Διοικητικό Συμβούλιο

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.)

 Παρούσα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου:

Πρόεδρος: Μπαλτζώης Ιωάννης, Αντιστράτηγος ε.α.
Αντιπρόεδρος: Μαρτζούκος Βασίλειος, Αντιναύαρχος ε.α. Π.Ν.
Γενικός Γραμματέας: Παναγιώτης Κατσαρός, Αντιπτέραρχος ε.α.
Ταμίας: Βουτσινάς Κων/νος, Πλοίαρχος ε.α. Π.Ν.
Δντής Μελετών: Δασκαλάκης Ιπποκράτης, Αντιστράτηγος ε.α.
Υπεύθυνος Εκδόσεων: Αργυρόπουλος Κων/νος, Υποστράτηγος ε.α.
Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων: Παναγιωτοπούλου Μαριέττα, Συνταξιούχος Ανώτερη Υπάλληλος ΥΠΕΞ

Μέλη:

Δουδούμης Γεώργιος, Οικονομολόγος
Κοντοπίδης Νικόλαος, Αντιστράτηγος ε.α.
Πορτοκαλάκης Λεόντιος, Συντ. Μηχανικός ΕΜΠ

Ηλιόπουλος Δημήτριος, Πρέσβυς ε.τ.

Βλάχου Μαρία, Πολιτικός Επιστήμων

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ANΤΓΟΥ (ε.α.) ΜΠΑΛΤΖΩΗ ΙΩΑΝΝΗ

Αντιστράτηγος (ε.α.) και πρόεδρος  του ΕΛΙΣΜΕ, γεννήθηκε στην Άρτα και αποφοίτησε το 1976, από την ΣΣΕ, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Ιππικού – Τεθωρακισμένων (ΤΘ). Υπηρέτησε σε όλες τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του διοικητικές και επιτελικές θέσεις, στη Θράκη, στις νήσους Ανατ. Αιγαίου  στο εσωτερικό της χώρας, καθώς  και σε θέσεις εξωτερικού. Πλέον τούτων τοποθετήθηκε και υπηρέτησε σε ιδιαίτερες θέσεις όπως:

  • Παρατηρητής της Ε.Ε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1993-94) και Αξκός Επιχειρήσεων της ECMM (European Community Monitor Mission) στο RC ZENICA στην κεντρική Βοσνία  και στο  RC KNIN, στην Κράϊνα.
  • Υπασπιστής του αειμνήστου προέδρου της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου από το 1995-2000.
  • Ακόλουθος Άμυνας στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ, από το 2000 και   μέχρι το 2003, κατά την διάρκεια της 2ης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα, του Αλ Ακτσά.

Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Στρατού. Ακόμη είναι:

Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (σήμερα ΑΔΙΣΠΟ) και της ΣΕΘΑ.

Απόφοιτος μετά Διπλώματος  της Σχολής Τακτικών Πληροφοριών, (Tactical Intelligence School, Ft Huachuca Arizona), του Στρατού των ΗΠΑ.

Απόφοιτος και κάτοχος Μεταπτυχιακού  (M.Sc.), στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και σπουδές Άμυνας & Διεθνούς Ασφάλειας,  του ΕΚΠΑ. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

Έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα μετάλλια και παράσημα των Ε.Δ., 5 ευρωπαϊκών κρατών, καθώς   και ηθικές αμοιβές, συνολικά 14 μετάλλια.

Έχει αναγορευθεί από τον Παναγιότατο  Πατριάρχη Ιεροσολύμων και του  απονεμηθεί το 2003, ο τίτλος (μετά διπλώματος)  του Μικρού Σταυροφόρου του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του  Παναγίου Τάφου.

Είναι αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με εκατοντάδες δημοσιευμένα άρθρα. Είναι γεωπολιτικός αναλυτής σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Διαλέκτης σε ΥΕΘΑ,  Στρατιωτικές Σχολές, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, Δήμους και με συμμετοχή σε δεκάδες ημερίδες , σεμινάρια και συνέδρια γεωπολιτικών και όχι μόνο αναλύσεων. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Συμμετέχει συγγραφικά στα εξής βιβλία του ΕΛΙΣΜΕ: Ανατολική Μεσόγειος – Παρόν και Μέλλον (2017), Οι Σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας, Προβλήματα & Προοπτικές (2020), 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821. (2021), Υβριδικοί Πόλεμοι (2022), Αφρική. Η Αυριανή Παγκόσμια Πρόκληση (Απρίλιος 2023), Γεωπολιτικές Ανακατατάξεις στην Μαύρη Θάλασσα. (Νοε. 2023)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΧΟΥ (ε.α.) ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κατάγεται από την Άνω Κορακιάνα Κερκύρας. Φοίτησε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από το 1971 έως το 1975. Αποστρατεύθηκε το 2006.

 

Υπηρέτησε επί Αντιτορπιλικών, Πυραυλακάτων και Φρεγατών. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Κυβερνήτης της Πυραυλακάτου «ΜΠΛΕΣΣΑΣ», της Θαλαμηγού «ΑΡΓΩ», της Φρεγάτας «ΕΛΛΗ», της Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ», Διοικητής 1ης Μοίρας Φρεγατών, Αρχιεπιστολεύς Στόλου και Διοικητής Φρεγατών.

 

Σε θέσεις ξηράς, μεταξύ άλλων, υπηρέτησε ως Υπασπιστής της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας (1990 – 1992), Διευθυντής Σπουδών στην Ναυτική Σχολή Πολέμου, Ναυτικός Ακόλουθος Βόννης, Διευθυντής Α1 του Γ.Ε.Ν., Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης και Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

 

Έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Μηχανολογία Όπλων από το Naval Postgraduate School του Monterey των Η.Π.Α. και είναι απόφοιτος του Naval War College των Η.Π.Α. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Από το 2006 έως το 2010, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) από το 2012 έως τον Φεβρουάριο 2020. Υπήρξε εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του ΙΔΙΣ του Παντείου (2016 – 2019) και στρατιωτικός αναλυτής του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA (20 – 22).Είναι Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και εξωτερικός συνεργάτης στην ΣΕΘΑ και ΣΔΙΕΠ της ΠΑ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Αντιπτέραρχου (ε.α.) ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Αντιπτέραρχος ε.α.  Γεννήθηκε στην Καστανιά Καρδίτσας το 1958. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων/Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας το 1976 από όπου αποφοίτησε το 1980 ως Ανθυποσμηναγός. Στη συνέχεια υπηρέτησε διαδοχικά σε Μονάδες-Επιτελεία της Πολεμικής Αεροπορίας, ως Ελεγκτής Αεροσκαφών, Εκπαιδευτής, Επιτελής, Αξιωματικός Επιχειρήσεων, Τμηματάρχης, Υποδιοικητής, Διοικητής και Διευθυντής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Φοίτησε επιτυχώς σε σχολεία εσωτερικού και εξωτερικού. Αποφοίτησε με τιμητική διάκριση (HonorGraduate)  από το Σχολείο Όπλων  (WEAPONS) των Η.Π.Α.

Υπηρέτησε στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Ευρώπης (SHAPE)/Κέντρο Προγραμματισμού του ΝΑΤΟ(/NATOPROGRAMMINGCENTER 1989-1991), ως δοκιμαστής επιχειρησιακών προγραμμάτων του συστήματος Αεράμυνας του ΝΑΤΟ (NΑΤΟ AIRDEFENCEGROUNDENVIROMENT).

Ήταν εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας σε νατοϊκές επιτροπές για το Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχουτου ΝΑΤΟ μέχρι το επίπεδο Διευθυντών (NACMOBOARDOFDIRECTORS 2010-2013).

Στα πλαίσια του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SingleEuropeanSky) διατέλεσε Πρόεδρος στο MILITARYCOORDINATIONGROUP των χωρών της BLEUMED (Ιταλία-Ελλάδα-Κύπρος-Μάλτα 2011-2013). Ταυτόχρονα διετέλεσε Πρόεδρος στην Ελληνική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας/ΓΕΕΘΑ.

Το 2010 τοποθετήθηκε ως Δντης στη Διεύθυνση Αεράμυνας του ΓΕΑ, από όπου και αποστρατεύθηκε το Μάρτιο του 2013. Του απενεμήθη ο Τίτλος (ε.τ.) του Επίτιμου Διευθυντή Αεράμυνας του ΓΕΑ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γραμματέας στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (2014-2021) και Μέλος στο ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Γιαννακόπουλου, με την οποία έχει τρία παιδιά. Την Αγγελική, τον Τριαντάφυλλο και την Κωνσταντίνα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ AΝΤΓΟΥ (ε.α.) ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Είναι Αντιστράτηγος εα, διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής Μελετών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961 και αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1983 ως Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού. Απόφοιτος των προβλεπομένων σχολείων του Όπλου του, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) και με θητεία στο AFSOUTH/J2 (Ιταλία) και στο SHAPE/J5 (Βέλγιο). Διοικητής της 80ης ΜΕΘ. Αποστρατεύθηκε το 2013 με τελευταία τοποθέτηση αυτή του Διοικητού του NATO Missile Firing Installation (Πεδίο Βολής Κρήτης).

Αποφοίτησε επίσης από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (2003) και κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές (2008) ενώ απέκτησε από το ίδιο Πανεπιστήμιο και το διδακτορικό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις (2021).

Συνεργάζεται ως ερευνητής με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και ως διαλέκτης και συνεργάτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ, στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). Παρουσιάζει αναλύσεις σε διάφορες ιστοσελίδες και περιοδικά για θέματα Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΧΟΥ ΠΝ (ε.α.) ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Γεννήθηκε  στην Αθήνα.

Είναι:

-Οικονομολόγος , πτυχιούχος  Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) Αθηνών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, με  Ειδίκευση  στη  Λογιστική.

-Απόφοιτος  της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.), ως Αξιωματικός του Οικονομικού Κλάδου του Π.Ν.

-Υπηρέτησε  με την ιδιότητά του αυτή  σε Πολεμικά Πλοία και Ναυτικές Υπηρεσίες  και  αποστρατεύθηκε κατόπιν  αιτήσεώς του  το  2011, φέρων τον βαθμό του Πλοιάρχου .

– Μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. από το 2013 ,

– Μέλος του Δ.Σ.  ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. από το 2016,

– Ταμίας του  ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. από το 2018.

-Νυμφευμένος και πατέρας τριών παιδιών, δύο υιών και μιας θυγατέρας.

– Στα  ιδιαίτερα ενδιαφέροντά  του , είναι η λογοτεχνία, η  μουσική  και  η μελέτη της ελληνικής και ευρωπαϊκής  ιστορίας,  με  την φιλοδοξία  εξαγωγής  συμπερασμάτων χρήσιμων  στην αντιμετώπιση των αναγκών, προβλημάτων του παρόντος και κυρίως του διαγραφόμενου μέλλοντος της Ελλάδος, της Ευρώπης, του γήϊνου συστήματος.

-Το  όραμα , που κατευθύνει την  δράση  του  στα πλαίσια του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, είναι να αποδεικνύεται  ουσιαστικός και χρήσιμος στην επίτευξη των  σκοπών  του,  όπως  αυτοί  καθορίζονται  στο  άρθρο  2  του   Καταστατικού  του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΤΓΟΥ (ε.α.) ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΝΟΥ

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945.

Απεφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων ως Ανθυ­πο­λοχαγός Πεζικού το 1968.

Ως Υπολοχαγός συμμετείχε με την Κυπριακή Εθνική Φρουρά στις κατά των Τούρκων πολεμικές επιχειρήσεις την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 1974.

Είναι Υποστράτηγος ε.α.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής στα περιοδικά «Προβλη­ματισμοί», «Ζωσιμάδες» και «Σύνδεσμος 68».

Έχει γράψει 17 βιβλία επικεντρωμένα σε εθνικά, κοινωνικά, και στρατιωτικά ζητήματα. Ασχολείται με την συμβολιστική ζωγρα­φική. Ομιλεί την Αγγλική σε βαθμό λίαν καλώς και ικανοποιητικά την Ιταλική και Ολλανδική.

Είναι πατέρας τριών τέκνων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τελειόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες/  Δημοσία Διοίκηση καθώς και Master του Πανεπιστημίου Marne La Vallee Γαλλίας.

Γνωρίζει λίαν καλώς την αγγλική, γαλλική και ρουμανική και έχει βασική γνώση της γερμανικής.

Είναι συντ/χος ανώτερος διοικητικός υπάλληλος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με προϋπηρεσία στο ΝΑΤΟ / Βρυξέλλες, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Στουτγάρδη, διευθύντρια διοικήσεως στην Πρεσβεία Βουκουρεστίου και αποστολές στην Πρεσβεία Βελιγραδίου, Γραφείο Σκοπίων και Πρεσβεία Λιουμπλιάνας. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις Κεντρικής Υπηρεσίας ΥΠΕΞ και ήταν επί εξαετία επικεφαλής του τμήματος υποτροφιών στην Διεύθυνση Μορφωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με αντικείμενο την διαχείριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για αλλοδαπούς.

Μετά την αποχώρησή της από το Υπουργείο Εξωτερικών το 2009, εργάσθηκε μέχρι το τέλος του 2016 ως Προσωπάρχης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και στην συνέχεια ως Εμπειρογνώμων σε διαχείριση θεμάτων εκπαίδευσης και ανθρωπίνου δυναμικού.

Από τον Μάρτιο του 2017 ήταν μέλος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Κατά τις εκλογές της 13/2/2020 εξελέγη τακτικό μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΣΜΕ και ωρίσθη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων. Οργάνωσε το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ και είναι η συντονίστρια του προγράμματος αυτού. Επίσης,  είναι η συντονίστρια του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΛΙΣΜΕ και Webster University of Athens.

Είναι μητέρα του μέλους του ΕΛΙΣΜΕ Δημητρίου Ξένου, αποφοίτου νομικής, επιχειρηματία με έδρα το Βουκουρέστι.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΤΓΟΥ Ε.Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΝΤΟΠΙΔΗ

Αντιστράτηγος (ε.α.). Γεννήθηκε στον Πειραιά. Το 1981 εισήλθε, 3ος επιτυχών, στη ΣΣΕ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1985, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

Υπηρέτησε σε όλες τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του, διοικητικές και επιτελικές θέσεις. Έχει υπηρετήσει σε Μονάδες Πυροβολικού, ως Διοικητής Πυροβολαρχίας Πεδινού και Μέσου Πυροβολικού, Διοικητής Πυροβολαρχίας Αλεξιπτωτιστών – Πεζοναυτών, Αξιωματικός 2ου – 3ου Γραφείου (Πληροφοριών – Ασφαλείας και Επιχειρήσεων), Υποδιοικητής Μοίρας Μέσου Πυροβολικού, Διοικητής Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού και Διοικητής Διοικήσεως Πυροβολικού σε Σώμα Στρατού. Επίσης, υπηρέτησε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ως Διοικητής Λόχου Μαθητών, Υποδιοικητής Τάγματος Μαθητών και Διευθυντής Γραφείου Συντονισμού Ακαδημαϊκής και Στρατιωτικής Εκπαίδευσης.  Ομοίως, στη Σχολή Πεζικού, εκτέλεσε τα καθήκοντα του Τμηματάρχη του Τμήματος Σχεδίων και Εκπαιδευτή.

Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) υπηρέτησε στη Διεύθυνση Πυροβολικού ως Τμηματάρχης του Τμήματος Σχεδίων και Επιχειρήσεων και σε Διοίκηση Πυροβολικού Σώματος Στρατού ως Επιτελάρχης και Διευθυντής των Επιτελικών Γραφείων Πληροφοριών και Επιχειρήσεων. Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), στη Κύπρο, υπηρέτησε ως Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων και Διευθυντής Διακλαδικών Επιχειρήσεων. Είχε ορισθεί Εθνικός Αντιπρόσωπος και Τμηματάρχης των Τμημάτων Εθνικής Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Οργανισμών, στη Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και ως Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Πυροβολικού, αριθμού σχολείων των Ειδικών Δυνάμεων, έχει παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (NATOSCHOOL Oberammergau, Defence Intelligence Agency, κα).

Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό επιμορφώσεων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Διεθνή Ασφάλεια» (MA in Applied Strategy and International Security), του Πανεπιστημίου του Plymouth, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έχει συγγράψει και έχει συμμετάσχει σε Άρθρα, Εισηγήσεις, Μελέτες, που αναφέρονται στην Εφηρμοσμένη Στρατηγική, Διεθνή Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις, Ψυχολογικές Επιχειρήσεις  και τις διαγραφόμενες τάσεις και τους Ενεργειακούς Συσχετισμούς στον Καύκασο, Κεντρική Ασία, ΝΑ Ευρώπη και Ανατ. Μεσόγειο.

Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

Έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα μετάλλια και παράσημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ηθικές αμοιβές. Επίσης, του έχουν απονεμηθεί παράσημα και ηθικές αμοιβές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΝΑΤΟ.

Στο ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. έχει συμμετάσχει ως εισηγητής στο πρόγραμμα Πρακτικής Εξάσκησης Φοιτητών και στη συγγραφή του Syllabus του ΠΜΣ Γεωπολιτική Επικοινωνία και Νέες Τεχνολογίες – GCNT M.A., το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (European Communication Institute-ECI) και του Ινστιτούτου μας.

Είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΟΥΔΟΥΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  και   κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος  Εξειδίκευσης στη Διοικητική των Επιχειρήσεων.

Στο χρονικό διάστημα 1975-2010 υπηρέτησε 29 χρόνια ως οικονομικός διπλωμάτης της Ελλάδος (στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο και στις Πρεσβείες της Ελλάδος στη Σαουδική Αραβία, στη Γιουγκοσλαβία,  στην Ολλανδία, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στην Ισπανία και στη Γερμανία) και 6 χρόνια στην Αθήνα ως στέλεχος, διαδοχικά, των υπουργείων Εμπορίου, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών, με αρμοδιότητα εμπορικά και οικονομικά θέματα. Συνταξιοδοτήθηκε με τον αντίστοιχο βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α΄.

Έχουν εκδοθεί 27 βιβλία του, τα περισσότερα με θέμα τα Βαλκάνια όπως και 13 συμμετοχές του σε συλλογικά έργα. Ένα από τα βιβλία του έχει εκδοθεί και στη βουλγαρική γλώσσα. Μελέτες, άρθρα και συνεντεύξεις του, που αφορούν κυρίως τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και των χωρών στις οποίες υπηρέτησε, έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα του που αφορούν την οικονομική κρίση της Ελλάδος έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά περιοδικά και αναρτηθεί σε blogs και ηλεκτρονικές εφημερίδες.

Ομιλεί καλά Γερμανικά και Αγγλικά και χειρίζεται σε ικανοποιητικό επίπεδο τα Ισπανικά και τα Γαλλικά.

Έχει τιμηθεί με τρεις τιμητικές διακρίσεις Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Βουλγαρίας.

Είναι μέλος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΣΜΕ (2020-2024) και της Εταιρείας Γραμμάτων & Τεχνών του Πειραιά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Πρέσβυ ε. τ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πρέσβυς ε. τ.  Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νομική ΕΚΠΑ και πήρε μεταπτυχιακό από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκινάει ως διπλωματικός υπάλληλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από το 1976-2013 έχοντας υπηρετήσει σε πόστα αιχμής όπως Βελιγράδι, Άγκυρα και στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ Γενεύης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Πρέσβυς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αλβανία και ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης υπηρέτησε ως Πρέσβης του ΝΑΤΟ στα Τίρανα και ως Υψηλός Σύμβουλος σε θέματα αφοπλισμού στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως με έδρα τις Βρυξέλλες. Διετέλεσε Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ στην Γενεύη και στους Διεθνείς Οργανισμούς στην Χάγη από 2008-18. Συμμετείχε σε σημαντικές διεθνείς διασκέψεις (συμπεριλαμβανομένων του ΟΑΣΕ και της 1ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη).

Από το 2019 είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αφυπηρετησάντων Ελλήνων Διπλωματικών. Επίσης είναι μέλος των ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και της ΑΛΛΗΛΟΝ, καθώς και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τέλος είναι συγγραφέας συγγραμμάτων και άρθρων για θέματα εξωτερικής πολιτικής και μεταφραστής λογοτεχνικών έργων της διεθνούς γραμματείας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΗ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

Γεννήθηκε 9 Φεβ. 1951. Το 1969 αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή και το 1974 απέκτησε το Δίπλωμα  της Σχολής  Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Ε..Μ. Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας ανέλαβε και επέβλεψε έργα κτηματογράφησης   της ακίνητης περιουσίας του Τ.ΕΘ.Α.
Το 1979 απέκτησε το  ΠτυχΪο  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε).
Την περίοδο 1978 – 1981  Επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα Γεωδαισίας του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Συμμετοχή στα έργα παρακολούθησης των

μικρομετακινήσεων μεγάλων φραγμάτων (Φράγμα Μόρνου) υπό τον Καθηγητή κ. Γ. Βέη (Πρόεδρος Α.Σ.Ε.Π).

Την περίοδο 1981 – 2009  Προϊστάμενος του Τμήματος παροχής τεχνικών υπηρεσιών της Εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ Α.Ε). με απόκτηση εμπειρίας σε έργα:

  • Οργάνωσης και υλοποίησης προγραμμάτων σεισμικών ερευνών στην ξηρά και την θάλασσα.
  • Υλοποίησης προγραμμάτων υποθαλάσσιων σεισμικών ερευνών με άλλους Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς για έρευνα υποθαλάσσιων ορυκτών ( Ι.Γ.Μ.Ε , Ε.Ε), υποθαλάσσιες αποτυπώσεις και ποντίσεις (Καλώδια, υποθαλάσσιοι αγωγοί, υποθαλάσσιες γεωτρήσεις).
  • Οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων πλοήγησης θαλασσίων γεωτρυπάνων για την εκτέλεση θαλασσίων γεωτρήσεων πετρελαίου με ίδια μέσα ( εξοπλισμός, ανθρώπινο δυναμικό κλπ.).Από το 2010 είναι Γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογοναναθράκων (ΕΛΛΙΝΥ).

Από το 2017 είναι μέλος του ΕΛΙΣΜΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών) και μέλος της Ε.Ε της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΒΛΑΧΟΥ

Δραστηριοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα στο τμήμα δημοσίων σχέσεων για 32 έτη.

Υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με θέμα

«Συγκλίσεις Αποκλίσεις των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων στο Πλαίσιο της Ε. Ε.».

Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος, της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Πειραιά.

Συμμετοχή στο “In the 16th Annual World Convention of the Study of Nationalities (ASN), held at Columbia University in the City of New York”.

Συγγραφή άρθρων  αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων.

Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Ανήκει στη συντακτική ομάδα των βιβλίων του ΕΛΙΣΜΕ

«200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821-Τα μεγάλα θέματα του Ελληνισμού», «Οι σχέσεις Ελλάδος και Αλβανίας»     και     «Αφρική»

Ομιλεί Αγγλικά και Ιταλικά.