Βιβλιοπαρουσιάσεις

Παρουσίαση του βιβλίου 'ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ' - Η Ελλάδα Κινδυνεύει Σώστε την!, ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ

on Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

ΕΘΝΙΚΗ

ΑΜΥΝΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

Ο ιστορικός βηματισμός της Ελλάδος ουδέποτε υπήρξε άνετος και ομαλός. Πάσης μορφής δυσκολί­ες απετέλεσαν τις εκάστοτε προκλήσεις, μέσω των οποίων καλείτο η χώρα μας να διέλθει έστω και με τραύματα. Η σημερινή συγκυρία συνιστά μία από τις πλέον δυσχερείς ιστορικά στιγμές και θα απαιτηθεί ο συντονισμός και η χρήση του συνόλου των παραγό­ντων της εθνικής μας ισχύος, προκειμένου το κόστος να μην καταστεί ανεπανόρθωτο.

 

Η τρέχουσα οικονομική κρίση, την οποία βιώνει με τον χειρότερο τρόπο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και η οποία έχει παραδώσει μέρος της εθνι­κής μας κυριαρχίας στους δανειστές της χώρας, ενώ το τερατώδες δημόσιο χρέος έχει υποθηκεύσει το μέλλον τουλάχιστον της επερχόμενης γενεάς. Γενεσιουργό αι­τία αποτελεί η κρίση αξιών και προτύπων στην οποία «μύησε» την ελληνική κοινωνία, δια του κακού παρα­δείγματος, ολόκληρος ο μεταπολιτευτικός πολιτικός κόσμος (με διαφορετικό ποσοστό ευθύνης ανά πολιτι­κό κόμμα).

 

Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

Σελίδες: 336, Διάσταση: 17Χ24

Παρουσίαση του βιβλίου: Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΨΥΧΟΡΡΑΓΕΙ, ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

on Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

 

Με την έκδοση αυτή το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών εξετάζει διεξοδικά δύο ζωτικά θέματα, όπως αυτό της Θράκης μας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η έκβαση χειρισμών εθνικών κρίσεων αλλά και των πολεμικών αναμετρήσεων.

Αυτό το βιβλίο είναι σημαντικό τόσο για τους ιθύνοντες της πολιτείας όσο και για τους πολίτες! Γιατί, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν το έθνος μας και πώς αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Εκδόσεις: ΚΑΔΜΟΣ

Σελίδες: 288,  Διάσταση: 14Χ21 

Παρουσίαση του βιβλίου «ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Μελέτης Η. Μελετόπουλος.

on Παρασκευή, 01 Μαΐου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσίασαν το νέο τους βιβλίο «ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»,  του Μελέτη Η. Μελετόπουλου. Για το έργο μίλησαν οι: Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Λευτέρης Κουσούλης, Πολιτικός Επιστήμων, Γιάννης Σακιώτης, Πολιτικός Επιστήμων. Συντονιστής της παρουσίασης ο δικηγόρος-δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, με το οποίο συνεργάζεται ο Μελέτης Μελετόπουλος, στα πλαίσια των παρουσιάσεων των βιβλίων αξιόλογων συγγραφέων παρουσιάζει στη συνέχεια το νέο βιβλίο
«ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», του Μελέτη Η. Μελετόπουλου.

Ο Μελέτης Μελετόπουλος είναι πτυχιούχος πολιτικός επιστήμων του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με δύο διδακτορικά, στις οικονομικές-κοινωνικές επιστήμες και στη Φιλοσοφία. Στο παρελθόν έχει συγγράψει αρκετά βιβλία αντίστοιχου περιεχομένου, μ’ εκείνο για τον «Κοινοτισμό» να ξεχωρίζει, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο του σημαντικότερου, πλην όχι τόσο γνωστού, Έλληνα σοσιαλιστή Κωνσταντίνου Καραβίδα (1890-1970). Επί ετών διευθυντής του περιοδικού Νέα Κοινωνιολογία και μέχρι σήμερα της συνέχειας αυτής, του εντύπου Νέα Πολιτική, δραστηριοποιείται αρθρογραφώντας αδιάλλειπτα.

ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ο συγγραφέας αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι σταλινικές δομές του ΚΚΕ συνέθλιψαν κάθε έννοια ελεύθερου θεωρητικού διαλόγου, περιθωριοποίησαν ή και εξόντωσαν τους επιφανέστερους μαρξιστές διανοουμένους, επέβαλαν όρους στρατοπέδου στην πνευματική ζωή της αριστεράς και τελικώς εμπόδισαν την ανάπτυξη της μαρξιστικής σκέψης στην Ελλάδα. Και αυτό, ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για μία πρωτότυπη και σημαντική θεωρητική άνθιση, που θα οδηγούσε στην εμφάνιση ενός ιδιαίτερου Ελληνικού μαρξισμού, αντίστοιχου με τον Ιταλικό ή τον Αυστριακό.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την πνευματική ζωή των προσφύγων κομμουνιστών στο Παραπέτασμα μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί έζησαν στην εξορία υπό την ασφυκτική καταπίεση και τον έλεγχο του κόμματος, διακατεχόμενοι από νοσταλγία και παθολογική αγάπη για την Ελλάδα, εορτάζοντας με πάθος τις εθνικές εορτές, αναπτύσσοντας εξαιρετικής ποιότητας λογοτεχνία με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα και διαμορφώνοντας για τα παιδιά τους ένα εν εξορία ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με κύριο άξονα τον πατριωτισμό.
Στην συνέχεια, παρουσιάζονται αναλυτικά οι κυριώτεροι Έλληνες μαρξιστές: Γεώργιος Κωνσταντινίδης-Σκληρός, Γιάννης Κορδάτος, Σεραφείμ Μάξιμος, Δημήτριος Γληνός, Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Πουλαντζάς. Ειδικά στο κεφάλαιο για τον Πουλαντζά, παρουσιάζονται άγνωστα και συγκλονιστικά στοιχεία, που ανατρέπουν πλήρως την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα και αποκαλύπτουν τις δραματικές εσωτερικές αυτοαναιρέσεις και μεταμορφώσεις του κορυφαίου μαρξιστή την εποχή του πρόωρου θανάτου του.
Στο τελευταίο μέρος της μελέτης παρουσιάζονται οι αρχειομαρξιστές και η σχέση τους με το παγκόσμιο τροτσκιστικό κίνημα και τον ίδιο τον Τρότσκυ, και στην συνέχεια οι κυριώτεροι Έλληνες τροτσκιστές: ο Παντελής Πουλιόπουλος, ο Άγις Στίνας και ο Μιχάλης Ράπτης ή Πάμπλο, ο ασφαλώς σημαντικώτερος όλων, ο διανοούμενος που προσέδωσε στο ελληνικό τροτσκιστικό κίνημα εθνική ταυτότητα και εθνική συνείδηση.
Ο Μελέτης Μελετόπουλος συγκέντρωσε το υλικό για αυτήν την μελέτη επί μία τριακονταετία. Ερεύνησε αδημοσίευτα αρχεία και πηγές, έλαβε προσωπικές συνεντεύξεις και μελέτησε παράλληλα την μαρξιστική θεωρία με κριτική διάθεση και χωρίς ιδεοληψίες. Αυτές οι τελευταίες υπήρξαν, κατά την γνώμη του συγγραφέα, η βασική αιτία που, στην σημερινή μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει την ανθρωπότητα, ο μαρξισμός, ως εργαλείο ανάλυσης και ως πρόταση, είναι βωβός αν όχι ήδη νεκρός.

Περιεχόμενα
Πρόλογος
Εισαγωγικά
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ
Γεώργιος Σκληρός: Ο μαρξισμός στην Ελλάδα μέσω Αιγύπτου
Γιάννης Κορδάτος: Οι αδυναμίες της μαρξιστικής ανάλυσης
Σεραφείμ Μάξιμος: Η καλύτερη στιγμή του ελληνικού μαρξισμού
Δημήτριος Γληνός: Από τον Μιστριώτη στον Στάλιν
Δημήτρης Μπάτσης: Η αριστερή πρόταση για την οικονομική ανάπτυξη
Νίκος Πουλαντζάς: Η τελευταία λέξη του μαρξισμού ήταν ελληνική
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ
Εισαγωγικά
Παντελής Πουλιόπουλος: Δημοκρατική ή σοσιαλιστική επανάσταση
Μιχάλης Ν. Ράπτης ή Πάμπλο: Πώς ο ελληνικός τροτσκισμός απέκτησε εθνική συνείδηση
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσίαση του Βιβλίου 'Νοσηρός ατομισμός και συλλογικότητα στη Νέα Ελλάδα, Ευάγγελος Βενέτης

on Κυριακή, 05 Απριλίου 2015. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ - Ευάγγελος Βενέτης, Νοσηρός ατομισμός και συλλογικότητα στη Νέα Ελλάδα (Αθήνα, 2015)

Εκδόσεις Πορεία, Αθήνα, 2015

Για το βιβλίο

Το παρόν δοκίμιο με τις θεωρητικές και πρακτικές εκφάνσεις του αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου του νοσηρού ατομισμού στον ελληνικό πληθυσμό σήμερα.
Το επιχείρημα του δοκιμίου είναι ότι η αιτία των δεινών σήμερα για τους Έλληνες είναι ο νοσηρός ατομισμός. Παράλληλα αναλύει τα αίτια της κατάστασης και προσφέρει λύση. Το εν λόγω δοκίμιο δεν φιλοδοξεί να καλύψει ερευνητικά το πραγματευόμενο θέμα. Αντίθετα παραθέτει τις βασικές παραμέτρους του ζητήματος, λειτουργώντας ως βάση για την μελλοντική συζήτηση και αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην θεωρία όσο κυρίως στην πράξη. Σκοπός του κειμένου είναι να εγείρει εγρήγορση σε όλους του Έλληνες, και κυρίως σε εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία είναι κομβικής σημασίας για την απορρόφηση και διάχυση του μηνύματος της συλλογικότητας στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Όταν ο Στρατηγός Μακρυγιάννης τόνιζε την συλλογικότητα σε βάρος του νοσηρού ατομισμού είχε άμεση αντίληψη της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της νεοσύστατης Ελλάδας και γνώριζε την ψυχοσύνθεση του Έλληνα πριν και μετά την Νέα Ελλάδα. Με την έκφρασή του «Είμαστε στο Εμείς και όχι στο Εγώ» έδειχνε τον δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση και εξέφραζε την ενδόμυχη ελπίδα του ότι μελλοντικά η συλλογικότητα θα επικρατούσε στον πολιτικό και κοινωνικό βίο της χώρας. Διαψεύσθηκε. Πέρασαν σχεδόν δύο αιώνες από τότε και τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Με την παρούσα ανάλυση καθίσταται προσπάθεια για να αναδειχθεί το ζήτημα του νοσηρού ατομισμού και της έλλειψης συλλογικότητας ως το καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και κράτος σήμερα εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης κατά το πέρασμα μίας άλλης εποχής για την Ελλάδα από κάθε άποψη. Σήμερα η καταπολέμηση του νοσηρού ατομισμού αποτελεί την πρώτιστη και πιο επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Ευάγγελος Βενέτης εντόπισε και ανέλυσε την ρίζα του προβλήματος που έχει εμποδίσει vqv εφαρμογή της έννοιας της κοινωνίας τατν πολιτών στην Ελλάδα. Εάν ϋέλετε να κατανοήσετε τα βαΰύτερα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Ελλάδα, τότε διαβάστε αυτή vqv ανάλυση.
Καθηγητής Ανδρέας Γερολυμάτος, Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέι

Για τον συγγραφέα
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Μοχάμετ Άλι (Καβάλα, 2014-), ο υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ, 2010-) και επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα Ισλάμ-Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ). Σπούδασε ιστορία (1999) και μεταπτυχιακά στον ίδιο κλάδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2001). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στις ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ην. Βασίλειο (2006). Δίδαξε ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές ως λέκτορας επί τετραετία στο Τμήμα Αραβικών, Περσικών και Τουρκικών στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας. Είναι τακτικός αρθρογράφος στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» και της «Εφημερίδας των Συντακτών». Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για διάφορες θέματα Ελληνισμού, Ισλάμ και Μ. Ανατολής κατά την σύγχρονη και μεσαιωνική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της μονογραφίας Ο Ελληνισμός στο σύγχρονο Ιράν (19ος – 21ος αι.) (Αθήνα 2013).

Πληροφορίες – Παραγγελίες
Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις ΠΟΡΕΙΑ, Αραχώβης 38, Αθήνα
 και το βιβλιοπωλείο Πολιτεία, Ασκληπιού 1-3, Αθήνα.
Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Αθήνα
Ηλ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κινητό: +30 6947967667

Παρουσίαση του βιβλίου: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, Χρήστος Μηνάγιας

on Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερμού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623) το βιβλίο του Χρήστου Μηνάγια με τίτλο:  «ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ».

Διαβάστε ΕΔΩ! το δελτίο τύπου των Εκδόσεων ΚΑΔΜΟΣ.

Παρουσίαση του βιβλίου: ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, Χρήστος Μηνάγιας

on Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια Α. Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερμού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623) το βιβλίο του Χρήστου Μηνάγια με τίτλο:  «ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ».

Διαβάστε ΕΔΩ! το δελτίο τύπου των Εκδόσεων ΚΑΔΜΟΣ.

Παρουσίαση του Βιβλίου Greeks in Modern Iran, Ευάγγελος Βενέτης

on Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Επιμέλεια: Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

Την Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014, στην Ελληνο-Αμερικανική Ένωση, με αφορμή την συμπλήρωση εβδομήντα τριών χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Τεχεράνης, Ιράν, το Hellenic-American College (HAEC) σε σύμπραξη με το Hellenic-American University και σε συνεργασία με την Εταιρία Ελληνο-Ιρανικών Μελετών παρουσίασαν την αγγλική μετάφραση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενέτη, Ο Ελληνισμός στο Σύγχρονο Ιράν, με τίτλο Greeks in Modern Iran, Evangelos Venetis, tr. M. Mericas (Athens, 2014, ISBN: 978-960-7043-89-4)

Το παρόν πόνημα αποτελεί ιστορική μονογραφία στους τομείς των σύγχρονων ελληνοϊρανικών σπουδών και της ελληνικής διασποράς στην Μ. Ανατολή. Αποσκοπεί στην ενημέρωση του επιστημονικού και ευρέως αναγνωστικού κοινού για το παρελθόν, παρόν και μέλλον μιας άγνωστης πτυχής του ελληνισμού της διασποράς στον ισλαμικό κόσμο και την Δυτική Ασία. Με δεδομένο το ότι διεθνώς η μελέτη των ελληνοϊρανικών σπουδών σταματά στον 7ο αι. μ.Χ, ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τις ελληνοϊρανικές σχέσεις και σπουδές έκτοτε μέχρι σήμερα. Η απουσία ακαδημαϊκής έρευνας στον εν λόγω τομέα τον καθιστά παρθένο, και συνεπώς ελκυστικό, ερευνητικά.

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης γεννήθηκε στις 5/1/1977 στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από όπου απέκτησε και τον μεταπτυχιακό του τίτλο στην μεσαιωνική ιστορία με θέμα: ‘Το Ζωροαστρικό ιερατείο και η επιρροή του στις διπλωματικές σχέσεις Βυζαντίου-Περσίας.’ (Β’ Διεθνές Βραβείο Ιρανολογίας, Τεχεράνη, 16/12/2002). Το 2006 ολοκλήρωσε επιτυχώς τις διδακτορικές του σπουδές στον κλάδο των ισλαμικών και μεσανατολικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Είναι ιδρυτής και διευθυντής της Εταιρίας Ελληνοϊρανικών Σπουδών, Επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ και συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης έχει συγγράψει τα βιβλία:
-History of Hellenism in Modern Iran (19th - 21st c.) (Athens, 2011, in Greek, Athens 2014 in English);
-The Iskandarnama (Book of Alexander): An analysis of an anonymous Persian prose romance (Saarbrücken, 2013);
-The Shahnama Tradition, Storytelling in Contemporary Iran (Saarbrücken, 2012);
-The First New Persian Grammar in Greek [Tehran: Al-Hoda Publishers, 2007 (1386)];
-Speaking Persian, Persian-Greek Dialogues (Athens, 2012).
-The Struggle between Turkey and Saudi Arabia for the leadership of Sunni Islam (Athens, 2014); -The Economic Relations Between Greece and MENA countries (September 2013),
-Coexistence and Antagonism: Iran and the Arab states in the Persian Gulf (November 2011),
-The Greek Foreign Policy in the Middle East (January 2012);
-Greece-Iran relations and their significance for the European Union (April 2010),
-The Rising Power of Iran in the Middle East: Forming an axis with Iraq, Syria and Lebanon (November 2010).
-Μετέφρασε στα ελληνικά την βιογραφία Minos Zombanakis, Banker without Borders (Athens, 2013).
-Επίσης, έχει συγγράψει ευρύ αριθμό άρθρων για τον μεσαιωνικό και σύγχρονο ισλαμικό κόσμο σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Παρουσίαση του βιβλίου 'ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ. ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ', Χρήστος Μηνάγιας

on Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ε. Βουτσινάς Πλοίαρχος ε.α. Π.Ν., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

Παρουσίαση του βιβλίου 'ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ. ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ', Χρήστος Μηνάγιας

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις απέναντί σου τον Χρήστο Μηνάγια και, ανάμεσα σε καφέ και αναψυκτικό, να ξεδιπλώνει τις ανά χείρας ανέκδοτες ακόμη σημειώσεις ενός πολύ σημαντικού, νέου, πονήματός του.
    Πρόκειται για το εν θέματι βιβλίο, το οποίο μου παρουσίασε εν εκτάσει μια χειμωνιάτικη βραδιά σε καφέ της Πλατείας Συντάγματος.
    Ο λόγος του χειμαρρώδης• αναφέρθηκε στις πηγές απ΄όπου άντλησε το υλικό του (οι περισσότερες από ακαδημαϊκές πηγές, Κέντρα Στρατηγικών Μελετών, περιοδικά, ΜΜΕ, διαδικτύου και άλλες τουρκικές πηγές μεταφρασμένες από τον ίδιο), στη φιλοδοξία του να αμβλύνει το «λαβύρινθο» που έχουμε εν πολλοίς στην Ελλάδα για το τι είναι η σύγχρονη Τουρκία, πώς είναι δομημένο το κράτος της, ποιοι πόλοι εξουσίας διαμορφώνουν την εθνική στρατηγική της, ποιες αντινομίες υπάρχουν στη δομή και λειτουργία του κράτους της, ποια τα τρωτά σημεία και ποία η προοπτική του.
    Ακολούθησε η ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου με έναν λόγο σφριγηλό και ενθουσιώδη, που δεν σου άφηνε περιθώριο άλλο, παρά να δώσεις όλη την προσοχή στα λεγόμενά του.
    Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Χρήστος Μηνάγιας παρουσιάζει τη μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει τη νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία από το 1922 έως τις μέρες μας. Η σύγκρουση αυτή έλαβε, στα χρόνια που μεσολάβησαν, χαρακτήρα πόλωσης και αντίστοιχης κόπωσης στην κοινωνία. Συγκρούονταν δύο διαφορετικοί τρόποι ζωής και αντίστοιχα δύο διαφορετικές ιδεολογίες και η Τουρκία εμφάνιζε την εικόνα διαίρεσης στα δύο. Από τη μια πλευρά η ρεπουμπλικανική, επιστημονική και κοσμική σκέψη. Από την άλλη, η θρησκευτική, ισλαμική, σουνιτική ταυτότητα. Οι ενδογενείς, ωστόσο, αδυναμίες των φιλελευθέρων και αριστερών τάσεων, είχαν ως αποτέλεσμα η ιδεολογία του εθνικισμού αφενός να υιοθετηθεί απ΄όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς φορείς – οργανώσεις και αφετέρου να εδραιωθεί θεσμικά σε όλες τις βαθμίδες της τουρκικής κρατικής μηχανής. Μεγάλης σημασίας ήταν η επιτυχία του Πολιτικού Ισλάμ να διεμβολίσει ιδεολογικά τους χώρους δεξιάς και αριστεράς και να εδραιωθεί στην τουρκική κοινωνία ως παράγοντας ενδυνάμωσης της πολιτιστικής και κοινωνικής ισχύος της χώρας.
    Επιπλέον, ο Κεμαλισμός και το Πολιτικό Ισλάμ αποδεινύονται στην ανάλυση του Χρήστου Μηνάγια ως όψεις του ιδίου νομίσματος, καθόσον ο εις έχει ανάγκη τον έτερον. Τοιουτοτρόπως, η διαμάχη ανάμεσα στον στρατιωτικό πόλο ισχύος και εκείνον των Ισλαμιστών του Ερντογάν, θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ‘ασύμμετρος πόλεμος’ για την κατάκτηση της εξουσίας. Άρα, στη σκέψη πολλών Τούρκων, ο προγραμματικός στόχος/υπόσχεση των Ισλαμιστών για εκδημοκρατισμό και αντίστοιχη χειραφέτηση από τον στρατιωτικό πόλο ισχύος, ήταν προσχηματικός. Απλά τη σκυτάλη στην άσκηση της εξουσίας, πήρε μια πολιτική δικτατορία, ένα τουρκο-ισλαμικό εθνικιστικό καθεστώς.
    Στην σε βάθος ανάλυσή του, ο συγγραφέας επιδιώκει να καταγράψει τους πολυδύναμους παράγοντες, που συνθέτουν την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας. Στην εκτίμησή του για τις μελλοντικές προοπτικές, τονίζει την σπουδαιότητα δύο παραγόντων, οι οποίοι εκτιμά ότι θα επηρεάσουν αποφασιστικά την εξέλιξη και πορεία του τουρκικού κράτους και κοινωνίας :
    α.    Εμφανίζεται μεγάλη δημογραφική ανισορροπία, ήτοι πολυποίκιλος χαρακτήρας στην πληθυσμιακή κατανομή. Αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη ουσιαστικών προβλημάτων συνοχής και τρωτών σημείων.
    β.    Η οικονομική προοπτική εμφανίζεται ως τελείως αβέβαιη (το τουρκικό οικονομικό θαύμα εμφανίζει ρωγμές).
    Ο συγγραφέας καταλήγει στη διαπίστωση ότι η Νέα Πολιτική Πραγματικότητα στην Τουρκία, αν και είναι απελευθερωμένη από το Κεμαλικό Πολιτικό καθεστώς, εν τούτοις διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά της Κεμαλικής αντίληψης, κάτι που παράγει έντονη ιδεολογική σύγχυση και αλαζονεία.
    Το εν θέματι πόνημα του Χρήστου Μηνάγια, αποδεικνύεται, μέσα από την σελίδα προς σελίδα ανάγνωσή του, ως πολύτιμος «Αριάδνειος μίτος» για την εξερεύνηση και γνώση του «Τουρκικού Λαβυρίνθου», όπως αυτός ίσταται εν πολλοίς ενώπιόν μας, εκφράζοντας την πολλαπλή αλληλεπίδραση και διαπλοκή Ισλάμ και Πολιτικής.
    Συνιστάται στους αναγνώστες εκείνους, που φιλοδοξούν να γνωρίσουν καλύτερα την «γείτονα και σύμμαχο».

Παρουσίαση του βιβλίου: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ. Ισλάμ και πολιτική στην Τουρκία, Χρήστος Μηνάγιας

on Σάββατο, 17 Μαΐου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Το νέο βιβλίο του Χρήστου Μηνάγια, Ταξιάρχου ε.α., Μέλους του ΕΛΙΣΜΕ

Παρουσίαση του βιβλίου: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ. Ισλάμ και πολιτική στην Τουρκία, Χρήστος Μηνάγιας

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερμού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623) το βιβλίο του Χρήστου Μηνάγια με τίτλο:  «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ, Ισλάμ και πολιτική στην Τουρκία».

Διαβάστε ΕΔΩ! το δελτίο τύπου των Εκδόσεων Κάδμος.

Παρουσίαση του βιβλίου: ‘ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ, Ροή υπό πίεση σε κλειστούς αγωγούς. Υδροδυναμικές μηχανές’, Αντώνης Λιακόπουλος

on Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Παρουσιάζει ο Αναστάσιος Μπασαράς

Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τον συγγραφέα του βιβλίου ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ, Ροή υπό πίεση σε κλειστούς αγωγούς. Υδροδυναμικές μηχανές’, τον  καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Λιακόπουλο.
   Ο Αντώνης Λιακόπουλος, γέννημα και θρέμμα της Μακεδονίας, διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός (άριστα) του ΑΠΘ, 1977. Κάτοχος M.S. in Engineering Science, University of Florida, 1979 και Διδάκτωρ (Ph.D) in Engineering Mechanics, University of Florida, 1982, άφησε την έδρα καθηγητή πανεπιστημίου στις ΗΠΑ για να βοηθήσει στην αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.
   Πρόκειται για ένα χαρισματικό και ικανότατο άτομο, σεμνό, ευγενικό, αυστηρά απαιτητικό, απόλυτα δίκαιο και ακούραστο εργαζόμενο από πρωϊας μέχρι νυκτός. Ξεχωρίζει  για το θάρρος της γνώμης του, το κύρος του αξιώματός του, την ακεραιότητα, την σοβαρότητα, την οξυδέρκεια, την ευρυμάθεια του. Διεκρίθη, επίσης ως συγγραφέας άρθρων, κειμένων, μελετών κ.λπ. και απεδείχθη πολυγραφότατος.
   Η κατανόηση της ροής υπό πίεση σε κλειστούς αγωγούς είναι απαραίτητη για τον επιτυχημένο σχεδιασμό πολύπλοκων δικτύων. Ιστορικά, ο σχεδιασμός δικτύων ύδρευσης αποτέλεσε το πρώτο μεγάλου τεχνολογικού ενδιαφέροντος πεδίο εφαρμογής της υδραυλικής των κλειστών αγωγών. Σήμερα, πέρα από τον σχεδιασμό δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, ο σχεδιασμός δικτύων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου βασίζεται στις ίδιες αρχές.
   Στο βιβλίο του, ο καθηγητής, μελετά τις ροές, οι οποίες, με πολύ καλή προσέγγιση, θεωρούνται μόνιμες και ασυμπίεστες (ρ = σταθ.).
   Πρώτος στόχος του συγγραφέα είναι να αναπτύξει τη μεθοδολογία υπολογισμού των απωλειών μηχανικής ενέργειας κατά τη μεταφορά ρευστών μέσω κλειστών αγωγών.  Ετσι όλα τα προβλήματα ροής σε κλειστούς αγωγούς που μελετούνται προσεγγιστικά στο μάθημα της Μηχανικής Ρευστών, στο πλαίσιο της θεωρίας των ιδεατών ρευστών, μπορούν να επανεξεταστούν λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική τριβή του ρευστού.
   Απώτερος στόχος του καθηγητή Αντώνη Λιακόπουλου είναι να δώσει στους μηχανικούς τα εφόδια για το σχεδιασμό και την ανάλυση πολύπλοκων δικτύων αγωγών (π.χ. δικτύων ύδρευσης, βιομηχανικών υδραυλικών εγκαταστάσεων, κλπ.).
   Στο πρώτο μέρος του βιβλίου μελετώνται στοιχεία δικκτύων κατά σειρά αύξουσας πολυπλοκότητας: ροή σε ευθύ- γραμμους αγωγούς  σταθεράς διατομής (κεφάλαιο ΙΙΙ), υπολογισμός τοπικών απωλειών (κεφάλαιο IV), κάλυση υδραυλικών συστημάτων που περιέχουν δεξαμενές (κεφάλαιο V).
   Tο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει μια εισαγωγή στις "Υδροδυναμικές Μηχανές:" και πραγματεύεται θέματα λειτουργίας αντλιών και υδροστροβίλων σε δίκτυα αγωγών (κεφάλαια VI και VII αντίστοιχα).
   Η υψηλη ποιότητα και η πλατιά αποδοχή του βιβλίου συνετέλεσαν στην δεύτερη έκδοση του βιβλίου σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο. Η Β’ έκδοση ενσωματώνει βελτιώσεις και εκτενείς προσθήκες κυρίως στην ύλη των υδροδυναμικών μηχανών καθώς και ένα εκτεταμένο γλωσσάρι αγγλικών όρων.

Παρουσίαση του βιβλίου: «Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΦΩΚΟ-ΒΟΙΩΤΙΚΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ». ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ Ανδρέας Ε. ΚΑΤΣΙΦΑΣ

on Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2013. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Γράφει ο Παύλος Μυρογιάννης, Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α. Μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΣΜΕ

Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τον συγγραφέα του πονήματος «Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΦΩΚΟ-ΒΟΙΩΤΙΚΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ», τον Επίτιμο Αρεοπαγίτη Ανδρέα Κατσίφα.
Ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε έως τις εγκύκλιες σπουδές του στον Προφήτη Ηλία Λεβαδείας Βοιωτίας (ΜΕΡΑΛΙ).
Είχα την εξαιρετική τιμή να είναι συγχωριανός μου. Ο χαρακτήρας του λαμπρός, το ήθος του πάνω από όλα άριστο, ενώ η φιλομάθειά του, στηριζόμενη στην λογική σκέψη, κατακτούσε αβασάνιστα και με ταχύτητα την κεντρική ιδέα και προοπτική του κάθε θέματος.
Μετά την αποφοίτηση του από το οκτατάξιο Γυμνάσιο, εισήλθε επιτυχώς στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου κατέστη πτυχιούχος με βαθμό «Άριστα».
Κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα όπου το υπηρέτησε εύορκα, επί 40 συναπτά έτη. Πάντοτε έκανε αισθητή την παρουσία του σε μεγάλες δίκες με αποκορύφωμα την δίκη περί του ονόματος της «Μακεδονίας», όπου είχε υποβληθεί αίτηση αναγνωρίσεως από Σωματείο φιλοσκοπιανών («συμπατριωτών» μας).
Ως Πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης εξέδωσε την υπ.αρίθμ.1558/91 απόφαση και κατέδειξε- απέδειξε με δικανικά επιχειρήματα την απόρριψη του σφετερισμού απαιτήσεως του ονόματος της ελληνικοτάτης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας, (βλέπε σχετικό άρθρο περιοδικού «Προβληματισμοί» υπ’αρίθμ. 60, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2010).
Ανήλθε στην ιεραρχία του Δικαστικού Σώματος προαγόμενος πάντοτε κατ’απόλυτον εκλογήν και συνταξιοδοτήθηκε με τον καταληκτικό βαθμό του Αρεοπαγίτου, όπου του απενεμήθη ο τίτλος του Επιτίμου. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων , νομικός σύμβουλος πρωθυπουργού, δήμαρχος, μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Πρόεδρος του Ανακριτικού Συμβουλίου Αεροπορικών Ατυχημάτων, Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Προμηθειών και Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Πρόκειται για ένα χαρισματικό και ικανότατο άτομο, ευγενικό, αυστηρά απαιτητικό, απόλυτα δίκαιο και ακούραστο εργαζόμενο από πρωϊας μέχρι νυκτός.
Διακρίνεται επίσης για το θάρρος της γνώμης του, το κύρος του αξιώματός του, την ακεραιότητα, την σοβαρότητα, την οξυδέρκεια, την ευρυμάθεια του, την ευχέρεια χειρισμού του λόγου, την ορθότητα των αποφάσεων, την πειστική προάσπιση των «πιστεύω» του, την προσήλωση του στις ελληνοχριστιανικές – εθνικές παραδόσεις μας, την απόλυτη και υπηρεσιακή του κατάρτιση.
Διεκρίθη , επίσης ως συγγραφέας άρθρων , κειμένων, μελετών κ.λ.π. και απεδείχθη πολυγραφότατος. Τα άρθρα του άπτονται της ιστορικής και εθνικής ζωής του τόπου μας, θίγοντας πάντοτε τα κακώς κείμενα.
Μετά την συνταξιοδότησή του έγινε μέλος του ΕΛΙΣΜΕ , όπου συνεχίζει να αρθρογραφεί και να καταθέτει τους προβληματισμούς του για τα Εθνικά μας θέματα και ιδία αναφέρεται συχνά στην μουσουλμανοποίηση της Θράκης , καθόσον υπηρέτησε εκεί επί σειρά ετών, κατέχοντας σε απόλυτο βαθμό το ισλαμικό ζήτημα.
Το βιβλίο του διακρίνεται εκτός της παραθέσεως πραγματικών ιστορικών ντοκουμέντων, τον πλούτο της βιβλιογραφίας του, για την φραστική του τελειότητα , την ζηλευτή του ενάργεια, την υψηλή ποιότητα κριτικής και σκέψεως και το ειδικό βάρος του περιεχομένου του.
Χωρίζεται σε 32 κεφάλαια, παρά το ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως τοπικού ενδιαφέροντος έχει γενικότερο ενδιαφέρον γιατί εκτός από το ότι περιέχει σημαντικά ιστορικά στοιχεία της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι των ημερών μας, επιδιώκει την αποκατάσταση κρισίμων λαθών με σίγουρα στοιχεία, όπως π.χ. μεταξύ των Μακεδόνων αφενός και Αθηναίων και Θηβαίων αφ’ετέρου, αλλά και την πραγματική σημασία  της μάχης της Χαιρωνείας και των Καταλανών και Φράγκων, θίγει και θέματα θρησκείας και κοινωνικών συμπεριφορών των Ελλήνων αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων όπως οι ΡΟΜΑ, Σκηνίτες Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι  κ.τ.λ.
Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι το βιβλίο (1000 αντιτύπων), εξεδόθη με δικά του έξοδα και διανέμεται εξ ολοκλήρου δωρεάν. Ο πονήσας έχει θέσει στην διάθεση του ΕΛΙΣΜΕ ικανό αριθμό αντιτύπων για την δωρεάν διάθεση στους ενδιαφερομένους, μέλη του ινστιτούτου.

Παύλος Μυρογιάννης
Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α. 
Μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΣΜΕ

Παρουσίαση του βιβλίου: Χημικά και Βιολογικά Όπλα - Υπαρκτή Ασύμμετρη Απειλή, Βασίλης Γιαννακόπουλος

on Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Συγγραφείς: Βασίλης Γιαννακόπουλος - Γιώργος Καρυστινός

Παρουσίαση του βιβλίου: Χημικά και Βιολογικά Όπλα - Υπαρκτή Ασύμμετρη Απειλή, Βασίλης Γιαννακόπουλος

Εισαγωγή

Στις 21 Αυγούστου 2013, η διεθνής κοινότητα πληροφορήθηκε το θάνατο περίπου 1.300 Σύριων πολιτών, από τη χρήση χημικών όπλων με γόμωση νευροτοξικού αερίου σαρίν, στα προάστια της Δαμασκού. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε αρχικά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και στη συνέχεια από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν ήδη στη συριακή πρωτεύουσα για την έρευνα προηγούμενων καταγγελιών χρήσης χημικών όπλων, στη διάρκεια του συριακού εμφύλιου.
Λίγες ημέρες αργότερα, η υπόθεση έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το αλαουιτικό καθεστώς και αποφάσισε να προχωρήσει σε μια συμβολική στρατιωτική ενέργεια κατά του καθεστώτος Assad, αναπτύσσοντας αεροναυτικές δυνάμεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ακολούθησε η αντίδραση της Μόσχας και η ανάπτυξη ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή, για την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος, καθώς υποστήριζε ότι η χρήση χημικών όπλων της 21ης Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε από Σύριους αντικαθεστωτικούς. Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, οι δύο υπερδυνάμεις έφθασαν στα πρόθυρα μιας σύγκρουσης. Μιας σύγκρουσης η οποία απασχόλησε σοβαρά τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών που πιθανόν θα προκαλούσε σε περιφερειακό επίπεδο.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται, τουλάχιστον προσωρινά, καθώς ακολούθησε η ρωσική πρόταση καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου και η υπό όρους αποδοχή της, τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama όσο και από το Σύριο πρόεδρο Bashar al-Assad. Αυτή είναι μια από τις πολυάριθμες περιπτώσεις, που η ανθρωπότητα «πλήρωσε ακριβά» την ύπαρξη και τη χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής και συγκεκριμένα των χημικών όπλων. Ωστόσο, η απειλή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δεν εξουδετερώθηκε, καθώς δεν είναι απίθανο αφενός να επαναληφθούν παρόμοιες χημικές επιθέσεις εντός του συριακού εδάφους ή σε γειτονικές χώρες, αφετέρου ένα μέρος αυτών των όπλων να περάσει στην κατοχή τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμη κι αν καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο των συριακών ενόπλων δυνάμεων, η απειλή των χημικών και βιολογικών όπλων θα υφίσταται, καθώς ένας άγνωστος αριθμός κρατικών και μη κρατικών δρώντων συνεχίζουν να τα αναζητούν, να τα εμπορεύονται, να τα αναπτύσσουν και να τα αποθηκεύουν.
Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι αφενός να αναδείξει το μέγεθος της υφιστάμενης απειλής των βιοχημικών όπλων και τη σημαντική πιθανότητα χρησιμοποίησής τους στο μέλλον, αφετέρου να ενημερώσει τόσο τους πολίτες όσο και τους άμεσα ενδιαφερόμενους του τομέα της άμυνας, της υγείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολιτικής, για τα είδη των χημικών και βιολογικών όπλων, την εξέλιξή τους, τα υφιστάμενα χημικά, βιολογικά και βαλλιστικά οπλοστάσια, αλλά και για τους βασικούς προτεινόμενους τρόπους προστασίας από αυτά.
Ο σημαντικότερος λόγος, για τον οποίο αποφασίσαμε την συγγραφή του παρόντος πονήματος, που ξεκίνησε στα τέλη του 2012, ήταν η διαφαινόμενη τοπική και περιφερειακή απειλή του συριακού χημικού οπλοστασίου, στη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης. Δυστυχώς, τα γεγονότα επαλήθευσαν τις ανησυχίες μας. Σήμερα, το θέμα των χημικών όπλων απασχολεί σχεδόν καθημερινά τα ΜΜΕ και προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα.
Πέρα από την υφιστάμενη χημική απειλή, είναι υπαρκτή και η βιολογική απειλή. Το 2003, στο Λονδίνο, συνελήφθησαν έξι άτομα με την κατηγορία της προετοιμασίας διεξαγωγής τρομοκρατικής βιολογικής επίθεσης με ρικίνη. Το 2005, στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μια έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακαλύφθηκαν δύο εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών όπλων της Al Qaeda, τα οποία διέθεταν μικροβιολογικό εξοπλισμό και ήσαν στελεχωμένα με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Από το 2001, συνεχίζεται έως σήμερα η αποστολή επιστολών σε Αμερικανούς αξιωματούχους και όχι μόνο, με την τοξική ουσία ρικίνη. Μάλιστα, σε ένα από τα τελευταία περιστατικά (2013), οι σπόροι ρικίνης αγοράσθηκαν διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του eBay.
Το βιβλίο αποτελείται από εννέα ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, επιχειρείται η περιγραφή της ασύμμετρης απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής (Weapons of Mass Destruction – WMD), καθώς και οι βασικές μορφές των ασύμμετρων απειλών. Επίσης, επιχειρείται η μαθηματική προσέγγιση και ο υπολογισμός του μεγέθους και της πιθανότητας εκδήλωσης της εν λόγω απειλής.
Στη δεύτερη και τέταρτη ενότητα, αναφέρονται οι χημικοί και βιολογικοί παράγοντες. Δηλαδή, οι δηλητηριώδεις ουσίες και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των χημικών και βιολογικών όπλων, αντίστοιχα.
Στην τρίτη και πέμπτη ενότητα, αναφέρεται η εξέλιξη και η χρήση των χημικών και βιολογικών όπλων, αντίστοιχα, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Φυσικά, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα γεγονότα του συριακού εμφυλίου πολέμου, που σχετίζονται με τη χρήση των χημικών όπλων.
Στην έκτη ενότητα, περιγράφεται η σχέση των βιοχημικών όπλων με την τρομοκρατία, ενώ, στην έβδομη ενότητα, παρουσιάζεται η παγκόσμια κατάσταση των χημικών και βιολογικών οπλοστασίων, που διαθέτει ένας αριθμός κρατικών δρώντων, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν επανειλημμένα το φως της δημοσιότητας ή με επίσημα έγγραφα τρίτων χωρών ή επίσημων διεθνών οργανισμών. Περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρονται για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω γειτονίας με την Ελλάδα, ενώ δίνεται και ιδιαίτερη έμφαση στο χημικό οπλοστάσιο του Bashar al-Assad.
Στην όγδοη ενότητα, αναφέρεται μια σειρά βασικών μέτρων προστασίας και οδηγιών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons – OPCW), προκειμένου ο μέσος πολίτης να αντιληφθεί πως θα πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση εκδήλωσης μιας χημικής ή βιολογικής επίθεσης.
Τέλος, η ένατη ενότητα περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις, τα συμπεράσματα και επιπρόσθετα σχόλια περί της υπαρκτής βιοχημικής απειλής, τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς δρώντες. Επιπλέον, παρατίθενται περιπτώσεις ανάδυσης βιοχημικών απειλών, χωρίς την εμπλοκή βιολογικών και χημικών όπλων.

Παρουσίαση του βιβλίου «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» Γρηγόριος Δεμέστιχας

on Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Παρουσιάζει ο Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος

Παρουσίαση του βιβλίου «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» Γρηγόριος Δεμέστιχας

Μέχρι τώρα και από ό,τι μπορεί να υποπέσει στην αντίληψη ενός κοινού νοός μέσα στην Ελληνική επικράτεια, έχουν παρατηρηθεί ότι κυκλοφορούν κάποια είδη στρατηγικών.

Μία τέτοια στρατηγική είναι εκείνη που λειτουργεί στα υποχρεωτικά πλαίσια της γενικής

στρατηγικής της Ε.Ε. εστιαζόμενη ή και στοχεύουσα στην οικονομικοκοινωνική Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Προσέτι αν κάποιος αναζητήσει τα περί Ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής σε βιβλιογραφία, θα αλιεύσει αλλότρια κείμενα επικεντρούμενα σε τρόπους αναπτύξεως ή βελτιώσεως της οικονομίας στα πλαίσια των διεθνών αγορών και τρόπων προσαρμογής επί κυλιομένων συνθηκών της Πολιτικής Οικονομίας.

Μία άλλη «Στρατηγική», η οποία παγκοίνως αναγνωρίζεται για την κατανοησιμότητά της είναι αυτή, η εν χρήσει από τα πολιτικά κόμματα, δια της οποίας παγίως επιδιώκεται η δια ποικίλων μεθόδων κάρπωση της ψήφου των ευπίστων πολιτών, ώστε να επιτευχθεί, ει δυνατόν, η παρουσία διαρκείας των κομμάτων στην πολιτική σκηνή. Με άλλα λόγια η καθεστωτική τους επίρροια και η αύξηση του κομματικού τους βεληνεκούς.

Την Στρατηγική, ωστόσο, που μας εξηγεί ο Ναύαρχος Γρηγόριος Δεμέστιχας, ότι είναι ένα ευρύ σχέδιο ενεργείας ή δράσεως, που καθορίζει τις πολιτικές για την βελτίστη χρησιμοποίηση των εθνικών δυνατοτήτων (εθνικής ισχύος) προς επίτευξη των Εθνικών Αντικειμενικών Σκοπών προκειμένου να υποστηριχθούν τα Εθνικά Συμφέροντα, δεν την έχουμε συναντήσει σαν την θεωρητική προσέγγιση μέχρι της κυκλοφορίας αυτού του πονήματος.

Αλλ' ούτε την έχουμε διαπιστώσει σαν πιστή, ει μη μόνον σαν -κατά προσέγγιση- εφαρμογή της επιστήμης και της τέχνης για την ανάπτυξη και χρησιμοποίηση των πολιτικών, οικονομικών και ψυχικών δυνατοτήτων του Ελληνικού μας Έθνους καθώς και των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, με σκοπό την εξασφάλιση των Εθνικών μας αντικειμενικών σκοπών.

Επίσης δεν έχουμε ιδεί ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), όπως αυτό λειτουργεί σε όλα τα σοβαρά έθνη, όπου λαμβάνονται υπ' όψιν όλες οι ανησυχίες, οι διαμορφούμενες γενικές και ειδικές καταστάσεις στο εσωτερικό και στο διεθνές περιβάλλον καθώς και οι επί ορισμένων στερεοτύπων εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στο ΣΕΑ πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων.

Αντ' αυτών βλέπουμε ένα υποτονικό ΚΥΣΕΑ, το οποίο μέχρι πρότινος, όπως διαχέεται στην κοινή γνώμη, απέδιδε εικόνα ανθρώπων νεμομένων πάσης υφής προσωπικά οφέλη.

Ο κοινός νους καταλαβαίνει, μέσω του υπό παρουσίαση βιβλίου, ότι μία διατυπωμένη Εθνική Στρατηγική θα ήταν δεσμευτική και δεν θα επέτρεπε αυθαιρεσίες και πρόχειρες λύσεις, που οι κυβερνήσεις πειθήνια ακολουθούν, καθόσον οι λύσεις αυτές -κατά κανόνα- προέρχονται από ξένες πηγές, προς τις οποίες πηγές οι κυβερνώντες έχουν κάποιες δεσμεύσεις, οι οποίες κατά τις κυκλοφορούσες αδιασκέδαστες αμφιβολίες αποσβεννύουν εξαργυρωτικά αριθμό ενοχών.

Το βιβλίο του Αντιναυάρχου Γρηγορίου Δεμέστιχα αποτελεί ένα πρώτης τάξεως οδηγό για την κυβέρνηση, ώστε αυτή να ακολουθεί μία στρατηγική συλλογιστική με βάση το Εθνικό Συμφέρον και να προσανατολίζεται εθνικά ξεκινώντας από την θεωρητική κατάρτιση και προχωρώντας στην εφαρμογή της καταλλήλου συνταγής που θα εγγυάται το αίσθημα ασφαλείας στον Ελληνικό πληθυσμό και έτι περαιτέρω τον ερεθισμό και την ταξιθέτηση της σκέψεως των υπευθύνων προς την ανάδειξη των Εθνικών Διεκδικήσεων.

Παρουσίαση του βιβλίου: Κοινοτισμός: Το έργο του Κωνσταντίνου Καραβίδα και οι συγγενείς προσεγγίσεις, Μελέτης Η. Μελετόπουλος

on Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Συγγραφέας Μελέτης Η. Μελετόπουλος,

Βιβλιοπαρουσίαση Νέου Βιβλίου

Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα 2013, 480 σελίδες

 

 

 

    Ἡ μελέτη αὐτή (πού ἐγκρίθηκε μέ ἄριστα ὡς διδακτορική διατριβή ἀπό τήν Φιλοσοφική Σχολή τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν το 2003) ἔχει ὡς ἀντικείμενο ἕνα πρωτότυπο, ρηξικέλευθο νεοελληνικό ἰδεολογικό κίνημα, τόν Κοινοτισμό. Οἱ κοινοτικές ἰδέες, πού βρίσκονται σήμερα στήν πρώτη γραμμή τῆς ἐπικαιρότητας στίς ΗΠΑ, χάρις στό ἔργο τοῦ Ἀ. Ἐτζιόνι, στήν Ἑλλάδα εἶχαν ἤδη ἐμφανισθεῖ ἀπό τίς ἀρχές τοῦ περασμένου αἰῶνα. Τό νεοελληνικό κοινοτικό ρεῦμα ἰδεῶν ἐκφράζεται κυρίως ἀπό τέσσερις στοχαστές: τόν Ἴωνα Δραγούμη, πού πρῶτος προέβαλε τίς κοινότητες ὡς κύτταρα τῆς κοινωνικῆς καί πολιτικῆς ζωῆς τοῦ ἔθνους, τόν Κωνσταντῖνο Καραβίδα, πού παρουσίασε ὁλοκληρωμένη κοινοτική κοσμοθεωρία, τόν Ντῖνο Μαλλοῦχο, πού ἐξέδωσε στόν Μεσοπόλεμο τό ριζοσπαστικό περιοδικό «Κοινότης» καί τόν Δημοσθένη Δανιηλίδη, πού δικαίωσε ἱστορικά τίς κοινότητες μέ τό κοινωνιολογικό του ἔργο. Οἱ στοχαστές αὐτοί δέν συγκροτοῦν σχολή μέ τήν στενή ἔννοια τοῦ ὅρου, λόγω τῆς ἰσχυρῆς ἰδιοτυπίας τους. Ἀλλά oἱ ἀλληλεπιδράσεις μεταξύ τους ἦταν ἰσχυρές, σέ προσωπικό καί σέ ἰδεολογικό ἐπίπεδο, ὅπως καί οἱ ἐκλεκτικές συγγένειες. Ὁ συγγραφέας μελετᾶ καί ἀναλύει ἑπομένως τήν ἐσωτερική δομή αὐτοῦ τοῦ ρεύματος ἰδεῶν, τήν θέση του στόν κόσμο τῆς νεοελληνικῆς διανόησης, τίς πολιτικές ἐκφράσεις καί συμμαχίες του, τίς ποικίλες βραχυπρόθεσμες καί μακροπρόθεσμες ἐπιδράσεις του.

    Ἐπίσης ἐξετάζονται οἱ διαστρεβλώσεις πού ὑπέστησαν οἱ ἰδέες αὐτές, λόγω ἰδεολογικῶν ἤ καί προσωπικῶν κινήτρων. Ἐκτός ἀπό τήν συστηματική ἀποδελτίωση καί ταξινόμηση τοῦ ἔργου τῶν Ἑλλήνων κοινοτιστῶν καί τήν ἀξιοποίηση ἄγνωστου μέχρι σήμερα πρωτογενοῦς ὑλικοῦ, ὁ ἀναγνώστης θά βρεῖ στήν μελέτη αὐτή μία πλήρη, πρωτότυπη βιογραφία τοῦ Κ. Καραβίδα, πού ἀποδεικνύει τήν συνέπεια μεταξύ τῶν ἰδεῶν του καί τοῦ βίου του. Τήν ἄγνωστη προσωπικότητα τοῦ Ντίνου Μαλούχου, πού ξεκίνησε ὡς μαρξιστής φοιτητής γεωπονικῆς στήν Ἰταλία, προσηλυτίσθηκε στόν κοινοτισμό ἀπό τόν Καραβίδα, μεταφέροντας ὅμως στήν κοινοτική σκέψη σημαντικά στοιχεῖα τοῦ μαρξισμοῦ, γιά νά πεθάνει νεώτατος στά τριανταένα του χρόνια. Τήν βιωματική σχέση τοῦ Δ. Δανιηλίδη μέ τόν κοινοτισμό, ἀφοῦ ἀφετηρία τῆς πολυκύμαντης ζωῆς του ἦταν oἱ ἑλληνικές κοινότητες τῆς Καππαδοκίας. Τήν προσπάθεια τοῦ Δραγούμη νά ἐφαρμόσει τίς κοινοτικές του ἀντιλήψεις στήν Μακεδονία του Μακεδονικοῦ Ἀγώνα καί στήν Κωνσταντινούπολη τῆς νεοτουρκικῆς ἐπανάστασης. τήν διαμόρφωση ἀπό τους κοινοτιστές πρωτότυπων μεθοδολογικῶν καί ἐννοιολογικῶν ἐργαλείων γιά τήν ὀρθή προσέγγιση τῆς νεοελληνικῆς πραγματικότητας. μία ἐξαιρετικά πρωτότυπη καί ριζοσπαστική κριτική τῆς νεοελληνικῆς πολιτικῆς καί πνευματικῆς ζωῆς. Τέλος, μία ἐνδιαφέρουσα σύγκριση τοῦ νεοελληνικοῦ κοινοτισμοῦ μέ ἀντίστοιχα εὐρωπαϊκά καί ἀμερικανικά ρεύματα ἰδεῶν, ὅπου ἐπισημαίνεται ἡ ἰδιαιτερότητα τοῦ νεοελληνικοῦ μοντέλου, πού ὀφείλεται στήν ἐπίδραση τοῦ ἰδεώδους τοῦ ἀρχαιοελληνικοῦ ἄστεως καθώς καί στήν ἀπουσία βιομηχανικοῦ μετασχηματισμοῦ δυτικοῦ τύπου ἀπό τήν ἑλληνική κοινωνική ἐξέλιξη.

    Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσίασαν το έργο την Πέμπτη 16 Μαϊου 2013. Για το βιβλίο μίλησαν ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, ιστορικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος, νομικός, διδάκτωρ της LondonSchoolofEconomics, και ο Σπύρος Κουτρούλης, οικονομολόγος και συγγραφέας. Επίσης μίλησε και ο συγγραφέας του βιβλίου. Συντονιστής ήταν ο εκδότης Γιώργος Καραμπελιάς. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον χώρο πολιτισμού και πολιτικής του Άρδην, Ξενοφώντος 4, στον 6ο όροφο, Σύνταγμα.

Παρουσίαση του βιβλίου: Σπαρτιάτες, oι σκλάβοι του πολέμου, Χαρίτων Γιωτάκης

on Σάββατο, 27 Απριλίου 2013. Posted in Βιβλιοπαρουσιάσεις

Μια βιβλιοπαρουσίαση από το Γιώργο Σιδερή

Παρουσίαση του βιβλίου: Σπαρτιάτες, oι σκλάβοι του πολέμου, Χαρίτων Γιωτάκης

Αναρωτήθηκα τι μπορεί να προσφέρει ένα ακόμα βιβλίο μέσα στα τα δεκάδες που εκδίδονται καθημερινά. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι οι «Σπαρτιάτες, oι σκλάβοι του πολέμου», του Χαρίτωνα Γιωτάκη σε εκδόσεις Χριστάκη, είναι ένα βιβλίο έκπληξη από κάθε άποψη που αναφέρεται σε μία από τις ομορφότερες και ενδοξότερες περιόδους όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας (520–480 π.Χ.).
Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο, απαιτητικό και λογοτεχνικώς μεστό βιβλίο. Το οπισθόφυλλο και ο πρόλογος είναι απόλυτα κατατοπιστικά. Τα κεφάλαια δεν ονοματίζονται, απλά διαχωρίζονται κατά ιστορική φάση. Στις πρώτες σελίδες οι παραπομπές είναι πολλές, όμως απαραίτητες και διαφωτιστικές ώστε ο αναγνώστης να παραμείνει στην εξέλιξη χωρίς γνωστικά κενά.
Παρουσιάζεται ένας κόσμος άγνωστος, διαφορετικός από κάθε άλλον ενδεχόμενα και ακατάληπτος για την αυστηρότητα και τις εμμονές του στις παραδόσεις και την τήρηση του Νόμου. Σταδιακά, «κυλώντας» ανάμεσα  στις σελίδες, ζούμε τα ιδιότυπα κοινωνικά στοιχεία της Σπαρτιατικής πολιτείας, ιδιαίτερα αυστηρά ακόμα και για εκείνη την εποχή. Επικρατεί η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, η απόλυτη υπακοή στον Νόμο -ό,τι κι αν αυτός  πρόσταζε- με τα ιδιότυπα στοιχεία του που έκαναν την Σπάρτη να φαντάζει ως τοπίο τρόμου τόσο σ’ εκείνη την εποχή όσο και σε άλλες, μεταγενέστερες και εξαιρετικά βίαιες περιόδους της παγκόσμιας Ιστορίας.
Είναι απολύτως εμφανής η ασφυκτική πίεση που βίωναν καθημερινά οι πολίτες αυτής της σκληρής κοινωνίας, καθώς και η ιδιότυπη ψυχολογική εξάρτηση η οποία ηγεμόνευε τις υπάρξεις τους. Οι «σκλάβοι» του τίτλου αντιπροσωπεύουν πλήρως τη δέσμευση και τον πραγματικό προορισμό του κάθε Σπαρτιάτη από τη στιγμή που γεννιόταν. 
Διαφαίνεται καθαρά η συγκέντρωση από την πλευρά του συγγραφέα ιστορικών στοιχείων μέσα από συγγράμματα, διατριβές, μελέτες και εκτιμήσεις συγχρόνων ερευνητών,  που θα αποτελέσουν τον κορμό για τη σύνθεση του «καμβά» του έργου.
Παρόλα αυτά, δεν παραβλέπουμε ότι είναι μυθιστόρημα και όχι ιστορική μελέτη. Με το όραμα του λογοτέχνη, ο συγγραφέας έπλασε τα πρόσωπα, δόμησε την πλοκή και τα έδεσε με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, με την ευχέρεια που του επιτρέπει η χρήση της συγγραφικής αδείας.
Ο συγγραφέας οδηγεί τους αναγνώστες του σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο, δημιουργώντας τους έναν κατακλυσμό συναισθημάτων μέσα από την νοερή μετάβαση στον καθημερινό βίο της Σπάρτης, κατά τη διάρκεια αυτής της πολυτάραχης χρονικής περιόδου. Δεν λείπουν βέβαια οι βίαιες σκηνές,  που τολμούν όμως να απεικονίσουν ωμά το πνεύμα και τα έθιμα της εποχής.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι ο συγγραφέας υπηρέτησε πλήρως τη θητεία του στον Ελληνικό Στρατό, και μάλιστα ως Έφεδρος Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, γεγονός το οποίο, ενδεχομένως, να επηρέασε θετικά την συναισθηματική ποιότητα του συγγράμματος.
Η βαθιά, κοπιώδης και πολύχρονη μελέτη του συγγραφέα, ειδικά των αρχαίων κειμένων από το πρωτότυπο, από μόνη της κάνει το μυθιστόρημά του να επικρατεί σε κάθε σύγκριση με ξένους συγγραφείς οι οποίοι μελετούν τα ίδια κείμενα με απόδοση στη γλώσσα τους, συγγράφουν σε αυτήν, με αποτέλεσμα πάλι να αλλάζει εκ νέου η γλώσσα κατά τη μετάφραση στην ελληνική έκδοση. Κάθε σχόλιο πλέον είναι περιττό.
Η χρήση της ελληνικής γλώσσας είναι εντυπωσιακή. Ο λόγος του μυθιστορήματος στρωτός, από πεπαιδευμένο λογοτέχνη  απεικονίζει  την εποχή με τη μεγαλύτερη δυνατή ιστορική ορθότητα. Η ροή των γεγονότων συνεχόμενη, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Η συγκινησιακή φόρτιση μέσα  από την απρόσμενη εναλλαγή των διαδραματιζόμενων περιστατικών και οι απρόβλεπτες εξελίξεις αναπόφευκτες. Οι σκηνές μάχης κόβουν την ανάσα.
Ειδικές οδηγίες μελέτης δεν υπάρχουν για ένα μυθιστόρημα. Συνιστάται η απόλυτη ψυχική παράδοση του αναγνώστη στη ροή της πλοκής του κειμένου ....
Γ.Σιδερής 

<<  1 [23  >>