Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

2014-07-02. To ‘road show’ στο Λονδίνο για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας

on Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Αναδημοσίευση: Κέρδος online 1/7/2014

2014-07-02. To ‘road show’ στο Λονδίνο για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας

Ο στόχος της Ελλάδας να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι μόνο ένας ελληνικός μύθος, αλλά βασίζεται σε στέρεες παραμέτρους, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάζοντας στο Λονδίνο το πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης.
ΕΔΩ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Μέσω του διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραχωρηθούν για έρευνες 20 θαλάσσιες περιοχές («οικόπεδα») στους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και την ερμηνεία που ακολούθησε.
Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε σήμερα το πλαίσιο των ερευνών, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο για τη χώρα και επικέντρωσε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην κοινωνική αποδοχή και στην πολιτική συναίνεση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
«Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην μελλοντική του επιτυχία, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.
Είπε ακόμη πως «το ότι το "θέμα" είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια -από το 1997 ως το 2012- θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές».
Ο κ. Μανιάτης σημείωσε επίσης ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών ενέργειας συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές.
Αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς, όπως είπε, «βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νέων και των παραδοσιακών πηγών, καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο».
Επίσης, παρουσίασε το θεσμικό-οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες, στο οποίο, όπως ανέφερε, περιλαμβάνονται:
•    Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον.
•    Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.
•    Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με αντικείμενο να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
•    Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
•    Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τ.χ. στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.
Αυτός ο γύρος παραχωρήσεων υδρογονανθράκων για τις περιοχές του Ιουνίου και νότια της Κρήτης είναι συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετρ. χλμ.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κ.ά, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδηλωση, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κι άλλες.
Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, οι οποίες έγιναν για να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα συμμετείχε επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης.
Το απόγευμα ξεκίνησαν οι εξειδικευμένες ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του BEICIP σε workstations εγκατεστημένα για το σκοπό αυτό στις αίθουσες του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου. Οι ενημερώσεις αυτές θα συνεχιστούν και αύριο όλη την ημέρα. 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της EE.

Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

on Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

 Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεωργίου Α. Προβόπουλου στην 81η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων thn 27/02/201

Διαβάστε ΕΔΩ! την ομιλία!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ και ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

on Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γεώργιος Ε. Δουδούμης, Οικονομολόγος-Συγγραφέας

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  και ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2014

Έτος κλειδί στην ευρωπαϊκή πορεία ήταν το 1992 με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ (σε ισχύ από 1

/11/1993), η οποία περιέλαβε τις τρεις Κοινότητες (Euratom, Ευρ.Κοιν. Άνθρ. & Χάλ.- ΕΚΑΧ και ΕΟΚ) και τη θεσμοθετημένη συνεργασία στους τομείς εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, αστυνομίας και δικαιοσύνης σε ένα ενιαίο σύνολο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ σφράγισε το ξεκίνημα μιας διαδικασίας, που οδήγησε το 1999 στη νομισματική ένωση έντεκα κρατών-μελών (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Φινλανδία), αν και το ευρώ υπήρχε μόνο ως λογιστική μονάδα (τα εθνικά νομίσματα των κρατών-μελών αντικαταστάθηκαν από το ευρώ την 1/1/2002). Στη συνέχεια εντάχθηκαν στην ευρωζώνη η Ελλάς (2001), η Σλοβενία (2007), η Κύπρος και η Μάλτα (2008), Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο! 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Written by ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ on Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2014. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Δημήτρης Α. Ζακοντινος Οικονομολόγος - π. Ανωτ. Τραπεζικο στέλεχος - Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η προσέγγιση του προβλήματος το οποίο ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και 4 χρόνια, που δεν είναι άλλο απο την κρίση χρέους, θα είναι λίαν περιληπτική, ωστόσο θα επιχειρήσουμε να καταδείξουμε  τα κύρια προβλήματα που την προκάλεσαν καθώς και πιθανούς  τρόπους εξόδου από αυτήν.

Εκθεση ΟΟΣΑ, Νοέμβριος 2013

on Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/246790/

Εκθεση ΟΟΣΑ, Νοέμβριος 2013

Πρόβλεψη για διαμόρφωση του δημόσιου χρέους στο 157% του ΑΕΠ το 2020, αντί στόχου για 124% του ΑΕΠ, περιλαμβάνει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που αφορά αποκλειστικά στην ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός προχωράει σε 23 συμβουλές – συστάσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομίας και της καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων τόσο σε ότι αφορά τους φόρους, όσο και στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Οι οικονομολόγοι του Οργανισμού προχώρησαν σε μια δική τους άσκηση για την πορεία του χρέους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των επιπρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στα οποία έχει δεσμευτεί η Ευρωζώνη.

Αναφέρει, δε, ότι εάν τελικά η πορεία του ΑΕΠ αποδειχτεί χειρότερη από την προβλεπόμενη (ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2014 θα συνεχιστεί η ύφεση σε ποσοστό 0,4% σε αντίθεση με τις προβλέψεις για ανάπτυξη 0,6%), τότε θα πρέπει να ληφθεί «σοβαρά υπόψη» το ενδεχόμενο «περαιτέρω βοήθειας για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Ωστόσο, στην πολυσέλιδη έκθεση, δεν περιλαμβάνεται η λέξη «κούρεμα».

«Θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας από την επόμενη χρονιά, αλλά θετικός ρυθμός ανάπτυξης από το 2015» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ. Παραδέχτηκε ότι η μεταρρυθμιστική πρόοδος θα είναι δύσκολη και οδυνηρή, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια και σε αυτήν την προσπάθεια η δουλειά του ΟΟΣΑ είναι η αρχή.

Πέραν αυτού, ο ΟΟΣΑ προχωράει σε 23 σημαντικές «συμβουλές» για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα: 

 

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ… A LA CARTE

Written by ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ on Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Δημητρίου Α. Ζακοντίνου, Οικονομολόγου - Msc Στρατηγικές και Αμυντικές Σπουδές, Αντιπροέδρου ΕΛΙΣΜΕ

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ… A LA CARTE

Επί σειρά ετών το θέμα αυτό βρίσκεται στην ατζέντα της Ελληνικής επικαιρότητας με τους μεν θιασώτες του δόγματος του μονεταρισμού (Milton Friedmann), διάφορους πολιτικούς, ΣΕΒ κλπ να υπερθεματίζουν υπέρ των αποκρατικοποιήσεων θεωρώντας βέβαιο, ότι εφόσον οι κρατικές επιχειρήσεις περάσουν σε ιδιωτικά χέρια η ανάπτυξη – απογείωση της οικονομίας είναι δεδομένη.

Ελληνικό Δημόσιο Χρέος

Written by ΜΠΑΣΑΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ on Κυριακή, 09 Ιουνίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Ένας απολογισμός της τελευταίας τριετίας, η κατάσταση σήμερα και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ

Ελληνικό Δημόσιο Χρέος

Εισαγωγή

Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους (ΔΔΧ) 69/2013 του ΥΠΟΙΚ, στο τέλος Μαρτίου του 2013 το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 309,36 δισ. €. ‘ Τρία χρόνια σκληρής λιτότητας μαζί και το καταστροφικό "κούρεμα" οδήγησαν τελικά σε νέο άλμα του δημοσίου χρέους’, ‘Το δημόσιο χρέος μένει.. ασυγκίνητο’, ‘ Παρά το κούρεμα (PSI) και τα μνημόνια αποτέλεσμα ‘μηδέν στο πηλίκο’, ‘Από το κακό στο χειρότερο το δημόσιο χρέος’ κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. ήταν τα περισσότερα σχόλια και οι αναλύσεις ‘έγκριτων’ οικονομολόγων και δημοσιογράφων, που για μια ακόμη φορά με ψυχοπλάκωσαν και με απογοήτευσαν. Από την άλλη μεριά υπάρχει μεγάλη άγνοια σε πολύ κόσμο αλλά και σκόπιμη παραπληροφόρηση από αρκετούς σχετικά με την εξέλιξη και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτά ήταν τα εναύσματα για να γράψω αυτό το κείμενο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ!

Η Εθνική, «εθνικός τραπεζικός πυλώνας»

on Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Γεώργιος Μίρκος, Επίτιμος Διοικητής της Εθνικής

Η Εθνική, «εθνικός τραπεζικός  πυλώνας»

Διατυπώθηκαν προσφάτως ακόμα και από επίσημα χείλη απόψεις  σχετικές με τη σχεδιαζομένη αναμόρφωση του τραπεζικού μας συστήματος και τους όρους λειτουργίας του στα πλαίσια μίας «σύγχρονης» χρηματοπιστωτικής αγοράς. Τα ληφθέντα - με υπόδειξη φυσικά της τρόϊκας - πρώτα σχετικά μέτρα, αποτυπώνουν την αρχή της πραγματοποίησης αυτού του σχεδίου, που κατά τους συντάκτες του η υλοποίησή του θα έχει ως συνέπεια  την επιτυχή επαναλειτουργία της  οικονομίας μας.

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ!

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αμυντικό σχεδιασμό

on Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις , Ε.Ε. - ΝΑΤΟ - ΟΗΕ - Διεθνές Δίκαιο, Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Στρατηγού Μ. Κωσταράκου, Α/ΓΕΕΘΑ

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αμυντικό σχεδιασμό

Η «Έξυπνη Άμυνα» ως αντίδοτο στην στενότητα των πόρων.

Το κείμενο αυτό αποτελεί προσαρμογή της ομιλίας του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μ. Κωσταράκου, στο 21o Διεθνές Συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία (GAAEC).
Πηγή
http://foreignaffairs.gr/print/69263?page=show

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ!

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Written by ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ on Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια, Ομιλίες

Ομιλία Του Οικονομολόγου Δημητρίου Ζακοντίνου στην Κοζάνη την 6η Απριλίου 2013

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Προσφωνήσεις
Αυτή η ομιλία-παρουσίαση γύρω από τα θέματα της οικονομίας πιστεύω ότι ίσως βοηθήσει να γίνει καλύτερα κατανοητό το πρόβλημα, αλλά και τα αίτια που μας οδήγησαν σ’ αυτή την πράγματι ζοφερή κατάσταση, που περιέλαβε σχεδόν το σύνολο του λαού μας, εξαιρώντας ένα πολύ μικρό μέρος του.

ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

on Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΔΟΥΔΟΥΜΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει συνδυασμό βασικών λειτουργικών ανεπαρκειών, που την κατατάσσουν σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες 16 οικονομίες της ευρωζώνης. Σε σύγκριση με την πρότερη κατάσταση, δηλ. με την Ελλάδα να έχει εθνικό νόμισμα τη δραχμή και τεράστιο δημόσιο χρέος σε ξένο συνάλλαγμα, η συμμετοχή της Ελλάδος στην ευρωζώνη κρίνεται επωφελής για την ελληνική οικονομία.

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα

Written by ΜΠΑΣΑΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ on Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Επίσκεψη Αντιπροσωπείας του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. στην APELLA sa

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα

Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του σε θέματα της τεχνολογίας, με έμφαση σε αυτήν της άμυνας και ασφάλειας, το Ινστιτούτο απεφάσισε την υλοποίηση ενός κύκλου επισκέψεων σε Ελληνικές εταιρείες, με αναπτυξιακές προοπτικές.

Κυπριακή Οικονομική Κρίση

Written by ΜΠΑΣΑΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ on Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Ανασκόπηση και Ανάλυση*

Κυπριακή Οικονομική Κρίση

Εισαγωγή

Η οικονομική κρίση της Κύπρου είναι η μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε η Κύπρος. Το κυριότερο αίτιο της κρίσης είναι η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα κατά το κούρεμά τους την άνοιξη του 2012. Στη συνέχεια θα ανασκοπήσουμε την κρίση στα τελευταία δύο χρόνια, θα παρουσιάσουμε τα βασικά οικονομικά στοιχεία και θα κλείσουμε με μια παράθεση των λόγων και των συνεπειών της κρίσης.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

on Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Αρθρο Δημητρίου ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΥ, Οικονομολόγου-Ανωτάτου Τραπεζικού Στελέχους, Msc Στρατηγικές και Αμυντικές Σπουδές

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Άπειρα δημοσιεύματα, σχόλια στο διαδίκτυο, εκπομπές έγκριτων και δημοφιλών δημοσιογράφων προσπαθούν να μας πείσουν ότι η σημερινή ζοφερή οικονομική κατάσταση της Χώρας μας οφείλεται σε διεθνή συνομωσία, στην οποία πρωτοστατεί η Γερμανική καγκελαρία, διάφοροι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και πολυεθνικές τράπεζες.

Ελληνική Οικονομική Κρίση

Written by ΜΠΑΣΑΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ on Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια

Ανασκόπηση, Ανάλυση και Προοπτική*

Ελληνική Οικονομική Κρίση

 

Εισαγωγή

 

Πολλοί αναλυτές έχουν αναλύσει την Ελληνική οικονομική κρίση. Πολλές αναλύσεις έχουν επισημάνει ως κύριους παράγοντες της κρίσης το τεράστιο δημόσιο χρέος, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, την ανορθολογική διαχείριση των δημόσιων δαπανών, τη μεγάλη υστέρηση εξαγωγών έναντι εισαγωγών, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Η κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα και η λέξη χρεοκοπία ακούγεται καθημερινά. Κάποιοι δε θέλουν ούτε να τη σκέφτονται, κάποιοι άλλοι θεωρούν πως αυτή είναι η λύση. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση του 1821 η χώρα μας έχει βρεθεί στα πρόθυρα πτώχευσης άλλες τέσσερις φορές. Στο παρόν άρθρο θα ανασκοπήσουμε την κρίση με έμφαση στα τελευταία χρόνια, θα κάνουμε ανάλυση παρουσιάζοντας τα βασικά οικονομικά στοιχεία και αίτια και θα κλείσουμε με την προοπτική και τις μελλοντικές δράσεις.

<<  1 2 3 4 5 [67  >>