Παρουσίαση του Βιβλίου Greeks in Modern Iran, Ευάγγελος Βενέτης
Την Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014, στην Ελληνο-Αμερικανική Ένωση, με αφορμή την συμπλήρωση εβδομήντα τριών χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Τεχεράνης, Ιράν, το Hellenic-American College (HAEC) σε σύμπραξη με το Hellenic-American University και σε συνεργασία με την Εταιρία Ελληνο-Ιρανικών Μελετών παρουσίασαν την αγγλική μετάφραση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενέτη, Ο Ελληνισμός στο Σύγχρονο Ιράν, με τίτλο Greeks in Modern Iran, Evangelos Venetis, tr. M. Mericas (Athens, 2014, ISBN: 978-960-7043-89-4)
Το παρόν πόνημα αποτελεί ιστορική μονογραφία στους τομείς των σύγχρονων ελληνοϊρανικών σπουδών και της ελληνικής διασποράς στην Μ. Ανατολή. Αποσκοπεί στην ενημέρωση του επιστημονικού και ευρέως αναγνωστικού κοινού για το παρελθόν, παρόν και μέλλον μιας άγνωστης πτυχής του ελληνισμού της διασποράς στον ισλαμικό κόσμο και την Δυτική Ασία. Με δεδομένο το ότι διεθνώς η μελέτη των ελληνοϊρανικών σπουδών σταματά στον 7ο αι. μ.Χ, ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τις ελληνοϊρανικές σχέσεις και σπουδές έκτοτε μέχρι σήμερα. Η απουσία ακαδημαϊκής έρευνας στον εν λόγω τομέα τον καθιστά παρθένο, και συνεπώς ελκυστικό, ερευνητικά.
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης γεννήθηκε στις 5/1/1977 στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από όπου απέκτησε και τον μεταπτυχιακό του τίτλο στην μεσαιωνική ιστορία με θέμα: ‘Το Ζωροαστρικό ιερατείο και η επιρροή του στις διπλωματικές σχέσεις Βυζαντίου-Περσίας.’ (Β’ Διεθνές Βραβείο Ιρανολογίας, Τεχεράνη, 16/12/2002). Το 2006 ολοκλήρωσε επιτυχώς τις διδακτορικές του σπουδές στον κλάδο των ισλαμικών και μεσανατολικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Είναι ιδρυτής και διευθυντής της Εταιρίας Ελληνοϊρανικών Σπουδών, Επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ και συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης έχει συγγράψει τα βιβλία:
-History of Hellenism in Modern Iran (19th – 21st c.) (Athens, 2011, in Greek, Athens 2014 in English);
-The Iskandarnama (Book of Alexander): An analysis of an anonymous Persian prose romance (Saarbrücken, 2013);
-The Shahnama Tradition, Storytelling in Contemporary Iran (Saarbrücken, 2012);
-The First New Persian Grammar in Greek [Tehran: Al-Hoda Publishers, 2007 (1386)];
-Speaking Persian, Persian-Greek Dialogues (Athens, 2012).
-The Struggle between Turkey and Saudi Arabia for the leadership of Sunni Islam (Athens, 2014); -The Economic Relations Between Greece and MENA countries (September 2013),
-Coexistence and Antagonism: Iran and the Arab states in the Persian Gulf (November 2011),
-The Greek Foreign Policy in the Middle East (January 2012);
-Greece-Iran relations and their significance for the European Union (April 2010),
-The Rising Power of Iran in the Middle East: Forming an axis with Iraq, Syria and Lebanon (November 2010).
-Μετέφρασε στα ελληνικά την βιογραφία Minos Zombanakis, Banker without Borders (Athens, 2013).
-Επίσης, έχει συγγράψει ευρύ αριθμό άρθρων για τον μεσαιωνικό και σύγχρονο ισλαμικό κόσμο σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.