Ομιλίες

2015-02-19. H ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ-ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

on Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015. Posted in Ομιλίες

Ομιλία Αντγου (ε.α.) Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη στη Σχολή Επιτελών Διοίκησης Π.Ν.

2015-02-19. H ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ-ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα σήμερα να παρουσιάσω το υπόψη θέμα, στα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού, , που είναι όχι μόνο ενδιαφέρον και σημαντικό, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία για την πατρίδα και τον Ελληνισμό γενικότερα και άπτεται της παγκόσμιας ασφάλειας.  Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά  στις Ελληνο-τουρκικές  σχέσεις και στα τελευταία γεγονότα στην ΑΟΖ της Κύπρου, παρά μόνο πολύ συνοπτικά. Θα εστιάσω περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τις αιτίες, τους πρωταγωνιστές και πως θα διαμορφωθεί τελικά η κατάσταση, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις.Θα ξεκινήσω με τον ορισμό της γεωπολιτικής, για να αντιληφθούμε καλύτερα το τι συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την θέση και τον ρόλο της Ελλάδος στις εξελίξεις αυτές.

Η συνέχεια ΕΔΩ!

2015-02-02. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

on Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015. Posted in Ομιλίες

Γράφει ο Δημήτρης Ζακοντίνος, Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

2015-02-02. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο  Αμερικανός πρεσβευτής στο  Κίεβο  κος  Jeffrey Payat σε ομιλία του χαρακτήρισε την Ουκρανία ως μία χώρα  με τεράστια γεωπολιτική σημασία, καθώς έχοντας σύνορα με τέσσαρες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία) θα μπορούσε να αποτελέσει το ανατολικό σύνορο  ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και επίσης την πύλη της Ευρώπης προς την Ασιατική ενδοχώρα που θα εκτείνεται μέχρι την Σαγκάη και το Βλαδιβοστόκ.

ΕΔΩ! η συνέχεια.

2015-02-02. Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

on Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015. Posted in Ομιλίες

Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Υποστράτηγος ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2015-02-02. Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

Το θέμα της πρόσφατης κρίσεως της Ουκρανίας και των συνεπειών της, από την εκδήλωση της στις αρχές του 2014 και μέχρι σήμερα κατέχει κορυφαία θέση στη διεθνή επικαιρότητα. Μάλιστα υπάρχει σημαντική αναζωπύρωση των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου του 2015. Το κείμενο που ακολουθεί,  και με τίτλο «Η κρίση της Ουκρανίας και οι συνέπειες της» παρουσιάστηκε στις 31 Ιανουαρίου 2015 στην εκδήλωση της οργάνωσης «Το Σπίτι της Ευρώπης» στον ΕΒΕΑ και αποτελεί επικαιροποίηση και συνέχεια του κειμένου με τίτλο «Ερωτήματα, Σχόλια και Εκτιμήσεις σχετικά με την Κρίση της Ουκρανίας» της 23 Μαρτίου 2014. Το κείμενο, πλέον της εστίασης στη γεωπολιτική σημασία της κρίσεως, στα αίτια της, στις συνέπειες της και σε εκτιμήσεις σχετικά με τις κινήσεις - επιδιώξεις των εμπλεκομένων υπό το πρίσμα και των σημερινών εξελίξεων, αναλύει τις ελληνικές θέσεις, στρατηγικές και τις πρόσφατες ελληνικές τοποθετήσεις.

ΕΔΩ! η συνέχεια.

2015-01-15. "Το Γεωπολιτικό αίνοιγμα της Ευρώπης"

on Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015. Posted in Ομιλίες

Ομιλία Δημητρίου Ζακοντίνου, Οικονομολόγου, Αντιπροέδρου ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ στις 8/1/2015

2015-01-15.

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015,  στο χώρο των Γραφείων μας, 

ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ,  οικονομολόγος Δημήτριος Ζακοντίνος, παρουσίασε στα μέλη και τους φίλους του Ινστιτούτου, με μεγάλη επιτυχία, το θέμα:

"Το Γεωπολιτικό αίνοιγμα της Ευρώπης"

Κατεβάστε ΕΔΩ! την ομιλία.

2014-12-15. Ενδιαφέρουσες Ομιλίες-Διαλέξεις μελών του ΕΛΙΣΜΕ σε ημερίδα της ΜΚΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

on Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014. Posted in Ομιλίες

Ομιλίες - Διαλέξεις Μελών

2014-12-15. Ενδιαφέρουσες Ομιλίες-Διαλέξεις μελών του ΕΛΙΣΜΕ σε ημερίδα της ΜΚΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε από τον ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας (μέλος της ομάδος Youth for Europe) και με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Πολιτείας, το 2ο Forum Στρατηγικής και Διπλωματίας στην αίθουσα του Europe Direct του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Στην εκδήλωση  συμμετείχαν ως ομιλητές στη θεματική των Διεθνών Σχέσεων-Διπλωματία-Στρατηγική (13.00-15.00)  ο Πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ Αντιναύαρχος εα Β. Μαρτζούκος και τα μέλη Π. Γκαρτζονίκας Αντιστράτηγος εα και Ι. Δασκαλάκης Υποστράτηγος εα.

Αναπτύχθηκαν ενώπιον νεανικού ακροατηρίου τα θέματα "Εθνική θαλάσσια και ναυτική στρατηγική", "Το σημερινό ΝΑΤΟ, οι διατλαντικές σχέσεις και ο ρόλος της Ελλάδος" και "Γεωπολιτική και οι σχέσεις Ελλάδος με Βαλκανικές χώρες, Ουκρανία και Ρωσία". Η συμμετοχή αυτή, όπως και  άλλες που ήδη έχουν λάβει χώρα και πολλές περισσότερες που θα ακολουθήσουν, αποσκοπούν στην ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα του νεανικού κόσμου σε επίκαιρα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος".

Διαβάστε ΕΔΩ! την ομιλία του  Αντιναυάρχου εα Β. Μαρτζούκου, Προέδρου του ΕΛΙΣΜΕ με τίτλο "Εθνική θαλάσσια και ναυτική στρατηγική".

Διαβάστε ΕΔΩ! την ομιλία του Υποστρατήγου ε.α. Ι. Δασκαλάκη με τίτλο "Γεωπολιτική και οι σχέσεις Ελλάδος με Βαλκανικές χώρες, Ουκρανία και Ρωσία".

2014-11-12. “Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ”

on Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014. Posted in Ομιλίες

Γράφει ο Αντιπτέραρχος(Ι) ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων

2014-11-12. “Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ”

Η παρακάτω ομιλία έγινε από τον Απτχο (Ι) Ευάγγελο Γεωργούση, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στις 8 Οκτωβρίου 2014.

Ο προβληματισμός που το σημερινό θέμα ενασχόλησης μας θέτει, σχετικά με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Αξιωματικός των Ελληνικών ΕΔ, στην ουσία έχει να κάνει με το επίπεδο ικανότητας των ιδίων των ΕΔ, στην εκτέλεση της αποστολής που η Κυβέρνηση τους αναθέτει, προς υπεράσπιση των Εθνικών μας Συμφερόντων. Επειδή η βάση όλων των ΕΔ είναι τα στελέχη τους, αυτό σημαίνει ότι το ερώτημα που θα προσεγγίσουμε εδώ, αφορά το σύνολο των στελεχών, γιατί όπως είναι αντιληπτό, δεν μπορεί οι ΕΔ να έχουν Αξιωματικούς εναρμονισμένους στις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος, ενώ τα άλλα στελέχη να υστερούν σε κάποιους τομείς. Τότε το σύνολο δεν είναι λειτουργικό και επί το ακριβέστερο, θα λειτουργεί, αναγκαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο. Σήμερα όμως θα εστιάσουμε στον Αξιωματικό.

Διαβάστε ΕΔΩ! τη συνέχεια της ενδιαφέρουσς ομιλίας!

2014-10-20. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος μέσα από τις μαρτυρίες Ελλήνων Στρατιωτικών

on Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014. Posted in Ομιλίες

Ομιλητής Ιωάννης Σταμούλος, Δρ. Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. Μέλος του Ινστιτούτου

2014-10-20. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος μέσα από τις μαρτυρίες Ελλήνων Στρατιωτικών

Την Πέμπτη 16/10/2014
Σε μιά κατάμεστη αίθουσα του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
και με ιδιαίτερη επιτυχία.
 
Ο Ιωάννης Σταμούλος, Εκπαιδευτικός, Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

Παρουσίασε τη θεματική:
"Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος μέσα από τις μαρτυρίες Ελλήνων Στρατιωτικών"

Ομιλία:    ΕΔΩ!
 

2014-10-08. Απόρρητος Φάκελλος Τουρκία. Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας

on Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014. Posted in Ομιλίες

2014-10-08. Απόρρητος Φάκελλος Τουρκία. Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας

Την Τετάρτη 8/10/2014
Σε μιά κατάμεστη αίθουσα του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
και με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Ταξίαρχος ε.α.

Συγγραφέας και Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

Χρήστος Μηνάγιας

Παρουσίασε τη θεματική

"Απόρρητος Φάκελλος Τουρκία. Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας".

Παρουσίαση:    ΕΔΩ!            Ομιλία:    ΕΔΩ! 

2014-09-26. Εκδοχές δημιουργίας κρίσεων και διαχείριση αυτών

on Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014. Posted in Ομιλίες

Ομιλία Υποστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, Μέλους ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

2014-09-26. Εκδοχές δημιουργίας κρίσεων και διαχείριση αυτών

Την Πέμπτη 25/9/2014
Σε μιά κατάμεστη αίθουσα του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
και με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Υποστράτηγος ε.α.

Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος

Παρουσίασε τη θεματική

"Εκδοχές δημιουργίας κρίσεων και διαχείριση αυτών"

Παρουσίαση:    ΕΔΩ!            Ομιλία:    ΕΔΩ! 

2014-06-10. Μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Πομάκου Δημοσιογράφου ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ στην Ακαδημία Αθηνών

on Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014. Posted in Ομιλίες

Ημερίδα Ακαδημίας Αθηνών και ΕΛΙΣΜΕ την 30/5/14.

2014-06-10. Μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Πομάκου Δημοσιογράφου ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ στην Ακαδημία Αθηνών

Αγαπητοί φίλοι
Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας
Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας πιστεύω ημερίδας διότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες δίνεται η ευκαιρία να έρθουν ξανά στο προσκήνιο η Θράκη και τα πολύ σοβαρά προβλήματα της.
Ένα από τα βασικά θέματα που χαρακτηρίζουν τη Θράκη είναι η εκεί μουσουλμανική μειονότητα η οποία συχνά αποτελεί θέμα συζήτησης τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ξέρω πως μια ομιλία των 20 λεπτών δεν είναι αρκετή για να αναλύσει κανείς ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα αλλά θα προσπαθήσω όσο πιο επιγραμματικά και παράλληλα κατανοητά μπορώ να σας δώσω να καταλάβετε τι συμβαίνει σήμερα στη Θράκη.
Καταρχήν όσοι από εσάς έχετε διαβάσει τη συνθήκη της Λοζάνης θα έχετε δει πως γίνεται λόγος για μειονότητες και όχι για μειονότητα. Με λίγα λόγια η ίδια η συνθήκη της Λοζάνης ορίζει πως στη Θράκη υπάρχουν αρκετές μειονότητες και όχι μόνο μία. Ωστόσο μετά την υπογραφή της προαναφερόμενης συνθήκης ακολούθησαν διάφορα μορφωτικά πρωτόκολλα και άλλες συμφωνίες με τις οποίες Πομάκοι, Αθίγγανοι και τουρκογενείς έγιναν μια μειονότητα, η γνωστή ως μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Δυστυχώς όμως η Τουρκία στα πλαίσια μιας επεκτατικής πολιτικής προσπαθεί οπουδήποτε στα βαλκάνια υπάρχει μουσουλμανικό στοιχείο να δημιουργήσει τουρκική μειονότητα και πολλές φορές μάλιστα τα αποτελέσματα για την Τουρκία είναι θεαματικά αφού μέσα από τους πολύ καλά οργανωμένους μηχανισμούς της καταφέρνει να πετύχει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της.
Επειδή όμως συχνά μιλάμε για μηχανισμούς χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζουμε θα ήθελα να γίνω πιο συγκεκριμένος. Μερικοί πολύ γνωστοί για το έργο που παράγουν μηχανισμοί της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής είναι αναμφισβήτητα οι ψευτομουφτήδες, οι ιμάμηδες στα τζαμιά, ο τουρκόφωνος έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος της περιοχής και μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς η Τουρκία καταφέρνει να περάσει αυτό που θέλει στους μουσουλμάνους της Θράκης.
Θα αναρωτιέστε προφανώς πως η Τουρκία καταφέρνει να εκτουρκίζει όλο και περισσότερους μουσουλμάνους, με ποιους τρόπους το πετυχαίνει αυτό.
Η βασικότερη μέθοδος εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της Θράκης είναι η θρησκεία μέσα από την οποία ψευτομουφτήδες και ιμάμηδες περνάνε τα μηνύματα τους. Σαν παράδειγμα σας αναφέρω πως αρκετές φορές εμείς οι μουσουλμάνοι πάμε στο τζαμί και εκεί ακούμε προεκλογικές ομιλίες υποψηφίων δημάρχων ή βουλευτών ενώ σε άλλες περιπτώσεις μας μοιράζουν ψηφοδέλτια υποψηφίων που θέλει να στηρίξει το τουρκικό προξενείο.
Δεν ξέρω πως θα σας φαινόταν εσάς να πάτε στην εκκλησία κι αντί για τον ιερέα να ακούσετε προεκλογική ομιλία υποψηφίων αλλά για εμάς είναι τουλάχιστον προσβλητικό αυτό που γίνεται μέσα στα τζαμιά. Επειδή όμως το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει θα πρέπει δυστυχώς να ομολογήσω πως μέσα από τη θρησκεία εκτουρκίζονται όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι κι αυτό γίνεται διότι με τεράστια ευθύνη της ελληνικής πολιτείας οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι αγράμματοι και ξέρετε πολύ καλά πως όταν έχουμε να κάνουμε με αμόρφωτους ανθρώπους η θρησκεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Μια άλλη επίσης αποτελεσματική μέθοδος με την οποία επιτυγχάνεται ο εκτουρκισμός των μουσουλμάνων της Θράκης είναι το χρήμα το οποίο ιδιαίτερα σε εποχές σαν κι αυτή που διανύουμε εδώ και μερικά χρόνια μπορεί να κάνει θαύματα. Ακόμα και οι πέτρες πλέον γνωρίζουν πως το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχει μερικές εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες άμισθους συνεργάτες, ανθρώπους δηλαδή που τους πληρώνει για να επηρεάζουν τους συντοπίτες τους και να τους πείσουν πως είναι Τούρκοι και όχι Έλληνες.
Πρόσφατα διάβαζα σε πολύ γνωστό περιοδικό πως το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έλαβε μια έκτακτη επιχορήγηση των 30 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για την προεκλογική περίοδο που πέρασε προκειμένου με τα χρήματα αυτά να ενισχυθούν υποψήφιοι τους οποίους στηρίζει η Τουρκία. Όλοι καταλαβαίνετε πως με τόσο χρήμα πολλά μπορεί να γίνουν.
Στις περιπτώσεις βέβαια που δε φέρνουν αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω εφαρμόζεται η μέθοδος της τρομοκρατίας την οποία έχω ζήσει από πρώτο χέρι. Εγώ ήμουν αυτός που το 2007 δεχόμουν απειλητικά τηλεφωνήματα επειδή ζητούσα ελληνικά σχολεία για τα παιδιά μου κι επειδή μιλούσα ανοιχτά για Έλληνες Πομάκους στη Θράκη. Το περίεργο είναι πως όταν κατέγραψα αυτά τα απειλητικά τηλεφωνήματα και τα πήγα στον εισαγγελέα για να ζητήσω να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ώστε να μάθω από πού προέρχονται αυτά τα τηλεφωνήματα έλαβα την απάντηση πως για να παρέμβει η δικαιοσύνη θα πρέπει να υπάρχουν γεγονότα, να βρω δηλαδή κανένα πτώμα στο σπίτι μου. Έτσι μας αντιμετωπίζει δυστυχώς η ελληνική πολιτεία.  
Σε όλη αυτή τη συστηματική προσπάθεια εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της Θράκης παίζει καθοριστικό ρόλο και ο τουρκόφωνος τύπος της περιοχής ο οποίος ανθρώπους σαν εμένα τους παρουσιάζει στην κοινή γνώμη ως προδότες του μεγάλου τουρκικού έθνους, ως ανθρώπους που δηλώνουν Έλληνες Πομάκοι μόνο και μόνο επειδή πληρώνονται από το ελληνικό παρακράτος κι αυτό πολλές φορές μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διότι αρκετοί μουσουλμάνοι τα πιστεύουν όλα αυτά και μας φέρονται σχεδόν εχθρικά.
Όταν πριν μερικά χρόνια αποφασίσαμε μερικοί άνθρωποι να δημιουργήσουμε τον πρώτο πολιτιστικό σύλλογο Πομάκων στην Ξάνθης τοιχοκολλήθηκαν σε όλα τα τζαμιά τα ονόματα μας και μας παρουσίαζαν στους συντοπίτες μας ως προδότες, ως ανθρώπους πληρωμένους από το ελληνικό παρακράτος με αποτέλεσμα να μη μπορούμε ούτε να κυκλοφορήσουμε μέσα στα χωριά μας. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος και πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποδείξουμε πως τα πράγματα δεν είναι έτσι και πως δηλώνουμε Έλληνες Πομάκοι γιατί το πιστεύουμε και όχι γιατί μας πληρώνουν κάποιοι και ευτυχώς τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα.
Το πιο τραγικό είναι πως όλα αυτά γίνονται με την ανοχή και μερικές φορές ίσως και με τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας η οποία απουσιάζει από τη Θράκη. Κι όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να μην είναι τόσο άσχημα για τους Έλληνες Πομάκους της Θράκης αν η πολιτεία αποφάσιζε να ασχοληθεί έστω και λίγο μαζί και κυρίως αν αποφάσιζε να τους εξασφαλίζει μια καλύτερη παιδεία. Πάντα το έλεγα και θα συνεχίσω να το λέω πως μόνο ένας μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να επιτρέπει να παίζονται τέτοια παιχνίδια στην πλάτη του και πιστεύω πως μια σωστά μορφωμένη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν θα μπορεί να την ελέγχει και να την καθοδηγεί κανένας.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ελληνόπουλα, οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι αναγκασμένοι να φοιτούν σε μειονοτικό δημοτικό σχολείο το οποίο τους παρέχει τα πάντα εκτός από μόρφωση. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα σας αναφέρω αυτό που γίνεται με τους Πομάκους μαθητές. Πρόκειται για παιδιά τα οποία μέχρι τα 6 τους χρόνια μιλάνε μόνο τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την πομάκικη και ξαφνικά στην Α΄ δημοτικού καλούνται να διδαχτούν τέσσερις διαφορετικές γλώσσες τις οποίες δεν έχουν μιλήσει ποτέ.
Την ελληνική την οποία ασφαλώς πρέπει να μάθουν γιατί είναι η γλώσσα της χώρας στην οποία ζούνε αλλά μέχρι εκείνη την ώρα δεν την έχουν μιλήσει καθόλου, την Τουρκική γιατί αυτό αποφάσισαν κάποιοι, την αραβική λόγω των θρησκευτικών και την Αγγλική όπως προβλέπει το εθνικό σύστημα παιδείας. Με λίγα λόγια αυτά τα παιδιά από το πουθενά πρέπει να μάθουν τέσσερις διαφορετικές γλώσσες κι αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να μη μπορούν να μάθουν καμία από αυτές όπως πρέπει.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που πολλοί μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν ζητήσει πολλές φορές τη δημιουργία δημόσιων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων και στα χωριά τους διότι τέτοια σχολεία υπάρχουν μόνο στην πόλη με αποτέλεσμα οι μουσουλμάνοι που ζουν σε χωριά να μην έχουν πρόσβαση σ’ αυτά. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί μουσουλμάνοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στο χωριό και να πάνε στο ενοίκιο της πόλης για να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ελληνόφωνο δημοτικό σχολείο. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά δημόσια ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία της πόλης τείνουν να μετατραπούν σε μειονοτικά εξαιτίας της παρουσίας πολλών μουσουλμάνων μαθητών κι όλα αυτά τα γνωρίζει καλύτερα από μένα το υπουργείο παιδείας αλλά δεν κάνει τίποτα.
Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους όλοι μουσουλμάνοι και να μεταφερθούν στην πόλη ώστε να έχουν πρόσβαση στα δημόσια ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία, οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο χωριό τους με αποτέλεσμα θέλοντας και μη να στέλνουν τα παιδιά τους σε μειονοτικό σχολείο. Πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα τότε που υπουργός παιδείας ήταν ο Θρακιώτης Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεκίνησε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία τεσσάρων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων στα πομακοχώρια της Ξάνθης αλλά η προσπάθεια αυτή αν και βρισκόταν σε πολύ καλό δρόμο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Κάποια στιγμή μεσολάβησε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και ο διάδοχος του κυρίου Στυλιανίδη ο Άρης Σπυλιωτόπουλος για λόγους που δε μπορώ να γνωρίζω δε συνέχισε αυτή την προσπάθεια.
Όσο για τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και γενικότερα την πολιτιστική ταυτότητα των Πομάκων, εμείς οι ίδιοι οι Πομάκοι έχουμε κάνει αρκετά βήματα ως προς την καταγραφή και διάσωση τους αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετό. Όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε εμείς, αν δεν ασχοληθεί με το θέμα η ελληνική πολιτεία δυστυχώς είναι βέβαιο πως θα χαθεί κάποια στιγμή τόσο η γλώσσα μας όσο και ο πολιτισμός μας. Δυστυχώς όμως όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου η ελληνική πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τους Πομάκους, η ελληνική πολιτεία είναι σχεδόν απούσα από τη Θράκη με αποτέλεσμα να έχουμε ένα τουρκικό προξενείο το οποίο κυριολεκτικά κάνει ό,τι θέλει κι όταν ένας ξένος παράγοντας έρχεται μέσα στο γήπεδο σου και σε παίζει μονότερμα είσαι άξιος της μοίρας σου.
 Σας ευχαριστώ πολύ

2014-06-10. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

on Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014. Posted in Ομιλίες

Ομιλία του ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΙΣΜΕ

2014-06-10. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Η γεωγραφική ενότητα της Θράκης καταλαμβάνει το Β.Α. ακραίο τμήμα της
χώρας και αποτελείται από τους Νομούς ΕΒΡΟΥ-ΡΟΔΟΠΗΣ και ΞΑΝΘΗΣ σε
γραμμική διάταξη κατά μήκος της μεθορίου με τη Βουλγαρία (προς Βορρά) και την Τουρκία (ανατολικά).

Διαβάστε ΕΔΩ! την ενδιαφέρουσα ομιλία το Δ. Ζακοντίνου στην ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών και του ΕΛΙΣΜΕ την 30/5/14.

2014-06-06.Αραβικός κόσμος: Πανσπερμία εθνών, εθνοτήτων, δογμάτων, καθεστώτων ή το ιδανικό σκηνικό για αέναες συγκρούσεις.

on Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014. Posted in Ομιλίες

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ε. Βουτσινάς, Πλοίαρχος ε.α. Π.Ν., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

2014-06-06.Αραβικός κόσμος: Πανσπερμία εθνών, εθνοτήτων, δογμάτων, καθεστώτων ή το ιδανικό σκηνικό για αέναες συγκρούσεις.

Αραβικός κόσμος. ένας ευρύτατος γεωστρατηγικός χώρος, που εκτείνεται από τη Μεσοποταμία και τον Περσικό Κόλπο έως τις ακτές της Δυτικής Αφρικής στον Ατλαντικό Ωκεανό. Καλύπτει έκταση 11 εκατομ. ΚΜ2 και σήμερα είναι κατανεμημένος σε είκοσι δύο κρατικές οντότητες. Ο πληθυσμός του είναι 360 εκατομ. άνθρωποι περίπου και κατά μία εκτίμηση το ετησίως παραγόμενο εθνικό προϊόν του εγγίζει το 1 τρισ. $. Στην παρουσιαζόμενη διαφάνεια, βλέπουμε πλήρη εικόνα των χωρών του Αραβικού Κόσμου, στη Μέση Ανατολή (ή Εγγύς Ανατολή κατά άλλη διατύπωση) και τη Βόρειο Αφρική (ή Μαγκρέμπ κατά τον σύγχρονο όρο).

Διαβάστε ΕΔΩ! την ενδιαφέρουσα ομιλία του Πλοιάρχου ε.α. Κωνσταντίνου Βουτσινά, στα μέλη και τους φίλους του Ινστιτούτου την 5/6/2014.

Πρόσκληση Ημερίδας 30 Μαϊου 2014

on Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014. Posted in Ανακοινώσεις, Ομιλίες

Ισχύει για τα μέλη και συνδρομητές του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και τους προσκεκλημένους ονομαστικά!

Πρόσκληση Ημερίδας 30 Μαϊου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν:

στην Ημερίδα που συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 και ώρα 09.30 με θέμα:

«Παρελθόν – Παρόν και Μέλλον Δυτικής Θράκης»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών

(Πανεπιστημίου 28 – Αθήνα)

Η πρόσκληση είναι ονομαστική και είναι απαραίτητη η επίδειξη κατά την είσοδο!

ΕΔΩ! το πρόγραμμα της ημερίδας!

 

 

 

 

2014-04-03. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

on Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014. Posted in Ομιλίες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

2014-04-03. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Κάνοντας μια σύντομη επισκόπηση της παγκόσμιας γεωπολιτικής κατάστασης, είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε πλήθος πολιτικών κινδύνων που προέρχονται κυρίως από διάφορα οικονομικά προβλήματα και αγκαλιάζουν το σύνολο σχεδόν των ανεπτυγμένων αλλά και πολλών αναπτυσσόμενων χωρών.
Συγκεκριμένα:
Το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ δείχνει να μη μπορεί να αντιμετωπισθεί ολοκληρωτικά και ο μέχρι σήμερα χειρισμός του απλά αναστέλλει για μερικούς μήνες την προοπτική ξεσπάσματος μιας νέας οικονομικής κρίσης ενδεχομένως κατά πολύ χειρότερης αυτής του 2008.

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρη την ομιλία.

Πρόσκληση Ημερίδας 8 Μαϊου 2014

on Σάββατο, 03 Μαΐου 2014. Posted in Ανακοινώσεις, Ομιλίες

Ισχύει για τα μέλη και συνδρομητές του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και τους προσκεκλημένους ονομαστικά.

Πρόσκληση Ημερίδας 8 Μαϊου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Ημερίδα που οργανώνει την Πέμπτη 8 Μαϊου και ώρα 09.30 έως 14:00 με θέμα:

 

" Πολιτικοστρατιωτικές Σχέσεις σε Κρατικό Πλαίσιο. Διδάγματα για την Ελλάδα"

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών

(αίθουσα 'Γιάννος Κρανιδιώτης'),

οδός Ακαδημίας 1 Αθήνα.

 

Διαβάστε ΕΔΩ! το πρόγραμμα της ημερίδας!

 

<<  1 2 3 [45 6  >>