Βιβλιοπαρουσιάσεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Παρουσίαση του βιβλίου "ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ"

on Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016. Posted in Ανακοινώσεις, Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Γεώργιος Δουδούμης, Όικονομολόγος, Υπεύθυνος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Παρουσίαση του βιβλίου

27/5/5016. Βιβλιοπαρουσίαση: Εμαυτόν και μετά απάντων

on Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Γεώργιος Σιδερής, Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

27/5/5016.  Βιβλιοπαρουσίαση: Εμαυτόν και μετά απάντων

Ο Χαρίτων Γιωτάκης επανήλθε πολύ σύντομα στο προσκήνιο με νέο βιβλίο. Αφομοιώνοντας τις διαθέσιμες γνώσεις των αρχαίων συγγραφέων από το πρωτότυπο κείμενο και όλα τα σύγχρονα επιστημονικά συμπεράσματα, συνέθεσε με λογοτεχνική έμπνευση και πάθος ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα. Η  νέα δημιουργία του είναι  ένας καταπληκτικός συνδυασμός ιστορικών γεγονότων, επιστημονικών συμπερασμάτων και λογοτεχνικής αφήγησης καθημερινών στιγμών της εποχής, που πλαισιώνονται από πραγματικά και φανταστικά πρόσωπα.
Πάει καιρός από τότε που διάβασα κάποιο πολυσέλιδο βιβλίο, οπότε η πρώτη μου εντύπωση κρατώντας το πόνημα με τίτλο: «Εμαυτόν και μετά απάντων», μου δημιούργησε ανησυχία: θα μπορέσω να το διαβάσω μέχρι το τέλος και μάλιστα χωρίς να χάσω τη ροή και τη συνέχειά του; Θα έχει το απαραίτητα επιβλητικό ενδιαφέρον που απαιτείται για να διαβάσεις ένα τόσο ογκώδες –σχεδόν επιστημονικό– έργο, χωρίς να βαρεθείς ούτε μία στιγμή; Σίγουρα όποιος ξεκινήσει την ανάγνωσή του θα πρέπει να είναι αποφασισμένος, γιατί δεν είναι από τα βιβλία που συνήθως διαβάζονται κατά τη διάρκεια των διαδρομών μας ως επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφενός διότι απαιτεί αφοσίωση και αφετέρου επειδή σε απορροφά ολοκληρωτικά από τις υπόλοιπες σκέψεις σου.
Διαβάζοντάς το και για να το προσεγγίσω, διαπίστωσα ευχάριστα ότι ο συγγραφέας νοιάζεται από νωρίς για την ενδεχόμενη ή πιθανή άγνοια του αναγνώστη, σχετικά με την ιστορική περίοδο που αναλύει, και έτσι φρόντισε επιμελημένα να τον ενημερώνει συνεχώς με τις υποσελίδιες υποσημειώσεις του.  Χρησιμότατη ενέργεια, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια της ανάγνωσης. Ιδιαίτερη εντύπωση μού έκαναν η περιγραφή της Τριήρους και οι ναυτικές μάχες. Οι υποσημειώσεις που τις αφορούν είναι επιμελημένες και διαθέτουν επιστημονική επάρκεια. Ο αναγνώστης στο τέλος γίνεται πλουσιότερος λογοτεχνικά, ιστορικά, αλλά και εγκυκλοπαιδικά.
Μελετούσα την εξέλιξη του κειμένου ανά τις σελίδες για να δω την ιστορική μετάβαση των εξελίξεων, προκειμένου να μπορώ να αφομοιώσω τη ροή των γεγονότων, με ό,τι μπορούσα να θυμάμαι από τα ιστορικά δρώμενα της εποχής, έχοντας κατά νου την αντίστοιχη περιγραφή και πληροφόρηση που άντλησα από την ανάγνωση του προηγούμενου έργου του Χαρίτωνος Γιωτάκη, με τίτλο: «Σπαρτιάτες, οι σκλάβοι του Πολέμου».
Αυτό που με ενθουσίασε πραγματικά, είναι η πλουσιότατη βιβλιογραφία η οποία καταδεικνύει σαφώς την αναμφισβήτητα πολύχρονη και σκληρότατη προετοιμασία του συγγραφέα, αποτελώντας πολύτιμο βοήθημα για τον αναγνώστη όπως και αφορμή για περεταίρω βιβλιογραφική αναζήτηση.
 Αξιοσημείωτα επιτυχημένη είναι η επιστημονική και λογοτεχνική ενσωμάτωση στην πλοκή και μυθιστορία της πραγματικής Ιστορίας καθώς και στα σύγχρονα επιστημονικά συμπεράσματα που την αφορούν.
Πάρα πολλά είναι τα παρουσιαζόμενα κύρια ονόματα, τα οποία δεν συναντώνται στην ονοματολογία του σύγχρονου βίου μας, τόσα που σκέφτηκα προς στιγμήν να δημιουργήσω δικό μου προσωρινό «οδηγό-ευρετήριο» αυτών, για να μην «χαθώ» κατά τη ροή της ανάγνωσης, αλλά η συγγραφική τεχνική και η ορθή κατανομή των προσώπων και των επεισοδίων που τα πλαισίωναν, από τον συγγραφέα, την κατέστησαν μη αναγκαία.
Η δομή της ύλης και η ροή είναι καταπληκτική. Η διάταξη και η παράθεση των εξελίξεων μέσα από τα ιστορικά γεγονότα, διέρχονται πραγματικά σαν φυσικό γεγονός.
Η ανάγνωση μού επέλυσε πολλά ιστορικά κενά που βασάνιζαν από πολύ καιρό τις σκέψεις μου. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός –και δεν θυμάμαι να μου έχει ξανασυμβεί κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τα λογοτεχνικά πράγματα– ότι ο συγγραφέας επιμελείται συγκεκριμένων σκηνών, τις οποίες ερμηνεύει συνολικά και με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, επιθυμώντας την «υποχρεωτική» και πλήρη συμμετοχή του αναγνώστη στην οπτική εικόνα την οποία παρουσιάζει με όλες της τις λεπτομέρειες, και σχεδόν «κινηματογραφεί» σκηνές. Συναφής και ιδιαίτερα παραστατική είναι η περιγραφή του πλήθους των επιβλητικών συναισθημάτων των ηρώων του. Αναλυτική περιγραφή που προσηλώνει και δεν αφήνει περιθώρια για άλλες αναζητήσεις ή υποθετικές σκέψεις σχετικά με το περιεχόμενο νόημα του κειμένου.
 Η χρησιμοποιούμενη γλώσσα εμφανίζεται και είναι λογοτεχνικά άψογη. Η ανάγνωση τού τόσο επιμελημένου κειμένου με το λεξιλόγιό του, προσδίδει πνευματική τροφή και ανάταση!
Είναι γεγονός ότι διάβασα το βιβλίο με πολλές διακοπές, αν και σκόπιμα επέλεξα κάποιες αναδρομικές επαναλήψεις. Παρόλα αυτά το περιεχόμενο με «τραβούσε» και προσηλώθηκα χωρίς δυσκολία μέχρι το τέλος, χωρίς να έχω την αίσθηση ότι χάθηκα στη διαδρομή. Ήδη διαβάζοντάς το από τις πρώτες κιόλας σελίδες είχα αρκετές ενοχές, γιατί φάνηκε ότι αποτελεί πολύ περιεκτικό πόνημα που απαιτεί μελέτη και όχι «διάβασμα», άρα σύντομα θα ξαναβρεθώ στις σελίδες του.
Αισθάνομαι ότι έπεσα «θύμα» της έντονης επιθυμίας μου να συνεχίζω αδιάκοπα την ανάγνωση του κειμένου, τόσο που δεν μελέτησα στην ώρα τους τις τόσο χρήσιμες απεικονίσεις στο τέλος του βιβλίου.
Ενδεχομένως τα σχέδια των μαχών, τουλάχιστον, να έπρεπε να παρουσιασθούν σε περισσότερα διαγράμματα και ανάλογα με τις φάσεις ανάπτυξής τους, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο θα θεωρήθηκε πλεονασμός καθώς είναι αντικείμενό της στρατηγικής ανάλυσης. Ακόμα εκτιμώ, ότι θα βοηθούσε περαιτέρω τον αναγνώστη αν υπήρχε  παραπομπή από τις υποσημειώσεις στα αντίστοιχα σχέδια στο τέλος του βιβλίου.
Μία γενική  παρατήρηση είναι, ότι έμαθα τόσες πολλές λεπτομέρειες από τον καθημερινό βίο και την πολιτειακή ζωή της Αθήνας, εκ των οποίων κάποιες ούτε που φανταζόμουν, όμως ούτε και περιγράφονται σε άλλα συναφή συγγράμματα που έχω διαβάσει. Έτσι πλέον έχω ξεκάθαρη εικόνα για ό,τι αφορά την Αθηναϊκή Δημοκρατία, ακόμη και σε σύγκριση με τη σύγχρονη παράφρασή της.
Παρόλο που η σκληρότητα της εποχής εκείνης και οι συνεχείς εχθροπραξίες θα παρέπεμπαν σε ένα βιβλίο αμιγώς πολεμικό, εν τούτοις το συναίσθημα κυριαρχεί μέσα στις σκληρές σελίδες αυτού του πονήματος. Ο φόβος, η τιμή, το μίσος, η ανδρεία και κυρίως ο έρωτας, κατακλύζουν το κείμενο με αποτέλεσμα τη συναισθηματική φόρτιση του αναγνώστη. Το ερωτικό στοιχείο διάχυτο, αφήνεται να ορίζει τις τύχες των πρωταγωνιστών.
Οι σκηνές των μαχών (όχι μόνο στα «πεδία της τιμής», αλλά και στις διάφορες μονομαχίες στις οποίες λάμβαναν συχνότατα μέρος οι πρωταγωνιστές, καθώς ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο στις επικίνδυνες νύχτες των Αθηνών) είναι απλώς συγκλονιστικές. Προκαλούν πλήθος σκέψεων και συναισθημάτων, σε βαθμό να νιώθεις τη βιαιοπραγία των στιγμών να σε ακουμπά!
Εν κατακλείδι, η ανάγνωση του βιβλίου είναι μία εξαιρετικά ευχάριστη διαδρομή μέσα σε, εν πολλοίς, γνωστά μας (με τη γενική έννοια της λέξης) ιστορικά γεγονότα. Τα επιστημονικά συμπεράσματα, όπως και οι επεξηγήσεις των πραγματικών αιτιών όσον αφορά γεγονότα τα οποία μας παρουσιάζονταν από τα παιδικά μας κιόλας χρόνια χωρίς αιτιολόγηση και μας προκαλούσαν πάντοτε εύλογες και διάφορες απορίες, λύνουν ξεκάθαρα –μέσω των σελίδων αυτού του βιβλίου– τους ιστορικούς γρίφους που ταλαιπωρούσαν τις γνώσεις μας. Η διαδρομή και η πλοκή είναι τόσο καλά δεμένες μεταξύ τους και με τόσο καλή προσέγγιση και λεπτομέρεια, που είναι σαν να μεταφερόμαστε εκεί –κι ας έχουν περάσει εικοσιπέντε αιώνες– χωρίς να μας λείπουν ούτε καν οι μικρές λεπτομέρειες της απλής ματιάς. Ο συγγραφέας, όπως πράττει σε όλα του τα έργα, δεν «επιτρέπει» στον αναγνώστη να δημιουργήσει άλλη εικόνα στο μυαλό του, εκτός από εκείνην που του επιβάλλει το ίδιο το κείμενο. Συνεχίζοντας τη δική του πρωτοτυπία σχετικά με τα ιστορικά μυθιστορήματα –αντίθετα με την πρακτική άλλων συγγραφέων– δεν μεταφέρει την ιστόρησή του στη σημερινή εποχή ώστε αυτή να ταιριάξει με τα ήθη και τις συνήθειες του αιώνα που διανύουμε και να είναι «ευκολόπεπτη/επίκαιρη» και εμπορικώς αποδεκτή, αλλά μεταφέρει τον αναγνώστη στην εποχή εκείνη επιβάλλοντάς του τη συμμετοχή στα δρώμενα του έργου του!
Τέλος, χαίρομαι που το βιβλίο αποδεικνύει το μεγαλείο των Ελλήνων στην κοιτίδα τους. Ο συγγραφέας είναι άξιος συγχαρητηρίων, όχι μόνο για το αριστουργηματικό αποτέλεσμα του έργου του, αλλά και για το άσβεστο πάθος του για δημιουργία.

2016-01-05. Βιβλιοπαρουσίαση: το «Ισλαμικό Κράτος»

on Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

2016-01-05.  Βιβλιοπαρουσίαση: το «Ισλαμικό Κράτος»

Πρόλογος Σωτήρη Ρούσσου*
Το βιβλίο του Βασίλη Γιαννακόπουλου για το «Ισλαμικό Κράτος» έρχεται σε μια ιστορική στιγμή για τη Μέση Ανατολή, ανάλογη ίσως με αυτήν της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το σύστημα κρατών και συνόρων στη Μέση Ανατολή είναι στο μεγαλύτερο μέρος του αποτέλεσμα των αποικιακών και ηγεμονικών σχεδιασμών και επιδιώξεων των δυτικών δυνάμεων. Παρόλα αυτά, αυτή η χάραξη των κρατικών συνόρων παρέμεινε σχεδόν ανέπαφη τα τελευταία ενενήντα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και δεν συνεχίζουν να υπάρχουν αξιώσεις για αλλαγή του συνοριακού καθεστώτος. Για τους παναραβιστές και το πολιτικό Ισλάμ, η Μέση Ανατολή διαιρείται σε περισσότερα κράτη από ό,τι θα έπρεπε, εφ’ όσον και οι δύο οραματίζονται είτε ένα μεγάλο παναραβικό κράτος είτε την αναβίωση του ένδοξου Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Στην αντίθετη πλευρά, για τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των Παλαιστινίων και των Κούρδων, η περιοχή αριθμεί λιγότερα κράτη από όσα θα έπρεπε αφού δεν υπάρχουν τα ανεξάρτητα κράτη της Παλαιστίνης και του Κουρδιστάν. Συνεπώς υπήρχαν και υπάρχουν κράτη, κινήματα και ιδεολογίες που αποζητούν είτε την διατήρηση του συνοριακού/κρατικού status quo είτε την αλλαγή του.
Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν άλλαξε τη συνοριακή/κρατική δομή της Μέσης Ανατολής καθώς η ένταξη κάθε κράτους στο συνασπισμό της μιας ή της άλλης υπερδύναμης θα οδηγούσε κάθε προσπάθεια για αλλαγή συνόρων σε αναμέτρηση μεταξύ των υπερδυνάμεων.
Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ (για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή) εναντίον της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ ανέτρεψε τα δεδομένα στην περιοχή. Η πολιτική της βίαιης «αλλαγής καθεστώτος» (regime change) και η αμερικανική κατοχή του Ιράκ οδήγησε σε απονομιμοποίηση και τελικά στην καίρια αμφισβήτηση του κρατικού συστήματος στην περιοχή. Επιπροσθέτως, την περίοδο αυτή, μη κρατικοί δρώντες όπως η Χεζμπολλάχ και τζιχαντιστικές οργανώσεις αύξησαν αλματωδώς την επιρροή τους στο περιφερειακό ισοζύγιο ισχύος.
Οι πρόσφατες αραβικές εξεγέρσεις και η εξέλιξή τους σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη και η Υεμένη, κατέστρεψαν το μείγμα νεωτερικών αυταρχικών κρατικών μηχανισμών και προνεωτερικών δικτύων και ιεραρχιών που συνείχαν αυτά τα κράτη. Οι επεμβάσεις περιφερειακών κυρίως δυνάμεων στις τρεις αυτές χώρες μετέτρεψαν τις εμφύλιες διαμάχες σε περιφερειακή σύγκρουση που τελικά αφορά το κρατικό/συνοριακό καθεστώς της περιοχής.
Το ποια δύναμη είναι σήμερα «σταθεροποιητής» ή «αποσταθεροποιητής» συνδέεται χωρίς αμφιβολία με τη θέση τους ως προς το κρατικό/συνοριακό καθεστώς και όχι με την μέχρι σήμερα εικόνα τους ως αναθεωρητικές/επαναστατικές δυνάμεις. Το Ιράν για παράδειγμα, παρά τη φήμη του ως εξαγωγέα της ισλαμικής επανάστασης, αποτελεί «σταθεροποιητή». Το Ιράν επιθυμεί ένα ενιαίο Ιράκ υπό την σιιτική πλειονότητα, μια ενιαία Συρία υπό το ασαντικό καθεστώς και έναν ενιαίο Λίβανο με τη Χεζμπολλάχ σε κεντρικό ρόλο επιρροής. Συνεπώς το Ιράν έχει κάθε λόγο να επιθυμεί τη διατήρηση του συνοριακού status quo. Το ίδιο και η Χεζμπολλάχ επιθυμεί την ακεραιότητα της Συρίας υπό τον Άσαντ, αφού έτσι διασώζεται η απρόσκοπτη σύνδεσή της με την μεγάλη σύμμαχό της, την Τεχεράνη. Το ασαντικό καθεστώς, τέλος, είναι φυσικό να επιθυμεί ακέραια τη Συρία υπό τον έλεγχο του παρά ένα αλαουϊτικό «πριγκιπάτο» σε ένα συριακό χάος υπό τη διαρκή απειλή των σουνιτών τζιχαντιστών.
Η Σαουδική Αραβία και οι μοναρχίες του Κόλπου, μέσω της άμεσης ή έμμεσης υποστήριξης τους προς τους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ, μπορούν να θεωρηθούν ως «αποσταθεροποιητές» του συνοριακού καθεστώτος. Tα κράτη αυτά και οι ηγεσίες τους θεωρούνται παραδοσιακά εξαιρετικά συντηρητικά και υποστηρικτές του status quo. O φόβος όμως της εξάπλωσης της ιρανικής επιρροής, από τη μια πλευρά, και η άνοδος των Αδελφών Μουσουλμάνων από την άλλη, τους ώθησε να αναζητήσουν συμμάχους στο δογματικά εγγύτερο σαλαφιστικό, τζιχαντιστικό Ισλάμ ενθαρρύνοντας εκούσια ή ακούσια τις αποσχιστικές τάσεις αυτών των οργανώσεων στη Συρία και το Ιράκ.
Είναι προφανές ότι το Ισλαμικό «Χαλιφάτο» είναι ένας «αποσταθεροποιητής» του συνοριακού/κρατικού καθεστώτος στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Με τη στρατηγική των «κυλιόμενων» συνόρων εξαπλώνεται σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας ενώνοντάς τις σε ένα υβριδικό κράτος που στηρίζεται ιδεολογικά και κοινωνικά σε μια σύνθεση του εξτρεμιστικού σαλαφιστικού Ισλάμ, του μπααθικού εθνικισμού και των προνεωτερικών δικτύων των φυλών.
Τα κουρδικό εθνικό κίνημα στη Συρία, και βέβαια το κατ’ ουσίαν κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ, αποτελούν εκ των πραγμάτων «αποσταθεροποιητές αφού αμφισβητούν την κυριαρχία τριών κρατών, του Ιράκ, της Συρίας και ίσως και έμμεσα της Τουρκίας.
Η Τουρκία και το Ισραήλ παραμένουν στην γκρίζα ζώνη μεταξύ σταθεροποίησης και αποσταθεροποίησης του συνοριακού/κρατικού status quo. Η Τουρκία, παρότι υποστήριξε την ακεραιότητα της Συρίας, με τη βοήθεια της προς τζιχαντιστικές οργανώσεις ουσιαστικά υπονόμευε το συνοριακό καθεστώς. Επιπροσθέτως, η τουρκική επιλεκτική βοήθεια προς το Ιρακινό Κουρδιστάν και τους σουνίτες του Ιράκ απέναντι στην κυριαρχούμενη από σιίτες κυβέρνηση της Βαγδάτης κατατάσσει την Άγκυρα στην πλευρά της αποσταθεροποίησης μάλλον παρά της σταθεροποίησης.
Το Ισραήλ θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν μια από εκείνες τις περιφερειακές δυνάμεις που θα επέλεγαν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την πλευρά της σταθερότητας του συνοριακού καθεστώτος. Η επιλογή του Τελ Αβίβ να οξύνει την διαμάχη του με την Χεζμπολλάχ οδηγεί την οργάνωση αυτή σε υπερέκταση των ανθρώπινων και υλικών πόρων της και εκ του αποτελέσματος η όξυνση αυτή βοηθά τους τζιχαντιστές που αμφισβητούν ευθέως τα «σύνορα της αποικιοκρατίας».
Η Ουάσιγκτον θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση. Στέλνει όμως λανθασμένα ή αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα και προς τους «σταθεροποιητές» και προς τους «αποσταθεροποιητές». Εί-ναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν μια ιρανική ηγεμονία στη Μεσοποταμία και τη Μείζονα Συρία αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν διαθέτουν αυτήν την στιγμή ένα «κράτος-αντιπρόσωπό» τους στην περιοχή. Η ερντογανική Τουρκία είναι απρόβλεπτη και η σαουδαραβική μοναρχία διατηρεί μια ανήσυχη δυσπιστία για την αμερικανική στάση στη Μέση Ανατολή. Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν φέρνει εγγύτερα την Τεχεράνη με την Ουάσιγκτον αλλά πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες στο Τελ Αβίβ και τη Ριάντ.
H μελέτη του Βασίλη Γιαννακόπουλου για το «Ισλαμικό Κράτος» αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και σημαντική συμβολή για την κατανόηση αυτών των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αυτό που ξεχωρίζει το βιβλίο αυτό είναι μια χαμηλόφωνη, συστηματική συλλογή στοιχείων από εκατοντάδες πηγές που τοποθετούνται σε έναν σαφή αναλυτικό καμβά. Η παραγωγή στοιχείων, ειδήσεων και αναλύσεων για τη Μέση Ανατολή είναι φρενήρης και περιέχει μια μεγάλη ποσότητα άχρηστων και παραπειστικών δεδομένων. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η ικανότητα κάποιου να επιλέγει εκείνες τις πληροφορίες που ευσταθούν και να τις οργανώνει με τέτοιον τρόπο ώστε να τους δίνει νόημα, να τις βγάζει δηλαδή από την αποσπασματικότητα τους και να τις εντάσσει σε ένα ευρύτερο εξηγητικό σχήμα. Αυτήν την ικανότητα τη διαθέτει ο συγγραφέας και είναι έκδηλη σε όλο το βιβλίο, ιδιαίτερα μάλιστα στους εξαιρετικά επεξηγηματικούς πίνακες και χάρτες.
Ο Γιαννακόπουλος δεν σπεύδει να υιοθετήσει άκριτα εντυπωσιακές θεωρίες, κυρίως συνωμοσίας, για να υφαρπάξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τον βάζει σε μια σταδιακή διαδικασία μάθησης και του δίνει τις ρίζες των φαινομένων, ιδιαίτερα μάλιστα του πολύπλοκου και πολυσχιδούς τζιχαντιστικού κινήματος χωρίς να παραμελεί και το ευρύτερο πλαίσιο των περιφερειακών ισορροπιών και επιδιώξεων. Το βιβλίο αυτό έρχεται σε μια στιγμή που ο «θόρυβος» των πληροφοριών και των φωνασκούντων αδαών τείνει να σκεπάσει κάθε ψύχραιμη και συγκροτημένη ανάλυση για την Μέση Ανατολή και το τζιχαντιστικό φαινόμενο. Έρχεται να βοηθήσει ουσιωδώς την γνώση.
*Σωτήρης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, www.cemmis.edu.gr

Βιβλιοπωλείο Πολιτεία
http://www.politeianet.gr/books/9789609377331-giannakopoulos-basilis-idiotiki-islamiko-kratos-253486

2015-11-27. Βιβλιοπαρουσίαση: Η Γιουγκοσλαβική Αποσύνθεση

on Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

2015-11-27.  Βιβλιοπαρουσίαση: Η Γιουγκοσλαβική Αποσύνθεση

«Η άκρη του μίτου της Αριάδνης στο λαβύρινθο των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων στα Βαλκάνια είναι σαφές ότι βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο» ισχυρίζεται ο Γιώργος Δουδούμης, ο οποίος στο βιβλίο του με τίτλο «Η γιουγκοσλαβική αποσύνθεση (1991-2001)» εξετάζει αναλυτικά τη δεκαετή πορεία των εξελίξεων στο χώρο που κάλυπτε η πρώην Γιουγκοσλαβία. «Μέσα από πολέμους, πολιτικές αναταραχές και διπλωματικές αντιπαραθέσεις δημιουργήθηκε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, που τείνει να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα», λέει ο συγγραφέας.
«Ο πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και εκατομμύρια πρόσφυγες, παρέδωσε τη σκυτάλη στη Σερβία και μέσω Κοσσυφοπεδίου μετέφερε τη συμφορά στην ΠΓΔΜ, όπου οι σημερινή κατάσταση αφήνει λίγα περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις».

Εκτίμηση και πεποίθηση του συγγραφέα είναι ότι οι εθνικές μειονότητες αποτέλεσαν γι' άλλη μια φορά εργαλείο και άλλοθι εξωβαλκανικών παραγόντων, οι οποίοι, ανταγωνιζόμενοι αλλήλους, επανέφεραν τα Βαλκάνια στην οικονομική υπανάπτυξη και στην κοινωνική εξαθλίωση. Ποιο είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα για σταθερά Βαλκάνια και ποιο το κρίσιμο σημείο ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα κατά τον πιο ανώδυνο τρόπο; Ποιος οφείλει να είναι και ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας; Προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε αυτά και άλλα περί Βαλκανίων ερωτήματα επιχειρεί ο συγγραφέας, του οποίου το βιβλίο αυτό είναι το έβδομο κατά σειρά πάνω σε βαλκανικά θέματα. Ο Γιώργος Δουδούμης, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, είναι οικονομολόγος, τέως σύμβουλος οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων, με μακρά θητεία σε ελληνικές πρεσβείες στα Βαλκάνια.

Κεντρική διάθεση: Ασκληπιού 35, Αθήνα (βιβλιοπωλείο Καραβία, τηλ. 3620465).

2015-11-27. Βιβλιοπαρουσίαση: Τουρκία η Ανεπιθύμητη

on Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

2015-11-27.  Βιβλιοπαρουσίαση: Τουρκία η Ανεπιθύμητη

Το βιβλίο ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ (279 σελίδες), του Γεωργίου Ε. Δουδούμη, μέλους του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών,  πρώην στελέχους, διαδοχικά, των Υπουργείων Εμπορίου, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών, εξετάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με τον ευρύτερο περίγυρό της και προβάλλει τα σημερινά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία  στην προσπάθειά της να γίνει αποδεκτή από τους υποψήφιους εταίρους της, κράτη-μέλη της Ευρ. Ένωσης.
Οι περιγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις από το 1923 μέχρι το 2010 δίνουν έμφαση στις δεκαετίες των πραξικοπημάτων, συγχρόνως και δεκαετίες  οικονομικής ανάτασης, λόγω των πετυχημένων πενταετών προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης, που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης τουρκικής οικονομίας. Τα συχνά γονατίσματα της τουρκικής οικονομίας είναι η άλλη πλευρά της πορείας της και η οικονομική αστάθεια εκτιμάται ότι θα χαρακτηρίζει και το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία μεταρρυθμίσεων και αναπροσαρμογών, λόγω και της προσπάθειάς της να υιοθετήσει ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το μέλλον είναι ανοικτό για νέες επικίνδυνες οικονομικές παλινδρομήσεις με μεγάλα ελλείμματα και διευρυνόμενο εξωτερικό χρέος, εξ αιτίας και της συνεχιζόμενης δημογραφικής έκρηξης που απαιτεί αντίστοιχες κοινωνικές δαπάνες.
Το Κουρδικό και το θρησκευτικό πρόβλημα είναι οι σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή Τουρκία. Με σταθερή την απειλή διάσπασης του τουρκικού κράτους και με το «ήπιο» ισλάμ να εξελίσσεται σε ριζοσπαστικό, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί όσον αφορά τις πολύ κοντινές μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.  Ένα νέο πραξικόπημα εκτός από το αυξημένο ρίσκο ενός αιματηρού εμφυλίου περικλείει τον κίνδυνο να ανακοπεί οριστικά το «ταξίδι» της Τουρκίας προς τις Βρυξέλλες.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία δείχνει να αλλάζει η ίδια πορεία. Οι συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ μεταβλήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ σε εχθρικές,  ενώ η Ρωσία έχει μεταβληθεί σε στρατηγικό ενεργειακό εταίρο και ευρύτερα σε λίαν σημαντικό εμπορικό-οικονομικό εταίρο. Πρόσθετα, νωπό είναι το στίγμα της αναξιόπιστης συμμάχου, στην οποία είχαν εσφαλμένα υπολογίσει οι ΗΠΑ ότι θα διευκόλυνε την εισβολή τους στο Ιράκ επιτρέποντας τη χρήση τουρκικού εδάφους.
Σε ειδικό κεφάλαιο αναλύεται η τουρκική διείσδυση σε κάθε μια βαλκανική χώρα ξεχωριστά με αιχμή του δόρατος το μουσουλμανικό χαρτί που διευκολύνει πολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις, ενώ σε άλλο κεφάλαιο περιγράφεται η προσπάθεια που καταβλήθηκε από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του διαβόητου Σχεδίου Αννάν, ακύρωσης της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρ. Ένωση και σύνδεσης της επιδιωχθείσης «λύσης» του Κυπριακού με ένταξη της Τουρκίας στην Ευρ. Ένωση.
Η θέση του συγγραφέα είναι σαφέστατα αρνητική όσον αφορά την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρ. Ένωση. Πρόκειται για έναν κακό και ανεπιθύμητο γείτονα. «Δεν συμφέρει την Ελλάδα η αναβάθμιση της Τουρκίας σε εταίρο της και κυρίως δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ η ελεύθερη εγκατάσταση Τούρκων σε ελληνικά εδάφη. Η πολύ μεγάλη, πολύ φτωχή και πολύ ισλαμική Τουρκία είναι πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα».

2015-11-27. Βιβλιοπαρουσίαση: Βαλκάνια 2006

on Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

2015-11-27.  Βιβλιοπαρουσίαση: Βαλκάνια 2006

Τα Βαλκάνια αν και δεν είναι μία σαφώς οριοθετημένη περιοχή, της οποίας η επιφάνεια να μπορεί να μετρηθεί ακριβώς, έχουν συγκεκρι-μένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το σύνολο των οποίων συνθέτουν μία  «βαλκανική» ταυτότητα, που είναι εύκολα αναγνωρίσιμη. Κύρια πτυ-χή της βαλκανικής ταυτότητας είναι η ιστορία της εξέχουσας αυτής γεωστρατηγικής περιοχής, που ως τέτοιο σπουδαίο κομβικό σημείο της υδρογείου μετατράπηκε σε μόνιμο πεδίο μαχών, καθοριστικών των ευρωπαϊκών εξελίξεων με επίσης καθοριστικές προεκτάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι το γεγο-νός, ότι πολλοί και σημαντικοί πόλεμοι που διεξήχθησαν σε βαλκα-νικό έδαφος υπήρξαν συνέπειες ανταγωνισμών εξωβαλκανικών δυνά-μεων και έτσι η βαλκανική Ιστορία συνιστά ουσιαστικά αποτέλεσμα εξωβαλκανικών χειρισμών στα πλαίσια πολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων. Συγκρούσεις πολιτισμών και θρησκευτικοί πόλεμοι, από την εποχή των περσικών εκστρατειών εναντίον της αρχαίας Ελλάδος μέχρι τις πρόσφατες «ανησυχίες» του Σ. Χάντιγκτον, συνδέθηκαν συχνά με τη δανδελωτή Χερσόνησο του Αίμου, γνωστότερη ως Βαλκάνια.
    Η παρούσα μελέτη (ουσιαστικά συνέχεια των υπό τον τίτλο «Βαλκανικές εξελίξεις» πέντε βιβλίων, που εκδόθηκαν ανά διετία από το 1994 μέχρι και το 2002) περιλαμβάνει τα κράτη που καλύπτουν κλασσικές βαλκανικές περιοχές, δηλαδή τις περιοχές οι κάτοικοι των οποίων ένοιωσαν για αιώνες στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους, είτε λό-γω του κοινού τουρκικού ζυγού και συνεπώς και λόγω της κοινής θρη-σκευτικής στέγης υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε λόγω κοινών διατροφικών και άλλων συνηθειών, είτε λόγω των καθημερινών εμπο-ρικών επαφών που διευκόλυναν τις ανθρώπινες προσεγγίσεις, είτε για άλλους λόγους που διαφοροποιούσαν τη βαλκανική ενότητα από άλ-λες περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων ζούσαν γενικά υπό άλλες συνθή-κες. Η μελέτη αυτή, όσον αφορά τις εξεταζόμενες χώρες, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του συγγραφέα για τις περιοχές που καλύπτει η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και όχι για μη βαλκανικά εδάφη, που είχαν συμπεριληφθεί στο αποτυχημένο νοτιοσλαβικό πείραμα.


2015-11-27. Βιβλιοπαρουσίαση: Η Σύγχρονη Βουλγαρία Προβλήματα και Προοπτικές

on Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

2015-11-27.  Βιβλιοπαρουσίαση: Η Σύγχρονη Βουλγαρία Προβλήματα και Προοπτικές

Η παρούσα μελέτη του οικονομολόγου Γεωργίου Ε. Δουδούμη, μέλους του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, αποσκοπεί να περιορίσει περαιτέρω ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία ενημερώνοντας τον αναγνώστη για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Βουλγαρίας.
Λόγω γεωγραφικής θέσης η Βουλγαρία έχει πολύ σημαντικό ειδικό βάρος για τα μακροχρόνια συμφέροντα της Ελλάδος και ως εκ τούτου αντίστοιχη είναι η αξία της ολοκληρωμένης ενημέρωσης για τα δεδομένα της σύγχρονης Βουλγαρίας, για τα προβλήματά της και κυρίως για τις προοπτικές που διαγράφονται.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γειτονική χώρα λόγω των εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα και αναμένεται να προσφέρει και στο μέλλον στους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στις προσφερθείσες δυνατότητες και παρά τις όχι ασήμαντες αντιξοότητες έχουν καταστήσει την Ελλάδα τρίτη χώρα προέλευσης των ξένων αμέσων επενδύσεων στη Βουλγαρία και πέμπτη σε όγκο συναλλαγών, ως εμπορικό της εταίρο παγκοσμίως.
Όμως, τα Βαλκάνια διαθέτουν έντονη ιστορική μνήμη, καθοριστική πολλές φορές για τις αποφάσεις που λαμβάνονται όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας από τον μέσο πολίτη. Ιδιαίτερα στη Βουλγαρία, στο κέντρο των Βαλκανίων, το ιστορικό παρελθόν άφησε στους ανθρώπους μία πικρή γεύση και δημιούργησε μία ιδιόμορφη ψυχολογία. Ειδικά όσον αφορά τις ιστορικά επιβαρημένες σχέσεις Βουλγαρίας - Ελλάδος, τα ψυχολογικά εμπόδια δεν έχουν ξεπεραστεί και θα απαιτηθεί ακόμη προσπάθεια και χρόνος για να αντικατασταθεί η αμοιβαία δυσπιστία από αμοιβαία εμπιστοσύνη, που είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υγιείς προσδοκίες των δύο γειτονικών λαών. Κρίθηκε ως εκ τούτου πολύ χρήσιμη μία σύντομη σύνδεση του σήμερα με το ιστορικό παρελθόν της χώρας προκειμένου να κατανοηθούν καταστάσεις και ενέργειες, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να ερμηνευθούν αυτόνομα. Αν δεν επισημανθούν οι ρίζες των σημερινών προβλημάτων, είτε αυτές έχουν σχέση με τον βαλκανικό περίγυρο, είτε με τις εκάστοτε «προστάτιδες» δυνάμεις, η επίλυση των προβλημάτων αυτών θα είναι δύσκολη και θα υ-πάρχει κίνδυνος επανάληψης λαθών του μακρινού και του πρόσφατου παρελθόντος.

Παρουσίαση του βιβλίου 'ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ' - Η Ελλάδα Κινδυνεύει Σώστε την!, ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ

on Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

ΕΘΝΙΚΗ

ΑΜΥΝΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

Ο ιστορικός βηματισμός της Ελλάδος ουδέποτε υπήρξε άνετος και ομαλός. Πάσης μορφής δυσκολί­ες απετέλεσαν τις εκάστοτε προκλήσεις, μέσω των οποίων καλείτο η χώρα μας να διέλθει έστω και με τραύματα. Η σημερινή συγκυρία συνιστά μία από τις πλέον δυσχερείς ιστορικά στιγμές και θα απαιτηθεί ο συντονισμός και η χρήση του συνόλου των παραγό­ντων της εθνικής μας ισχύος, προκειμένου το κόστος να μην καταστεί ανεπανόρθωτο.

 

Η τρέχουσα οικονομική κρίση, την οποία βιώνει με τον χειρότερο τρόπο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και η οποία έχει παραδώσει μέρος της εθνι­κής μας κυριαρχίας στους δανειστές της χώρας, ενώ το τερατώδες δημόσιο χρέος έχει υποθηκεύσει το μέλλον τουλάχιστον της επερχόμενης γενεάς. Γενεσιουργό αι­τία αποτελεί η κρίση αξιών και προτύπων στην οποία «μύησε» την ελληνική κοινωνία, δια του κακού παρα­δείγματος, ολόκληρος ο μεταπολιτευτικός πολιτικός κόσμος (με διαφορετικό ποσοστό ευθύνης ανά πολιτι­κό κόμμα).

 

Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

Σελίδες: 336, Διάσταση: 17Χ24

Παρουσίαση του βιβλίου: Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΨΥΧΟΡΡΑΓΕΙ, ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

on Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

 

Με την έκδοση αυτή το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών εξετάζει διεξοδικά δύο ζωτικά θέματα, όπως αυτό της Θράκης μας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η έκβαση χειρισμών εθνικών κρίσεων αλλά και των πολεμικών αναμετρήσεων.

Αυτό το βιβλίο είναι σημαντικό τόσο για τους ιθύνοντες της πολιτείας όσο και για τους πολίτες! Γιατί, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν το έθνος μας και πώς αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Εκδόσεις: ΚΑΔΜΟΣ

Σελίδες: 288,  Διάσταση: 14Χ21 

Παρουσίαση του βιβλίου «ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Μελέτης Η. Μελετόπουλος.

on Παρασκευή, 01 Μαΐου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσίασαν το νέο τους βιβλίο «ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»,  του Μελέτη Η. Μελετόπουλου. Για το έργο μίλησαν οι: Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Λευτέρης Κουσούλης, Πολιτικός Επιστήμων, Γιάννης Σακιώτης, Πολιτικός Επιστήμων. Συντονιστής της παρουσίασης ο δικηγόρος-δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, με το οποίο συνεργάζεται ο Μελέτης Μελετόπουλος, στα πλαίσια των παρουσιάσεων των βιβλίων αξιόλογων συγγραφέων παρουσιάζει στη συνέχεια το νέο βιβλίο
«ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», του Μελέτη Η. Μελετόπουλου.

Ο Μελέτης Μελετόπουλος είναι πτυχιούχος πολιτικός επιστήμων του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με δύο διδακτορικά, στις οικονομικές-κοινωνικές επιστήμες και στη Φιλοσοφία. Στο παρελθόν έχει συγγράψει αρκετά βιβλία αντίστοιχου περιεχομένου, μ’ εκείνο για τον «Κοινοτισμό» να ξεχωρίζει, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο του σημαντικότερου, πλην όχι τόσο γνωστού, Έλληνα σοσιαλιστή Κωνσταντίνου Καραβίδα (1890-1970). Επί ετών διευθυντής του περιοδικού Νέα Κοινωνιολογία και μέχρι σήμερα της συνέχειας αυτής, του εντύπου Νέα Πολιτική, δραστηριοποιείται αρθρογραφώντας αδιάλλειπτα.

ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ο συγγραφέας αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι σταλινικές δομές του ΚΚΕ συνέθλιψαν κάθε έννοια ελεύθερου θεωρητικού διαλόγου, περιθωριοποίησαν ή και εξόντωσαν τους επιφανέστερους μαρξιστές διανοουμένους, επέβαλαν όρους στρατοπέδου στην πνευματική ζωή της αριστεράς και τελικώς εμπόδισαν την ανάπτυξη της μαρξιστικής σκέψης στην Ελλάδα. Και αυτό, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για μία πρωτότυπη και σημαντική θεωρητική άνθιση, που θα οδηγούσε στην εμφάνιση ενός ιδιαίτερου Ελληνικού μαρξισμού, αντίστοιχου με τον Ιταλικό ή τον Αυστριακό.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την πνευματική ζωή των προσφύγων κομμουνιστών στο Παραπέτασμα μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί έζησαν στην εξορία υπό την ασφυκτική καταπίεση και τον έλεγχο του κόμματος, διακατεχόμενοι από νοσταλγία και παθολογική αγάπη για την Ελλάδα, εορτάζοντας με πάθος τις εθνικές εορτές, αναπτύσσοντας εξαιρετικής ποιότητας λογοτεχνία με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα και διαμορφώνοντας για τα παιδιά τους ένα εν εξορία ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με κύριο άξονα τον πατριωτισμό.
Στην συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά οι κυριώτεροι Έλληνες μαρξιστές: Γεώργιος Κωνσταντινίδης-Σκληρός, Γιάννης Κορδάτος, Σεραφείμ Μάξιμος, Δημήτριος Γληνός, Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Πουλαντζάς. Ειδικά στο κεφάλαιο για τον Πουλαντζά, παρουσιάζονται άγνωστα και συγκλονιστικά στοιχεία, που ανατρέπουν πλήρως την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα και αποκαλύπτουν τις δραματικές εσωτερικές αυτοαναιρέσεις και μεταμορφώσεις του κορυφαίου μαρξιστή την εποχή του πρόωρου θανάτου του.
Στο τελευταίο μέρος της μελέτης παρουσιάζονται οι αρχειομαρξιστές και η σχέση τους με το παγκόσμιο τροτσκιστικό κίνημα και τον ίδιο τον Τρότσκυ, και στην συνέχεια οι κυριώτεροι Έλληνες τροτσκιστές: ο Παντελής Πουλιόπουλος, ο Άγις Στίνας και ο Μιχάλης Ράπτης ή Πάμπλο, ο ασφαλώς σημαντικώτερος όλων, ο διανοούμενος που προσέδωσε στο ελληνικό τροτσκιστικό κίνημα εθνική ταυτότητα και εθνική συνείδηση.
Ο Μελέτης Μελετόπουλος συγκέντρωσε το υλικό για αυτήν την μελέτη επί μία τριακονταετία. Ερεύνησε αδημοσίευτα αρχεία και πηγές, έλαβε προσωπικές συνεντεύξεις και μελέτησε παράλληλα την μαρξιστική θεωρία με κριτική διάθεση και χωρίς ιδεοληψίες. Αυτές οι τελευταίες υπήρξαν, κατά την γνώμη του συγγραφέα, η βασική αιτία που, στην σημερινή μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει την ανθρωπότητα, ο μαρξισμός, ως εργαλείο ανάλυσης και ως πρόταση, είναι βωβός αν όχι ήδη νεκρός.

Περιεχόμενα
Πρόλογος
Εισαγωγικά
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ
Γεώργιος Σκληρός: Ο μαρξισμός στην Ελλάδα μέσω Αιγύπτου
Γιάννης Κορδάτος: Οι αδυναμίες της μαρξιστικής ανάλυσης
Σεραφείμ Μάξιμος: Η καλύτερη στιγμή του ελληνικού μαρξισμού
Δημήτριος Γληνός: Από τον Μιστριώτη στον Στάλιν
Δημήτρης Μπάτσης: Η αριστερή πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη
Νίκος Πουλαντζάς: Η τελευταία λέξη του μαρξισμού ήταν ελληνική
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ
Εισαγωγικά
Παντελής Πουλιόπουλος: Δημοκρατική ή σοσιαλιστική επανάσταση
Μιχάλης Ν. Ράπτης ή Πάμπλο: Πώς ο ελληνικός τροτσκισμός απέκτησε εθνική συνείδηση
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση του Βιβλίου 'Νοσηρός ατομισμός και συλλογικότητα στη Νέα Ελλάδα, Ευάγγελος Βενέτης

on Κυριακή, 05 Απριλίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ - Ευάγγελος Βενέτης, Νοσηρός ατομισμός και συλλογικότητα στη Νέα Ελλάδα (Αθήνα, 2015)

Εκδόσεις Πορεία, Αθήνα, 2015

Για το βιβλίο

Το παρόν δοκίμιο με τις θεωρητικές και πρακτικές εκφάνσεις του αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου του νοσηρού ατομισμού στον ελληνικό πληθυσμό σήμερα.
Το επιχείρημα του δοκιμίου είναι ότι η αιτία των δεινών σήμερα για τους Έλληνες είναι ο νοσηρός ατομισμός. Παράλληλα αναλύει τα αίτια της κατάστασης και προσφέρει λύση. Το εν λόγω δοκίμιο δεν φιλοδοξεί να καλύψει ερευνητικά το πραγματευόμενο θέμα. Αντίθετα παραθέτει τις βασικές παραμέτρους του ζητήματος, λειτουργώντας ως βάση για την μελλοντική συζήτηση και αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην θεωρία όσο κυρίως στην πράξη. Σκοπός του κειμένου είναι να εγείρει εγρήγορση σε όλους του Έλληνες, και κυρίως σε εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία είναι κομβικής σημασίας για την απορρόφηση και διάχυση του μηνύματος της συλλογικότητας στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Όταν ο Στρατηγός Μακρυγιάννης τόνιζε την συλλογικότητα σε βάρος του νοσηρού ατομισμού είχε άμεση αντίληψη της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της νεοσύστατης Ελλάδας και γνώριζε την ψυχοσύνθεση του Έλληνα πριν και μετά την Νέα Ελλάδα. Με την έκφρασή του «Είμαστε στο Εμείς και όχι στο Εγώ» έδειχνε τον δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση και εξέφραζε την ενδόμυχη ελπίδα του ότι μελλοντικά η συλλογικότητα θα επικρατούσε στον πολιτικό και κοινωνικό βίο της χώρας. Διαψεύσθηκε. Πέρασαν σχεδόν δύο αιώνες από τότε και τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Με την παρούσα ανάλυση καθίσταται προσπάθεια για να αναδειχθεί το ζήτημα του νοσηρού ατομισμού και της έλλειψης συλλογικότητας ως το καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και κράτος σήμερα εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης κατά το πέρασμα μίας άλλης εποχής για την Ελλάδα από κάθε άποψη. Σήμερα η καταπολέμηση του νοσηρού ατομισμού αποτελεί την πρώτιστη και πιο επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Ευάγγελος Βενέτης εντόπισε και ανέλυσε την ρίζα του προβλήματος που έχει εμποδίσει vqv εφαρμογή της έννοιας της κοινωνίας τατν πολιτών στην Ελλάδα. Εάν ϋέλετε να κατανοήσετε τα βαΰύτερα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Ελλάδα, τότε διαβάστε αυτή vqv ανάλυση.
Καθηγητής Ανδρέας Γερολυμάτος, Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέι

Για τον συγγραφέα
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Μοχάμετ Άλι (Καβάλα, 2014-), ο υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ, 2010-) και επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα Ισλάμ-Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ). Σπούδασε ιστορία (1999) και μεταπτυχιακά στον ίδιο κλάδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2001). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στις ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ην. Βασίλειο (2006). Δίδαξε ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές ως λέκτορας επί τετραετία στο Τμήμα Αραβικών, Περσικών και Τουρκικών στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας. Είναι τακτικός αρθρογράφος στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» και της «Εφημερίδας των Συντακτών». Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για διάφορες θέματα Ελληνισμού, Ισλάμ και Μ. Ανατολής κατά την σύγχρονη και μεσαιωνική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της μονογραφίας Ο Ελληνισμός στο σύγχρονο Ιράν (19ος – 21ος αι.) (Αθήνα 2013).

Πληροφορίες – Παραγγελίες
Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις ΠΟΡΕΙΑ, Αραχώβης 38, Αθήνα
 και το βιβλιοπωλείο Πολιτεία, Ασκληπιού 1-3, Αθήνα.
Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Αθήνα
Ηλ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κινητό: +30 6947967667

Παρουσίαση του βιβλίου: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, Χρήστος Μηνάγιας

on Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερμού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623) το βιβλίο του Χρήστου Μηνάγια με τίτλο:  «ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ».

Διαβάστε ΕΔΩ! το δελτίο τύπου των Εκδόσεων ΚΑΔΜΟΣ.

Παρουσίαση του βιβλίου: ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, Χρήστος Μηνάγιας

on Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερμού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623) το βιβλίο του Χρήστου Μηνάγια με τίτλο:  «ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ».

Διαβάστε ΕΔΩ! το δελτίο τύπου των Εκδόσεων ΚΑΔΜΟΣ.

Παρουσίαση του Βιβλίου Greeks in Modern Iran, Ευάγγελος Βενέτης

on Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια: Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

Την Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014, στην Ελληνο-Αμερικανική Ένωση, με αφορμή την συμπλήρωση εβδομήντα τριών χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Τεχεράνης, Ιράν, το Hellenic-American College (HAEC) σε σύμπραξη με το Hellenic-American University και σε συνεργασία με την Εταιρία Ελληνο-Ιρανικών Μελετών παρουσίασαν την αγγλική μετάφραση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενέτη, Ο Ελληνισμός στο Σύγχρονο Ιράν, με τίτλο Greeks in Modern Iran, Evangelos Venetis, tr. M. Mericas (Athens, 2014, ISBN: 978-960-7043-89-4)

Το παρόν πόνημα αποτελεί ιστορική μονογραφία στους τομείς των σύγχρονων ελληνοϊρανικών σπουδών και της ελληνικής διασποράς στην Μ. Ανατολή. Αποσκοπεί στην ενημέρωση του επιστημονικού και ευρέως αναγνωστικού κοινού για το παρελθόν, παρόν και μέλλον μιας άγνωστης πτυχής του ελληνισμού της διασποράς στον ισλαμικό κόσμο και την Δυτική Ασία. Με δεδομένο το ότι διεθνώς η μελέτη των ελληνοϊρανικών σπουδών σταματά στον 7ο αι. μ.Χ, ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τις ελληνοϊρανικές σχέσεις και σπουδές έκτοτε μέχρι σήμερα. Η απουσία ακαδημαϊκής έρευνας στον εν λόγω τομέα τον καθιστά παρθένο, και συνεπώς ελκυστικό, ερευνητικά.

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης γεννήθηκε στις 5/1/1977 στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από όπου απέκτησε και τον μεταπτυχιακό του τίτλο στην μεσαιωνική ιστορία με θέμα: ‘Το Ζωροαστρικό ιερατείο και η επιρροή του στις διπλωματικές σχέσεις Βυζαντίου-Περσίας.’ (Β’ Διεθνές Βραβείο Ιρανολογίας, Τεχεράνη, 16/12/2002). Το 2006 ολοκλήρωσε επιτυχώς τις διδακτορικές του σπουδές στον κλάδο των ισλαμικών και μεσανατολικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Είναι ιδρυτής και διευθυντής της Εταιρίας Ελληνοϊρανικών Σπουδών, Επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ και συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης έχει συγγράψει τα βιβλία:
-History of Hellenism in Modern Iran (19th - 21st c.) (Athens, 2011, in Greek, Athens 2014 in English);
-The Iskandarnama (Book of Alexander): An analysis of an anonymous Persian prose romance (Saarbrücken, 2013);
-The Shahnama Tradition, Storytelling in Contemporary Iran (Saarbrücken, 2012);
-The First New Persian Grammar in Greek [Tehran: Al-Hoda Publishers, 2007 (1386)];
-Speaking Persian, Persian-Greek Dialogues (Athens, 2012).
-The Struggle between Turkey and Saudi Arabia for the leadership of Sunni Islam (Athens, 2014); -The Economic Relations Between Greece and MENA countries (September 2013),
-Coexistence and Antagonism: Iran and the Arab states in the Persian Gulf (November 2011),
-The Greek Foreign Policy in the Middle East (January 2012);
-Greece-Iran relations and their significance for the European Union (April 2010),
-The Rising Power of Iran in the Middle East: Forming an axis with Iraq, Syria and Lebanon (November 2010).
-Μετέφρασε στα ελληνικά την βιογραφία Minos Zombanakis, Banker without Borders (Athens, 2013).
-Επίσης, έχει συγγράψει ευρύ αριθμό άρθρων για τον μεσαιωνικό και σύγχρονο ισλαμικό κόσμο σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Παρουσίαση του βιβλίου 'ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ. ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ', Χρήστος Μηνάγιας

on Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ε. Βουτσινάς Πλοίαρχος ε.α. Π.Ν., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

Παρουσίαση του βιβλίου 'ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ. ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ', Χρήστος Μηνάγιας

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις απέναντί σου τον Χρήστο Μηνάγια και, ανάμεσα σε καφέ και αναψυκτικό, να ξεδιπλώνει τις ανά χείρας ανέκδοτες ακόμη σημειώσεις ενός πολύ σημαντικού, νέου, πονήματός του.
    Πρόκειται για το εν θέματι βιβλίο, το οποίο μου παρουσίασε εν εκτάσει μια χειμωνιάτικη βραδιά σε καφέ της Πλατείας Συντάγματος.
    Ο λόγος του χειμαρρώδης• αναφέρθηκε στις πηγές απ΄όπου άντλησε το υλικό του (οι περισσότερες από ακαδημαϊκές πηγές, Κέντρα Στρατηγικών Μελετών, περιοδικά, ΜΜΕ, διαδικτύου και άλλες τουρκικές πηγές μεταφρασμένες από τον ίδιο), στη φιλοδοξία του να αμβλύνει το «λαβύρινθο» που έχουμε εν πολλοίς στην Ελλάδα για το τι είναι η σύγχρονη Τουρκία, πώς είναι δομημένο το κράτος της, ποιοι πόλοι εξουσίας διαμορφώνουν την εθνική στρατηγική της, ποιες αντινομίες υπάρχουν στη δομή και λειτουργία του κράτους της, ποια τα τρωτά σημεία και ποία η προοπτική του.
    Ακολούθησε η ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου με έναν λόγο σφριγηλό και ενθουσιώδη, που δεν σου άφηνε περιθώριο άλλο, παρά να δώσεις όλη την προσοχή στα λεγόμενά του.
    Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Χρήστος Μηνάγιας παρουσιάζει τη μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει τη νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία από το 1922 έως τις μέρες μας. Η σύγκρουση αυτή έλαβε, στα χρόνια που μεσολάβησαν, χαρακτήρα πόλωσης και αντίστοιχης κόπωσης στην κοινωνία. Συγκρούονταν δύο διαφορετικοί τρόποι ζωής και αντίστοιχα δύο διαφορετικές ιδεολογίες και η Τουρκία εμφάνιζε την εικόνα διαίρεσης στα δύο. Από τη μια πλευρά η ρεπουμπλικανική, επιστημονική και κοσμική σκέψη. Από την άλλη, η θρησκευτική, ισλαμική, σουνιτική ταυτότητα. Οι ενδογενείς, ωστόσο, αδυναμίες των φιλελευθέρων και αριστερών τάσεων, είχαν ως αποτέλεσμα η ιδεολογία του εθνικισμού αφενός να υιοθετηθεί απ΄όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς φορείς – οργανώσεις και αφετέρου να εδραιωθεί θεσμικά σε όλες τις βαθμίδες της τουρκικής κρατικής μηχανής. Μεγάλης σημασίας ήταν η επιτυχία του Πολιτικού Ισλάμ να διεμβολίσει ιδεολογικά τους χώρους δεξιάς και αριστεράς και να εδραιωθεί στην τουρκική κοινωνία ως παράγοντας ενδυνάμωσης της πολιτιστικής και κοινωνικής ισχύος της χώρας.
    Επιπλέον, ο Κεμαλισμός και το Πολιτικό Ισλάμ αποδεινύονται στην ανάλυση του Χρήστου Μηνάγια ως όψεις του ιδίου νομίσματος, καθόσον ο εις έχει ανάγκη τον έτερον. Τοιουτοτρόπως, η διαμάχη ανάμεσα στον στρατιωτικό πόλο ισχύος και εκείνον των Ισλαμιστών του Ερντογάν, θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ‘ασύμμετρος πόλεμος’ για την κατάκτηση της εξουσίας. Άρα, στη σκέψη πολλών Τούρκων, ο προγραμματικός στόχος/υπόσχεση των Ισλαμιστών για εκδημοκρατισμό και αντίστοιχη χειραφέτηση από τον στρατιωτικό πόλο ισχύος, ήταν προσχηματικός. Απλά τη σκυτάλη στην άσκηση της εξουσίας, πήρε μια πολιτική δικτατορία, ένα τουρκο-ισλαμικό εθνικιστικό καθεστώς.
    Στην σε βάθος ανάλυσή του, ο συγγραφέας επιδιώκει να καταγράψει τους πολυδύναμους παράγοντες, που συνθέτουν την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας. Στην εκτίμησή του για τις μελλοντικές προοπτικές, τονίζει την σπουδαιότητα δύο παραγόντων, οι οποίοι εκτιμά ότι θα επηρεάσουν αποφασιστικά την εξέλιξη και πορεία του τουρκικού κράτους και κοινωνίας :
    α.    Εμφανίζεται μεγάλη δημογραφική ανισορροπία, ήτοι πολυποίκιλος χαρακτήρας στην πληθυσμιακή κατανομή. Αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη ουσιαστικών προβλημάτων συνοχής και τρωτών σημείων.
    β.    Η οικονομική προοπτική εμφανίζεται ως τελείως αβέβαιη (το τουρκικό οικονομικό θαύμα εμφανίζει ρωγμές).
    Ο συγγραφέας καταλήγει στη διαπίστωση ότι η Νέα Πολιτική Πραγματικότητα στην Τουρκία, αν και είναι απελευθερωμένη από το Κεμαλικό Πολιτικό καθεστώς, εν τούτοις διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά της Κεμαλικής αντίληψης, κάτι που παράγει έντονη ιδεολογική σύγχυση και αλαζονεία.
    Το εν θέματι πόνημα του Χρήστου Μηνάγια, αποδεικνύεται, μέσα από την σελίδα προς σελίδα ανάγνωσή του, ως πολύτιμος «Αριάδνειος μίτος» για την εξερεύνηση και γνώση του «Τουρκικού Λαβυρίνθου», όπως αυτός ίσταται εν πολλοίς ενώπιόν μας, εκφράζοντας την πολλαπλή αλληλεπίδραση και διαπλοκή Ισλάμ και Πολιτικής.
    Συνιστάται στους αναγνώστες εκείνους, που φιλοδοξούν να γνωρίσουν καλύτερα την «γείτονα και σύμμαχο».

[12 3  >>