Ομιλίες

ΑΙΑΣ Ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ

Written by ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ on Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013. Posted in Ομιλίες

Ομιλία του Υποστρατήγου Κωνσταντίνου Αργυροπούλου στα εγκαίνια εκθέσεως εικαστικών στα «Αιάντεια 2012»

ΑΙΑΣ Ο ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ

Προσφωνήσεις

Ας κάνουμε μία εισαγωγική προσπάθεια αναδεικνύοντας μερικά στοιχεία που αφορούν στην πηγή του τίτλου ΑΙΑΝΤΕΙΑ. Αυτής δηλαδή της εκδηλώσεως. Και η πηγή είναι ο Αίας. Αίας ο Τελαμώνιος. Βασιλεύς της Σαλαμίνος και αρχηγός του εκστρατευτικού σώματος των Σαλαμινίων και των Μεγαρέων κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Ο Αίας με την πολεμική του αρετή έλκει τον θαυμασμό των εχθρών Τρώων και ενισχύει την πίστη και τον σεβασμό των φιλίων δυνάμεων.

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Written by ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ on Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013. Posted in Εθνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Ενέργεια, Ομιλίες

Ομιλία Του Οικονομολόγου Δημητρίου Ζακοντίνου στην Κοζάνη την 6η Απριλίου 2013

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Προσφωνήσεις
Αυτή η ομιλία-παρουσίαση γύρω από τα θέματα της οικονομίας πιστεύω ότι ίσως βοηθήσει να γίνει καλύτερα κατανοητό το πρόβλημα, αλλά και τα αίτια που μας οδήγησαν σ’ αυτή την πράγματι ζοφερή κατάσταση, που περιέλαβε σχεδόν το σύνολο του λαού μας, εξαιρώντας ένα πολύ μικρό μέρος του.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Written by ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ on Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013. Posted in Α. Μεσόγειος - Μέση Ανατολή - Κύπρος - Βόρειος Αφρική, Ομιλίες

Ο ΠΑΡΑΓΩΝ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ομιλία του Προέδρου στην Τρίπολη την 19/4/2013

Κες και Κοι
Οι περισσότεροι συμπολίτες μας ανησυχούν για την ανασφάλεια που αποπνέει το διεθνές περιβάλλον, τις εξωτερικές απειλές κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την εσωτερική μας ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσεως.
Ευρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω, στο χρόνο που διατίθεται, μία γενική εικόνα του διεθνούς περιβάλλοντος, με έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Α. Μεσογείου και την ενέργεια των υδρογονανθράκων, προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι εξωτερικές προκλήσεις στις οποίες η χώρα μας καλείται να αντεπεξέλθει.

Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ!

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ Μ. ΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ 24Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

on Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013. Posted in Ομιλίες

Ομιλητής : Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν. Βασίλειος Μαρτζούκος. Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ. – Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ Μ. ΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ 24Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Κυρίες και Κύριοι

Θεωρείται καθολικά αυτονόητος ο εορτασμός των νικηφόρων επετείων και των σελίδων δόξης του έθνους, οι οποίες διατηρούν ζωντανό το φρόνημα, το ηθικό, την συνοχή, την αλληλεγγύη, την φιλοδοξία και τα οράματα των συμπολιτών μας. Πρέπει όμως να εορτάζονται, να αναμοχλεύονται και να συντηρούνται στην εθνική μνήμη ακόμη και οι εθνικές καταστροφές; Προσωπικά θα απαντούσα ότι κατά μείζονα λόγο οι εθνικές ήττες δεν πρέπει να λησμονούνται υπό την προϋπόθεση όμως ότι η μνήμη τους θα αποτελεί εργαλείο αποκτήσεως ιστορικής εμπειρίας και εφαλτήριο βελτιώσεως της εθνικής σκέψεως και δράσεως. Οι εθνικές καταστροφές δεν προσφέρονται για κλαυθμούς, οδυρμούς, συναισθηματικές σπασμωδικές αντιδράσεις και μιζέρια αλλά για ψύχραιμες αντικειμενικές αναλύσεις, εξαγωγή χρησί- μων συμπερασμάτων και μετουσίωση αυτών σε νέα εθνική σχεδίαση και τρόπους συγκροτημένης πολυεπίπεδης δράσεως, προκειμένου να εκπληρούνται αποτελεσματικά τα εκάστοτε εθνικά μας συμφέροντα. 

Ομιλία: Οικονομική διάσταση Α.Λεκάνης Μεσογείου. Διαφαινόμενες Προοπτικές για την Ελλάδα

Written by ΤΣΑΛΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ on Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013. Posted in Α. Μεσόγειος - Μέση Ανατολή - Κύπρος - Βόρειος Αφρική, Ομιλίες

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ομιλία: Οικονομική διάσταση Α.Λεκάνης Μεσογείου. Διαφαινόμενες Προοπτικές για την Ελλάδα

Κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας Αθηνών, Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πραγματικά εξαιρετική η τιμή του να αποδεχθώ την πρόσκληση από την Ακαδημία Αθηνών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) να συμμετάσχω σ΄αυτήν την λίαν ενδιαφέρου- σα, για εμένα ημερίδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με την Ακαδημία, συνεργάσθηκα πριν από ένα μήνα σε μία εξ΄ίσου πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα υπό την διοργάνωση, θα έλεγα, του Ακαδη- μαϊκού κ. Χριστοφόρου καθώς και το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ σε διεθνές συνέδριο Στρατηγικής το 2009.

Ομιλία: Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης και ζητήματα Α. Λεκάνης Μεσογείου

Written by ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ on Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013. Posted in Α. Μεσόγειος - Μέση Ανατολή - Κύπρος - Βόρειος Αφρική, Ε.Ε. - ΝΑΤΟ - ΟΗΕ - Διεθνές Δίκαιο, Ομιλίες

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ομιλία: Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης και ζητήματα Α. Λεκάνης Μεσογείου

Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας,

Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό να ευρίσκομαι μαζί σας σήμερα, σ΄αυτή την ημερίδα, και πραγματικά οι διοργανωτές είναι άξιοι συγχαρητηρίων, τόσο από την πλευρά της Ακαδημίας ο κ. Σκαρβέλης, όσο και αυτός ο φορέας ο οποίος είναι τόσο ανήσυχος τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει τους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων πάνω στα θέματα των διεθνών σχέσεων, πάνω στα εθνικά θέματα κ.λ.π.

Ομιλία: Ελλάδα και Τουρκία σε σχέση με τον χώρο Α. Λεκάνης Μεσογείου

Written by ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ on Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013. Posted in Α. Μεσόγειος - Μέση Ανατολή - Κύπρος - Βόρειος Αφρική, Ομιλίες

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ,

Ομιλία: Ελλάδα και Τουρκία σε σχέση με τον χώρο Α. Λεκάνης Μεσογείου

Είναι σαφές πλέον, όπως προκύπτει απ΄όλες τις σχετικές ενδείξεις, ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές στον ευρύτερο περίγυρό μας θα επιφέρουν ανατρεπτικές συνέπειες και γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
  
Ποιες είναι αυτές οι επερχόμενες αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν τις ευρύτερες αυτές ανακατατάξεις;

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ KAI ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

Written by ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ on Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013. Posted in Διεθνείς Σχέσεις - Γεωπολιτική, Ομιλίες

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ KAI ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ Ε.Α. Β. ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΥ Π.Ν. ΤΗΝ 18Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ KAI ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΟΝΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ.

Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ!

Ομιλία: Εθνικές Απαιτήσεις Άμυνας και Ασφάλειας

Written by ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ on Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013. Posted in Ένοπλες Δυνάμεις , Ομιλίες

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 15ης ΜΑΪΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ,

Ομιλία: Εθνικές Απαιτήσεις Άμυνας και Ασφάλειας

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο περιορισμένος χρόνος παρουσιάσεως επιτρέπει μόνο σύντομες αναφορές, στις παραμέτρους που συνθέτουν το υπό εξέταση θέμα, ως έναυσμα προς δημιουργία ερωτημάτων για περαιτέρω διερεύνηση και συζήτηση.
Οι προλαλήσαντες έχουν ήδη περιγράψει επαρκώς την διαχρονική γεωπολιτική αξία της ανατολικής μεσογειακής λεκάνης, καθώς και τις τρέχουσες σημαντικές και σύνθετες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αναδεικνύουν έτι περαιτέρω το εθνικό έλλειμμα στην ασφάλεια και άμυνα της περιοχής αυτής.
Πιστεύω ότι το πολιτικό μας σύστημα έχει αποτύχει τόσο στην πρόβλεψη, όσο και στην διορθωτική  του ικανότητα, αφού έως σήμερα δεν υφίσταται ολοκληρωμένη, διακομματική Εθνική Στρατηγική, τηρουμένη ανεξαρτήτως κυβερνητικών εναλλαγών, ενώ παράλληλα δεν υφίσταται άρτιος μηχανισμός δυναμικής, ρεαλιστικής και διεξοδικής αναλύσεως των εθνικών κρίσεων, των ιστορικών εμπειριών, καθώς και των γεωπολιτικών εξελίξεων ενδιαφέροντος, προκειμένου να εντοπίζεται και υλοποιείται το δέον γενέσθαι.

<<  1 2 3 4 5 [6