4/4/2016. ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ 1.500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

4/4/2016. ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ 1.500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Η μοναδική πόλη που χτίστηκε πάνω σε δύο ηπείρους έχει εδώ και αιώνες μοναδικό στολίδι της, την αέναη κολοσσιαία μεγαλειώδης ομορφιά της  Αγ. Σοφιάς. Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά στέκεται εκεί στωικά αγέρωχη.

                                                              Φωτογραφία:www.turkishgreeknews.org

  

Πάνω στα ισχυρά θεμέλια της γραμμένα 1.500 χρόνια ιστορίας! Η αρχιτεκτονική της την καθιστά ΜΑΡΤΥΡΑ αλλά και μνημείο-σύμβολο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ένα οικοδόμημα που ανεγέρθη τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας Ιουστινιανού Α’, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις  (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Το κτίσμα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της Τρουλαίας Βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης Βυζαντινής Ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους Ορθόδοξους Ναούς αλλά και σε Οθωμανικά Τζαμιά, όπως στο Τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ Τζαμί. Ενώ μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης “τιμώντας” την· την μετέτρεψαν σε τέμενος  μέχρι το 1934. Σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο. Χαρακτηριστικά στην Τουρκία την προφέρουν ως  Ayasofya Müzesi.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού τιμά το μνημείο – σύμβολο αυτό, με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του, με τίτλο “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 1500 Χρόνια Ιστορίας” –  Η νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στη Θόλο του «Ελληνικού Κόσμου».

        Φωτογραφία: agiasophia.tholos254.gr

Μία υπερσύγχρονη Θόλος Εικονικής Πραγματικότητας 45 λεπτών σε pixel. Μετά από μια ενδελεχής επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού η εικόνα αναπαριστάται υπό τη μορφή “ψηφιδωτού” . Τα στοιχεία από την έρευνα, συνθέτουν το «σκηνικό» της νέας διαδραστικής παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» που αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και δημιουργήθηκε ειδικά για το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

 φωτογραφία: agiasophia.tholos254.gr

     Οι θεατές μέσα από αυτό καλούνται να πάρουν μέρος σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης. Μια μαγευτική ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους, στην οποία οι επισκέπτες δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις. Αναπαρίσταται, με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου. Η νέα διαδραστική αυτή παραγωγή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί τον εμβληματικό αυτό χώρο και να τον παρατηρήσει όπως ήταν στην περίοδο της ακμής του.

  O σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει γι’ αυτό: “ …δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη…”.
Ένα “κομμάτι ουρανού” που έχει συγκαταλεγεί στα “Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO από το 1985 και γι’ αυτό το μνημείο – σύμβολο η Ομογενειακή Οργάνωση Hellenic American Leadership Council – HALC (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας) έχει κάνει προσφυγή στο Κογκρέσο και με τη συγκέντρωση υπογραφών, γνωστοποίησε στη συνέχεια και στην UNESCO την αντίθεση της, στη βεβήλωση αυτή.

    Όπως και ο πρόεδρος της AHEPA, κύριος  Άντονι Κουζούνης ανακοίνωσε με επιστολή του στην UNESCO, τη σοβαρότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η Αγία Σοφία κινδυνεύει να χάσει τα Χριστιανικά και Βυζαντινά χαρακτηριστικά της!

     Η American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1922 από ομογενείς μετανάστες· ένα ζωντανό κύτταρο της διασποράς, που έχει πάντα το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και την κληρονομιά της. Με ανακοίνωσή της, έκανε έκλυση  για ανάληψη δράσης, μέσα από την υπογραφή του παραπάνω ψηφίσματος και επικοινώνησε με το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων και την Επιτροπή της Γερουσίας για τις Αμερικανοτουρκικές Σχέσεις για να αποφευχθεί κάτι τόσο τραγικό. Σχετική αντίδραση υπήρξε και από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου World Pan – Macedonian Associations, οποίες είναι στην υπηρεσία του Ελληνισμού από το 1947.

    Σε “απάντηση” της η γείτονα χώρα μη έχοντας τέτοιες “ευαισθησίες”, μετέτρεψε άλλο ένα Χριστιανικό Μνημείο, την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας σε τζαμί, ενώ στις 12 Μαΐου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε υπερψηφιστεί η τροπολογία, που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ως τζαμί και άσκησε πιέσεις για την επαναλειτουργία της ως μουσείο. Μάλιστα σε δήλωση του ο κ. Χατζημαρκάκης τότε είχε πει: “Αν η Τουρκία τολμήσει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί θα φροντίσουμε ώστε να κλείσουν οριστικά οι πόρτες για τη χώρα, στην Ευρώπη. Να είναι βέβαιη η τουρκική κυβέρνηση πως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και ο σάλος που θα προκληθεί στην Ευρώπη θα είναι ταπεινωτικός για τον κ. Ερντογάν”.  Η τροπολογία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Αποτελεί την ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24, το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία.

     Το αποτελέσματα των παραπάνω ενεργειών για την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας ήταν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω!” Ας προσευχηθούμε να μη δούμε μια τέτοια βεβήλωση και στην Αγία Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαδραστικό αυτό επίτευγμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Ιστοσελίδα: www.hellenic-cosmos.gr

Πηγή: http://agiasophia.tholos254.gr/gr/index.html
Πηγή: http://www.voria.gr/article/namazi-stin-agia-sofia-etoimazei-o-erntogan
Βασιλική Κουντουρόγιαννη

Αφήστε μια απάντηση