Οι Σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας

Νέο βιβλίο του ΕΛΙΣΜΕ

Υπό εκτύπωση

Ομιλία Α. Δρίβα & Π.Σταμπολή: Οι Ψυχολογικες Επιχειρήσεις της Τουρκίας - Τρόποι Αντιμετώπισης

 Πατήστε επάνω στην εικόνα για να δηλώσετε συμμετοχή

Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

2015-05-17. Λαθρομετανάστευση = Ασύμμετρη Απειλή

on Sunday, 17 May 2015. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Γράφει ο Ιωάννης Κολομβάκης, Ταξχος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2015-05-17.  Λαθρομετανάστευση = Ασύμμετρη Απειλή

Από 3ετίας και πλέον ο γράφων είχε αναφερθεί από τις σελίδες του περιοδικού «Επίκαιρα» (τ. 151) στη φύση και τα είδη των «Ασύμμετρων Απειλών», μεταξύ των οποίων είχε συμπεριλάβει τις Μαζικές Μετακινήσεις (ομοεθνών) ομάδων πληθυσμών από φτωχές ή υποανάπτυκτες (κυρίως ασιατικές ή αφρικανικές) κατά κανόνα χώρες, σε συγκεκριμένους (ευρωπαϊκούς) προορισμούς με σχετική ανεκτικότητα, αδράνεια διαδικασιών – μηχανισμών, ή ανοχή και απραξία σε τέτοια φαινόμενα Μετακινήσεων Πληθυσμών, αλλά και την Αθρόα ή Ομαδική σταδιακή συν τω χρόνω Λαθρομετανάστευση και Μαζική Παράνομη Μετεγκατάσταση, Κατάληψη και Παραμονή, σε άλλες περιοχές ή χώρους πρόσφορους γι’ αυτό.

ΕΔΩ! η συνέχεια.

2015-05-02. Επικοινωνιακή νίκη της τρομοκρατίας

on Saturday, 02 May 2015. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2015-05-02. Επικοινωνιακή νίκη της τρομοκρατίας

Η τρομοκρατία έχει εγκατασταθεί στη ζωή μας για τα καλά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και μετά. Φυσικά η τρομοκρατία  προϋπήρχε του 2001 αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος κάθε πολέμου, κάθε σύγκρουσης και κάθε βίαιης συμπεριφοράς πολύ πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού. 
Ως τρομοκρατία ορίζεται η χρήση προσχεδιασμένων βίαιων ενεργειών (ή η απειλή χρήσης τους) που στοχεύει κυρίως μη μάχιμους στόχους, απειλώντας την ασφάλειά τους, με σκοπό να δημιουργηθεί φόβος και ανασφάλεια ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη ενός πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού σκοπού. Βέβαια οι έννοιες του τρομοκράτη και της τρομοκρατικής ενέργειας είναι αμφιλεγόμενες και χρησιμοποιούνται κατά κόρο για να χαρακτηρίσουν τις αντίπαλες παρατάξεις. Σύνηθες το φαινόμενο, οι πρώην τρομοκράτες να μεταλλάσσονται σε συστημικές δυνάμεις και σε αναγνωρισμένα καθεστώτα. Σκοπός του σύντομου αυτού κειμένου δεν είναι να προσδιορίσει την έννοια της τρομοκρατίας ούτε να ομαδοποιήσει τις αποκαλούμενες σήμερα τρομοκρατικές οργανώσεις. Για τις δυτικές (αλλά και ασιατικές) κοινωνίες, σήμερα η απειλή της τρομοκρατίας προέρχεται κυρίως από τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις που στο όνομα της θρησκευτικής πίστης έχουν εξαπολύσει σειρά βίαιων ενεργειών στρεφομένων κυρίως κατά μη στρατιωτικών στόχων παγκοσμίως. Στόχος αυτών των πράξεων, όπως προαναφέραμε, είναι η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και φόβου που θα επηρεάσει την ψυχολογία του στόχου και θα τον οδηγήσει σε ανασφάλεια, σε ψυχολογικό κλονισμό, σε σταδιακή απροθυμία αντίστασης και στην τελική παράδοση. Ένας από τους πρώτους στόχους των τρομοκρατών είναι η προβολή τους μέσω των ΜΜΕ, δηλαδή η επικοινωνιακή τους προβολή. Με στρατιωτικούς όρους αναφερόμαστε σε ενέργειες πληροφοριακού πολέμου (information warfare) που εστιάζεται στις ψυχολογικές επιχειρήσεις (psychological operations) χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα των ΜΜΕ.
Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα οι εξτρεμιστές ισλαμιστές τρομοκράτες έχουν καταγάγει σημαντικές επιτυχίες μέσω ενός καλοσχεδιασμένου σχεδίου και επαγγελματικής εφαρμογής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα στις Άλπεις. Ενώ ακόμη δεν είχε εντοπιστεί η ακριβής θέση της συντριβής, τα ΜΜΕ ανέφεραν την τρομοκρατική εκδοχή ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Δυστυχώς, η προβολή μια τρομοκρατικής ενέργειας αποσπά μεγαλύτερη τηλεθέαση και δημιουργεί μεγαλύτερο κλονισμό από ένα τραγικό δυστύχημα. Το μειονέκτημα αυτό της επικοινωνιακής υπερβολής και συχνά μονοδιάστατης προβολής γεγονότων των ευημερουσών αλλά συνάμα ανασφαλών δυτικών κοινωνιών, το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται κατάλληλα οι τρομοκράτες Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις προσπάθησαν άμεσα να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά το γεγονός παρουσιάζοντας τον αυτόχειρα ως «μάρτυρα» τους και προσδίδοντας θρησκευτικά κίνητρα στην ανεξήγητη και αυτοκτονική πράξη του, καίτοι από τις πρώτες ενδείξεις δεν διαφαίνεται μια τέτοια σύνδεση και μάλλον δεν θα αποδειχθεί και στο μέλλον.
Η αναφορά των ΜΜΕ σε ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια, άρα και ο αντίστοιχος φόβος, ακολουθούν κάθε τραγικό γεγονός που σημαδεύει την καθημερινότητα μας, αποδίδοντας μια υπερβολική και ανύπαρκτη δύναμη και διάσταση στους κάθε είδους τρομοκράτες. Ακόμη και η αποκάλυψη των πραγματικών αιτίων της καταστροφής δεν είναι πάντα αρκετή και θεωρείται ως μια προσπάθεια συγκάλυψης των «πραγματικών» αιτίων (τρομοκρατίας) από τις αρχές. Βέβαια, η υπερπροβολή των τρομοκρατικών ενεργειών εγείρει εικασίες και για άλλα κίνητρα που αποδίδονται πολλάκις και στους κάθε είδους αντίπαλους της τρομοκρατίας.
Αναμφισβήτητα όμως, οι εξτρεμιστές έχουν πετύχει ένα από τους βασικούς τους στόχους: να σκορπίσουν τον τρόμο στις «παρηκμασμένες» δυτικές κοινωνίες οι οποίες, συνειδητά ή ασυνείδητα, σε κάθε πράξη βίας ή καταστροφής, αναζητούν άμεσα την απάντηση σε τρομοκρατική ενέργεια. Αυτή όμως είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία των τρομοκρατών καθόσον έχουν πετύχει να τρομοκρατήσουν τους αντιπάλους τους και -ως γνωστόν- ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Η αντιμετώπιση αυτού του υπαρκτού προβλήματος όμως δεν επιτυγχάνεται με κατασταλτικά μέτρα. Αντιθέτως, προϋποθέτει την ευρύτερη θωράκιση των κοινωνιών μας σε σωστές βάσεις αξιών, αντιλήψεων και πληροφόρησης.
Αναδημοσίευση από το περιοδικό Νέα Πολιτική

2015-04-22. Οι λαθρομετανάστες, ο δημογραφικός κίνδυνος και το ανθρωπιστικό καθήκον

on Wednesday, 22 April 2015. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Γράφει ο Δρ Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Συνεργάτης μας.

2015-04-22.  Οι λαθρομετανάστες, ο δημογραφικός κίνδυνος και το ανθρωπιστικό καθήκον

Εύκολα πολλοί υποστηρίζουν, στα τηλεοπτικά παράθυρα, την αναχαίτιση του κύματος των λαθρομεταναστών. Δύσκολα όμως μπορεί μία κυβέρνηση να την οργανώσει και να την εκτελέσει με επιτυχία στην πράξη.
Και, βεβαίως, ακόμη πιο αδιανόητο είναι να αφήσει δυστυχισμένα ανθρώπινα όντα να θαλασσοδέρνονται και να πνίγονται στην θάλασσα. Αυτή είναι και η διαφορά του πολιτισμού από την κτηνωδία.
Ασφαλώς, θα πουν πολλοί, οι  λαθρομετανάστες αποτελούν κίνδυνο για τις δημογραφικές ισορροπίες μιας Ευρώπης που γερνάει. Αν συνεχιστεί η μαζική μετακίνηση πληθυσμών από την Ασία και την Αφρική προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, η τελευταία σε λίγες δεκαετίες θα αποτελεί μία βασικά τριτοκοσμική περιοχή, από την οποία θα έχουν εξαφανιστεί ο πολιτισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ορθού λόγου, των ελευθεριών και της δημοκρατίας. Κανείς δεν θέλει μία Ευρώπη που θα μοιάζει με ένα μεγάλο πχ. Πακιστάν, μία Ευρώπη όπου οι γυναίκες θα φορούν μπούργκα, τα κορίτσια δεν θα πηγαίνουν σχολείο, οι μοιχαλίδες θα λιθοβολούνται μέχρι θανάτου, και οι κλέφτες θα τιμωρούνται με αποκοπή του χεριού τους. Οι Ευρωπαίοι αγωνίστηκαν επί αιώνες για να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους. Αν συνεχιστεί η εισροή μεταναστών, ο πολιτισμός μας θα εξαλειφθεί.
Αλλά ο ίδιος αυτός πολιτισμός, που δεν θέλουμε να σαρωθεί από τους λαθρομετανάστες, επιτάσσει την ανθρώπινη μεταχείρισή τους. Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, η παροχή ασύλου και επιδομάτων, δημιουργήθηκαν σε αυτήν την ανθρωπιστική λογική. Αλλά είναι πια φανερό ότι δεν αρκούν. Τα μεταναστευτικά κύματα είναι πια τεράστια και μη διαχειρίσιμα με τις γνωστές συμβατικές μεθόδους. Εξάλλου, αυξάνεται συνεχώς η αντίδραση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι στρέφονται σε ακροδεξιές λογικές. Οπότε, τα όρια των μηχανισμών που συγκροτήθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές εισροές έχουν πλέον φτάσει τα όριά τους και απαιτείται μία νέα αντίληψη, που να συνδυάζει τον ανθρωπισμό με την δραστική προστασία του ευρωπαϊκού κόσμου από την δημογραφική κατάρρευση και υποκατάσταση από αλλογενείς πληθυσμούς.
Είναι μια δύσκολη εξίσωση, αλλά έχει μια (δύσκολη αλλά ριζική) λύση: την παροχή βοήθειας στις υπανάπτυκτες χώρες και την δικαιότερη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των γεννήσεων, ώστε να θεραπευθεί η πηγή της λαθρομετανάστευσης και να συγκρατηθούν οι ανθρώπινες δεξαμενές που υπερχειλίζουν και στέλνουν το δημογραφικό τους πλεόνασμα στον ανεπτυγμένο βορρά.
Μέχρι τότε, θα πρέπει να βαδίζουμε στην λεπτή ισορροπία μεταξύ της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσέχοντας να μην ακυρώσουμε ούτε την μια ούτε την άλλη.

2014-08-15. ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.BOMBA ETOIMH NA EKΡΑΓΕΙ.

on Friday, 15 August 2014. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης, Αντγος ε.α., Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

2014-08-15. ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.BOMBA ETOIMH NA EKΡΑΓΕΙ.

Η  λαθρομετανάστευση,  ορίζεται ως  η συστηματική παράνομη/παράτυπη  είσοδος μεγάλου αριθμού μεταναστών, η οποία ουσιαστικά αρχίζει για την Ελλάδα με την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων το 1989.

Διαβάστε ΕΔΩ! τη συνέχεια!

ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ B΄ («Η Ελλάς, αλώθηκε από τους Ρωμαίους, αλλά κατέκτησε τη Ρώμη, (Κικέρων, Ρωμαίος ρήτωρ)»)

on Thursday, 28 November 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Γράφει ο Ανδρέας Κατσίφας, επίτιμος Αρεοπαγίτης

ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ B΄ («Η Ελλάς, αλώθηκε από τους Ρωμαίους, αλλά κατέκτησε τη Ρώμη, (Κικέρων, Ρωμαίος ρήτωρ)»)

Ανδρέας Κατσίφας
Επίτιμος Αρεοπαγίτης
ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ Β΄
Η Ελλάς, αλώθηκε από τους Ρωμαίους, αλλά κατέκτησε τη Ρώμη, (Κικέρων, Ρωμαίος ρήτωρ)
Αν ήρθαν Σλάβοι (στην Ελλάδα) απήλθον, αν έμειναν τινές εξελληνίσθησαν, αν κατεστράφησαν αιωνία αυτών η μνήμη (Δ. Καμπούρογλου, ιστοριοδίφης, ακαδημαϊκός).
Η Θρησκεία για τους Έλληνες είναι μια εθνική παράδοση (Andre Mirabel, Γάλλος περιηγητής και Henri Belle, Γάλλος διπλωμάτης, 19ος αιώνας).
*****************************
Στο προηγούμενο τεύχος του φιλόξενου αυτού περιοδικού έθεσα το λίαν επίκαιρο, κρίσιμο και φλέγον θέμα της υπάρξεως μεγάλου αριθμού προσφύγων, οικονομικών και μη, στη χώρα μας και της νομοθετικής ρυθμίσεως των ανακυπτόντων προβλημάτων με την έκδοση του καλούμενου αντιρατσιστικού νόμου και της μεταρρυθμίσεως της περί απονομής της ελληνικής ιθαγένειας (ορθότερα της ελληνικής υπηκοότητας) στους στην Ελλάδα αθρόως εισρεύσαντες ξένους προς μόνιμη ή πρόσκαιρη εγκατάσταση. Στο ίδιο δημοσίευμα ανέλυσα, υποθέτω επαρκώς, την έννοια και τη σημασία για τη ρύθμιση, των παρεξηγημένων αρχαίων ρήσεων «πας μη Έλλην βάρβαρος» και «Έλληνες οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας». Το θέμα είναι τεράστιο και δεν μπορεί να εξαντληθεί εύκολα. Για το λόγο αυτό επιχειρώ τώρα να παρουσιάσω με τη δυνατή συντομία τις στην αρχή του παρόντος ρήσεις διακεκριμένων ανδρών και τη σημασία τους για τη συνέχιση της ελληνικότητας αυτής της χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ! όλόκληρο το άρθρο.

ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ Α΄ («Πας μη Έλλην βάρβαρος» ή «Έλληνες οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας» ;)

on Friday, 04 October 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Γράφει ο Ανδρέας Κατσίφας, επίτιμος Αρεοπαγίτης

ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ Α΄ («Πας μη Έλλην βάρβαρος» ή «Έλληνες οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας» ;)

Μέσα στα πολλά προβλήματα που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα από έξη και πλέον έτη, υπάρχει και αυτό του μεταναστευτικού, λόγω της ύπαρξης εκατομμυρίων αλλοδαπών, που έχουν κατακλύσει την πατρίδα μας με τάση συνεχούς αυξήσεως, ως συνέπεια των ταραχών σε γειτονικές και μη χώρες όπως η αποκαλούμενη αραβική άνοιξη. Ανακύπτει  το θέμα αν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης των ξένων από την ελληνική κοινωνία και δυνατότητα αυτών να προσαρμοσθούν στα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό και γενικά στον ελληνικό τρόπο ζωής.

Διαβάστε ΕΔΩ! όλόκληρο το άρθρο.

Οι εξελισσόμενες μέθοδοι της λαθρομετανάστευσης

on Sunday, 15 September 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Γράφει ο Ιωάννης Μιχαλέτος

Οι εξελισσόμενες μέθοδοι της λαθρομετανάστευσης

Οι λαθραίες, δηλαδή οι παράνομες και μη επισήμως δηλωμένες διαδρομές των μεταναστών από την Ανατολή προς την Ελλάδα και μετέπειτα στην Ε.Ε, εξελίσσονται αναλόγως των εποχικών τάσεων και εξαρτώνται από παράγοντες όπως: Πίεση των αρχών ασφαλείας των συνόρων, αλλαγές στη νομοθεσία, οικονομικές ευκαιρίες ή μη, ποσοστά κέρδους των κυκλωμάτων διακίνησης ακόμα και από εποχικούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες.

Η Μαφία της Αδριατικής

on Sunday, 15 September 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Γράφει ο Ιωάννης Μιχαλέτος

Η Μαφία της Αδριατικής


Το RIMSE κατά περιόδους παρουσιάζει θεματικές και αναλύσεις σε ευρύτερα θέματα ασφάλειας πέρα από αυτών του «Εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Ν.Α Ευρώπη». Το παρόν κείμενο καταγράφει στοιχεία για τις οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις του Μαυροβουνίου με σχετικές αναφορές Ελληνικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο!

Φάκελος:Τσάμηδες

on Friday, 05 July 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

του Ιωάννη Μιχαλέτου

Φάκελος:Τσάμηδες

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οργανώσεις Τσάμηδων χρησιμοποιούνταν από τα Τίρανα σε περιόδους κρίσης με την Ελλάδα, ως ένας ελάχιστος μοχλός πίεσης με πενιχρά αποτελέσματα, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει τελεσιδικήσει με τον πλέον αρμόδιο και επίσημο τρόπο από τα μέσα της δεκαετίας του ’40.

Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ!

Αλβανικό οργανωμένο έγκλημα εν Ελλάδι

on Wednesday, 03 July 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

του Ιωάννη Μιχαλέτου

Αλβανικό οργανωμένο έγκλημα εν Ελλάδι

Το παρακάτω κείμενο παρουσιάζει με επιγραμματικό τρόπο την εξάπλωση τη σημερινή εποχή του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα και κυρίως τους κινδύνους που εγκυμονούνται εξ'αυτού σε ότι αφορά θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ!

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΩΣ, ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Written by ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ on Tuesday, 04 June 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια, Απόψεις - Προτάσεις Μελών

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΩΣ, ΤΟΥ  ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Η διαρκής εισροή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στην χώρα μας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ανθρωπιστικά όρια και επηρεάζει πλέον την καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες είναι οικονομικοί πρόσφυγες, κάποιοι υπήρξαν πράγματι πολιτικοί πρόσφυγες ενώ αρκετοί έγιναν αντικείμενα εκμεταλλεύσεως και δημιουργίας πλούτου από συμπολίτες μας. Το γεγονός αυτό δεν μεταβάλλει την διαπίστωση της ανασφάλειας και έντονης ανησυχίας των Ελλήνων για το μέλλον τους.

Η Ελλάδα και η διπλωματία της λαθρομετανάστευσης

on Sunday, 28 April 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης. Ισλαμολόγος - Ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής

Η Ελλάδα και η διπλωματία της λαθρομετανάστευσης

Το σημερινό φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης Μουσουλμάνων από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη δεν είναι καινούριο. Είναι όμως σπάνιο σε μέγεθος και δυναμική αλλά και τρόπο εκδήλωσης, δεδομένου ότι η μετακίνηση λαμβάνει χώρα σχετικά ανώδυνα και αθόρυβα, συγκριτικά με άλλες εποχές, όταν χαρακτηριζόταν από επώδυνες, χρόνιες και εκτεταμένες πολεμικές συγκρούσεις.

Αν θέλετε να διαβάστε ολόκληρο το άρθρο κλικ ΕΔΩ!

Το Μεταναστευτικό και η Εθνική Ασφάλεια

on Thursday, 25 April 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια, Σώματα Ασφαλείας - Πολιτική Προστασία

Υπό Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α. Π. Λάγγαρη. Πρώην Υποδιευθυντού Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ΕΛ.ΑΣ

Το Μεταναστευτικό και η Εθνική Ασφάλεια

ή

(Το Μεταναστευτικό εφ΄όλης της ύλης)

Σκοπός

Σκοπός της παρούσης εισήγησης που βασίζεται σε σχετική μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ) προσαρμοσμένης στις μετέπειτα μεταβληθείσες συνθήκες και νεώτερα προκύψαντα στοιχεία, είναι η ανάλυση του Μεταναστευτικού και ειδικότερα του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης όπως παρουσιάζεται την τελευταία περίπου 20ετία στην χώρα μας, των κυρίων αιτιών που την προκαλούν καθώς και των επιπτώσεών της στην Εθνική μας Ασφάλεια με την ευρεία έννοια του όρου, ήτοι, Εθνική Συνοχή, Κοινωνική Συνοχή, Εθνική Άμυνα, Οικονομία, Δημογραφικό, Διεθνείς Επιπτώσεις και οι υποκατηγορίες αυτών.

Αν θέλετε να διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, κλικ την εικόνα!

 

Το Μεταναστευτικό σε σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν – Δουβλίνο 2 και Άσυλο

on Wednesday, 24 April 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Του Αντιστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α ΠΑΥΛΟΥ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το Μεταναστευτικό σε σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν – Δουβλίνο 2 και Άσυλο

Συμφωνία του Σένγκεν καλείται η συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου ανάμεσα σε πέντε κράτη μέλη των  Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία,  Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Περαιτέρω, στις 19 Ιουνίου 1990 υπεγράφη εκ νέου στο Σένγκεν η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική Συμφωνία. Η εν λόγω συνεργασία εκινείτο σε καθαρά διακυβερνητικό επίπεδο και εκτός του θεσμικού πλαισίου των ΕΚ, μέχρι τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης του Άμστερνταμ 1Μαΐου 1999.

Αν θέλετε να διαβάστε ολόκληρο το αρθρο, κλικ την εικόνα!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Οι ολιγοήμερες άδειες εξόδου βαρυποινιτών των φυλακών, εισιτήριο επιστροφής στο έγκλημα

on Saturday, 23 February 2013. Posted in Δημογραφικό - Μετανάστευση - Οργανωμένο Έγκλημα - Τάξη - Ασφάλεια

Του Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α. Π. ΛΑΓΓΑΡΗ, Πρώην Υποδιευθυντού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Οι ολιγοήμερες άδειες εξόδου βαρυποινιτών των φυλακών, εισιτήριο επιστροφής στο έγκλημα

Το περιστατικό Μ. Μακρυγιάννη

Το πρόσφατο νέο κρούσμα παραβίασης των όρων της πενθήμερης άδειας βαρυποινίτη κρατουμένου φυλακών, επαναφέρει στο προσκήνιο για πολλοστή φορά ένα προκλητικά επαναλαμβανόμενο «άγος» του σωφρονιστικού μας συστήματος, το οποίο όλοι, αν και το αποδοκιμάζουν, ουδείς όμως έχει τη διάθεση εκ των αρμοδίων να το αντιμετωπίσει στην ουσία του αποτελεσματικά.

<<  1 2 3 [45  >>