Ανακοινώσεις

Σεμινάριο περί των «Θαλασσίων Ζωνών Εθνικής Κυριαρχίας-Δικαιοδοσίας»

on Thursday, 02 November 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Παύλος Φωτίου, Δρ, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

Σεμινάριο περί των «Θαλασσίων Ζωνών Εθνικής Κυριαρχίας-Δικαιοδοσίας»

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), αποκρινόμενο στο αίτημα πολλών Μελών και Φίλων, διοργανώνει, τον Νοέμβριο, στα Γραφεία του: Νίκης 11, 4ος όροφος, Σύνταγμα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, «Σεμινάριο» για το Θέμα που αποτελεί ένα από τα πλέον συζητημένα, φλέγοντα και για πάρα πολλά χρόνια σοβαρό, και μέχρι σήμερα δυσεπίλυτο σε πολλές πτυχές του, «εθνικό ζήτημα».

Η Δομή του Σεμιναρίου περιλαμβάνει οκτώ (8) Μονοθεματικές Διαλέξεις των τριών (3) ωρών εκάστη, δηλαδή Σεμινάριο συνολικής διάρκειας 24 ώρες, με έναρξη την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου και πέρας την Τετάρτη 29η Νοεμβρίου 2017.

Πρόγραμμα του ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ - Θέματα που θα αναλυθούν

1) Τετάρτη 1 Νοεμβρίου: 3 ώρες, 17:30-20:30

Θέμα: «Το Ιστορικό της Θέσπισης και η Ανάγκη για τις Θαλάσσιες Ζώνες Εθνικής Κυριαρχίας-Δικαιοδοσίας» ΕΔΩ.

Διαλέκτης: Δρ. Βασίλειος Πατρώνας, πρώην Προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας και νυν Επίτιμος Νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΞ. ΕΔΩ.


2) Σάββατο 4 Νοεμβρίου: 3 ώρες, 11:00-14:00

Θέμα: «Οι Θαλάσσιες Ζώνες Εθνικής Κυριαρχίας-Δικαιοδοσίας, όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί στο Σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο. Έννοιες -Σημασία - Θέσπιση και η Αξία τους για τα Κράτη» ΕΔΩ.

Διαλέκτης: Δρ. Εύη Φουρνατζοπούλου, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος Β΄στο ΥΠΕΞ. ΕΔΩ.


 

3) Τετάρτη 8 Νοεμβρίου: 3ώρες, 17:30-20:30

Θέμα: «Αρχές και Μέθοδοι Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Εθνικής Κυριαρχίας-Δικαιοδοσίας. Οι Διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τα Γειτονικά Κράτη – Προβλήματα & Προοπτικές»ΕΔΩ.

Διαλέκτης: κος Δημήτριος Δαγρές, Μαθηματικός – Τοπογράφος Μηχανικός, πρώην Διευθυντής Χαρτογραφίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ. ΕΔΩ.


4) Σάββατο 11 Νοεμβρίου: 3 ώρες, 11:00-14:00

Θέμα: «Παρεμπίπτουσες Αρμοδιότητες και Δικαιώματα στις Θαλάσσιες Ζώνες Εθνικής Κυριαρχίας - Δικαιοδοσίας» ΕΔΩ.

Διαλέκτης: κα Ευαγγελία Σιοτρόπου, Νομικός Σύμβουλος- Ειδική Εμπειρογνώμων Διεθνούς Δικαίου, Ανώτερη Αξιωματικός Νομικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων ΕΔΩ.

5) Τετάρτη 15 Νοεμβρίου: 3 ώρες, 17:30-20:30

Θέμα: «Οι Οριοθετήσεις Θαλασσίων Ζωνών υπό το πρίσμα των Αποφάσεων των Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων: Το παρελθόν, το παρόν και η διαμορφούμενη τάση ΕΔΩ.

Διαλέκτης: Δρ. Γεώργιος Χρυσοχού, Πλωτάρχης ΠΝ, Καθηγητής στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την Σχολή Αξιωματικών Επιτελών του ΠΝ, Επισκέπτης Διαλέκτης στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ΕΔΩ.

6) Σάββατο 18 Νοεμβρίου: 3 ώρες, 11:00-14:00

Θέμα: «Οι Ενεργειακές Συμμαχίες και η μέχρι τώρα Πορεία των Γεωπολιτικών Εξελίξεων και Συμμαχιών στη Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ΕΔΩ.

Διαλέκτης: Αντιστράτηγος ε.α. κος Ιωάννης Μπαλτζώης, MΑ στην Γεωπολιτική Ανάλυση & Γεωστρατηγική Σύνθεση του Εθν. & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών. ΕΔΩ.
7) Σάββατο 25 Νοεμβρίου: 3 ώρες, 11:00–14:00

Θέμα: «Οι Ενεργειακές Πτυχές και η Εκμετάλλευση των Θαλασσίων Ζωνών Εθνικής Δικαιοδοσίας» ΕΔΩ.

Διαλέκτης: κος Βασίλειος Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής, Διδάσκει σε Βρετανικά Κολλέγια και Πανεπιστήμια. ΕΔΩ.

 

8) Τετάρτη 29 Νοεμβρίου: 3 ώρες, 17:30-20:30

Θέμα: «Η Ασφάλεια των Εγκαταστάσεων Εξορύξεων» ΕΔΩ.

Διαλέκτης: Δρ. Νικόλαος Δενιόζος, Msc Περιφερειακής Αναπτύξεως, Msc Στατιστικής, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής. Διδάσκει στο Εθν. & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών.ΕΔΩ.

1η περίοδος: Διάλεξη 45
1ο Διάλειμμα 15
2η περίοδος: Διάλεξη 45
2ο Διάλειμμα 15
Συμπεράσματα 20
Ερωτήσεις-Σχόλια-Συζήτηση 40
Χρονική Δομή εκάστης Διαλέξεως

 

Οδηγός Σπουδών και Πιστοποιητικά Σπουδών

 


Πριν την έναρξη του Σεμιναρίου θα δοθεί στους Σπουδαστές εισαγωγικό έντυπο με κατάλληλη εκπαιδευτική ύλη (Οδηγός Σπουδών).
Μετά το πέρας του Σεμιναρίου, θα χορηγηθεί στους Σπουδαστές Πιστοποιητικό Σπουδών, καθώς και σχετικό CD (powerpoint εισηγήσεων, βιβλιογραφία και συναφή κείμενα).

 

Δίδακτρα Συμμετοχής/Εκπαιδεύσεως


Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του ΕΛΙΣΜΕ, δεν επιτρέπει την είσπραξη Διδάκτρων.
Συνεπώς:
Α) Οι «Σπουδαστές», θα καταβάλλουν το ποσό των 50€ και θα εγγραφούν «Μέλη του ΕΛΙΣΜΕ για Ένα έτος» (θα λαμβάνουν δωρεάν και το Τριμηνιαίο περιοδικό «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ»), και προσθέτως το ποσόν των 10€, για την Γραμματειακή υποστήριξη και τα παρεχόμενα αναψυκτικά και καφέδες.
Β) Τα ενεργά «Μέλη του ΕΛΙΣΜΕ», καταβάλλοντας το ποσόν των 40€, ως δωρεά προς το Ινστιτούτο.
Γ) Υπάρχει και η δυνατότητα παρακολουθήσεως μεμονωμένων Διαλέξεων με την καταβολή του ποσού των 10€, για κάθε μία, ως δωρεά προς το Ινστιτούτο.

Επικοινωνία και Εγγραφές


Οι Δηλώσεις/Εγγραφές συμμετοχής στο Σεμινάριο θα πρέπει να γίνουν από Τετάρτη 4 έως και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, είτε :
α) με τη κατάθεση της σχετικής Αίτησης στη Γραμματεία του Ινστιτούτου, Νίκης 11 στον 4ο όροφο (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη από 09.30 έως 14.00),
β) ηλεκτρονικά στο <This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>
γ) τηλεφωνικά: 210-8211025 τις παραπάνω ημέρες και ώρες.

Παρακαλούμε ληφθεί υπόψη ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Αίτηση Δηλώσεως Συμμετοχής ΕΔΩ.

Πρόσκληση στην επετειακή ομιλία «Το Έπος του 1940 και Διδάγματα για την Σύγχρονη Ελλάδα»

on Monday, 23 October 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Πρόσκληση στην επετειακή ομιλία «Το Έπος του 1940 και Διδάγματα για την Σύγχρονη Ελλάδα»

Πρόσκληση στην ομιλία: 'Αεροπορική Στρατηγική Σκέψη'

on Friday, 06 October 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Πρόσκληση στην ομιλία: 'Αεροπορική Στρατηγική Σκέψη'

Πρόσκληση στην ομιλία "Η Ευρωπαϊκή Άμυνα"

on Wednesday, 04 October 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Πρόσκληση στην ομιλία

Ανακοίνωση ΔΣ Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (Σ.Α.Σ.Ι.)

on Monday, 02 October 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Ανακοίνωση ΔΣ Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (Σ.Α.Σ.Ι.)

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της 28ης Σεπτεμβρίου 2017, ανακοινώνει ότι θεωρεί άδικο, αντιδεοντολογικό και άκρως επιζήμιο ηθικά και οικονομικά, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε, ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, ο Ν.4387/2016 για τους συνταξιούχους Στρατιωτικούς, αλλά και άλλους Λειτουργούς του Δημοσίου.

Ο τρόπος με τον οποίο, τα αρμόδια Υπουργεία, εφάρμοσαν τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, επιφέρει πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές - όσες είχαν απομείνει - σε συναδέλφους που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια την Άμυνα της Χώρας. Η συμπεριφορά αυτή δεν αρμόζει  στην Ελληνική Πολιτεία διότι με πρωτοφανή τρόπο επηρεάζει καθοριστικά  ιδιαίτερα τις Ειδικότητες ή Εξειδικεύσεις που ο νόμος χαρακτηρίζει Επικίνδυνες. Για όλους αυτούς τίθεται πλέον θέμα αξιοπρεπούς επιβίωσης.

Ως Επικίνδυνες ειδικότητες με νομική, ηθική και επιχειρησιακή διάσταση, χαρακτηρίζονται εκείνες των Ιπταμένων όλων των Κλάδων και κατηγοριών των Ε.Δ, των Αλεξιπτωτιστών, των υπηρετούντων στα Υποβρύχια, των Ο.Υ.Κ και γενικά όλου του Επιχειρησιακού Προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων. Στις Ειδικότητες αυτές, είναι γνωστό ότι, έχει ανατεθεί η αναγκαία προβολή ισχύος των Ελληνικών Ε.Δ, σε καθημερινή βάση, απέναντι στην γνωστή εξωτερική απειλή. Εκ καθηκόντων δηλαδή, έχουν την ευθύνη της πρακτικής εφαρμογής της Εθνικής Πολιτικής.

Η αναφορά αυτή βεβαίως, ουδόλως υποβαθμίζει τη συνεισφορά των άλλων   ειδικοτήτων των Ε.Δ, η οποία δεν υπολείπεται σε επιχειρησιακή αξία, σημασία και θυσίες, από εκείνη των Επικινδύνων ειδικοτήτων.

Η εν λόγω συμπεριφορά, σημαίνει ότι όσοι αποστρατεύθηκαν πριν το 2016,κάνοντας το ’’λάθος’’ να υπηρετήσουν πολλά χρόνια και να ζουν επικινδύνως ισοπεδώνονται οικονομικά, αξιακά και ηθικά από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας. Αυτά, τα οποία κατά τα άλλα, έχουν την Συνταγματική ευθύνη να τους φροντίζουν λόγω και του ειδικού νομικού πλαισίου που τους διέπει.

Οι περικοπές, βάση του εν λόγω νόμου, καθορίζουν, για παράδειγμα, ότι ο συνταξιούχος Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , με πάνω από 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και ανεξάρτητα αν είχε και κάποια από τις επικίνδυνες ειδικότητες , τις αποδοχές του στα 1450 ευρώ.

Η μόνη ερμηνεία που αρμόζει ως προς την απόφαση της Πολιτείας για τις εν λόγω περικοπές των Συντάξεων, είναι η με δογματικό τρόπο υποβάθμιση και η απόλυτη ισοπέδωση της προσφοράς και των ευθυνών που για πολλά χρόνια είχαν αναλάβει στους ώμους τους για την «Άμυνα της Χώρας», οι διατελέσαντες σε θέσεις υψηλού επιχειρησιακού ρίσκου και ευθύνης. Με τις αναφερόμενες περικοπές, οι συνταξιούχοι συνάδελφοι αυτών των κατηγοριών, έχουν χάσει πάνω από το 70% των αποδοχών τους από το 2010 μέχρι σήμερα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές, αλλά και σχετικές Νομικές προβλέψεις, οι συντάξιμες αποδοχές όλων των Λειτουργών του Δημοσίου πρέπει να είναι αναλογικά συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες των εν ενεργεία συναδέλφων τους, όπως και με ότι έχουν καταβάλλει υπό μορφή ασφαλιστικών κρατήσεων  και αναγνώρισης υπηρεσιών στο Κράτος.

Αν υπάρχει εθνική ανάγκη για ‘’αναστολή καταβολής των ακέραιων συντάξεων’’, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα, αυτή δεν μπορεί να είναι στοχευμένη για κανένα λόγο. Οι επιπτώσεις από τον τρόπο εφαρμογής αυτού του νόμου δεν θα είναι μόνο οικονομικές, έστω και αν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, διότι και αυτοί που σήμερα έχουν στα χέρια τους τις ευθύνες της Εθνικής Άμυνας, ενημερώνονται, σκέπτονται, συγκρίνουν και αξιολογούν τις πράξεις των οργάνων της Πολιτείας.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας και όλους τους συναρμόδιους με το θέμα Υπουργούς να αναλογισθούν την ηθική ζημιά που επιφέρουν στις Ειδικές κατηγορίες απόμαχων πολιτών, όπως και τα μηνύματα που προβάλουν με τις αποφάσεις αυτές, στους νεαρούς Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τα άλλα στελέχη που καλύπτουν θέσεις Δημόσιων λειτουργών.
 
Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας ότι, κάποια θέματα δεν έχουν μόνο οικονομική διάσταση, αλλά πρωτίστως και κυρίως ηθική και αξιακή.

Το Δ.Σ  του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων

Ενημέρωση Ωρας Απογευματινών Συνεδριάσεων ΔΣ

on Wednesday, 27 September 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Παύλος Φωτίου, Δρ, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

Εημέρωση Χρόνου Συνεδριάσεων ΔΣ

on Wednesday, 27 September 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Παύλος Φωτίου, Δρ, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

Εημέρωση Χρόνου Συνεδριάσεων ΔΣ

Πρόσκληση στην ομιλία 'Ριζοσπαστικοποίηση συνιστώσα της Ισλαμιστικής Τρομοκρατίας'

on Friday, 22 September 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Πρόσκληση στην ομιλία 'Ριζοσπαστικοποίηση συνιστώσα της Ισλαμιστικής Τρομοκρατίας'

18/04/2017. Πρόσκληση στην ομιλία "Νότιο Αιγαίο,Τα Νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης"

on Tuesday, 18 April 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

18/04/2017.  	Πρόσκληση στην ομιλία

6/4/2017. Πρόσκληση Βιβλιοπαρουσίασης στη Θεσσαλονίκη

on Thursday, 06 April 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια: ο Γεώργιος Ε. Δουδούμης, Οικονομολόγος-Συγγραφέας, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ, Υπεύθυνος ΔΣ

6/4/2017. Πρόσκληση Βιβλιοπαρουσίασης στη Θεσσαλονίκη

9/6/2017. Το ΕΛΙΣΜΕ εξέδωσε τον Συλλογικό Τόμο "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΠΑΡΟΝ και ΜΕΛΛΟΝ",

on Friday, 09 June 2017. Posted in Ανακοινώσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

9/6/2017. Το ΕΛΙΣΜΕ εξέδωσε τον Συλλογικό Τόμο

Αγαπητά μας Μέλη, Φίλες & Φίλοι,

Σας Ανακοινώνουμε ότι, σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο "Παπαδήμα", το ΕΛΙΣΜΕ εξέδωσε τον Συλλογικό Τόμο

"ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΠΑΡΟΝ και ΜΕΛΛΟΝ",που διατίθεται από το:
Βιβλιοπωλείο ΔΗΜ. Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΑ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 8 ΑΘΗΝΑ 10679
ΤΗΛ. 210 3627318, 210 3642692

Συνοπτική Περιγραφή, Περιεχόμενα Θέματα, Συγγραφείς και λοιπές Λεπτομέρειες στην επίσημη ιστοσελίδα του Εκδοτικού Οίκου:

http://www.papadimasbooks.gr/product.asp?catid=4009

<<  1 2 3 [45 6 7 8  >>