2015-12-14. Gas Interconnector Greece-Bulgaria (ICGB)
Στις 10 Δεκεμβρίου 2015 οι μέτοχοι της ICGB AD, (Bulgarian Energy Holding EAD με 50% και IGI Poseidon με 50%) ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες αποδοχής και υπογραφής και της Final Investment Decision (FID) σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB Pipeline (Gas Interconnector Greece-Bulgaria) που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγορά στη Βουλγαρία. Στην IGI Poseidon συμμετέχουν ισομερώς η ελληνική εταιρεία ΔΕΦΑ και η ιταλική εταιρεία EDISON SpA. Η κατασκευή του έργου εκτιμάται να αρχίσει το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018 οπότε και θα αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση του αγωγού. Ο αγωγός θα συνδέει αρχικά το υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ (από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας προς Ιταλία) προμηθεύοντας φυσικό αέριο και στη Βουλγαρία και ενδεχομένως αργότερα τη Ρουμανία και Σερβία με άλλους υπό κατασκευή αγωγούς. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντάσσεται στην προσπάθεια απεξάρτησης της Νοτιανατολικής Ευρώπης από το μέχρι σήμερα ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου και τους αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία. Το έργο χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Project of Common Interest (PCI) και συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Central and South-East European Gas Connectivity (CESEC). Πλέον του αζέρικου αερίου ο αγωγός θα δύναται να προωθεί βόρια και ποσότητες υγροποιημένου αερίου (LNG) που θα μεταφέρονται με πλοία στα ελληνικά σημεία αποθήκευσης και προώθησης.
Η αναβολή της υπογραφής τον περασμένο Μάιο προκάλεσε την έντονη ανησυχία ευρωπαϊκών και αμερικανικών κύκλων με αποτέλεσμα την επίσκεψη του αμερικανού special envoy and coordinator for international energy affairs, Amos Hochstein, σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Ο μήκους 182 χιλιομέτρων αγωγός (διαμέτρου 32 ιντσών, 812 χιλιοστών), 31 εκ των οποίων εντός Ελλάδος, θα έχει δυνατότητα διακίνησης 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αρχικά ετησίως (με αναβάθμιση θα φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) και η κατασκευή του θα κοστίσει 220 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 45 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση. Το αρχικό Memorandum of Understanding (MOU) μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και Βουλγαρίας υπογράφηκε το 2009. Το έργο δρομολογήθηκε ως Project of National Priority με τις αποφάσεις No. 615/14.07.2009, No.452/07.06.2012 του βουλγαρικού υπουργικού συμβούλιου και εγκρίθηκε σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 4001/2011. Το πρόγραμμα εντάχθηκε για χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων ευρώ στο European Energy Program for Recovery (EEPR) σύμφωνα με τις αποφάσεις της Commission Decision C(2010) 5813 και την τροποποίηση της με την Decision C(2012) 6405. Επίσης τον Οκτώβριο του 2012, η ICGB AD υπέγραψε Mandate Letter με την European Bank for Reconstruction and Development για την περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου. Το έργο έλαβε θετική Environmental Impact Assessment για τη βουλγαρική και ελληνική επικράτεια το 2012 και 2013 αντίστοιχα.
Η παραπάνω περιγραφόμενη διαδικασία άρχισε το 2009 και κατέληξε στη κομβική υπογραφή του Final Investment Decision (FID) στα τέλη του 2015 καταδεικνύει τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για να εισέλθει στη διαδικασία υλοποίησης ένα έργο κατασκευής ενός σχετικά μικρού περιφερειακού αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει δύο χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του δεν έχει ακόμη αρχίσει. Αποδεικνύεται η λεπτομερής και σχολαστική σχεδίαση που απαιτείται λαμβάνοντας υπόψη εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες, περιβαλλοντολογικές μελέτες και περιορισμούς, οικονομικές προοπτικές και χρηματοδοτήσεις και φυσικά τις ανάλογες γεωπολιτικές ισορροπίες. Οι επισημάνσεις κρίθηκαν αναγκαίες για τις πολυπληθείς αναλύσεις και ενθουσιώδεις ιαχές δρομολογήσεων και αναδρομολογήσεων αγωγών και συμμαχιών αναλόγως των καιρικών συνθηκών και διαθέσεων των κυβερνώντων και συμβούλων των.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών:
• ICGB AD: http://www.icgb.eu/about/igb_project
• EDISON SpA: http://www.edison.it/en/igb-pipeline
• ΔΕΠΑ: http://www.depa.gr/content/article/002005005/179.html