Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

2015-03-03. ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

on Tuesday, 03 March 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Ομιλία του Γ. Στουρνάρα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ

2015-03-03. ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συμφωνία με τους εταίρους για να μην ανακοπεί η ανάκαμψη και να ενισχυθεί η ανάπτυξη
Το 2014, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια μεγάλης ύφεσης, ανακόπηκε η πτώση και σημειώθηκαν θετικοί ρυθμοί μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας. Με βάση τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την εξάλειψη των μεγάλων ελλειμμάτων του Δημοσίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και με την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχουν πλέον βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η ελληνική οικονομία να εξέλθει οριστικά από την κρίση και να προχωρήσει σε ταχεία ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Στουρνάρα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ ΕΔΩ!!

2015-03-20. Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των οκτώ για την Ελλάδα;

on Friday, 20 March 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

2015-03-20. Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των οκτώ για την Ελλάδα;

Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου κινείται το κοινό ανακοινωθέν των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης για την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.
Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.
Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

We fully adhere to the agreement of the Eurogroup of 20 February 2015.
In the spirit of mutual trust, we are all committed to speed up the work and conclude it as fast as possible.
Within the framework of the Eurogroup agreement of 20 February 2015, the Greek authorities will have the ownership of the reforms and will present a full list of specific reforms in the next days.
We reconfirmed the practical agreement on the process: The policy talks take place in Brussels. The fact-finding missions take place in Athens.
The Eurogroup stands ready to reconvene as soon as possible.

2015-04-30. Γερμανία, Grexit και BRICS

on Thursday, 30 April 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο Ιωάννης Κολομβάκης, Ταξχος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2015-04-30. Γερμανία, Grexit και BRICS

Την ίδια ώρα όλοι εμείς στην Ευρώπη «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο». Συμπεριφερόμαστε σαν «μπρίκια» σε παρακμιακό καφενέ της βαρβαρικής (ή/και βαυαρικής) υποκουλτούρας, των αριθμητικών δεδομένων στα ηλεκτρονικά «μπακαλοτέφτερα» των διεθνών τοκογλύφων, αργυραμοιβών και μαυραγοριτών οικονομικών δολοφόνων.

Διαβάστε ΕΔΩ! τη συνέχεια.

2015-05-22. Η αλλαγή πολιτικής στην αντιμετώπιση του χρέους είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

on Friday, 22 May 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο Δημήτρης Ζακοντίνος, Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

2015-05-22.  Η αλλαγή πολιτικής στην αντιμετώπιση του χρέους είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Η  προσέγγιση του προβλήματος το οποίο ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και 5 χρόνια, που δεν είναι άλλο από την κρίση χρέους και τις επιπτώσεις στην οικονομία της, θα είναι λίαν περιληπτική, ωστόσο  θα επιχειρηθεί να καταδειχθούν τα κύρια προβλήματα που την προκάλεσαν, αλλά και πιθανοί  τρόποι  εξόδου από αυτήν και αρχίζοντας από την αναζήτηση των αιτιών,  γίνεται αντιληπτό ότι:

Διαβάστε ΕΔΩ! τη συνέχεια.

2015-06-13. Η Διηνεκής Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα

on Saturday, 13 June 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο Αναστάσιος Μπασαράς

2015-06-13. Η Διηνεκής Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα

Την ώρα που η κυβέρνηση μετράει τα... ρέστα της στα δημόσια αποθέματα για να βγάλει τον μήνα οι άλλοι ομοιοπαθείς της Ευρωζώνης  αποπληρώνουν τα δάνεια προς το ΔΝΤ. Αυτές οι αντίθετες πορείες κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται: Γιατί τα  Μνημόνια πέτυχαν στις άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα; Ας δούμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

2015-06-19. Ο τολμών νικά και στρατηγικά

on Friday, 19 June 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο Ιωάννης Κολομβάκης, Ταξχος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2015-06-19. Ο τολμών νικά και στρατηγικά

Η σειρά καινοτομιών που επιφέρει η ίδρυση της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης στη Σανγκάη, παγκόσμιο οικονομικό κέντρο της Άπω Ανατολής, αναμένεται να επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Ήρθε λοιπόν η ώρα να «ανοίξουμε πανιά» απ’ τον Πειραιά ως τη Σανγκάη!

Διαβάστε ΕΔΩ! τη συνέχεια.

2015-06-20. Quo Vadis Grecia

on Saturday, 20 June 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο Αναστάσιος Μπασαράς

2015-06-20. Quo Vadis Grecia

Η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη θέση. Το τρέχον και ισχύον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας τερματίζεται σε δέκα μέρες. Τέσσερεις μήνες διαπραγματεύσεων δεν κατέληξαν σε συμφωνία  Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ συγκαλεί έκτακτη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) στις 18/6/2015. Η σύνοδος κορυφής δεν θα είναι το τελικό βήμα. Δεν θα υπάρξουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, εξάλλου, είναι έργο των Υπουργών Οικονομικών.
Η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το δίλημμα ‘αποδοχή της πρότασης συμφωνίας των θεσμών ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας’ ή‘απόρριψη και χρεοκοπία’. Ο πρωθυπουργός δήλωσε από την Αγία Πετρούπολη βρισκόσαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε καινούργιες θάλασσες για να φτάσουμε σε νέα και ασφαλή λιμάνια. Ο θεός να βάλει το χέρι του και να φωτίσει τον πρωθυπουργό στην απόφασή του.
Αλλά, ας δούμε τα ΄χάιλάιτς’ των κυριότερων σημείων και δεσμεύσεων της Ελλάδας και Ευρωζώνης (ΕΖ), όπως καταγράφονται στα βασικότερα ανακοινωθέντα της ΕΖ:

Κομβικό Ανακοινωθέν της 27/11/2012
-Η ΕΖ χαιρετίζει … ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει με ικανοποιητικό τρόπο ένα μεγάλο εύρος μεταρρυθμίσεων, … και συμφωνήσει τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2013 – 2016.
-Η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τον λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους ...  θα μεταφέρει στο λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσει … καθώς και 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος, για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση.
-Η ΕΖ είναι πεπεισμένη ότι --- τα μέτρα του προγράμματος θα φέρουν το χρέος της χώρας σε βιώσιμο επίπεδο -- και θα διευκολύνουν την σταδιακή επιστροφή στις αγορές.

Ανακοινωθέν της 8/12/2014
-Η ΕΖ καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην  ελληνική οικονομία. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη παρουσιάζουν βελτίωση, αντανακλούν τις αξιοσημείωτες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις οποίες προχώρησαν οι Έλληνες πολίτες και ελληνικές αρχές.
-Η ΕΖ διάκειται θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για την παροχή τεχνικής παράτασης 2 μηνών του σημερινού προγράμματος και ---  καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με στόχο την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης
-Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης διάκεινται θετικά στη χορήγηση στην Ελλάδα μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης  ---  και υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων οι οποίες εκκρεμούν στον πλαίσιο της σημερινής αξιολόγησης.

Ανακοινωθέν της 20/2/15
-Η ΕΖ σημειώνει, … το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης … το οποίο θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων. Ο σκοπός της παράτασης  είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης
-Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως ... να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή έσοδα για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν της 27/11/2012.
- Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες του 2015 και δεσμεύονται στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

‘Τελεσίγραφο’ της 19/6/2015
Ο Donald Tusk, πρόεδρος του ΕΣ της ΕΕ ανάρτησε στο Facebook  (με εκατοντάδες Like και Share) στις 19/6/2015 το ακόλουθο μήνυμα-τελεσίγραφο:
"The situation of Greece is getting critical. The current economic assistance programme to Greece runs out in 11 days. Four months of negotiations have not led to the necessary compromise. The Eurogroup meeting yesterday did not manage to break the deadlock.
The game of chicken needs to end and so does the blame game. Because this is not a game and there is no time for any games. It is reality with real possible consequences, first and foremost for the Greek people. This is why I have decided to convene a Euro Summit on Greece on Monday evening.
The purpose of the summit is to make sure that we all understand each other's positions and the consequences of our decisions. We need to get rid of any illusions that there will be a magic solution at the leaders' level. The summit will not be the final step. There will be no detailed technical negotiations. That remains the job of the finance ministers.
We are close to the point where the Greek government will have to choose between accepting what I believe is a good offer of continued support or to head towards default. At the end of the day, this is and can only be a Greek decision and a Greek responsibility. There is still time, but only a few days. Let us use them wisely."

Κατεβάστε ΕΔΩ! το κείμενο.

2015-06-24. Η ΑΝΑΓΚΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ

on Wednesday, 24 June 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο Δρ. ΝΙΚΟΣ Κ. ΔΕΝΙΟΖΟΣ, Ανώτατος Αξιωματικός Λ.Σ. ε.α., Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

2015-06-24.  Η ΑΝΑΓΚΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ

•    Το σύγχρονο κράτος, προσπαθεί  να επιτύχει την ορθολογική οργάνωσή του με σκοπό να δημιουργήσει  τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέψει  να παρακολουθεί αενάως τις τεχνολογικές εξελίξεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη εκμετάλλευση των προσφερομένων από τη σύγχρονη τεχνική των δυνατοτήτων για τη βελτιστοποίηση του παραγομένου έργου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας με το ελάχιστο κόστος. Η Δημόσια Διοίκηση, αποτελεί έναν κατ’ εξοχή οργανισμό εφαρμογής των παραπάνω τάσεων, ιδιαίτερα για την αύξηση της παραγωγικότητας – αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας με χαμηλό κόστος, που αποτελεί και τον κύριο στόχο της αποτελεσματικής Διοίκησης.

Κατεβάστε ΕΔΩ όλο το κείμενο!

 

2015-09-09. Το Τρίτο Μνημόνιο και η 'To Do' λίστα της Ελλάδας

on Wednesday, 09 September 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

2015-09-09. Το Τρίτο Μνημόνιο και η 'To Do'  λίστα της Ελλάδας

Συνολικά, το νέο πρόγραμμα του τρίτου Μνημονίου περιλαμβάνει 223 δράσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα έως και τη λήξη του το 2018.

Οι δράσεις του Μνημονίου είναι κατανεμημένες ως εξής:
2015: 127 δράσεις (57%)
2016: 81 δράσεις (36%)
2017: 12 δράσεις (5%) και
2018: 3 δράσεις (2%)

Το τρίτο Μνημόνιο είναι το πλέον εμπροσθοβαρές των τριών Μνημονίων καθώς το 81% των μέτρων θα πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα έτος.

Το έργο της νέας κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολο, ενώ με το καλημέρα θα «πέσει» στα βαθιά, αφού μόνο τον Οκτώβριο οι ενέργειες που θα πρέπει να φέρει εις πέρας είναι 51.
Οπως προκύπτει από την ανάλυση των δράσεων που φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, οι 25 αφορούν την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ακολουθούν τα μέτρα για τις ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις (22) και οι παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα (21).

Οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση θα πρέπει να γίνουν φέτος, καθώς αποτελούν παρεμβάσεις που θα αρχίσουν να αποδίδουν τα επόμενα χρόνια και δεν υπάρχει περιθώριο χρονοτριβής.

Το 2015 και το 2016 θα πρέπει επίσης να υλοποιηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών στις αγορές προϊόντων και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών Ελληνικής Κυβέρνησης

Αύγουστος 2015
1.    Ολοκλήρωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη βάση της στρατηγικής του 2013

Σεπτέμβριος 2015
1.    Αποκλειστική χρηματοδότηση όλων των επικουρικών ταμείων από ίδιες εισφορές
2.    Υπαγωγή όλων των ταμείων επικουρικών συντάξεων στην ΕΤΕΑ
3.    Μεσοπρόθεσμο σχέδιο τεχνικής βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω νέας Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΥΣΔΜ)
4.    Μεταρρυθμίσεις στους κώδικες φορολογικής διαδικασίας
5.    Υπουργική απόφαση για την επέκταση εμμέσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών (ιστορικό συναλλαγών 10 ετών)
6.    Βελτίωση είσπραξης οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (πρόσβαση σε έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικής διοίκησης, ενιαία βάση δεδομένων)
7.    Κατάθεση και άμεση εφαρμογή σχεδίου για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών και αιτήσεων επιστροφής φόρου και συνταξιοδότησης
8.    Κατάρτιση σχεδίου δράσης για τις δημόσιες συμβάσεις
9.    Επέκταση ανώτατων ορίων είσπραξης επιστροφών του 2015 για διαγνωστικές εξετάσεις, ιδ. Κλινικές και φαρμακευτικά προϊόντα στα επόμενα χρόνια
10.    Προσδιορισμός διαδικασιών για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου  Εισοδήματος (ΕΕΕ)
11.    Κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για διαχείριση, παρακολούθηση και έλεγχο ΕΕΕ και άλλων  παροχών
12.    Ενίσχυση ρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση του ΤΧΣ ιδίως σε θέματα διαδικασιών επιλογής και  διορισμού
13.    Έγκριση χάρτη πορείας για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιεράρχησης προτεραιοτήτων
14.    Δημιουργία τριών κινητών μονάδων επιβολής του νόμου για την καταπολέμησης του λαθρεμπορίου
15.    Σύγκληση διυπουργικής επιτροπής χωροταξικού σχεδιασμού αναφορικά με τη χρήση γης
16.    Εφαρμογή καθεστώτος για το προσωρινό και μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας
17.    Τροποποίηση κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
18.    Θέσπιση κανόνων για τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ ΔΕΗ και του διαχειριστή της αγοράς
19.    Εφαρμογή μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν  χρονοδιάγραμμα, με ιεράρχηση τιμολογίων διανομής
20.    Εφαρμογή διακοπτόμενων συμβάσεων (φυσικό αέριο)
21.    Αναθεώρηση τιμολογίων ΔΕΗ βάσει του κόστους, αντικαθιστώ-ντας την 20% έκπτωση για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής
22.    Συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδίασμά συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο μείωση κατά 25% των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ επενδύσεων και τον διοικητικό φόρτο
23.    Νομοθετική έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του «ΟΑΣΑ - Συγκοινωνίες Αθηνών» το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί
24.    Ολοκλήρωση χάρτη πορείας για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
25.    Πρόταση μέτρων για την μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια
26.    Απόκτηση πρόσβασης εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ σε πηγές διοικητικών δεδομένων 

Οκτώβριος 2015
1.    Μεταρρυθμίσεις στον Φόρο Εισοδήματος
2.    Ευθυγράμμιση Νόμου περί ΤΧΣ με την οδηγία BRRD και το νέο πλαίσιο  ανακεφαλαιοποίησης
3.    Σταδιακή κατάργηση επιστροφής φόρου κατανάλωσης (diesel) για τους αγρότες
4.    Έκδυση εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΕΝΦΙΑ 2015
5.    Άμεση θέσπιση νομοθεσίας για μεταφορά καθηκόντων και προσωπικού ΣΔΟΕ στη  φορολογική διοίκηση
6.    Έγκριση σχεδίου για αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης
7.    Προώθηση χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών
8.    Δημοσιοποίηση λίστας οφειλετών (>3 μήνες) από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης
9.    Μείωση περιορισμών στη διεξαγωγή ελέγχων φορολογικών δηλώσεων
10.    Βελτίωση εργαλείων είσπραξης φορολογικών οφειλών
11.    Εξορθολογισμός διαδικασιών και μέτρα για καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ (καρουσέλ)
12.    Ενίσχυση ικανότητας διοίκησης (στελέχωση ΚΕΑΟ, ισχυροποίηση ελεγκτικής ικανότητας ΙΚΑ και ενίσχυση Μεγάλης Ομάδας Οφειλετών (ΜΜΟ))
13.    Θέσπιση νομοθεσίας γιο την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων
14.    Αναβάθμιση οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό (πλαίσιο για ανεξάρτητους φορείς, κατάργηση ελέγχων από το Ελ. Συνέδριο αποκλειστικές αρμοδιότητες στις ΓΔΟΥ, εποπτεία ΓΛΚ)
15.    Υποβολή πρότασης για μεταρρύθμιση συστήματος μη ένδικων/ διοικητικών μέσων
16.    Θέσπιση συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων
17.    Θέσπιση ισοδύναμων μέτρων για πλήρη αντιστάθμιση επιπτώσεων εφαρμογής δικαστικής απόφασης για τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012 και κατάργηση τροποποιήσεων του 2015
18.    Εφαρμογή εκκρεμών εισπράξεων επιστροφών μέχρι το 1ο εξάμηνο 2015 για φαρμακευτικά προϊόντα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιδ. Κλινικές
19.    Θέσπιση διαρθρωτικών μέτρων αποφέροντας 0,75% του ΑΕΠ για το 2017 & 0.25% του ΑΕΠ για το 2018
20.    Κατάργηση και αντιστάθμιση περιττών επιβαρύνσεων των συντάξεων
21.    Υποβολή έκθεσης από την ΤτΕ για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίσουν κάθε κατηγορία
22.    Η ΤτΕ και το ΤΧΣ θα παράσχουν ανάλυση για τον προσδιορισμό των μη κανονιστικών περιορισμών και εμποδίων (διοικητικά, οικονομικά, νομικό) για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς ΜΕΔ
23.    Εξέταση και πρόταση ειδικών δράσεων από ομάδα εργασίας για την επιτάχυνση της τακτοποίησης των ΜΕΔ σύμφωνη με τον Κώδικα Δεοντολογίας
24.    Θέσπιση με νόμο Δικτύου Ενημέρωσης Οφειλετών και Κέντρου Ενημέρωσης Οφειλετών
25.    Εξέταση αναγκαιότητας νέων μέτρων για τη διασφάλιση ανεξαρτησίας της διακυβέρνησης των τραπεζών σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές
26.    Διαβούλευση για επανεξέταση υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας συμπεριλαμβανομένων ομαδικών απολύσεων, συλλογικής δράσης και συλλογικών διαπραγματεύσεων βάσει των βέλτιστων διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών
27.    Υλοποίηση εναπομεινασών συστάσεων εργαλειοθήκης I του ΟΟΣΑ σχετικό με τα τρόφιμα
28.    Υλοποίηση εναπομεινασών συστάσεων εργαλειοθήκης II του ΟΟΣΑ σχετικά με τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου
29.    Δρομολόγηση νέας αξιολόγησης του ΟΟΣΑ για συνθήκες ανταγωνισμού στο Χονδρικό Εμπόριο, τις Κατασκευές, το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, τον υπόλοιπο μεταποιητικό κλάδο και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
30.    Θέσπιση νομοθεσίας για πλήρη απελευθέρωση τουριστικών καταλυμάτων
31.    Εκ των υστέρων εκτίμηση επιπτώσεων μεταρρυθμίσεων στον ανταγωνισμό, την αδειοδότηση  επενδύσεων και τον διοικητικό φόρτο
32.    Υποβολή Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τις αποκλειστικές  δραστηριότητες των πολιτικών  μηχανικών και' συναφών επαγγελμάτων
33.    Χρονικά προσδιορισμένος χάρτης πορείας για επιλεγμένες  βελτιώσεις της νομοθεσίας  χωροταξικού σχεδιασμού
34.    Ολοκληρωμένη διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με την σύνδεση εκπαίδευσης με την Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α)
35.    Πλήρης εφαρμογή του Νόμου 4314/2014 για τα Ευρωπαϊκά  Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία
36.    Έγκριση όλων των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που απαιτούνται για την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και εφαρμογή των προϋποθέσεων
37.    Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για τις ΝΟΜΕ, συμφωνία για διαρθρωτικά μέτρα που θα  αποφέρουν τους ίδιους στόχους (μείωση μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγορά: ΔΕΗ κάτω από το 50% έως το 2020)
38.    Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση: ΑΔΜΙΕ (εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αναφορικά με τον ανταγωνισμό και τις προοπτικά επενδύσεων, στη βάση πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ)
39.    Αναφορικά με τις θαλάσσιες Μεταφορές, ευθυγράμμιση απαιτήσεων επάνδρωσης για τις εγχώριες υπηρεσίες με εκείνες των διεθνών γραμμών
40.    Έγκριση Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των επιχειρησιακών δομών της ρυθμιστικής αρχής λιμένων
41.    Δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον ΟΛΠ
42.    Διορισμός Ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης η οποία θα εντοπίζει εναλλακτικές δυνατότητες και  θα καταρτίζει συστάσεις όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους, δομή και τη διακυβέρνηση του Ταμείου ιδιωτικοποιήσει που πρόκειται να συσταθεί
43.    Μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1ης Ιανουάριου 2016
44.    Επανεξέταση και έναρξη εφαρμογής νομοθεσίας για επιλογή των διευθυντικών στελεχών
45.    Καθορισμός εντός της νέας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (ΜΔΣτρ) ανώτατων ορίων για τις μισθολογικές  δαπάνες και τα επίπεδα απασχόλησης στο δημόσιο
46.    Εξορθολογισμός και εφαρμογή επιλεκτικών αυξήσεων δικαστικά τέλη
47.    Πρόταση μέτρων για τη διασφάλιση της πρόσβασης ευπαθών ατόμων στη δικαιοσύνη
48.    Πρόταση μέτρων για την μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων στα αστικά δικαστήρια
49.    Σχέδιο δράσης με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (e-justice), τη διαμεσολάβηση και δικαστικές στατιστικές
50.    Έκδοση νομοθεσίας για τη στεγανοποίηση της διεξάγω ερευνών για οικονομικό έγκλημα και διαφθορά από πολιτικές παρεμβάσεις
51.    Τροποποίηση και εφαρμογή νομικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων 

Νοέμβριος 2015
1.    Κατάθεση σχεδίου καταπολέμησης φοροδιαφυγής
2.    Θέσπιση μέτρων για ιεράρχηση φορολογικών ελέγχων βάσει ανάλυσης κινδύνου
3.    Μέτρα για ανασφάλιστα οχήματα
4.    Θέσπιση νομοθεσίας για φορολογικές οφειλές από κοινωνική ασφάλιση
5.    Έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο
6.    Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών & μεταβίβαση υποχρεώσεων ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ
7.    Ενίσχυση θεσμικού πλαισίου για τη διευκόλυνση τακτοποίησης  των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων
8.    Ανάθεση ενός μόνιμου εκκαθαριστή από την ΤτΕ
9.    Θέσπιση νομοθεσίας για εφαρμογή εκκρεμών συστάσεων τι ΟΟΣΑ αναφορικά με τις άδειες  εμπορίας καυσίμων
10.    Θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή τη μεταρρύθμισης του μισθολογίου
11.    Νομοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού βάσει επίτευξης  αποτελεσμάτων
12.    Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού θα ενισχυθεί ώστε να εξασφαλιστούν ο αποτελεσματικός  προγραμματισμός και συντονισμός του κυβερνητικού έργου
13.    Πρόταση τριετούς στρατηγικού σχεδίου βελτίωσης της λειτουργίας του συστήματος  απονομής δικαιοσύνης
14.    Τροποποίηση και εφαρμογή νομικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών  κομμάτων
15.    Διενέργεια αξιολόγησης της μείωσης ποινών για οικονομικά εγκλήματα που προβλέπει ο  Νόμος 4312/2014 ο οποίος θα τροποποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο

Δεκέμβριος 2015
1.    Πρωτογενή Πλεονάσματα/Ελλείμματα -0,25% (2015)
2.    Μείωση στις αμυντικές δαπάνες κατά € 100 εκατ. το 2015
3.    Κατηγοριοποίηση από τη ΜΜΟ των εμπορικών οφειλετών προς το Δημόσιο ανάλογα με τη βιωσιμότητα
4.    Διορισμός Διοικητικού Συμβουλίου και θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας για αυτόνομο  φορέα εσόδων ώστε να είναι λειτουργικός έως 06/2016
5.    Έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για τον οργανικό νόμο για τον προϋπολογισμό
6.    Μεταρρύθμιση διαχείρισης μετρητών (δημιουργία ενιαίοι λογαριασμού δημόσιου ταμείου)
7.    Μεταρρύθμιση συστήματος κοινωνικής πρόνοιας μέσω εξοικονόμησης 0,25% του ΑΕΠ το 2015
8.    Ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με τ υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ
9.    Μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για συμφωνία δαπανών το 2016 με τα ανώτατα όρια εισπράξεων επιστροφών
10.    Μέτρα για αύξηση ποσοστού προμηθειών του μεριδίου τι γενόσημων φαρμάκων
11.    Κατάρτιση σχεδίου για εφαρμογή Συστήματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στα νοσοκομεία
12.    Σταδιακή εφαρμογή νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και έκδοση  υπουργικής απόφασης
13.    Συνολική επανεξέταση συστήματος κοινωνικής πρόνοιας με υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο εξοικονόμηση 50% του ΑΕΠ ετησίως
14.    Αντιμετώπιση τυχόν εναπομεινασών ελλείψεων κεφαλαίων που εντοπίζονται μετά τη αξιολόγηση και τη υποβολή των σχεδίων κεφαλαιοποίησης των 4 βασικών τραπεζών
15.    Έκδοση από την ΤτΕ όλων των αναγκαίων διατάξεων για την εφαρμογή Κώδικα Δεοντολογίας  για την Τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ)
16.    Διαμόρφωση συντονιστικών μηχανισμών για αντιμέτωπο οφειλετών με μεγάλα δημόσια και  ιδιωτικά χρέη
17.    Υιοθέτηση αναγκαίων νομικών μέσων για τον καθορισμό εφαρμοστέου πλαισίου και κανόνων  για το επάγγελμα του  συνδίκου πτώχευσης
18.    Έγκριση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση αδήλωτης και ατελώς αδήλωτης εργασίας
19.    Θέσπιση σύγχρονου πλαισίου ποιότητας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση  (ΕΕΚ) και μαθητεία
20.    Θέσπιση νομοθεσίας για την εφαρμογή των συστάσεων ίου ΟΟΣΑ αναφορικά με τα  φαρμακευτικά προϊόντα (με ισχύ από τον Ιούνιο 2016)
21.    Έγκριση συστάσεων εξωτερικού συμβούλου αναφορικά με τα νομοθετικά κατοχυρωμένα  επαγγέλματα
22.    Απλούστευση προτελωνειακών διαδικασιών
23.    Έγκριση σχεδίου δράσης για την προώθηση των εξαγωγών
24.    Έγκριση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων βάσει αποτελεσματικής διυπουργικής συνεργασίας
25.    Έγκριση Προεδρικού Διατάγματος για τους ορισμούς στον τομέα της δασοκομίας
26.    Στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα της Γεωργίας
27.    Έγκριση νέου πλαισίου για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
28.    Θέσπιση νέου σχεδίου για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας
29.    Πλήρης εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου για τις εταιρείες ύδρευσης με βάση τη μεθοδολογία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων το 2014
30.    Δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO)
31.    Υποβολή Αναφοράς της Ομάδας Δράσης
32.    Καθορισμός διεξοδικής τριετούς στρατηγικής για μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση
33.    Επιλογή Γενικών Διευθυντών (δημόσια διοίκηση)
34.    Θέσπιση νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης

Ιανουάριος 2016
1.    Ολοκλήρωση εξωτερικού ελέγχου πληρωτέων ΕΟΠΥΥ
2.    Δημιουργία ενοποιημένου, απλουστευμένου νομοθετικού πλαισίου για δημόσιες συμβάσεις και  συμβάσεις παραχώρησης
3.    Υποβολή προτάσεων και μεταρρυθμίσεων στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και αποφάσεις για τους συντελεστές παροχών της ΕΕΕ
4.    Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων υπό τους ισχύοντες όρους και προς τους ήδη επιλεγέντες προσφέροντες

Φεβρουάριος 2016
1.    Συμφωνία ΤτΕ με τράπεζες για τους επιχειρησιακούς στόχους τακτοποίησης των ΜΕΔ
2.    Το ελληνικό ΤΧΣ θα παρουσιάσει και εφαρμόσει σχέδιο δράσης τακτοποίησης των ΜΕΔ για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών και την ταχύτερη αναδιάρθρωση μεγάλων εταιρειών
3.    Καθορισμός από το ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, προγράμματος  επισκόπησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών σύμφωνα με το πλαίσιο σχέσεων
4.    Έγκριση συστάσεων διυπουργικής επιτροπής με βάση άλλες πρόσφατες εκθέσεις αναφορικά με τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα
5.    Έγκριση νομικού πλαισίου για κτηματολογικά γραφεία σε εθνική κλίμακα
6.    Δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον ΟΛΘ

Μάρτιος 2016
1.    Έκδοση δευτερογενούς διαδικασίας για εφαρμογή του ΚΦΕ και ΚΦΔ
2.    Εφαρμογή χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών
3.    Εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για προσδιορισμό ελλείψεων συστήματος δημόσιων  συμβάσεων και εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων για εφαρμογή μέσω σχεδίου δράσης
4.    Έγκριση στήριξης της απασχόλησης για 150.000 άνεργους
5.    Κατάρτιση σχεδίου κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές
6.    Σχεδιασμός στρατηγικής ανάπτυξης
7.    Θέσπιση νομοθεσίας για τη διευκόλυνση ταχείας εκκαθάρισης- μη βιώσιμων οντοτήτων
8.    Αναθεώρηση από την ΤτΕ του Κώδικα Δεοντολογίας με κατευθυντήριες την αναδιάρθρωση χρεών για ομάδες δανειοληπτών (π.χ. ΜμΕ)
9.    Δημοσίευση από το ΤΧΣ της επιχειρησιακής στρατηγικής σε ετήσια βάση
10.    Αναδιάρθρωση τμήματος ανάλυσης κινδύνου σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου  Οργανισμού Τελωνείων (ΠΟΤ)
11.    Εξοπλισμός με τουλάχιστον ένα ειδικό σαρωτή των τριών διεθνών λιμανιών
12.    Έγκριση εσωτερικού κανονισμού και των απαραίτητων νόμων που θα εκπονηθούν με τη βοήθεια τεχνικής  στήριξης για να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητα  της   ρυθμιστικής αρχής λιμένων
13.    Λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την εφαρμογή των συστάσεων της Ομάδας Δράσης
14.    Πρόταση μακροπρόθεσμου σχεδίου κωδικοποίησης των κυριότερων νομοθεσιών για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη Μάρτιος 2016 (14 ενέργειες)

Απρίλιος 2016
1.    Επικαιροποίηση αξιολόγησης ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπονήθηκε το 2011 από τον ΟΟΣΑ

Μάιος 2016
1.    Δημιουργία κεντρικού συστήματος προμηθειών 31/5/2016
2.    Υποβολή προτάσεων για εκπόνηση επικαιροποιημένου εκπαιδευτικού σχεδίου δράσης
3.    Επιλογή Διευθυντών Δημόσιας Διοίκησης

Ιούνιος 2016
1.    Πλήρης θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας που θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα απλουστεύει τις διαδικασίες συντονισμού
2.    Εξορθολογισμός διαδικασίας πληρωμών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας
3.    Κατάρτιση σχεδίου για τη διενέργεια ετήσιου ανεξάρτητου οικονομολογιστικού ελέγχου  λογαριασμών των νοσοκομείων
4.    Αξιολόγηση επιδόσεων παρόχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (δημόσιων και ιδιωτικών)
5.    Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και τυχόν τροποποίηση νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα
6.    Έγκριση προτάσεων επικαιροποιημένου εκπαιδευτικού σχεδίου δράσης
7.    Θέσπιση νομοθεσίας για επίλυση όλων των προβλημάτων που θα εντοπιστούν στο πλαίσιο  της αξιολόγησης του ΟΟΣΑ
8.    Πλήρης θέσπιση της εκκρεμούς σύστασης της εργαλειοθήκης I του ΟΟΣΑ για τα υλικά  οικοδομών
9.    Θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας σύμφωνα με την ιεράρχηση προτεραιοτήτων  (αδειοδότηση επενδύσεων)
10.    Περαιτέρω μείωση του διοικητικού φόρτου (και μέσω υπηρεσιών μιας στάσης για τις επιχειρήσεις)
11.    Πλήρης εφαρμογή του νόμου για βελτίωση της νομοθεσίας αναφορικά με τον διοικητικό φόρτο (μεταξύ άλλων μέσω των  υπηρεσιών μιας στάσης για τις επιχειρήσεις)
12.    Προσδιορισμός εναπομεινάντων μέτρων που απαιτούνται για πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον ανταγωνισμό, την αδειοδότηση επενδύσεων και τον διοικητικό φόρτο
13.    Πλήρης εφαρμογή συστήματος εισροών-εκροών στις δεξαμενές των φορολογικών αποθηκών και  των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης
14.    Πλήρης εφαρμογή νόμου περί δασοκομίας
15.    Ενίσχυση ρυθμιστικής αρχής υδάτων προκειμένου να λάβει τις αναγκαίες ανεξάρτητες  ρυθμιστικές αποφάσεις
16.    Θέσπιση γενικού σχεδίου για τις μεταφορές και την εφοδιαστική στην Ελλάδα που θα καλύπτει όλους τους τρόπους μεταφοράς
17.    Θέσπιση σχεδίου δράσης για τη στρατηγική της εφοδιαστικής και εφαρμογή του νόμου περί εφοδιαστικής
18.    Ρυθμιστική αρχή λιμένων πλήρως επιχειρησιακή
19.    Θέσπιση νομοθεσίας για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων με ισχύ το 2017
20.    Πλήρης εφαρμογή μακροπρόθεσμου σχεδίου κωδικοποίησης των κυριότερων νομοθεσιών για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη
21.    Υποβολή τριμηνιαίας αναφοράς των τραπεζών στην ΤτΕ αντιπαραβάλλοντας τις επιδόσεις τους έναντι βασικών δεικτών
22.    Δημοσίευση από το ΤΧΣ έκθεσης επί των επιδόσεων της επιχειρησιακής στρατηγικής σε εξαμηνιαία βάση
23.    Ακολουθώντας την επισκόπηση των μελών των Δ.Σ., δυνατότητα αντικατάστασης των μελών  με τρόπο ώστε να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες

Αύγουστος 2016
1.    Ανάπτυξη νέου συστήματος ηλεκτρονικών παραπεμπτικών δευτεροβάθμιας περίθαλψης
2.    Ισχύς νέου επικαιροποιημένου εκπαιδευτικού σχεδίου δράσης

Σεπτέμβριος 2016
1.    Μεταρρυθμίσεις στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
2.    Κατάρτιση νέας κρατικής διάρθρωσης της ονοματολογίας προϋπολογισμού και λογιστικό σχέδιο
3.    Προετοιμασία και αξιολόγηση υπάρχοντος δικαστικού συστήματος ένδικων μέσων
4.    Ολοκλήρωση αναδιοργάνωσης τελωνείων

Οκτώβριος 2016
1.    Σταδιακή κατάργηση επιστροφής φόρου κατανάλωσης (diesel) για τους αγρότες
2.    Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ
3.    Έγκριση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού 2015, Προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 Μεσοπρόθεσμη Δημοσιονομική Στρατηγική (2016-2019)

Δεκέμβριος 2016
1.    Πρωτογενή Πλεονάσματα 0,5% (2016)
2.    Σταδιακή κατάργηση προτιμησιακής πολιτικής για αγρότες 20% το φορολογικό έτος 2016
3.    Επέκταση φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών στα VLTs κατά 30%
4.    Μείωση στις αμυντικές δαπάνες κατά 2,2% του ΑΕΠ το 2016
5.    Μείωση στις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης
6.    Κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
7.    Εφαρμογή εθνικής στρατηγικής είσπραξης οφειλών
8.    Υλοποίηση κεντρικού μητρώου ασφαλισμένων
9.    Ολοκλήρωση μεταρρύθμισης για τον οργανικό νόμο για τον προϋπολογισμό
10.    Επανεξέταση εργασιών Δημοσιονομικού Συμβουλίου
11.    Εκκαθάριση υπολοίπου καθυστερήσεων στις δαπάνες €7,5δισ.
12.    Εκκαθάριση καθυστερημένων αιτήσεων επιστροφής φόρου και συνταξιοδότησης
13.    Μεταρρύθμιση συστήματος μη ένδικων/ διοικητικών μέσων
14.    Μεταρρύθμιση συστήματος κοινωνικής πρόνοιας μέσω εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ το 2016
15.    Έγκριση και λειτουργία προγράμματος για δημιουργία κοινού συνόλου κεφαλαίων
16.    Επιπλέον μέτρα για αύξηση ποσοστού προμηθειών του μεριδίου των γενόσημων φαρμάκων
17.    Αξιολόγηση επιδόσεων συστήματος ΕΕΕ με στόχο την πλήρη εθνική εφαρμογή του
18.    Ολοκλήρωση διαδικασίας τακτοποίησης/ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων οντοτήτων
19.    Απλούστευση και εξορθολογισμός της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας μέσω κωδικοποίησης σε ένα Κώδικα Εργατικής Νομοθεσίας
20.    Πλήρης εξοπλισμός με ειδικούς σαρωτές των τριών διεθνών λιμανιών
21.    Ολοκλήρωση επιλογής των διευθυντικών στελεχών (δημόσια διοίκηση)

Ιανουάριος 2017
1.    Εφαρμογή κεντρικού συστήματος προμηθειών
2.    Σταδιακή κατάργηση υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου

Φεβρουάριος 2017
1.    Έγκριση μέτρων για τη βελτίωση συστήματος ένδικων μέσων

Μάρτιος 2017
1.    Έκδοση νομοθεσίας για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Ιούνιος 2017
1.    Σχέδιο προέγκρισης παραπομπών σε ιδιώτες παρόχους δευτεροβάθμιας περίθαλψης
2.    Ολοκλήρωση εξισορρόπησης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Δεκέμβριος 2017
1.    Πρωτογενή Πλεονάσματα 1,75% (2017)
2.    Σταδιακή κατάργηση προτιμησιακής πολιτικής για αγρότες 26% το 2017
3.    Ενσωμάτωση είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση
4.    Συγκρότηση Κέντρου Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας για την ένταξη των φαρμάκων σε θετικό κατάλογο
5.    Εφαρμογή νέου συστήματος κοστολόγησης βάσει δραστηριοτήτων για τα νοσοκομεία
6.    Εφαρμογή χάρτη πορείας ακολουθώντας το υπόδειγμα-στόχο της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ιανουάριος 2018
1.    Απελευθέρωση λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου και διαχωρισμός σε εταιρείες Διαχείρισης και Διανομής (unbunding)
2.    Μεταρρύθμιση τρέχοντος «κλαδικού» συστήματος με σκοπό τη βελτιωμένη δομή και περιγραφές καθηκόντων που θα αντανακλώνται στο μισθολόγιο

Δεκέμβριος 2018
1.    Πρωτογενή Πλεονάσματα 3,5% (2018)

Πηγή Καθημερινή της Κυριακής 6ης Σεπτεμβρίου 2015

 

2015-09-26. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

on Saturday, 26 September 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο Δημήτρης Ζακοντίνος, Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

2015-09-26. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ  ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η Τράπεζα ΔιεθνώνΔιακανονισμών  (Bank  for International Settlements – BIS *)  προειδοποίησε εδώ και καιρό, ότι στην επόμενη οικονομική κρίση οι Κεντρικές Τράπεζες θα αδυνατούν να επέμβουν  αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της,αποδίδοντας την αδυναμία αυτή, στην μέχρι σήμερα πολιτική διάθεσης του χρήματος που χαρακτηρίζεται από υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.
Εξάλλου είναι διαπιστωμένο ότι η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και αυτό γιατί οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ενώ οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές χαρακτηρίζονται από υψηλή ανασφάλεια.
Αναλύοντας αυτέςτις επισημάνσεις, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι σε κάθε πολιτική οικονομία τα χαμηλά επιτόκια,τροφοδοτούν την ανάληψη υψηλών κινδύνων,(παρατηρούνται στρεβλώσεις τόσο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο όσο και στην αγορά ακινήτων) που στη συνέχεια κατά τεκμήριο μετατρέπονται σε ομόλογα και τελικά διατίθενται στις πλείστες των περιπτώσεων σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το χρέος παρά τα χαμηλά επιτόκια,  η δε ανάπτυξη της οικονομίας να είναι ελαχίστη έως ανύπαρκτη.
Συμπερασματικά και με βάση την διαπίστωση ότι οι περισσότερες οικονομίες βρίσκονται σε φάση ύφεσης η έχουν ελάχιστη πραγματική  ανάπτυξη, η ανεργία είναι υψηλή με κορυφή την ανεργία των νέων, ο δε πλούτος συνεχώς να συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια, είναι σχεδόν βέβαιο, με κριτήριο την μέχρι σήμερα εμπειρία,ότι το πρόβλημα του παγκόσμιου χρέους συνεχώς θα επιδεινώνεται χωρίς καμμία προοπτική μείωσής του..
Άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το παγκόσμιο σύστημα είναι επισφαλές.
Κατά συνέπεια μετην  επισήμανσή της η Τ.Δ.Δ. ότι, οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα έχουν  την δυνατότητα παρέμβασης  στην περίπτωση νέας κρίσης χρέους λόγω των ήδη υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, μάλλον προτείνει ως αντίδοτο για την αντιμετώπιση της κατάστασης,την επιβολή μιάς πολιτικής αύξησης των επιτοκίων που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την αύξηση των εισοδημάτων που θα προκύψουν, θα απομακρύνουν τις αποπληθωριστικές τάσεις της οικονομίας.
 Αναμφίβολα στην προοπτική εφαρμογής μιάς τέτοιας πολιτικής υπάρχει σκεπτικισμός,τόσο ως προς τον τρόπο και χρόνο εφαρμογής, οσο και ως προς το κόστος των  ανατροπών και παρενεργειών που μπορεί να επιφέρει.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία η επί σχεδόν ένα χρόνο καθυστέρηση της απόφασης  για αύξηση επιτοκίων από το Ομοσπονδιακό κεντρικό Τραπεζικό σύστημα των  ΗΠΑ (Federal Reserve System -FED) το οποίο μόλις χθές διά της προέδρου του κας Τζανετ Γέλεν επανέφερε το σενάριο αύξησης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους..
Όσον αφορά την χώρα μας, σε μία μελλοντική αύξηση των επιτοκίων που δανείζεται ο μηχανισμός στήριξης  ESM, θα προκαλούσε ενδεχομένως σημαντική επιβάρυνση στις δαπάνες του Ελληνικού  Κράτους για την πληρωμή των τόκων .Κατα συνέπεια θα πρέπει να επαναξιολογηθεί και επανασχεδιασθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του χρέους, και η προσπάθεια, να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμη προοπτική δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην εξυγίανση του ισολογισμού (π.χ. περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους, εξυγίανση δεικτών, βελτίωση ρευστότητος.) και στις δομικές μεταρρυθμίσεις  και λιγότερη σε δημοσιονομικές παραμέτρους..

*Τ.Δ.Δ. Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ( BIS-Bank for International Settlements ) είναι διεθνής οργανισμός αποτελούμενος από κεντρικές τράπεζες που υποβοηθά την διεθνή νομισματική και χρηματοοικονομική συνεργασία . Στην ουσία αποτελεί την κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών. Εδρεύει στην Βασιλεία της Ελβετίας και έχει αντιπροσωπείες στο Χονγκ Κονγκ και στην πόλη του Μεξικού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΙΣΜΕ

2015-11-21. Εδώ και Τώρα … Μεταρρυθμίσεις

on Saturday, 21 November 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο Αρης Διαμαντόπουλος, Υπτγος ε.α., Δρ, Ψυχολόγος, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2015-11-21. Εδώ και Τώρα … Μεταρρυθμίσεις

Όσο κι αν οι πολιτικοί μας συνθηματολογούν επάνω στον όρο «μεταρρυθμίσεις», εν τούτοις η ουσιαστική αξία αυτών ουδόλως αλλοιώνεται, διότι η ανάγκη γι αυτές παραμένει αναλλοίωτη και διαχρονική.
Διότι έτσι εξασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατικής πολιτείας χάριν της «ευδαιμονίας» των πολιτών, όπως κατ’ αρχάς οραματίσθηκαν αυτή ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, οι οποίοι υπήρξαν ιστορικά και οι θεμελιωτές της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης.(1)

2015-12-09. Ο Πρώτος Αριστερός Προϋπολογισμός του 2016

on Wednesday, 09 December 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

Τα χαράματα της Κυριακής της 6/12/2015 ψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2016, είναι ο πρώτος αριστερός προϋπολογισμός στη ιστορία της Ελλάδας.
Στη συνέχεια θα παρουσιάσω τα ‘highlights’ αυτού του προϋπολογισμού. Στον πίνακα Π1 (Πηγή όλων των πινάκων είναι το κείμενο του Προϋπολογισμού 2016 του Υπουργείου Οικονομικών) φαίνονται τα βασικά μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στον πίνακα Π2 φαίνονται τα βασικά μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας.

Την περίοδο 2010-2014 τα μέτρα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής έφθασαν στο 24,5% του ΑΕΠ (ονομαστικές τιμές 2009). Το αποτέλεσμα ήταν η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, δηλαδή η μείωση του ελλείμματος και η ισοσκέλιση του πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης, και η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, η αλλαγή της κυβέρνησης με την εφαρμογή νέου πολιτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η αναζήτηση νέου πλαισίου συμφωνίας με τους διεθνείς εταίρους και πιστωτές της χώρας αύξησε την οικονομική αβεβαιότητα. Ένας κύκλος δυσμενών προσδοκιών άνοιξε,  αποτέλεσμα του οποίου ήταν η χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος, η επιδείνωση της ρευστότητας και η ανάσχεση της πορείας της οικονομίας προς την ανάκαμψη.
Η κακή οικονομική κατάσταση, που παρατάθηκε πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους, λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων και των σχετικών δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται, σε συνδυασμό με τα διοικητικά μέτρα ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), που εφαρμόστηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις αρχές Ιουλίου 2015, επιδείνωσε το έλλειμμα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και οδήγησε την οικονομία ταχύτατα σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, συνετέλεσε και στη συρρίκνωση της εισροής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και παραπέρα στην όλη ελληνική οικονομία, τόσο μέσω του Ευρωσυστήματος όσο και μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας.

Στον πίνακα (Π3) φαίνεται το Ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης.

Τα μέτρα ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να προστατευτεί η συστημική ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν και άλλες απώλειες στην τραπεζική πίστη, στις χορηγήσεις και στην ρευστότητα, που θα επιδράσουν αρνητικά στις επενδύσεις, την κατανάλωση και τον εσωτερικό τουρισμό. Με τα δεδομένα αυτά το πραγματικό ΑΕΠ το 2015 αναμένεται να μειωθεί κατά 2,3%.
Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος έχει συμβάλει, επίσης, στην αναβολή επενδυτικών σχεδίων με επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην ανεργία.
Οι τραπεζικές καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, παρουσίασαν από το Δεκέμβριο του 2014, υψηλές επαναλαμβανόμενες εκροές που συνολικά στη διάρκεια της περιόδου Δεκεμβρίου 2014-Ιουλίου 2015 ανήλθαν σε 42,1 δισ.€. Η μείωση των καταθέσεων μετριάστηκε αισθητά με την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις στα τέλη Ιουνίου 2015.
Το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στη σύναψη σύμβασης χρηματοδότησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το δάνειο για τη στήριξη του προγράμματος είναι διάρκειας 32,5 ετών, ενώ το ύψος του δανείου μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ.€, μαζί με ποσό έως 25 δισ.€ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, ενώ το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο κόστος δανεισμού του ESM (~1%).

Στον πίνακα (Π4) φαίνεται η σύνθεση δημόσιου χρέους:


Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 326 δις.€ ή 187,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, έναντι 324 δις. €  ή 181,0% του ΑΕΠ το 2014.
Το 2016 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 343 δις. €  ή 198,0% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του 2015.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 316 δις. €  ή 181,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, έναντι 317 δις. €  ή 177,1% του ΑΕΠ το 2014. Το 2016, προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 333.5 δις. €  ή 192,4% του ΑΕΠ. Παρακάτω φαίνεται το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών του δημόσιου χρέους:

■ Έντοκα ■ Ομόλογα ■ Δάνεια

Ο χρονικός ορίζοντας των λήξεων του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης στις 31/8/2015 εκτείνεται μέχρι το έτος 2059. Η αδυναμία προσφυγής για δανεισμό στις αγορές από το Μάιο του 2010, με εξαίρεση την έκδοση πενταετούς και τριετούς ομολόγου το 2014, είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ομολόγων και την αντικατάστασή τους με δάνεια.
Όπως φαίνεται στον πίνακα Π5, οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, με¬τά το 2012, διαμορφώνονται στα επίπεδα των 6 δις. €, μειωμένες, το 2013, κατά 50% σε σχέση με το 2012 και κατά 63% σε σχέση με το 2011. Αντίστοιχες μειώσεις παρουσιάζουν και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Είναι ένα δημόσιο χρέος 190% του ΑΕΠ εξυπηρετήσιμο (βιώσιμο), με υφεσιακό ρυθμό ανάπτυξης (~-1%) και ετήσιο επιτόκιο 1% ; Η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολα γιατί χρειάζεται πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% . (Μπασαράς Αναστάσιος, Το Δημόσιο Χρέος (ΔΧ) και η Βιωσιμότητα του, χωρίς Σχόλια και Κριτική,  4/2/2015).
Στους πίνακες Π6 και Π7 φαίνονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις λόγω της σύμβασης της Οικονομικής Συμφωνίας 2015 – 2016 για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016. Πρόκειται για μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί ή άλλα που προβλέπεται να υλοποιηθούν το επόμενο έτος μέρος της συμφωνίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Στον πίνακα (Π8) φαίνονται οι πιστώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνα κατά μείζονα κατηγορία δαπάνης:

Ο προϋπολογισμός, δεσμεύεται για μια σειρά εξαιρετικά δύσκολων μέτρων, μεταξύ άλλων: η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος παράλληλα με την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών,  η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η μεταρρύθμιση του μισθολογίου στο Δημόσιο με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, όπου θα αποσυνδέεται ο βαθμός από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου.
Για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι θα έχει ως στόχο τη σύνδεση της μισθολογικής κατανομής με τις δεξιότητες, επιδόσεις, καθήκοντα και τη θέση του προσωπικού. Και, στο νέο σύστημα αμοιβών, όπως σημειώνεται, θα προβλέπεται η αποσύνδεση του βαθμού από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου.
Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων θα πραγματοποιείται ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσής των και η ένταξη στα μισθολογικά κλιμάκια θα καθορίζεται ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας και τα τυπικά τους προσόντα ή την κατοχή θέσης ευθύνης.
‘Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποσυμπίεση σε όλο το μισθολογικό φάσμα, η μισθολογική εξέλιξη συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων, ενισχύονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης, αλλά και η διασύνδεση ενός μέρους των αποδοχών του υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας’, σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

2015-12-22. Η σπέκουλα με το ασφαλιστικό

on Tuesday, 22 December 2015. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

2015-12-22. Η σπέκουλα με το ασφαλιστικό

Ενας από τους νέους μύθους, που μετ’ επιτάσεως κυκλοφορεί η κυβέρνηση –κυρίως διά στόματος Πάνου Καμμένου– είναι η «ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI». Οπως συμβαίνει και με τα περισσότερα απ’ όσα λέει η κυβέρνηση της πρώτης φοράς (και ειδικά ο συγκυβερνήτης της), αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Υπήρξε ζημία από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων 11,6 δισ. ευρώ (όχι 14 δισ. που είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την 1.12.2015), αλλά ταυτοχρόνως το 2012 το ίδιο το κράτος επιχορήγησε τα Ταμεία με 14,47 δισ. ευρώ. Η συνολική επιχορήγηση του κράτους τα χρόνια της κρίσης (2010-2014) ήταν 64,44 δισ. ευρώ, δηλαδή έξι φορές περισσότερα από τη ζημία που υπέστησαν λόγω «κουρέματος» των ομολόγων.

Παρά τις ανοησίες που επαναλαμβάνονται διαρκώς (και έχουν γίνει σκληρό δόγμα) το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει ένα βασικό πρόβλημα: σε μια χώρα που γερνάει, οι κυβερνήσεις επιμένουν να βγάζουν πενηντάρηδες στη σύνταξη. Ετσι, εργάζονται όλο και λιγότεροι και επιδοτούνται από τις ασφαλιστικές εισφορές των πρώτων όλο και περισσότεροι. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ανεργία. Οφείλεται πρωτίστως στις πελατειακές πολιτικές των κυβερνώντων. Ακόμη και μέσα στην κρίση, για παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2014, οι μισοί σχεδόν νέοι συνταξιούχοι (ήτοι το 44,7%) ήταν μεταξύ 51 και 61 ετών, ενώ από 62 έως 67 ετών ήταν μόνο το 21,3% («Καθημερινή» 20.12.2014)

Οι προτάσεις Γιαννίτση
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αιμορραγεί το σύστημα και ο κρατικός προϋπολογισμός: «Είναι ενδεικτικό», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, «ότι όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ, η στήριξη του προϋπολογισμού προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ήταν της τάξεως των 5,4 δισ. ευρώ, περίπου, ή 4% του ΑΕΠ. Το 2009 είχε φτάσει στα 18,9 δισ. ή 8,2% του ΑΕΠ. Αν είχε σταθεροποιηθεί η συνεισφορά του προϋπολογισμού στο επίπεδο του 2001 (σ.σ.: τότε που σύσσωμη η ελληνική κοινωνία με αγώνες και κραυγές απέρριψε τις προτάσεις Γιαννίτση), η χώρα θα είχε περίπου 75 δισ. λιγότερο χρέος από αυτό που είχε το 2009. Με λίγα λόγια, περίπου 1 στα 4 ευρώ που χρωστούσε η χώρα το 2009 οφειλόταν στο γεγονός ότι τη δεκαετία του 2000 δεν προνόησαν οι κυβερνήσεις να ανακόψουν αυτή την ανησυχητική πορεία αύξησης της χρηματοδότησης των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό» («Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, προϋπόθεση για σταθερή ανάπτυξη», 2.12.2015).

Οπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στο ασφαλιστικό, η δημόσια συζήτηση γίνεται με κραυγές, παραλογισμούς και ψεύδη. Ενα από αυτά αφορούν τα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία κάποιος λογικός άνθρωπος θα πίστευε ότι χρησιμεύουν (ως αποθεματικά που είναι) για τις δύσκολες ώρες, όπως είναι η σημερινή. Διότι την εποχή των «παχέων αγελάδων» της χώρας τα αποθεματικά αβγάτιζαν, μαζί με την κρατική επιχορήγηση. Το 2000 τα αποθεματικά ήταν 22,6 δισ. ευρώ και η κρατική επιχορήγηση 4,5 δισ. ευρώ. Το 2009 ήταν 37,6 δισ. ευρώ με κρατική επιχορήγηση 18,5 δισ. ευρώ (Eurostat Database, Social Security Funds). Η οικονομική μεγέθυνση της χώρας φούσκωσε και τις αξίες των αποθεματικών που διατηρούσαν τα Ταμεία.
Τα Ταμεία υπέστησαν μεγάλες απώλειες την περίοδο 2009-2011 –από 37,6 δισ. σε 20,4 δισ.– για τον ίδιο λόγο που απομειώθηκαν οι περιουσίες όλων των Ελλήνων: η «φούσκα» της μεγέθυνσης έσκασε και έτσι κινητές και ακίνητες αξίες πήραν τον κατήφορο. Αντιθέτως, τη χρονιά του PSI –κι επειδή διάφορα Ταμεία επανεπένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα– τα αποθεματικά είχαν μικρή μείωση: από 20,4 δισ. σε περίπου 20 δισ. Περαιτέρω μείωση υπάρχει το 2014 επειδή σωρεύονται πάλι σύννεφα στην ελληνική οικονομία. Και φυσικά το 2015 θα είναι τρομακτικά μικρότερη η αξία τους, προς δόξα όλων εκείνων που λένε ότι «δεν πάθαμε και τίποτε από τα capital contols».

Μικρή συμμετοχή
Το ζήτημα όμως είναι ότι τα αποθεματικά των Ταμείων μικρή συνεισφορά έχουν στις συντάξεις. Οχι τώρα που έχουν απομειωθεί, αλλά διαχρονικά. Ιστορικά η μεγαλύτερη συνεισφορά τους ήταν το 1995, που έφτασαν το 9,2% των συνολικών εσόδων και φυσικά δαπανών. Τη χρονιά των μεγάλων δαπανών, το 2009, η συνεισφορά τους ήταν μόλις 3,5%. «Αν σήμερα με μαγικό τρόπο διπλασιάζονταν τα αποθεματικά των Ταμείων, θα μπορούσαμε –εφόσον δεν μειώναμε την επιχορήγηση του κράτους– να πληρώνουμε συντάξεις μόλις κατά 1,75% υψηλότερες», γράφει ο κ. Γιώργος Στρατόπουλος σε μια εξαιρετική μίνι μελέτη («Περί αποθεματικών και άλλων δαιμονίων», Protagon 27.11.2015). Και αυτό δεν οφείλεται στις «κακές» ή «πονηρές» επενδυτικές επιλογές των διοικήσεων: «Ακόμα και αν την περίοδο 12/1995 - 12/2012 είχαμε επενδύσει όλα τα αποθεματικά των Ταμείων μας σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου, αποφεύγοντας όλες τις ζημίες (χρηματιστήριο μετά το ’99, δομημένα ομόλογα και PSI), τα αποθεματικά μας θα ήταν πάλι στα ίδια επίπεδα, περίπου, γιατί τα γερμανικά ομόλογα λόγω της ασφάλειας που προσφέρουν έχουν πολύ χαμηλή απόδοση».
Διαχρονικά γίνεται μεγάλη πολιτική σπέκουλα για το ασφαλιστικό. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη θεραπεύεται, παρά τα διαρκή δήθεν μέτρα που λαμβάνονται. Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, από τις πολλές παρεμβάσεις που έγιναν διαχρονικά μόνο οι νόμοι «1902/90 και 2084/92 συνδυαστικά έδωσαν ουσιαστική ανάσα στο ασφαλιστικό σύστημα» και ο νόμος 3863/2010, ο οποίος έδωσε προοπτική βιωσιμότητας στο ασφαλιστικό. Καθιέρωνε μια σχεδόν καθολική βασική σύνταξη και μια ανταποδοτική αναλογική σύνταξη... Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, η μεταρρύθμιση του 2010 δεν επιβλήθηκε από την τρόικα, αλλά ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης όπως και οι πρωτοβουλίες για μείωση των δαπανών των κλάδων υγείας των Ταμείων κατά 4 δισ. ευρώ και ο έλεγχος των συντάξεων μέσα από την ΗΔΙΚΑ και των αναπηρικών από τα ΚΕΠΑ».
Παρά όμως τις περικοπές, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες το 2013 ήταν οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη (Ελλάδα 16,1%, μέσος όρος Ευρωζώνης 12,3%) και ακόμη και το 2030 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν μεν στο 14%, αλλά θα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο που θα είναι περίπου 13%.

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή της Κυριακής 20/12/2015

2016-01-12. Greece: Toward a Workable Program, By Poul M. Thomsen (Ελλάδα: Πρός ένα Εφικτό Πρόγραμμα.)

on Friday, 12 February 2016. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

2016-01-12. Greece: Toward a Workable Program, By Poul M. Thomsen (Ελλάδα: Πρός ένα Εφικτό Πρόγραμμα.)

Διαβάστε το άρθρο του Poul M. Thomsen (11/2/2016), χωρίς σχόλια και κριτική. Μπορείτε να καταλάβετε τί μας περιμένει, χωρίς εξηγήσεις και εκτιμήσεις 'ειδικών'!!!

Having successfully pulled Greece from the brink last summer and subsequently stabilized the economy, the government of Alexis Tsipras is now discussing with its European partners and the IMF a comprehensive multi-year program that can secure a lasting recovery and make debt sustainable. While discussions continue, there have been some misperceptions about the International Monetary Fund’s views and role in the process. I thought it would be useful to clarify issues.
Εχοντας τραβήξει την Ελλάδα με επιτυχία από το χείλος του γκρεμού πέρυσι το καλοκαίρι, και ακόλουθα αφού σταθεροποίησε την οικονομία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τώρα συζητά με τους ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ ένα περιεκτικό πολυετές πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει μια διαρκή ανάκαμψη και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, υπήρξαν ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τις απόψεις και τον ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία. Θεώρησα, λοιπόν, χρήσιμο να αποσαφηνίσω τα θέματα αυτά.

It is argued that the IMF has made its participation dependent on socially draconian reforms, especially of the pension system. This is not the case. Ultimately a program must add up: the combination of reforms plus debt relief must give us and the international community reasonable assurances that by the end of Greece’s next program, after almost a decade of dependence on European and IMF assistance, Greece will finally be able to stand on its own. This implies an inverse trade-off between ambition of reforms and strength of debt relief—we can certainly support a program with less ambitious reforms, but this will inevitably involve more debt relief.
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ έχει συνδέσει τη συμμετοχή του με δρακόντειες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο Ασφαλιστικό. Αυτό δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση, τα νούμερα ενός προγράμματος πρέπει να βγαίνουν: ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων συν την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να δίνουν σε εμάς και στη διεθνή κοινότητα εύλογες διασφαλίσεις ότι στο τέλος του επόμενου ελληνικού προγράμματος, σχεδόν μετά μια δεκαετία εξάρτησης από τη βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να σταθεί στα πόδια της. Αυτό προϋποθέτει μια αντίστροφη εξισορρόπηση της φιλοδοξίας των μεταρρυθμίσεων και του ύψους της ελάφρυνσης του χρέους. Μπορούμε σίγουρα να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα με λιγότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όμως αυτό αναπόφευκτα θα ενείχε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

This said, no amount of pension reforms will make Greece’s debt sustainable without debt relief, and no amount of debt relief will make Greece’s pension system sustainable without pension reforms. Both need to come about. There is no doubt that both Greece and its European partners will face politically difficult decisions in the coming months to arrive at a program that is viable—one that adds up.
Με αυτό κατά νου, όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του και, από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν και τα δύο. Αναμφίβολα, η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο – ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν.

Such difficult decisions cannot be “kicked down the road” through unrealistic assumptions. While there is much scope for increasing productivity through reforms, the past six years have shown that the scope and pace of reforms acceptable to the Greek society is not commensurate with an early improvement of productivity and sustained high growth. Thus, assuming that Greece can simply grow out of its debt problem without debt relief—by rapidly transitioning from the lowest to the highest productivity growth within the euro zone—is not credible. Similarly, the very limited success in combating Greece’s notorious tax evasion—to make the well-off pay their fair share—means that pension reforms cannot be avoided by simply assuming higher tax collections in the future.
Τέτοιες δύσκολες αποφάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται επιδερμικά κάνοντας μη ρεαλιστικές υποθέσεις. Αν και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την αύξηση της παραγωγικότητας με μεταρρυθμίσεις, η τελευταία εξαετία έδειξε ότι το εύρος και ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να αποδεχτεί η ελληνική κοινωνία δεν συνάδει με την πρώιμη βελτίωση της παραγωγικότητας και με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ετσι, λοιπόν, οι υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της χωρίς την ελάφρυνσή του -με μια γρήγορη μετάβαση από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας, μέσα στην Ευρωζώνη- δεν είναι αξιόπιστες. Ομοίως, η κατά πολύ περιορισμένη επιτυχία στην καταπολέμηση της περιβόητης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα – για να πληρώσουν οι ευκατάστατοι το δίκαιο μερίδιό τους- σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό δεν μπορούν να αποφευχθούν κάνοντας απλά υποθέσεις ότι θα γίνουν υψηλότερες εισπράξεις φόρων στο μέλλον.

Why the focus on pension reforms? Despite the pension reforms of 2010 and 2012, Greece’s pension system remains unaffordably generous. For instance, the standard pensions in nominal Euro terms are broadly similar in Greece and Germany, even though Germany—measured by the average wage—is twice as rich as Greece. Add to this that Greeks still retire much earlier than Germans and that Germany is much better at collecting social security contributions. The result is that the Greek budget needs to transfer some 10 percent of GDP to cover the gaping hole in the pension system, compared to a European average of some 2½ percent. Clearly, this is unsustainable.
Γιατί τόση μεγάλη επικέντρωση στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις; Παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε -οικονομικά- απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα. Για παράδειγμα, οι τυπικές συντάξεις σε ονομαστικούς όρους Ευρώ, είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αν και η Γερμανία -με μέτρο τον μέσο μισθό- είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι οι Ελληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς, και ότι η Γερμανία είναι πιο αποτελεσματική στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2½ τοις εκατό. Σαφώς, αυτό δεν είναι βιώσιμο.

But can’t Greece protect pensioners by cutting somewhere else or increasing tax rates? There is some scope for those measures, but it is very limited. Most other spending has already been cut to the bone in an effort to protect pensions and social payments, while the failure to broaden the base and improve compliance has already caused too much reliance on high tax rates. To reach its ambitious medium-term target for the primary surplus of 3½ percent of GDP, Greece will need to take measures in the order of some 4-5 percent of GDP. We cannot see how Greece can do so without major savings on pensions.
Δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές; Υπάρχει κάποιο περιθώριο για τα μέτρα αυτά, όμως είναι πολύ περιορισμένο. Το μεγαλύτερο μέρος των άλλων δαπανών έχει ήδη κοπεί δραστικά στην προσπάθεια να προστατευτούν οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές, ενώ η δυστοκία στη διεύρυνση της βάσης και στη βελτίωση της συμμόρφωσης έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη εξάρτηση από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5 τοις εκατό τού ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις.

Pension reforms will of course be socially challenging for the Greek people, which have seen exceptional hardship in recent years. In fact, social pressures have already forced reversals of course—under both the previous and the current government—and Greece is unfortunately much further away from its medium-term goals than it was in mid-2014, before a major fiscal relaxation erased what proved to be only a temporary primary surplus. In this regard, the government is right to point out that pensions in Greece have a broader social function. But using pensions in this way is not a durable solution. What is needed—and what the IMF has argued for—is a modern social safety net that is sustainable over the medium term.
Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη, οι κοινωνικές πιέσεις έχουν ήδη εξαναγκάσει, τόσο τις προηγούμενες, όσο και την τωρινή κυβέρνηση να κάνουν αναστροφές στην πορεία. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί περισσότερο από την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της συγκριτικά με τα μέσα του 2014, πριν από την εξάλειψη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που αποδείχθηκε προσωρινό, από μια σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση. Από την άποψη αυτή, η κυβέρνηση έχει δίκιο να επισημαίνει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Ομως, η χρήση των συντάξεων με τον τρόπο αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Αυτό που χρειάζεται -και που είναι κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει- είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο.

Could a primary surplus target well below 3½ percent of GDP make the necessary pension reform less demanding? Perhaps, but that would necessitate more debt relief. This is understandably controversial among Greece’s European partners, in part because several of them are required to run similarly high surpluses to preserve debt sustainability, and in part because some of the countries that would be in effect paying for debt relief to Greece are poorer than Greece, paying much less generous pensions to their own people. With the euro zone still far from being a political union, a compromise will need to reflect such political constraints. The IMF is willing to work with the combination of reforms and debt relief on which Greece and its European partners can agree. But again, it needs to add up.
Θα μπορούσε ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πολύ χαμηλότερος από το 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ να κάνει την απαραίτητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση λιγότερο απαιτητική; Αυτό εύλογα αποτελεί ένα επίμαχο θέμα ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, κατά ένα μέρος γιατί αρκετοί εταίροι είναι αναγκασμένοι να έχουν παρόμοια υψηλά πλεονάσματα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, και κατά ένα άλλο μέρος γιατί ορισμένες από τις χώρες που στην πραγματικότητα θα κληθούν να πληρώσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα και πληρώνουν λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις στους δικούς τους λαούς. Με την Ευρωζώνη να βρίσκεται ακόμη μακριά από την επίτευξη μιας πολιτικής ένωσης, ένας συμβιβασμός θα πρέπει να αντανακλά αυτούς τους πολιτικούς περιορισμούς. Το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με το συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Ομως, και πάλι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν.

The IMF does not want Greece to implement draconian fiscal adjustment in an already severely depressed economy. In fact, we have time and again been the ones arguing for a fiscal adjustment path that is more supportive of recovery in the near term and more realistic in the medium term. We have yet to see a credible plan for how Greece will reach the very ambitious medium-term surplus target that is key to the government’s plans for restoring debt sustainability. This emphasis on credibility is crucial for generating the investor confidence that is critical to Greece’s revival. A plan built on over-optimistic assumptions will soon cause Grexit fears to resurface once again and stifle the investment climate.
Το ΔΝΤ δεν θέλει να εφαρμόσει η Ελλάδα μια δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή σε μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε σοβαρή ύφεση. Στην πράξη έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει μια πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίζει περισσότερο μια πιο βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη η οποία μεσοπρόθεσμα είναι πιο ρεαλιστική. Ακόμη δεν έχουμε δει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα τα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η έμφαση στην αξιοπιστία έχει καίρια σημασία για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στους επενδυτές, που είναι ζωτική για την αναζωογόνηση της Ελλάδας. Ενα σχέδιο που είναι βασισμένο σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές σύντομα θα προκαλέσει την επανεμφάνιση φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και θα καταπνίξει το επενδυτικό κλίμα.

The overriding objective of the IMF’s engagement with Greece is to help the country put itself back on a path of sustainable growth that benefits the Greek people. The IMF will support the Greek authorities and their European partners in developing a program of reforms and debt relief that adds up. There are difficult choices to be made, but it is important to make them so that Greece’s efforts over the last six years are not wasted.
Ο απώτερος στόχος της συνεργασίας του ΔΝΤ με την Ελλάδα είναι να βοηθήσει τη χώρα να ξαναμπεί στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό. Το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τις ελληνικές Αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους τους στην κατάρτιση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο τα νούμερα θα βγαίνουν. Υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν, όμως είναι σημαντικό να γίνουν για να μη χαθούν οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια».

2016-02-29. Γιατί η υποτίμηση είναι λάθος φάρμακο για την ελληνική οικονομία

on Monday, 29 February 2016. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γράφει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, Δημοσιογράφος

2016-02-29.   Γιατί η υποτίμηση είναι λάθος φάρμακο για την ελληνική οικονομία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια εκδήλωση στο Αμβούργο, πρόσφατα, αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε κάνει στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το 2011, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το σκεπτικό του κ. Σόιμπλε, και όχι μόνο, είναι ότι η έξοδος από το ευρώ θα επιτρέψει στη χώρα να υποτιμήσει το νόμισμά της. Η υποτίμηση θα πλήξει άπαξ την ελληνική οικονομία, αποφεύγοντας την «ατελείωτη διαδικασία» των σκληρών μέτρων.

Πίσω από αυτό το λογικοφανές επιχείρημα κρύβεται η εξής πικρή αλήθεια: οι υποτιμήσεις των νομισμάτων βοηθούν μια οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, αλλά με προϋποθέσεις, τις οποίες, δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει. Κι αν θέλει να τις αποκτήσει, ο δημοσιονομικός «πόνος» θα είναι ο ίδιος, ή και χειρότερος, με αυτόν των μνημονίων. Η διαφορά είναι τώρα ότι η οικονομία είναι μέλος ενός ισχυρού και διεθνοποιημένου νομίσματος. Ενώ με τη δραχμή οι Ελληνες θα έπρεπε να πληρώσουν και κάτι παραπάνω με τη μορφή μέτρων λιτότητας για να κερδίσουν σε βάθος χρόνου την αξιοπιστία του νέου νομίσματος.

Ομως από τη συνεχή επαναφορά του θέματος της δραχμής επί πέντε τουλάχιστον χρόνια φαίνεται ότι τα θεωρητικά επιχειρήματα δεν φαίνονται αρκετά πειστικά.
Ας δούμε, λοιπόν, τι λένε οι αριθμοί και τι έχει δείξει η σκληρή πραγματικότητα σε τρεις περιπτώσεις: Ελλάδα, Βρετανία και Ινδονησία. Στη Βρετανία η υποτίμηση της δεκαετίας του 1990 πέτυχε διότι ως οικονομία ήταν εξαγωγική. Στην Ινδονησία, την ίδια δεκαετία, η υποτίμηση μετατράπηκε σε βαθιά ύφεση 14% και σε υψηλό πληθωρισμό. Διότι δεν κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της.

Ας μείνουμε στην Ελλάδα. Η αναδρομή στη δραχμή τα τελευταία 50-60 χρόνια καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
Πρώτον, από το 1954 μέχρι το 1973, όταν η δραχμή είχε σταθεροποιηθεί στις 30 δραχμές προς 1 δολάριο, είχε επιτευχθεί μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης γύρω στο 17%.

Δεύτερον, από το 1974 ξεκινά σταδιακή διολίσθηση της δραχμής, η οποία κορυφώνεται τη δεκαετία του 1980 και διαρκεί για τουλάχιστον 15 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, η δραχμή υποτιμήθηκε κατά 70%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν γύρω στο μηδέν! Επίσης, παρά τη σωρρευτική υποτίμηση κατά 70% από το 1980 μέχρι το 1990 και παρά τις δύο επίσημες υποτιμήσεις κατά 15% το 1983 και επιπλέον 15% το 1985, οι καθαρές εξαγωγές μειώθηκαν και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε. Δηλαδή, η ανταγωνιστικότητα υποχώρησε. Την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός έφτανε μέχρι τα επίπεδα του 25% και τα επιτόκια στο 35%, παγώνοντας ουσιαστικά κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Τρίτον, η υποτίμηση του 1983 κατά 15% συνοδεύθηκε με ύφεση 1,1% εκείνη τη χρονιά.

Τέταρτον, η υποτίμηση του 1985 κατά 15% επέφερε ανάπτυξη 2,5% εκείνη τη χρονιά και μόλις 0,5% το 1986, για να επιστρέψει η ύφεση (-2,3%) το 1987.

Κάπως έτσι χάθηκε η δεκαετία του 1980-1990 με δύο υποτιμήσεις και με μηδενική ανάπτυξη. Ετσι χρειάστηκαν και τότε προγράμματα σταθεροποίησης (λιτότητας), τα οποία εισηγήθηκε ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης. Απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, ύστερα από τις επίσημες υποτιμήσεις το 1983 και το 1985.

Πέμπτον, από το 1998 και καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το ευρώ η συμπεριφορά της οικονομίας αλλάζει. Η υποτίμηση του 1998 κατά 12,6% δεν έφερε ύφεση. Ούτε η ανατίμηση της δραχμής κατά 3,5% το 2000 (ενόψει ευρώ) έφερε ύφεση. Αντίθετα, η σύνδεση της δραχμής με το «ισχυρό» ευρώ έφερε τουλάχιστον για μία δεκαετία ανάπτυξη με ετήσιους ρυθμούς γύρω στο 3,5% και πληθωρισμό κάτω από το 3%.
Η σκληρή πραγματικότητα, λοιπόν, και η οικονομική θεωρία λέει ότι η υποτίμηση ενός νομίσματος μπορεί να βοηθήσει εφόσον η χώρα δεν εισάγει περισσότερα απ’ ό,τι εξάγει και κυρίως δεν εισάγει πολλές πρώτες ύλες ή ενδιάμεσα προς επεξεργασία υλικά. Εάν μία χώρα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και αποφασίσει υποτίμηση, τότε θα βυθιστεί... στην ύφεση και θα «ψηθεί» από τον πληθωρισμό.

Αυτό συμβαίνει διότι δίνεται λάθος φάρμακο σε λάθος ασθένεια. Η υποτίμηση ενός νομίσματος έχει στόχο να κάνει τις εξαγωγές πιο φθηνές. Η αύξηση των εξαγωγών θα οδηγήσει σε ενίσχυση της παραγωγής και αυτή με τη σειρά της σε αύξηση της απασχόλησης. Ολη αυτή η αλυσίδα οδηγεί σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω επενδύσεων, υψηλότερης κατανάλωσης και εισοδημάτων.
Τι μπορεί να πάει στραβά σε αυτή την αλυσίδα; Εάν μια χώρα «δεν παράγει» και εισάγει περισσότερα απ’ ό,τι εξάγει, τότε η υποτίμηση κάνει τις εισαγωγές ακριβότερες. Αν, για παράδειγμα, μια κλωστοϋφαντουργία εισάγει ίνες και χρώματα για να εξάγει έτοιμες κλωστές, η υποτίμηση δεν θα την κάνει πιο ανταγωνιστική. Θα την κλείσει. Οι ίνες και τα χρώματα θα γίνουν πανάκριβα.

Σε μία χώρα, λοιπόν, με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, που εισάγει πολλές πρώτες ύλες, η υποτίμηση αυξάνει το κόστος παραγωγής και δημιουργεί πληθωρισμό. Η αύξηση του κόστους παραγωγής «εξαφανίζει» μέρος της ανταγωνιστικότητας που εξασφαλίστηκε από την υποτίμηση. Εάν τώρα ο πληθωρισμός περάσει στους μισθούς, τότε όλο το κέρδος από την υποτίμηση χάθηκε. Διότι, τελικά, τίποτα δεν έγινε φθηνότερο.

Μονόδρομος τα σκληρά μέτρα λιτότητας

Για να πετύχει μία υποτίμηση σε μία χώρα όπως η δική μας, θα έπρεπε:

Πρώτον, να μην υπάρξουν μισθολογικές αυξήσεις. Ισως χρειαστούν και ονομαστικές μειώσεις. Επομένως, το ποσοστό του πληθωρισμού θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.

Δεύτερον, αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, δηλαδή η χώρα από εισαγωγική να γίνει εξαγωγική. Κάτι που δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, και σε όλη τη διαδρομή θα υπήρχαν λουκέτα και πολλές αλλαγές στα εργασιακά (απελευθέρωση αγορών, υπηρεσιών, κ.λπ.).

Τρίτον, επειδή ο δανεισμός θα γινόταν ακριβότερος, ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισοσκελισμένος. Δηλαδή όχι ελλείμματα. Επομένως, αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών θα ήταν επιβεβλημένες. Διότι η δραχμή και η υποτίμηση μπορεί να λύνει υπό κάποιες συνθήκες το θέμα της ανταγωνιστικότητας (και της ανάπτυξης), όχι όμως το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Μάλιστα, αν «κόψεις» νέο χρήμα, τότε αυτό θα γίνει πληθωρισμός και αυτομάτως το ποσοστό του θα πρέπει να μετατραπεί σε... περικοπές μισθών και συντάξεων. Αλλιώς, αν γίνουν αυξήσεις, τότε θα πρέπει να «ξανακοπεί» νέο χρήμα, να αυξηθεί πάλι ο πληθωρισμός και για να καταστεί πιο φθηνή η οικονομία θα πρέπει να γίνει νέα υποτίμηση... Δηλαδή φαύλος κύκλος, ο οποίος θα κλείσει είτε με χρεοκοπία είτε με σκληρά μέτρα λιτότητας.

Με άλλα λόγια θα χρειάζονταν μέτρα μνημονίου και αυστηρή εφαρμογή τους, χωρίς τα... λεφτά του μνημονίου. Εξάλλου και τώρα «εσωτερική υποτίμηση» γίνεται, δηλαδή εντός ευρώ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από την Καθημερινή της Κυριακής, 28/2/2016

<<  1 2 [34 5 6  >>