H OIKONOMIKH ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
Ο Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ επισκεπτόμενος πρόσφατα το Κίεβο προσέφερε με την κίνησή του αυτή, αφενός πολιτική στήριξη στην αμφισβητούμενη από τη Μόσχα μεταβατική κυβέρνηση, αφ’ ετέρου προχωρώντας ένα βήμα ακόμα υποσχέθηκε και οικονομική βοήθεια ύψους $ 1 δις παράλληλα με την βοήθεια που θα παρασχεθεί από το ΔΝΤ.
Εν συνεχεία σε ομιλία του στην εκεί Αμερικανική πρεσβεία αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ τόνισε ότι καταβάλλονται έντονες προσπάθειες ώστε να πιεσθεί η Ρωσία με κάθε τρόπο να αποχωρήσει από τα Ουκρανικά εδάφη, προειδοποίησε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ενδεχομένως να έχει έτοιμο σχέδιο εφαρμογής μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης σε όλη την ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ρωσία περιμένει την αφορμή για να εισβάλει.
Κατά την άποψή μας η επισήμανση αυτή του κου KERRY δίνει ένα σαφέστατο μήνυμα στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τον ανατολικό γείτονά της, αποφεύγοντας κάθε τι που θα μπορούσε στη παρούσα φάση να θεωρηθεί ως πρόκληση ενώ αναλύοντας την αμερικανική προσφορά του $ 1 δις γίνεται σαφές ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να έχουν λόγο στη μελλοντική πορεία αυτής της χώρας .
Επισήμως η συγκεκριμένη βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων λόγω των επιπτώσεων που θα προκύψουν από τις αναγκαίες προσαρμογές που υποδεικνύει το ΔΝΤ, ωστόσο θα αποτελέσει παράλληλα και το μέσον για την εγκατάσταση αμερικανών εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν τόσο την Κυβέρνηση για την κατοχύρωση της νομιμότητας στις προσεχείς εκλογές όσο και την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας αλλά και το υπουργείο οικονομικών στην καταπολέμηση της παραοικονομίας, της διαφθοράς και θα υποδείξουν τον τρόπο ώστε να επιστραφούν στη χώρα τα τεράστια χρηματικά ποσά που υπεξαιρέθηκαν από διάφορους Αξιωματούχους και επιχειρηματίες, λόγω της κακής διαχείρισης των οικονομικών από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Επίσης στις περιπτώσεις που η Ρωσία θα επιχειρήσει να επιβάλει την θέλησή της στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ως όπλο τις οικονομικές συναλλαγές, θα παρέχουν τη τεχνογνωσία και την εμπειρία τους ώστε αυτή να αντιμετωπίζεται με ανάλογες καταγγελίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η Ουκρανία πραγματοποιεί τον κύριο όγκο των εμπορικών συναλλαγών της με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τεκμαίρεται ότι:
α. Οι Αμερικανοί επιχειρούν να αποκτήσουν μέσω της οικονομικής βοήθειας προσβάσεις στη χώρα αυτή προκειμένου να επηρεάζουν και ενδεχομένως να διαμορφώνουν την πολιτική της κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντά τους σε όλο το βάθος της τεράστιας αυτής γεωγραφικής έκτασης.
β. Η υποστήριξη της Ουκρανίας σε διάφορους οργανισμούς (ΠΟΕ) όταν επιλέγεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα τους επιτρέπει την μόνιμη παρέμβαση.
(Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι εκ μέρους των ΗΠΑ παραβλέπεται πλήρως, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. αλλά και ειδικότερα η Γερμανία η οποία πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανατροπής του Γιανουκόβιτς)
Εξυπακούεται ότι για να υλοποιηθεί η εξαγγελθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ θα πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως από το Κογκρέσο και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι Αμερικανοί ιθύνοντες θα λάβουν υπόψη τους ότι η προσφορά τους μάλλον θα καταλήξει στα θησαυροφυλάκια της Ρωσικής Κυβέρνησης καθόσον αφ ενός, αναμένεται αύξηση της τιμής του πωλούμενου στην Ουκρανία από τη Ρωσία φυσικού αερίου, αφ’ ετέρου ως δανειστής της Ουκρανίας η Ρωσία θα ζητήσει την ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεών της $2 δις που προέρχονται από πωλήσεις Φ.Α. Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι η αστάθεια της περιοχής μάλλον δεν ευνοεί την ανάπτυξη των συναλλαγών.
Παράλληλα στο πολιτικό προσκήνιο, η Αμερικανική ρητορεία για καταδίκη της Ρωσίας λόγω της επέμβασής της (μέχρι σήμερα) στη Κριμαία, προσκρούει στην προηγούμενη δράση των ΗΠΑ που έχουν ένα πλούσιο μητρώο σε επεμβάσεις σε όλη την Υφήλιο, όπως:
Επέμβαση μαζί με Νατοϊκούς συμμάχους στη Σερβία με τελικό αποτέλεσμα την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου
Επέμβαση στη Βοσνία
Εισβολή στον Παναμά με πρόσχημα την ανατροπή του διεφθαρμένου Στρατηγού Νοριέγκα.
Εισβολή στο μικρό νησί της Καραϊβικής Γρενάδα.
Εισβολή στο Ιράκ προκειμένου να ανατραπεί ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσεϊν με το ψευδές επιχείρημα της κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και πλήθος άλλων έμμεσων επεμβάσεων, (Σομαλία, Υεμένη, Σουδάν κλπ)
Αν και είναι πλεονασμός να αναφερθεί, όλες οι επεμβάσεις έγιναν πάντα με την αιτιολογία ότι εκτελούνται ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
Τέλος μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω ενέργειες καταδεικνύουν ότι για τις Αμερικανικές Κυβερνήσεις τα συμφέροντα των ΗΠΑ πρέπει να επιβάλλονται με κάθε τρόπο, σε πολλές δε περιπτώσεις είναι υπεράνω του Διεθνούς Δικαίου και μένει να δούμε πόσο ισχυρά είναι αυτά τα συμφέροντα στην περίπτωση της Ουκρανίας και σε ποιό βαθμό θα κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία η οποία ωστόσο και αυτή λειτουργεί ανάλογα όταν θίγονται τα συμφέροντά της.