Blog

Παρουσίαση του Βιβλίου ‘Νοσηρός ατομισμός και συλλογικότητα στη Νέα Ελλάδα, Ευάγγελος Βενέτης

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ – Ευάγγελος Βενέτης, Νοσηρός ατομισμός και συλλογικότητα στη Νέα Ελλάδα (Αθήνα, 2015)

Εκδόσεις Πορεία, Αθήνα, 2015

Για το βιβλίο

Το παρόν δοκίμιο με τις θεωρητικές και πρακτικές εκφάνσεις του αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου του νοσηρού ατομισμού στον ελληνικό πληθυσμό σήμερα.
Το επιχείρημα του δοκιμίου είναι ότι η αιτία των δεινών σήμερα για τους Έλληνες είναι ο νοσηρός ατομισμός. Παράλληλα αναλύει τα αίτια της κατάστασης και προσφέρει λύση. Το εν λόγω δοκίμιο δεν φιλοδοξεί να καλύψει ερευνητικά το πραγματευόμενο θέμα. Αντίθετα παραθέτει τις βασικές παραμέτρους του ζητήματος, λειτουργώντας ως βάση για την μελλοντική συζήτηση και αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην θεωρία όσο κυρίως στην πράξη. Σκοπός του κειμένου είναι να εγείρει εγρήγορση σε όλους του Έλληνες, και κυρίως σε εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία είναι κομβικής σημασίας για την απορρόφηση και διάχυση του μηνύματος της συλλογικότητας στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Όταν ο Στρατηγός Μακρυγιάννης τόνιζε την συλλογικότητα σε βάρος του νοσηρού ατομισμού είχε άμεση αντίληψη της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της νεοσύστατης Ελλάδας και γνώριζε την ψυχοσύνθεση του Έλληνα πριν και μετά την Νέα Ελλάδα. Με την έκφρασή του «Είμαστε στο Εμείς και όχι στο Εγώ» έδειχνε τον δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση και εξέφραζε την ενδόμυχη ελπίδα του ότι μελλοντικά η συλλογικότητα θα επικρατούσε στον πολιτικό και κοινωνικό βίο της χώρας. Διαψεύσθηκε. Πέρασαν σχεδόν δύο αιώνες από τότε και τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Με την παρούσα ανάλυση καθίσταται προσπάθεια για να αναδειχθεί το ζήτημα του νοσηρού ατομισμού και της έλλειψης συλλογικότητας ως το καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και κράτος σήμερα εν τω μέσω της οικονομικής κρίσης κατά το πέρασμα μίας άλλης εποχής για την Ελλάδα από κάθε άποψη. Σήμερα η καταπολέμηση του νοσηρού ατομισμού αποτελεί την πρώτιστη και πιο επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Ευάγγελος Βενέτης εντόπισε και ανέλυσε την ρίζα του προβλήματος που έχει εμποδίσει vqv εφαρμογή της έννοιας της κοινωνίας τατν πολιτών στην Ελλάδα. Εάν ϋέλετε να κατανοήσετε τα βαΰύτερα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Ελλάδα, τότε διαβάστε αυτή vqv ανάλυση.
Καθηγητής Ανδρέας Γερολυμάτος, Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέι

Για τον συγγραφέα
Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Μοχάμετ Άλι (Καβάλα, 2014-), ο υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ, 2010-) και επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα Ισλάμ-Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ). Σπούδασε ιστορία (1999) και μεταπτυχιακά στον ίδιο κλάδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2001). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στις ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ην. Βασίλειο (2006). Δίδαξε ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές ως λέκτορας επί τετραετία στο Τμήμα Αραβικών, Περσικών και Τουρκικών στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας. Είναι τακτικός αρθρογράφος στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» και της «Εφημερίδας των Συντακτών». Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για διάφορες θέματα Ελληνισμού, Ισλάμ και Μ. Ανατολής κατά την σύγχρονη και μεσαιωνική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της μονογραφίας Ο Ελληνισμός στο σύγχρονο Ιράν (19ος – 21ος αι.) (Αθήνα 2013).

Πληροφορίες – Παραγγελίες
Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις ΠΟΡΕΙΑ, Αραχώβης 38, Αθήνα
 και το βιβλιοπωλείο Πολιτεία, Ασκληπιού 1-3, Αθήνα.
Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Αθήνα
Ηλ. Ταχ.: evenetis77@yahoo.com
Κινητό: +30 6947967667

Αφήστε μια απάντηση