Απόψεις μη Μελών

ΗΠΑ-ΡΩΣΣΙΑ: ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Written by ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ on Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

Είναι εμφανής η πρόθεση του Ομπάμα (αλλά και του Πούτιν) οι χώρες τους να λειτουργούν ως συναγωνιζόμενοι συνέταιροι παρά ως ανταγωνιζόμενοι αντίπαλοι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαφωνίες και τα αντικρουόμενα συμφέροντα ασφαλώς παραμένουν, αλλά τον τόνο δίδουν οι μείζονες κοινοί τόποι.

Πώς γίνεται το όνειρο μια κοινής Ευρώπης να έχει θρυμματιστεί;

on Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Απόψεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban

Αξίζει να διαβάσετε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban που δόθηκε στην Διάσκεψη «Ελπίδα και η Χριστιανική Αντιμετώπιση της Κρίσης», που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη της Ισπανίας και στο Πανεπιστήμιο του Αγ. Παύλου, στις 17 Νοεμβρίου 2012.
 Πέραν από τη γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος για τον συγκεκριμένο δεξιό πολιτικό, (το ΒΗΜΑ τον λέει "ακροδεξιό"), σπάνια «δυτικός» ηγέτης μπορεί να πει τα λόγια που θα διαβάσετε.

Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ! 

Φαντάσματα στη Θεσσαλονίκη – Nεο-Οθωμανοί στα Βαλκάνια

on Σάββατο, 13 Απριλίου 2013. Posted in Τουρκία - Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος, Απόψεις μη Μελών

Ένα άλλο παρελθόν για ένα άλλο μέλλον!

Φαντάσματα στη Θεσσαλονίκη – Nεο-Οθωμανοί στα Βαλκάνια

Ένα άλλο παρελθόν για ένα άλλο μέλλον
Γράφει ο Νικόλαος Ι. Μέρτζος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δημοσιογράφος και συγγραφέας:

Σε καιρούς χαλεπούς που στην Ελλάδα μαίνεται η ολόπλευρη εθνική κρίση υπό συνθήκες καθολικής παρακμής και εξελίσσονται δραματικές ανακατατάξεις στο γεωπολιτικό πεδίο της ευρύτερης περιοχής μας, η Θεσσαλονίκη φροντίζει να αναδείξει το οθωμανικό παρελθόν της ώστε να προσελκύσει μυριάδες νέους τουρίστες. Ταυτόχρονα νεωτερικές απόψεις, επαναλαμβανόμενες επίμονα, αναθεωρούν την ιστορική ταυτότητά της, εξωραΐζουν την οθωμανική εποχή της και νοσταλγούν τον υποτιθέμενο «πολυπολιτισμό της». Το πιο ελκυστικό επιχείρημα των νεωτερικών είναι ότι έτσι η παραμελημένη πράγματι πόλη θα ανακτήσει τον διεθνή χαρακτήρα της και την άλλοτε δεσπόζουσα θέση της.

10 Απριλίου 2013

ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ

Written by ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ on Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

Οι βαθειές πολιτισμικές διαφορές μεταξύ του προτεσταντικού ευρωπαϊκού βορρά και του καθολικού ευρωπαϊκού νότου, υπήρχαν πολύ πριν την κρίση. Απλά η αναπτυξιακή ευφορία των μεταπολεμικών δεκαετιών συγκάλυψε τα χάσματα. Οι αντιδράσεις στην κρίση εξέπληξαν, επομένως, μόνον τους ανιστόρητους αναλυτές, που περιορίζονται στο επιφανειακό επίπεδο των οικονομετρικών μοντέλων.

Η Αλβανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και την Βόρειο Ήπειρο

on Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Η Αλβανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και την Βόρειο Ήπειρο

H αλβανική πολιτική απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και γενικότερα ως προς τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, από την ίδρυση του αλβανικού κράτους μέχρι σήμερα, υπήρξε πάντα η ίδια, ενιαία και συνεχής.

To παράδοξο της Λιτότητας της Ελληνικής Οικονομίας

on Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Διονύσης ΧΙΟΝΗΣ, Καθηγητής , Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση στην Ελλάδα όχι μόνο επιβαρύνει την ύφεση αλλά αυξάνει και τον λόγο χρέους προςΑΕΠ. Οι DawnHolland και JonathanPortes επιχείρησαν να δώσουν λύση σ’ αυτή την άσκηση τον Νοέμβριο 2012 χρησιμοποιώντας το οικονομετρικό υπόδειγμα του National Institute Global Econometric Model (βλέπε: Self-defeating austerity? ttp://www.voxeu.org/article/self-defeating-austerity).

Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

on Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Γιαννακούδης Δημήτριος, μεταπτυχιακός φοιτητής, Διεθνών Σπουδών Νομικής Σχολής ΔΠΘ

Η λεγόμενη αραβική άνοιξη ξεκίνησε στα τέλη του 2010, υπό τη μορφή διαδηλώσεων προς τα καθεστώτα των χωρών της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και συνεχίζεται. Ξεκίνησε από την Τυνησία και την αντίδραση στην επίδειξη πλούτου της προεδρικής οικογένειας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ!

Josep Borrell*: Τέσσερις προτεραιότητες για μια παγκόσμια στρατηγική κατά της πανδημίας

on Τρίτη, 07 Απριλίου 2020. Posted in Απόψεις μη Μελών

Ο κόσμος αντιμετώπισε αρχικά αυτή την κρίση ασυντόνιστα, ο καθένας από μόνος του και με πολλές χώρες να μην έχουν λάβει υπόψη τους τα προειδοποιητικά σημάδια. Πλέον όμως είναι σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να είμαστε ενωμένοι
Ζοσέπ Μπορέλ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, 10:25 3 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Η αντίφαση ανάμεσα στη σιωπή που επικρατεί στους δρόμους και στις πλατείες της Ευρώπης και στην ταραχώδη, οδυνηρή πραγματικότητα που αποτυπώνεται σε πολλά από τα νοσοκομεία της είναι συνταρακτική.
Η νόσος COVID-19 δεν έχει καταλάβει μόνο την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Είναι ήδη σαφές ότι η πανδημία θα αναδιαμορφώσει τον κόσμο μας. Όμως, το πώς ακριβώς θα το κάνει εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε σήμερα. Ο κορονοϊός θα πρέπει να θεωρείται κοινός εχθρός της ανθρωπότητας. Και παρότι δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, χρειαζόμαστε «πολεμικού τύπου» κινητοποίηση πόρων.
Σε περιόδους κρίσης, το ένστικτο μας οδηγεί στην εσωστρέφεια και την αυτοπροστασία. Μολονότι κατανοητή, η αντίδραση αυτή προοιωνίζεται ήττα. Διότι το μόνο που εξασφαλίζει η μάχη κατά μόνας είναι μεγαλύτερη διάρκεια και υψηλότερο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος. Παρότι ο εχθρός έχει ενεργοποιήσει εθνικιστικά αντανακλαστικά, ο μόνος τρόπος για να τον νικήσουμε είναι με διασυνοριακό συντονισμό – στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Χρειαζόμαστε μια κοινή διεθνή προσέγγιση για την πανδημία και για την παροχή βοήθειας στους πλέον ευάλωτους, κυρίως σε όσους βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες και ζώνες συγκρούσεων. Έχω τονίσει το σημείο αυτό σε πρόσφατες συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 και πολλούς άλλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποτελέσει μέρος της προσπάθειας και θα το πράξει. Τώρα είναι η ευκαιρία να δείξουμε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι κούφια λέξη. Ευτυχώς, αυτό ήδη αποδεικνύεται στην Ευρώπη, όπου η Γαλλία και η Αυστρία αποστέλλουν πάνω από τρία εκατομμύρια μάσκες στην Ιταλία και η Γερμανία δέχεται και περιθάλπει ασθενείς από τη Γαλλία και την Ιταλία. Μετά από μια πρώτη φάση αποκλινουσών εθνικών αποφάσεων, βρισκόμαστε τώρα σε στάδιο σύγκλισης, με την ΕΕ στο επίκεντρο.

Από την πλευρά της, η ΕΕ επιταχύνει τις δράσεις της με αποφάσεις για να διευκολύνει την από κοινού προμήθεια απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, ένα κοινό μέτρο τόνωσης της οικονομίας και συντονισμένες προσπάθειες από τα προξενεία για τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων πολιτών της.
Μετά την «εικονική» σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εντείνουν τις κοινές προσπάθειές τους, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης κρίσεων και μιας κοινής στρατηγικής για τη διαχείριση του κορονοϊού. Η κρίση της νόσου COVID-19 δεν αποτελεί μάχη μεταξύ χωρών ή συστημάτων.

Στα διάφορα στάδια της πανδημίας υπήρξε αμοιβαία συνδρομή μεταξύ της Ευρώπης, της Κίνας και άλλων, με επίδειξη αμοιβαίας στήριξης και αλληλεγγύης. Η ΕΕ στήριξε την Κίνα όταν ξέσπασε η επιδημία στις αρχές του έτους και τώρα η Κίνα αποστέλλει εξοπλισμό και γιατρούς για να βοηθήσει τις πληγείσες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτά είναι απτά παραδείγματα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και συνεργασίας και πρέπει να αποτελέσουν τον κανόνα. Θα μπορούσαμε να πούμε κατά κάποιον τρόπο ότι η πανδημία επιταχύνει τις ιστορικές εξελίξεις.

Όμως, οποιεσδήποτε και αν είναι οι αλλαγές που μας επιφυλάσσει το μέλλον, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να είναι ενοποιητικός παράγοντας και να προωθεί κοινές προσπάθειες με την Κίνα και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Μόνο αν οι τρεις αυτές δυνάμεις ακολουθήσουν την ίδια κατεύθυνση, θα μπορέσουν η G20 και τα Ηνωμένα Έθνη να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή.

Πέραν του διεθνούς συντονισμού μεταξύ κυβερνήσεων, πρέπει επίσης να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, οικονομολόγων και φορέων χάραξης πολιτικής. Κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η G20 συνέβαλε καταλυτικά στη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας όταν αυτή βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Για μια ακόμη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη για παγκόσμια ηγετική στάση σε αυτούς τους άξονες.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές προτεραιότητες για την παγκόσμια συνεργασία.
Πρώτον, πρέπει να συγκεντρώσουμε πόρους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίου, που θα πρέπει να θεωρηθούν παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.
Δεύτερον, πρέπει να περιορίσουμε την οικονομική ζημία μέσω του συντονισμού δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων τόνωσης και της προστασίας του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών.
Τρίτον, θα πρέπει να σχεδιάσουμε το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων με τρόπο συντεταγμένο, όταν οι ιατρικές αρχές δώσουν το πράσινο φως. Τέλος, πρέπει να συνεργαστούμε για να πατάξουμε τις εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης «εικονικής» συνόδου κορυφής της G20 μας οδηγούν προς αυτή τη γενική κατεύθυνση. Ωστόσο, οι παγκόσμιες και πολυμερείς πρωτοβουλίες θα πρέπει να διατηρηθούν και να εφαρμοστούν πλήρως κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες. Καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον αυξανόμενο αντίκτυπο στις ευάλωτες χώρες όπου υφέρπει ο κίνδυνος να οξυνθούν οι υφιστάμενες κρίσεις στην ασφάλεια.

Στη Συρία, την Υεμένη, τη Λωρίδα της Γάζας και το Αφγανιστάν, εκατομμύρια άνθρωποι ήδη υποφέρουν από μακροχρόνιες συγκρούσεις. Απλά φανταστείτε τις συνέπειες αν ο κορονοϊός διαδοθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς της περιοχής, όπου οι υπηρεσίες υγιεινής και υγείας βρίσκονται ήδη στα όριά τους και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας ήδη αγωνίζονται για να παράσχουν βοήθεια. Επειτα, υπάρχει και η Αφρική, που είναι υψίστης σημασίας. Λόγω της επιδημίας του Έμπολα (2014-2016) και άλλων νόσων, οι αφρικανικές χώρες διαθέτουν μια κάποια πείρα που δεν έχει η Ευρώπη στη συγκεκριμένη κρίση. Όμως, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι γενικά αποδυναμωμένα και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βγαίνουν από τα σπίτια τους καθημερινά και να βιοπορίζονται μέσω της άτυπης οικονομίας. Επιπλέον, το πλύσιμο χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πολύ πιο δύσκολα όταν δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμο τρεχούμενο νερό και οι οικογένειες συνηθίζουν να ζουν σε τραγικές συνθήκες έλλειψης χώρου.

Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς χρηματοδότηση. Οι αναπτυσσόμενες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τρεις πηγές χρηματοδότησης: ξένες επενδύσεις, εμβάσματα και τουρισμός. Ωστόσο, και οι τρεις αυτές πηγές έχουν πλέον πληγεί σοβαρά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ροές κεφαλαίων μειώθηκαν κατά 60 %, καθώς οι επενδυτές καταφεύγουν σε ασφαλείς παραδείσους και οι διακινούμενοι εργαζόμενοι χάνουν την εργασία τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στείλουν χρήματα στην πατρίδα τους.

Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια ύφεση και για να αποφύγουμε την οικονομική κατάρρευση στις αναπτυσσόμενες χώρες, χρειαζόμαστε σημαντική χρηματοδοτική στήριξη και πιστώσεις – σύντομα. Ο συντονισμός μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος επίτευξης προόδου.

Εντούτοις, στη ζοφερή αυτή πραγματικότητα, αναδύεται η ελπίδα να τερματιστούν μακροχρόνιες συγκρούσεις. Ήδη υπήρξαν κάποια θετικά σημάδια συνεργασίας μεταξύ ανταγωνιστικών χωρών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, για παράδειγμα, έστειλαν πρόσφατα βοήθεια στο Ιράν, το οποίο πλήττεται σφοδρά από τη νόσο COVID-19.

Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να έχει ανοικτά πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την κρίση αυτή ως νέα ώθηση για την αποκατάσταση της ειρήνης. Ο κόσμος αντιμετώπισε αρχικά αυτή την κρίση ασυντόνιστα, ο καθένας από μόνος του και με πολλές χώρες να μην έχουν λάβει υπόψη τους τα προειδοποιητικά σημάδια. Πλέον όμως είναι σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να είμαστε ενωμένοι.

*Ο Josep Borrell είναι Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org Πηγή: Protagon.gr 

Αίγυπτος: Η ιστορία ξαναγράφεται

on Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Του Πέτρου Αργυρίου

Αίγυπτος: Η ιστορία ξαναγράφεται

Δεν έχουν όλα τα παραμύθια αίσιο τέλος.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό για το παραμύθι της αραβικής άνοιξης η οποία παρουσιάστηκε και χειροκροτήθηκε αφελώς  από τον δυτικό κόσμο ως ένα κύμα δημοκρατικών διεκδικήσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ!

Συνέντευξη Αντγου (ε.α.) Ι. Μπαλτζώη

on Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Σε Δημοσιογράφο Ιωάννη Τσαγγάρα

Ο Aντιστράτηγος  (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης γεννήθηκε στην Άρτα το 1954. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στην  Άρτα το  1972 και εισήχθη στην Στρατιωτικό Σχολή Ευελπίδων, όπου απεφοίτησε το 1976, ονομασθείς ανθυπολοχαγός Ιππικού – Τεθωρακισμένων (ΤΘ).

Την 5/7/2013, ο Aντιστράτηγος  (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης  έδωσε συνέντευξη στο Δημοσιογράφο Ιωάννη Τσαγγάρα.

Η συνέντευξη αποδίδει τις προσωπικές απόψεις των συνεντευξιαζομένων, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν με τις θέσεις του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ!

Συνέντευξη του στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ

on Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η παραίτησή του πριν από ένα χρόνο από την θέση του Α/ΓΕΣ προκάλεσε θύελλα στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και στην κυβέρνηση. Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, παραιτήθηκε για να εκφράσει την αντίθεσή του σε πολιτικές παρεμβάσεις στις κρίσεις των αξιωματικών. Ένα χρόνο μετά μιλά χωρίς να “μασά τα λόγια του”, για τις επιπτώσεις των περικοπών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Διαβάστε ΕΔΩ! ολόκληρη τη συνέντευξη!

Τι Ταχρίρ τι Ταξίμ! Πόσο πραγματικά απέχει το Κάιρο από την Κωνσταντινούπολη;

on Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013. Posted in Απόψεις μη Μελών

Του Σάββα Καλεντερίδη

Τι Ταχρίρ τι Ταξίμ! Πόσο πραγματικά απέχει το Κάιρο από την Κωνσταντινούπολη;

Η Αίγυπτος είναι πολύ μεγάλη και τεράστιας σημασίας χώρα για να αφεθεί στην τύχη της ή μάλλον στα χέρια των Ισλαμιστών, που κατέλαβαν τη εξουσία μετά από εκλογικές διαδικασίες, που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης», για την οποία γράφτηκαν πολλά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ!

<<  7 8 9 10 11 [12