ΕΛΙΣΜΕ

Παρουσίαση του βιβλίου: «Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΦΩΚΟ-ΒΟΙΩΤΙΚΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ». ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗΣ Ανδρέας Ε. ΚΑΤΣΙΦΑΣ

Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τον συγγραφέα του πονήματος «Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΦΩΚΟ-ΒΟΙΩΤΙΚΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ», τον Επίτιμο Αρεοπαγίτη Ανδρέα Κατσίφα.
Ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε έως τις εγκύκλιες σπουδές του στον Προφήτη Ηλία Λεβαδείας Βοιωτίας (ΜΕΡΑΛΙ).
Είχα την εξαιρετική τιμή να είναι συγχωριανός μου. Ο χαρακτήρας του λαμπρός, το ήθος του πάνω από όλα άριστο, ενώ η φιλομάθειά του, στηριζόμενη στην λογική σκέψη, κατακτούσε αβασάνιστα και με ταχύτητα την κεντρική ιδέα και προοπτική του κάθε θέματος.
Μετά την αποφοίτηση του από το οκτατάξιο Γυμνάσιο, εισήλθε επιτυχώς στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου κατέστη πτυχιούχος με βαθμό «Άριστα».
Κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα όπου το υπηρέτησε εύορκα, επί 40 συναπτά έτη. Πάντοτε έκανε αισθητή την παρουσία του σε μεγάλες δίκες με αποκορύφωμα την δίκη περί του ονόματος της «Μακεδονίας», όπου είχε υποβληθεί αίτηση αναγνωρίσεως από Σωματείο φιλοσκοπιανών («συμπατριωτών» μας).
Ως Πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης εξέδωσε την υπ.αρίθμ.1558/91 απόφαση και κατέδειξε- απέδειξε με δικανικά επιχειρήματα την απόρριψη του σφετερισμού απαιτήσεως του ονόματος της ελληνικοτάτης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας, (βλέπε σχετικό άρθρο περιοδικού «Προβληματισμοί» υπ’αρίθμ. 60, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2010).
Ανήλθε στην ιεραρχία του Δικαστικού Σώματος προαγόμενος πάντοτε κατ’απόλυτον εκλογήν και συνταξιοδοτήθηκε με τον καταληκτικό βαθμό του Αρεοπαγίτου, όπου του απενεμήθη ο τίτλος του Επιτίμου. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων , νομικός σύμβουλος πρωθυπουργού, δήμαρχος, μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Πρόεδρος του Ανακριτικού Συμβουλίου Αεροπορικών Ατυχημάτων, Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Προμηθειών και Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Πρόκειται για ένα χαρισματικό και ικανότατο άτομο, ευγενικό, αυστηρά απαιτητικό, απόλυτα δίκαιο και ακούραστο εργαζόμενο από πρωϊας μέχρι νυκτός.
Διακρίνεται επίσης για το θάρρος της γνώμης του, το κύρος του αξιώματός του, την ακεραιότητα, την σοβαρότητα, την οξυδέρκεια, την ευρυμάθεια του, την ευχέρεια χειρισμού του λόγου, την ορθότητα των αποφάσεων, την πειστική προάσπιση των «πιστεύω» του, την προσήλωση του στις ελληνοχριστιανικές – εθνικές παραδόσεις μας, την απόλυτη και υπηρεσιακή του κατάρτιση.
Διεκρίθη , επίσης ως συγγραφέας άρθρων , κειμένων, μελετών κ.λ.π. και απεδείχθη πολυγραφότατος. Τα άρθρα του άπτονται της ιστορικής και εθνικής ζωής του τόπου μας, θίγοντας πάντοτε τα κακώς κείμενα.
Μετά την συνταξιοδότησή του έγινε μέλος του ΕΛΙΣΜΕ , όπου συνεχίζει να αρθρογραφεί και να καταθέτει τους προβληματισμούς του για τα Εθνικά μας θέματα και ιδία αναφέρεται συχνά στην μουσουλμανοποίηση της Θράκης , καθόσον υπηρέτησε εκεί επί σειρά ετών, κατέχοντας σε απόλυτο βαθμό το ισλαμικό ζήτημα.
Το βιβλίο του διακρίνεται εκτός της παραθέσεως πραγματικών ιστορικών ντοκουμέντων, τον πλούτο της βιβλιογραφίας του, για την φραστική του τελειότητα , την ζηλευτή του ενάργεια, την υψηλή ποιότητα κριτικής και σκέψεως και το ειδικό βάρος του περιεχομένου του.
Χωρίζεται σε 32 κεφάλαια, παρά το ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως τοπικού ενδιαφέροντος έχει γενικότερο ενδιαφέρον γιατί εκτός από το ότι περιέχει σημαντικά ιστορικά στοιχεία της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι των ημερών μας, επιδιώκει την αποκατάσταση κρισίμων λαθών με σίγουρα στοιχεία, όπως π.χ. μεταξύ των Μακεδόνων αφενός και Αθηναίων και Θηβαίων αφ’ετέρου, αλλά και την πραγματική σημασία  της μάχης της Χαιρωνείας και των Καταλανών και Φράγκων, θίγει και θέματα θρησκείας και κοινωνικών συμπεριφορών των Ελλήνων αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων όπως οι ΡΟΜΑ, Σκηνίτες Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι  κ.τ.λ.
Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι το βιβλίο (1000 αντιτύπων), εξεδόθη με δικά του έξοδα και διανέμεται εξ ολοκλήρου δωρεάν. Ο πονήσας έχει θέσει στην διάθεση του ΕΛΙΣΜΕ ικανό αριθμό αντιτύπων για την δωρεάν διάθεση στους ενδιαφερομένους, μέλη του ινστιτούτου.

Παύλος Μυρογιάννης
Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α. 
Μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΣΜΕ

Αφήστε μια απάντηση