ΕΛΙΣΜΕ

Παρουσίαση του βιβλίου: ‘ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ, Ροή υπό πίεση σε κλειστούς αγωγούς. Υδροδυναμικές μηχανές’, Αντώνης Λιακόπουλος

Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τον συγγραφέα του βιβλίου ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ, Ροή υπό πίεση σε κλειστούς αγωγούς. Υδροδυναμικές μηχανές’, τον  καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνη Λιακόπουλο.
   Ο Αντώνης Λιακόπουλος, γέννημα και θρέμμα της Μακεδονίας, διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός (άριστα) του ΑΠΘ, 1977. Κάτοχος M.S. in Engineering Science, University of Florida, 1979 και Διδάκτωρ (Ph.D) in Engineering Mechanics, University of Florida, 1982, άφησε την έδρα καθηγητή πανεπιστημίου στις ΗΠΑ για να βοηθήσει στην αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.
   Πρόκειται για ένα χαρισματικό και ικανότατο άτομο, σεμνό, ευγενικό, αυστηρά απαιτητικό, απόλυτα δίκαιο και ακούραστο εργαζόμενο από πρωϊας μέχρι νυκτός. Ξεχωρίζει  για το θάρρος της γνώμης του, το κύρος του αξιώματός του, την ακεραιότητα, την σοβαρότητα, την οξυδέρκεια, την ευρυμάθεια του. Διεκρίθη, επίσης ως συγγραφέας άρθρων, κειμένων, μελετών κ.λπ. και απεδείχθη πολυγραφότατος.
   Η κατανόηση της ροής υπό πίεση σε κλειστούς αγωγούς είναι απαραίτητη για τον επιτυχημένο σχεδιασμό πολύπλοκων δικτύων. Ιστορικά, ο σχεδιασμός δικτύων ύδρευσης αποτέλεσε το πρώτο μεγάλου τεχνολογικού ενδιαφέροντος πεδίο εφαρμογής της υδραυλικής των κλειστών αγωγών. Σήμερα, πέρα από τον σχεδιασμό δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, ο σχεδιασμός δικτύων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου βασίζεται στις ίδιες αρχές.
   Στο βιβλίο του, ο καθηγητής, μελετά τις ροές, οι οποίες, με πολύ καλή προσέγγιση, θεωρούνται μόνιμες και ασυμπίεστες (ρ = σταθ.).
   Πρώτος στόχος του συγγραφέα είναι να αναπτύξει τη μεθοδολογία υπολογισμού των απωλειών μηχανικής ενέργειας κατά τη μεταφορά ρευστών μέσω κλειστών αγωγών.  Ετσι όλα τα προβλήματα ροής σε κλειστούς αγωγούς που μελετούνται προσεγγιστικά στο μάθημα της Μηχανικής Ρευστών, στο πλαίσιο της θεωρίας των ιδεατών ρευστών, μπορούν να επανεξεταστούν λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική τριβή του ρευστού.
   Απώτερος στόχος του καθηγητή Αντώνη Λιακόπουλου είναι να δώσει στους μηχανικούς τα εφόδια για το σχεδιασμό και την ανάλυση πολύπλοκων δικτύων αγωγών (π.χ. δικτύων ύδρευσης, βιομηχανικών υδραυλικών εγκαταστάσεων, κλπ.).
   Στο πρώτο μέρος του βιβλίου μελετώνται στοιχεία δικκτύων κατά σειρά αύξουσας πολυπλοκότητας: ροή σε ευθύ- γραμμους αγωγούς  σταθεράς διατομής (κεφάλαιο ΙΙΙ), υπολογισμός τοπικών απωλειών (κεφάλαιο IV), κάλυση υδραυλικών συστημάτων που περιέχουν δεξαμενές (κεφάλαιο V).
   Tο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει μια εισαγωγή στις “Υδροδυναμικές Μηχανές:” και πραγματεύεται θέματα λειτουργίας αντλιών και υδροστροβίλων σε δίκτυα αγωγών (κεφάλαια VI και VII αντίστοιχα).
   Η υψηλη ποιότητα και η πλατιά αποδοχή του βιβλίου συνετέλεσαν στην δεύτερη έκδοση του βιβλίου σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο. Η Β’ έκδοση ενσωματώνει βελτιώσεις και εκτενείς προσθήκες κυρίως στην ύλη των υδροδυναμικών μηχανών καθώς και ένα εκτεταμένο γλωσσάρι αγγλικών όρων.

Αφήστε μια απάντηση