Χαιρετισμός Προέδρου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΙΣΜΕ

Ιωάννης Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος ε.α., Πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ

Αγαπητά Μέλη και Φίλοι Αναγνώστες

Οι εξελίξεις όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά παγκοσμίως μεταβάλλονται με ταχύτατο ρυθμό και πολλές φορές με δραματικό τρόπο. Η Ελλάδα θα λέγαμε ότι αφενός ευρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών  εξελίξεων, αφετέρου υφίσταται μια τεράστια  απειλή, που αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο απώλειας εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της, αλλά ακόμη και εθνικής μας επιβίωσης ως ανεξάρτητης εθνικής οντότητας.

Οι εξελίξεις από την αποτυχημένη γεωστρατηγική επιλογή  και εφαρμογή της αποκαλούμενης «Αραβικής Άνοιξης», που άρχισαν στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, από τις ΗΠΑ στην Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή, που περιβάλλουν  την Ανατολική Μεσόγειο και δεν ήταν τυχαίο,  ήταν δραματικές και απολύτως καταστρεπτικές για πολλές χώρες, όπως η Λιβύη και ιδιαίτερα η Συρία. Οι  γεωστρατηγικές  επιδιώξεις, μαζί με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ισχυρών και εξουσιαστικών παγκοσμίων δυνάμεων, δημιούργησε ένα συγκρουσιακό περιβάλλον, ιδιαίτερα εύθραυστο και λίαν επικίνδυνο. Σε συνδυασμό με τις ηγεμονικές προοπτικές κρατών στην εν λόγω περιοχή, που διαθέτουν είτε τεράστια ενεργειακά αποθέματα, είτε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο εκρηκτικό μείγμα, που περιμένει τον πυροκροτητή για να εκραγεί.

Ο κόσμος γύρω μας μεταβάλλεται δυναμικά. Ο διεθνής ανταγωνισμός αναδεικνύει και νέους πόλους ισχύος, πέραν των ΗΠΑ των οποίων η υπαρκτή πρωτοκαθεδρία απειλείται, βασικά από την Κίνα και δευτερογενώς από την Ρωσία. Η μειούμενη έλλειψη ενεργειακών και διατροφικών πόρων, σε συνδυασμό με την παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη και τις μεγάλες οικολογικές μεταβολές, δεν προδιαγράφουν αισιόδοξο το μέλλον και απαιτούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ωριμότητα και προληπτικό σχεδιασμό.   Βιώνουμε περίοδο σημαντικών εξελίξεων τόσο στην ευρύτερη περιοχή εθνικού μας ενδιαφέροντος, όσο και στο εσωτερικό της χώρας μας. Στις επιτελούμενες αυτές εξελίξεις  που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το μέλλον μας, η Ελλάς παρουσιάζει από ισχνή έως ανύπαρκτη συμμετοχή, λόγω της οικονομικής της καταστάσεως, κυρίως όμως λόγω της διαχρονικής ελλείψεως Εθνικής Στρατηγικής για το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων.

Μία χώρα δίχως Εθνικούς Σκοπούς και Εθνική Στρατηγική μοιάζει με  πλοίο που ακόμη και με ευνοϊκούς καιρούς,  ταξιδεύει αενάως εφόσον δεν γνωρίζει τον προορισμό του.
Ενδεικτικά μείζονα εξωτερικά ζητήματα που επηρεάζουν την χώρα μας αποτελούν οι δρομολογούμενες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καθώς και το μέλλον αυτής, αλλά το κυριότερο η  επιβουλή της Τουρκίας κατά της χώρας και του ελληνισμού γενικότερα. Η Τουρκία έχοντας ενστερνισθεί την εθνικιστική θεωρία του Lebensraum (Ζωτικού Χώρου) του  19ου αιώνα, που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν και οι Ναζί,  σε συνδυασμό με την παρακαταθήκη του Μουσταφά Κεμάλ τον Εθνικό Όρκο (Misaak I Mili)  και την νέα εθνικιστική θεωρία της Γαλάζιας πατρίδας (Mavi Vatan) έχει καταστεί μια επιθετική , αναθεωρητική χώρα, μια χώρα διεθνής ταραξίας, μια χώρα πειρατής, που με στρατιωτικό καταναγκασμό επιδιώκει να αναθεωρήσει την συνθήκη της Λωζάνης, να χαράξει νέα σύνορα και να υφαρπάσει εδάφη και πλουτοπαραγωγικές πηγές βασικά του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κύπρος). Πλέον τούτων να συνυπολογίσουμε και τις  α λυτρωτικές τάσεις βορείων μας γειτόνων, το Κυπριακό θέμα, τις επιπτώσεις των δραστικών εξελίξεων στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική, τις διατλαντικές σχέσεις, τις  ενεργειακές μεταβολές στην περιοχή κ.λ.π.. Αντίστοιχα, ενδεικτικά  ζητήματα στο εσωτερικό της χώρας μας, που έχουν περιορίσει την εθνική μας κυριαρχία και αποτελούν υπαρξιακές απειλές ή προκλήσεις για το μέλλον, είναι η οικονομία της χώρας, το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με το Ισλάμ και το δημογραφικό μας πρόβλημα, η τουρκική πολύπλευρη διείσδυση κυρίως σε ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές, η διατήρηση της αποτρεπτικής στρατιωτικής ισχύος της χώρας, τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα συνοχής (ανεργία, φτώχεια, δικαιοσύνη), η διαχείριση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η πολιτική πόλωση, το έλλειμμα σε αξίες, πρότυπα και πολιτισμό κ.λ.π..

Το εκ του αποτελέσματος κρινόμενο, διαβρωμένο και ανεπαρκές σύστημα εξουσίας  (ακόμη και η ανοχή έναντι ενόχων ενέχει συνενοχή), ουδέποτε προέβη σε αποφασιστική αυτοκάθαρση. Οι αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η συνεπής εφαρμογή των νόμων του κράτους, που αν και σε κρίση, εκτυλίσσονται δειλά και με αργούς ρυθμούς, υπό την απειλή της τρόικα, αποδεικνύουν  του λόγου το αληθές.

Ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται προδομένος και εγκλωβισμένος. Η μεγάλη του πρόκληση είναι η υπέρβαση του εαυτού του στον δρόμο προς την πολιτική ωριμότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει, πρότυπα, αξίες και κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ απορρίπτει την ιδιοτέλεια και την συναλλαγή με το σύστημα εξουσίας. Εάν η υπέρβαση δεν επιτευχθεί ο φαύλος κύκλος της εθνικής μιζέριας θα συνεχίζεται.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) αποτελείται από μέλη τα οποία προσφέρουν  εθελοντικό έργο, με γνώμονα τα Εθνικά μας Συμφέροντα, μέσω της ιστοσελίδας, του περιοδικού  «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ» και σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει (διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια κ.λπ.). Το Ινστιτούτο διατηρεί ανεξάρτητη φωνή, δεδομένου ότι δεν διατηρεί δεσμούς με οιοδήποτε πολιτικό κόμμα και δεν χρηματοδοτείται από οιονδήποτε φορέα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, βασιζόμενο στις συνδρομές των μελών του. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η παροχή συμβουλευτικής συνδρομής σε εθνικά κέντρα λήψεως αποφάσεων αλλά κυρίως η ενημέρωση και αφύπνιση της κοινής γνώμης επί του συνόλου των θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος. Αποτελεί πεποίθηση του Ινστιτούτου ότι οι αλλαγές στις κοινωνίες που επιβάλλονται άνωθεν είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, σε αντίθεση με τις αλλαγές που διεκδικούνται και θεμελιώνονται από τις ίδιες τις κοινωνίες.

Στην προσπάθειά μας αυτή, καλούμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πολίτη να μετατρέψει  την παθητική αγωνία  για το αύριο της οικογένειάς του και της χώρας, σε στήριξη του Ινστιτούτου μας, η οποία δυνατόν να κυμαίνεται από την ετήσια χρηματική του συνδρομή, ως μέλος (50 € στα οποία συμπεριλαμβάνεται η δωρεάν αποστολή του περιοδικού και η πρόσκληση σε κάθε εκδήλωσή μας), έως  την εθελοντική ενεργό συμμετοχή του, αναλόγως της εξειδικευμένης εμπειρίας και των δεξιοτήτων του. Η στήριξη της ανεξάρτητης φωνής του Ινστιτούτου από τους συμπολίτες μας αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή μας, ενώ η ισχυροποίησή του αποτελεί αντίβαρο στην μονοδιάστατη επιρροή της κοινής γνώμης από εύπορους «εντολοδόχους» φορείς.

Από την εποχή του Θουκυδίδου τα κράτη δρουν σύμφωνα με τα Εθνικά τους Συμφέροντα. Αποτελεί καθήκον μας να κατανοήσουμε ότι τα κράτη δεν διακρίνονται σε «φιλελληνικά» και «ανθελληνικά» και δεν απεργάζονται απαραιτήτως συνωμοτικά σχέδια κατά της χώρας μας. Αντιθέτως  ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει και τιμά την χώρα μας ως πολιτισμικό και φυσικό θησαυρό. Εναπόκειται σε εμάς τους επιγενόμενους Έλληνες, με αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία,  να καλύψουμε τα κενά μας και να αποδείξουμε ότι είμαστε δικαιωματικά οι θεματοφύλακες και η συνέχεια του θησαυρού αυτού. Και για να επιτύχουμε αυτό θα πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουμε την εθνοκτόνο πολιτική κατευνασμού, που έχει φέρει την πατρίδα στην κατάσταση που είμαστε σήμερα και να επιλέξουμε μια νέα εθνική στρατηγική αποτροπής και ανάσχεσης των απειλών που περιβάλλουν την Ελλάδα, όπου κυρίαρχη συνιστώσα θα είναι η στρατιωτική ισχύς. Έτσι μπορούμε να έχουμε μέλλον, άλλως η πατρίδα θα καταστεί τουρκικό προτεκτοράτο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης

Αντγος (ε.α.), M.Sc στην Γεωπολιτική

Πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ