρξη των δικαστηρίων τοποθετείτο σε περίοπτο θέση στην αίθουσα τελετών.Η Ελληνική αποστολή πληροφορήθηκε από Κύπριους αστυνομικούς την ημερομηνία αναχώρησης του Ιταλού από την Ρόδο και με την βοήθεια αυτών του έγινε λεπτομερής έλεγχος των αποσκευών του. Δεν βρέθηκε η συνθήκη,  αλλά βρέθηκε το άγαλμα. Συνελήφθη. Με συνοδεία δε δύο αξιωματικών της αποστολής πήγε στο σπίτι φίλου του όπου βρήκαν στο μπαούλο την συνθήκη με τους σχετικούς χάρτες και διάφορα άλλα έγγραφα.

Προσπάθεια εξαπάτησης και παραπλάνησης της Ελλάδος από την Τουρκία.
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sözcü, στις 05 Δεκεμβρίου 2016, με τίτλο: «Παρουσιάσθηκε ο τίτλος ιδιοκτησίας του νησιού που αφήσαμε τους Έλληνες να μας το αρπάξουν». Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνταγματάρχης ε.α.  ÜmitYalım επικοινώνησε με το Γραφείο του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη και ζήτησε το έγγραφο που καθορίζει την κυριότητα του νησιού Μαράθι (Marathi), το οποίο σύμφωνα με αυτόν περιλαμβάνεται μεταξύ των 18 τουρκικών νησιών που τελούν υπό ελληνική κατοχή. Στη συνέχεια, το Γραφείο του Ο.Η.Ε. του διαβίβασε το εν λόγω έγγραφο, το οποίο παρουσίασε η εφημερίδα Sözcü και αφορά στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας για συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου που υπογράφηκε στις 04-01-1932 και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 25-01-1933. Ας σημειωθεί ακόμη ότι, το τουρκικό άρθρο παραπέμπει στο ελληνικό νησί Μάραθος ή Μαράθι που βρίσκεται δυτικά της νήσου Αρκοί και βόρεια της νήσου Λειψοί.Ωστόσο, από την λεπτομερή εξέταση του συνολικού κειμένου της τουρκικής εφημερίδος της κυβερνήσεως (25-01-1933) διαπιστώνεται ότι, το νησί Marathi που αναγράφεται στη συμφωνία Τουρκίας-Ιταλίας του 1932 ευρίσκεται μεταξύ του Καστελόριζου και των τουρκικών ακτών και ουδεμία σχέση έχει με το νησί Marathi (Μάραθος ή Μαράθι) που αναφέρουν οι Τούρκοι και το οποίο ευρίσκεται στο σύμπλεγμα νήσων Αρκοί. Το ίδιο ισχύει και με το αντίστοιχο κείμενο του Ο.Η.Ε. που είναι γραμμένο στα γαλλικά.
Αναλυτικότερα, η εν λόγω συμφωνία αφορά στην κυριαρχία, αφενός των νησιών που ευρίσκονται μεταξύ των ακτών της Μικράς Ασίας (Anadolu) και της νήσου Καστελόριζου, αφετέρου της νήσου Karaada που ευρίσκεται στον Κόλπο του Bodrum. Επίσης, αναγράφεται εμφανώς ότι, η Τουρκία αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ιταλίας στο Καστελόριζο, στις νησίδες Ψωράδια, Πολυφάδος, Ψωμί, Άγιος Γεώργιος, Αγριελαία,  Μαύρο Ποινί και Μαύρο Ποινάκι, βραχονησίδες Κουτσουμπόρας, καθώς επίσης νησίδες Ρω (Άγιος Γεώργιος), Δραγονέρα, Ross και Στρογγυλή. Υπόψη ότι, στη συνέχεια, με τη Συμφωνία της 02-02-1947 τα νησιά αυτά εκχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα και συνεπώς η Τουρκία δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα σε αυτά.
Ανάλυση εθνικών θεμάτων από Ι.  Μάζη: «Μας πάνε για θερμό επεισόδιο – Ο Κοτζιάς κάνει πολύ καλά τη δουλειά του»

ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ:
Η Ρωσία είναι μία "αδύναμη δύναμη": Είναι δύναμη και διεκδικεί, αλλά είναι αδύναμη και δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Και είναι μία αναθεωρητική δύναμη που θέλει να αλλάξει τις δομές του διεθνούς συστήματος αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει. Αυτό εξηγεί, όπως τόνισε, τη συμπεριφορά της.

Εφημερίδα Documento: Τα πολιτικά ονόματα στη λίστα Μπόργιανς!!!!
Γεννηματά, Παπανδρέου και Πάγκαλος!!!

Eurogroup: Έδωσαν βραχυπρόθεσμα, ζητούν νέα μέτρα μετά το 2018 !! (Έως 2060!!!!!)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΜΑΖΟΥΝ!!!!
Άρθρο του Ιωάννη Μπαλτζώη για την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, την Πέμπτη 8/12/16.
http://www.analystsforchange.org/2016/12/blog-post_58.html

Γ. ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι τέσσερις συνεχόμενες στρατηγικές-προσωπικές ήττες του Ερντογάν
Ο πρώτος στρατηγικός στόχος που είχε θέσει, ήταν η Τουρκία να συμμετέχει στην επιχείρηση της Μοσούλης, αλλά και στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά την απελευθέρωσή της, για την τύχη της Περιφέρειας Νινευί, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη
Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος, ήταν να μην καταληφθεί η πόλη Τελαφάρ από σιίτες, αλλάζοντας τη δημογραφική δομή και τις ιστορικές ισορροπίες στην πόλη και την περιοχή. Η πόλη αυτή κατοικείται κυρίως από Τουρκομάνους, σουνίτες και σιίτες. 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία από την Άγκυρα στη Σιλώπη, στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση 70 χλμ από την Τελαφάρ,
Ο τρίτος διακηρυγμένος στρατηγικός στόχος, ήταν να μην εγκατασταθούν Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ στην επαρχία Σιντζάρ, των Κούρδων Γεζιντί, που είναι όμορος της Τελαφάρ.Την εβδομάδα αυτή η κυβέρνηση του Ιράκ, νομιμοποίησε τις ομάδες των μαχητών που οργανώθηκαν από το ΡΚΚ, παρέχοντας επίσημα οπλισμό και μηνιαίο μισθό.Η Τουρκία, δεν εισέβαλε στο Σιντζάρ.
Ο τέταρτος στόχος, ήταν η «κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, με κάθε κόστος», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν.Όχι μόνο δεν την κατέλαβαν οι Τούρκοι, αλλά έφαγαν μια γερή «κατραπακιά» από τη Συρία, η οποία βομβάρδισε με αεροπλάνα κτίριο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, με τέσσερις νεκρούς και εννιά τραυματίες, κάτι που είναι αδύνατον να έγινε χωρίς την έγκριση της Μόσχας.

Τούρκος αρθρογράφος: Τι θέλετε τώρα; Μπελάδες και με τους Έλληνες;
Ο έγκριτος αρθρογράφος της εφημερίδας Sabah, ΕνγκίνΑρντίτς για  ΚεμάλΚιλιτσντάρογλουπου είπε: “Χάσαμε 18 νησιά που είχαμε μπροστά στη μύτη μας”.
Μόνο τα δυτικά σύνορα μας δεν είχαν προβλήματα, τώρα προκάλεσε κι εκεί.Δεν ήμασταν ποτέ στην ιστορία τόσο κοντά, τόσο φίλοι με τους Έλληνες, άντε χάλασε τα τώρα εσύ.Να αρπαχτούμε με τους γείτονες για ασήμαντο ζήτημα και μετά να έρθει η σειρά της Βουλγαρίας. Θα βρείτε και για εκεί ένα πρόσχημα.Δεν φτάνουν τόσοι μπελάδες που έχουμε στο κεφάλι μας ανοίξτε μας κι έναν άλλο.Δεν βρήκες άλλη πληγή να ξύσεις Κεμάλ μπέη; Εξάλλου δεν υπάρχει μια τέτοια πληγή. Πρώτα ανοίγεις την πληγή και μετά τολμάς να την ξύνεις.Αυτή δεν είναι προσφορά στην πατρίδαΦτάνει πια.

“Να γεμίσουμε την Ελλάδα πρόσφυγες μέχρι να μας δώσει τους 8 στρατιωτικούς”!
Ο …απίθανος Α. Karahasanoğlu,έγραψε λοιπόν ότι όσο η Ελλαδα δεν δίνει πίσω τους 8 στρατιωτικους τόσο η Τουρκία θα πρεπει να στέλνει πρόσφυγες!“Να τους στέλνουμε 1500 με 2000 την ημέρα…Να έρθουν σαν αρνί να μας πουν “θα κάνουμε ότι θέλετε”!Η λογική των Τούρκων για τους πρόφυγες είναι ακριβώς αυτή.Δεν είναι άνθρωποι…Είναι το μέσο για να εκβιάσουν…Είναι επόρευμα για να βγάλουν λεφτά…

Δ. ΔΙΕΘΝΗ
Το «αντίο» του Ολάντ στην προεδρία και στον λαό !!!
«Αντίο» στην προεδρία λέει ο Φρανσουά Ολάντ με το διάγγελμα-έκπληξη ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2017 - η πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας πρόεδρος δεν διεκδικεί την επανεκλογή του.

Έχασε ο ακροδεξιός ΝόρμπερτΧοφερ στην Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΙΤΑΛΙΑ: Έχασε ο Ρέτζι και παραιτληθηκε. Οι Ιταλοί ψήφισαν 60% ΟΧΙ στις προτάσεις Ρέτζι για αφαίρεση εξουσιών από Γερουσία. Ο ΠέπεΓκρίλο έρχεται.

Η Ρωσία πάλι ξανάφερε στη τάξη τον επίδοξο Σουλτάνο !!!
Η Τουρκία μπήκε στη Συρία για να ανατρέψει το καθεστώς αλ-Άσαντ: Πρόεδρος Ερντογάν. Γιατί μπήκαμε; Δεν έχουμε διεκδικήσεις για συριακό έδαφος. Το θέμα είναι να δώσουμε τη γη στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της. Δηλαδή είμαστε εκεί για την επιβουλή της δικαιοσύνης. Μπήκαμε εκεί για να τερματίσουμε την κυριαρχία του τυράννου αλ-Άσαντ ο οποίος τρομοκρατεί με κρατική τρομοκρατία.  Δεν μπήκαμε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.Το Κρεμλίνο ζήτησε από τον Ερντογάν να διευκρινίσει τους στόχους «αντι-Άσαντ» στη Συρία. Ο Ρώσος εκπρόσωπος προεδρίας δήλωσε: Η δήλωση ήταν πράγματι είδηση, είναι μια πολύ σοβαρή δήλωση. Είναι σε διχόνοια με τις προηγούμενες δηλώσεις γενικά και με την κατανόησή μας για την κατάσταση. Ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν εξηγήσεις για το θέμα αυτό από τους Τούρκους εταίρους μας», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα της οποίας οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία με νόμιμη βάση - με άμεσο αίτημα των συριακών αρχών.
Ο συριακός Στρατός ανακατέλαβε τη συνοικία Τάρικαλ-Μπαμπ - Ελέγχει πλέον το 60% του Χαλεπίου.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν άλλες πέντε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού.
Πέντε ακόμη συνοικίες που έλεγχαν οι αντάρτες στο Χαλέπι της Συρίας, ανάμεσά τους κι η συνοικία στρατηγικής σημασίας αλΣάαρ, ανακαταλήφθηκαν σήμερα από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, οι οποίες πλέον ελέγχουν πάνω από το 70% του μέχρι πρότινος οχυρού των αντικαθεστωτικών, όπως γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σκόπια: Υστερία προεκλογικών υποσχέσεων
Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι (φωτό άνω)  υπόσχεται αυξήσεις στις συντάξεις κατά 10,25%

7/12/2016. Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ μεταξύ ευκταίου και εφικτού

on Wednesday, 07 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Χρήστος Ζιώγας, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, Συνεργάτης του ΕΛΙΣΜΕ

7/12/2016. Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ μεταξύ ευκταίου και εφικτού

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαχρονικά τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της άμυνας. Η μέχρι τώρα πορεία του φιλόδοξου ευρωπαϊκού εγχειρήματος στους συγκεκριμένους τομείς εξακολουθεί να υλοποιείται σε αμιγώς διακυβερνητικό επίπεδο, τουτέστιν οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατόπιν ομοφωνίας των αρχηγών των εθνικών κυβερνήσεων.

Η εν εξελίξει επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνίσταται στην αξίωση της Άγκυρας να διευρύνει την αναθεωρητική της ατζέντα. Οι θέσεις του Ερτογάν και των λοιπών τούρκων θεσμικών παραγόντων, προφανώς, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, την κρατοκεντρική διεθνή και φυσικά την, θεσμικά και κανονιστικά πιο αναπτυγμένη, ευρωπαϊκή τάξη. Η εν λόγω κατάσταση αναδεικνύει την αδυναμία της ΕΕ να συγκροτήσει και να ασκήσει μια πραγματικά κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή δυσπραγία γίνεται εμφανέστερη όταν αφορά ζητήματα, τα οποία άπτονται των ζωτικών συμφερόντων ενός κράτους –μέλους.

Η ύπατη εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο». Είναι γεγονός ότι σε αρκετά κράτη και σε κοινοτικό επίπεδο γίνεται λόγος για «προσωρινό πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ επανέλαβαν τον προβληματισμό τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία. Επίσης, τόνισαν τις ανησυχίες τους για την υποβολή νομοθετικής πρότασης στο τουρκικό κοινοβούλιο για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Παράλληλα υπογράμμισαν ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ένωσης στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως όσον αφορά την Συρία και το Ιράκ. Οι υπουργοί υπενθύμισαν ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, αναμένεται να τηρήσει τα αυστηρότερα δυνατά πρότυπα δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη. Τέλος συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί ο πολιτικός διάλογος με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.

Σε απάντηση των συνεχόμενων τουρκικών δηλώσεων, οι οποίες  αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα, εκπορευόμενα από το διεθνές δίκαιο, κυριαρχικά δικαιώματα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε: «Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή προστριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών» καθώς και: « η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους». Οι προαναφερθείσες δηλώσεις καλύπτουν διπλωματικά την χώρα μας, σίγουρα όμως δεν της παρέχουν ρητώς τις διασφαλίσεις που αρμόζουν σε μία ένωση κρατών που επιθυμεί, συν τω χρόνω, να συγκροτήσει μια ενιαία πολιτική οντότητα˙ κοινώς δεν προσδιορίζεται παρευθύς το ζήτημα ως ευρωτουρκικό.

Ακολούθως, η προβληματική λειτουργία της ΚΕΠΠΑ δυσχεραίνει την άσκηση της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) ως ανεξάρτητης από τις ατλαντικές δεσμεύσεις. Η εν λόγω κατάσταση δεν συνιστά θεσμική αλλά μια δομική αδυναμία του ευρωπαϊκού χώρου, λόγω στρατηγικών αποκλίσεων και ιεραρχήσεων των ευρωπαϊκών κρατών. Η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να παρακάμψει αυτή την διττή πραγματικότητα, αφ’ ενός τον κλιμακούμενο  τουρκικό ηγεμονισμό και αφ’ ετέρου τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της ΚΕΠΠΑ. Οι προοπτικές για υπερεθνική ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι τόσο ευοίωνες όσο ορισμένοι επιθυμούν ή προσβλέπουν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι προσδοκίες ότι θα διασφαλιστούμε από τον τουρκικό αναθεωρητισμό, μέσω μίας μελλοντικής θεσμικής συγκρότησης στον τομέα της άμυνας, εκτός ότι αυτή είναι εν τη γενέσει της δεν μας διασφαλίζει για την τελική μορφή που θα λάβει, ούτε αν και πώς θα προσεγγίζει την Τουρκία. Για την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι επωφελέστερο να επιδιώκουν την υλοποίηση πιο εφικτών στόχων όπως, χρηματοδότηση, μέσω πόρων που φαίνεται πως θα διοχετευθούν για την άμυνα, την βιομηχανική συνεργασία και πιθανόν την παροχή στρατιωτικού υλικού, ως αντιστάθμισμα της αδυναμίας της Ένωσης να παράσχει συλλογικά και ομοιόμορφα το αγαθό της ασφάλειας προς όλα τα μέλη της, πόσο μάλλον αυτών που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αντί λοιπόν να διερωτώμεθα ασκόπως, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των ελληνοτούρκικων σχέσεων, γιατί δεν έχει καταλήξει στο επιθυμητό επίπεδο η ΚΕΠΠΑ και ακολούθως η ΕΠΑΑ, θα ήταν αποτελεσματικότερο για εμάς και αποδεκτότερο από τους εταίρους μας, αν προσαρμοζόμασταν στην τωρινή κατάσταση προσποριζόμενοι αυτά τα οποία είναι πρόθυμοι να μας προσφέρουν, παρά να αξιώνουμε διασφαλίσεις τις οποίες δεν επιθυμούν να μας παράσχουν. Εφ’ όσον προχωρήσει η συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δομής, η χώρα μας οφείλει να πρωτοστατήσει στο όλο εγχείρημα και να μην αναμένει ότι θα ενεργήσουν τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά τμήματα άμεσα ή θα δύναται να τα χρησιμοποιήσει αυτοβούλως, έναντι μιας πιθανής τουρκικής ενέργειας. 

Βέβαια η μέχρι τώρα στάση συνάδει με την κυρίαρχη αντίληψη μιας κοινωνίας, με χαμηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, της οποίας το βιοτικό επίπεδο ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλότερο των παραγωγικών της επιδόσεων, θεωρώντας το εν λόγω γεγονός οριακά συσχετιζόμενο με την εμφάνιση της κρίσης του 2010. Κατόπιν επιθυμούσε να διατηρήσει την καταναλωτική της ευμάρεια με έξωθεν βοήθεια και ακολούθως απαιτεί να διαγραφούν τα χρέη της. Συνιστά επομένως λογική συνέπεια να επιζητά, εκτός από να την συντηρούν, και να την προστατεύουν.

Κλείνοντας ας πραγματοποιήσουμε ένα άλμα στο μέλλον, όπου η ΚΕΠΠΑ θα έχει υπερεθνικά χαρακτηριστικά, τίθεται λοιπόν, ως υπόθεση εργασίας, το εξής ερώτημα: αλήθεια τί μας διασφαλίζει πως μια απόφαση του υπερεθνικού οργάνου δεν θα «συμμερίζεται» μέρος των τουρκικών «ανησυχιών»; Η περίπτωση της υπερεθνικής ΟΝΕ είναι αρκούντως διδακτική!   

5/12/2016. Η εβδομαδιαία επισκόπηση των εξελίξεων

on Monday, 05 December 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουτσινάς, Πλοίαρχος ε.α. ΠΝ, Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

5/12/2016. Η εβδομαδιαία επισκόπηση των εξελίξεων

1. Κοινοβουλευτική  πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας  (Σ.Ε.Α.), που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε Κυβέρνηση στη λήψη κρισίμων αποφάσεων, παίρνει  ''Το Ποτάμι'', σύμφωνα  με όσα είπε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση του Κινήματος για τα  εθνικά θέματα στο Ζάππειο Μέγαρο τη Δευτέρα 28/11.Το κεντρικό μήνυμα/πλαίσιο της εκδήλωσης ήταν:
''ΟΙ    ΓΕΊΤΟΝΈΣ    ΜΑΣ    ΈΧΟΥΝ    ΝΕΎΡΑ,   ΕΜΕΊΣ ;  ''
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν:
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης , η Συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο  Καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π. Λουκάς  Τσούκαλης, ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης,  ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος και ο Πρέσβης ε.τ.και Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού Γεώργιος Κακλίκης, ο οποίος και παρουσίασε την πρόταση του Κινήματος για το Σ.Ε. Α.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι: ''Όλοι  μιλούν για συνεννόηση, αλλά θεσμοθετημένα όργανα  συνεννόησης δεν έχουμε. ''
Ο  κ. Κακλίκης ,στην παρουσίαση της πρότασης, διευκρίνισε ότι '' το Σ.Ε.Α. δεν θα υποκαθιστά το ΚΥ.Σ.Ε.Α., το οποίο είναι αμιγώς Κυβερνητικό Σώμα.''

2. Εν όψει διεξαγωγής του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 5/12,   σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτέρου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται σε δημοσίευμά της η '' Ναυτεμπορική ''την 30/11, ''Μία συνολική  συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, είναι ρεαλιστικός στόχος.''

Ωστόσο, κατά το ίδιο δημοσίευμα, '' Θα είναι δύσκολο να κλείσει στο Eurogroup της 5/12 η δεύτερη αξιολόγηση, κυρίως λόγω διαφωνιών Ευρωπαίων( στην ουσία Γερμανών) με το Δ.Ν.Τ. ''

3. Τη μείωση του Ελληνικού Χρέους κατά 21,8% έως το 2060 προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism -E.S.M.) για το πακέτο των Βραχυπρόθεσμων Μέτρων  Ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο , το οποίο ''είδε το φως της δημοσιότητας''  μέσω της Wall Streat Jurnal(wsj).

4. Στη Συρία, οι Κυβερνητικές Δυνάμεις συνεχίζουν ,μετά των  συμμάχων τους του Κουρδικού YPG  και της Λιβανικής Hezbollah , να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους Ισλαμιστές Αντάρτες στο Ανατολικό  Χαλέπι.

Πιο πρόσφατη επιτυχία τους, η κατάληψη στις 30/11 του προαστίου Sheikh saeed, ενώ συνεχίζεται η προώθησή  τους στο Al Shaar  και το Karam Al- Tarab δυτικά του αεροδρομίου.Σύμφωνα με το Ρωσικό ΥΠ.ΕΘ.Α., οι δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ έχουν ήδη ανακαταλάβει το 50% του Ανατολικού Χαλεπίου.

5. Στη Συρία επίσης,το Κυβερνητικό Πρακτορείο Ειδήσεων SANA καταγγέλλει επιδρομή της Ισραηλινής Αεροπορίας(I.A.F.)  στην πόλη Al Saboorah δυτικά της Δαμασκού. Στόχος της I.A.F. ήταν η εξόντωση κορυφαίου στελέχους της Hezbollah  ή , κατά άλλη πληροφορία, η καταστροφή εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρομαχικών της ίδιας φιλο- ιρανικής Σιϊτικής οργάνωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα Ισραηλινά αεροσκάφη επιχείρησαν από το Λιβανικό εναέριο χώρο, τον οποίο βέβαια παραβίασαν,αποφεύγοντας  τον Συριακό, καθώς αυτός ελέγχεται από τα Ρωσικά αντιαεροπορικά.

6.  Αναφορικά με τη Συριακή Εμπλοκή, οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, ότι η Τουρκική Στρατιωτική Επιχεί ρηση έχει ως στόχο την ανατροπή Άσαντ,προκάλεσαν την έντονη Ρωσική αντίδραση. Ειδικότερα, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε , κατά το Πρακτορείο Ειδήσεων TASS, ότι  ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ  Λαβρώφ θα συζητήσει το θέμα με τον Ερντογάν κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Άγκυρα. ''Αυτό είναι ένα καλό θέμα, ώστε να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις'', τόνισε ο κ. Μπογκντάνοφ.

Επιπρόσθετα, ο Αλεξέϊ Πουσκόβ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της  Δούμας, σχολίασε στον λογαριασμό του στο twitter στις 29/11:'' ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα Τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στη Συρία για την ανατροπή του Άσαντ, αλλά ο στόχος αυτός δε φαίνεται εφικτός. Είναι πολύ παρόμοια (αυτά) με

την Πολιτική Ρητορική...''
 7.  Ο παραληρηματικός ''λόγος'' των νεο-οθωμανών σουλτανίσκων της εξ'ανατολών γείτονος χώρας συνεχίζεται.

Επιθυμώντας διακαώς να ανασυστήσουν το κλέος του Σουλεϊμάν , αλλά και να υπερβούν εκείνο του Μουσταφά  Κεμάλ, του Ατατούρκ , έχουν αποδυθεί  σε ένα κατάδηλα ψυχοπαθητικό ''κρεσέντο'', που εύλογα δίνει τη δυνατότητα στον ψύχραιμο εξ αποστάσεως κριτή  να πει το εκ της Αγίας Γραφής αρυόμενον:
''Μωραίνει Κύριος ον Βούλεται απωλέσαι !''
Βέβαια δεν έχουν έως τώρα ενθουσιωδώς διαδηλώσει ότι και η ..Βιέννη ! περιλαμβάνεται στα'' ..σύνορα της καρδιάς τους'', όπως την διεκδικούσε και πολιορκούσε ο Σουλεϊμάν.

Αυτό όμως ουδόλως τους εμποδίζει να ονειρεύονται  ''φωναχτά'' να μας επαναφέρουν ,εμάς  τους Έλληνες, στα αλήστου μνήμης προ Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη χρόνια.

Ας παρακολουθήσουμε όμως τις πλέον πρόσφατες '' δηλώσεις ΄΄ τους:

Ερντογάν: '' Η Κύπρος δε μπορεί να χρησιμοποιεί τη σημαία με ολόκληρο το νησί, γιατί εκεί έχυσαν το αίμα τους Τούρκοι.''

Μουσταφά  Ακιντζή :''Οι Ελληνο- Κύπριοι επί 53 χρόνια σφετερίστηκαν  τα δικαιώματά μας.''

Κεμάλ Κιλιντσάντογλου (ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος/Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του κυβερνώντος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν):

''Να πάρουμε 18 νησιά στο Αιγαίο, που είναι Τουρκικά. Γιατί δεν αναλαμβάνουμε τις ενέργειες που πρέπει;''

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να μειώσει  τα εδάφη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας από το 37,7%, που είναι σήμερα, στο  29,2% .

8. Συνέντευξη του Καθηγητού του Ε.Κ.Π.Α. Ιωάννη Μάζη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Καταθέτει την εκτίμηση ότι ο  Ερντογάν σχεδιάζει αρχές  Ιανουαρίου 2017 να δημιουργήσει ''σκηνικό Ιμίων'' στη περιοχή Οινουσσών - Παναγιάς ( νήσοι μεταξύ Χίου και Μικράς Ασίας).

Συγκεκριμένα , εκτιμά ο Καθ. Μάζης, ο Ερντογάν θα ΄΄ανοίξει τη στρόφιγγα ''των μεταναστών, όπως ρητά ήδη απειλεί να κάνει, ώστε αυτοί να κατακλείσουν τα Ελληνικά νησιά και,ως αποτέλεσμα ,να βρει την ευκαιρία  ο ίδιος να επέμβει με δικά του πλοία κάνοντας Έρευνα και Διάσωση Ναυαγών(R & R),  de facto σφετεριζόμενος με τον τρόπο αυτό Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τελικά, επιδιώκοντας να δημιουργήσει νέες ''γκρίζες ζώνες''

9. Δημοσίευμα της Γερμανικής Εφημερίδας Die Welt, , όπου υποστηρίζεται ότι αν , ως συνέπεια αρνητικής  ψήφου των Ιταλών στο Δημοψήφισμα της 4/12, ο Πρωθυπουργός Ματτέο  Ρέντσι  και η Κυβέρνησή του   υποχρεωθούν σε παραίτηση ,αυτό θα σημάνει την κατάρρευση  ενός εκ των βασικών πυλώνων στους οποίους  θα μπορούσε να στηριχθεί μια''Νέα Σταθερή Ευρώπη.''

 Η  παρουσία της Κυβέρνησης Ρέντσι στην εξουσία είναι , κατά την Γερμανική εφημερίδα, κρίσιμης σημασίας για δύο τεράστια ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα την Ευρώπη:  Το μέλλον του Ευρώ και το Προσφυγικό.

Στο ίδιο άρθρο κατηγορείται η Κυβέρνηση Μέρκελ ότι εγκατέλειψε τον Ρέντσι και τώρα υπάρχει σημαντικός  κίνδυνος  να αντικατασταθεί από τους λαϊκιστές, κατί που θα επιφέρει δυσάρεστες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

10. Απάντηση   Ματτέο   Ρέντσι στις δηλώσεις του επί των Οικονομικών Επιτρόπου της   Comission  Ντάϊσελμπλουμ, ότι δεν είναι εφικτό να περιοριστεί σημαντικά η πολιτική λιτότητας ,καθ'όσον δεν υφίσταται η προαπαιτούμενη σταθερότητα :

 '' Ο κ. Ντάϊσελμπλουμ δεν έχει μεγάλη επίγνωση του πώς πάνε τα πράγματα στην Ιταλία!'' ,  δήλωσε εμφατικά.

Παράλληλα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Δημοψήφισμα της 4/12, όποια και αν είναι η έκβασή του, θα είναι η Γιορτή της Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα σημαντική , τέλος, είναι η δέσμευση Ρέντσι, ότι αν όλα στο Δημοψήφισμα πάνε καλά, ''στην επόμενη μέρα'' θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο εξουσιοδότηση να θέσει δικαίωμα αρνησικυρίας( veto) στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, εφόσον  η  Ε.Ε. δεν αλλάξει την πολιτική της στο Μεταναστευτικό.

''Αν η Ε.Ε. θέλει την Ιταλική χρηματική συμβολή, πρέπει να αρχίσουν να τυγχάνουν σεβασμού οι δεσμεύσεις για το Μεταναστευτικό.'', συμπλήρωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

11.  Έντονες διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(SPD), εν όψει της εκλογής περί τις αρχές Ιανουαρίου 2017 του αρχηγού , δηλαδή εκείνου που θα κληθεί να φράξει το δρόμο της Κυρίας  Μέρκελ για τέταρτη θητεία στη Καγκελαρία.

Στις δημοσιευόμενες κατά το τελευταίο διάστημα δημοσκοπήσεις, ο Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου, εμφανίζεται ως ικανότερος να αμφισβητήσει την κυριαρχία Μέρκελ έναντι  του σημερινού  Προέδρου του SPD και  Αντικαγκελαρίου  στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

O  Ιανουάριος είναι κοντά...

12. Προεδρικές Εκλογές της 4/12 στην Αυστρία.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βιέννη, με την οποία ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας, που ανέδειξε Πρόεδρο τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλλεν, η  επανάληψη  της διαδικασίας γίνεται με τις  τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ να προηγείται του αντιπάλου του.

Σημειώνεται ότι η ακύρωση της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας έγινε μετά από προσφυγή του Χόφερ στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

13. Αύξηση παροχών Ρωσικού Φυσικού Αερίου (Φ.Α.)  στις χώρες της Ε.Ε.

Η μεγαλύτερη Ρωσική εταιρεία παροχής Φ.Α.  GAZPROM, ανακοίνωσε νέο ρεκόρ στις εξαγωγές της  προς τις χώρες της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, οι παραδόσεις Φ.Α. για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2016 σημείωσαν  αύξηση 7,5% προς τη Γερμανία, 54,6% προς το Ην. Βασίλειο,  20,4% προς τη Γαλλία, 27,5% προς την Αυστρία,  47,3%  προς την Ελλάδα, 91,8% προς την Ολλανδία, 149,4% προς την Δανία, 16,7% προς την Πολωνία.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται παρά την παγίως διακηρυσσόμενη στρατηγική μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το Ρωσικό Φ.Α.

14.  Σύλληψη δύο ξένων δημοσιογράφων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Πρόκειται για τον ανταποκριτή της ''Φωνής της Αμερικής''  Khajijan Farkin , ο οποίος συνελήφθη στις  27 /11 στο Ντιγιάρμπακιρ  και την ανταποκριτή του B.B.C. Hatice Kamer, που συνελήφθη στις 26/11 στην πόλη Σιρβάν της  ίδιας περιοχής, ενώ έκανε ρεπορτάζ για κατάρρευση στοών ορυχείων που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έντεκα εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει βάλει αυστηρούς περιορισμούς  σε   δημοσιογράφους από 170 οργανισμούς Μ.Μ.Ε., ενώ στο ίδιο διάστημα περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί. Οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται σε περιοχές που πλειοψηφεί το Κουρδικό στοιχείο.

Οι Τουρκικές αρχές ασφαλείας θεωρούν ότι στη εν λόγω περιοχή δρουν πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών καλυπτόμενοι από τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Με΄την αιτιολογία αυτή έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση κάθε ξένο, και όχι μόνον,δημοσιογράφο. Μόλις διαπιστωθούν επαφές είτε με Κούρδους , είτε με φερόμενους ως οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, συλλαμβάνονται με συνοπτικές διαδικασίες.

15. Πρόωρες Εκλογές στα Σκόπια  στις 11/12

Μετά την δύο φορές αναβολή τους, διεξάγονται  οι Πρόωρες Εκλογές, στις οποίες οδηγήθηκε η χώρα,ως αποτέλεσμα της Κυβερνητικής Κρίσης που προκλήθηκε από την αποκάλυψη τηλεφωνικών παρακολουθήσεων χιλιάδων πολιτών και επιχειρηματιών από  την Κυβέρνηση του Κεντροδεξιού Κόμματος  VMRO DPMNE  του Νίκολα Γκρουέφσκι.  Ο τελευταίος αντεπιτίθεται στις κατηγορίες των αντιπάλων του για αυταρχική διακυβέρνηση και διαφθορά, αντιτείνοντας ότι εάν κυβερνήσει το αντιπολιτευόμενο SDSM ,θα επιβάλει την Αλβανική σε όλη  τη  χώρα, και όχι μόνο στο δυτικό τμήμα της  όπου πλειοψηφεί το Αλβανικό στοιχείο (περιοχή του Τετόβου),  ως δεύτερη επίσημη γλώσσα, κάτι το οποίο ο ηγέτης του SDSM  Ζόραν Ζάεφ αρνείται κατηγορηματικά.

Δύο σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης επί της πρόθεσης ψηφοδοσίας την 11/12, είδαν το φως της δημοσιότητας κατά το τελευταίο διάστημα.

Η πρώτη διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Repoublica, προσκείμενου στον Γκρουέφσκι, και δείχνει το  VMRO να προηγείται με 25,8% , ακολουθούμενο από το  Σοσιαλδημοκρατικών τάσεων SDSM  με 16%, το Αλβανικό Κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 6,3% και το νεοσύστατο επίσης Αλβανικό BESSA ME 3,2%.

Η  έτερη σφυγμομέτρηση, για λογαριασμό του προσκείμενου στον Ζάεφ τηλεοπτικού σταθμού TELMA, δείχνει το VMRO  στο 23,7%, το SDSM στο 18,9%, το DUI στο 6,2%.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναφερθεί η παρουσία κατά την προεκλογική συγκέντρωση του VMRO στην  Κεντρική Πλατεία των Σκοπίων την Κυριακή 27 /11, όπου απηύθυναν χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες, του Αυστριακού ΥΠ.ΕΞ. Σεμπάστιαν Κουτς και του Γερμανού Βουλευτού Τόμπιας Τσεχ,  Αντιπρόεδρου  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(Ε.Λ.Κ.), το οποίο διαθέτει στο Ευρωκοινοβούλιο την ισχυρότερη αντιπροσώπευση( αριθμό Ευρωβουλευτών).


25/11/2016. Εβδομαδιαία επισκόπηση του ΕΛΙΣΜΕ

on Friday, 25 November 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Παναγιώτης Κατσαρός, Απχος ε.α., Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

25/11/2016. Εβδομαδιαία επισκόπηση του ΕΛΙΣΜΕ

ΕΔΩ! η υποστηρικτική ΡΡΤ παρουσίαση της διάλεξης!

Αξίζει, ιδιαίτερα να μελετήστε την παρουσίαση ΡΡΤ , ΕΔΩ!

Turkey: A National Critical Intelligence Estimate
Contents:
Executive Summary
State Snapshot
Political
Economic
Military
Intelligence
Key Judgments
Possible outcomes

BREXIT: Πολλοί παράγοντες συγκλίνουν σε μία σκληρή έξοδο της Αγγλίας από την ΕΕ.
    Το ξεκαθάρισμα από την Τερέζα Μαίη, ότι θα αρνηθεί τον κανόνα της ελεύθερης διακίνησης, σε συνδυασμό με τη πλήρη απεξάρτηση της Αγγλίας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο (Europeancourtofjustice), αλλάζει τη στάση των 27 χωρών της ΕΕ. Αν το ΗΒ αρνείται να συμβιβαστεί και θέλει δηλαδή ένα σκληρό BREXIT τότε θα το έχει. Η θέση της ΕΕ είναι ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά και η ελευθερία μετακίνησης είναι άρρηκτα συνδεμένα (singlemarketaccessandfreedomofmovementwereinextricablylinked).
Η διαπίστωση ότι οι κίνδυνοι του αντί- ευρωπαϊκού λαϊκισμού απλώνονται στη Γαλλία και στην Ολλανδία, είναι πολύ σοβαρότεροι από να χαθεί το ΗΒ, το οποίο άλλωστε δημιουργούσε μόνιμα προβλήματα στην ΕΕ. Η εκλογή του Τράμπ ενίσχυσε το φόβο του λαϊκισμού (Λε Πεν  και ΓκερτΓουιλτερς). Η αποχώρηση του ΗΒ, δεν σημαίνει το σταμάτημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ΕΕ θα επιβιώσει. Αν όμως η Λε Πεν κερδίσει και βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ αυτό θα είναι το τέλος της ΕΕ.
Ο Guardian σε μία εκτίμησή του ανά χώρα συνοπτικά καταλήγει πια θα είναι η θέση για κάποιες  χώρες ως εξής:
ΠΑΡΙΣΙ: Πολύ σκληρό BREXIT
ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ: Σκληρό BREXIT αν αυτό ωφελεί τη Σλοβακία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Πολύ σκληρό BREXIT
ΒΑΡΣΟΒΙΑ: Πραγματικά σκληρό BREXIT
ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Σκληρό BREXIT αν το ΗΒ αρνηθεί το συμβιβασμό

2. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚ 2016
    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι αποφάσισε να μεγαλώσει το έλλειμμα για να αντιμετωπίσει τις καταστροφές από τους σεισμούς.
Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που προβλέπει μεταξύ των άλλων μείωση των θέσεων των βουλευτών, φαίνεται να οδεύει προ το όχι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ψηφίσει ναι και ζήτησε οι Ιταλοί να σκεφτούν τα παιδιά τους.

3. ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΉΦΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΑΝΣΤΡΑΤΗΓΟ Michael T.Flynn
Ο υποψήφιος για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ΑντγοςMichael T.Flynn σε σχετικό άρθρο έγραψε: Είναι καιρός να έχουμε μία φρέσκια ματιά στην αξία της Τουρκίας και να θέσουμε τις προτεραιότητές μας στη σωστή θέση. Είναι ασύλληπτο να γίνει πραξικόπημα εναντίον της Τουρκίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσιγκτον φιλοξενεί την καμουφλαρισμένη πηγή τρομοκρατίας και αστάθειας στην Πενσυλβάνια(τον Γκιουλέν).
Χρειάζεται να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο με τα μάτια της Τουρκίας….Δυνάμεις του ακραίου Ισλάμ πηγάζουν από κληρικούς όπως ο Γκιουλέν. Δεν πρέπει να τους παρέχουμε προστασία. Στη εποχή μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος είναι ο πραγματικός φίλος μας.
Η Χουριέτ σε κύριο άρθρο της εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ο Michael T. Flynn λέει αλήθεια στο άρθρο του μετά την αποκάλυψη ότι είχε δηλώσει την ελπίδα του να ξεφορτωθούν τον Ερντογάν δηλ. να πετύχει το εν εξελίξει τότε πραξικόπημα. Πήρε φιλοτουρκική πλευρά μόνον όταν απέτυχε το πραξικόπημα.
Η ΧάφιγκτονΠοστ και άλλες εφημερίδες τον κατηγορούν ότι έχει εξαγορασθεί από το τουρκικό λόμπυ για να προπαγανδίσει υπέρ της Τουρκίας. (EkimAlptek, a close associate of Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan, founded both Inovo BV and Inovo Turkije. Alptekinis chairman of the Turkish-American Business Council,)

4. Η ΡΩΣΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΌΤΕΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
Η εφημερίδα Χααρέζ σε ανάλυση για την πολιτική της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, συμπεραίνει, ότι η ενεργοποίηση του συστήματος S-400 σε συνδυασμό με τα συστήματα αεράμυνας που φέρουν τα πολεμικά ρωσικά πλοία στην Ταρτούς, περιόρισαν την περιοχή δράσης της ισραηλινής αεροπορίας. Ο Πρόεδρος Νετανιάχουσυνάντησε τέσσερις φορές τον Πούτιν για να συντονίσουν τη δράση των αεροποριών-δυνάμεών τους. Μη έχοντας πολλές επιλογές ο Νετανιάχου αναγκάσθηκε να δεχτεί τη ρωσική παρουσία που έχει δύο κύριους σκοπούς: Πρώτον να προστατέψει το καθεστώς του Ασσαντ και δια μέσου αυτού τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Συρία, μοναδικής βάσης στα ζεστά νερά της Μεσογείου (Ταρτούς).  Δεύτερον να αποφευχθεί νίκη των ανταρτών τζιχαντιστών Σουνιτών  που τροφοδοτούν την σύγκρουση από μία ρωσική δεξαμενή 20 εκατομμυρίων κυρίως σουνιτών του Καυκάσου. Το δόγμα πολέμου βασίζεται στην εμπειρία που απέκτησε η Ρωσία δέκα χρόνια πριν στο δεύτερο Τσετσενικό πόλεμο που έληξε  με πλήρη επικράτηση των Ρώσων.
 

5. ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την πρώτη μέρα των συνομιλιών στην Ελβετία στις 20 Νοε 2016, δεν έγινε δυνατή η συμφωνία για τα επόμενα βήματα επίλυσης του προβλήματος. Η αποτυχία εντοπίζεται κατά τουρκικές εφημερίδες στην μη λήψη καθαρής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των εγγυητριών δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες, παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών».
Στις 18 Νοε ο Ερντογάν μίλησε με τον Τσίπρα για πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΒ. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις 7, 19 και 29 Δεκ 2016 ως κατάλληλες για την πενταμερή διάσκεψη. Το εδαφικό παραμένει ένα σημείο διαφωνίας ως προς το ποσοστό επιστροφής, τις πόλεις-χωριά που θα επιστραφούν, τα κριτήρια επιστροφής προσφύγων κλπ.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)».
Στις 22 Νοε 2016 2 το πρωί, ώρα Ελλάδος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη στο κριτήριο του εδαφικού, που αφορούσε τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι θα επέστρεφαν  μετά τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ζήτημα αναφορικά με τη δυνατότητα επιστροφής της Μόρφου.

Ο στόχος της Λευκωσίας για συζήτηση άπτεται των τριών βασικών κριτηρίων του εδαφικού: Αριθμός προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση, εδαφικό ποσοστό, ακτογραμμή. Συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη φάση του Μον Πελερέν, τα δύο από τα τρία. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν εφόσον δεν βρέθηκε χρυσή τομή στο βασικότερο των τριών κριτηρίων που είχε θέσει η ε/κ πλευρά, εκείνο του αριθμού της επιστροφής προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση.

Ήταν δε αυτό το κριτήριο στο οποίο φαίνεται ότι υπήρχαν ενδείξεις προσέγγισης κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών. Όπως προκύπτει, το εύρος που είχε θέσει η ε/κ πλευρά αφορούσε επιστροφή 90.000 προσφύγων. Σε αυτό, η τ/κ πλευρά φαινόταν να είναι θετικά διακείμενη μέχρι και την επανέναρξη των συνομιλιών στο Μον Πελερέν ΙΙ, όπου ο αριθμός αυτός από την τ/κ πλευρά κατέβηκε στις 55 - 60.000. Αρμόδιες πηγές λένε πως ο κ. Ακιντζί ήταν πιθανότατα έτοιμος να καταθέσει χάρτη, αλλά όχι εκείνον τον χάρτη που θα ικανοποιούσε την ε/κ πλευρά.
Η Μόρφου στο κάδρο.

Όπως προκύπτει, αν και υπήρχε στο κριτήριο που αφορά το εδαφικό ένα ποσοστιαίο εύρος που ήταν αρκετά καλό (28,2% - 29,2%), εντούτοις υπήρξε καταφανής δυσκολία από την τ/κ πλευρά να καθορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφε. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως «είναι διαφορετικό να συμφωνήσεις σε ποσοστό και διαφορετικό αυτό να αποτυπωθεί σε χάρτη»
 
6. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Μιλώντας ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι ο φράχτης μεταξύ των τρομοκρατών και του υπόλοιπου κόσμου. Απαίτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της Δύσης εναντίον των τρομοκρατών. Είναι λάθος να υποστηρίζεται ένας τρομοκρατικός οργανισμός εναντίον ενός άλλου (Κούρδοι εναντίον ISIS). Ο τούρκος δικηγόρος MetinLütfiBaydar εκλέχθηκε αντιπρόεδρος στη κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

7. Απειλή Ερντογάν για προσχώρηση της Τουρκίας στη «Σαγκάη 5».
Η Σαγκάη 5 είναι ένας πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 από τους ηγέτες της Κίνας, Καζακστάν, Κυργιστάν, Ρωσσίας, Τατσικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Το 2015 έγιναν δεκτές η Ινδία  και το Πακιστάν. Ο οργανισμός ιδρύθηκε ως αντιστάθμισμα των ενεργειών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην κεντρική Ασία σύμφωνα με τη Χουριέτ.
Ο Ερντογάν επανέφερε την παλιά του φιλοδοξία για προσχώρηση της Τουρκίας στον εν λόγω οργανισμό, λόγω της ψύχρανσης των σχέσεών της με την ΕΕ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπερκ δήλωσε στη Hürriyet Daily News ότι «είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κάτι που να ελαττώνει την συλλογική άμυνα το Άρθρο 5, και την ενότητα του ΝΑΤΟ»  στη συνάντηση του NATO Parliamentary Assembly της Κωνσταντινούπολης στις 21 Νοε 2016.
 « Η δύναμη και η επιτυχία του ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι επίθεση σε ένα κράτο του ΝΑΤΟ ενεργοποιεί την απάντηση όλων των συμμάχων».
Το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει στο Αιγαίο δήλωσε ο ΓΓ. Του ΝΑΤΟ

8.     Επικοινωνία Τραμπ-Τσίπρα
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι είναι θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας, ότι οι ελληνοαμερικανοί ψήφισαν 65% Τραμπ και κατανοείτις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης».

9.Το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων
Μία επικίνδυνη περίοδο ανοίγεται μπροστά μας στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζεται από το 65% των Τούρκων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους. Το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω. Στην Τουρκία σενάρια τύπου Κριμαίας για τα κατεχόμενα αρχίζουν να φαίνονται όλο και πιο συχνά.
Η στιγμή της αλήθειας έχει, επίσης, φτάσει στις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας. Σοβαρές αντιρρήσεις ακούγονται από πολλές πλευρές και διάφορες χώρες. Η ενταξιακή της πορεία οδεύει για πάγωμα και αυτό θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις. Πιο προφανής είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας.
Οι παραβιάσεις και οι εμπλοκές με οπλισμένα αεροσκάφη φαίνεται να αυξάνουν μεθοδευμένα.
Χωρίς κινδυνολογία το ενδεχόμενο εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα.

10. Ένταση στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις
Συνελήφθησαν Αλβανοί διπλωματικοί υπάλληλοι που μετέφεραν προπαγανδιστικό υλικό που θα μοιράζονταν στην Ελλάδα.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν θέματα του παρελθόντος που πρέπει να συζητηθούν (τσάμηδες-μεγάλη Αλβανία). Επίσημα εκκρεμεί το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μετά την αλβανική υπαναχώρηση στην αρχική συμφωνία χάραξης των ορίων μεταξύ των δύο χωρών

21/11/2016. Operation Mosul: The Fear of a New Humanitarian Crisis

on Monday, 21 November 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ευθυμίου, Αναλυτής

21/11/2016. Operation Mosul: The Fear of a New Humanitarian Crisis

By Konstantinos Efthymiou
1.    The Operation
The campaign for the recapture of Mosul, in Iraq was launched on the early morning of the 10th October while airstrikes and heavy artillery fire gave the signal for the first clashes to occur. Based on Turkish as well as Iraqi field sources, more than 30,000 troops from 36 countries have already joined this venture – as members of the international coalition against the IS (Islamic State) and the rebel militant groups affiliated to the jihadist group. More specifically, almost whole the Iraqi army, the Kurdish Peshmerga militant group - military forces of the autonomous region of Iraqi Kurdistan, estimated to be more than 200,000 troops – the Shiite militia and the so-called “Order of Nineveh Christians” have already made their appearance on the region. Furthermore, there are approximately 2,000 Sunni fighters involved in the venture. They have been trained by the Turkish military in the Bashiqa camp in Northern Iraq, Bashiqa was an Assyrian town before its capture by the jihadists. Western states’ participation has been noteworthy, with more than 700 members of the US Special Forces, British and French army already included in the operational projection.

Continue Reading!

<<  1 2 3 4 [56 7 8 9  >>