7/5/2017. ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ & ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ
Πέρασαν κοντά 2 αιώνες που φτιάξαμε δικό μας (ελληνικό) κράτος και πάρα πολλοί συμπατριώτες μας συνεχίζουν να διατηρούν τουρκικά επίθετα και να μάς θυμίζουν την τουρκική σκλαβιά. Είναι αυτοί των οποίων τα επίθετα αρχίζουν από «Καρα» (Καραγιάννης, Καραβασίλης Καραθανάσης …) και οι άλλοι των οποίων τα επίθετα τελειώνουν με «γλου» (Τερζόγλου, Παπάζογλου, Ιορδάνογλου …). Κάποιων τα επίθετα είναι εξ’ ολοκλήρου τούρκικα (Μουχτάρης, Καράμπασης, Καραμανλής … ).
Προτείνω να ξεκινήσει στη Ελλάδα ένα κίνημα εξελλήνισης των κακοποιημένων επιθέτων: όσοι έχουν τουρκικά επίθετα, να πάνε στο Ληξιαρχείο να αλλάξουν τα επίθετά τους. Για να πετύχει αυτή προσπάθεια πρέπει να την υποστηρίξουν όλοι συντονισμένα: το επίσημο κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση, το Κοινοβούλιο, η Εκκλησια, τα κόμματα, οι κοινωνικές οργανώσεις. Πρώτοι-πρώτοι να διορθώσουν τα επιθετα τους οι επώνυμοι: Καραμανλήδες, Εφραίμογλου, Καρατζαφέρης, Αχτσιόγλου κτλ, κτλ.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Ζάγκαλης είμαι 83 ετών, συνταξιούχος, φυσικομαθηματικός ερευνητής (όχι καθηγητής). Είμαι μέλος του Ινστιτούτου. Ανησυχώ πάρα πολύ για την πολιτική κατάσταση στην περιοχή μας. Παρότι δεν είμαι επαγγελματίας, θέλω να σας γράψω την γνώμη μου για προβλήματα εξωτερικής πολιτικής. Εγώ βρίσκω, ότι λείπει το όραμα, λείπουν οι ολοκληρωμένες/τελειωτικές λύσεις σε προβλήματα που είναι χρόνια. Κάθε φορά εφαρμόζονται ευκαιριακές/εμβαλωματικές ρυθμίσεις, οι οποίες διαιωνίζουν την αστάθεια. Υποθέτω, ότι οι επαγγελματίες θα βρουν χρήσιμα στοιχεία στις προτάσεις μου, που αξίζουν να προωθηθούν στην Κυβέρνηση.
1.Πρόταση για τα Βαλκάνια. Σήμερα, καθαρότερα από κάθε άλλη φορά, βλέπουμε την μεγάλη «τσαπατσουλιά» και «κακοτεχνία» στην κατασκευή του συγκροτήματος των νότιο-δυτικών Βαλκανίων. Μόνιμη αστάθεια! Κάθε τόσο εξεγέρσεις, πόλεμοι, ταραχές, εδαφικές διεκδικήσεις, παραχαράξεις ιστορίας. Παρόλα αυτά, οι πολιτικές κινήσεις που γίνονται στοχεύουν ή στην επιστροφή στο παρελθόν (Σερβία) ή στην διατήρηση του παρόντος καθεστώτος (Ελλάδα, Διεθνής Παράγων). Νέες ιδέες δεν ακούμε. Νέο μοντέλο δεν προτείνει κανείς. Μπορώ αυτό να το δικαιολογήσω αν σταθώ στην σκοπιά των μεγάλων δυνάμεων, όχι όμως και αν σκεφτώ ως Βαλκάνιος. Εμάς, εδώ στα Βαλκάνια, μας χρειάζεται μόνιμη (ιστορική) φιλία και σταθερότητα. Αυτός που χάραξε τα βαλκανικά σύνορα, ασφαλώς δεν ξεκίνησε από αυτά τα κριτήρια.
Στην Βαλκανική δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη και σταθερότητα, αν δεν διορθωθούν οι αδικίες του παρελθόντος. Κακώς αφήνουμε στον 19-ο και 20-ο αιώνες τα θέματα εθνικής ολοκλήρωσης. Κάποια τέτοια προβλήματα (έστω και μικρότερα) έμειναν εκκρεμή. Αντί να βαυκαλιζόμαστε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η … παγκοσμιοποίηση ακυρώνουν αυτά τα προβλήματα, για τους ενδιαφερόμενους λαούς η εθνική ολοκλήρωση παραμένει άσβεστη επιθυμία. Την είδαμε και αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση: εθνικισμοί, ρατσισμοί, φασισμοί. Να κάνουμε δική μας υπόθεση την εθνική δικαιοσύνη και να μην την αφήσουμε σε Τρίτους.
Προτείνω, λοιπόν, να κοιτάξουμε το βαλκανικό πρόβλημα από την δική μας εθνική σκοπιά. Να φτιάξουμε δίκαια βαλκανικά κράτη, χωρίς μειονότητες. Θα ξεκινήσουμε από τους Αλβανούς. Οι Αλβανοί έχουν μεγάλο δίκιο. Το έθνος τους είναι κατακερματισμένο. Πρέπει να μαζευτούν όλοι μέσα σε ένα κράτος. Τότε μόνο θα ησυχάσουμε. Αλλιώς ποτέ ειρήνη δεν θα υπάρξει στην γειτονιά μας. Οι Αλβανοί είναι ο μόνος λαός στην Ευρώπη που μπορεί να πιάσει ντουφέκι. Αυτή η ιδιότητά τους είναι πολύτιμη για όσους ψάχνουν για αποσταθεροποιήσεις. Να πετάξουμε στα σκουπίδια την φοβία της «Μεγάλης Αλβανίας» και να συνειδητοποιήσουμε ότι η μικρή Αλβανία είναι η επικίνδυνη και όχι η «μεγάλη». Η μικρή Αλβανία θα είναι πάντοτε φιλοπόλεμη και επειδή δεν μπορεί μόνη της να αλλάξει τα πράγματα, θα φέρει εδώ έναν «Μεγάλο» σύμμαχο. Τώρα μας έφερε το ΝΑΤΟ (στο Κόσοβο). Αύριο θα φέρει τους Τούρκους. Ελάτε, να γίνουμε εμείς (οι γείτονες) που θα δώσουμε στην Αλβανία το δίκιο της! Τότε οι Αλβανοί θα αγαπήσουν εμάς και θα γίνουν σύμμαχοί μας για χίλια χρόνια. Θα εξαλειφθεί το ιστορικό μίσος μεταξύ Αλβανών και Νότιο-σλάβων, θα φύγει το «μπαρούτι» από την Βαλκανική. Αυτές τις μεγάλες αλήθειες να τις προωθήσει ανεπιφύλακτα η Ελλάδα για να «ξεκολλήσουμε» τους Αλβανούς από την Τουρκία και να την κάνουμε αιώνιο σύμμαχό μας. .
Η Αλβανία να πάρει: α) το Κόσοβο (εκτός της μικρής σλάβικης περιοχής), β) το 25% της FYROM, γ) τα αλβανικά χωριά από την νότια Σερβία και το νότιο Μαυροβούνιο. Μετα από αυτά θα δημιουργηθεί η Ολοκληρωμένη Αλβανία. Αμέσως μετά θα ζητήσουμε να ολοκληρωθούμε και εμείς: θα ζητήσουμε (και οπωσδήποτε θα πάρουμε) την Βόρειο Ήπειρο. Μετά μένει η FYROM. Εδώ μπορούν να υπάρξουν δύο λύσεις:
α) να μείνει η FYROM ως ανεξάρτητο κράτος (με κατάλληλο όνομα, εννοείται),
β) να μοιραστεί η FYROM μεταξύ των τριών γειτονικών κρατών, Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας. Η δεύτερη λύση είναι η καλύτερη, διότι το κρατίδιο αυτό δεν είναι ιστορικό, αλλά τεχνητό (προϊόν στρατηγικών σκοπιμοτήτων) και θα δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον. Προβλέπω, ότι η Σερβία θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι (με την πόλη των Σκοπίων). Πόσο θα πάρει η Ελλάδα και η Βουλγαρία να κριθεί με δημοσκόπηση/δημοψήφισμα του λαού της FYROM, ώστε να έχει λαϊκή έγκριση. Κατά τον ίδιο τρόπο (με την ερώτηση και έγκριση του λαού) να προσδιοριστεί και το μέγεθος της Βορείου Ηπείρου. Με την ευκαιρία αυτή να ρυθμιστεί και το ζήτημα των αλβανών στην Ελλάδα. Όσοι αλβανοί θέλουν να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα (και να γίνουν έλληνες υπήκοοι), να προσμετρηθούν στους βορειοηπειρώτες και να «φέρουν γη». Διότι η γη θα πάει αναλογικά με τους πληθυσμούς που θα αλλάξουν κράτος (και υπηκοότητα) σε αυτές τις αλλαγές. Οι άλλοι να επιστρέψουν στην Αλβανία και να έρχεται ως οικονομικός μετανάστης μόνον αυτός που θα δουλέψει (χωρίς παιδιά, γυναίκα συγγενικά πρόσωπα). Η ρύθμιση του προβλήματος των αλβανών μεταναστών είναι μία σοβαρή εκκρεμότητα.
Από την παραπάνω αναδόμηση όλοι κερδίζουν. ΟΙ Σέρβοι θα χάσουν αλβανούς, αλλά θα πάρουν σλάβους. Σε όλες τις χώρες θα εκλείψουν οι μειονότητες. Θα φουντώσει η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Το κυριότερο όφελος, όμως, θα είναι η πολιτική και οικονομική αναβάθμιση των παραμελημένων και τρομοκρατημένων βαλκανικών κρατών. Θα μπορούν να χτιστούν χρήσιμες συμμαχίες. Περί αυτού, στην παράγραφο 2.
Οι παραπάνω ανακατατάξεις θα συναντήσουν τυπικά/νομικά και στρατηγικά εμπόδια. Εμπόδια θα υπάρξουν και από μέσα, από τις κοινωνίες των ίδιων των χωρών μας. Η Συνθήκη του Ελσίνκι απαγορεύει την αλλαγή συνόρων. Όμως, αυτό δεν εμπόδισε σωρεία αλλαγών να γίνουν στην Ευρώπη, όταν αυτό υπαγορεύτηκε από ισχυρά κράτη. Προτείνω, να τροποποιηθεί η συνθήκη και να απαγορεύει την βιαία, αλλά να επιτρέπει την συναινετική αλλαγή συνόρων (όταν όλα τα εφαπτόμενα κράτη συμφωνούν). Την αλλαγή συνόρων προωθεί ο Ράμα και ο Θατσι. Αυτή θα είναι μια κακή αλλαγή συνόρων. Δεν ξέρουμε πόσα θα πετύχουν. Να βιαστούμε να τους προλάβουμε εμείς με μια καλή αλλαγή συνόρων.
2.Η εξάλειψη των προαιώνιων ερίδων στα Βαλκάνια, ανοίγει υπέροχες προοπτικές συνεργασιών. Πρώτα-πρώτα αμυντικών συνεργασιών. Να συνάψουμε αμυντική συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό. Είναι η πιο φυσιολογική συμμαχία και ως τέτοια (σε αντίθεση με άλλες συμμαχίες πολιτικού χαρακτήρα) θα γίνει αιώνια. Διότι είμαστε οι λαοί που υποδουλωθήκαμε από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Διότι το είπε ο Ρήγας, ο Σικελιανός. Διότι και σήμερα η Τουρκία μας ενοχλεί όλους. Την Βουλγαρία την ενοχλεί ευθέως, την Σερβία την ενοχλεί μέσω Βοσνίας. Την Αλβανία την σέρνει σε περιπέτειες. Αν πιαστούμε χέρι-χέρι, τότε οι Τούρκοι θα γίνουν πολύ φρόνημα παιδιά. Αν το σκεφτούμε καλά, αυτή είναι η μόνη στέρεα λύση για το βάσανο που λέγεται Τουρκικός Επεκτατισμός.
Αλλά, και άλλες συμμαχίες μπορούμε να συνάψουμε για να ορθώσουμε το κορμί μας και να μας υπολογίζουν. Να ξεπλύνουμε από πάνω μας την ρετσινιά του κακόμοιρου βαλκάνιου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε να οργανώσει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Τώρα να πρωτοστατήσει να οργανώσει τις χώρες των Βαλκανίων. Μαζί με την Ρουμανία γινόμαστε 60 εκατομμύρια! Η Ελλάδα οργάνωσε πρόσφατα την Συνάντηση των χωρών με αρχαία ιστορία, λίγο νωρίτερα οργάνωσε την συνάντηση εκπροσώπων διαφόρων θρησκειών, την συνάντηση των ορθόδοξων εκκλησιών … Αξιολογότατες πρωτοβουλίες! Ας κάνει ακόμη μία τέτοια πρωτοβουλία η χώρα μας: την προσέγγιση των βαλκανικών λαών!.
Η Βαλκανική συνεργασία θα διευκολύνει και την λύση του Κυπριακού. Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω και να υπογραμμίσω την δική μου πρόταση από 17-2-2015 (δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών), που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. Αν κάποιες διαπραγματεύσεις για συμβίωση δεν αποδίδουν επί 43 χρόνια, τότε αυτό τα λέει όλα: οι δύο πλευρές δεν είναι συμβιώσιμες!
Αθήνα, 29/4/2017.
Με τιμή: Κωσταντίνος Ζάγκαλης, 210-5059943, nem1@otenet.gr