Ημερίδες

ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.: Συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

on Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018. Posted in Ημερίδες

Για τεχνικούς λόγους μετατίθεται στο εγγύς μέλλον. Η νέα ημερομηνία θα γνωστοποιηθεί, εγκαίρως!!!

 

 

Εύα Τσαροπούλου: ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ» - ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 11/5/2018

on Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018. Posted in Ημερίδες

Εύα Τσαροπούλου, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

Την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, ημερίδα με θέμα: «Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ.), στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (αίθουσα Ρήγας Φεραίος).

Την ημερίδα άνοιξε η κα Ευαγγελία Τσαροπούλου, μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ και συντονίστρια της δεύτερης ενότητας της εκδήλωσης, η οποία καλωσόρισε, εκ μέρους και των δύο Ινστιτούτων, το ακροατήριο.

Εν συνεχεία, την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, κ. Βασίλειος Μαρτζούκος, Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν. και ο Αντιπροέδρος του Ε.Ι.Π.Δ., κ. Δημήτριος Βαξεβανάκης, Υποπτέραρχος ε.α.

Ακολούθησε η εισαγωγή της συντονίστριας της πρώτης ενότητας της εκδήλωσης, κας Κατερίνας Δημητριάδη, Διευθύντριας του Ε.Ι.Π.Δ. στην Αθήνα.

Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε τις ομιλίες των:
Χάρη Καραμπαρμπούνη – πρέσβη ε.τ., με θέμα: «Εθνική, Ηγεμονική και Παγκόσμια Κουλτούρα» και
Κωνσταντίνου Μπαλωμένου – πολιτικού επιστήμονα, διεθνολόγου, με θέμα: «Ο Πολιτισμός ως μέσον στρατηγικής επικοινωνίας για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσεως των κρατών»

Η δεύτερη ενότητα περιελάμβανε τις ομιλίες των:
Δρ. Κωνσταντίνου Φίλη - Διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, με θέμα: «Γεωπολιτικές επιπτώσεις της στροφής της Τουρκίας στο πολιτικό Ισλάμ και η αντιπαράθεση με τη Δύση» και
Χαράλαμπου Παπασωτηρίου - Καθηγητού Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντή Ι.ΔΙ.Σ., με θέμα: «Πολιτιστική Γεωπολιτική και οι σχέσεις Δύσεως – Κίνας»

Κατεβάστε πρακτικά:  PDF

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΩΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ »

on Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ»- Εισήγηση:«Επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδος»

on Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017. Posted in Ημερίδες

Εισηγητής : Βασίλειος Βάσιλας, Ταξίαρχος ε.α. (ΤΘ)

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ»- Εισήγηση:«Επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδος»

Κατεβάστε την εισήγηση (με κλειδάριθμο) «Επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδος»

ΕΔΩ!

Κατεβάστε, επίσης, με τον ίδιο κλειδάριθμο το πόνημα «ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ
ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑΣ»

ΕΔΩ!

 

Εκθεση και Τεκμηρίωση της Ημερίδας: 'Αμυντική Βιομηχανία-Τεχνολογία-Logistics, ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας'

on Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Εκθεση και Τεκμηρίωση της Ημερίδας: 'Αμυντική Βιομηχανία-Τεχνολογία-Logistics, ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας'

Αγαπητοί (ες) Φίλοι(ες)

Κατεβάστε ΕΔΩ! την Εκθεση και Τεκμηρίωση της Ημερίδας  (ένα PDF κείμενο των 430 σελίδων και 45ΜΒ) 'Αμυντική Βιομηχανία-Τεχνολογία-Logistics, ως μοχλός ανάπτυξης',  η οποία έγινε την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, και ολοκλήρωσε το σεμινάριο 'Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία'.

Μέσα στο κατάμεστο αμφιθέατρο, περισσότερα από 250 άτομα από όλα τα στρώματα των ενεργών πολιτών μας ( πάνω από 40 σπουδαστές των παραγωγικών στρατιωτικών μας Σχολών -ΣΣΕ,ΣΝΔ,ΣΙ, Ακαδημία ΕΛΑΣ, ΣΤΥΑ-, πάνω από 70 πτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και πάνω από 150 στελέχη των ΕΔ και ΣΑ (ενεργά και εα), Διευθύνοντες Σύμβουλοι Εταιριών, Διδάκτορες, ενεργοί πολίτες) έγινε με εξαιρετική επιτυχία και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου από τις 0900 μέχρι τις 1700.

Οι εισηγητές της ημερίδας, ανώτατα θεσμικά στελέχη (ΥΕΘΑ, ΕΒΕΑ, Ενώσεων της Αμυτικής Βιομηχανίας (ΕΕΛΕΕΑ και Σ.Ε.Κ.ΠΥ, της Ενωσης Logistics (ΣΥΝΔΔΕ & L), Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων παρουσίασαν και Υψηλόβαθμα Στελέχη της Αγοράς και της Ακαδημαϊκής κοινότητας ανέπτυξαν και ανέλυσαν τα θέματά τους, όπως φαίνεται στο PDF κείμενο των 430 σελίδων που θα κατεβάστε, κατά ένα εξαιρετικό τρόπο και με περίσσεια απλότητα και σαφήνεια.

Την ημερίδα άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της Γ.Δ. Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων Αντιναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης, ώς εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ, Οι Τομεάρχες Αμυνας: της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης και του Ποταμιού Γεώργιος Τσιτσιλιάνος, Ο Διευθυντής το ΣΓ της Προεδρίας της Δημοκρατίας Αντιπτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος και οι Πρόεδροι του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και Σ.Α.Σ.Ι. Αντιναύαρχος Βασίλειος Μαρτζούκος και Αντιπτέραρχος  Ευάγγελος Γεωργούσης. Παραβρέθηκαν επίσης οι πρώην αρχηγοί της ΠΑ Χρήστος Βαίτσης και της ΕΛΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης (Βουλευτής της ΝΔ).

Ημερίδα στην Ακαδημία Αθηνών: «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ »

on Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Ημερίδα στην Ακαδημία Αθηνών: «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ : Η ΠΡΩΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ »

 

 

 ΕΔΩ! το Πρόγραμμα της ημερίδας!

 

 

 

 

 

 

Η Ημερίδα της Χρονιάς: ‘Αμυντική Βιομηχανία - Τεχνολογία - Logistics, ως μοχλός Ανάπτυξης της Οικονομίας’

on Τρίτη, 25 Απριλίου 2017. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Η Ημερίδα της Χρονιάς: ‘Αμυντική Βιομηχανία - Τεχνολογία - Logistics, ως μοχλός Ανάπτυξης της Οικονομίας’

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι,


 

Σε έναν κόσμο που μεταλλάσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς, η ροή πληροφοριών είναι καταιγιστική και αποκτά ιδιαίτερη αξία και σημασία. Η μεταβατική περίοδος που διανύουμε και η αλλαγή ισορροπιών στη διεθνή οικονομία συμπαρασύρει τις πολιτικές και στρατηγικές μεγάλων και μικρών κρατών.

Η Αμυντική Οικονομία, η Τεχνολογία και τα Logistics αποτελούν κεντρικό πυλώνα Ανάπτυξης. Σε παγκόσμια κλίμακα η πίτα των Logistics είναι ~14% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στην Ελλάδα η ίδια πίτα είναι ~10% και υπάρχουν περιθώρια, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, να ξεπεράσει το 15%.

Στα πλαίσια αυτά το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και ο Σ.Α.Σ.Ι., αξιοποιώντας την σωρευμένη γνώση, δεξιότητες, καθώς, και την πολυετή διεθνή και εσωτερική εμπειρία τους, συνδιοργάνωσαν ένα πρότυπο επαγγελματικό σεμινάριο (Security & Defence Economics- Logistics Management, Engineering &  Support):

Για την κατάρτιση και επιμόρφωση στελεχών, διάρκειας 36 ωρών, με εξαιρετική επιτυχία (τα σχόλια των συμμετασχόντων στο σεμινάριο είναι ιδιαίτερα κολακευτικά)-δημιουργώντας ένα ‘Defence Economics and Logistics Reference Point’ -τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Διεθνή Χώρο, στοχεύοντας  -ύστερα από παραινέσεις της αγοράς- στο κοντινό μέλλον να το παρουσιάζει στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα σε εβδομαδιαία θερινά σεμινάρια.

Ολοκληρώνουμε το -πέρα από κάθε προσδοκία- επιτυχές Σεμινάριο με την συνδιοργάνωση της Ημερίδας ‘Αμυντική Βιομηχανία - Τεχνολογία - Logistics, ως μοχλός Ανάπτυξης της Οικονομίας’.

Ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, με πρωταρχική επιδίωξη την συμβολή μας στην δημιουργία μίας Ελλάδας δημιουργικής, παραγωγικής, θετικά μεταλλαγμένης, με αξιοσημείωτη ανάπτυξη στους τομείς της ΑΒ, Τεχνολογίας και Logistics.

Δίνουμε έμφαση στου άξονες:
-Εθνική Στρατηγική της Αμυντικής Βιομηχανίας και των Logistics (ΑΒ&L)
-Επισκοπήσεις (Παρουσίαση, Ρόλος, Αδυναμίες, Ευκαιρίες, Προτάσεις) Συνδέσμων &Ενώσεων Ελληνικών Εταιριών & Οργανισμών της ΑΒ&L
Η Ελληνική Οικονομία και οι Προοπτικές της
-Προοπτικές, Μεθοδολογίες, Εργαλεία  της ΑΒ&L
-Θεμελιώδεις έννοιες, αρχές, μέθοδοι και εργαλεία της Οικονομίας, της Διοίκησης, της Αγοράς, των Προμηθειών, της Μηχανικής και Διοικητικής Logistics, καθώς και την πρακτική τους εφαρμογή στη σύγχρονη αγορά
-Maritime & Port Logistics
-Η Τεχνολογία και ο Ρόλος της στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια  και στην ΑΒ&L


Φέρνουμε κοντά (1) την πολιτική και διοικητική ηγεσία  (2) μια πλειάδα έγκριτων καθηγητών, διακεκριμένων και εξειδικευμένων αξιωματικών των ΕΔ, διδακτόρων, αναλυτών και έμπειρων μεγάλων στελεχών της ΑΒ&L οι οποίοι θα παρουσιάσουν/ απαντήσουν/συζητήσουν γύρω από τους παραπάνω θεματικούς άξονες με (3)  τους Οικονομολόγους, Μηχανικούς, Στελέχη του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Στελέχη των ΕΔ/ΣΑ, αλλά και φοιτητές καθώς και κάθε ενεργό πολίτη.

 

Οι Πρόεδροι

Β. Μαρτζούκος: Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.           Ε. Γεωργούσης: Πρόεδρος Σ.Α.Σ.Ι.    
   

ΕΔΩ! Η αφίσα της ημερίδας!   ΕΔΩ! Η Πρόσκληση της Ημερίδας,   ΕΔΩ! Το Πρόγραμμα και Οι χρήσιμες Οδηγίες,   ΕΔΩ! το έντυπο συμμετοχής στην ημερίδα!  ΕΔΩ! ο Αλφαβητικός Κατάλογος των Εισηγητών

 

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

on Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

ΗΜΕΡΙΔΑ  «ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Διεξήχθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, με εξαιρετική επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση, η ΗΜΕΡΙΔΑ που διοργανώθηκε από το ΕΛΙΣΜΕ και το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα :«ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», στην μεγάλη ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ! την συνοπτική εισαγωγή του προέδρου του Ινστιτούτου (συνοπτικά βίντεο, των θεμάτων, όπως παρουσιάστηκαν από τους Ακαδημαϊκούς, τους Καθηγητές και τα Μέλη του Ινστιτούτου μας αναρτώνται στο Facebook του Ινστιτούτου.)

Ακολουθούν φωτογραφίες του συντονιστή και εισηγητών της ημερίδας.


 

Πρόγραμμα Ημερίδας

Επετειακή Εκδήλωση του ΓΕΣ για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

on Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Επετειακή Εκδήλωση του ΓΕΣ για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

 

 

 

 

9/6/2016. «Μεταναστευτικές τάσεις και γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη»

on Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016. Posted in Ημερίδες

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

9/6/2016. «Μεταναστευτικές τάσεις και γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη»

«Μεταναστευτικές τάσεις και γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη»
Εισηγητής : Ιπποκράτης Δασκαλάκης
Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι προαιώνιο και σίγουρα προηγήθηκε της συγκρότησης του αποκαλούμενου «ανθρωπίνου πολιτισμού». Τα αίτια της μετανάστευσης πολλά και σύνθετα, με κυριότερο όμως την ανάγκη εξασφάλισης καλύτερων συνθηκών που θα επιτρέψουν την ατομική, ομαδική ή φυλετική επιβίωση. Ανεξαρτήτως των αιτίων, η μετανάστευση αποτέλεσε κινητήριο μοχλό αλλαγών στην παγκόσμια ιστορία, δημιουργώντας νέες οντότητες και πολιτισμούς, διαλύοντας στιβαρές αυτοκρατορίες, αιματοκυλίζοντας ηπείρους, ανανεώνοντας παρηκμασμένες  κοινωνίες και όλα αυτά μέσω συγκρούσεων και ανατροπών, περισσότερο ή λιγότερο βίαιων, ορατών ή μη. Σε κάθε όμως σύγκρουση ή ανατροπή, υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι όπως και κάθε κατάσταση συνοδεύεται από θετικές και αρνητικές συνέπειες. Συγχρόνως, πολιτισμικές αντιλήψεις, ιδεολογικές πεποιθήσεις αλλά και εθνοτικά, ομαδικά ή και ατομικά συμφέροντα οριοθετούν τη στάση μας έναντι των μεταναστευτικών ρευμάτων και κατά συνέπεια καθορίζουν τις αντιδράσεις μας.

ΕΔΩ! η συνέχεια της εισήγησης.

 

Πρόσκληση στην Ημερίδα «Μεταναστευτικές Ροές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

on Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016. Posted in Ανακοινώσεις, Ημερίδες

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Πρόσκληση στην Ημερίδα «Μεταναστευτικές Ροές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και του Ιδρυματος Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη και Δρ Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη,

στην Ημερίδα την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 10.00 με θέμα:

«Μεταναστευτικές Ροές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Συντονιζει ο Πλοίαρχος ε.α. ΠΝ Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ Κωνσταντίνος Βουτσινάς

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ» του Υπουργείου Εξωτερικών (Ακαδημίας 1)

Η πρόσκληση είναι ονομαστική και είναι απαραίτητη η επίδειξή της κατά την είσοδο.

Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα της Ημερίδος ΕΔΩ!

Εσπερίδα συνδιοργανωμένη από το ΙΔΙΣ και ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Διάλεξη: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ'

on Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2015. Posted in Ημερίδες

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

Το απόγευμα της 04 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα συνδιοργάνωση του ΕΛΙΣΜΕ με το ΙΔΙΣ στο κτίριο του τελευταίου στην Πλάκα.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: Το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και Ευρώπη.

Συντονιστής ήταν ο καθηγητής και Διευθυντής του ΙΔΙΣ Χαράλαμπος Παπασωτηρίου και ομιλητές ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΔΙΣ, ο Συνταγματάρχης εα Δημήτρης Στεργίου, υποψήφιος Δρ Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ, ο Υποστράτηγος εα Ιπποκράτης Δασκαλάκης ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ και η Μαρίνα Ελευθεριάδου, Δρ Διεθνών Σχέσεων.

Η εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αίθουσα του ΙΔΙΣ ήταν ασφυκτικά γεμάτη με δεκάδες άτομα να παρακολουθούν την εκδήλωση ακόμη και όρθιοι.

Επoικοδομητική και η συζήτηση που ακολούθησε με πλήθος ερωτημάτων να κατευθύνονται προς τους τέσσερις ομιλητές. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη και φίλοι του ΕΛΙΣΜΕ, της πανεπιστημιακής κοινότητας και δεκάδες φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου και του ΙΔΙΣ. 

Η εκδήλωση κάλυψε θέματα που αναφέρονται στη δομή, οργάνωση, ιδεολογία και χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους, τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, την έξαρση της τρομοκρατίας και των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και προχώρησε σε μια ψύχραιμη αποτίμηση των συνεπειών και τρόπων αντιδράσεων για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ενδεικτικό της προσοχής που προσέλκυσε η εκδήλωση υπήρξε και η μεμονομένη αντίδραση ορισμένων ατόμων έξωθεν του κτιρίου με αναγραφή συνθημάτων και ρίψη προκηρύξεων. Χαρακτηριστική είναι  μια φωτογραφία με τα συνθήματα των "φίλων" μας έξω από το Πάντειο (ο ομιλητής και ο πόλεμος που ετοιμάζει το Πάντειο !!!).

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί η τόλμη του διευθυντή του ΙΔΙΣ κ. Παπασωτηρίου να μη ματαιώσει την εκδήλωση παρά τις επίμονες συστάσεις πολλών για την ματαίωση της.

Το ΕΛΙΣΜΕ θα προχωρήσει σε ανάρτηση των εισηγήσεων των ομιλητών αρχίζοντας σήμερα με την διάλεξη του Ιπποκράτη Δασκαλάκη 'ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ', όπου ο διαλέκτης κατένειμε την ομιλία του σε 12 σύντομες υποενότητες ορισμένες εκ των οποίων με μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων για μια απλούστερη κατανόηση του αντικειμένου. Στο κείμενό του ενσωματώθηκαν και ορισμένες από τις ερωτήσεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης...

ΕΔΩ η συνέχεια!

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».

on Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015. Posted in Ημερίδες

Επιμέλεια Βασίλειος Βρεττός, Αντιπτέραρχος ε.α. Επίτιμος Δκτής ΔΑΥ, Μέλος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015,  ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».

Την 30ην Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, Ημερίδα με θέμα «Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) και την Ακαδημία Αθηνών.
    Την Ημερίδα παρακολούθησαν ο Αναπλ. Γεν Γραμ. Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πρέσβεις ε.τ., Ακαδημαϊκοί, Ανώτατοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Επίτιμοι Αρχηγοί εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και της ΣΕΘΑ, σπουδαστές ΑΕΙ και ΑΣΕΙ, φοιτητές, δημοσιογράφοι κ.ά. Επισημαίνεται η απουσία του συνόλου σχεδόν των πολιτικών προσώπων που είχαν προσκληθεί στην Ημερίδα.
    Μετά τους χαιρετισμούς εκ μέρους του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών του Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού εα Σκαρβέλη και του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α. κ. Βασιλείου Μαρτζούκου ΠΝ, ακολούθησαν η ανακοίνωση του Ακαδημαϊκού κ. Κ. Σβολόπουλου και οι εισηγήσεις των ομιλητών. Την ημερίδα έκλεισε με σύντομα συμπερασματικά σχόλια, ο συντονιστής της ημερίδας Αντιπτέραρχος (Ι) εα Βασίλειος Βρεττός.   
Κατεβάστε ΕΔΩ! το κείμενο των πρακτικών της ημερίδας στο οποίο περιλαμβάνονται:

•Τα πρακτικά της ημερίδας μετά των γενικών και ειδικών συμπερασμάτων.
•Οι χαιρετισμοί της εκ μέρους του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, του Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού εα Σκαρβέλη και του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α. κ. Βασιλείου Μαρτζούκου ΠΝ, η ανακοίνωση του Ακαδημαϊκού κ Κ. Σβολόπουλου και οι πλήρεις εισηγήσεις των ομιλητών κατά σειρά παρουσιάσεως και τα σύντομα συμπερασματικά σχόλια του συντονιστού. Όσων εκ των εισηγητών δεν κατέστη δυνατή η απόκτηση της πλήρους γραπτής εισηγήσεως, η εισήγησή τους βασίστηκε σε σχετική απομαγνητοφώνηση.

[12  >>