Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

TA ‘’EΥΑΓΓΕΛΙΚΑ’’

on Thursday, 02 January 2014. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Του Ευαγγέλου Γριβάκου, Αντγου ε.α., Νομικού

TA ‘’EΥΑΓΓΕΛΙΚΑ’’

Στο λυκαυγές του 20ου αιώνα – αρχές Νοεμβρίου του 1901 -  η Αθήνα  συγκλονίστηκε από πολυήμερες και αιματηρές ταραχές οι οποίες έμειναν στην Ιστορία με την ονομασία «Ευαγγελικά» (ή «Ευαγγελιακά») και  ξέσπασαν όταν η  εφημερίδα «Ακρόπολις» άρχισε  να δημοσιεύει περικοπές των  Ιερών Ευαγγελίων μεταφρασμένες στην δημοτική γλώσσα από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

Διαβάστε όλο το κείμενο ΕΔΩ!

O ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

on Tuesday, 17 December 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Γράφει ο Ευάγγελος Γριβάκος, Αντιστράτηγος ε.α-νομικός, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 72 ετών από τον θάνατο του.

O  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

Οι απαρχές και το πέρας μιας λαμπρής στρατιωτικής σταδιοδρομίας. Ο Ιωάννης Μεταξάς γεννήθηκε το 1871 στην Ιθάκη και εξήλθε από την Σχολή Ευελπίδων το 1890, ως Ανθυπολοχαγός του Μηχανικού. Ελαβε μέρος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, μετείχε και των δύο βαλκανικών πολέμων στο επιτελείο του Αρχιστρατήγου Διαδόχου Κωνσταντίνου και, υπό την ιδιότητά του αυτή, υπέγραψε  μαζί με τον Βίκτωρα Δούσμανη, το Πρωτόκολλο Παραδόσεως της Θεσσαλονίκης από τον Ταξίν Πασά, την 26η Οκτωβρίου 1912.

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρο το άρθρο.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Written by ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ on Tuesday, 26 November 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Αντιναύαρχος Β. Μαρτζούκος Π.Ν., Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την επαναφορά του ανδριάντα του Θεμιστοκλή στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Επισημαίνεται ότι το προφορικό σχετικό αίτημά μου προς τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ε. Αποστολάκη Π.Ν. και η αιτιολόγηση αυτού, έγινε ευθέως κατανοητή και αποδεκτή, οι δε ενέργειες μεταφοράς του ανδριάντος υπήρξαν άμεσες. Ευχαριστώ επίσης τον Διοικητή της Σ.Ν.Δ. Υποναύαρχο Ι. Μαϊστρο Π.Ν., για την ανάλογη κατανόηση και προθυμία του.
Για την ιστορία, ο ανδριάντας του Θεμιστοκλή φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Κο Χ. Λαζαράκη και τοποθετήθηκε επισήμως στην Σ.Ν.Δ., τον Μάρτιο του 2006, προκειμένου να καλύψει, σε συμβολικό επίπεδο, ένα ιστορικό κενό τουλάχιστον 2500 ετών, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ανδριάντες και προτομές της Σ.Ν.Δ., καλύπτουν την περίοδο από το 1821 και εντεύθεν.  Σκοπός της επιλογής του Θεμιστοκλή, ιδρυτού της στρατηγικής της θαλασσίας ισχύος, νικητού της ναυμαχίας της Σαλαμίνος, υπευθύνου για την μετατροπή των Αθηνών σε ναυτική υπερδύναμη και προσωπικότητος διεθνούς εμβέλειας, ήταν και είναι η καθημερινή επαφή και γαλούχηση των αυριανών ηγητόρων του Π.Ν. με κατάλληλο πρότυπο. Θεωρείται βέβαιο ότι εάν η Ιστορία άλλων κρατών περιείχε ανάλογη προσωπικότητα, οι αντίστοιχες Σ.Ν.Δ. θα τον τιμούσαν πολλαπλώς και θα εκμεταλλεύοντο την διεθνή του λάμψη για διπλωματικούς λόγους καθώς και για λόγους προβολής.
Ατυχώς περί τα τέλη του 2008 και για λόγους ανεξήγητους έως σήμερα, διεκόπη η καθημερινή οπτική επαφή των Ναυτικών Δοκίμων με τον Θεμιστοκλή, διότι ο ανδριάντας μεταφέρθηκε στην γειτονική υπηρεσία της Ναυτικής Διοικήσεως Αιγαίου (ΝΔΑ). Ουδέποτε εδόθη ικανοποιητική ορθολογική ερμηνεία (επίσημη ή ανεπίσημη) δικαιολογούσα την εν λόγω ενέργεια. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι σε σχετική επερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων (25 – ΦΕΒ – 2009), ο τότε ΥΕΘΑ (προφανώς με εισήγηση της τότε φυσικής ηγεσίας του Π.Ν.) απαντούσε ότι η μετακίνηση του ανδριάντα αποσκοπούσε στο να είναι ορατός από τα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμπορικά πλοία της ακτής Ξαβερίου (δικαιολογία ψευδής, διότι ο ανδριάντας στην νέα του θέση έστρεφε τα νώτα του προς την κατεύθυνση αυτή) και επίσης στο να είναι ορατός από τους Ναυτικούς Δοκίμους κατά την επιβίβαση και αποβίβασή τους σε εκπαιδευτικούς πλόες (δικαιολογία αφελής, διότι στην Σ.Ν.Δ. τον αντίκρυζαν καθημερινά, ενώ οι πλόες πραγματοποιούντο λίγες φορές ετησίως).
Ευτυχώς μετά από την εύστοχη παρέμβαση της σημερινής ηγεσίας του Π.Ν.,  ο Θεμιστοκλής επέστρεψε στην οικία του και έλαβε την αρμόζουσα θέση ανάμεσα στους ζωντανούς συνεχιστές των ναυτικών μας παραδόσεων. Ελπίζω η μεταθανάτια περιπέτεια του μεγάλου Έλληνος προγόνου μας να τελειώνει εδώ και να μην πέσει ξανά θύμα ατυχών επιλογών ή «ρωμαίϊκων», μικρόψυχων μεθοδεύσεων. Εύχομαι τέλος η Σ.Ν.Δ. να αποτελέσει, στο εξής,  το επίκεντρο του επετειακού εορτασμού της διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος ναυμαχίας της Σαλαμίνος, με ανάλογη προβολή και διπλωματική εκμετάλλευση.

Από την Λωζάννη στο παρόν

on Saturday, 02 November 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Δρ Μελέτης Μελετόπουλος, Πηγή το περιοδικό 'Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ'

Από την Λωζάννη στο παρόν

Το 1923 είχε μόλις τελειώσει μία δεκαετής ελληνοτουρκική τιτανομαχία, που μετέβαλε την αχανή Οθωμανική Αυτοκρατορία σε ένα μεσαίου μεγέθους κράτος της Μέσης Ανατολής και την μικροσκοπική Ελλάδα σε μία επίσης μεσαίου μεγέθους χώρα των Βαλκανίων. Είχε προηγηθεί το 1921 η διέλευση του Σαγγάριου από τον Ελληνικό στρατό, καί τότε φάνηκε ότι ήταν πολύ κοντά η ολοκληρωτική εξάλειψη του τουρκικού ποράγοντος από την παγκοσμία ιστορία και η άρση του 1453. Ακολούθησε το δραματικό 1922, όταν χάθηκε το μικρασιατικό σκέλος του Ελληνισμού, με εκατομμύρια θύματα και πρόσφυγες. Τελικά, η ισορροπία επιτεύχθηκε στις ασιατικές όχθες του Αιγαίου, όπου σταμάτησαν οι κεμαλικές ορδές μπροστά στην θάλασσα.

Διαβάστε ΕΔΩ! όλο το κείμενο.

26 Οκτωβρίου 1912. Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

on Monday, 28 October 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Επιμέλεια, Ευριπίδης Μπίλλης, Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

26 Οκτωβρίου 1912.  Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

26 Οκτωβρίου 1912.  Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Α. Φωτογραφίες
Β. Το χρονικό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό στρατό σύμφωνα με τον Βρετανό ανταποκριτή των TIMES Κρόφορντ Πράις (26 Οκτωβρίου 1912)    (Υπό Κρόφορντ Πράις, ειδικού απεσταλμένου εφημερίδος «Times»)
Γ. ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δ. Το πρωτόκολλο της παράδοσης

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρο το κείμενο!

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ

on Friday, 25 October 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Γράφει ο Δημήτρης Μπάκας, Αντγος ε.α.

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ

 « Μόνο ένα λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα,
  μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του εικοσιένα»
                   Κωστής Παλαμάς 1940

Ζούσε τις μεγάλες εκείνες μέρες ο εθνικός ποιητής, ο βάρδος της φυλής μας και όταν τον ρώτησαν, πως θα μπορούσαν να αντισταθούν σε δυο αυτοκρατορίες είπε τον  παραπάνω σοφό λόγο. Και ΕΚΕΙΝΟΙ ήπιαν από το άκρατο κρασί της ομόνοιας. Μέθυσαν, ενθουσιάσθηκαν εκστατικά και φώναξαν με μια στεντόρεια φωνή το αθάνατο ΟΧΙ.
Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρο το κείμενο.

 

Η ασύγκριτη ομορφιά της ελληνικής γλώσσας

on Tuesday, 22 October 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Επιμέλεια Π. Γιαννακόπουλος, Ταξίαρχος ε.α.

Η ασύγκριτη ομορφιά της ελληνικής γλώσσας

Η ασύγκριτη ομορφιά της ελληνικής γλώσσας και το  μεγαλείον που ακτινοβολεί ανά τους αιώνες στους λαούς της οικουμένης

«Ει θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται»
 (Κικέρων, 106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός)

Διαβάστε ΕΔΩ! την σεναριακή προαποτύπωση

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ: Η ΑΝΔΡΑΓΩΓΙΑ

on Friday, 04 October 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Γράφει ο Δημήτρης Μπάκας, Αντγος Ε.Α.

Η   ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ:   Η  ΑΝΔΡΑΓΩΓΙΑ

Κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας η απέραντη πολυπλοκότητα. Η κοινωνία μας έχει «μαζικό» χαραχτήρα. Η δημοκρατία από τη φύση της είναι πολύπλοκο πολίτευμα με σύνθετες σχέσεις και απαιτήσεις. Οι πηγές πληροφοριών άπειρες. Η διάδοσή τους ακαριαία. Η προσέγγιση της αλήθειας είναι σχεδόν αδύνατη. Και οι  ειδικοί ακόμη, δεν  μπορούν να περιγράψουν με σαφήνεια και ακρίβεια το όλο μιας κατάστασης. Νομίζουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τα θέματα, αλλά αυτό συνήθως είναι μια πλάνη. Το άτομο, ονομαστικά ελεύθερο, πρακτικά είναι δέσμιο των ανεξάντλητων επιλογών. Αισθάνεται  απομονωμένο , παρά το ότι ζει σε μεγάλους ανθρώπινους σχηματισμούς. Η αίσθηση του χρόνου έχει αλλάξει, τα θέλουμε όλα «εδώ και τώρα». Η ωρίμαση άγνωστη.  Η αβεβαιότητα είναι, ουσιαστικά η μόνη βεβαιότητα ! Πλήρης σύγχυση και ανημποριά. Οι «σωτήρες» που αναζητούμε, τη μια στιγμή, μετατρέπονται γρήγορα σε  επάρατους  «δαίμονες».

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρο το κείμενο.

Η μονοπολιτισμικότητα της Αρχαίας Ελλάδος και του Βυζαντίου

on Tuesday, 01 October 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Ενδιαφέρον άρθρο της Κυρίας ΑΡΒΕΛΕΡ

Η μονοπολιτισμικότητα της Αρχαίας Ελλάδος και του Βυζαντίου

Το Βυζάντιο, είπε, ήταν μεν πολυεθνικό, αλλά μονοπολιτισμικό, είχε μόνο τον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι η διαπρεπής βυζαντινολόγος μάς έδωσε και το μυστικό της επιβιώσεως ενός κράτους επί 1100 χρόνια. Τα μονοπολιτισμικά κράτη έχουν μέλλον, τα πολυπολιτισμικά διαλύονται είτε ειρηνικά είτε με τη βία των όπλων. Θυμηθείτε την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, παρατηρήστε τα διαλυτικά φαινόμενα στα Σκόπια (μουσουλμάνοι Αλβανοί κατά Χριστιανών Σλάβων), ακόμη και στο Βέλγιο (οι Ολλανδόφωνοι Φλαμανδοί θέλουν να αποσχισθούν από τους γαλλόφωνους Βαλλόνους).

Μπορεί μία κοινωνία σήμερα να αντέξει ένα συγκεκριμένο -όχι απεριόριστο- αριθμό μεταναστών από άλλες χώρες, αλλά πρέπει να τους ενσωματώνει σε ένα και μοναδικό πολιτιστικό πρότυπο. Ο μονοπολιτισμός σώζει τις κοινωνίες, διατηρεί τις ισορροπίες και απομακρύνει τη διάσπαση και την γκετοποίηση.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν διδασκόμαστε από την Ιστορία. Αντί να θαυμάζουμε το μονοπολιτισμικό Βυζάντιο (Ρωμανία) έχουμε διδαχθεί από ξενόφερτες προπαγάνδες και από θορυβώδεις μειοψηφίες να υμνούμε την πολυπολιτισμικότητα. Κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν άκριτα στη χώρα μας πρότυπα κοινωνιών που δεν έχουν καμμία σχέση με την ιστορία μας, την ψυχοσύνθεσή μας, τις κοινωνικές ανάγκες μας.

Το πολυπολιτισμικό πρότυπο δοκιμάσθηκε στις ΗΠΑ που είναι εξ ολοκλήρου χώρα μεταναστών. Στην Ευρώπη οι σοβαρές χώρες καταπολεμούν την πολυπολιτισμικότητα και μιλούν για ένα και μοναδικό πολιτιστικό πρότυπο που οφείλουν όλοι να ακολουθούν. Απόρροια της πολυπολιτισμικής ψυχώσεως στην ελλάδα είναι και η αδράνεια των ελληνικών αρχών κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια έναντι του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Όποιος μιλούσε δημοσίως κατά του αλόγιστου και ανεξέλεγκτου αριθμού λαθρομεταναστών κινδύνευε να δεχθεί τα γνωστά κοσμητικά επίθετα που χρησιμοποιούν οι δήθεν προοδευτικοί. Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν και σ' αυτό συντελεί και η
συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί για άλλα θέματα να έχουμε παράπονα από την Ε.Ε., όμως στο θέμα των λαθρομεταναστών μάς βοηθεί εμπράκτως. Η αστυνομική δύναμη ΦΡΟΝΤΕΞ της Ε.Ε. περιπολεί με πλοία και ελικόπτερα στα θαλάσσια σύνορά μας προς την Τουρκία και όπως μαθαίνουμε από τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 12-6-2010 ήδη μειώθηκε κατά 70% η λαθραία είσοδος ασιατών μεταναστών, τους οποίους έστελναν οι Τούρκοι δουλέμποροι.

Αν δεν υπήρχε η ΦΡΟΝΤΕΞ και η πολιτική βούληση της Ευρ. Ενώσεως, θα πελαγοδρομούσαμε ακόμη σε ιδεολογικές συζητήσεις περί «ανοικτών συνόρων» και πολυπολιτισμικών παραδείσων. Σε όλη την Ευρώπη καταρρέει η ιδεολογία της πολυπολιτισμικότητας. Οι λαοί τονώνουν την εθνική συνείδηση και θέτουν όρια στον αριθμό των μεταναστών που μπορούν να αντέξουν. Όταν σε μία χώρα οι κυβερνώντες δεν λαμβάνουν μέτρα υπέρ της μονοπολιτισμικής κοινωνίας τότε διογκώνεται η Ακροδεξιά. Το είδαμε στις Ολλανδικές εκλογές του Ιουνίου.

Όποιοι ειλικρινά δεν θέλουν να αφήσουν τη λύση των προβλημάτων σε ακραία πολιτικά κινήματα θα πρέπει να ωθήσουν τα κόμματα εξουσίας, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά , να λάβουν καίρια μέτρα κατά των πολυπολιτισμικών μύθων. Ο ρατσισμός δεν κερδίζει έδαφος όταν προστατεύουμε τις εθνικές και θρησκευτικές αξίες της πλειοψηφίας του λαού μας. Αντιθέτως κερδίζει έδαφος όταν αγνοούμε τα δικαιώματα των πολλών στο όνομα ενός κίβδηλου ανθρωπισμού που αφήνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι και οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας και σε διάλυση του κοινωνικού ιστού. Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αντιτίθεμαι στα δύο άκρα. Και στον φυλετισμό-ρατσισμό, αλλά και στους πολυπολιτισμικούς και εθνομηδενιστικούς μύθους. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να σταματήσει την κίνηση του εκκρεμούς από το ένα στο άλλο άκρο και να χαράξει τη μέση οδό της Αριστοτελικής λογικής. Ούτε μπορούμε να γίνουμε φρούριο με κλειστές πόρτες ούτε να μετατραπούμε σε παράδεισο του κάθε λαθρομετανάστη και δουλεμπόρου.

Η μονοπολιτισμικότητα της Αρχαίας Ελλάδος και του Βυζαντίου διέσωσαν τη συνέχεια του Ελληνισμού.
Έχουμε χρέος απέναντι στους νέους μας να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, αυτόν τον πολιτισμό. Η ελληνορθόδοξη ταυτότητα μας διδάσκει κατανόηση και ανεκτικότητα προς τους άλλους πολιτισμούς. Όχι όμως εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και της ιστορικής μας αυτοσυνειδησίας. Ας διδάξουμε λοιπόν στα παιδιά μας την ελληνορθόδοξη παράδοση και την Ιστορία του Έθνους μας και ας αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή βοήθεια για τον περιορισμό της λαθρομεταναστεύσεως.

Το έπος της 28ης Οκτωβρίου 1940

on Sunday, 22 September 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Γράφει ο Υποναύαρχος ε.α. Π.Ν. Σωτήριος Γεωργιάδης

Το έπος της 28ης Οκτωβρίου 1940
Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρατίθεται η αξιόλογη ιστορική αναδρομή του Υποναυάρχου ε.α. Σωτηρίου Γεωργιάδη Π.Ν. για την εν λόγω περίοδο, η οποία εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία, μέσω των οποίων αναδεικνύεται η ουσιώδης Ελληνική συμβολή στην Συμμαχική Νίκη, η οποία στις μέρες μας έχει παραμεληθεί και αποσιωπηθεί.
Διαβάστε ΕΔΩ! την ιστορική αναδρομή.

Ιστορική Επιστολή 25 Αυγούστου 1922

on Friday, 07 June 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΓΡ. ΔΕΜΕΣΤΙΧΑ, ΝΑΥΑΡΧΟ Π. Ν. ε.α. ΕΠΙΤΙΜΟ ΑΡΧΗΓΟ ΣΤΟΛΟΥ

Ιστορική Επιστολή 25 Αυγούστου 1922

Ο Σμύρνης Χρυσόστομος προς Ελευθέριο Βενιζέλο

 

Αγαπητέ φίλε και αδελφέ κ. Ελευθέριε Βενιζέλε …

 

Ολόκληρη η ιστορική επιστολή ΕΔΩ!

Ισλαμ

on Thursday, 06 June 2013. Posted in Παιδεία - Ιστορία - Πολιτισμός - Αθλητισμός - Περιβάλλον

Υποστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Κουρκούμπας

Ισλαμ

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

     [ Ισλάμ (το) [άκλ.] 1. ΘΡΗΣΚ. η μονοθεϊστική θρησκεία που δίδαξε ο Μωάμεθ, η οποία αναγνωρίζει ως θεό τον Αλλάχ με ιερό βιβλίο το Κοράνιο ΣΥΝ. Μουσουλμανισμός 2. ο πολιτισμός των εθνών που ασπάστηκαν τη θρησκεία του Μωάμεθ 3. ο μουσουλμανικός κόσμος: η αντιπαράθεση του με τη Δύση.    (Λεξικό Γεωργίου Δ. Μπαμπινιώτη Καθηγητή της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) ].

      Η λέξη Ισλάμ προϋπήρχε στον Αραβικό κόσμο της Μέκκας , προ της επικρατήσεως της θρησκείας του Μωάμεθ, και σήμαινε τη συμφωνία ,τη συνθήκη, το λόγο τιμής για το κλείσιμο μιας υποθέσεως. Ο Μωάμεθ έδωσε με το κήρυγμά του νέο περιεχόμενο και δύναμη στον παλιό όρο και χρησιμοποίησε αυτόν για να δηλώσει την υπαρξιακή υπακοή των πιστών στον Αλλάχ (Θεό).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ!

<<  9 10 11 12 13 [14