Οι Σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας

Νέο βιβλίο του ΕΛΙΣΜΕ

Υπό εκτύπωση

Ομιλία Α. Δρίβα & Π.Σταμπολή: Οι Ψυχολογικες Επιχειρήσεις της Τουρκίας - Τρόποι Αντιμετώπισης

 Πατήστε επάνω στην εικόνα για να δηλώσετε συμμετοχή

Σεμινάρια

1/4/2017. ΗΜΕΡΑ 9η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 10η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Σάββατο, 01 Απριλίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

1/4/2017. ΗΜΕΡΑ 9η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 10η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Έγινε την Τρίτη 28/3/2017 η προγραμματισμένη παρουσίαση των θεμάτων της ένατης ημέρας στο πλαίσιο του προγράμματος του Σεμιναρίου θέματος.

Οι Διαλέκτες: Παναγιώτης Σκαρβέλης, Αναστάσιος Μπασαράς και Αχιλλέας Λέλας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εισηγητές παρουσίασαν με εξαιρετική επιτυχία τα θέματά τους, περίληψη και γενικές γραμμές ακολουθούν:

Ο σπουδαστής Ηλίας Κατσούρας, Πολεμικό Ναυτικό, επισήμανε:

Και στις 2 ενότητες της σημερινής παρουσίασης, οι ομιλητές κατάφεραν να μας παρουσιάσουν ένα ομολογουμένως περίπλοκο και δύσκολο θέμα, το οποίο σίγουρα έγινε κατανοητό και προσιτό ακόμα και από ανθρώπους με μικρή εμπειρία στη διαχείριση έργων.
Η ανάλυση όλων των τεχνικών που παρουσιάστηκαν όπως οι τεχνικές για την παραγωγή ιδεών, SWOT, PERT, PEST κλπ μπορεί να ήταν μικρή (λόγω χρονικής πίεσης) σε έκταση αλλά ήταν περιεκτική και σε βάθος.
Το ίδιο ισχύει για το , τα Σχέδια της Επιμελητείας και τις Τεχνικές Επισκοπήσεις.
Μάθαμε πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση των έργων, και, το σημαντικότερο, πιστεύω, είναι οτι αυτή η γνώση μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική βάση για εμβάθυνση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, για όποιον το επιθυμεί, αλλά και ένα σημαντικό βοήθημα ακόμα και στην προσωπική μας ζωή.''

Διοικητική της Επιμελητείας:

Εισηγητής Δρ Παναγιώτης Σκαρβέλης

(3)Ειδικά Θέματα (Τεχνικές Παραγωγής Ιδεών, Τεχνικές Ανάλυσης Προβλημάτων, Στατιστικές Τεχνικές , Ανάλυση SWOT, Μελέτη Σκοπιμότητας, Επιχειρηματικό Σχέδιο).

Εισηγητές: Αναστάσιος Μπασαράς και Αχιλλέας Λέλας

(4) Διαχείριση Έργων Επιμελητείας (Αναλυτική Δομή Εργασιών, Τεχνική Αξιολόγησης και Επισκόπησης Προγράμματος PERT, Μέθοδος Κρίσιμης Διαδρομής CPM, Διάγραμμα Gantt, Σχεδιασμός της Επιμελητείας, Χρονικός Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων Επιμελητείας, Τεχνικές Επισκοπήσεις Σχεδιασμού και Έλεγχοι).

Υπενθυμίζουμε:

Την Τρίτη 4/4/2017 συνεχίζεται το Σεμινάριο του θέματος με το παρακάτω πρόγραμμα (1700-2000):

Υποστηρικτική Επιμελητεία:

 

Τεχνική Υποστήριξη

Εισηγητής Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος
Συντήρηση και Ανάλυση Υποστηριξιμότητας:

Προσέγγιση Ανάλυσης, Δείκτες  Μέτρησης  Απόδοσης, Παραγωγή, Συλλογή, Εγγραφή, Ανάλυση και Αναφορά Δεδομένων, Μέθοδοι Ανάλυσης και Εργαλεία, Προμήθεια και Υποστήριξη Συστημάτων με Βοήθεια Πληροφορικής-CALS.

Εισηγητής Πέτρος Βαγιακάκος
Διαχείριση Συνθέσεων (Configuration Management) & Βιβλιογραφίας  Συστημάτων:

Ταυτοποίηση,  Έλεγχος,  Λογιστική, Έλεγχοι & Επιθεωρήσεις, Πρακτικές Οδηγίες για τον Διαχειριστή των Συνθέσεων, Τεχνική Τεκμηρίωση Επιμελητείας (Προδιαγραφές, Τεχνικά Σχεδιαγράμματα, Σχεδιαγράμματα Εγκαταστάσεων, Τεχνικά Εγχειρίδια, Εμπορικά Φυλλάδια, Διαδραστικά Ηλεκτρονικά Τεχνικά Εγχειρίδια, IETM).

Υπενθυμίζουμε:

Το Σεμινάριο είναι Modular Ετσι μπορεί κάποιος (α) να επιλέξει μέχρι το επίπεδο της Ημέρας του Σεμιναρίου, μέχρι και την 11/4/2017.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Θα ακολουθήσει απενημέρωση/ενημέρωση για την 10η/11η ημέρα του Σεμιναρίου.

Εαρινό Σεμινάριο του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 16/3/2017-18/5/2017 : Διεθνείς Εξελίξεις - Εθνικοί Προβληματισμοί

on Τρίτη, 25 Απριλίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Μαίρη Τσαούση - Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Εαρινό Σεμινάριο του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 16/3/2017-18/5/2017 : Διεθνείς Εξελίξεις - Εθνικοί Προβληματισμοί

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά την απόλυτα θετική ανταπόκριση στο σεμινάριο που διοργάνωσε το ΕΛΙΣΜΕ το 2016 με θέματα Στρατηγικής και Άμυνας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών διοργανώνει Σεμινάριο περί Διεθνών Εξελίξεων Εθνικών Προβληματισμών στα γραφεία του (Νίκης 11, 4ος Όροφος, Σύνταγμα), διάρκειας 25 ωρών, κάθε Πέμπτη 18.00 – 20.30, από 16 Μαρτίου, έως και την Πέμπτη 18 Μαϊου 2017. 

Τα επί μέρους αντικείμενα του Σεμιναρίου, είναι τα ακόλουθα:

01. "ΠΡΟΕΔΡΙΑ TRUMP ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ".
(ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)


 
02. "ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΥΣΕΩΣ-ΡΩΣΙΑΣ".
(ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)
       
                                 

03. "ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΧΩΡΟ".
(ΖΙΩΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)


 
04. "ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ".
(ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)


 
05. "ΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ: ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ή ΕΝΑΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ".
(ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 27 ΑΠΡ. ΠΕΜΠΤΗ18.00-20.30)
 

06. "Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ".
(ΣΚΥΛΑΚΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ 04 ΜΑΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)


 

07. "ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ & ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ".
(ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 11 ΜΑΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)
 

 08.  "ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ".
(ΔΟΥΔΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 18 ΜΑΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι: 2 ώρες και 15 λεπτά. Η 1η Περίοδος: 75 λεπτά και Διάλειμμα: 15 λεπτά. Η  2η Περίοδος: Ερωτήσεις – Σχόλια: 45 λεπτά.                    

Οι Εισηγητές του Σεμιναρίου


Τις εισηγήσεις αναλαμβάνουν καταξιωμένα μέλη του Ινστιτούτου όπως ανώτατοι Αξιωματικοί, εν αποστρατεία, των τριών κλάδων των ΕΔ, καθώς και έγκριτοι αρμόδιοι καθηγητές. Συνοπτικά Βιογραφικά Σημειώματα των εισηγητών (Χ. ΖΙΩΓΑΣ, Π. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ,  Ι. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, Λ.ΣΚΥΛΑΚΗΣ , Γ. ΔΟΥΔΟΥΜΗΣ, Β ΚΑΨΟΧΕΙΛΗΣ, Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ, Β. ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ, Ι. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ, Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ) μπορείτε να διαβάστε στη Βάση των ΒΣ των αρθρογράφων και συνεργατών του Ινστιτούτου  ΕΔΩ!.

Οδηγός και Πιστοποιητικά Σπουδών


Προ της ενάρξεως του σεμιναρίου θα δίδεται στους σπουδαστές εισαγωγικό έντυπο με κατάλληλη εκπαιδευτική ύλη (οδηγός σπουδών). Μετά το πέρας του σεμιναρίου, θα χορηγηθεί στους σπουδαστές πιστοποιητικό παρακολουθήσεως, καθώς και σχετικό CD-ROM (powerpoint εισηγήσεων, βιβλιογραφία και συναφή κείμενα).

Δαπάνες


 α)50€ προκειμένου να καταστούν μέλη του Ινστιτούτου επί ένα έτος (εντός του έτους αυτού, προβλέπεται εβδομαδιαία ενημέρωση της δραστηριότητας του ΔΣ, δωρεάν χορηγία του τριμηνιαίου περιοδικού «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ» και πρόσκληση συμμετοχής στις εκδηλώσεις μας).
β)10€ επιπλέον για την γραμματειακή υποστήριξη και παροχή καφέ και αναψυκτικών.
-Τα Μέλη του Ινστιτούτου, οι Σπουδαστές των 2 Σεμιναρίων του Φθινοπώρου 2016, καθώς και τα τέκνα/εγγονοί (ες) προσωπικού ΕΔ/ΣΑ (εε/εα) δύνανται να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο έναντι καταβολής 40€ δωρεά στο Ινστιτούτο, αφού είναι ήδη εγγεγραμμένα Μέλη του.

''Ειδικά για τους φοιτητές θα υπάρξουν 2 Υποτροφίες σε όσους κάνουν την εγγραφή τους από 1-5 Μαρτίου.''

Επικοινωνία και Εγγραφές

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν από  τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 16 Μαρτίου, είτε στην γραμματεία στο τηλ. 210-8211025 (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη από 09.30 έως 14.00), είτε ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερα για το ιστορικό, τους σκοπούς και την δραστηριότητα του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., αναγράφονται στην ιστοσελίδα του www.elisme.gr

 Η φιλοδοξία μας

Το Σεμινάριο περί Διεθνών Εξελίξεων Εθνικού Ενδιαφέροντος  του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. φιλοδοξεί να αναδείξει σημαντικές παραμέτρους όπως: τα εθνικά συμφέροντα, οι εθνικοί σκοποί, τα εθνικά θέματα, οι Ευρωατλαντικές σχέσεις και η Ελλάδα, οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσεως, τα θέματα των Βαλκανίων, το Ισλάμ και η ισλαμική τρομοκρατία,  οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και ο εμφύλιος της Συρίας, η ενέργεια και η ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο, η Μεταναστευτική ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική και το Κυπριακό θέμα.
Το Σεμινάριο προσφέρεται για πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αξιωματικούς των ΕΔ, μαθητές ΑΣΕΙ, καθώς και για κάθε ενεργό πολίτη.
Με μεγάλη μας χαρά θα σας συναντήσουμε στις διαλέξεις μας και σας παρακαλούμε να ενημερώσετε και τα γνωστά σας πρόσωπα που ενδιαφέρονται για μια αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση!

ANOIKTO ΚΑΙ ΔΟΜΟΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ 31/1-11/4/2017 :« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ- Αλεξάνδρα Τόμπρα, Δημοσιογράφος, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ

ANOIKTO ΚΑΙ ΔΟΜΟΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ 31/1-11/4/2017 :« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Το Σεμινάριο είναι Modular Ετσι μπορεί κάποιος (α) να επιλέξει μέχρι το επίπεδοο της Ημέρας του Σεμιναρίου, μέχρι και την 11/4/2017.

Χρήσιμες Πληροφορίεs

Παρουσιάσεις:
1η Ημέρα: Ενημέρωση ΕΔΩ!
1η Ημέρα: Απενημέρωση ΕΔΩ!

2η Ημέρα Απενημέρωση/ Τρίτη Ημέρα Ενημέρωση: ΕΔΩ!

3η Ημέρα Απενημέρωση/ Τετάρτη Ημέρα Ενημέρωση: ΕΔΩ!

 

4η Ημέρα Απενημέρωση/ Πέμπτη Ημέρα Ενημέρωση: ΕΔΩ!

5η Ημέρα Απενημέρωση/ Εκτη Ημέρα Ενημέρωση: ΕΔΩ!

6η Ημέρα Απενημέρωση/ Εβδόμη Ημέρα Ενημέρωση: ΕΔΩ!

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Υστερα από τη στήριξη της Αμυντικής μας Βιομηχανίας, έγιναν μεγάλες και ελκυστικές αλλαγές και βελτιώσεις στο σεμινάριο, όπως τονίζονται στην παραπάνω αφίσα μας με το εικονίδιο:

Αξίζει να δείτε το περιεκτικό τρίλεπτο περιγραφικό Βίντεο:

Σε έναν κόσμο που μεταλλάσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς...

Η ροή πληροφοριών είναι καταιγιστική...

Όροι, έννοιες, τάσεις εισέρχονται και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας πολύ περισσότερο από ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε...

Σε ένα τέτοιο περίπλοκο πλέγμα, το ΕΛΙΣΜΕ, αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του στην επιμόρφωση στελεχών και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ), συνδιοργανώνουν ένα πρότυπο επαγγελματικό σεμινάριο διάρκειας 42 ωρών, επιχειρώντας να αποσαφηνίσει στους συμμετέχοντες:

Θεμελιώδεις έννοιες, αρχές, μέθοδοι και εργαλεία της Οικονομίας, της Διοίκησης, της Αγοράς, των Προμηθειών, της Μηχανικής και Διοικητικής Logistics, καθώς και την πρακτική τους εφαρμογή στη σύγκρονη αγορά.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε Οικονομολόγους, Μηχανικούς, Στελέχη του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και σε πτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Πρωτίστως και πάνω από όλα, το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ενεργό πολίτη που θέλει να γνωρίζει το πως επηρεάζουν οι οικονομικές εξελίξεις και επιδόσεις την καθημερινότητά του και το μέλλον του.

Μια πλειάδα έγκριτων καθηγητών, διακεκριμένων και εξειδικευμένων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, διδακτόρων, αναλυτών και έμπειρων στελεχών της Αγοράς θα αναλύσουν εις βάθος τις εξής θεματικές:

1.Αμυντική* Βιομηχανία και Τεχνολογία (9Ω)
2.Βασικές Αρχές Προμηθειών και Οικονομικών (9Ω)
3.Γενικά Περί Επιμελητείας (Logistics Introduction) & Ελληνική Αγορά Logistics (7Ω)
4.Διοικητική & Μηχανική Επιμελητείας (Logistics Management & Engineering) (9Ω)
5.Υποστηρικτική Επιμελητεία (Logistics Support) (8Ω)
*Ο όρος ‘αμυντικός’ περιλαμβάνει ‘ασφάλεια και άμυνα’.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τα βασικά εργαλεία λήψης - ανάλυσης και αξιολόγησης των οικονομικών στοιχείων με βάση την θεματολογία, τα οποία σε συνδυασμό με τις αναλύσεις των εισηγητών, θα παράσχουν στους συμμετέχοντες ένα ολοκληρωμένο οπλοστάσιο για την αξιολόγηση των οικονομικών εξελίξεων και τη λήψη σημαντικών επιχειρηματικών αποφάσεων.

Επίσης, αξιοποιώντας την εμπειρία τους, το ΕΛΙΣΜΕ και ο ΣΑΣΙ έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, μέσω αμφίδρομων ερωταπαντήσεων και χρήσης πολλών παραδειγμάτων από την πραγματική οικονομία.

Για καλύτερη και επαγγελματικότερη ενημέρωση των εν-δυνάμει συμμετοχόντων, έχουμε ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας τον οδηγό Σπουδών (ένα κείμενο 90 σελίδων: ταυτότητα σεμιναρίου - συνόψεις - βιβλιογραφία - ΒΣ εισηγητών). Με το πέρας αυτού, θα επιδοθεί Πιστοποιητικό Σπουδών, καθώς και όλη η εκπαιδευτική ύλη (ΡΡΤ εισηγήσεων, βιβλιογραφία και συναφή κείμενα).

Επίσης, παρέχεται ευελιξία στην παρακολούθηση της όποιας ενότητας κατ' επιλογήν ή των ενοτήτων 1, 2, 3 (25Ω) ή/και όλων των ενοτήτων ( που συνιστάται, ιδιαίτερα, για μηχανικούς& στελέχη υποστηρικτικής επιμελητείας) (42Ω).

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει και θα συμμετάσχουν στο Σεμινάριο:
-Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς & Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος
-Η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας
-Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού
-Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
-Η ΕΛΑΣ και το ΛΣ
-Η Αεροπορική Εταιρία AEGEAN

 

24/3/2017. ΗΜΕΡΑ 8η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 9η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

24/3/2017. ΗΜΕΡΑ 8η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 9η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Έγινε την Τρίτη 21/3/2017 η προγραμματισμένη παρουσίαση των θεμάτων της όγδοης ημέρας στο πλαίσιο του προγράμματος του Σεμιναρίου θέματος.

Οι Διαλέκτες: Παναγιώτης Κυριαφίνης και Κωνσταντίνος Κλενιάτης

Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εισηγητές παρουσίασαν με εξαιρετική επιτυχία τα θέματά τους, περίληψη και γενικές γραμμές ακολουθούν:

Ο σπυδαστής Δρ Παναγιώτης Σκαρβέλης της εταιρίας APELLA SA, επισήμανε:
'Επιπρόσθετα θα ήθελα να σας εκφράσω τα ειλικρινή σχόλια μου για τις παρουσιάσεις της Τρίτης 21/03/2017:
Γενικά σχόλια:
Το αντικείμενο των παρουσιάσεων ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά αδύνατον να καλυφθεί σφαιρικά σε μια συνεδρία (3ωρη). Οι εισηγητές εστιάζονται στο να προσεγγίσουν την βασική ιδέα και την ανάγκη που γέννησε την ιδέα. Δεν πρόλαβαν να σχολιαστούν ειδικότερα θέματα (συμμόρφωση – για τα Πρότυπα, διακριβώσεις – για την Μετρολογία) που εμπίπτουν σε πρακτικά θέματα (όπως επαναλαμβανόμενα λάθη) ή/και κάποιες μελέτες περίπτωσης.
Εξειδικευμένα σχόλια:
Για τα πρότυπα – Άριστη παρουσίαση ιστορικής αναδρομής και συσχέτιση με την ανάγκη της αγοράς. Άριστη διατύπωση των παθογενειών των προτύπων που οδήγησαν στις αναθεωρήσεις των. Ασαφής επεξήγηση της συσχέτισης των προτύπων (π.χ. ISO, DIN, etc) με τα βιομηχανικά πρότυπα (π.χ. ASTM, AWS, AMS, etc). Άριστη ερμηνεία του θέματος των διαδικασιών – διεργασιών.
Για την μετρολογία – Αναγκαστική επικέντρωση μόνο στα ουσιώδη (λόγω χρόνου). Άριστη επεξήγηση των βασικών ιδεών και των αρχικών αναγκών. Έμφαση στην ιχνηλασιμότητα. Μη συσχέτιση της με τα πρότυπα και την απαίτηση ιχνηλασιμότητας που αυτά εφαρμόζουν. Δεν παρουσιάστηκαν θέματα αγοράς.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιλογή των εισηγητών και αυτούς για τις παρουσιάσεις τους. Εξαίρετοι.''

Διοικητική της Επιμελητείας:
Εισηγητής Πέτρος Κυριαφίνης
(1)Ποιότητα (Γενικά, Ορολογία Βασικών Όρων, Αρχές Διοίκησης Ποιότητας, Κόστος Ποιότητας, Πρότυπα Ποιότητας ISO 9000, Απαιτήσεις Συστημάτων Διοίκησης Ποιότητας, Οδικός Χάρτης Πιστοποίησης Ποιότητας).

Εισηγητής Κωνσταντίνος Κλενιάτης
(2)Μετρολογία (Βασικές έννοιες Μετρολογίας, Βιομηχανική και Επιστημονική Μετρολογία, Οργάνωση Μετρολογίας (Διεθνής, Ευρωπαϊκή, Ελληνική), Ελληνική Αγορά Μετρολογίας (Ινστιτούτα, Εργαστήρια, Μονάδες), Νομοθεσία/Πρότυπα).

Υπενθυμίζουμε:

Την Τρίτη 28/3/2017 συνεχίζεται το Σεμινάριο του θέματος με το παρακάτω πρόγραμμα (1700-2000):

β. Διοικητική της Επιμελητείας:

Εισηγητής Δρ Παναγιώτης Σκαρβέλης

(3)Ειδικά Θέματα  (Τεχνικές Παραγωγής Ιδεών, Τεχνικές Ανάλυσης Προβλημάτων,  Στατιστικές Τεχνικές , Ανάλυση SWOT,  Μελέτη Σκοπιμότητας, Επιχειρηματικό Σχέδιο).

Εισηγητές: Αναστάσιος Μπασαράς και Αχιλλέας Λέλας

(4)Διαχείριση Έργων Επιμελητείας (Αναλυτική Δομή Εργασιών, Τεχνική Αξιολόγησης και Επισκόπησης Προγράμματος PERT, Μέθοδος Κρίσιμης Διαδρομής CPM, Διάγραμμα Gantt, Σχεδιασμός της Επιμελητείας, Χρονικός Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων Επιμελητείας, Τεχνικές Επισκοπήσεις Σχεδιασμού και Έλεγχοι).

Υπενθυμίζουμε:

Το Σεμινάριο είναι Modular Ετσι μπορεί κάποιος (α) να επιλέξει μέχρι το επίπεδο της Ημέρας του Σεμιναρίου, μέχρι και την 11/4/2017.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Θα ακολουθήσει απενημέρωση/ενημέρωση για την 8η/9η ημέρα του Σεμιναρίου.

23/3/2017. Ελκυστικές Προτάσεις Παρακολούθησης Διαλέξεων του Εαρινού Σεμιναρίου

on Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Σάββας Αργουζής -Αναστάσιος Μπασαράς

23/3/2017. Ελκυστικές Προτάσεις Παρακολούθησης Διαλέξεων του Εαρινού Σεμιναρίου

Υστερα από το ενδιαφέρον πολλών για την επιλογή παρακολούθησης μεμονωμένων διαλέξεων του Εαρινού Σεμιναρίου ("Διεθνείς Εξελίξεις-Εθνικοί Προβληματισμοί"), προσφέρουμε την ευελιξία έναντι 10€ ανά διάλεξη να επιλέξουν όποια (ες) διάλεξη (εις) επιθυμούν από τις παρακάτω:

-"ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΥΣΕΩΣ-ΡΩΣΙΑΣ". (ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)  
-"ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ". (ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)
-"ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΧΩΡΟ". (ΖΙΩΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)
-"Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ".
(ΣΚΥΛΑΚΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ 04 ΜΑΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)
-"ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ & ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ".  (ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 11 ΜΑΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)-"ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ". (ΔΟΥΔΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 18 ΜΑΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 18.00-20.30)          

Απευθυνθείτε στη Γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 8211025 ) ή στη Συντονίστρια του Σεμιναρίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6955357596). Περισσότερα για το εαρινό σεμινάριο ΕΔΩ!

17/3/2017. ΗΜΕΡΑ 7η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 8η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

17/3/2017. ΗΜΕΡΑ 7η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 8η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Έγινε την Τρίτη 14/3/2017 η προγραμματισμένη παρουσίαση των θεμάτων της έκτης ημέρας στο πλαίσιο του προγράμματος του Σεμιναρίου θέματος.

Οι Διαλέκτες: Παναγιώτης Σωτηριάδης και Δημήτρης Κατελούζος

Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εισηγητές παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τα θέματά τους, περίληψη και γενικές γραμμές ακολουθούν:

'Ο Πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ Β. Μαρτζούκος και το ακροατήριο του Σεμιναρίου!

Η σπουδάστρια του Σεμιναρίου, Μαρία Αντωνίου, Ιντρακομ, Products Development Department, επισήμανε:
'Ο πρώτος εισηγητής (κ. Π. Σωτηριάδης) παρουσίασε τα θέματα της Εργονομίας, Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία με μια λιτή παρουσίαση, που εμπλουτίστηκε από τον πολύ ενδιαφέροντα λόγο του, με ιδιαίτερη έμφαση και σαφήνεια μέσω της παράθεσης παραδειγμάτων για την κατανόηση των εν λόγω εννοιών.
Ο δεύτερος εισηγητής (κ. Δ. Κατελούζος), όντας κάτοχος ενός τόσο αξιόλογου βιογραφικού και πολυετούς εμπειρίας, αν και είχε να μας δώσει πολλά στα θέματα που παρουσίασε - και όπως το έκανε στα θέματα της Αξιοπιστίας, Συντηρησιμότητας και Διαθεσιμότητας, δυστυχώς λόγω του περιορισμένου χρόνου, περάσαμε πολύ επιφανειακά τα θέματα της Ελεγξιμότητας και System Life Cycle, που αποτελούν και τμήμα του αντικειμένου εργασίας μου.'
Μαρία, το Ινστιτούτο, αντιλαμβάνεται, πλήρως, την επισήμανση και θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Σεμιναρίου το θέμα 
System Life Cycle!

Επιπλέον, ο σπουδαστής μας Βασίλειος Δρεμπεντέρης, BA Maritime Studies, UNIPI πρόεσθεσε, 'Η 7η ημέρα του σεμιναρίου έκλεισε με την παρουσίαση δύο θεματικών κύκλων. Στο πρώτο σκέλος του σεμιναρίου παρουσιάστηκε το τρίπτυχο  Εργονομία,  Υγεία και  Ασφάλεια  στην εργασία σε μια εξαιρετική  παρουσίαση από τον Κ. Σωτηριάδη, προσιτή και κατανοητή  για το πολυποίκιλο ακροατήριο του σεμιναρίου. Στο δεύτερο σκέλος ο Κ. Κατελούζος στον περιορισμένο χρόνο που είχε στη διάθεση του προσπάθησε να μας εντρυφήσει στις δύσκολες έννοιες και στα εφαρμοσμένα μαθηματικά που συνθέτουν την έννοια του Logistics Engineering. Αυτή η επαφή, την οποία είχαμε την ευκαιρία να έχουμε με έννοιες όπως της Ελεγξιμότητας και του System Life Cycle, ήταν αρκετή για να κατανοήσουμε τη σημασία της μηχανικής της επιμελητείας.''

α. Μηχανική της Επιμελητείας:
Εισηγητής: Δημήτριος Κατελούζος

(1)Αξιοπιστία (Βασικές Έννοιες, Μοντελοποίηση Βλαβών, Μηχανική της Αξιοπιστίας, Μοντελοποίηση και Πρόβλεψη Αξιοπιστίας).
(2)Συντηρησιμότητα (Στατιστικές Κατανομές Μοντέλων Συντηρησιμότητας, Συντήρηση: Είδη, Ιεραρχία και Επίπεδα, Παράμετροι και Παράγοντες, Φιλοσοφία και Πρόγραμμα).
(3)Διαθεσιμότητα (Τρόποι Έκφρασης, Αντισταθμίσεις Αξιοπιστίας και Συντηρησιμότητας, Μοντέλα).
(4)Ελεγξιμότητα (Ορολογία, Σχεδιασμός, Ανάπτυξη Διαγνωστικής Ικανότητας & Ενσωματωμένη Ελεγξιμότητα).
(5)Κύκλος Ζωής Συστήματος (Εισαγωγική Φάση, Φάσεις: Ανάπτυξης του Πλαισίου Συστήματος, Ενεργοποίησης της Αγοράς, Ορισμού του Συστήματος και Ανάλυσης Απαιτήσεων, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Παραγωγής/Κατασκευής, Τεστ και Αξιολόγησης, Λειτουργίας και Υποστήριξης , Απόσυρσης και Διάθεσης).

Εισηγητής: Παναγιώτης Σωτηριάδης
(6)Εργονομία & Ασφάλεια (Συνεργασία Ανθρώπου και Συστημάτων, Σχεδιασμός και Προδιαγραφές Εργονομίας, Η Επιμελητεία και η Εργονομία, Υγεία και Ασφάλεια Έλεγχοι για την Επαλήθευση και Επικύρωση της Ασφάλειας.

Υπενθυμίζουμε:

Την Τρίτη 21/3/2017 συνεχίζεται το Σεμινάριο του θέματος με το παρακάτω πρόγραμμα (1700-2000):

 

β. Διοικητική της Επιμελητείας:

Εισηγητής Πέτρος Κυριαφίνης
(1)Ποιότητα (Γενικά, Ορολογία Βασικών Όρων, Αρχές Διοίκησης Ποιότητας, Κόστος Ποιότητας, Πρότυπα Ποιότητας ISO 9000, Απαιτήσεις Συστημάτων Διοίκησης Ποιότητας, Οδικός Χάρτης Πιστοποίησης Ποιότητας).


Εισηγητής Κωνσταντίνος Κλενιάτης
(2)Μετρολογία
(Βασικές έννοιες Μετρολογίας, Βιομηχανική και Επιστημονική Μετρολογία, Οργάνωση Μετρολογίας (Διεθνής, Ευρωπαϊκή, Ελληνική), Ελληνική Αγορά Μετρολογίας (Ινστιτούτα, Εργαστήρια, Μονάδες), Νομοθεσία/Πρότυπα).

  Υπενθυμίζουμε:

Το Σεμινάριο είναι Modular Ετσι μπορεί κάποιος (α) να επιλέξει μέχρι το επίπεδο της Ημέρας του Σεμιναρίου, μέχρι και την 11/4/2017.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Θα ακολουθήσει απενημέρωση/ενημέρωση για την 8η/9η ημέρα του Σεμιναρίου.

10/3/2017. ΗΜΕΡΑ 6η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 7η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

10/3/2017. ΗΜΕΡΑ 6η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 7η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Έγινε την Τρίτη 7/3/2017 η προγραμματισμένη παρουσίαση των θεμάτων της έκτης ημέρας στο πλαίσιο του προγράμματος του Σεμιναρίου θέματος.

Οι Διαλέκτες: Αναστάσιος Μπασαράς, Αχιλλέας Λέλας, Γιώργος Ταραλάς και Κώστας Βουτσινάς

Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εισηγητές παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τα θέματά τους, περίληψη και γενικές γραμμές ακολουθούν:

'Ο σπουδαστής του Σεμιναρίου, Δημήτρης Σαμαράς, Msc in SW Engineering,  τονίζει:
"Οι ομιλητές είναι όλοι άτομα με γνώσεις ανωτάτου επιπέδου και έντονη προσωπικότητα και αυτό βοηθά εμάς τους νεώτερους να αντλήσουμε γνώσεις και να οργανώσουμε καλύτερα τις σκέψεις μας, πάνω σε σοβαρά θέματα τα οποία αφορούν το μέλλον μας και για μένα ειδικά στα θέματα που αφορούν logistics.¨
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να μπορώ να παρακολουθήσω το σεμινάριο που οργάνωσε το ΕΛΙΣΜΕ.'

1η Εισαγωγή στην Επιμελητεία: Ορισμός Συστήματος, Κύκλος Ζωής Συστήματος, Ροή Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Επιμελητείας Συστήματος, Ορισμός& Ταξινόμηση της Επιμελητείας, Αντίστροφη Επιμελητεία-Reverse Logistics, Βασικά Στοιχεία και Δραστηριότητες Επιμελητείας, Κόστος της Επιμελητείας, Το Έργο των Στελεχών της Επιμελητείας, Ηθική & Δεοντολογία των Στελεχών της Επιμελητείας, Νέα έναντι Παραδοσιακής Επιμελητείας, Σύγχρονες τάσεις διοίκησης logistics, Λειτουργικές Συνιστώσες της Επιμελητείας, Η Παγκόσμια και Ελληνική Αγορά Logistics , Εμπορική Επιμελητεία, Στρατιωτική Επιμελητεία, e-logistics, Εθνική Στρατηγική Logistics.: Εισηγητής: Αναστάσιος Μπασαράς

2η Αντίστροφη Επιμελητεία (Reverse Logistics)-Εισαγωγή, Εμπορική Αντίστροφη Επιμελητεία, Στρατιωτική Αντίστροφη Επιμελητεία.
Ο εισηγητής Αχιλλεας Λέλας
θα παρουσιάσει, περιγράψει, αναλύσει και συζητήσει τα Military Reverse Logistics όπως: Εισαγωγή και Ορισμοί, Λόγοι Επιστροφής των υλικών, Διεργασίες, Δραστηριότητες, Προβλήματα κατά τις διεργασίες, Συμπεράσματα, Προτάσεις.
Ο εισηγητής Γιώργος Ταραλάς Θα παρουσιάσει και αναλύσει τα Commercial Reverse Logistics  και κυρίως  την Κυκλική οικονομία και αντίστροφη επιμελητεία (Logistics) για τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων/απορριμμάτων και τη προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. (Εισαγωγή, Εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics), Αντίστροφη εφοδιαστική αλυσίδα, Κυκλική οικονομία, Λόγοι επιστροφής υλικών, Ανακύκλωση αποβλήτων και ενεργειακή αξιοποίηση στην Ελλάδα.

3η Προμήθειες & Συμβάσεις: Διεργασία Προμήθειας Συστημάτων, Τιμολόγηση &Τύποι Συμβάσεων, Συμφωνίες, Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων, Διακήρυξη &Φάκελος Συμβάσεων, Συμβάσεις Επιμελητείας, Αξιολόγηση Προσφορών, Νομοθεσία Συμβάσεων. Εισηγητής: Κωνσταντίνος Βουτσινάς

Υπενθυμίζουμε:

Την Τρίτη 14/3/2017 συνεχίζεται το Σεμινάριο του θέματος με το παρακάτω πρόγραμμα (1700-2000):

 

 

 

 

 

 

α. Μηχανική της Επιμελητείας:
Εισηγητής: Δημήτριος Κατελούζος

(1) Αξιοπιστία (Βασικές Έννοιες, Μοντελοποίηση Βλαβών, Μηχανική της Αξιοπιστίας, Μοντελοποίηση και Πρόβλεψη Αξιοπιστίας).
(2) Συντηρησιμότητα (Στατιστικές Κατανομές Μοντέλων Συντηρησιμότητας, Συντήρηση: Είδη , Ιεραρχία και Επίπεδα, Παράμετροι και Παράγοντες, Φιλοσοφία και Πρόγραμμα).
(3) Διαθεσιμότητα (Τρόποι Έκφρασης, Αντισταθμίσεις Αξιοπιστίας και Συντηρησιμότητας, Μοντέλα).
(4) Ελεγξιμότητα (Ορολογία, Σχεδιασμός, Ανάπτυξη Διαγνωστικής Ικανότητας & Ενσωματωμένη Ελεγξιμότητα).
(5) Κύκλος  Ζωής Συστήματος (Εισαγωγική Φάση, Φάσεις: Ανάπτυξης του Πλαισίου  Συστήματος, Ενεργοποίησης της Αγοράς, Ορισμού του Συστήματος και Ανάλυσης Απαιτήσεων, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Παραγωγής/Κατασκευής, Τεστ και Αξιολόγησης, Λειτουργίας και Υποστήριξης , Απόσυρσης και Διάθεσης).
Εισηγητής: Παναγιώτης Σωτηριάδης
(6) Εργονομία & Ασφάλεια (Συνεργασία Ανθρώπου και Συστημάτων, Σχεδιασμός και Προδιαγραφές Εργονομίας, Η Επιμελητεία και η Εργονομία, Υγεία και Ασφάλεια Έλεγχοι για την Επαλήθευση και Επικύρωση της Ασφάλειας).

Υπενθυμίζουμε:

Το Σεμινάριο είναι Modular Ετσι μπορεί κάποιος (α) να επιλέξει μέχρι το επίπεδο της Ημέρας του Σεμιναρίου, μέχρι και την 11/4/2017.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Θα ακολουθήσει απενημέρωση/ενημέρωση για την 7η/8η ημέρα του Σεμιναρίου.

2/3/2017. ΗΜΕΡΑ 5η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 6η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Έγινε την Τρίτη 28/2/2017 η προγραμματισμένη παρουσίαση των θεμάτων της τέταρτης ημέρας στο πλαίσιο του προγράμματος του Σεμιναρίου θέματος.

Οι Διαλέκτες: Αναστάσιος Μπασαράς, Ισμήνη Πάττα και Γιώργος Καντεράκης

Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εισηγητές παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τα θέματά τους, περίληψη και γενικές γραμμές ακολουθούν:

' Η κυρία Ιωάννα Γαλάνη (Διαχείριση Προγραμμάτων, ΙΝTRACOM DEFENSE ELECTRONICS, συμμετέχουσα στο σεμινάριο, αφού ευχήθηκε καλή συνέχεια στο εξαιρετικό έργο της παρουσίασης του Σεμιναρίου, επισήμανε:
Ο πρώτος εισηγητής Αναστάσιος Μπασαράς παρουσίασε και ανέλυσε, με μια σειρά από τεκμηριωμένους συγκριτικούς πίνακες, επισημάνσεις και προτάσεις, τις αμυντικές δαπάνες τα τελευταία έτη. Ολοι μας διαπιστώσουμε τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς των αμυντικών δαπανών  και καλούμαστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας αλλά και να συμφωνήσουμε με τις επισημάνσεις του εισηγητή. Ευτυχώς την συρρίκνωση των δαπανών και τις επισημάνσεις, συνόδευε μουσική υπόκρουση ενσωματωμένη στην εισήγηση, που την απολαύσαμε!!!

Οσον αφορά την Παγκοσμιοποίηση και τις επιπτώσεις στην Αμυντική Βιομηχανία, δεύτερη εισηγήτρια Ισμήνη Πάττα ανέλυσε με πολύ κατανοητό τρόπο, στους μη σχετικούς με τον κλάδο, τις βασικές αρχές για το Διεθνές Εμπόριο και τις επιπτώσεις της Παγκοσμιοποίησης στην Αμυντική Βιομηχανία.

Τέλος ο τρίτος εισηγητής Γιώργος Καντεράκης κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού, αφού με πολύ μεστό τρόπο έγιναν απολύτως κατανοητές οι τρέχουσες εξελίξεις στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για την Άμυνα καθώς  και η διασύνδεση με άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα (π.χ ΕΣΠΑ). Τα  προγράμματα αυτά αποτελούν ένα κίνητρο για την παραγωγή  αμυντικών προϊόντων με τη συμμετοχή του ΥΠΕΘΑ, της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας,των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και τον συσχετισμό με τα Προγράμματα για την Ασφάλεια.'

Επιπρόσθετα ο Γεώργιος -Κωνσταντίνος Γαϊτανάκης (Νέος Μηχανολόγος Μηχανικός), συμμετέχων στο σεμινάριο, επισημαίνει:

'Μια πολύ σημαντική και με περίσσεια φιλότιμου  προσπάθεια η οποία έχει σκοπό να πληροφορήσει αλλά και να γεφυρώσει άτομα τα οποία αποτελούν τους 3 πυλώνες μιας σωστά δομημένης αμυντικής βιομηχανίας (Βιομηχανία -Ακαδημαϊκή Κοινότητα- Τελικός Χρήστης). Η ανάλυση γίνεται σε όλο το φάσμα των θεμάτων της άμυνας και της ασφάλειας τα οποία αφορούν οικονομικά-διοικητικά μεγέθη (ανάπτυξη, συντήρηση, κόστος, υποστήριξη, λειτουργία) . Το πιο σημαντικό απ'όλα όμως είναι ότι οι παραπάνω αναλύσεις δεν βασίζονται μόνο σε θεωρητικές προσεγγίσεις αλλά κυρίως  στην αποκτηθείσα πολυετή  εμπειρία των ομιλητών.'

 

Ο Συντονιστής Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος και το Ακροατήριο

Εισήγηση: Προϋπολογισμός & Αμυντικές Δαπάνες στην Ελλάδα:
Παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση θεμάτων όπως: Γενικά, Αμυντικές Δαπάνες στην Ελλάδα, Συγκριτικοί Πίνακες Δαπανών Στην Ελλάδα, ΝΑΤΟ και Τουρκία, Προϋπολογισμοί ΥΕΘΑ, Επισημάνσεις & Προτάσεις. Εισηγητής  Αναστάσιος Μπασαράς

Εισήγηση: Η Παγκοσμιοποίηση & οι επιπτώσεις στην Αμυντική Βιομηχανία:
Παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση θεμάτων όπως: Εισαγωγή, Παγκοσμιοποίηση, Επισκόπηση Αμυντικής Βιομηχανίας, Παγκοσμιοποίηση και Οικονομικά, Διεθνές Εμπόριο, Επιπτώσεις και Συμπεράσματα. Εισηγήτρια: Ισμήνη Πάττα

Εισήγηση: Προγράμματα Έρευνας για την Άμυνα και Ασφάλεια
Παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση θεμάτων όπως: Τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα (Έρευνας – Ανάπτυξης κλπ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  Πρόσφατες εξελίξεις στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για την Άμυνα,  Διασύνδεση προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης με το ΕΣΠΑ και με λοιπά χρηματοδοτικά πλαίσια,  Δυνατότητα συμμετοχής  σεσυγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την Άμυνα και την Ασφάλεια. Εισηγητής: Γιώργος Καντεράκης

Υπενθυμίζουμε:

Την Τρίτη 7/3/2017 συνεχίζεται το Σεμινάριο του θέματος με το παρακάτω πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει 4 ώρες (1700-2100):

 

 

 

 

 

 

1η Εισαγωγή στην Επιμελητεία: Ορισμός Συστήματος, Κύκλος Ζωής Συστήματος, Ροή Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Επιμελητείας Συστήματος, Ορισμός& Ταξινόμηση της Επιμελητείας, Αντίστροφη Επιμελητεία-Reverse Logistics, Βασικά Στοιχεία και Δραστηριότητες Επιμελητείας, Κόστος της Επιμελητείας, Το Έργο των Στελεχών της Επιμελητείας, Ηθική & Δεοντολογία των Στελεχών της Επιμελητείας, Νέα έναντι Παραδοσιακής Επιμελητείας, Σύγχρονες τάσεις διοίκησης logistics, Λειτουργικές Συνιστώσες της Επιμελητείας, Η Παγκόσμια και Ελληνική Αγορά Logistics , Εμπορική Επιμελητεία, Στρατιωτική Επιμελητεία, e-logistics, Εθνική Στρατηγική Logistics.: Εισηγητής: Αναστάσιος Μπασαράς

2η Αντίστροφη Επιμελητεία (Reverse Logistics)-Εισαγωγή, Εμπορική Αντίστροφη Επιμελητεία, Στρατιωτική Αντίστροφη Επιμελητεία.
Ο εισηγητής Αχιλλεας Λέλας
θα παρουσιάσει, περιγράψει, αναλύσει και συζητήσει τα Military Reverse Logistics όπως: Εισαγωγή και Ορισμοί, Λόγοι Επιστροφής των υλικών, Διεργασίες, Δραστηριότητες, Προβλήματα κατά τις διεργασίες, Συμπεράσματα, Προτάσεις.
Ο εισηγητής Γιώργος Ταραλάς Θα παρουσιάσει και αναλύσει τα Commercial Reverse Logistics  και κυρίως  την Κυκλική οικονομία και αντίστροφη επιμελητεία (Logistics) για τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων/απορριμμάτων και τη προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. (Εισαγωγή, Εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics), Αντίστροφη εφοδιαστική αλυσίδα, Κυκλική οικονομία, Λόγοι επιστροφής υλικών, Ανακύκλωση αποβλήτων και ενεργειακή αξιοποίηση στην Ελλάδα.

3η Προμήθειες & Συμβάσεις: Διεργασία Προμήθειας Συστημάτων, Τιμολόγηση &Τύποι Συμβάσεων, Συμφωνίες, Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων, Διακήρυξη &Φάκελος Συμβάσεων, Συμβάσεις Επιμελητείας, Αξιολόγηση Προσφορών, Νομοθεσία Συμβάσεων. Εισηγητής: Κωνσταντίνος Βουτσινάς

Υπενθυμίζουμε:

Το Σεμινάριο είναι Modular Ετσι μπορεί κάποιος (α) να επιλέξει μέχρι το επίπεδο της Ημέρας του Σεμιναρίου, μέχρι και την 11/4/2017.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Θα ακολουθήσει απενημέρωση/ενημέρωση για την 5η/6η ημέρα του Σεμιναρίου.

24/2/2017. ΗΜΕΡΑ 4η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 5η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

24/2/2017. ΗΜΕΡΑ 4η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 5η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Έγινε την Τρίτη 21/2/2017 η προγραμματισμένη παρουσίαση των θεμάτων της τέταρτης ημέρας στο πλαίσιο του προγράμματος του Σεμιναρίου θέματος.

Οι Διαλέκτες: Χρήστος Μηνάγιας και Αλεξάνδρα Τόμπρα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εισηγητές παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τα θέματά τους, περίληψη και γενικές γραμμές ακολουθούν:

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της συμμετέχουσας στο σεμινάριο κυρίας  Βασιλικής Κωσταντά εκπαιδευτικού ΠΕ:

'Στο ΕΛΙΣΜΕ, ο ενεργός,  φιλομαθης πολίτης έχει την ευκαιρία να διδαχθεί ιστορικα γεγονότα και να ενημερωθεί για την επικαιρότητα, από κορυφαίους ομιλητές.
Τα μέλη του είναι σοβαροί πολίτες προερχόμενοι από τις ΕΔ και ΣΑ, το χώρο των επιστημών και από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Με πολυχρονες απαιτητικες σπουδες, αξιώματα, διακρισεις. Χωρίς ιδεοληψίες, με την παράθεση στοιχείων από τις ιστορικές πηγες, τους Διεθνείς Οργανισμούς τον διεθνή τύπο,  από τις προσωπικές τους εμπειριες.

Μιλώντας τη γλώσσα του ορθολογισμου, με σαφήνεια, γλαφυρότητα , οδηγουν τον ακροατή από τα φαινόμενα στην καταδειξη των αιτιων,  των παρασκηνιων. Σε μια ατμόσφαιρα αληθινής ευγενείας και υψηλού πολιτισμού. Ναι, πραγματι, οι ομιλητές του ΕΛΙΣΜΕ έχουν μοχθησει για να προσδωσουν στη διάλεξη τους ακριβεια, εγκυρότητα.

Όταν είναι ζήτημα αν αρκετοι συμπολίτες μας μπορουν να εντοπίσουν σε ανοιχτό χάρτη το οτιδηποτε, όταν λίγοι έχουν διαβάσει έστω και μισή σελίδα ιστορίας, (και δεν υπερβάλλω ΚΑΘΟΛΟΥ), όταν οι καθημερινές συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από συνταγές μαγειρικής και διαιτες (! ), όταν το νέο μας πρόβλημα είναι οι εμφυλες-εκφυλες ταυτοτητες, όταν υφυπουργός  δε χολοσκάει κιολας για μερικά νησια μας, όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω τεχνολογίας, χωρίς το βλέμμα,  τη συζήτηση, όταν, όταν,  όταν... ( ατελείωτη η λίστα με τα προβλήματα μας), το ΕΛΙΣΜΕ είναι ένα από τα έσχατα καταφύγια του νοημονος ανθρώπου.

Χρωστάω πολλές ευχαριστίες και πολλή ευγνωμοσύνη σε αυτά τα στελέχη (άνδρες και γυναίκες), που όπως φαίνεται έχουν έδραια απόφαση να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια τον χρόνο τους,τις γνώσεις τους, την πείρα τους, (και τις δυστυχώς βάσιμες αγωνίες τους), για το Μέλλον αυτής της χώρας.''

Επίσης, ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Τουρναβίτη, Στέλεχος της ΕΑΒ για τα καλά τουλόγις, όπου τονίζει: 1o ΠΑΝΕΛ  - Παρουσιαστής ο Ταξχος (ΠΖ) ε.α.  κ. Μηνάγιας Χρήστος: Ο στρατηγός ως αναλυτής & συγγραφέας έδειξε γνώστης του αντικειμένου της ενότητας. Ήταν απλός και συνεκτικός στην παρουσίαση του δίνοντας στο ακροατήριο να καταλάβει τις δυνατότητες του Γείτονα αφού ανέλυσε πλήρως τη Αμυντική Δημοσιονομική Πολιτική & τις Δαπάνες στην Τουρκία, τις αμυντικές και στρατιωτικές δυνατότητες που έχει η Τουρκία, το Γεωπολιτικό σχέδιο της Τουρκίας (σύμφωνα με την αρχή τους των 5 κάπα).

2o ΠΑΝΕΛ  - Παρουσιάστρια η κυρία Αλεξάνδρα Τόμπρα (Οικονομολόγος): Μια σωστή παρουσίαση και τοποθέτηση από την κυρία Αλεξάνδρα Τόμπρα, πάνω στην Οικονομική Θεωρία. Η ίδια ήταν περιεκτική, ζωντανή και αυθόρμητη λόγω του νεαρού της ηλικίας της, δίνοντας απ’ την άλλη την δυνατότητα στο ακροατήριο να καταλάβει τα βασικά Οικονομικά που χρειάζονται τα στελέχη των επιχειρήσεων.'

 

Ο Συντονιστής Αναστάσιος Μπασαράς και  ο Εισηγητής Χρήστος Μηνάγιας και το Ακροατήριο

Εισήγηση: Αμυντική Δημοσιονομική Πολιτική και Δαπάνες στην Τουρκία και στα όμορα Βαλκανικά κράτη, Εισηγητής: Χ. Μηνάγιας: Παρουσίαση, παράθεση και ανάλυση θεμάτων της ενότητας  ‘Αμυντικές Δαπάνες, Δημοσιονομική Πολιτική και ο Προϋπολογισμός  της Τουρκίας', όπως: στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του υπουργείου άμυνας, Προϋπολογισμοί της Αμυντικής Βιομηχανίας, Προϋπολογισμοί εξοπλιστικών προγραμμάτων σε εξέλιξη, Εξαγωγές της Αμυντκής Βιομηχανίας, Προϋπολογισμοί Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Προϋπολογισμοί της ΜΙΤ και ο Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΤΙΚΑ) κλπ

Εισήγηση: Βασικά Οικονομικά για Στελέχη, Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Τόμπρα: Παρουσίαση, παράθεση και ανάλυση θεμάτων της ενότητας των Βασικών Στοιχείων Οικονομικών για στελέχη όπως: Γενικά, Στοιχεία Ισολογισμού, Προϋπολογισμοί, Χρηματοοικονομικοί Δείκτες,Οικονομία Επιχειρήσεων, Απόσβεση και Απομείωση Κεφαλαίων και Αγαθών και Μέθοδοι Απόσβεσης

Υπενθυμίζουμε:

Την Τρίτη 28/2/2017 συνεχίζεται το Σεμινάριο του θέματος με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

 

 

 

 

 

1η Εισήγηση: Προϋπολογισμός & Αμυντικές Δαπάνες Ελλάδας: Εισηγητής: Αμναστάσιος Μπασαράς

2η Η Παγκοσμιοποίηση και οι επιπτώσεις στην Αμυντική Βιομηχανία: Εισηγήτρια Ισμήνη Πάττα Δρ

3η Προγράμματα Έρευνας για την Άμυνα και Ασφάλεια , Εισηγητής: Γ. Καντεράκης Δρ

Υπενθυμίζουμε:

Το Σεμινάριο είναι Modular Ετσι μπορεί κάποιος (α) να επιλέξει μέχρι το επίπεδο της Ημέρας του Σεμιναρίου, μέχρι και την 11/4/2017.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Θα ακολουθήσει απενημέρωση/ενημέρωση για την 5η/6η ημέρα του Σεμιναρίου.

9/2/2017. ΗΜΕΡΑ 2η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 3η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

9/2/2017.   ΗΜΕΡΑ 2η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 3η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Έγινε την Τρίτη 7/2/2017 η προγραμματισμένη παρουσίαση των θεμάτων της δεύτερης ημέρας στο πλαίσιο του προγράμματος του Σεμιναρίου θέματος.

Ο Διαλέκτης: Δρ Ιωάννης Σαλαβράκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο εισηγητήςς παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία - χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Δημήτρη Κατελούζου 'Εξαιρετική η παρουσίαση του Dr Ιωάννου Σαλαβράκου που παρακολουθήσαμε χτες! Πραγματικά "an eye opener" που λένε και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξονες! Τα θερμά μου συγχαρητήρια!
Κρίμα που κάποιοι δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν.'-

το θέμά του, περίληψη και γενικές γραμμές ακολουθούν:

Εισαγωγή, Χαρακτηριστικά Συμβατικού Πολέμου, Σχέση Πραγματικής & Χρηματικής Οικονομίας και Στρατιωτικού Μηχανισμού,  Καταστροφή Στρατιωτικής και Οικονομικής Υποδομής, Σχεδιασμός.

Ανάλυση 11 περιπτώσεων. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τον εισηγητή οι ακόλουθες πολεμικές συρράξεις:
1. Επταετής Πόλεμος
2. Ναπολεόντιοι πόλεμοι
3. Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος
4. Γερμανο-Γαλλικός πόλεμος του 1870-1871
5. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος
6. Μικρασιατικός Πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας
7. Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος
8. Πόλεμος του Βιετνάμ.
9. Πόλεμος του 1999 στη πρώην Γιουγκοσλαβία
10. Ισραηλινή επιχείρηση στο Λίβανο 2006
11. Επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Την Τρίτη 14/2/2017 συνεχίζεται το Σεμινάριο του θέματος με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

 

 

 

 

 

Εισήγηση:  Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός-ΕΑΣ

Σύστημα Αμυντικού Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού ΣΑΣΠΠ:  Σχεδίαση- Καθορισμός Προγράμματος- Ανάπτυξη- Προμήθεια - Παραλαβή, Σύστημα Προμήθειας Αμυντικού Υλικού  ΣΠΑΥ: Μακροπρόθεσμη Σχεδίαση- Μεσοπρόθεσμος Προγραμματισμός- Βραχυπρόθεσμος Προγραμματισμός, Διαπιστώσεις, Προτάσεις.

Εισηγητής: Βασίλειος Βρεττός, Απχος ε.α.

Λόγω προσωπικού προβλήματος του εισηγητή Γ. Καντεράκη (Εισήγηση:Προγράμματα Έρευνας για την Άμυνα και Ασφάλεια ), η ει΄σηγησή του μεταφέρεται την Τρίτη 7/3/2017.

Το πρόγραμμα θα αντικατασταθεί με:

Εισήγηση:  Ιστορία και Εξέλιξη των Logistics (Logistics History and Evolution)

Εισηγητής: Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Υπενθυμίζουμε:

Το Σεμινάριο είναι Modular Ετσι μπορεί κάποιος (α) να επιλέξει μέχρι το επίπεδο της Ημέρας του Σεμιναρίου, μέχρι και την 11/4/2017.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Θα ακολουθήσει απενημέρωση/ενημέρωση για την 3η/4η ημέρα του Σεμιναρίου.

16/2/2017. ΗΜΕΡΑ 3η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 4η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

16/2/2017.   ΗΜΕΡΑ 3η: ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΗΜΕΡΑ 4η: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Έγινε την Τρίτη 14/2/2017 η προγραμματισμένη παρουσίαση των θεμάτων της τρίτης ημέρας στο πλαίσιο του προγράμματος του Σεμιναρίου θέματος.

Οι Διαλέκτες: Βασίλειος Βρεττός και Αναστάσιος Μπασαράς

Σε μια γεμάτη αίθουσα οι εισηγητές παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τα θέματά τους, περίληψη και γενικές γραμμές ακολουθούν:

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της συμμετέχουσας στο σεμινάριο κυρίας Ευφροσύνης Μπούτσικα (Ηλεκτρονικού-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού του ΕΜΠ):

'Ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση που ακομα και κάποιος που δεν είχε καμία σχεση με τα Logistics αντιλαμβανόταν την κρυφή αλλά κολοσσιαία δύναμη που κρύβεται πίσω από αυτό που αποκαλούμε εμείς απλοϊκά " ως σωστή προετοιμασία ".
Η σωστή προετοιμασία λοιπόν, η επιμελητεία  της αδιάλειπτης παροχής    - κατά το μέτρο του δυνατού - πόρων και υπηρεσιών σε οποιαδήποτε απόφαση "επιχειρείν" είναι η κεντρική κολώνα για την επιτυχία της.
Εξαιρετική παρουσίαση με περιεχόμενο υψηλού επιπέδου , στην Αγγλική και επεξηγηματικά στην Ελληνική γλώσσα, με  ταυτόχρονη κάλυψη σύγχρονης  τεχνολογίας.
Ακριβώς όπως γίνεται στις παρουσιάσεις προϊόντων έρευνας και τεχνολογίας μεγάλων  εταιρειών η επιστημονικών ιδρυμάτων.
Όμως φοβάμαι ότι κάποιοι- ίσως και αρκετοί- από το ακροατήριο δεν καταλάβαιναν Αγγλικά είτε λόγω προσφοράς, είτε λόγω στάθμης ήχου,  είτε λόγω αδυναμίας τους στη γλώσσα.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους παρουσιαστές! Κρίμα που κάποιοι(εσ) δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις λόγω και των κινητοποιήσεων των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος.'

 

Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός-ΕΑΣ, Βασίλειος Βρεττός
Σύστημα Αμυντικού Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού ΣΑΣΠΠ: Σχεδίαση- Καθορισμός Προγράμματος- Ανάπτυξη- Προμήθεια - Παραλαβή), Σύστημα Προμήθειας Αμυντικού Υλικού  ΣΠΑΥ: Μακροπρόθεσμη Σχεδίαση- Μεσοπρόθεσμος Προγραμματισμός- Βραχυπρόθεσμος Προγραμματισμός, Διαπιστώσεις, Προτάσεις.

Η Ιστορία και η Εξέλιξη των Logistics, από τον Αλέξανδρο τον Μέγα μέχρι τον Στρατηγό Παγώνη του Πολέμου του Κόλπου, Αναστάσιος Μπασαράς (Το θέμα ήταν έκτακτο λόγω απουσίας του προγραμματισμένου εισηγητή)

Εποχή Μεγάλου Αλεξάνδρου
Το Ιστορικό της Εκστρατείας
Ο Εφοδιασμός μιας Γιγαντιαίας Εκστρατείας
Η Διοικητική μέριμνα
Η Μεταφορά των εφοδίων
Η Μεταφορά των πλοίων
Τα Ζώα και οι σκευοφόροι
Η Επιστράτευση
Οι προμήθειες

Εξέλιξη μέχρι τον 19ο αιώνα:
Logistics of the German Air Force in World War 2
Logistics Wins Wars
General Gus William Pagonis, Chief Logistician in Gulf War

Την Τρίτη 21/2/2017 συνεχίζεται το Σεμινάριο του θέματος με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

 

 

 

 

 

Εισήγηση: Αμυντική Δημοσιονομική Πολιτική και Δαπάνες στην Τουρκία και στα όμορα Βαλκανικά κράτη,

Εισηγητής: Χ. Μηνάγιας

Εισήγηση:  Βασικά Οικονομικά για Στελέχη

Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Τόμπρα Υπενθυμίζουμε:

Το Σεμινάριο είναι Modular Ετσι μπορεί κάποιος (α) να επιλέξει μέχρι το επίπεδο της Ημέρας του Σεμιναρίου, μέχρι και την 11/4/2017.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Θα ακολουθήσει απενημέρωση/ενημέρωση για την 3η/4η ημέρα του Σεμιναρίου.

17/2/2017. ΙΔΙΣ: Σεμινάριο Δ.Β. Μάθησης: Τεχνολογία και Πόλεμος

on Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

17/2/2017. ΙΔΙΣ: Σεμινάριο Δ.Β. Μάθησης: Τεχνολογία και Πόλεμος

Σεμινάριο Δ.Β. Μάθησης: Τεχνολογία και Πόλεμος
Υπεύθυνος: Καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου

ΕΔΩ! όλες οι λεπτομέρειες!
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Θα αναλυθεί η σχέση «Τεχνολογία-Πόλεμος», όπως εξελίχθηκε με την πάροδο των αιώνων, από τον πρωτόγονο πόλεμο μεταξύ των φυλετικών κοινωνιών, στον πόλεμο μεταξύ των βιομηχανοποιημένων κοινωνιών. Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος αν και αργή και σταδιακή τον 17ο-19ο αιώνα, ενώ ήταν δραματικά εντυπωσιακή στον 20ό αιώνα. Η ανάπτυξη πλοίων επενδυμένων με σίδηρο στη δεκαετία του 1860, του πολυβόλου στη δεκαετία του 1890, η κατασκευή αεροσκαφών και αρμάτων μάχης το 1920-1930, αεροπλανοφόρων και ραντάρ στη δεκαετία του 1930-1940, ατομικών και πυρηνικών όπλων στη δεκαετία του 1940-1950, αλλά και η κατάκτηση του διαστήματος και η επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις (RMA) από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα, είναι μερικές από τις σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές ορόσημο στην εξέλιξη των στρατιωτικών τεχνολογιών. Κάθε μία από αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις είχε επαναστατικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του στρατιωτικού δόγματος και της διεξαγωγής του πολέμου.

ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

on Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική,  Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου ΕΔΩ!

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!.

Οδηγός Σπουδών ΕΔΩ!

Συντονιστές του Σεμιναρίου είναι οι Γιαννιτσόπουλος Θεόδωρος (6983500063, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), Μπασαράς Αναστάσιος (6937520939, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Μη διστάστε να επικοινωνήστε για οποιδήποτε πληροφορία.

Περισσότερα για το ιστορικό, τους σκοπούς και την δραστηριότητα του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και του Σ.Α.ΣΙ., αναγράφονται στις ιστοσελίδες www.elisme.gr και http://www.ikaros.net.gr/ .

Δέστε (και ενημερωθείτε) ΕΔΩ! την παρουσίαση του ΕΛΙΣΜΕ.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (Σ.Α.ΣΙ.),  στο πλαίσιο των επιμορφωτικών τους δραστηριοτήτων:     
-Συνδιοργανώνουν το Σεμινάριο του θέματος, διάρκειας 42 ωρών,
-υποστηριζόμενο από παρουσιάσεις PPT και κατάλληλη βιβλιογραφία,
-απευθυνόμενο σε: Μηχανικούς και Στελέχη Επιχειρήσεων και Υποστήριξης του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Στελέχη ΕΔ και ΣΑ, Πτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές καθώς και σε κάθε ενεργό Πολίτη, με βασικές ενότητες:

1.Αμυντική* Βιομηχανία και Τεχνολογία  (9Ω)
2.Βασικές Αρχές Προμηθειών και Οικονομικών - Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός -Αμυντική Δημοσιονομική Πολιτική (9Ω)
3.Γενικά Περί Επιμελητείας (Logistics Introduction) & Ελληνική Αγορά Logistics (7Ω)
4.Διοικητική & Μηχανική Επιμελητείας (Logistics Management & Engineering) (9Ω)
5.Υποστηρικτική Επιμελητεία (Logistics Support) (8Ω)
*Ο όρος ‘αμυντικός’ περιλαμβάνει ‘ασφάλεια και άμυνα’.

Οι πέντε θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν τα επιμέρους αντικείμενα, όπως φαίνονται παρακάτω:

Εισηγητικές Ομιλίες Προέδρων ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και ΣΑ.Σ.Ι.


 1.  Αμυντική Βιομηχανία και Τεχνολογία:

α.Ανάλυση παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και  εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (η παρούσα κατάσταση και οι τάσεις, αδυναμίες και ευκαιρίες, όραμα και στρατηγικοί στόχοι, κρίσιμοι τεχνολογικοί τομείς, ανάπτυξη πλάνου δράσης).
β.Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (Γενικά, Οι προκλήσεις ασφαλείας και η ανάγκη διατήρησης ισχυρών ΕΔ, Η ανάγκη ανάπτυξης και διατήρησης ισχυρής Εγχώριας Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης, Οι στόχοι της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, Ανάλυση του Περιβάλλοντος, Οι κρίσιμοι τεχνολογικοί και βιομηχανικοί τομείς , Μέτρα και Δράσεις για την Υποστήριξη των Κρίσιμων Τομέων βιομηχανικής δραστηριότητας, Αποτίμηση της Στρατηγικής).
γ.Οικονομικά του Συμβατικού Πολέμου(Εισαγωγή, Χαρακτηριστικά Συμβατικού Πολέμου, Σχέση Πραγματικής & Χρηματικής Οικονομίας και Στρατιωτικού Μηχανισμού,  Καταστροφή Στρατιωτικής και Οικονομικής Υποδομής, Σχεδιασμός, Ανάλυση 11 περιπτώσεων: 1. Επταετής Πόλεμος, 2. Ναπολεόντειοι πόλεμοι …5. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.. μέχρι 11. Επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους)
δ.Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός-ΕΑΣ (Σύστημα Αμυντικού Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού ΣΑΣΠΠ: Σχεδίαση- Καθορισμός Προγράμματος- Ανάπτυξη- Προμήθεια - Παραλαβή), Σύστημα Προμήθειας Αμυντικού Υλικού  ΣΠΑΥ: Μακροπρόθεσμη Σχεδίαση- Μεσοπρόθεσμος Προγραμματισμός- Βραχυπρόθεσμος Προγραμματισμός, Διαπιστώσεις, Προτάσεις).
ε.Προγράμματα Έρευνας για την Άμυνα και Ασφάλεια (Τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα (Έρευνας – Ανάπτυξης κλπ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  Πρόσφατες εξελίξεις στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για την Άμυνα,  Διασύνδεση προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης με το ΕΣΠΑ και με λοιπά χρηματοδοτικά πλαίσια,  Δυνατότητα συμμετοχής  σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την Άμυνα και την Ασφάλεια).
στ.Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες (Επισκόπηση Ελληνικής Αμυντικής Αγοράς, Νομοθεσία, H ‘Πίτα’ της Αμυντικής Αγοράς, Αδυναμίες, Ευκαιρίες, Προτάσεις ).

2. Βασικές Αρχές Οικονομικών και Προμηθειών - Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός -Αμυντική Δημοσιονομική Πολιτική:

α.Βασικά Οικονομικά για Στελέχη (Γενικά,  Οικονομικές Εκθέσεις &Δηλώσεις, Χρηματοοικονομικοί Δείκτες, Διεργασία Προϋπολογισμού, Ανάλυση Διαχρονικής Αξίας Κεφαλαίου, Απόσβεση &Απομείωση  Κεφαλαίων & Αγαθών, Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), Δημοσιονομική Πολιτική, Ανάπτυξη, Επενδύσεις, Δανεισμός και Αποπληρωμή, Δημόσιο Χρέος).
β.Προμήθειες & Συμβάσεις (Διεργασία Προμήθειας Συστημάτων, Τιμολόγηση &Τύποι Συμβάσεων, Συμφωνίες, Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων, Διακήρυξη &Φάκελος Συμβάσεων, Συμβάσεις Επιμελητείας, Αξιολόγηση Προσφορών, Νομοθεσία Συμβάσεων).
γ.Προϋπολογισμός & Αμυντικές Δαπάνες στην Ελλάδα, (Γενικά, Αμυντικές Δαπάνες στην Ελλάδα, Συγκριτικοί Πίνακες Δαπανών, Προϋπολογισμοί ΥΕΘΑ, Επισημάνσεις & Προτάσεις).
δ.Η Παγκοσμιοποίηση & οι επιπτώσεις στην Αμυντική Βιομηχανία (Εισαγωγή, Παγκοσμιοποίηση, Επισκόπηση Αμυντικής Βιομηχανίας, Παγκοσμιοποίηση και Οικονομικά, Διεθνές Εμπόριο, Επιπτώσεις και Συμπεράσματα).
ε.Αμυντική Δημοσιονομική Πολιτική & Δαπάνες στην Τουρκία ( Προϋπολογισμοί: Υπουργείων Άμυνας,  Αμυντικής Βιομηχανίας, Εξοπλιστικών Προγραμμάτων σε εξέλιξη, Εξαγωγές Αμυντκής Βιομηχανίας, Προϋπολογισμοί: Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων,  ΜΙΤ και Τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης ΤΙΚΑ).
 

3. Γενικά Περί Επιμελητείας (Logistics Introduction) & Ελληνική Αγορά Logistics

α.Εισαγωγή στην Επιμελητεία (Ορισμός Συστήματος, Κύκλος Ζωής Συστήματος, Ροή Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Επιμελητείας Συστήματος, Ορισμός& Ταξινόμηση της Επιμελητείας, Αντίστροφη Επιμελητεία-Reverse Logistics, Βασικά Στοιχεία και Δραστηριότητες Επιμελητείας, Κόστος της Επιμελητείας, Το Έργο των Στελεχών της Επιμελητείας, Ηθική & Δεοντολογία των Στελεχών της Επιμελητείας, Νέα έναντι Παραδοσιακής Επιμελητείας, Σύγχρονες τάσεις διοίκησης logistics, Λειτουργικές Συνιστώσες της Επιμελητείας, Η Παγκόσμια και Ελληνική Αγορά Logistics , Εμπορική Επιμελητεία, Στρατιωτική Επιμελητεία, e-logistics).
β.Αντίστροφη Επιμελητεία (Reverse Logistics)(Εισαγωγή, Εμπορική Αντίστροφη Επιμελητεία, Στρατιωτική Αντίστροφη Επιμελητεία).
γ.Ναυτιλιακή Επιμελητεία (Maritime Logistics) (Εισαγωγή, Λιμενικές Δραστηριότητες, Ναυτιλιακές Μεταφορές, Εκτελωνιστικές Δραστηριότητες και Διαδικασίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα Λιμένων, Λειτουργικότητα και Αποδοτικότητα Εφοδιαστικής Αλυσίδας Λιμένων, Ασφάλεια, Μελλοντικές προκλήσεις ΝΕ).
δ.Αγορά και Ελληνικές Εταιρίες Logistics. (Επισκόπηση Ελληνικής Αγοράς Logistics, Νομοθεσία, H ‘Πίτα’ της Ελληνικής Αγοράς Logistics, Αδυναμίες, Ευκαιρίες, Προτάσεις).

4. Διοικητική &Μηχανική Επιμελητείας (Logistics Management & Engineering)

α. Μηχανική της Επιμελητείας:
(1)Αξιοπιστία (Βασικές Έννοιες, Μοντελοποίηση Βλαβών, Μηχανική της Αξιοπιστίας, Μοντελοποίηση και Πρόβλεψη Αξιοπιστίας).
(2)Συντηρησιμότητα (Στατιστικές Κατανομές Μοντέλων Συντηρησιμότητας, Συντήρηση: Είδη , Ιεραρχία και Επίπεδα, Παράμετροι και Παράγοντες, Φιλοσοφία και Πρόγραμμα).
(3)Διαθεσιμότητα (Τρόποι Έκφρασης, Αντισταθμίσεις Αξιοπιστίας και Συντηρησιμότητας, Μοντέλα).
(4)Ελεγξιμότητα (Ορολογία, Σχεδιασμός, Ανάπτυξη Διαγνωστικής Ικανότητας & Ενσωματωμένη Ελεγξιμότητα).
(5)Εργονομία & Ασφάλεια (Συνεργασία Ανθρώπου και Συστημάτων, Σχεδιασμός και Προδιαγραφές Εργονομίας , Η Επιμελητεία και η Εργονομία, Υγεία και Ασφάλεια Έλεγχοι για την Επαλήθευση και Επικύρωση της Ασφάλειας).
(6)Κύκλος  Ζωής Συστήματος (Εισαγωγική Φάση, Φάσεις: Ανάπτυξης του Πλαισίου  Συστήματος, Ενεργοποίησης της Αγοράς, Ορισμού του Συστήματος και Ανάλυσης Απαιτήσεων, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Παραγωγής/Κατασκευής, Τεστ και Αξιολόγησης, Λειτουργίας και Υποστήριξης , Απόσυρσης και Διάθεσης).

β. Διοικητική της Επιμελητείας:
(1)Ποιότητα (Γενικά, Ορολογία Βασικών Όρων, Αρχές Διοίκησης Ποιότητας, Κόστος Ποιότητας, Πρότυπα Ποιότητας ISO 9000, Απαιτήσεις Συστημάτων Διοίκησης Ποιότητας, Οδικός Χάρτης Πιστοποίησης Ποιότητας).
(2)Μετρολογία (Βασικές έννοιες Μετρολογίας, Βιομηχανική και Επιστημονική Μετρολογία, Οργάνωση Μετρολογίας (Διεθνής, Ευρωπαϊκή, Ελληνική), Ελληνική Αγορά Μετρολογίας (Ινστιτούτα, Εργαστήρια, Μονάδες), Νομοθεσία/Πρότυπα).
(3)Ειδικά Θέματα  (Τεχνικές Παραγωγής Ιδεών, Τεχνικές Ανάλυσης Προβλημάτων,  Στατιστικές Τεχνικές , Ανάλυση SWOT,  Μελέτη Σκοπιμότητας, Επιχειρηματικό Σχέδιο).
(4)Διαχείριση Έργων Επιμελητείας (Αναλυτική Δομή Εργασιών, Τεχνική Αξιολόγησης και Επισκόπησης Προγράμματος PERT, Μέθοδος Κρίσιμης Διαδρομής CPM, Διάγραμμα Gantt, Σχεδιασμός της Επιμελητείας, Χρονικός Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων Επιμελητείας, Τεχνικές Επισκοπήσεις Σχεδιασμού και Έλεγχοι).


5. Υποστηρικτική Επιμελητεία (Logistics Support)

α. Τεχνική Υποστήριξη:
(1)Συντήρηση και Ανάλυση Υποστηριξιμότητας: (Προσέγγιση Ανάλυσης, Δείκτες  Μέτρησης  Απόδοσης, Παραγωγή, Συλλογή, Εγγραφή, Ανάλυση και Αναφορά Δεδομένων, Μέθοδοι Ανάλυσης και Εργαλεία, Προμήθεια και Υποστήριξη Συστημάτων με Βοήθεια Πληροφορικής-CALS).
(2)Διαχείριση Συνθέσεων & Βιβλιογραφίας  Συστημάτων  (Ταυτοποίηση ,  Έλεγχος,  Λογιστική, Έλεγχοι & Επιθεωρήσεις, Πρακτικές Οδηγίες για τον Διαχειριστή των Συνθέσεων, Τεχνική Τεκμηρίωση Επιμελητείας (Προδιαγραφές, Τεχνικά Σχεδιαγράμματα, Σχεδιαγράμματα Εγκαταστάσεων, Τεχνικά Εγχειρίδια, Εμπορικά Φυλλάδια, Διαδραστικά Ηλεκτρονικά Τεχνικά Εγχειρίδια, IETM).

β. Εφοδιαστική Υποστήριξη:
(1)Εφοδιασμός και Εφοδιαστικές Αλυσίδες (Γενικά περί Εφοδιασμού, Eφοδιαστικές Aλυσίδες, Κωδικοποίηση Υλικών, Συσκευασία -Διακίνηση-Αποθήκευση Υλικών- Μεταφορές).
(2)Αποθέματα και Διαχείριση (Διοίκηση Αποθεμάτων, Έννοιες -Ορισμοί, Κόστος Αποθέματος, Πρόβλεψη Ζήτησης, Μοντέλα Υπολογισμού Βέλτιστης Στάθμης Αποθέματος, Διαθεσιμότητα Αποθέματος και Εξυπηρέτηση Πελατών).
 

Οι Εισηγητές και το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου

Εισηγητές στο υπόψη σεμινάριο θα είναι διακεκριμένοι αξιωματικοί, έγκριτοι καθηγητές, διδάκτορες και αναλυτές, μέλη και συνεργάτες των ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ./Σ.Α.ΣΙ., όπως φαίνεται παρακάτω:
01.Βαγιακάκος Πέτρος, Ταξχος  (ΜΑ) ε.α. ΠΑ, Τεχνικός Διευθυντής APELLA SA
02.Βούρης Κοσμάς, Γ/Δ ΓΔΑΕΕ, Αντιπτέραρχος ε.α. (Ι), ΕΔ ΔΑΥ, Μέλος ΣΑΣΙ
03.Βουτσινάς Κωνσταντίνος, Πλοίαρχος ε.α. ΠΝ, Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ
04.Βρεττός Βασίλειος, Αντιπτέραρχος ε.α. (Ι), ΕΔ ΔΑΥ, Μέλος ΣΑΣΙ – ΕΛΙΣΜΕ
05.Γεωργούσης Ευάγγελος, Αντιπτέραρχος (Ι) εα ΠΑ- ΕΔ ΔΑΕ, Πρόεδρος  Σ.Α.ΣΙ.
06.Γιαννιτσόπουλος Θεόδωρος, Αντιπτέραρχος (ΜΗ)ε.α., Επίτιμος Δντης Γ’ Κλάδου ΓΕΑ, Μέλος ΣΑΣΙ - ΕΛΙΣΜΕ
07.Δενιόζος Νικόλαος, Δρ, Αρχιπλοίαρχος ε.α. ΛΣ, Μέλος ΕΛΙΣΜΕ
08.Καντεράκης Γεώργιος, Σμχος ε.α., Δρ. Μηχ. ΕΜΠ, Εθνικός Εκπρόσωπος H2020/Secure Societies PC
09.Κατελούζος Δημήτριος Αντιπτέραρχος (ΜΗ)ε.α., Επίτιμος Δντης Γ’ Κλάδου ΓΕΑ, Μέλος ΣΑΣΙ - ΕΛΙΣΜΕ
10.Κλενιάτης Κωνσταντίνος, Σμήναρχος (ΜΗ), Διευθυντής ΔΑΥ/Γ3
11.Κυριαφίνης Πέτρος, Σμήναρχος (ΜΗ), Διευθυντής ΔΑΥ/Γ6 
12.Λέλλας Αχιλλέας,  Αντιπτέραρχος ε.α., Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ,  Μέλος ΔΣ ΣΑΣΙ- ΕΛΙΣΜΕ.
13.Μαρτζούκος Βασίλειος, Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ, ΕΔ ΣΝΔ, Πρόεδρος   ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
14.Μπασαράς Αναστάσιος, Σμήναρχος ε.α., Ανώτερο Στέλεχος ΝΑΤΟ (Τέως), Μέλος ΣΑΣΙ και Αντιπρόεδρος  ΕΛΙΣΜΕ.
15.Παπανικολόπουλος Θεόδωρος, Σμήναρχος (Ε), Τμηματάρχης  ΔΑΥ/Γ4 
16.Πάττα Ισμήνη, Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Παντείου Πανεπιστημίου και του
17.Σαλαβράκος Ιωάννης, Οικονομολόγος-Πολιτικός Επιστήμονας, Dr., Επισκέπτης Καθηγητής ΠΑ-ΠΝ, Τέως επίκουρος καθηγητής, Τέως διαπιστευμένος βοηθός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
18.Σκαρβέλης Παναγιώτης, Δρ ΕΜΠ
19.Συμεωνίδης Παναγιώτης, Υποπτέραρχος (Ε) ε.α. ΠΑ, MS Logistics Management
20.Σωτηριάδης Παναγιώτης, Αντισμήναρχος (Μ), Διευθυντής Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών ( ΚΕΑ) ΠΑ.
21.Ταραλάς Γεώργιος, Δρ. Μηχ., Ενεργειακός Μηχανικός
22.Τατάρογλου Κωνσταντίνος, Σμήναρχος εα. Στέλεχος European Defense Agency (EDA).
23.Τόμπρα Αλεξάνδρα, Δημοσιογράφος, Οικονομολόγος.       

Οδηγός Σπουδών και Πιστοποιητικά  Σπουδών

Πριν την έναρξη του Σεμιναρίου  θα δοθεί στους Σπουδαστές η απαραίτητη εκπαιδευτική ύλη (Οδηγός Σπουδών, ο οποίος έχει εκπονηθεί και αναρτηθεί ΕΔΩ!) και με το πέρας αυτού, θα τους επιδοθεί Πιστοποιητικό Σπουδών, καθώς και όλη η εκπαιδευτική ύλη (ΡΡΤ εισηγήσεων, βιβλιογραφία και συναφή κείμενα).
 

Δαπάνες -Πληρωμές

Μπορείτε να επιλέξετε να παρακολουθήσετε όποια ενότητα θέλετε ή τις ενότητες 1,2, 3 (25Ω) ή/και όλες τις ενότητες (συνιστάται, ιδιαίτερα, για μηχανικούς& στελέχη υποστηρικτικής επιμελητείας) (42Ω).
Η τιμή για ένα τρίωρο είναι 10€, για μια ενότητα είναι 20€, η τιμή για τις ενότητες 1,2 3 είναι (40€+10€). Η τιμή για όλες τις ενότητες είναι (65€+15€).
Ενεργά στελέχη των ΕΔ &ΣΑ, Πτυχιακοί/Μεταπτυχιακοί Φοιτητές καθώς και Μέλη ΣΑΣΙ/ ΕΛΙΣΜΕ έχουν έκπτωση 50% (25€ και 40€ αντίστοιχα).
Ένας αριθμός απόρων φοιτητών (~30), ανάλογα με τις υπάρχουσες κενές θέσεις του ακροατηρίου, θα πληρώσουν μόνο 15€ (κόστος επιμελητείας).
 

Επικοινωνία και Εγγραφές

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν μέχρι και στις 10/4/2017 (ανάλογα με την ημέρα που θέλει να παρακολουθήσει κάποιος(α)), είτε στην Γραμματεία του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. (Κυρία Κορωναίου Δέσποινα) στο τηλ. 210-8211025 (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη από 09.30 έως 14.00), μπορείτε να τηλεφωνήστε για οποιαδήποτε ερώτηση/απορία τους συντονιστές (Θ. Γιαννιτσόπουλος 6983500063, Α. Μπασαράς 6937520939, από 09:00 έως 21:00), είτε ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσο ενωρίτερα δηλώσετε τόσο καλύτερα.

Συντονιστές του Σεμιναρίου είναι οι Γιαννιτσόπουλος Θεόδωρος (6983500063, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), Μπασαράς Αναστάσιος (6937520939, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Μη διστάστε να επικοινωνήστε για οποιδήποτε πληροφορία.

Η Αίτηση Συμμετοχής ΕΔΩ!. Φυλλάδιο του Σεμιναρίου σε μορφή WORD ΕΔΩ!
Περισσότερα για το ιστορικό, τους σκοπούς και την δραστηριότητα του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και του Σ.Α.ΣΙ., αναγράφονται στις ιστοσελίδες www.elisme.gr και http://www.ikaros.net.gr/ .

Δέστε (και ενημερωθείτε) ΕΔΩ! την παρουσίαση του ΕΛΙΣΜΕ.

Ο Στόχος και ο Σκοπός μας

Στόχος και σκοπός του Σεμιναρίου είναι: 
(1)Τα στελέχη των Επιχειρήσεων,
(2)Τα στελέχη της Υποστήριξης (Logistics),
(3)Όλοι  όσοι εργάζονται στον τομέα Logistics τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα (εφοδιασμός, προμήθειες, συντήρηση, μεταφορές, αποθήκες, τεχνική υποστήριξη, μηχανική, ποιοτικός έλεγχος κλπ),
(4)Οι πτυχιακοί/μεταπτυχιακοί φοιτητές, και όσοι θα παρακολουθήσουν το Σεμινάριο, να καταλάβουν και κατανοήσουν σε βάθος, να εμπεδώσουν, να εφαρμόσουν στην πράξη και να αναπτύξουν, περαιτέρω, τις βασικές αρχές, τις έννοιες και τα στοιχεία που τεκμηριωμένα θα τους παρουσιαστούν.

15/10/2016. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. συνεχίζει το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Είναι η (Γεω)οικονομία Αγαπητέ μου!»

on Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Δημήτριος Στεργίου, Σχης ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ, Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

15/10/2016. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. συνεχίζει το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Είναι η (Γεω)οικονομία Αγαπητέ μου!»

 

Στις 15 Οκτωβρίου η κα Ισμήνη Πάττα παρουσίασε το αντικείμενο "Γιατί η Παγκοσμιοποίηση?  Εξέλιξη, Ενίσχυση, Εμβάθυνση". Η κ. Πάττα επιχείρησε ένα ταξίδι στα βαθειά νερά του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης, με αφορμή τα παρακάτω ενδεικτικά  ερωτηματικά:

•Τι προσδιορίζει την παγκοσμιοποίηση;
•Ποια η εξέλιξή  και τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της;
•Ενισχύεται και αν ναι, τότε πώς, από τον ρόλο της άτυπης και της επίσημης διακυβέρνησης (G7,G20);
•Εμβαθύνουν οι περιφερειακές οικονομικές συμφωνίες / ολοκληρώσεις την παγκοσμιοποίηση ή όχι;
•Έχει όρια η παγκοσμιοποίηση;
Έτσι, η παρουσίαση απετέλεσε ένα συνοπτικό πανόραμα του φαινομένου της οικονομικής παγκοσμιοποίησης από την σκοπιά της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, με  χρήση της Ιστορίας ως μεθόδου προσέγγισης

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Στεργίου παρουσίασε το αντικείμενο της Ψηφιακής Οικονομίας και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο όρος 4η Βιομηχανική Επανάσταση χρησιμοποιήθηκε από τον ιδρυτή και εκτελεστικό διευθυντή του World Economic Forum  Klaus Swab κατά τη συνάντηση του 2016 και προσδιορίζει ότι δεν αφορά μόνο «έξυπνες» και συνδεδεμένες συσκευές και συστήματα.

Κατά τον Swab, oι αλλαγές λαμβάνουν χώρα σε ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών το οποίο εκτείνεται από την κωδικοποίηση των γονιδίων στη νανοτεχνολογία και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους κβαντικούς υπολογιστές.

Είναι η μίξη αυτών των τεχνολογιών και η αλληλεπίδραση τους στο φάσμα του φυσικού, ψηφιακού και βιολογικού φάσματος τα οποία κάνουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση θεμελιωδώς διαφορετική από τις προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις και  δεν αλλάζει μόνο το περιβάλλον μας αλλά και εμάς τους ίδιους. Αφορά σε 21 διαπεραστικές μεταβολές (deep shifts) όπως εμφυτευόμενες τεχνολογίες, ψηφιακή παρουσία, internet στον ρουχισμό, το internet  των πραγμάτων, το διασυνδεδεμένο σπίτι, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό κ.α.

2/10/2016, Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. άρχισε το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Είναι η (Γεω)οικονομία Αγαπητέ μου!»

on Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016. Posted in Σεμινάρια

Επιμέλεια Δημήτριος Στεργίου, Σχης ε.α., Μέλος ΕΛΙΣΜΕ, Αναστάσιος Μπασαράς, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

2/10/2016, Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. άρχισε το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Είναι η (Γεω)οικονομία Αγαπητέ μου!»

Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών

 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) στο πλαίσιο των επιμορφωτικών του δραστηριοτήτων, άνοιξε το: Σάββατο   1 Οκτωβρίου   (09:30-13:00), μέσα σε μιά κατάμεστη αίθουσα του Ινστιτούτου (Χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος είναι η πρόταση, από τη μακρυνή Αυστραλία, University of Sydney, του Salvatore Babones: 'If this is an annual event -- and if there are sessions in English -- please keep me in mind for next year!'')

Το Σεμινάριο με θέμα:

«Είναι η (Γεω)οικονομία Αγαπητέ μου!»

παρουσιάζοντας:

Τις Εισαγωγικές εισηγήσεις, και:

•    Σύνδεση της γεωπολιτικής με την οικονομία.

Και, την Κύρια εισήγηση:

Α. Από την Γεωπολιτική στη Γεωοικονομία: 

    

α.Βασικές Έννοιες Μακροοικονομίας:  ΑΕΠ, ανάπτυξη και capital controls, ισοζύγια, πληθωρισμός, Δημόσιο χρέος, επενδύσεις. Η πραγματική οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι αγορές συναλλάγματος.

Σκοπός αυτής της εισήγησης ήταν η εξέταση ορισμένων βασικών έννοιων Μακροοικονομίας, όπως το ΑΕΠ, την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος και τα ισοζύγια. Επίσης, εξετάστηκαν η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι αγορές συναλλάγματος και τα capital controls. Αναλύθηκαν οι όροι εντός της ελληνικής πραγματικότητας, προκειμένου να αποσαφηνιστούν κάποιες πτυχές της κρίσης. Στο τέλος της εισήγησης επιχειρήθηκε να απλοποιηθεί το μείγμα των στρεβλώσεων που οδήγησε την ελληνική οικονομία στον εκτροχιασμό, καθώς και οι αφορμές του ξεσπάσματος της κρίσης

β.Σύντομη ιστορία του πετρελαίου, των νομισμάτων και των ιδεών: Από τις πρώτες ανακαλύψεις στην Standard Oil, ΟΠΕΚ, πετρελαϊκές κρίσεις.

Από τις πρώτες ανακαλύψεις και την Standard Oil, ως τον ΟΠΕΚ και τις πετρελαικές κρίσεις
Η σύγχρονη ιστορία του πετρελαίου αποτελεί ίσως το πλέον χαρακτηριστικό κεφάλαιο του πώς η γεωοικονομία επηρεάζει την παγκόσμια γεωστρατηγική ισορροπία.Η σύγχρονη ιστορία του πετρελαίου ξεκινά το 1846. Το πετρέλαιο και τα υποπροιόντα του ως φωτιστικό καύσιμο μπαίνει δυναμικά στα νοικοκυριά. Εκτεταμένη εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υδρογονανθράκων παρατηρείται στις ΗΠΑ. Ο John Rockefeller και η Standard Oil γίνονται οι κύριοι εκφραστές αυτής της νέας επιχειρηματικής επανάστασης.Απο το 1911 και μετά, η απόφαση του Πρώτου Λόρδου του Βρετανικού Ναυαρχείου, Sir Winston Churchill, να αντικαταστήσει το κάρβουνο με το πετρέλαιο ως το βασικό καύσιμο κίνησης του Βρετανικού στόλου και οι συνακόλουθες συμφωνίες που υπογράφει το Βρετανικό Ναυαρχείο με την Anglo Iranian Oil Company, καθιστούν το πετρέλαιο στρατηγικό προιόν στην παγκόσμια οικονομία.

γ.Από τον κανόνα του χρυσού στα ψηφιακά νομίσματα και από τον φιλελευθερισμό στον νεο-φιλελευθερισμό.

Σκοπός της διάλεξης αυτής είναι η συνοπτική παρουσίαση της «διαδρομής» των διεθνών νομισματικών σχέσεων από την καθιέρωση του κλασικού κανόνα του χρυσού στη δεκαετία του 1870 μέχρι σήμερα με την εμφάνιση και την ευρέως διαδεδομένη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων (λ.χBitcoin, Ehtereum). Επιπρόσθετα εξετάζεται σε γενικές γραμμές το θεωρητικό και ιδεολογικό υπόβαθρο του νεο-φιλελευθερισμού τόσο ως οικονομική θεώρηση τόσο ως  θεωρία Διεθνών Σχέσεων.<<  1 [23  >>