Ημερίδες

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ»- Εισήγηση:«Επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδος»

on Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017. Posted in Ημερίδες

Εισηγητής : Βασίλειος Βάσιλας, Ταξίαρχος ε.α. (ΤΘ)

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ»- Εισήγηση:«Επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδος»

Κατεβάστε την εισήγηση (με κλειδάριθμο) «Επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδος»

ΕΔΩ!

Κατεβάστε, επίσης, με τον ίδιο κλειδάριθμο το πόνημα «ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ
ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑΣ»

ΕΔΩ!

 

Ημερίδα στην Ακαδημία Αθηνών: «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ »

on Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Ημερίδα στην Ακαδημία Αθηνών: «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ »

 

 

 ΕΔΩ! το Πρόγραμμα της ημερίδας!

 

 

 

 

 

 

Η Ημερίδα της Χρονιάς: ‘Αμυντική Βιομηχανία - Τεχνολογία - Logistics, ως μοχλός Ανάπτυξης της Οικονομίας’

on Τρίτη, 25 Απριλίου 2017. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Η Ημερίδα της Χρονιάς: ‘Αμυντική Βιομηχανία - Τεχνολογία - Logistics, ως μοχλός Ανάπτυξης της Οικονομίας’

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι,


 

Σε έναν κόσμο που μεταλλάσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς, η ροή πληροφοριών είναι καταιγιστική και αποκτά ιδιαίτερη αξία και σημασία. Η μεταβατική περίοδος που διανύουμε και η αλλαγή ισορροπιών στη διεθνή οικονομία συμπαρασύρει τις πολιτικές και στρατηγικές μεγάλων και μικρών κρατών.

Η Αμυντική Οικονομία, η Τεχνολογία και τα Logistics αποτελούν κεντρικό πυλώνα Ανάπτυξης. Σε παγκόσμια κλίμακα η πίτα των Logistics είναι ~14% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στην Ελλάδα η ίδια πίτα είναι ~10% και υπάρχουν περιθώρια, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, να ξεπεράσει το 15%.

Στα πλαίσια αυτά το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και ο Σ.Α.Σ.Ι., αξιοποιώντας την σωρευμένη γνώση, δεξιότητες, καθώς, και την πολυετή διεθνή και εσωτερική εμπειρία τους, συνδιοργάνωσαν ένα πρότυπο επαγγελματικό σεμινάριο (Security & Defence Economics- Logistics Management, Engineering &  Support):

Για την κατάρτιση και επιμόρφωση στελεχών, διάρκειας 36 ωρών, με εξαιρετική επιτυχία (τα σχόλια των συμμετασχόντων στο σεμινάριο είναι ιδιαίτερα κολακευτικά)-δημιουργώντας ένα ‘Defence Economics and Logistics Reference Point’ -τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Διεθνή Χώρο, στοχεύοντας  -ύστερα από παραινέσεις της αγοράς- στο κοντινό μέλλον να το παρουσιάζει στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα σε εβδομαδιαία θερινά σεμινάρια.

Ολοκληρώνουμε το -πέρα από κάθε προσδοκία- επιτυχές Σεμινάριο με την συνδιοργάνωση της Ημερίδας ‘Αμυντική Βιομηχανία - Τεχνολογία - Logistics, ως μοχλός Ανάπτυξης της Οικονομίας’.

Ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, με πρωταρχική επιδίωξη την συμβολή μας στην δημιουργία μίας Ελλάδας δημιουργικής, παραγωγικής, θετικά μεταλλαγμένης, με αξιοσημείωτη ανάπτυξη στους τομείς της ΑΒ, Τεχνολογίας και Logistics.

Δίνουμε έμφαση στου άξονες:
-Εθνική Στρατηγική της Αμυντικής Βιομηχανίας και των Logistics (ΑΒ&L)
-Επισκοπήσεις (Παρουσίαση, Ρόλος, Αδυναμίες, Ευκαιρίες, Προτάσεις) Συνδέσμων &Ενώσεων Ελληνικών Εταιριών & Οργανισμών της ΑΒ&L
Η Ελληνική Οικονομία και οι Προοπτικές της
-Προοπτικές, Μεθοδολογίες, Εργαλεία  της ΑΒ&L
-Θεμελιώδεις έννοιες, αρχές, μέθοδοι και εργαλεία της Οικονομίας, της Διοίκησης, της Αγοράς, των Προμηθειών, της Μηχανικής και Διοικητικής Logistics, καθώς και την πρακτική τους εφαρμογή στη σύγχρονη αγορά
-Maritime & Port Logistics
-Η Τεχνολογία και ο Ρόλος της στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια  και στην ΑΒ&L


Φέρνουμε κοντά (1) την πολιτική και διοικητική ηγεσία  (2) μια πλειάδα έγκριτων καθηγητών, διακεκριμένων και εξειδικευμένων αξιωματικών των ΕΔ, διδακτόρων, αναλυτών και έμπειρων μεγάλων στελεχών της ΑΒ&L οι οποίοι θα παρουσιάσουν/ απαντήσουν/συζητήσουν γύρω από τους παραπάνω θεματικούς άξονες με (3)  τους Οικονομολόγους, Μηχανικούς, Στελέχη του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Στελέχη των ΕΔ/ΣΑ, αλλά και φοιτητές καθώς και κάθε ενεργό πολίτη.

 

Οι Πρόεδροι

Β. Μαρτζούκος: Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.           Ε. Γεωργούσης: Πρόεδρος Σ.Α.Σ.Ι.    
   

ΕΔΩ! Η αφίσα της ημερίδας!   ΕΔΩ! Η Πρόσκληση της Ημερίδας,   ΕΔΩ! Το Πρόγραμμα και Οι χρήσιμες Οδηγίες,   ΕΔΩ! το έντυπο συμμετοχής στην ημερίδα!  ΕΔΩ! ο Αλφαβητικός Κατάλογος των Εισηγητών

 

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

on Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

ΗΜΕΡΙΔΑ  «ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Διεξήχθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, με εξαιρετική επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση, η ΗΜΕΡΙΔΑ που διοργανώθηκε από το ΕΛΙΣΜΕ και το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα :«ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», στην μεγάλη ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ! την συνοπτική εισαγωγή του προέδρου του Ινστιτούτου (συνοπτικά βίντεο, των θεμάτων, όπως παρουσιάστηκαν από τους Ακαδημαϊκούς, τους Καθηγητές και τα Μέλη του Ινστιτούτου μας αναρτώνται στο Facebook του Ινστιτούτου.)

Ακολουθούν φωτογραφίες του συντονιστή και εισηγητών της ημερίδας.


 

Πρόγραμμα Ημερίδας

Επετειακή Εκδήλωση του ΓΕΣ για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

on Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Επετειακή Εκδήλωση του ΓΕΣ για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

 

 

 

 

9/6/2016. «Μεταναστευτικές τάσεις και γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη»

on Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016. Posted in Ημερίδες

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

9/6/2016. «Μεταναστευτικές τάσεις και γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη»

«Μεταναστευτικές τάσεις και γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη»
Εισηγητής : Ιπποκράτης Δασκαλάκης
Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι προαιώνιο και σίγουρα προηγήθηκε της συγκρότησης του αποκαλούμενου «ανθρωπίνου πολιτισμού». Τα αίτια της μετανάστευσης πολλά και σύνθετα, με κυριότερο όμως την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων συνθηκών που θα επιτρέψουν την ατομική, ομαδική ή φυλετική επιβίωση. Ανεξαρτήτως των αιτίων, η μετανάστευση αποτέλεσε κινητήριο μοχλό αλλαγών στην παγκόσμια ιστορία, δημιουργώντας νέες οντότητες και πολιτισμούς, διαλύοντας στιβαρές αυτοκρατορίες, αιματοκυλίζοντας ηπείρους, ανανεώνοντας παρηκμασμένες  κοινωνίες και όλα αυτά μέσω συγκρούσεων και ανατροπών, περισσότερο ή λιγότερο βίαιων, ορατών ή μη. Σε κάθε όμως σύγκρουση ή ανατροπή, υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι όπως και κάθε κατάσταση συνοδεύεται από θετικές και αρνητικές συνέπειες. Συγχρόνως, πολιτισμικές αντιλήψεις, ιδεολογικές πεποιθήσεις αλλά και εθνοτικά, ομαδικά ή και ατομικά συμφέροντα οριοθετούν τη στάση μας έναντι των μεταναστευτικών ρευμάτων και κατά συνέπεια καθορίζουν τις αντιδράσεις μας.

ΕΔΩ! η συνέχεια της εισήγησης.

 

Πρόσκληση στην Ημερίδα «Μεταναστευτικές Ροές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

on Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016. Posted in Ανακοινώσεις, Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Πρόσκληση στην Ημερίδα «Μεταναστευτικές Ροές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και του Ιδρυματος Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και Δρ Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη,

στην Ημερίδα την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 10.00 με θέμα:

«Μεταναστευτικές Ροές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Συντονιζει ο Πλοίαρχος ε.α. ΠΝ Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ Κωνσταντίνος Βουτσινάς

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ» του Υπουργείου Εξωτερικών (Ακαδημίας 1)

Η πρόσκληση είναι ονομαστική και είναι απαραίτητη η επίδειξή της κατά την είσοδο.

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα της Ημερίδος ΕΔΩ!

Εσπερίδα συνδιοργανωμένη από το ΙΔΙΣ και ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Διάλεξη: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ'

on Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2015. Posted in Ημερίδες

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

Το απόγευμα της 04 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα συνδιοργάνωση του ΕΛΙΣΜΕ με το ΙΔΙΣ στο κτίριο του τελευταίου στην Πλάκα.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: Το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και Ευρώπη.

Συντονιστής ήταν ο καθηγητής και Διευθυντής του ΙΔΙΣ Χαράλαμπος Παπασωτηρίου και ομιλητές ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΔΙΣ, ο Συνταγματάρχης εα Δημήτρης Στεργίου, υποψήφιος Δρ Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ, ο Υποστράτηγος εα Ιπποκράτης Δασκαλάκης ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ και η Μαρίνα Ελευθεριάδου, Δρ Διεθνών Σχέσεων.

Η εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αίθουσα του ΙΔΙΣ ήταν ασφυκτικά γεμάτη με δεκάδες άτομα να παρακολουθούν την εκδήλωση ακόμη και όρθιοι.

Επoικοδομητική και η συζήτηση που ακολούθησε με πλήθος ερωτημάτων να κατευθύνονται προς τους τέσσερις ομιλητές. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη και φίλοι του ΕΛΙΣΜΕ, της πανεπιστημιακής κοινότητας και δεκάδες φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου και του ΙΔΙΣ. 

Η εκδήλωση κάλυψε θέματα που αναφέρονται στη δομή, οργάνωση, ιδεολογία και χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους, τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, την έξαρση της τρομοκρατίας και των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και προχώρησε σε μια ψύχραιμη αποτίμηση των συνεπειών και τρόπων αντιδράσεων για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ενδεικτικό της προσοχής που προσέλκυσε η εκδήλωση υπήρξε και η μεμονομένη αντίδραση ορισμένων ατόμων έξωθεν του κτιρίου με αναγραφή συνθημάτων και ρίψη προκηρύξεων. Χαρακτηριστική είναι  μια φωτογραφία με τα συνθήματα των "φίλων" μας έξω από το Πάντειο (ο ομιλητής και ο πόλεμος που ετοιμάζει το Πάντειο !!!).

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί η τόλμη του διευθυντή του ΙΔΙΣ κ. Παπασωτηρίου να μη ματαιώσει την εκδήλωση παρά τις επίμονες συστάσεις πολλών για την ματαίωση της.

Το ΕΛΙΣΜΕ θα προχωρήσει σε ανάρτηση των εισηγήσεων των ομιλητών αρχίζοντας σήμερα με την διάλεξη του Ιπποκράτη Δασκαλάκη 'ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ', όπου ο διαλέκτης κατένειμε την ομιλία του σε 12 σύντομες υποενότητες ορισμένες εκ των οποίων με μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων για μια απλούστερη κατανόηση του αντικειμένου. Στο κείμενό του ενσωματώθηκαν και ορισμένες από τις ερωτήσεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης...

ΕΔΩ η συνέχεια!

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».

on Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Βασίλειος Βρεττός, Αντιπτέραρχος ε.α. Επίτιμος Δκτής ΔΑΥ, Μέλος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015,  ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».

Την 30ην Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, Ημερίδα με θέμα «Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) και την Ακαδημία Αθηνών.
    Την Ημερίδα παρακολούθησαν ο Αναπλ. Γεν Γραμ. Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πρέσβεις ε.τ., Ακαδημαϊκοί, Ανώτατοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Επίτιμοι Αρχηγοί εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και της ΣΕΘΑ, σπουδαστές ΑΕΙ και ΑΣΕΙ, φοιτητές, δημοσιογράφοι κ.ά. Επισημαίνεται η απουσία του συνόλου σχεδόν των πολιτικών προσώπων που είχαν προσκληθεί στην Ημερίδα.
    Μετά τους χαιρετισμούς εκ μέρους του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών του Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού εα Σκαρβέλη και του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α. κ. Βασιλείου Μαρτζούκου ΠΝ, ακολούθησαν η ανακοίνωση του Ακαδημαϊκού κ. Κ. Σβολόπουλου και οι εισηγήσεις των ομιλητών. Την ημερίδα έκλεισε με σύντομα συμπερασματικά σχόλια, ο συντονιστής της ημερίδας Αντιπτέραρχος (Ι) εα Βασίλειος Βρεττός.   
Κατεβάστε ΕΔΩ! το κείμενο των πρακτικών της ημερίδας στο οποίο περιλαμβάνονται:

•Τα πρακτικά της ημερίδας μετά των γενικών και ειδικών συμπερασμάτων.
•Οι χαιρετισμοί της εκ μέρους του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, του Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού εα Σκαρβέλη και του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α. κ. Βασιλείου Μαρτζούκου ΠΝ, η ανακοίνωση του Ακαδημαϊκού κ Κ. Σβολόπουλου και οι πλήρεις εισηγήσεις των ομιλητών κατά σειρά παρουσιάσεως και τα σύντομα συμπερασματικά σχόλια του συντονιστού. Όσων εκ των εισηγητών δεν κατέστη δυνατή η απόκτηση της πλήρους γραπτής εισηγήσεως, η εισήγησή τους βασίστηκε σε σχετική απομαγνητοφώνηση.

Πρόσκληση στην Ημερίδα «Η Εσωτερική Ασφάλεια της Χώρας. Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές»

on Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015. Posted in Ανακοινώσεις, Ημερίδες

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Πρόσκληση στην Ημερίδα «Η Εσωτερική Ασφάλεια της Χώρας. Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών

και

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ),
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν

στην Ημερίδα που συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 09.30 με θέμα:

«Η Εσωτερική Ασφάλεια της Χώρας. Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28 – Αθήνα)

Η πρόσκληση είναι ονομαστική και είναι απαραίτητη η επίδειξή της κατά την είσοδο.

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα της Ημερίδος

Πρόσκληση στην Εσπερίδα "Το Σκοπιανό Ζήτημα και οι Θέσεις της Ελλάδος"

on Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015. Posted in Ανακοινώσεις, Ημερίδες

Πρόσκληση στην Εσπερίδα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Ημερίδα, η οποία συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και Δρ Αναστασίας Κρίσπη, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 και ώρα 17.30, στο Νέο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αίθουσα Δρακοπούλου), με θέμα :
 
"Το Σκοπιανό Ζήτημα και οι Θέσεις της Ελλάδος"
 
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Η πρόσκληση είναι ονομαστική και η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως
 
Συνημμένως επισυνάπτεται το Πρόγραμμα της Ημερίδος

Πρακτικά Ημερίδας 28ης Νοεμβρίου 2014, με θέμα: «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ»

on Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια: Γεώργιος Δουδούμης, Οικονομολόγος, Συγγραφέας, Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

Πρακτικά Ημερίδας 28ης Νοεμβρίου 2014, με θέμα: «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ»

Την 28η Νοεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η Ημερίδα με θέμα «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ», η οποία οργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) στην αίθουσα «ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν Πρέσβεις ε.τ., ανώτατοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και ΣΕΕΘΑ, οικονομολόγοι, σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων και Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας, φοιτητές, δημοσιογράφοι κ.ά. Επισημαίνεται η απουσία του συνόλου των πολιτικών προσώπων που είχαν προσκληθεί στην Ημερίδα.

Μετά την προσφώνηση και εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α. κ. Βασιλείου Μαρτζούκου, ακολούθησε η εισαγωγή του συντονιστού της Ημερίδας, οικονομολόγου-συγγραφέα, κ. Γεωργίου Δουδούμη, ο οποίος παρουσίασε και το πρόγραμμα της ημερίδας.

Κατεβάστε ΕΔΩ! το κείμενο των πρακτικών της ημερίδας όπου περιλαμβάνονται:
• Τα πρακτικά της ημερίδας μετά των γενικών και ειδικών συμπερασμάτων
• Η προσφώνηση και εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α., κ. Βασ. Μαρτζούκου, η τοποθέτηση του συντονιστού και
• οι πλήρεις εισηγήσεις και τα ΒΣ των ομιλητών κατά σειρά παρουσιάσεως.

2014-12-01. Εναρκτήρια Ομιλία Ημερίδας 28ης Νοεμβρίου: «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΙΣΛΑΜ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ»

on Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014. Posted in Ημερίδες

Εναρκτήρια Ομιλία Β. Μαρτζούκου, Προέδρου ΕΛΙΣΜΕ Αντιναυάρχου ε.α.

2014-12-01. Εναρκτήρια Ομιλία Ημερίδας 28ης Νοεμβρίου: «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΙΣΛΑΜ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ»

Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες Κους Εμφιεντζόγλου και Φιλίππου, χωρίς την χρηματική συνδρομή των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η διοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή από το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., του οποίου τα έσοδα βασίζονται αποκλειστικά στις ετήσιες συνδρομές των μελών του.
Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο προσέφερε με προθυμία, την ωραία αυτή αίθουσα για την διεξαγωγή της σημερινής ημερίδος.
Ευχαριστώ τους σημερινούς διακεκριμένους ομιλητές, των οποίων οι εισηγήσεις θα συνεισφέρουν στην ενημέρωση αλλά και την αποτύπωση σειράς συμπερασμάτων και προτάσεων οι οποίες θα καταγραφούν στα πρακτικά της σημερινής εκδηλώσεως.
Ευχαριστώ τέλος τους παρευρισκομένους των οποίων η παρουσία τιμά το Ινστιτούτο και αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τα κοινά. 
Η ανησυχία για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας έχει επί δεκαετίες αποτυπωθεί, σε σειρά μελετών και άρθρων αρμοδίων οργανισμών καθώς και πληθώραςσυμπολιτών μας. Ουδεμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση έχει θέσει το δημογραφικό πρόβλημα σε πρώτη προτεραιότητα, τα δε κατά καιρούς σποραδικάμέτρα είναι, εκ του αποτελέσματος, επιεικώς ανεπαρκή. Το γεγονός αυτό είναι απόρροια της απουσίαςσυνολικής διακομματικήςμακροπρόθεσμης στρατηγικής η οποία ασφαλώς μεταξύ άλλων θα όφειλε να συμπεριλάβει τόσο τον συνδυασμό δημογραφικό – μετανάστευση – Ισλάμ, όσο και άλλα σημαντικά θέματα εθνικής εμβέλειας όπως το αξιακό μας σύστημα, το αναπτυξιακό, αμυντικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό μοντέλο της χώρας, καθώς και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος με ρεαλιστικούς όρους γεωπολιτικής.
Η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να ανησυχεί στον απαιτούμενο βαθμό διότι  τα αποτελέσματα του προβλήματος  δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά, λόγω της αργής μεταβολής των, με συνέπεια το χαμηλό πολιτικό κόστος να ενθαρρύνει τις πολιτικές ηγεσίες στην παραμέληση του θέματος αυτού. Δυστυχώς φοβούμαι πως όταν οιαπορρέουσεςοικονομικές,αμυντικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα πλήξουν έντονατους πολίτες, τότε το κουτί της Πανδώρας θα είναι ορθάνοικτο και η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμος.
Δημογραφικό πρόβλημα, θα σπεύσουν να καθησυχάσουν κάποιοι είχαμε και στο παρελθόν αλλά η χώρα κατόρθωσε να επιβιώσει. Η σημερινή μοναδικότητα σε σχέση με το παρελθόν είναι ο συνδυασμός της σημαντικήςυπογεννητικότητος με το έντονοκαι διαρκώς αυξανόμενο μεταναστευτικό ρεύμα, δίχως ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο των εισερχομένων,η πλειοψηφία του οποίου προέρχεται από την Ασία και την Αφρική και πιστεύει στο Ισλάμ, γεγονός που καθιστά δυσχερή την προσαρμογή της και εύκολα χειραγωγήσιμη από ξένα ισλαμικά κέντρα που επιβουλεύονται την χώρα μας.
 Οι συμπολίτες μας οι οποίοι ορθώς πιστεύουν στην ανεξιθρησκεία και διαπνέονται από δημοκρατικά και ανθρωπιστικά αισθήματα, οφείλουν να λάβουνσοβαρά υπ’ όψιν τους την διάσταση της θρησκείας αυτής ως πολιτικού και κοινωνικού κινήματος ευρισκομένου στον αντίποδα του κοσμικού δημοκρατικού κράτους και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πρακτική και τα αποτελέσματα στην συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμανικών κρατών αλλά και από το πείραμα συνυπάρξεως των Ευρωπαίων πολιτών με μουσουλμανικές μάζες μεταναστών, στα πλαίσια δημιουργίας πολυπολιτισμικών κοινωνιών.
Το πληθυσμιακό και εργατικό δυναμικό των μεταναστών στην χώρα μας, έχει πρόσκαιρα εξομαλύνει τους δημογραφικούς δείκτες και διευκόλυνε συνεπώς τον λήθαργο της ηγεσίας αλλά και των πολιτών. Η κρατούσα καθησυχαστική άποψη, την οποία ενισχύουν τα ΜΜΕ και οι πάσης μορφής διεθνιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις είναι ότι οι μετανάστες αναπληρώνουν τα κενά της αγοράς εργασίας, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα και ότι αργότερα  το κράτος θα μπορέσει να απαλλαγεί από την πλειοψηφία αυτών με σταδιακήεπαναπροώθησή τους. Η αλήθεια είναι ότι οι μετανάστες καθίστανται ανεπιστρεπτί τμήμα του κορμού της κοινωνίας μας με ότι αυτό σημαίνει εθνικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Οι Έλληνες ίσως να καταρρεύσουν πληθυσμιακά αλλά όχι και ο Ελληνικός χώρος ο οποίος θα κατοικείται μελλοντικά από πληθυσμό διαφορετικής συνθέσεως και πολιτισμικής φυσιογνωμίας.
Η σημερινή ημερίδα απευθύνεται κυρίως στην κοινή γνώμη και αποσκοπεί στην αναγνώριση και αποτίμηση του μεγέθους του προαναφερθέντος προβλήματος. Αφού αναγνωρισθεί και κατανοηθεί το πρόβλημα, εναπόκειται στους συμπολίτες μας και στην πολιτική μας ηγεσία η επιλογή της αδράνειας ή της αμέσου πολυεπίπεδης δραστηριοποιήσεως. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., ενδεχομένως να λανθάνει στις εκτιμήσεις του αλλά κρίνει και το δηλώνει με παρρησία, πως ο εν λόγω συνδυασμός αποτελεί την μεγαλύτερη εθνική πρόκληση και απειλή. 
Εύχομαι η σημερινή ημερίδα να αποβεί χρήσιμη και ωφέλιμη στο ακροατήριο και την κοινή γνώμη, τα δε συμπεράσματα και προτάσεις της, τα οποία θα καταγραφούν στα προς διανομή πρακτικά να αποτελέσουν καμπή προβληματισμού και δράσεως για τα εθνικά κέντρα λήψεως αποφάσεων.
28 – Νοεμβρίου – 2014
Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος Π.Ν.
Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ.
Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
Κατεβάστε ΕΔΩ! την ομιλία.

Θα ακολουθήσει σύντομα η ανάρτηση όλων των ομιλιών της ημερίδας!

Πρακτικά της ημερίδας «ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» της 30ης Μαΐου 2014

on Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια: Γεώργιος Δουδούμης, Οικονομολόγος-συγγραφέας, Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

Πρακτικά της ημερίδας «ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» της 30ης Μαΐου 2014

Την 30ην Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, Ημερίδα με θέμα «ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) στην ανατολική αίθουσα τελετών της Ακαδημίας.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Ακαδημαϊκός κ. Επ. Σπηλιωτόπουλος, Ακαδημαϊκοί, ανώτατοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ακαδημαϊκοί, Πρέσβεις ε.τ. και στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και ΣΕΕΘΑ, αναλυτές-διεθνολόγοι, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι κ.ά. Επισημαίνεται η απουσία του συνόλου των πολιτικών προσώπων που είχαν προσκληθεί στην Ημερίδα.
Τα έξοδα της ημερίδος εκάλυψε με ευγενή του προσφορά ο Εφοπλιστής κ. Σ. Παληός.
Μετά τις προσφωνήσεις του φιλοξενούντος την Ημερίδα Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, του Στρατηγού ε.α. Επιτίμου Α/ΓΕΕΘΑ – Ακαδημαϊκού κ. Δημητρίου Σκαρβέλη και του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α. κ. Βασιλείου Μαρτζούκου, ακολούθησε η εισαγωγή του Συντονιστού της Ημερίδας, οικονομολόγου-συγγραφέα, κ. Γεωργίου Δουδούμη, ο οποίος παρουσίασε και το πρόγραμμα της ημερίδας.
Στο παρόν Λεύκωμα (ΕΔΩ!) παρουσιάζονται:
• Τα πρακτικά της ημερίδας μετά των γενικών και ειδικών συμπερασμάτων.
• Οι προσφωνήσεις του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Επ. Σπηλιωτόπουλου, του Στρατηγού ε.α. - Ακαδημαϊκού κ. Δημ. Σκαρβέλη και του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α., κ. Βασ. Μαρτζούκου, η τοποθέτηση του συντονιστού και οι πλήρεις εισηγήσεις των ομιλητών κατά σειρά παρουσίασης.

[12  >>