Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

16/9/2016. ΕΛΙΣΜΕ: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ 8-9-16 ΕΩΣ 15-9-16. ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

on Friday, 16 September 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης, Αντγος ε.α., Μέλος του ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

16/9/2016. ΕΛΙΣΜΕ: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ 8-9-16 ΕΩΣ 15-9-16. ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ  ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Α. ΣΥΡΙΑ
Η νέα ειρηνευτική προσπάθεια στη Συρία
Τελικά οι επαφές ευοδώθηκαν και στις 9 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ένα νέο αμερικανορωσικό σχέδιο εκεχειρίας με έναρξη εφαρμογής 3 ημέρες μετά (από 12/9). Στη νέα συμφωνία γίνεται λόγος για επίτευξη μόνιμης διακοπής των εχθροπραξιών, (Cessation of Hostilities).Το  νέο σχέδιο σε γενικές γραμμές είναι παραπλήσιο του προηγουμένου καίτοι αρκετά σημεία του χαρακτηρίζονται «ευαίσθητα» και δεν δημοσιοποιήθηκαν. Η συμφωνία συνοδεύεται από επί μέρους έγγραφα που αναφέρονται στη συνεργασία μεταξύ των δύο δυνάμεων, στην ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, στη διασφάλιση της εφαρμογής της εκεχειρίας και στην προώθηση της διαδικασίας αναζήτησης πολιτικής λύσης. Προβλέπεται η ταυτόχρονη απόσυρση των αντιπάλων από καίρια σημεία του Aleppo (δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης) και η ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη πόλη. Επίσης η συριακή αεροπορία δεν θα προσβάλλει στόχους σε περιοχές που ελέγχονται από «μετριοπαθείς» οργανώσεις ενώ οι τελευταίες θα πρέπει να διακόψουν συνεργασία και να απομακρυνθούν από περιοχές που ελέγχει η al-Nusra (μετονομάσθηκε πρόσφατα σε Jabhat Fateh al-Sham).οι δύο δυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία) προβλέπεται να αναλάβουν κοινές επιχειρήσεις εναντίον οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές». Εικάζεται ότι έχει επέλθει πλέον συμβιβασμός ως προς τις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές».

Β. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ»-ΑΝΑΛΥΣΗ
Ας προσεγγίσουμε γεωπολιτικά και στρατιωτικά την περίφημη Τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», ώστε να αποκρυπτογραφήσουμε τις γεωστρατηγικές επιδώξεις των Τούρκων και των λοιπών εμπλεκομένων. Οι Τούρκοι επιτελείς χρησιμοποιούν ως κύρια ομάδα κρούσης περίπου 2.000 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι κατά το προηγούμενο διάστημα εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τον τουρκικό στρατό. Στην παραπάνω δύναμη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού παρέχεται αεροπορική κάλυψη από την τουρκική αεροπορία καθώς και κάλυψη από τουρκικά τεθωρακισμένα, άρματα μάχης και ίλες πυροβολικού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο 350 άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων συμμετέχουν στην όλη επιχείρηση.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στην Άγκυρα η κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Το 60% των δυνάμεων αυτών είναι κουρδικής καταγωγής και μια προέλασή τους προς τα δυτικά θα ένωνε τα τρια Κουρδικά καντόνια της βόρειας Συρίας (Αφρίν,Κομπάνι,Τζαζίρα) και την περιοχή Σάχμπα σε μια ενιαία ντε φάκτο κρατική κουρδική οντότητα.Η "Ασπίδα του Ευφράτη" λαμβάνει χώρα ακριβώς στην περιοχή της Σάμπχα, μια περιοχή με όχι αμιγώς κουρδικό πληθυσμό αφού εκεί ζούν Άραβες αλλά και Τουρκομάνοι. Έτσι, ο δεύτερος επιχειρησιακός στόχος ήταν η απώθηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων από τη δυτική όχθη του Ευφράτη. Η απώθηση αυτή κατά τις πρώτες μέρες της επιχείρησης φάνηκε, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες της επιχείρησης, να θέτει σε δεύτερο επίπεδο την ίδια την μάχη κατά του ΙΚ.
Ακόμα ο Ερντογάν επιχειρεί να καταπραύνει τόσο τον πονοκέφαλο του Κουρδικού όσο και του προσφυγικού με τη δημιουργία μιας "ασφαλούς ζώνης" μήκους 95 χιλιομέτρων και βάθους 40 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας. Παρά την δήλωση Μπάϊντεν για την ανάγκη να υποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, κάτι τέτοιο δεν έλαβε χώρα προς το παρόν. Έτσι, άτυπο σύνορο μεταξύ των Τουρκικών Δυνάμεων-Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων καθίσταται ο ποταμός Σαντζούρ.
Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι της Ροτζάβα (όπως ονομάζουν το αυτόνομο κουρδικό κρατίδιο) θεωρούν ότι η όλη επιχείρηση στοχεύει πρωτίστως αυτούς και μόνο δευτερευόντως το ΙΚ. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον αμερικανικό παράγοντα ζητώντας και τη στήριξη της Ε.Ε όπως έγινε φανερό στην κοινή συνέντευξη τύπου του συν-επικεφαλής του PYD και του αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Συριακής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θεωρούν ότι κατά του αιτήματός τους για αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση τάσσονται πέραν της Τουρκίας η Ρωσία, λόγω Άσσαντ, και το Ιράν, λόγω των κουρδικών πληθυσμών που διαβιώνουν στα εδάφη του. Άλλωστε το δημοκρατικό μοντέλο συμβίωσης Κούρδων, Αράβων, Τουρκομάνων και Χριστιανών στη Ροζάβα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την επόμενη μέρα της Μέσης Ανατολής.
Η Ρωσοτουρκική προσέγγιση, περισσότερο  θα λέγαμε μια συμμαχία ανάγκης, διακρίνεται από αμοιβαίες παραχωρήσεις στη συριακή διένεξη. Ναι μεν η Τουρκία αναγνώρισε, έστω ως μεταβατικό τον πρόεδρο Άσσαντ, όμως επι της ουσίας παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Οι αντιδράσεις της Δαμασκού παρέμειναν σε επίπεδο καταγγελιών χωρίς κάποια στρατιωτικού τύπου αντίδραση. Κάτι τέτοιο θα ήταν άλλωστε αδύνατο αφού ο μεγαλύτερος όγκος των κυβερνητικών δυνάμεων είναι δεσμευμένος στην πολιορκία του Χαλεπίου. Οι καθεστωτικές δυνάμεις επιχειρούν εκεί να ανακαταλάβουν το πάλαι ποτέ οικονομικό κέντρο της Συρίας από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δηλαδή από τον στρατό που εισέβαλε μαζί με τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις 24 Αυγούστου. Αυτή η "διασταύρωση δυνάμεων" δίνει τροφή στο σενάριο περί συναλλαγής ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία με την πρώτη να αποσύρει από το Χαλέπι τους αντάρτες που προστάτευε και την δεύτερη να μην αντιδρά στην παραβίαση των συριακών συνόρων.
Η επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" φαίνεται να περιπλέκει περισσότερο το σκηνικό στη συριακή διένεξη. Κανείς από τους ξένους παράγοντες που εμπλέκονται στη Συριακή κρίση δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κατοχή συριακού εδάφους από τον τουρκικό στρατό ενώ πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας σχετικά με το ποιόν και τις τζιχαντιστικές συνιστώσες που απαρτίζουν τον Ελεύθερο ΣυριΑνησυχητικά ερωτήματα εγείρει και ο φόβος των Κούρδων ότι οι Η.Π.Α θα αναιρέσουν την υπόσχεσή τους για αυτονομία αλλά και η εκκωφαντική σιωπή της Ε.Ε, οποία όχι μόνο αγνοεί τις εκκλήσεις των Κούρδων για βοήθεια ανθρωπιστικού χαρακτήρα αλλά φαίνεται να αποδέχεται σιωπηρά την Τουρκικής εμπνεύσεως και εκτέλεσης επιχείρηση στο βωμό της ανακοπής των προσφυγικών ροών προς τις χώρες-μέλη της.
Η "Ασπίδα του Ευφράτη" ίσως εν τέλει να επισπεύδει τις εξελίξεις στην περιοχή. Πέραν της αυξημένης επιθετικότητας της Τουρκίας ανησυχίες προκαλεί και η αδιάλλακτη στάση της Σαουδικής Αραβίας για το θέμα της παραμονής του Άσσαντ στην προεδρία, ενώ από την άλλη η Ρωσία και το Ιράν απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο ανατροπής του Σύρου προέδρου τουλάχιστον κατά το παρόν χρονικό διάστημα.

Γ. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ?
H τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους πάντες. Αλλά καθώς έρχεται μόλις εννέα μήνες μετά την τελευταία πυρηνική έκρηξη και έπειτα από όλο και πιο προηγμένες δοκιμές πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς υποβρύχιας εκτόξευσης πριν από δύο εβδομάδες,
•    ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ; Η χρονική στιγμή είναι πολιτικά επωφελής, διότι συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του καθεστώτος, καθώς και με μια σειρά από διεθνείς συνόδους κορυφής στην περιοχή».
•    Τι δείχνει αυτή η δοκιμή για το καθεστώς;
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της βασιλείας του Κιμ η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε 37 δοκιμές πυραύλων, διπλάσιες από όσες έκανε ο πατέρας του νυν ηγέτη, ο Κιμ Γιονγκ ιλ, κατά τη διάρκεια των 17 ετών του στην εξουσία. Η δοκιμή μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική ενότητα, καθώς ο Κιμ Γιονγκ ουν δεν έχει καμία άλλη επιλογή στη διάθεσή του για να εδραιώσει την εξουσία του.
•    Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ;
Κατά τον John Delury, καθηγητή Κινεζικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yonsei, «το καθεστώς της Βόρειας Κορέας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί θα εκλέξουν νέο πρόεδρο σε δύο μήνες. Ο Κιμ προχώρησε σε μια πέμπτη δοκιμή προτού αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος, βάζοντας επίσης ένα είδος θαυμαστικού στο τέλος των οκτώ ετών της πολιτικής της "στρατηγικής υπομονής" του Ομπάμα».
•    Θα πείσει αυτή η δοκιμή την Κίνα να συμφωνήσει με τις κυρώσεις;
Η Λαϊκή Κίνα είναι απίθανο να στραφεί εναντίον της Πιονγκγιάνγκ με τον τρόπο που επιθυμεί η διεθνής κοινότητα, εξαιτίας των δικών της στρατηγικών συμφερόντων και επειδή πιστεύει στη θετική προτροπή, όπως ο διάλογος και μια συνθήκη ειρήνης για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας. Είναι θέμα οικονομικής συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά 9% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
Το πράσινο φως για την αποστολή 650 στρατιωτών στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων από το Ισλαμικό Κράτος έδωσε το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας την Τετάρτη 21-9. Η εμπλοκή της Γερμανίας στην επιχείρηση του NATO «Θαλάσσιος Φρουρός» θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2017.Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη νέα θαλάσσια επιχείρηση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη τον Ιούλιο στην Πολωνία. Γερμανικά πλοία συμμετέχουν επίσης στη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Σοφία» στην προσπάθεια να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο όπλων και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Ε. ΙΣΡΑΗΛ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΜΟΥΘ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ισραήλ κατέληξαν σε μια συμφωνία για την χορήγηση ενός νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, δεκαετούς διάρκειας. Το μνημόνιο κατανόησης ή MOU, στο οποίο κατέληξαν οι δύο στενοί σύμμαχοι "αποτελεί τη μεγαλύτερη δέσμευση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που έχει δοθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα", τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το νέο πακέτο προβλέπει τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, ύψους ρεκόρ τουλάχιστον 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.
Μια εμβληματική προσωπικότητα του Ισραήλ, ο πρώην πρόεδρος, Υπουργός κλπ ο Σιμόν Πέρες ευρίσκεται με βαρύ εγκεφαλικό στο Νοσοκομείο και η κατάστασή του θεωρείται κρισιμότατη.
Το Ισραήλ διέψευσε ισχυρισμούς της Δαμασκού ότι κατέρριψαν Ισραηλινό Α/Φ και Drone στα Βόρεια σύνορα, στην περιοχή των υψωμ. Γκολάν.

Ε. 40 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 11 ΣΕΠΤ 2001.
Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από την χειρότερη επίθεση στην αμερικανική ιστορία μέσα στην ενδοχώρα των ΗΠΑ, και δη στα δύο σημαντικότερα διοικητικά και νευραλγικά κέντρα της χώρας. Επιθέσεις που άφησαν περισσότερους νεκρούς, όπως λέγεται επισήμως, ακόμα και από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναστάτωσαν τις ΗΠΑ πιο πολύ από την δολοφονία του Κέννεντυ το 1963.
Λίγα μόνο 24ωρα μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούζβελτ διόριζε την ερευνητική Επιτροπή Roberts. Μετά την δολοφονία του Κέννεντυ στις 22 Νοεμβρίου 1963, ο Τζόνσον διόρισε την Επιτροπή Warren για να ερευνήσει την υπόθεση μόλις 7 ημέρες μετά.
Στην περίπτωση της 11/9 όλες αυτές οι διαδικασίες καθυστέρησαν πάρα πολύ ή δεν προχώρησαν καθόλου. Και υπήρχαν πολλές ενστάσεις για τις βεβιασμένες και ελλιπείς μεθόδους που ακολουθήθηκαν και για τα πορίσματα που εκδόθηκαν.
Το θέμα είναι ότι, πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν κατά κόρον, υπάρχουν αντικειμενικά ερωτήματα που παραμένουν όχι απλώς αναπάντητα, αλλά δεν έχει γίνει σχεδόν καμμία προσπάθεια να βρεθούν οι απαντήσεις.  Δεν θα παραθέσουμε και τα 40 αναπάντητα ερωτήματα, αλλά μόνο μερικά εξ αυτών  για να αντιληφθούμε τα κενά πληροφόρησης για το κορυφαίο αυτό θέμα που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία  και ιδιαίτερα την περιοχή της ΜΕΝΑ (MiddleEast&NorthAfrica).
Το πρώτο ερώτημα είναι: Γιατί;
Το μεγαλύτερο ερώτημα όλων είναι: Ποιος επωφελήθηκε; (cui bono). O καθείς αντιλαμβάνεται.
 Γιατί το FBI, η CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν είχαν ιδέα –παρά τις αποκαλύψεις ότι γνώριζαν- για την συνωμοσία των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11/9;
 Τουλάχιστον μια δωδεκάδα βάσεις της Αεροπορίας και της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε απόσταση λεπτών (μιλάμε για χρόνο πτήσης) από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο. Γιατί δεν κινήθηκαν τα μαχητικά αεροσκάφη αμέσως μόλις έγινε φανερό ότι τα αεροπλάνα πέρασαν στα χέρια των αεροπειρατών για να τα αναχαιτίσουν;
Γιατί οι συνομιλίες των πιλότων με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν δόθηκαν ποτέ στην δημοσιότητα;
 Αν η Πτήση 93 της United Airlines συνετρίβη στην Πενσυλβάνια ως αποτέλεσμα της πάλης μεταξύ των ηρωϊκών επιβατών και των αεροπειρατών, τι συμβαίνει με τους μάρτυρες που ανέφεραν ότι είδαν ένα δεύτερο αεροπλάνο να ακολουθεί;
 Γιατί οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες με τα πραγματικά τους ονόματα, οι οποίες μπορούσαν εύκολα να εντοπισθούν; Γιατί είχαν μαζί τους φωτοτυπίες των αδειών οδήγησής τους με τις φωτογραφίες τους;
 Πώς ισχυρίζονται ότι τα «μαύρα κουτιά» των δύο αεροπλάνων που κατέλαβαν οι αεροπειρατές, τα οποία έχουν κατασκευασθεί έτσι ώστε να αντέχουν σε συντριβή και φωτιά, δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ το διαβατήριο ενός υποτιθέμενου αεροπειρατή βρέθηκε κατά θαυμαστό τρόπο στην κορυφή ενός σωρού από ερείπια, κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ποιος το τοποθέτησε εκεί;
 Το FBI συνέλαβε τουλάχιστον 120 Ισραηλινούς πολίτες μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις επειδή ήταν ύποπτοι για το ότι είχαν ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα. Ποιες ήταν αυτές οι πληροφορίες;
 Γιατί οι αρχές και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να αγνοούν τις στενές επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της οικογένειας Μπους και της Bin Laden Group. Υπάρχει σχετική ταινία – ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ.
 Αφού, όπως φαίνεται, ο πρόεδρος Μπους γνώριζε από τις μυστικές υπηρεσίες ότι φοβόντουσαν επίθεση, γιατί η αμυντική διάταξη της χώρας πιάστηκε στον ύπνο στις 11/9;
 Γιατί δεν έφεραν τον Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ να δικασθεί όταν το Σουδάν είχε προσφερθεί να τον εκδώσει;
Τέλος και πολύ σημαντικό, γιατί κανείς δεν αναφέρεται και το έχουν πλήρως αποκρύψει,  για την αιτία της κατάρρευσης του περίφημου κτιρίου Νο 7, στην περιοχή του κέντρου εμπορίου, σε μια απόσταση από το GroundZero, το απόγευμα της μοιραίας ημέρας, χωρίς αιτία. Για την περισσότερη πληροφόρηση του υπόψη θέματος, ερευνήστε στο  Google με την φράση  «RememberBuilding 7”

ΣΤ. ΓΚΕΟΡΓΙΕΦΣΚΙ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΛΑΒΟΙ ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!!
Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Γκεργέφσκι, που εμείς εδώ αδιαφορούμε και δεν τις εκμεταλλευόμαστε για το εθνικό θέμα της Μακεδονίας. «Η πΓΔΜ δεν έχει όχι μόνο ρίζες, αλλά ούτε ίχνη,  που να σχετίζονται με την αρχαία ιστορία της περιοχής», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι σε συνέντευξή του στη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Ούτρινσκι Βέσνικ» με την ευκαιρία των 25 ετών της ανακήρυξης των Σκοπίων ως ανεξάρτητο κράτος.Ο Γκεοργκιέφσκι τόνισε  ότι «οι ρίζες  του λαού των Σκοπίων είναι σλαβικές», κατηγορώντας συγχρόνως την κυβερνητική προπαγάνδα για αρχαιοποίηση της κοινωνίας. Η πρώτη αλλαγή ταυτότητας ήταν με το κομμάτι της εισβολής της αρχαιοποίησης που δεν έχει καμία βάση. Είναι μόνο προπαγάνδα και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι ρίζες του ψευδομακεδονικού έθνους είναι σλαβικές. Η αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι στην αντι-αρχαιοποίηση, γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει ρίζα αρχαία, αλλά, ούτε ίχνος ιστορικό από την αρχαιότητα ( της περιοχής αυτής)…
»Η δεύτερη αλλαγή της ταυτότητας έγινε με τη μαζική εισβολή από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το VMRO-DPMNE προτάσσοντας την παραδοξότητα για την αλλαγή του κωδικού της ταυτότητας. Η σύγχυση που προκλήθηκε για τη προέλευση του λαού και το φλερτ με τις αρχαίες ρίζες, συνέβαλαν στο χάσει η χώρα μας  την ευρωπαϊκή και τη δημοκρατική της πορεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του VMRO-DPMNE.

Ζ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μένει η Χίλαρι; Σε αχαρτογράφητα νερά η προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών
Το καταστατικό του Δημοκρατικού Κόμματος ορίζει ότι συγκαλείτε έκτακτη ειδική συνάντηση από τον Πρόεδρο του Democratic National Committee, με σκοπό να βρεθεί νέος υποψήφιος. Το ποια θα είναι η διαδικασία είναι τελείως ασαφές. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί το σύστημα των Ρεπουμπλικάνων, όπου συγκαλείτε Έκτακτο Συνέδριο με τους συνέδρους του Συνεδρίου που έγινε και επιλέγεται ο υποψήφιος. Θα μπορούσαν επίσης να το κάνουν με μια Επιτροπή Σοφών του Κόμματος ή να επινοήσουν μια νέα διαδικασία.

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχει η ακραία περίπτωση το Κογκρέσο να αποφασίσει την αναβολή της ημέρας των εκλογών, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η εξεύρεση υποψηφίου.

Μέχρι σήμερα, κανένας υποψήφιος των δυο πολιτικών κομμάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αποχωρήσει πριν την ημέρα των εκλογών, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Hillary Clinton να μας οδηγήσει σε πλήρως αχαρτογράφητα νερά.
Αχαρτογράφητα νερά και ιστορική εμπειρία
Η πιο κοντινή ιστορικά περίπτωση είναι ο James Sherman, Αντιπρόεδρος του Προέδρου William Taft και συνυποψήφιος του στην προσπάθεια επανεκλογής του για δεύτερη τετραετία.
Ο Sherman πέθανε το 1912, μόλις έξη ημέρες πριν τις εκλογές. Το όνομά του παρέμεινε στα ψηφοδέλτια και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αποφάσισε να περιμένει να αποφασίσει για Αντιπρόεδρο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρόλα αυτά δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι, γιατί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Woodrow Wilson, κέρδισε τις εκλογές.
Στην παρούσα περίπτωση με τη Hillary Clinton, εάν φτάναμε στο να αποχωρήσει, μιλάμε για υποψήφιο Πρόεδρο, με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπερδεύεται τρομερά. Στην ουσία δεν υπάρχει προηγούμενο. Αυτά όσο αφορά το τυπικό της υπόθεσης.
Η. Ελλάδα - Κύπρος
Κυπριακό: Ραντεβού για Τριμερή στη Νέα Υόρκη, με ανοιχτό το χάσμα σε Εδαφικό και Εγγυήσεις 25 Σεπ.
Ευρωμεσογειακή Σύνοδος των Ηγετών του Νότου.
Φαίνεται ότι είχε επιτυχία, αν κρίνει από τα πικρόχολά σχόλια Σόιμπλε και άλλων Γερμανών ιδιαίτερα αξιωματούχων και την δυσαρέσκεια της Γερμανικής κυβέρνησης για την συμμετοχή του Ολάντ και του Ρέτζι. Χαρακτηριστικό άρθρο Spiegel: «Η επίδειξη δύναμης Ολάντ-Ρέτζι-Τσίπρα ανησυχεί την Βόρεια Ευρώπη». Η Ευρωπαϊκή (Γερμανική στην ουσία)  οικονομική πολιτική,  βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο. Ο Αυστριακός Καγκελάριος ζήτησε το τέλος στην λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, ο δε ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κ. Λιου δήλωσε: «Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην λιτότητα και την ανάπτυξη τελείωσε. Όλοι τώρα συμφωνούν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη».


ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 11/6/2016-10/9/2016

on Friday, 16 September 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. ΧΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ, Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς, Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

ME MIA MATIA: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. 11/6/2016-10/9/2016

Γεγονότα και εξελίξεις στο διάστημα

11 Ιουνίου 2016 – 10 Σεπτεμβρίου 2016

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρο το κείμενο

8/9/2016. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝΣ 8/7/16 - 8/9/16

on Friday, 09 September 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Γεώργιος Ε. Δουδούμης, Οικονομολόγος-Συγγραφέας, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ, Υπεύθυνος ΔΣ

15.8.2016  
Πραξικόπημα στην Τουρκία.

Εκτίμησή μας είναι, ότι η εξέλιξη του πραξικοπήματος στράβωσε, από τη στιγμή που είχε γίνει γνωστό μια εβδομάδα πριν και είχαν γίνει ήδη εκατοντάδες συλλήψεις, όπως είχαμε αναφέρει στην  προηγούμενη ενημέρωσή μας. Προτιμήθηκε, προφανώς, να πραγματοποιηθεί το πραξικόπημα, έστω και κουτσό. Κρίνεται, ότι την Ελλάδα την συμφέρει που απέτυχε το πραξικόπημα διότι τυχόν επιτυχία του θα έφερνε στην εξουσία ανθρώπους του Φετουλλάχ Γκιουλέν, το «πιστεύω» του οποίου βρίσκεται ακόμη πιο μακριά από το κοσμικό κράτος από ότι το «πιστεύω» του Ερντογάν.


18.8.2016    
(Προσωρινή, κατά την εκτίμησή μας) βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας.

Άξιο υπογράμμισης είναι ότι στις 18.8 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλάζοντας τη θέση της χώρας του κατά 180 μοίρες, δήλωσε, ότι η κρίση στην Ουκρανία, σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τη μη εποικοδομητική στάση της Δύσης.
«Κοιτάξτε να δείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Η ίδια (η Αμερική) μας λέει συνεχώς ότι πρέπει να επιλέξουμε. «Ή θα είστε μαζί μας ή με τη Ρωσία». Αυτή όμως δεν είναι πολιτική προσέγγιση και όσα συμβαίνουν  στην Ουκρανία, αποτελούν μια αντανάκλαση των κύριων προβλημάτων της περιοχής», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Αυτός ο δρόμος (της Δύσης) δεν οδηγεί πουθενά»,  τόνισε ο Τσαβούσογλου, διαχωρίζοντας με σαφήνεια την τουρκική πολιτική από αυτήν των ευρωπαϊκών χωρών  και των ΗΠΑ, στην ουκρανική κρίση.
Αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη μας, ότι αν οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να δράσουν σύντομα σε βάρος της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν την Τουρκία ως στήριγμά τους.
Όμως, η μεγαλύτερη του αναμενομένου δράση των τουρκικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη Συρία (και μάλιστα σε περιοχή που δεν υπάρχουν δυνάμεις της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος»)  πέραν των Αμερικανών αφήνει και τους Ρώσους δυσαρεστημένους και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν, πότε και πως θα αντιδράσει κάποιος από τους δύο.


20.8.2016 
Εξομάλυνση σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούλιο.
Ο πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μπουρχάν Κουζού, δήλωσε ότι με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για νέα συμφωνία για το ισραηλινό φυσικό αέριο. Το Ισραήλ, είπε, έχει την ανάγκη της Τουρκίας και δεν έχει την πολυτέλεια να σταθεί εναντίον της Τουρκίας διότι περιβάλλεται από αραβικές και ισλαμικές χώρες.


24.8.2016  
Τουρκική εισβολή στη Συρία

Στις 4 το πρωί τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Συρία με σκοπό, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Ερντογάν της ίδιας μέρας, να πολεμήσουν τις δυνάμεις τόσο του ισλαμικού κράτους όσο και των Κούρδων της Συρίας (PYD). Εκτιμάται, ότι πρώτος στόχος των Τούρκων είναι οι Κούρδοι, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Αμερικάνους και δεν ενοχλούνται ούτε από τους Ρώσους, ενώ εναντίον του ισλαμικού κράτους μάχονται δυνάμεις της Συρίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η θέση όμως της Ρωσίας μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία έγινε δύσκολη, διότι τα έχει βρεί με τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία, που είναι και οι τρεις μεγάλοι εχθροί των Κούρδων.

Από την πλευρά των Κούρδων ανακοινώθηκε ότι αυτή η κίνηση των Τούρκων συνιστά κήρυξη πολέμου κατά της κουρδικής αυτοδιοίκησης της Ροτζάβας.

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα οι ΗΠΑ έδειξαν ότι κάλυπταν την τουρκική εισβολή, αλλά μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων άλλαξαν στάση και πρόσφεραν έμμεσα μια κάλυψη των Κούρδων αν οι Τούρκοι προχωρούσαν περισσότερο.


26.8.2016   
Ενεργειακή διπλωματία στα Βαλκάνια

Μετά τη ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας είχε αναστηθεί ξαφνικά το σχέδιο κατασκευής του South Stream, η διαδρομή του οποίου διέσχιζε τη Βουλγαρία. Με την ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς του Ερντογάν οι προοπτικές του South Stream έσβησαν πάλι ξαφνικά εφόσον επανήλθε στο προσκήνιο ο αγωγός Turkish Stream. Η σπουδή του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσωφ να ταξιδέψει στην Άγκυρα είναι λογικό να μας κάνει να σκεφθούμε ότι ενδεχομένως επεδίωξε να πείσει την Τουρκία η συνέχεια του Turkish Stream να διασχίζει τη Βουλγαρία και όχι την Ελλάδα.

Εκτιμάται ότι το θέμα του νότιου διαδρόμου θα περάσει από πολλές φάσεις ακόμα διότι θεωρούμε, ότι η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας θα είναι μικρής διάρκειας και  στο τέλος οι σχέσεις των δυο χωρών θα είναι συγκρουσιακές. Ο Ερντογάν θέλει μόνο να κερδίσει χρόνο και δεν διστάζει να κάνει τις ακροβασίες, που επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ήδη λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία η Ρωσία κατηγόρησε την Τουρκία ότι προχώρησε περισσότερο από αυτά που είχαν συμφωνηθεί.


28.8.2016  
Διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ για τη συμφωνία ΤΤΙΡ

Ο σοσιαλιστής αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε, ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ΤΤΙΡ, που ξεκίνησαν το 2013 και με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στον κόσμο, έχουν αποτύχει de facto, δεν υπάρχει καμία πρόοδος και οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να ενδώσουμε στις απαιτήσεις των Αμερικάνων. Αντίθετα, η Μέρκελ συνεχίζει να υποστηρίζει τη συμφωνία και την βρίσκει απόλυτα δίκαιη και προς το συμφέρον της Ευρ. Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Matthias Fekl ζήτησε επίσης, δυο μέρες μετά τις δηλώσεις του Γκάμπριελ, να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις Ευρ. Ένωσης – ΗΠΑ για τη συμφωνία ΤΤΙΡ, ενώ και ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε τις δικές του αμφιβολίες και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει καμία συμφωνία πριν το τέλος της θητείας του προέδρου Ομπάμα. Η Γαλλία υπήρξε από την αρχή των διαπραγματεύσεων αρνητική διότι εκτιμούσε ότι οι ΗΠΑ πρόσφεραν λίγα έναντι των πολλών ευρωπαϊκών παραχωρήσεων. Πάντως, τυχόν συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 28 κοινοβούλια και το Ευρ. Κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.


29 Αυγούστου 2016   
Τριβές μεταξύ Κοσσόβου και Μαυροβουνίου

Ενόψει της επικύρωσης της συμφωνίας για την οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής μεταξύ Κοσσόβου και Μαυροβουνίου προκλήθηκε αντίδραση της οργάνωσης «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» του Κοσσόβου που απείλησε με στρατιωτική δράση.
Η οργάνωση εξέδωσε διακήρυξη, που δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης, η οποία αναφέρεται και στους βουλευτές  του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου λέγοντας ότι θα  θεωρούνταν προδότες, εάν στη συνεδρία της 1ης Σεπτεμβρίου ενέκριναν με ψηφοφορία τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ  Θάτσι, κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία της οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο, γιατί αλλιώς θα το Κοσσυφοπέδιο την αξιοπιστία του έναντι του κύριου συμμάχου του, των ΗΠΑ.
Η συμφωνία οριοθέτησης του Κοσσυφοπεδίου με το Μαυροβούνιο επιτεύχθηκε στις 26 Αυγούστου 2015 στη Βιέννη και υπογράφηκε από τον Χασίμ Θάτσι, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών. Η συμφωνία έπρεπε να ψηφιστεί τουλάχιστον από τα δύο τρίτα του συνόλου των 120 βουλευτών του κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε και πρόκειται να κατατεθεί νέο μετά από διαβούλευση με την αντιπολίτευση. Διευκρινίστηκε όμως από την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα διαπραγμάτευση με το Μαυροβούνιο.


30 Αυγούστου 2016
Αγωγός φυσικού αερίου Ιονίου-Αδριατικής

Οι Κροατία, Αλβανία, Bοσνία & Ερζργοβίνη και Μαυροβούνιο υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την αζέρικη SOCAR για το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ionian Adriatic Pipeline (IAP). Ο αγωγός, μήκους 516 χλμ, θα ξεκινάει από το Φίερ της Αλβανίας και θα καταλήγει στο Σπλιτ της Κροατίας μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας & Ερζεγοβίνης. Η δυναμικότητά του θα είναι 5 δισ. κ.μ. ετησίως (πιθανόν διπλής ροής) και θα προμηθεύει ετησίως, την Κροατία με 2,5 εκ. κ.μ. φυσ. αερίου, την Αλβανία και τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη από 1 εκ. κ. μ. την κάθε μια και το Μαυροβούνιο με 0,5 εκ. κ. μ. αζέρικου φυσικού αερίου.


31.8.2016 
Συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου

Υπογράφηκε συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ, κοίτασμα Αφροδίτη, στην Αίγυπτο.

Νέο προξενείο της Ρωσίας στην ΠΓΔΤΜ

Στις 31 Αυγούστου άνοιξε νέο επίτιμο προξενείο της Ρωσίας στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Προηγήθηκε, τον περασμένο Μάιο, έναρξη λειτουργίας επίτιμου προξενείου της Ρωσίας στην Αχρίδα. Οι κινήσεις αυτές είναι ενδεικτικές της προσπάθειας που καταβάλλει η Ρωσία να δημιουργήσει κάποια νέα ερείσματα στα Βαλκάνια παίζοντας το χαρτί του μεγάλου Σλάβου αδελφού-προστάτη.

1.9.2016

Σκόπια: Το τουρκο-σκοπιανό εμπορικό επιμελητήριο διαγράφει τις εταιρείες του Γκιουλέν

Το  τουρκο-σκοπιανό εμπορικό επιμελητήριο με έδρα τα Σκόπια υπάκουσε στις εντολές της Άγκυρας και αποφάσισε να διαγράψει τις εταιρείες συμφερόντων του Φετουλλάχ Γκιουλέν που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΤΜ.

Η πάλη συμφερόντων και περαιτέρω επιρροής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι εμφανής σε όλες τις βαλκανικές χώρες.

25/8/2016. Κορυφαίο γεωπολιτικό σφάλμα: Θα εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους;

on Thursday, 25 August 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος, Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής

25/8/2016. Κορυφαίο γεωπολιτικό σφάλμα: Θα εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους;

25/08/2016
Η απόλυτη ρευστότητα κυριαρχεί στο συριακό θέατρο επιχειρήσεων καθώς όλοι σχεδόν μάχονται με όλους.
Η διαφαινόμενη κουρδική ανυπακοή μετά από την προτροπή Μπάϊντεν στην Άγκυρα περιπλέκει σοβαρώς τα δεδομένα. Οι Κούρδοι μέσω των SDF και του PYD/YPG αρνούνται να αποσυρθούν ανατολικώς του Ευφράτου. Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη καθώς οι Τούρκοι θέτουν ως δεύτερο Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ) της επιχειρήσεως «Ασπίδα του Ευφράτου» την βίαιη εκδίωξη των τρομοκρατικών οργανώσεων – στις οποίες συμπεριλαμβάνουν κυρίως το YPG/PYD – μετά από την κατάληψη της Τζαραμπουλούς.

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr/news/

ΕΔΩ! η συνέχεια!

25/8/2016. Γεωπολιτικός “Προκρούστης”, η τελική σύγκρουση στη Συρία μόλις άρχισε

on Thursday, 25 August 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος, Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής

25/8/2016. Γεωπολιτικός “Προκρούστης”, η τελική σύγκρουση στη Συρία μόλις άρχισε

21/08/2016
Το συριακό πεδίο μάχης εξελίσσεται σε αμόνι επί του οποίου σφυρηλατείται η αναδυόμενη συμμαχία Αγκύρας με την Δαμασκό και την Τεχεράνη, υπό τα ρωσικά όμματα. Ωστόσο, κάθε σφυρηλάτημα τροποποιεί το τελικό σχήμα αλλά και δοκιμάζει εκ παραλλήλως την αντοχή της νέας «εγκάρδιας τετραπλής συνεννοήσεως», καθώς το τουρκικό μέλος οφείλει να αποδείξει την πίστη και την θέλησή του να παραμείνει σταθερώς προσκολλημένο σε αυτήν.

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr/news/

ΕΔΩ! η συνέχεια!

31/7/2016. Πούτιν vs. Rimland και το ρωσικό δίλημμα… ώρα της κρίσεως για όλους

on Sunday, 31 July 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος, Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής

31/7/2016. Πούτιν vs. Rimland και το ρωσικό δίλημμα… ώρα της κρίσεως για όλους

28/07/2016
Ένα γεωπολιτικό φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρασία και δημιουργεί έντονη ανησυχία στις δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν μια πιθανή κατάρρευση του αγγλοσαξονικού γεωγραφικού συστήματος ασφαλείας ανασχέσεως της ρωσικής ισχύος ή Rimland, κατά N. Spykman. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής αποφάσεως από την εξέλιξη της οποίας θα κριθεί εν πολλοίς η ειρήνη σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για ένα μέγιστο και κρίσιμο γεωστρατηγικό ερώτημα, το οποίο αφορά στο εάν και κατά πόσον θα παρακινηθεί ή απλώς θα υποστηριχθεί από την Μόσχα, η γεωπολιτική αποστασία της Άγκυρας από την αγγλοσαξονική αμυντική αγκάλη, δηλαδή το ΝΑΤΟ.
ΕΔΩ! η συνέχεια.

31/7/2016. ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ JAMES STAVRIDIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

on Sunday, 31 July 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

31/7/2016. ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ JAMES STAVRIDIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στις 18 Ιουλίου, το Foreign Policy δημοσίευσε κείμενο του εν αποστρατεία αμερικανού Ναυάρχου James Stavridis, πρώην διοικητού των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και πρύτανη σήμερα του διεθνούς φήμης σχολής του διεθνούς δικαίου και διπλωματίας Fletcher στο πανεπιστήμιο Tufts. Οι ικανότητες του Ναυάρχου είναι γνωστές όχι μόνο στα επιχειρησιακά θέματα αλλά και στο τομέα των διεθνών σχέσεων και στην υλοποίηση της αμυντικής διπλωματίας. Ο τίτλος του πρόσφατου άρθρου του Ναυάρχου είναι: “Turkey and NATO: What comes next is messy”. Γραμμένο μόνο δύο ημέρες μετά την εκδήλωση και καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία εκφράζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις αμερικανικές (και νατοϊκές) ανησυχίες για τις επιπτώσεις των δραματικών εξελίξεων.
Ως πρώην διοικητής του SHAPE εστιάζει τις ανησυχίες του στη μείωση της ικανότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να συνεισφέρουν στα πολλαπλά καθήκοντα και αποστολές της Συμμαχίας. Επίσης επισημαίνει το κίνδυνο της μείωσης της μαχητικής ισχύος του τουρκικού στρατεύματος ως αποτέλεσμα της εσωστρέφειας, των διώξεων και της γενικότερης αναταραχής. Η πρώτιστη όμως ανησυχία του Ναυάρχου (και της αμερικανικής κυβερνήσεως) είναι η τύχη της στρατηγικής σημασίας αεροπορικής βάσης του Incirlik στη νοτιανατολική Τουρκία. Πολλά δημοσιεύματα στο ξένο τύπο αναφέρονται σε έναν ύποπτο ανταγωνισμό για τον έλεγχο της βάσεως τις κρίσιμες ώρες του πραξικοπήματος αλλά και σε μια ύποπτη και εκβιαστική εν συνεχεία συμπεριφορά της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Λίαν πιθανή, καίτοι επισήμως δεν επιβεβαιώνεται, είναι και η ύπαρξη αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη βάση, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη σημασία της.
Ορθά και ρεαλιστικά ο James Stavridis προτείνει τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η αμερικανική εξωτερική πολιτική σε συνδυασμό με την αμυντική διπλωματία. Ο αντικειμενικός στόχος αυτών των κινήσεων (που δεν αναφέρεται) είναι η διατήρηση επαφών σε κάθε επίπεδο με τους Τούρκους αξιωματούχος ώστε να αποφευχθεί η υιοθέτηση μιας ακραίας αυτόνομης τουρκικής πολιτικής μη συμβατής με τα αμερικανικά συμφέροντα. Η προτεινόμενη «συνταγή» είμαι γνωστή και προβλέπει την παροχή υποστήριξης σε πληθώρα θεμάτων προς την Άγκυρα με συνεχείς νουθεσίες για αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια αλλά και στενή παρακολούθηση. Προβλέπει ακόμη και αυξανόμενη ανταλλαγή πληροφοριών με τις τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση των κουρδικών ακραίων τρομοκρατικών οργανώσεων. Παράλληλα όμως επισημαίνει και την αξιέπαινο συνεισφορά των κουρδικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση του ISIS. Δύσκολα οι δύο τελευταίες προσεγγίσεις θα μπορέσουν να ευοδωθούν και στο μέλλον, αργά ή γρήγορα, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να επιλέξουν προς ποια πλευρά θα ρίξουν το βάρος τους. Συγχρόνως ο Ναύαρχος εκτιμά αναγκαία και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ μέσω της ενίσχυσης της Διοίκησης Χερσαίων Συμμαχικών Δυνάμεων που εδρεύει στη Σμύρνη.
Εξυπακούεται ότι ο  James Stavridis συγχαίρει την τουρκική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της απόπειρας πραξικοπήματος και συνιστά προσοχή, μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση στις ενέργειες που έπονται. Τονίζει τη στρατηγική θέση της χώρας, το ρόλο της στο ΝΑΤΟ, τη σημασία της για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και την εξεύρεση λύσεως στο πρόβλημα της Συρίας αλλά και την προσφορά της στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Προχωράει ακόμη περισσότερο καθιστάμενος υπέρμαχος της τουρκικής συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια εμφανή προσπάθεια να διατηρήσει την Άγκυρα σταθερά προσανατολισμένη στη Δύση υπό το φόβο μιας πιθανής απομόνωσης της λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά τις όποιες αρχικές αντιδράσεις το κείμενο αυτό δημιουργεί στον Έλληνα ή Ευρωπαίο αναγνώστη με μια δεύτερη ανάγνωση διαφαίνεται η αγωνία του Ναυάρχου για τη μελλοντική πορεία της Άγκυρας. Είναι αδιανόητο ο έμπειρος αξιωματούχος να μην αντιλαμβάνεται τη σταδιακή αυτονόμηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και την προσπάθεια της να καταστεί μια περιφερειακή ηγετική δύναμη στην περιοχή επικεφαλής μάλιστα του σουνιτικού χώρου. Πιθανόν μάλιστα να εκτιμά ότι η επιλογή αυτή της Άγκυρας αποτελεί ένα δρόμο χωρίς επιστροφή για γεωπολιτικούς, δημογραφικούς και ιστορικούς λόγους. Ορθά όμως ως πρύτανης φημισμένης σχολής διεθνών σχέσεων προκρίνει και συμβουλεύει (δημοσίως) την κυβέρνηση της χώρας του για  ένταση των επαφών και μιας «επιθετικής» διπλωματίας κατανόησης και συμπαράστασης(«καρώτο»). Ελπίζω όμως ότι με την προηγούμενη ιδιότητα του να διατυπώνει (στο παρασκήνιο) και τρόπους αντιμετώπισης («μαστίγιο») της ενδεχομένης και αναπόφευκτης, κατά τη γνώμη μου, εκδήλωσης των τουρκικών ηγεμονικών φιλοδοξιών. 
Κύριε Ναύαρχε, καλή επιτυχία στα καθήκοντα σας από ένα πρώην υφιστάμενο σας στο SHAPE και συνεργάτη σας στο NAMFI.
Το κείμενο του James Stavridis:  http://foreignpolicy.com/2016/07/18/turkey-and-nato-what-comes-next-is-messy-coup-erdogan-incirlik-air-base-nuclear-weapons/

23/7/2016. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27

on Saturday, 23 July 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

23/7/2016. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27

του Steven Blockmans, Αναδημοσίευση από το Capital.gr

Καθώς οι βίαιες πολιτικές επιπτώσεις του Brexit συνεχίζουν να καταπλήσσουν τον κόσμο, οι ηγέτες σε άλλα κράτη- μέλη παλεύουν με τη νέα πραγματικότητα της ΕΕ. Έκριναν ότι είναι πολύ νωρίς να βγάλουν συμπεράσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Αντιθέτως, οι επικεφαλής του κράτους και της κυβέρνησης κήρυξαν περίοδο  πολιτικού προβληματισμού για το μέλλον μιας ΕΕ με 27 κράτη- μέλη. Θα συναντηθούν ξανά ατύπως στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα. Το ερώτημα είναι: τι ώθηση μπορεί να δώσουν στις μεταρρυθμίσεις για να παραμείνουν ενωμένοι και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα;

ΕΔΩ! η συνέχεια.

21/7/2016. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ (8/7/2016-14/7/2016)

on Thursday, 21 July 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Γεώργιος Ε. Δουδούμης, Οικονομολόγος-Συγγραφέας, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ, Υπεύθυνος ΔΣ

21/7/2016.  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   ΜΕΛΩΝ (8/7/2016-14/7/2016)

Απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.
Σχέδιο ανατροπής και ενδεχομένως δολοφονίας του Ερντογάν αποτράπηκε με συνέπεια να συλληφθούν 357 στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όλων των βαθμίδων. Μεταξύ αυτών ήταν ένα αντιναύαρχος, ένας υποναύαρχος και τρεις πλοίαρχοι του τουρκικού Ναυτικού που οδηγηθήκαν στο στρατοδικείο. Συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών του τουρκικού Στρατού έλαβαν χώρα και στην Κωνσταντινoύπολη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ύποπτοι είχαν επαφές στις ΗΠΑ, υπονοώντας ισχυρή διασύνδεση με τον Φετ. Γκιουλέν αλλά και παρασκηνιακή αμερικανική δράση προς ανατροπή του Ερντογάν. Αρμόδιος της Ασφάλειας στη Σμύρνη αποκάλυψε ότι πρόκειται για μεγάλη υπόθεση κατασκοπείας υπέρ ξένης χώρας. Πρόκειται για αξιωματικούς ιδεολογικά αφοσιωμένους στον ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν δείχνει να θεωρεί υπεύθυνους αυτούς που τον φιλοξενούν.
 
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για δράση στη Μεσόγειο
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει ευρύτερη δραστηριοποίηση στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 8 & 9 Ιουλίου 2016. Ανακοινώθηκε από τον Γεν. Γραμματέα Στόλτενμπεργκ ο μετασχηματισμός της τρέχουσας επιχείρησης Active Endeavour σε αποστολή ασφαλείας (security mission) με την ονομασία Sea Guardian.
Αυτή η αποστολή θα είναι η πρώτη ενισχυμένη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρ. Ένωση στην κεντρική Μεσόγειο και επιβεβαιώθηκε από την Κοινή Διακήρυξη Στόλτενμπεργκ, Τουσκ και Γιουνκέρ.
Σημειώνεται, ότι η επιχείρηση Active Endeavour ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με σκοπό την προστασία της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο. Πολεμικά πλοία από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία αποτελούν τον κορμό της Active Endeavour, μαζί με περιπολικά σκάφη από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία.
Η Συμμαχία θα συνδράμει την επιχείρηση Sophia της Ευρ. Ένωσης στη συλλογή πληροφοριών, στην παρατήρηση και στην αναγνώριση (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance – ISR), καθώς επίσης και στην ανάπτυξη της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης. Η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και της τρομοκρατίας και η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοϊας περιλαμβάνονται επίσης στα καθήκοντα της Sea Guardian. Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει  μελλοντικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που θα επιχειρούν από τη βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας.

Τα μηνύματα Ομπάμα για Πούτιν, για Φιλιππίνες και για στενότερη αμυντική συνεργασία.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ Βαρσοβία όταν ο Τσίπρας επισήμανε, ότι το προσφυγικό θα κλείσει μόνο όταν τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: "Θα πρέπει να συμβάλει και ο φίλος σου ο Πούτιν".
Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, ο Ομπάμα φέρεται να είπε: "Ξέρω ότι διαμορφώνεις σφικτό πλαίσιο ελληνο-κινεζικής οικονομικής συνεργασίας, αλλά να είσαι προσεκτικός στο θέμα με τις Φιλιππίνες".
Επίσης, είπε να έχουν πιο συχνές επαφές οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών για θέματα αμυντικής συνεργασίας.
Δημοσίευμα των Financial Times κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «έσπασε» την ομόφωνη θέση του ΝΑΤΟ και κάλεσε για συνεργασία με τη Ρωσία. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λέγεται ότι επέκριναν και την αναγγελία του υπουργού Άμυνας της Ελλάδος για νέα συνεργασία με τη Ρωσία, που αφορά δημιουργία μιας γραμμής παραγωγής ρωσικών φορητών όπλων της εταιρείας Καλάσνικωφ και αναμένουν εκλογές με νικητή τον Μητσοτάκη.

Η Βουλγαρία δεν συμφωνεί με τα σχέδια του ΝΑΤΟ για δημιουργία Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ πρότεινε από το Βέλικο Τύρνοβο την αποστρατικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ο Μπορίσωφ είχε ανακοινώσει, ότι η Βουλγαρία προσπαθεί να μην εμπλακεί σε μια σύγκρουση και ότι δεν χρειάζεται ένας πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα. Οι θέσεις του αυτές απεικόνισαν την αντίθεση της Βουλγαρίας, όσον αφορά ένα σχέδιο για δημιουργία Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ΝΑΤΟ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΝΑΤΟ τον προσεχή Οκτώβριο.
Σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας,  ο Μπορίσωφ τόνισε ότι ο Ομπάμα, ο Τουσκ και ο Γιουνκέρ αποφάσισαν να τις συνεχίσουν, «εμείς ως κράτος έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες».

Η Μολδαβία ζήτησε το ΝΑΤΟ να διώξει τον ρωσικό στρατό από την Υπερδνειστερία.
Κατά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας  ζήτησε βοήθεια για να απαλλαγεί η χώρα του από τα ρωσικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, όπου βρίσκονται εδώ και 25 χρόνια παράνομα. Πρόσθεσε ότι το σύνταγμα της Μολδαβίας ορίζει  το κράτος του ως ουδέτερη χώρα. Πρότεινε όμως να διατηρηθούν ως το 2019 οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ιταλικός τυφώνας απειλεί την Ευρώπη
Υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης των ιταλικών τραπεζών που μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Τα ανοίγματα στην αγορά παραγώγων της Deutsche Bank, που ξεπερνούν αυτά της Lehman Brothers, απειλούν την Ευρώπη με τραπεζικό χάος.  Δεδομένου του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία η έκθεση σε παράγωγα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών μεγιστοποιεί το πρόβλημα. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι αναφέρθηκε πρόσφατα άμεσα στη Deutsche Bank, η οποία είναι ανοικτή με 54,7 τρισ. € σε παράγωγα, δηλαδή σχεδόν 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας.
Ο ιταλός πρωθυπουργός επιμένει να χρησιμοποιηθεί κρατικό χρήμα, το Βερολίνο όμως επιθυμεί πρώτα «κούρεμα». Ο κανόνας που αφορά την οδηγία BBRD (τέθηκε σε ισχύ φέτος) προβλέπει, ότι για να επιτραπεί σε μια τράπεζα να υποστηριχθεί από κρατικά κεφάλαια, θα πρέπει να έχει προηγηθεί «κούρεμα» μετόχων και πιστωτών της (ομολογιούχων και καταθετών), μέχρι του ποσού που απαιτείται για να φθάσει η κεφαλαιακή της επάρκεια στο 8%.
Αν ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα του προσεχούς Οκτωβρίου, που αφορά συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, πέραν των δυσμενών πολιτικών εξελίξεων θα υπάρξουν ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις. Η Citigroup εκτιμά, ότι αν υπάρξει κρατική υποστήριξη στις ιταλικές τράπεζες, αυτή θα συνοδευτεί πιθανότατα και από απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές.
Τα βασικά ιταλικά προβλήματα φαίνεται να είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 360 δισ. €, που ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος, που ξεπερνά το 133% του ΑΕΠ. Αν οι Iταλοί καταθέτες χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις τράπεζες, η οικονομική κατάρρευσης της Ιταλίας θα επηρέαζε άμεσα όλη την ευρωζώνη. Εκτεθειμένες στην Ιταλία είναι κυρίως οι γαλλικές τράπεζες, με 278 δισ. €, και ακολουθούν οι γερμανικές, με 90 δισ. € και άλλες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές τράπεζες. Αρμόδιος της Deutsche Bank δήλωσε, ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης  χρειάζεται μόνο 150 δισ. € νέα κεφάλαια από τα κράτη για να διασωθεί, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό τη στιγμή που μόνο τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών έχουν υπερβεί τα 360 δισ. € και των ελληνικών τα 100 δισ. €. Οι αναμενόμενες κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία, λόγω υπερβάσεων του ορίου του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας στα δημοσιονομικά ελλείμματά τους εκτιμάται, ότι θα δυσκολέψουν το ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα.

Διεθνείς παράγοντες ζητούν παραίτηση του Γκρούεφσκι από το κόμμα
Μετά τα σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, την αμνηστία που χορήγησε ο πρόεδρος Ιβάνωφ και την ανάκλησή της από τον ίδιο μετά από απαίτηση Ευρωπαίων και Αμερικάνων, την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, που αναβλήθηκαν και στη συνέχεια ματαιώθηκαν επ’ αόριστον, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι δείχνουν να προωθούν στη θέση του πρωθυπουργού τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Ποπόσκι, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα η Βικτώρια Νούλαντ, που δείχνει να ακολουθεί τα χνάρια της Μαντλίν Ολμπράιτ.

Αρχηγός γαλλικών μυστικών υπηρεσιών: «Η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου»
Ο αρχηγός γαλλικών μυστικών υπηρεσιών μιλώντας σε επιτροπή της γαλλικής εθνοσυνέλευσης δήλωσε πως «μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Γάλλων, ή ένα κύμα σεξουαλικών επιθέσεων  τύπου Κολωνίας θα οδηγήσουν σε ένα τεράστιο κύμα αντιποίνων από την άκρα δεξιά, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
 «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου» είπε χαρακτηριστικά και φαίνεται να προεξοφλεί μια τέτοια γενικευμένη σύρραξη εντός της Γαλλίας: «Αυτή η αντιπαράθεση νομίζω, ότι τελικά θα γίνει. Με μόνο μια ή δύο επιθέσεις θα γίνει» συμπλήρωσε.
Στις 11 Ιουλίου 2016 μυστική γερμανική αναφορά που διέρρευσε στον Τύπο ανέφερε πως τουλάχιστον 1.200 γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική βία από ισλαμιστές στη Γερμανία την πρωτοχρονιά (κυρίως στην Κολωνία και στο Αμβούργο) και ο Γάλλος αρμόδιος βλέπει άμεσους ανάλογους κινδύνους εκδήλωσης βίας για τη χώρα του.

Απόφαση-σταθμός κατά της Κίνας από την Χάγη με ελληνικό ενδιαφέρον: «Δεν έχει δικαιώματα στη Νότια Σινική Θάλασσα»
Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε, αναφορικά με τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας υφάλων και ατόλων στη Νότια Σινική Θάλασσα, ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση, ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της «γραμμής με τις 9 παύλες» (Nine Dash Line), δίνοντας δίκιο στις Φιλιππίνες, οι οποίες είχαν προσφύγει μονομερώς στη Χάγη. Το Δικαστήριο αποφάσισε συγκεκριμένα, ότι η διακεκομμένη γραμμή που προβάλλει η Κίνα στο χάρτη της Νότιας Σινικής Θάλασσας  είναι παράνομη και αυθαίρετη, και τα ιστορικά δικαιώματα που προβάλλει η Κίνα δεν έχουν καμία ισχύ με βάση το διεθνές δίκαιο και τα νησιά Spratly δεν αποτελούν νησιά όπως αυτά ορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Στην απόφαση, η οποία εξυπηρετεί άμεσα τα αμερικανικά συμφέροντα, αναφέρεται ότι «η Κίνα έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της με (α) την παρεμβολή στα δικαιώματά της στα θέματα αλιείας και εξερεύνησης πετρελαίου, (β) με την κατασκευή τεχνητών νησιών και (γ) με την αδιαφορία της να σταματήσει τους Κινέζους αλιείς να ψαρεύουν στην ΑΟΖ της».
Μόνο στο θέμα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των δυο πλευρών, το οποίο εξαιρείται από την δικαιοδοσία του UNCLOS, το Δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση γιατί θεώρησε ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά την απόφαση, ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση έχοντας δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα την αποδεχθεί και δεν θα την αναγνωρίσει.

14/7/2016. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ 1/7/2016-14/7/2016

on Thursday, 14 July 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Αναστάσιος Ρεκλείτης, Υπτγος ε.α., Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

14/7/2016.  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   ΜΕΛΩΝ 1/7/2016-14/7/2016

Αλβανία
Επεισόδιο στη Χειμάρα
    Ο αλβανικός έντυπος τύπος σημειώνει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε μετά το χθεσινό βίαιο επεισόδιο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρας.
    Στην αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με τις εφημερίδες αναφέρεται : «Καταδικάζουμε το περιστατικό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρας και καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Κάνουμε έκκληση για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων».
    Επίσης υπογραμμίζουν ότι μερικά άτομα εισήλθαν βίαια στην αίθουσα, άσκησαν βία και έβρισαν τους κατοίκους. Ένας από τους κατοίκους, ο Μανώλης Ζώτος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα. Στο Συμβούλιο συζητούσαν το πολεοδομικό σχέδιο για το οποίο οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος είναι η κατεδάφιση των σπιτιών τους και η υφαρπαγή των περιουσιών τους.
    Η απάντηση του ΥΠΕΞ της Αλβανίας αναφέρεται στο ότι διερευνάται η περίπτωση από τις αλβανικές αρχές και στο ότι η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ αποτελεί επαναλαμβανόμενη παρέμβαση στα εσωτερικά του αλβανικού κράτους και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδος για σχέσεις καλής γειτονίας.

Τουρκία
Πτώση Ελικοπτέρου
    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν όταν Ε/Π της Τουρκίας, τύπου Sikorsky-70 στο οποίο επέβαιναν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και μέλη των οικογενειών τους συνετρίβη στις 5/7 και ώρα 17.30 στα ορεινά της επαρχίας Κερασούντας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του Τούρκου Π/θ ήταν και η αιτία της πτώσεώς του.

Ρωσο-Τουρκικές Σχέσεις
    Η Hurriet κάνει λόγο για γρήγορο ρυθμό αποκατάστασης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, έπειτα από το τηλεφώνημα Ερντογάν-Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία με οποιονδήποτε για την καταπολέμηση του ISIS και ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να δοθεί στη Ρωσία πρόσβαση στη Βάση του Ιντσιρλίκ όπως γίνεται και με άλλες χώρες στη συλλογική προσπάθεια καταπολέμησης του ISIS.
    Ωστόσο αργότερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι δεν πρότεινε να ανοίξει η Βάση του Ιντσιρλίκ για τα ρωσικά α/φ επαναλαμβάνοντας πάλι ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στη συνεργασία με τη Μόσχα για την καταπολέμηση του ISIS.
    Παρότι Τουρκία και Ρωσία αναγνωρίζουν την απειλή του ISIS είναι σε αντίθετες πλευρές όσον αφορά τη συριακή κρίση καθόσον η Τουρκία είναι ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους του Σύρου Προέδρου ο οποίος έχει μέχρι τώρα την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.
    Επίσης το ΝΑΤΟ δεν είναι δυνατόν να δεχθεί τη χρήση της Βάσης του Ιντσιρλίκ από Ρώσους όταν αυτή φιλοξενεί α/φ από ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ χώρες που μετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ISIS.

Στροφή Ερντογάν
    Η ανακοίνωση ταυτόχρονα των Π/θ Τουρκίας και Ισραήλ για συμφωνία αποκατάστασης ομαλών διπλωματικών σχέσεων καθώς και η αποστολή επιστολής του Προέδρου Ερντογάν στον Πρόεδρο Πούτιν στην οποία απολογείται για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού α/φ αποδεικνύει την στροφή του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική έστω και κάτω από την πίεση των γεγονότων.
    Το τίμημα που αναγκάσθηκε να πληρώσει ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι αμελητέο. Με το Ισραήλ μπορεί να εξασφάλισε τη συγγνώμη του Νετανιάχου και την αποζημίωση των οικογενειών, αναγκάσθηκε όμως να αποδεχθεί τη συνέχιση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας από τις Ισραηλινές Ε.Δ. Πολύ περισσότερο βαρύ ήταν το τίμημα που πλήρωσε στους Ρώσους. Απολογήθηκε για την κατάρρευση του α/φ, υποσχέθηκε ότι θα δικασθούν οι υπαίτιοι για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου και παρουσιάσθηκε δεκτικός σε μία κάποια συνεννόηση με τη Μόσχα για το συριακό πρόβλημα.
    Το ερώτημα είναι τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον Ερντογάν να αλλάξει στάση. Πιθανότατα πρόκειται για ένα συνδυασμό οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Οι ρωσικές κυρώσεις αποδείχθηκαν οδυνηρές, ιδίως για τον τουρισμό και τις εξαγωγές τροφίμων της Τουρκίας. Οι επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις του ισλαμικού κράτους και η ακατάσχετη αιμορραγία του Κουρδικού έδειξαν ότι η Τουρκία αποκομίζει τους καρπούς των κακών επιλογών της.

Κύπρος
    Πυρετός επαφών της κυβέρνησης και εταιρειών εξόρυξης φυσικού αερίου. Δεσμευμένες για συνεργασία με την Κύπρο είναι οι εταιρείες ΕΝΙ και DELEK. Ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό έχει επιδείξει και η εταιρεία TOTAL.

Συρία
     Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες σε όλη την επικράτεια (06.01.00-6-2016).

Ε.Ε.
    Υπερψηφίσθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία του νέου οργανισμού ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Συνοριαφυλακή και Ακτοφυλακή» (Ε.Σ.Α). Ο νέος οργανισμός θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων. Η δημιουργία μιας δεξαμενής 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης είναι το νέο στοιχείο της Ε.Σ.Α. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Εφόσον λοιπόν υπάρξει πίεση στα σύνορα ενός κράτους-μέλους είτε από μεταναστευτική ροή είτε από άλλη απειλή, η Ε.Σ.Α. ή το ίδιο το κράτος, μπορούν να υποβάλουν αίτημα βοήθειας το οποίο, εφόσον εγκριθεί, η Ε.Σ.Α. μπορεί να καλέσει άμεσα το Σώμα Άμεσης Αντίδρασης ώστε να φθάσει στην εν λόγω χώρα μέσε σε λίγες ημέρες ενώ μέσα σε 10 ημέρες το αργότερο πρέπει να φθάσει ο εξοπλισμός. Η χώρα έχει πάντα την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων.
    Η Ε.Σ.Α. θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με την υποβολή τακτικών εκθέσεων. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο αφού πρώτα εγκριθεί από το Συμβούλιο.
    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου η Ε.Σ.Α. θα εξασφαλίσει μία πραγματικά ευρωπαϊκή συλλογική διαχείριση συνόρων στη βάση της αρχής ότι η ασφάλεια των κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων αποτελεί κοινή ευθύνη μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Τα κράτη μέλη διατηρούν την εθνική τους κυριαρχία και οι εθνικοί συνοριοφύλακες θα παραμείνουν οι κύριοι παράγοντες διαχείρισης των συνόρων. Η Ε.Σ.Α. θα λειτουργεί ως «δίχτυ ασφαλείας».

Γαλλία
    Η Γαλλική Κοινοβουλευτική Επιτροπή ζητά αλλαγές στις υπηρεσίες πληροφοριών στον απόηχο των ελλείψεων που οδήγησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Προτείνουν τη δημιουργία ενός Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου στα πρότυπα των ΗΠΑ που θα αναφέρεται απευθείας στον Γάλλο Πρωθυπουργό.

Βρετανία
Έκθεση του σερ Τζων Τσίλκοτ
    Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια, μέχρι να ολοκληρώσει η Επιτροπή του σερ Τζων Τσίλκοτ την έρευνά της αναφορικά με την εισβολή στο Ιράκ. Η έκθεση Τσίλκοτ απλώνεται σε 2,6 εκατομμύρια λέξεις, είναι καταπέλτης και τα συμπεράσματα είναι συνοπτικά τα παρακάτω :
-    Η Βρετανία επέλεξε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ προτού εξαντληθούν οι ειρηνικές εναλλακτικές λύσεις για αφοπλισμό της Βαγδάτης.
-    Ο Τόνι Μπλερ μεγαλοποίησε εσκεμμένα την απειλή που εκπροσωπούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν.
-    Ο Τζορτζ Μπους αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις βρετανικές συμβουλές για το μεταπολεμικό σχεδιασμό.
-    Δεν υπήρξε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσεΐν.
-    Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρουσίασαν ελλιπείς, προβληματικές πληροφορίες.
-    Ο βρετανικός στρατός ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένος για την αποστολή.
-    Οι σχέσεις Βρετανίας ΗΠΑ δεν θα είχαν πληγεί εάν η Βρετανία δεν είχε συμμετάσχει στην εισβολή.
-    Ο Μπλερ αγνόησε προειδοποιήσεις για το χάος στο οποίο θα βυθιζόταν το Ιράκ μετά την εισβολή.
-    Η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε κάποια στρατηγική για τη συνέχεια.
-    Η Βρετανία δεν είχε ουσιαστικά καμία επιρροή στην υπό αμερικανική διοίκηση μεταπολεμική κυβέρνηση του Ιράκ.
-    Η Βρετανία δεν πέτυχε τους στόχους της στο Ιράκ.
-    Η βρετανική κυβέρνηση δεν προσπάθησε αρκετά να καταγράψει λεπτομερώς τις απώλειες μεταξύ των ιρακινών αμάχων.

6/7/2016. Ποιος κερδίζει από το Brexit; Η Κίνα

on Wednesday, 06 July 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Tου Michael Schuman, Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς

6/7/2016. Ποιος κερδίζει από το Brexit; Η Κίνα

Πολλοί είναι οι χαμένοι από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση: η χρηματοοικονομική βιομηχανία του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, η στερλίνα, το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλά από τη συνολική αναταραχή της αγοράς και την αβεβαιότητα θα αναδειχθεί τουλάχιστον ένας μεγάλος νικητής: η Κίνα.

Βραχυπρόθεσμα, βέβαια, η δοκιμαζόμενη κινεζική οικονομία ενδέχεται να πληγεί από το χάος στην ΕΕ, το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Μια μικρότερη, λιγότερο σταθερή ευρωπαϊκή αγορά σε συνδυασμό με τους πιο εγκρατείς στις δαπάνες τους καταναλωτές δεν είναι καλή είδηση για τους Κινέζους εξαγωγείς. Μακροπρόθεσμα, όμως, το Brexit εξυπηρετεί τα  οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Κίνας.

Ακόμη και η πλήρως ενωμένη Ευρώπη –η οποία βαρύνεται από τα δεινά του χρέους, τα υψηλά κόστη, την καταθλιπτική γραφειοκρατία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την αμφίβολη ανταγωνιστικότητα- δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί και να τα βάλει με την Κίνα. Τώρα που έχει διαρραγεί, η ΕΕ θα αποτελεί κάτι λιγότερο από αντίβαρο για την άνοδο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή.

Θυμηθείτε γιατί χτίστηκε εξαρχής η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι οπαδοί της αρέσκονται να υπογραμμίζουν την αποστολή της ΕΕ να προάγει την ειρήνη και τη δημοκρατία. Πιο πρακτικά, ο βασικός στόχος της ενοποίησης ήταν να ενισχύσει την επιρροή της περιοχής στο σύνολο της οικονομίας. Τα ποικίλα έθνη της Ευρώπης κατάλαβαν ότι θα ήταν πολύ ισχυρότερα εάν σφυρηλατούσαν μια ενιαία αγορά με κοινά θεσμικά όργανα ή ακόμη και ένα τοπικό νόμισμα, το ευρώ, από ό,τι αν έμεναν να αναταγωνίζονται ως ανεξάρτητες μονάδες. Η Ευρώπη ήλπιζε να εξελιχθεί από μια ομάδα πλούσιων, αλλά εριστικών κρατών σε ένα τεράστιο οικονομικό μπλοκ ανάλογου επιπέδου με τις ΗΠΑ και, πιο πρόσφατα, την Κίνα.

Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη έχει παλέψει για να εκπληρώσει αυτό το ιδανικό και έχει υποφέρει για αυτό. Ο επίμονος εθνικισμός έχει επανειλημμένως περιορίσει τη δυνατότητά της να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο τόσο στο εμπόριο όσο και στα γεωπολιτικά ζητήματα.

Και πουθενά δεν έχει καταστεί πιο εμφανής αυτή η αποτυχία από τις σχέσεις της Ευρώπης με την Κίνα. Ως σύνολο, η ΕΕ θα έπρεπε θεωρητικά να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πιέσεις που ασκούνται στο Πεκίνο να ανοίξει τις αγορές του και να "παίξει" δίκαια στο εμπόριο. Αντ' αυτού, τα ευρωπαϊκά έθνη σπαταλούσαν συχνά αυτό το πλεονέκτημα, με το να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις κινεζικές επενδύσεις και χάρες. Λίγο μετά το καλόπιασμα του Βρετανού πρωθυπουργού Cameron κατά την επίσκεψή του στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping το περασμένο έτος, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel εμφανίστηκε στο Πεκίνο, αναζητώντας τις δικές της επιχειρηματικές συμφωνίες. Η ευκαιρία της Κίνας να πετύχει το "διαίρει και βασίλευε" -κλείνοντας τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες και παρακάμπτοντας τις καταγγελίες για τη δική της συμπεριφορά στρέβλωσης της αγοράς- θα μεγαλώσει τώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χάραξε το δικό της δρόμο.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα επωφελούνταν σίγουρα περισσότερο εάν η ΕΕ είχε "λιθοστρώσει" μια κοινή πολιτική έναντι της Κίνας. Ενώ οι κινεζικές εταιρείες επιδόθηκαν σε μεγάλο ξεφάντωμα αγορών στην Ευρώπη -αποκτώντας ακόμη και μερίδια σε δημοφιλείς ποδοσφαιρικούς συλλόγους- η Μέρκελ, έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη στο Πεκίνο, αποχώρησε γκρινιάζοντας ότι οι ξένες επιχειρήσεις πρέπει να "απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και προνόμια με τις εγχώριες εταιρείες" στην Κίνα. Αν η ίδια και ο Cameron και οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σφίξει τα χέρια και αγωνιστεί από κοινού για τα δικαιώματα αυτά, θα είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Τώρα αντ 'αυτού, μια "κουτσουρεμένη" κοινή αγορά στην Ευρώπη θα μειώσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις -από τις μεγάλες τράπεζες έως τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας- θα ήταν πολύ καλύτερα τοποθετημένες να αντιμετωπίσουν τους Κινέζους πρωταθλητές, αν ήταν σε θέση να κεφαλαιοποιήσουν μια πλήρως ανεπτυγμένη αγορά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, το Brexit μπορεί μόνο να διευρύνει το πεδίο δράσεων της Κίνας. Καθώς η Κίνα αμφισβητεί τα θεσμικά όργανα και τα ιδανικά της Δύσης, από τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας έως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σημασία προάσπισης αυτών των κανόνων και αξιών ενισχύεται σταθερά. Μια ενωμένη ΕΕ θα μπορούσε να ασκεί σοβαρό έλεγχο στην αυξανόμενη αυτοπεποίθηση του Πεκίνου. Έχουμε ήδη δει την εναλλακτική λύση: Όταν οι ΗΠΑ πέρυσι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια της Κίνας να δημιουργήσει ένα αντίπαλον δέος στην Παγκόσμια Τράπεζα, οι Ευρωπαίοι έκαναν πίσω και δεν προσυπέγραψαν, υπονομεύοντας κάθε ελπίδα για την απόσπαση παραχωρήσεων από τους ηγέτες της Κίνας.

Επιλέγοντας την "έξοδο", οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέδειξαν έναν ατυχή κοντοφθαλμισμό για το πώς ο κόσμος αλλάζει και πόσο δύσκολο θα είναι για οποιαδήποτε χώρα με παγκόσμιες φιλοδοξίες να πορευτεί μόνη της. Με το Brexit, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και η Ευρώπη χάνουν πολλά περισσότερα από μια εταιρική σχέση. Χάνουν την καλύτερη ευκαιρία τους να διατηρήσουν σημαντικό ρόλο σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη.

αναδημοσιεύτηκε στο Capital.gr

6/7/2016. Η επανεκκίνηση των σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ

on Wednesday, 06 July 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

6/7/2016. Η επανεκκίνηση των σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ

Πριν από έξη περίπου μήνες και από τις ίδιες στήλες είχαμε αναφερθεί σε μια επικείμενη επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ. Όλο το διάστημα μέχρι σήμερα συνεχίζονταν οι παρασκηνιακές ενέργειες των δύο εμπλεκομένων προς αυτή την κατεύθυνση με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ αλλά και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Οπότε η επισήμως και παραλλήλως από τις δύο χώρες ανακοινωθείσα τη Δευτέρα 27 Ιουνίου επίτευξη συμφωνίας για αποκατάσταση των σχέσεων τους δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Στο σημερινό έντονα και ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές σκηνικό αλληλεξάρτησης και παγκοσμιοποιημένων προβλημάτων, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων δύο σημαντικών γειτονικών κρατών μάλλον αποτελεί μια ασυνήθιστη κατάσταση.
 Ως γνωστόν οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν αρχίσει από το 2009 να δείχνου σημάδια τριβών και η κρίση κορυφώθηκε το επόμενο έτος με το επεισόδιο του «Mavi Marmara» που στοίχισε τη ζωή 9 Τούρκων ακτιβιστών. Οι Τούρκοι ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο «Mavi Marmara», συνοδευόμενο και από άλλα πέντε σκάφη, επεδίωκαν τη διάσπαση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Στην ισραηλινή επιδρομή ειδικών δυνάμεων που ακολούθησε, με σκοπό τον έλεγχο των σκαφών και παρεμπόδιση του πλου τους, υπήρξε εκτεταμένη συμπλοκή στο τουρκικό σκάφος με τα γνωστά αιματηρά αποτελέσματα.  Έκτοτε και με αφορμή τουρκικές κυρίως δηλώσεις και ενέργειες, οι σχέσεις των άλλοτε δύο στενά συνεργαζομένων κρατών οδηγήθηκαν σε ρήξη με αποκορύφωμα την ανάκληση των πρεσβευτών. Παρά την όξυνση των σχέσεων, η μεταξύ των εμπορική συνεργασία (αξίας περίπου 5 δις USD ανά έτος) συνεχίστηκε έστω και μειούμενη τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας «πάγωσαν» ή ματαιώθηκαν αλλά οι περισσότερες συμφωνίες προμήθειας υλικών μεταξύ των δύο χωρών συνεχίστηκαν εν μέσω τριβών. Η ενίοτε ακραία ρητορική του Προέδρου Ερντογκάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ επιδείνωσαν τις διαταραγμένες σχέσεις των δύο πρώην «συμμάχων» κρατών και οι παρενέργειες της κρίσεως διαχύθηκαν και στις οικονομικές σχέσεις τους συμπεριλαμβανομένης και της τουριστικής κίνησης.
Η επιτευχθείσα συμφωνία αποσκοπεί να γεφυρώσει τις διαφορές που ανέκυψαν μεταξύ Τελ-Αβίβ και Άγκυρας με αμοιβαίες παραχωρήσεις και συμβιβασμούς και χωρίς «ταπεινωτικές» υποχωρήσεις καμιάς πλευράς. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή από το Ισραήλ ποσού 20 εκατομμυρίων USD για τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ παράλληλα η τουρκική βουλή με νόμο θα παρεμποδίσει οποιαδήποτε περαιτέρω απαίτηση των οικογενειών των θυμάτων για αποζημίωση ή νομική δίωξη κατά Ισραηλινών οργάνων και πολιτών. Επιπλέον θα επιτραπεί στην Τουρκία να προχωρήσει σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του ισραηλινού λιμανιού Ashdod, καθώς και στην κατασκευή κοινωφελών έργων στη Λωρίδα της Γάζας. Με την ανακοινωθείσα λύση διατηρείται ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η επιδίωξη της Άγκυρας για προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της παράλληλης προβολής της τελευταίας ως προστάτριας των κατατρεγμένων Παλαιστινίων. Ενδεικτική και η διαφορετική διατύπωση εκάστης πλευράς με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό  Νετανιάχου να δηλώνει ότι «αμυντικός ναυτικός αποκλεισμός» του ελεγχόμενου από τη Χαμάς θύλακα συνεχίζεται αλλά μπορεί πλέον να φθάνει ανθρωπιστική βοήθεια (μέσω ισραηλινών λιμένων και προφανώς υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών αρχών), ενώ αντίθετα ο Τούρκος ομόλογός του Μπινανλί Γιλντιρίμ ανέφερε, ότι σε μεγάλο βαθμό αίρεται ο αποκλεισμός της Γάζας.
    Η αναμενόμενη μερική αποκατάσταση των σχέσεων υπήρξε αποτέλεσμα της αστάθειας της ευρύτερης περιοχής, της αμοιβαίας ανησυχίας για τη λήξη της ιρανικής απομόνωσης, των αμερικανικών πιέσεων, των προβλημάτων ασφαλείας που Άγκυρα και Τελ-Αβίβ αντιμετωπίζουν, αλλά και των προσδοκιών αμοιβαίων κερδών από ενεργειακά προγράμματα (τροφοδοσία Τουρκίας από ισραηλινό φυσικό αέριο) και εμπορική και τουριστική συνεργασία. Η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, οι δραστηριότητες του «ισλαμικού Κράτους» και η σταδιακή αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Τεχεράνης ανάγκασαν τις δύο χώρες να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των σχέσεων τους. Εκτιμάται όμως ότι η αμοιβαία καχυποψία θα εξακολουθήσει να υπάρχει ειδικά στο Τελ-Αβίβ όσο ο Πρόεδρος Ερντογκάν και το ΑΚΡ παραμένουν στην εξουσία, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι αναμενόμενες τουρκικές ενέργειες περιορισμού των ακραίων θέσεων και δράσεων της Hamas. Ειδικά για την τελευταία, η συμφωνία προνοεί ότι δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε χρήση του τουρκικού εδάφους για ενέργειες που στρέφονται κατά της ασφάλειας του Ισραήλ. Όπως είναι φυσικό σε ανάλογες καταστάσεις αδιευκρίνιστα παραμένουν  σειρά ευαίσθητων ζητημάτων (πχ κουρδικό ζήτημα, υποστήριξη αντιπάλων ομάδων στη Συρία). Η επαναπροσέγγιση έγινε υπό την ευλογία και συνεχείς πιέσεις της αμερικανικής διπλωματίας με νωπό το γεγονός της «αναγκαστικής» τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών σε επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου στο Τελ-Αβίβ αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες και ταξίδια του αμερικανού αντιπροέδρου. Η αποκατάσταση των σχέσεων συμπίπτει και με την πρόσφατη συγκαλυμμένη έκφραση συγγνώμης του Τούρκου Προέδρου για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία (Νοέμβριος 2015).
Για άλλη μια φορά η σκληρή πραγματικότητα και ο ρεαλισμός αναγκάζει δύο χώρες να κινηθούν στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων τους, επινοώντας λύσεις, χρησιμοποιώντας διαμεσολαβητές και υιοθετώντας «δημιουργικές ασάφειες» για να ξεπεράσουν σχετικά ανώδυνα προηγούμενες σκληροπυρηνικές δηλώσεις και τοποθετήσεις τους (σε εσωτερικό και εξωτερικό) και να επιμεριστούν αναμενόμενα αμοιβαία οφέλη.

Τα διεθνή πρακτορεία, αναφέρονται στο ρόλο που έπαιξαν τα κοινά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες αλλά εστιάζονται και στην επιθυμία δρομολόγησης κοινών ενεργειακών προγραμμάτων. Η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικών αερίου στην θαλάσσια περιοχή Κύπρου (Αφροδίτη)-Ισραήλ (Leviathan) -Αιγύπτου (Zohr) θέτει μια σειρά ζητημάτων και προοπτικών για την εκμετάλλευση τους με τη συμμετοχή και των πολυεθνικών εταιρειών αλλά και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Η προ έτους ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας Eni για την ανακάλυψη τεραστίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα οδηγεί σε επανεκτίμηση όλων των λύσεων που είχαν προβληθεί την τελευταία πενταετία. Σήμερα, η αιγυπτιακή και τουρκική αγορά αναζητούν πρόσθετες πηγές ενέργειας, η πρώτη για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η δεύτερη για να απεξαρτοποιηθεί από το ρωσικό αέριο. Το Ισραήλ επίσης είναι προβληματισμένο για το βέλτιστο τρόπο εκμετάλλευσης των δικών του κοιτασμάτων. Οι βασικές επιλογές αναφέρονται σε κατασκευή υποθαλασσίου αγωγού (προς Ελλάδα ή Τουρκία και μετά προς Ευρώπη) ή στην κατασκευή χερσαίων (Αίγυπτος ή Κύπρος) ή πλωτών εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου και μεταφοράς με πλοία LNGs. Κάθε λύση περιέχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα με το κόστος κατασκευής να αποτελεί σημαντικό κριτήριο. Φυσικά ως οικονομικότερη λύση προβάλλει η κατασκευή ενός χερσαίου αγωγού που θα διέσχιζε Λίβανο και Συρία, γεγονός που προϋποθέτει την αβέβαιη ειρήνευση της περιοχής. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το Τελ-Αβίβ εκτιμά ότι μια επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία, πλέον της ενίσχυσης του έναντι του Ιράν, προσφέρει και περισσότερες - ίσως και αποδοτικότερες – επιλογές εκμετάλλευσης των πηγών ενέργειας. Αντίστοιχα η Άγκυρα θεωρεί ότι ισχυροποιεί τη θέση της στο ενεργειακό παιχνίδι και ενδεχομένως σε θέματα θαλασσίων ζωνών.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον Έλληνα ομόλογο του για την αποκατάσταση των τουρκικοϊσραηλινών σχέσεων επιβεβαιώνοντας τη διάθεση της χώρας του για περαιτέρω εξέλιξη της διμερούς (και τριμερούς, με τη συμμετοχή της Κύπρου) συνεργασίας στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι από καιρό ανέμενε ανάλογες εξελίξεις οι οποίες εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν άμεσα την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση και συνεργασία, όπως άλλωστε επανειλημμένως έχει διακηρυχτεί και παλαιότερα. Ίσως στη χώρα μας να ακουστούν φωνές για την ατολμία εκμετάλλευσης της τουρκικοϊσραηλινής έντασης ώστε να επιτύχουμε οφέλη στην αντιπαράθεση μας με την Άγκυρα. Τέτοιες σκέψεις τις θεωρώ απλοϊκές, στηριζόμενες σε κομματικές αναλογίες εκλογικών συμμαχιών και μη συμβατές με το πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον και τα αντικρουόμενα αλλά και πολλάκις αντιστρεφόμενα εθνικά συμφέροντα. Οπωσδήποτε η συνεργασία της Ελλάδος και Κύπρου με το κράτος του Ισραήλ αναβαθμίζει τη θέση μας αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ούτε και να προσδοκούμε τη συγκρότηση «συμμαχιών» που θα υπερασπιστούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα ιδίως όταν εμείς οι ίδιοι δεν φαινόμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Την παρούσα περίοδο, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου άρα και την αγαστή (σε όσο πλαίσιο είναι δυνατή) συνεργασία και αλληλεξάρτηση των κυρίων δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτος). Η επιτυχία της ελληνικής πολιτικής έγγυται στο να προφυλάξει και προωθήσει τα συμφέροντα τα δικά της καθώς και της αδελφής Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, εμφανιζόμενη ως ο απαραίτητος παράγοντας σταθερότητας και συντελεστής που διασφαλίζει την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος και πρωτοβουλίας. Πλέον όμως της διάθεσης συνεργασίας και ανάληψης πρωτοβουλιών επιβάλλεται και η σταθερή προσήλωση Ελλάδος και Κύπρου σε κοινές προσχεδιασμένες και επιμελώς προετοιμασμένες θέσεις μακριά από φοβικά σύνδρομα και ευκαιριακές πολιτικές σκοπιμότητες. Αναμφισβήτητα ο ελληνισμός δεν διαθέτει σήμερα την απαιτούμενη ισχύ αλλά παρά ταύτα κατέχει σημαντικά ερείσματα και η υπερτίμηση του αντιπάλου αποτελεί ολέθριο σφάλμα. Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι η μια δύναμη που διαθέτει δυνάμεις και βάσεις στην περιοχή εθελουσίως απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η κατέχουσα τη μισή Κύπρο Τουρκία κινείται και αυτή στην ίδια κατεύθυνση.

29/06/2016. BREXIT: Αιτια, Ζητηματα και Διδαγματα

on Wednesday, 29 June 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Νίκος Ι. Μέρτζος

29/06/2016. BREXIT: Αιτια, Ζητηματα και Διδαγματα

    Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θέτει καίρια ερωτήματα, ανανεώνει ανεπίλυτα ζητήματα και επιδεινώνει την ρευστότητα του διεθνούς συστήματος ασφαλείας και οικονομίας.

Ερωτήματα:
    Δικαιούται η οριακή πλειοψηφία να δεσμεύει τελεσίδικα την ζωή και το μέλλον της μειοψηφίας;
    Πόσο ώριμοι και ενημερωμένοι ήσαν οι εκατέρωθεν ψηφοφόροι; Γνώριζαν τις συνέπειες της ψήφου τους και είναι έτοιμοι να τις δεχθούν;
    Πόσο Ηνωμένο Βασίλειο και πόση Ευρωπαϊκή ΄Ενωση θα μείνει Αύριον;
    Απέμειναν Ηγέτες στην Ευρώπη, είναι Ευρωπαίοι και οδηγούν ή οδηγούνται;

Ζητήματα ανεπίλυτα:
    *Είκοσι εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης μένουν άνεργοι και περίπου άλλοι τόσοι Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες/πρόσφυγες ζουν σε γκέτο. Πολλά Κράτη της Ευρώπης αρνούνται να δεχθούν νέους πρόσφυγες.
    Τα 28 Κράτη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης εξεχώρησαν στις Βρυξέλλες μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους την οποία, όμως, ασκεί στην πράξη η δαιδαλώδης γραφειοκρατία. Τα αιρετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκδίδουν Ψηφίσματα δίχως αποτέλεσμα αλλά καρπώνονται παχυλότατες αμοιβές.
    Τις πολιτικές αποφάσεις λαμβάνει και εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οποία, όμως, δεν εκλέγουν οι πολίτες. Πολιτικά αποφασίζουν τελικά το Συμβούλιο Κορυφής και τα Συμβούλια Υπουργών που, όμως, επηρεάζουν διαδοχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, το εθνικό συμφέρον κάθε μέλους και οι κομματικές ισορροπίες στη χώρα  αυτών.
    Η στρατιωτική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης εξαρτάται απόλυτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ορίζουν το ΝΑΤΟ και η ενεργειακή επάρκειά της κατά κύριον λόγον από την Ρωσία με την οποίαν, όμως, αντιπαρατίθεται.

Διεθνές σύστημα ασφαλείας:
    Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δεν απέκτησε ποτέ στρατηγική ασφαλείας ούτε αυτόνομη στρατιωτική δύναμη ούτε έλεγχο των συνόρων της. Τα πιο ισχυρά Κράτη της διαθέτουν κατά περίπτωση εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις τους όπου τους υπαγορεύει το κοσμοκρατορικό σχέδιο της Ουάσιγκτον, η οποία απέτυχε παντού προκαλώντας σεισμικές μεταβολές στην Οικουμένη: Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Αίγυπτος, Λιβύη, Ουκρανία και νωρίτερα Βαλκάνια.
    Πλήττει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης η επιδίωξη της Ουάσιγκτον να απομονώσει, να περικυκλώσει και να διαλύσει την Ρωσία αλλά, παρά ταύτα, η Ε.Ε. συμμετέχει αναγκαστικά.
    Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν είναι ο θερμότερος σύμμαχος των Η.Π.Α. και αντιπροσωπεύει την αμερικανική στρατηγική στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Διεθνές σύστημα οικονομίας:
    Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση προχώρησε στην νομισματική και στην οικονομική ένωσή της αλλά δεν μπόρεσε, ή δεν τόλμησε, την πολιτική ένωσή της. ΄Ετσι έζεψε τα βόδια πίσω από το κάρο: η οικονομία υπαγορεύει τις πολιτικές αποφάσεις διότι δεν έχει πολιτικούς θεσμούς να ασκούν οικονομική πολιτική.
    Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ανακήρυξε διεθνές νόμισμα το Euro της, παρ’ ότι δεν το αποδέχονται όλα τα Κράτη μέλη της. Έτσι εντάχθηκε στην παγκοσμιοποίηση, δέχθηκε εκατομμύρια Μουσουλμάνους μετανάστες για να μειώσει το κόστος της και εφήρμοσε τον πολυπολιτισμό για να τους κάνει πολίτες της. Συνέπεια:  νόθευσε τον πολιτισμό της, θυσίασε την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα των Λαών της, επέτυχε τον διχασμό της προσωπικότητάς της και έφερε τους τρομοκράτες στις ιστορικές πρωτεύουσές της.

Πικρία με την Ιστορία:
    Αυτά τα δεδομένα δεν επιτρέπουν μεγάλη έκπληξη για το Brexit. Ανέκαθεν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ένα αίσθημα υπεροχής απέναντι στην Ευρώπη, νιώθουν διαφορετικοί, αντιτάχθηκαν στα πρώτα βήματα της ΕΟΚ και δημιούργησαν την Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, έχασαν και αναγκάσθηκαν να ενταχθούν στην Ε.Ε. αλλά κράτησαν την στερλίνα τους που σέβονται ιδιαίτερα. Πιστεύουν ότι η Ευρώπη τους χρωστάει τα πάντα και ότι η Ιστορία τους αδίκησε.
    Πράγματι. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι οι μόνοι που δεν υπετάγησαν, πολέμησαν σκληρά παντού και, μαζί με τους ομόγλωσσούς τους Αμερικανούς παλαιούς αποίκους τους, απελευθέρωσαν την Ευρώπη.   Νίκησαν στον Πόλεμο αλλά ηττήθηκαν κατά κράτος στην Ειρήνη. Η έως τότε κραταιά Αυτοκρατορία τους έχασε σταδιακά όλες τις κτήσεις της, τις αποικίες της και τα προτεκτοράτα της: Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Βιρμανία, Σιγκαπούρη, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Σουδάν, Νιγηρία, Κένυα, Ροδεσία, Κύπρος.
    Με το Δημοψήφισμά τους, όμως, δεν έλυσαν κανένα πρόβλημά τους. Αντίθετα, προκάλεσαν νέο παγκόσμιο πρόβλημα και, αντί να πάρουν πίσω το αίμα τους, κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την Σκωτία και την Βόρειο Ιρλανδία. Γι’ αυτό, όσοι έχουν μέλλον και όσοι έχουν Παιδεία ψήφισαν σαρωτικά την παραμονή στην Ε.Ε.: οι νέοι έως 25 ετών και οι Πανεπιστημιουπόλεις, Κέμπριτζ και Οξφόρδη, όπου γνωρίζουν ότι με την Ιστορία και την Δημοκρατία δεν μπορεί να παίξει κανείς.

Η Δημοκρατία:
    Το Δημοψήφισμα θεωρείται άμεση Δημοκρατία. Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, που με τα έργα του διεμόρφωσε τον κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό μας, διδάσκει και συνοψίζει την Δημοκρατία στα ακόλουθα:
    Όταν οι άρχοντες δεν έχουν ήθος, τα πολιτεύματα γίνονται τυραννία. Τυραννία είναι και η Δημοκρατία όταν επικρατεί οχλοκρατία και δημαγωγία. Προέχει, συνεπώς, το ήθος των πολιτικών και των πολιτών. Ήθος είναι ο εθισμός στην αρετή και ιδίως στην άσκηση της αρετής που σκοπεύει στην εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Η Παιδεία διδάσκει την αρετή και την άσκησή της. Γι’ αυτό η Παιδεία είναι το παν. Στην Δημοκρατία οι πολίτες ασκούν την αρετή την οποία οι πολιτικοί οφείλουν να ασκούν και συνάμα να διδάσκουν με το παράδειγμά τους σε κάθε πολίτη. Πρώτος ο Σωκράτης είπε στον μαθητή του Αλκιβιάδη:   «Για να ευδαιμονήσουν οι πόλεις δεν χρειάζονται τείχη ούτε καράβια ούτε πλήθος ούτε μέγεθος, αλλά αρετή. Και συ, αν πρόκειται να κυβερνήσεις την πόλη σωστά, έχεις χρέος να μεταδώσεις ήθος στους πολίτες. Πριν κυβερνήσεις, πρέπει να αποκτήσεις αρετή».
    Δημοκρατία υπάρχει όταν όλοι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και ίσοι.
Η ελευθερία πραγματώνεται όταν όλοι οι πολίτες και οι πολιτικοί είναι ίσοι απέναντι στον Νόμο, έχουν ίσα δικαιώματα να μετέχουν στα κοινά της Πολιτείας και ίσα καθήκοντα να πειθαρχούν στις αποφάσεις της πλειοψηφίας.
Ο πολίτης πρέπει να μάθει να κυβερνάται ώστε να κυβερνά καλά ως πολιτικός.
Ο Λαός είναι κυρίαρχος όταν η πλειοψηφία του ασκεί την εξουσία, αλλά την Δημοκρατία κυβερνά ο Νόμος.
Ο Νόμος, όμως, πρέπει να είναι ίσος προς όλους να είναι ορθός και να εφαρμόζεται έναντι όλων.
Δεν επιτρέπεται να υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της πλειοψηφίας ούτε των ισχυρών ούτε των φτωχών που διαμορφώνουν την πλειοψηφία.
Οι πολίτες είναι ελεύθεροι και ίσοι αλλά δεν είναι όλοι όμοιοι. Διακρίνονται κατ’ αξίαν και οι άξιοι «μετέχουν των τιμών», δηλαδή εκλέγονται στα αξιώματα. Κοινό καθήκον όλων είναι να φυλάττουν την Δημοκρατία, όπως το πλήρωμα φυλάγει το καράβι που υπηρετούν κατ’ αξίαν πολλοί ανόμοιοι με πειθαρχία και συνεργασία. Αλλιώς χάνεται το καράβι της Δημοκρατίας. Για να τραβάει μπροστά και να ωφελούνται όλοι, οι πολίτες και οι πολιτικοί πρέπει να εκφέρουν ορθή κρίση. Και ορθή κρίση σημαίνει ότι η ισότητα και η ελευθερία έχουν όρια. Όποιοι τα παραβούν, βλάπτουν το κοινό συμφέρον και τότε έχουμε φαύλη Δημοκρατία. Ορθή γνώμη, σύμφωνα με τον Σωκράτη, έχουν μόνον οι επαΐοντες, οι γνώστες ειδικοί.
    Όπου δεν κυριαρχούν οι Νόμοι, κυριαρχούν οι δημαγωγοί και τότε ο Λαός γίνεται συρφετός, πιο δεσποτικός από Μονάρχη, οπότε η Δημοκρατία γίνεται τυραννία, παρ’ ότι υπάρχει λαϊκή πλειοψηφία-αλλά εκμαυλισμένη.

Αναδημοσίευση από Ρουκουμουκου!

 

27/6/2016. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ (16/6-22/6/2016)

on Monday, 27 June 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Αχιλλέας Σαραντινός, Υπτγος ε.α., Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

27/6/2016. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   ΜΕΛΩΝ (16/6-22/6/2016)

EGPYTAIR
Εντοπίσθηκε και ανασύρθηκε (16/6) από βάθος 3.000μ, το μαύρο κουτί των συνομιλιών του πιλοτηρίου, που βρέθηκε διαλυμένο αλλά το τμήμα της μνήμης διασώθηκε. Την επομένη (17/6) ανασύρθηκε και το κουτί των τεχνικών ενδείξεων και αναμένεται η ανάκτηση των στοιχίων για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής της πτήσεως  με 66 θύματα.
Η άτρακτος του Α/Φ βρέθηκε κατακερματισμένη και διασκορπισμένη σε μεγάλη έκταση.

ΡΩΣΙΑ-ΑΠΟΚΛΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟΙΒΟΥ
Αιτία του αποκλεισμού της ρωσικης ομάδας στοίβου ήταν η διαπίστωση της χρίσεως απαγορευμένης ουσίας με την ανοχη ή την υπόδειξη της ομοσπονδίας στοίβου.
Το πρώτο καμπανάκι κτύπησε στο ΟΡΕΝ της Αυστραλίας (3/2016)όταν αποκλείστηκε, (για δύο χρόνια), η Μαρία Σαράποβα για χρήση της ουσίας NOTORIUS MELDONIUM που χρησιμοποιείται ως διεργερτικό-δυναμοτικό (κάτι σαν RedBull) στον ρωσικό στρατό και προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αθλήτριας η οποία έκανε μακροχρόνια χρήση του χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε προγενέστερα αντί-ντόπινγκ κοντρόλ της WADA,
Ακολούθησε και η ομάδα της Κένυας και τελικά αποφασίστικε οι αθλητές των δύο ομοσπονδιών να περάσουν.

26/6/2016. Σχέδια αποδόμησης του Χαλιφάτου

on Sunday, 26 June 2016. Posted in Διεθνείς Εξελίξεις και Στρατηγικές Εκτιμήσεις

Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, Γεωστρατηγικός αναλυτής, Ταξίαρχος ε.α., Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

26/6/2016. Σχέδια αποδόμησης του Χαλιφάτου

Αν και από τα μέσα του 2015 το Ισλαμικό Κράτος έχει απωλέσει μεγάλες περιοχές, εντούτοις εξακολουθεί να κατέχει και να ελέγχει εδάφη του βορειοδυτικού Ιράκ καθώς και της βόρειας και ανατολικής Συρίας. Βραχυπρόθεσμα δε ενδέχεται να υποστεί περαιτέρω συρρίκνωση και άλλων εδαφών, ένεκα των αντι-τζιχαντιστικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι δυνάμεις τόσο του υπό αμερικανική διοίκηση Δυτικού συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ, όσο και του ρωσο-σιιτικού συνασπισμού στη Συρία.

Πράγματι, τους τελευταίους 12 μήνες, το Ισλαμικό Χαλιφάτο απώλεσε περίπου το 50% του κατοικήσιμου εδάφους που  κατείχε στο Ιράκ και περίπου το 20% του αντίστοιχου εδάφους στη Συρία. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, χιλιάδες μαχητές του Abu Bakr al-Baghdadi έχασαν τη ζωή τους και ο αριθμό τους μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. Αντίστοιχα, μειώνεται τόσο το ηθικό των μαχητών, όσο και τα έσοδα του Χαλιφάτου.

Πέραν αυτών, στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών καταδεικνύουν ότι όλο και λιγότεροι ξένοι μαχητές επιχειρούν να ταξιδέψουν προς τη Συρία και το Ιράκ. Αντίθετα, περισσότεροι ταξιδεύουν προς τη Λιβύη, ενώ ένας αριθμός ξένων μαχητών προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, προκειμένου να μετακινηθεί προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με την εκτίμηση (Φεβρουάριος 2016) του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών (Office of the Director of National Intelligence - ODNI), από το 2012, περίπου 36.500 άτομα από περισσότερες από 100 χώρες ταξίδεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν ως μέλη διαφόρων ένοπλων ομάδων. Ο αριθμός αυτός περιλάμβανε περίπου 6.600 άτομα από Δυτικές χώρες (Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες). [1]

Οι δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από εκπαιδευμένους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή από «μοναχικούς λύκους» καταδεικνύουν τη μείζονα ασύμμετρη απειλή της οργάνωσης και μετριάζουν την αισιοδοξία της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με την πιθανή αποδόμησή της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο διευθυντής της CIA, John Brennan, αναφερόμενος δημόσια στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ότι η οργάνωση εφαρμόζει μια ατζέντα διεξαγωγής τρομοκρατικών ενεργειών στο εξωτερικό (εκτός Συρίας και Ιράκ), με αποτέλεσμα τη πρόκληση σημαντικού αριθμού ανθρώπινων απωλειών. [2] Από την πλευρά της, η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος ως «μείζονα παγκόσμια τρομοκρατική απειλή».


Τρέχουσες και επικείμενες επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ

Στα βορειοανατολικά της Συρίας, το Χαλιφάτο έχασε εδάφη από τον κουρδο-αραβικό συνασπισμό δυνάμεων που υποστηρίζεται από τις αεροπορικές δυνάμεις του Δυτικού συνασπισμού, ενώ στην περιοχή του Χαλεπίου και της Παλμύρας απώλεσε εδάφη από τις ρωσο-σιιτικές δυνάμεις. Τον Ιούνιο του 2016, χερσαίες τοπικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ διεξάγουν επιχειρήσεις με αντικειμενικό σκοπό την πλήρη αποκοπή της πρόσβασης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στα τουρκικά σύνορα και την αποδυνάμωση του θύλακα, γνωστού ως “Manbij pocket”, που διατηρούν στη βορειοδυτική Συρία. Επιπρόσθετα, οι εν λόγω τοπικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την επικείμενη επίθεση στην πόλη Raqqah, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Baghdadi.
 
Στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί ήττες από τις ιρακινές δυνάμεις στο Tikrit, το Baiji, το Sinjar, το Ramadi, το Hit, τη Haditha, το Rutbah και τις γύρω περιοχές. Ωστόσο, οι μαχητές του εξακολουθούν να κατέχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη, τη Μοσούλη, και να ελέγχουν περιοχές των επαρχιών Salahuddin, Νινευή και Anbar, από τις οποίες διεξάγουν επιδρομές. Στην παρούσα φάση, διεξάγονται επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην εκδίωξη των τζιχαντιστών από την πόλη Fallujah της επαρχίας Anbar και εφαρμόζεται σχέδιο απομόνωσης της Μοσούλης, με απώτερο στόχο την κατάληψή της στο άμεσο μέλλον. [3]

Γίνεται αντιληπτό ότι αφενός προετοιμάζεται η εφαρμογή σχεδίων αποδόμησης του Χαλιφάτου, αφετέρου συνεχίζονται οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τη συριακή κρίση, παρότι η εύθραυστη συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών έχει καταρρεύσει. Ανατολικότερα, το Ιράκ παραμένει βυθισμένο σε μια πολιτικο-δημοσιονομική κρίση, με τους Ιρακινούς πολιτικούς και φατρίες να ανταγωνίζονται και να υπόσχονται την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων για βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας, της παροχής υπηρεσιών, αλλά και την εξάλειψη της διαφθοράς.

Ενώ πράγματι έχει σημειωθεί πρόοδος στη συρρίκνωση των εδαφών που κατέχει και ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, εντούτοις ο ανταγωνισμός και η διχόνοια μεταξύ των τοπικών φορέων και στις δύο χώρες, καθώς και η παρεμβατική συμπεριφορά κρατικών και μη κρατικών περιφερειακών δρώντων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Hezbollah, των Ιρακινών και Σύριων Κούρδων, του Δυτικού στρατιωτικού συνασπισμού και χωρών του Κόλπου, έχουν δημιουργήσει επιπλοκές και καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης. Η κάθε πλευρά ενεργεί σχεδόν μονομερώς, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, να εξουδετερώσει τις απειλές που στρέφονται εναντίον της και να καθορίσει στο βαθμό του δυνατού το μέλλον των περιοχών που εγκαταλείπει το Χαλιφάτο.

Πάντως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απώλεια εδαφών στη Συρία και το Ιράκ δεν οδηγεί απαραίτητα στη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους. Οδηγεί όμως στην αποδόμηση της de facto κρατικής οντότητας που συνιστά το Χαλιφάτο και στην αποδυνάμωσή του ως τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, στην παρούσα φάση θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένος ο πολλαπλασιασμός τρομοκρατικών ενεργειών κυρίως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η διεξαγωγή παρατεταμένων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των μαχητών της οργάνωσης στη Λιβύη. Η ηγεσία του Χαλιφάτου, αντιλαμβανόμενη την επερχόμενη ήττα στα συρο-ιρακινά εδάφη, επιχειρεί να δημιουργήσει νέα μέτωπα, προκειμένου να μην απογοητεύσει τους μαχητές και υποστηρικτές του και κατ’ αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του στον παγκόσμιο τζιχάντ. 

[1] James R. Clapper, Director of National Intelligence, “Statement for the Record, Worldwide Threat Assessment of the US Intelligence Community, Senate Armed Services Committee”, February 9, 2016, p. 5
[2] Damian Paletta, The Wall Street Journal, “CIA Chief: Islamic State Has Developed ‘External Operations Agenda’”, November 16, 2015
[3] The White House, Office of the Press Secretary, “Press Briefing by Press Secretary Josh Earnest and Special Presidential Envoy for the Global Coalition to Counter ISIL, Brett McGurk”, June 10, 2016

<<  2 3 4 5 6 [78 9 10 11  >>