Blog

2016-03-21. ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ  “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

2016-03-21. ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

Στις 14 Μαρτίου 2016 στην επαρχία Kırıkkale· περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας 80 Km ανατολικά της Άγκυρας· έκανε και επίσημα την εμφάνισή της η “ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη”.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα της Τουρκίας σύμφωνα με το ΦΕΚ 2007/16 που τέθηκε σε εφαρμογή ήδη για όλους τους πολίτες στο εσωτερικό της μέχρι το 2018· αλλά και θα τεθεί (σε βάθος χρόνου) για τους 80 περίπου εκατομμύρια Τούρκους Πολίτες του Εξωτερικού. Η εγκύκλιος έχει δημοσιευθεί  επίσημα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με ημερομηνία 28.07.2006 και αριθμό πρωτοκόλλου 26242, με γενικό τίτλο “Πληροφορίες Στρατηγικής για την κοινωνία”.
 
Στην δικαιοδοσία της εταιρείας TÜBİTAK έχει αναθέσει ο Κρατικός Οργανισμός Σχεδιασμού τη δημιουργία και το πρότζεκτ της. Η ρηξικέλευθος αυτή εταιρεία ειδικεύεται και στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για λογαριασμό του Τουρκικού στρατού.

Η πολλαπλών χρήσεών αυτή κάρτα είναι βιομετρική – υβριδική· ενώ τα προσωπικά δεδομένα είναι κλειδωμένα.
Που σημαίνει ότι τα συναρμόδια υπουργεία – Υπουργείο Εσωτερικών Πληθυσμού και Γενικής Διεύθυνσης Υποθέσεων Ιθαγένειας – ζητούν να είναι πλήρως ενημερωμένοι με τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου του κατόχου της.  Δηλαδή το ανθρώπινο πρόσωπο χωρίζεται σε τρία τμήματα:
Το πρώτο από την γραμμή των μαλλιών μέχρι τα φρύδια.
Το δεύτερο από τα φρύδια μέχρι τη βάση της μύτης.
Και, το τρίτο από την βάση της μύτης μέχρι την άκρη του πηγουνιού.

Οι αποστάσεις μεταξύ των ματιών, της μύτης, του στόματος και των αυτιών είναι τα μέτρα σύγκρισης που ταυτοποιούν τον κάτοχο με την κάρτα.

Οι κρυπτογραφημένες κάρτες ισχύουν για 10 χρόνια, αλλά διαθέτουν και πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως περίπλοκα σχέδια/υδατογραφήγματα και ηλεκτρονική υπογραφή.

Δεν μπορούν να θεωρηθούν από οποιοδήποτε πρόσωπο ή οργανισμό. Ενώ το δακτυλικό αποτύπωμα θα βρίσκεται σε κάθε βάση δεδομένων για διασταύρωση των πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών.

Στο πίσω μέρος έχει τοποθετηθεί το μικρό chip όπου αναφέρονται τα κάτωθι στοιχεία:
ονοματεπώνυμο
όνομα γονέων
τόπος γέννησης
φύλλο
ημερομηνία και υπηρεσία που επικύρωσε τις παραπάνω πληροφορίες.
 
Είναι κάτι ανάλογο με τις smartscards. Αποθηκεύονται σε αυτήν “έξυπνες” πληροφορίες για τον ορισμό της ασφάλειας.

Ο κυριότερος λόγος παρουσίας αυτού του πιλοτικού προγράμματος έχει να κάνει και με τη σαφή εξακρίβωση σε σημεία ελέγχου (σύνορα), αλλά και των μειονοτήτων που ζουν στη γείτονα χώρα.

Πηγές
https://www.youtube.com/watch?v=1UcB9BRPu9A
φωτογραφία: www.triklopodia.gr 

Βασιλική Κουντουρόγιαννη

Αφήστε μια απάντηση