Blog

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΠΑΡΟΥΣΑ (Η εξιχνίαση της απαγωγής του Εφοπλιστή Π.Παναγόπουλου και η διάλυση των συνδικάτων του εγκλήματος) Του Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α. Π. ΛΑΓΓΑΡΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΠΑΡΟΥΣΑ
(Η εξιχνίαση της απαγωγής του Εφοπλιστή Π.Παναγόπουλου και η διάλυση των συνδικάτων του εγκλήματος)

Του Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α. Π. ΛΑΓΓΑΡΗ
Πρώην Υποδιευθυντού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ

 

Η απαγωγή Π. Παναγόπουλου

            Με αισθήματα πλήρους ικανοποίησης υποδέχθηκε η κοινή γνώμη την είδηση της εξάρθρωσης από την Ελληνική Αστυνομία πρόσφατα, (4 Ιουλίου 2009), της μεγαλύτερης οργανωμένης συμμορίας που έδρασε ποτέ στην Ελλάδα, της συμμορίας των «16»,  με «αρχινονό» τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό και πρωτοπαλίκαρα σκληρούς κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου (Μανώλη Σκαρλάτο, Γιάννη Σκαφτούρο κ.α.), η οποία βαρύνεται για την απαγωγή-ομηρία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και πλήθος άλλων παράνομων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως : δολοφονίες, βομβιστικές ανατινάξεις κτιρίων, καταστημάτων και επιχειρήσεων, εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου, απειλές και εκβιάσεις επιχειρηματιών, δολοφονίες, εκτελέσεις μελών αντιπάλων συμμοριών (ξεκαθάρισμα λογαριασμών), υποθέσεις ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δουλεμπόριο, τοκογλυφίες, εισπράξεις χρεών, «προστασία» δημοσίων κέντρων και επιχειρήσεων και η οποία συμμορία σχεδίαζε να αιματοκυλίσει την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η απαγωγή του εφοπλιστή, που συνετάραξε το πανελλήνιο επί μακρόν, έλαβε χώρα περί την 08.30 ώρα της 12-1-2009, σε μικρή απόσταση από την κατοικία του, στο Καβούρι Αττικής, κατά την αναχώρησή του για τον χώρο εργασίας του στον Πειραιά, με το πολυτελές αυτοκίνητό του μάρκας Mercedes, που οδηγούσε ο 40χρονος συνοδός ασφαλείας του. Ο εν λόγω εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής, αφού οι άγνωστοι, τότε, απαγωγείς του έλαβαν λύτρα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, από τα 100 εκατομμύρια που αρχικά είχαν απαιτήσει (την 01.30 ώρα της 20-1-2009).

Το «προφίλ» της συμμορίας των «16»

            «Εγκέφαλος» της απαγωγής του Π. Παναγόπουλου είναι, κατά την Αστυνομία, ο 38χρονος Παναγιώτης Βλαστός, βαρυποινίτης και κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων, από όπου συνέλαβε, κατέστρωσε και συντόνιζε το σχέδιο της απαγωγής. Ενεργό επίσης συμμετοχή στην εν λόγω απαγωγή, κατά τη δικογραφία της Αστυνομίας, είχαν και οι κατά καιρούς απασχολήσαντες τη δικαιοσύνη για παράνομες δραστηριότητες : 32χρονος Μανώλης Σκαρλάτος (δεξί χέρι του Π. Βλαστού), 24χρονος Απόστολος Πετράκης (διαπραγματευτής της απαγωγής), Γιάννης Θεοδωράκης (κουμπάρος Σκαρλάτου), 32χρονος Αριστομένης Κλεφτογιάννης (απαγωγέας), 29χρονος Γεώργιος Κατσαγιάννης (απαγωγέας), 21χρονος Χαράλαμπος Μουστάκας (φύλακας εφοπλιστή, «λευκός» μέχρι πρότινος ποινικά), Ιωάννα Χήρα (σύζυγος του Π.Βλαστού, σίτιση εφοπλιστή, σύνδεσμος μεταφοράς εντολών Π.Βλαστού στα μέλη της συμμορίας), 42χρονος Γεώργιος Τρομπούκης, πρόσωπο-κλειδί της συμμορίας, μεγαλοεργολάβος, που συμμετείχε σε δημόσια έργα με όλες τις πολιτικές καταστάσεις (κατασκευή των αεροδιαδρόμων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», του Εφετείου Αθηνών, των γραμμών του τραμ Ν.Σμύρνης και με συμμετοχή στην κατασκευή μέρους των Ολυμπιακών Έργων, της Ιωνίας, της Εγνατίας και της Αττικής Οδού). Ο Τρομπούκης κέρδιζε γύρω στις 150.000 ευρώ το μήνα και έκανε χρέη «τραπεζίτη» των μελών της συμμορίας του εγκλήματος. Ο Τρομπούκης μαζί με τον υπάλληλό του Ιωάννη Θώδη κατηγορούνται για το «ξέπλυμα» των χρημάτων της απαγωγής, ενώ ο μεγαλοεργολάβος φέρεται να έδινε εντολές για συμβόλαια θανάτου και ότι προμήθευε την σπείρα με εκρηκτικά υλικά, ενώ στα εργοτάξια των κατασκευαστικών του επιχειρήσεων χρησιμοποιούσε κλεμμένα φορτηγά από την Ιταλία.
Στη συμμορία του Π.Βλαστού, συμμετείχαν επίσης, εκτός από τους ανωτέρω δέκα, όχι τόσο στην υπόθεση της απαγωγής του Π.Παναγόπουλου, αλλά σε άλλες σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, και άλλα τέσσερα επίλεκτα μέλη του ελληνικού υποκόσμου, ήδη κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές της χώρας, με «πλούσιο» ποινικό μητρώο, με προεξάρχοντα τον 50χρονο Βασίλειο Στεφανάκο, εκ των κορυφαίων «νονών» της Δυτικής Αττικής. Ο έτερος ήταν ο Ιωάννης Σκαφτούρος, πρωτοπαλίκαρο του Β.Στεφανάκου, σημαντικός μπράβος και εκβιαστής της «νύχτας» αλλά και ταμίας του κυκλώματος. Μαζί τους επίσης και ο 29χρονος Κων/νος Ανδρέου και ο 20χρονος Σέρβος Ντέγιαν ή Μπόμπαν Ιβάνοφ ή Ριφτόσκι, οι οποίοι θεωρούνται ως οι «βομβιστές» της συμμορίας.
Τέλος, την ομάδα των «16» συμπληρώνουν, η Πολυτίμη Γεώργα, 28 ετών, σύντροφος του Ιωάννη Σκαφτούρου, και ο 44χρονος Παναγιώτης Σοϊλέδης, στους οποίους αποδίδεται περιφερειακός ρόλος.
Από τους ανωτέρω 16, οι : Χήρα Π.Γεώργα,, Α.Πετράκης, Γ.Κατσαγιάννης, Μ.Σκαρλάτος, Αρ.Κλεφτογιάννης, Γ.Τρομπούκης, Γ.Θώδης, Χαρ.Μουστάκας και Γ.Θεοδωράκης, αφού συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην 25η Τακτική Ανακρίτρια, μετά τις απολογίες τους, κρίθηκαν ομοφωνία Ανακριτού και Εισαγγελέως προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι λοιποί είναι ήδη κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές της χώρας, εκτίοντες ποινές φυλακίσεως ή καθείρξεως για σοβαρά αδικήματα.
Από τη δίοδο της ανακρίσεως προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις και σε βάρος της δικηγόρου του Π.Βλαστού, Ελισάβετ Πούλιου, για συγκρότηση και ένταξή της στην εγκληματική ομάδα των «16», καθώς φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να παρείχε πληροφόρηση στον πελάτη της Π.Βλαστό, προκειμένου να στραφεί με χρήση εκρηκτικού μηχανισμού, σε βάρος του Διευθυντή των φυλακών Τρικάλων, κάτι ανάλογο που είχε πράξει κατά το παρελθόν και σε βάρος του Διευθυντή φυλακών Κερκύρας, (ηρνείτο να δώσει ολιγοήμερη άδεια εξόδου στον Βλαστό), δίνοντας στον βαρυποινίτη κρατούμενο τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του Διευθυντή. Παράλληλα η εν λόγω δικηγόρος φέρεται να συναίνεσε στην προμήθεια της εγκληματικής ομάδας με ηλεκτρονικούς πυροκροτητές. Κρίθηκε και αυτή προφυλακιστέα, μετά την απολογία της κατά τον ίδιο τρόπο, και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Συνεργάτες και Συνοδοιπόροι»

            Κρίνουμε σκόπιμο να μην εισέλθουμε περισσότερο στην ουσία της υποθέσεως και σε λεπτομέρειες γύρω από τη δράση του «Συνδικάτου του Εγκλήματος της συμμορίας των 16». Πράγματα άλλωστε γνωστά σε όλους, λίγο-πολύ, αφού το πανελλήνιο άφωνο παρακολούθησε και θα παρακολουθήσει για πολύ καιρό ακόμη, με αμείωτο ενδιαφέρον, το «ξετύλιγμα του κουβαριού» της πολύκροτης αυτής υπόθεσης από το σύνολο των ΜΜΕ, αναμεταδίδοντας τις καταγεγραμμένες και αποκωδικοποιημένες ανατριχιαστικές συνομιλίες αίματος και εγκλήματος από τις 94 μαγνητοταινίες της ΕΥΠ που είναι ενσωματωμένες στην σχετική δικογραφία, αναφορικά με τις τηλεφωνικές επαφές του Π.Βλαστού με «ύποπτα» άτομα-συνεργάτες και τα μέλη της συμμορίας. Συνομιλίες, οι οποίες εμπλέκουν πρόσωπα ανώτερα πάσης υποψίας, όπως, Διευθυντές και Αρχιφύλακες φυλακών κ.λ.π., σωφρονιστικούς υπαλλήλους που «λαδώνονταν» από τη συμμορία, αστυνομικούς πληροφοριοδότες αυτής, ονόματα δικαστικών και άλλων κρατικών λειτουργών και επιχειρηματιών συμπαθούντων και συνεργαζομένων, ως και πολιτικών. Για όλα τα ανωτέρω πρόσωπα έχει ήδη ξεκινήσει η δικαστική διερεύνηση της τυχόν συμμετοχής τους στην εγκληματική ομάδα και ο ρόλος αυτών, ενώ σε μερικούς από αυτούς έχουν ληφθεί ήδη διοικητικά και πειθαρχικά μέτρα αρμοδίως. Όπως επίσης ερευνάται αρμοδίως η διασύνδεση και κοινοπραξία της συμμορίας των «16» με το χώρο της ελληνικής τρομοκρατίας, καθόσον προέκυψαν ενδείξεις σοβαρές περί τούτου και ιδίως, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συνδεσμολογίας των χρησιμοποιηθεισών βομβών από τη σπείρα, τα οποία προσομοιάζουν με αυτές που χρησιμοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση «ΣΕΧΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ» και είναι της ίδιας τεχνολογίας.

Γενικευμένη η διάβρωση – «παρακράτος»

            Εκείνο όμως που πρέπει να επισημανθεί με έμφαση και πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα, είναι το γεγονός, ότι η συμμορία αυτή των «16» δεν είναι μια απλή σπείρα σκληρών κακοποιών, αλλά ένα δίκτυο με παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα πολυσχιδή και πολυειδή, που προϋποθέτει διάβρωση του κοινωνικού ιστού σε όλα τα επίπεδα. Διάβρωση που αγγίζει το ίδιο το κράτος και προδίδει μια βαθειά άρρωστη και προβληματική κατάσταση ανόμων σχέσεων, αφού επέτρεπε με άνεση και ανενόχλητα τη συσσώρευση υψηλού μεγέθους κεφαλαίων από πολλαπλές και ποικίλες έκνομες δραστηριότητες (αίμα, φόνοι, κλοπές, εκβιάσεις, απάτες κ.λ.π.) και την μετέπειτα χρησιμοποίηση των εσόδων αυτών σε νόμιμες επενδύσεις (αγορά νυχτερινών κέντρων και άλλων επιχειρήσεων κ.λ.π.).
Πράγματι, πρόκειται για το άνοιγμα ενός από τα μεγαλύτερα (ίσως και το μεγαλύτερο) αποστήματα του δημοσίου βίου των τελευταίων δεκαετιών, θυμίζοντας Σικάγο της εποχής του Αλ Καπόνε, καθόσον η σπείρα είχε επιτύχει διασυνδέσεις με υψηλά κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού, όλων των τομέων δίωξης και τιμωρίας του εγκλήματος και του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.
Απετέλεσε μία μορφή άρτια οργανωμένου εγκλήματος αδίστακτων-επαγγελματιών κακοποιών, διαθέτοντας επαρκή και βαρύ οπλισμό και εξοπλισμό (παραγγέλθηκε μέσα από τη φυλακή και αγορά ελικοπτέρου για απόδραση τύπου Παλαιοκώστα), άφθονο, ανατροφοδοτούμενο και αναπαραγόμενο χρήμα, που «έλυνε» και «έκλεινε» στόματα, εξαγόραζε συνειδήσεις και επέβαλε το νόμο της σιωπής και της συνεργασίας, διευκολύνοντας την συμμορία των «16» να δρα «εν είδει παρακράτους» και να μεταβάλει τις φυλακές του κράτους σε «Στρατηγεία» των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων, ανενόχλητα.

Ο ρόλος των ΜΜΕ αντιδεοντολογικός

            Θα ήταν ουσιώδης παράλειψη να μην αναφερθούμε στον τρόπο αναμετάδοσης των σχετικών ειδήσεων από τα περισσότερα των ΜΜΕ, ιδίως των τηλεοπτικών, ο οποίος διακρινόταν από τα στοιχεία της υπερπροβολής, αποπροσανατολισμού, διαστρέβλωσης, επικριτικής και αντιπολιτευτικής διάθεσης, υποβαθμίζοντας το κύριο θέμα, το οποίο ήταν η εξάρθρωση της μεγαλύτερης και επικινδυνότερης εγκληματικής ομάδας όλων των εποχών και το ισχυρό και καίριο πλήγμα που κατάφερε η Αστυνομία στο οργανωμένο έγκλημα από συστάσεώς της. Ήταν λάθος επιλήψιμο ποινικά η προβολή κατά κόρον των λεπτομερειών για το πώς έγινε κατορθωτό να εξιχνιασθεί η υπόθεση της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου και να γίνουν οι συλλήψεις, όπως και η δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας, ενώ η σχετική ανάκριση βρισκόταν σε εξέλιξη, ως και η αποκάλυψη των μεθόδων της Αστυνομίας και της ανάμειξης του υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού της ΕΥΠ, πληροφορώντας με τον τρόπο αυτό τους απανταχού της Ελλάδος κακοποιούς και τρομοκράτες να λάβουν τα μέτρα τους για το μέλλον και να εφεύρουν αντίδοτα μένοντας στο απυρόβλητο των διωκτικών αρχών.
Εστίαζαν την ειδησεογραφία τους σε δήθεν αντισυνταγματικότητα καταγραφής από την ΕΥΠ των συνομιλιών των κακοποιών, παραβιαζομένων των δικαιωμάτων τους από την Αστυνομία και την Ανακρίτρια, ευθύς εξ αρχής, λες και αυτό ήταν το ζητούμενο (η καταγραφή έγινε με παραγγελία και με την εποπτεία του αρμοδίου Εισαγγελέως). Παράλληλα επέτρεπαν να διαχέεται ένα κλίμα συμπαθείας ή ανοχής προς τους κατηγορουμένους σκληρούς κακοποιούς, δίδοντας βήμα σε τηλεδικηγόρους-συνηγόρους των κατηγορουμένων να προσπαθούν να αθωώσουν τους πελάτες τους στα μάτια της κοινής γνώμης, εμφανίζοντας αυτούς ως «μυθομανείς» ή «αστεϊζόμενους» στις διάφορες δημοσιοποιηθείσες συνομιλίες τους, ή προβάλλοντας σαθρούς και αστείους ισχυρισμούς του τύπου : «Ε, δεν είναι και ισοβίτης, εντάξει, σκότωσε άνθρωπο, αλλά ήταν σε άμυνα». Όπως επίσης : «Ναι, σκότωσε, θα σκότωνε και άλλους, ναι έπαιρνε συμβόλαια θανάτου, αλλά το έκανε επειδή βρισκόταν σε άμυνα, ή επειδή υπήρχε βεντέτα με την άλλη ομάδα, που του σκότωσε τον αδελφό». Απίστευτα πράγματα στο βωμό της τηλεθέασης και ακροαματικότητας, αλλά και της αυτοπροβολής των δικηγόρων που τους εξασφαλίζει την αύξηση του πελατολογίου τους, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και την άσκηση σχετικών πειθαρχικών διώξεων σε βάρος τους και την επιβολή απαγόρευσης παρόμοιων ενεργειών στα μέλη του.

Θριαμβευτική ανάκαμψη της Ελληνικής Αστυνομίας

            Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πλήρης εξιχνίαση της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου με τη σύλληψη και παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη και η διάλυση της συμμορίας των «16» οι οποίοι βαρύνονται με την απαγωγή αλλά και με δεκάδες άλλες εγκληματικές ενέργειες, σχεδίαζαν να αιματοκυλήσουν το πανελλήνιο, με πιθανή συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, αποτελεί την κορυφαία επιτυχία της Αστυνομίας των τελευταίων ετών στον τομέα της καταστολής του βαρέως και οργανωμένου εγκλήματος. Μάλιστα δε, με τρόπο αθόρυβο και αναίμακτο, χωρίς να «ανοίξει μύτη», λόγω της επικινδυνότητας της προσωπικότητας των δραστών, και με δεμένες και τεκμηριωμένες τις κατηγορίες κατά τρόπο επαγγελματικά και επιστημονικά αδιάσειστο (ταυτοποίηση μέσω DNA, χρήση υπερσύγχρονου συστήματος παρακολουθήσεως-καταγραφής συνακροάσεων συνομιλιών και κάθε άλλου είδους επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας μέσω ΕΥΠ κ.λ.π.). Και δεν μπορεί την επιτυχία αυτή να την επισκιάσει, παρά την ανεπιτυχή προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ και δημοσιογράφων, το γεγονός ότι τέσσερις εν ενεργεία αστυνομικοί (κατώτεροι και αξιωματικοί) βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της έρευνας για πιθανή ανάμειξή τους, γιατί λαμπρύνεται από τον διαφαινόμενο διακαή πόθο της υγιούς πλειοψηφίας των αστυνομικών και της ηγεσίας τους, φυσικής και πολιτικής, να προχωρήσουν απτόητοι στην «αυτοκάθαρση» με οποιοδήποτε κόστος. Η επιτυχία αυτή ήταν το επιστέγασμα της θέλησης και των προσπαθειών της Αστυνομίας να εξέλθει από τα τάρταρα της απαξίωσης που άδικα την είχαν κατακρημνίσει αυτοί που απεργάζονται την κατάλυση του κράτους και την αποσύνθεση της κοινωνίας, ιδίως μετά τα γεγονότα της Αθήνας του Δεκεμβρίου του 2009, όπου είχε εγκαταλειφθεί η Αστυνομία στην τύχη της, «λιθοβολούμενη» από παντού. Με βήματα σταθερά και μεθοδικά, προέβη στην ανασύνταξη των δυνάμεών της, στην αναδιοργάνωση του μηχανισμού ασφαλείας, δραστηριοποιώντας στο έπακρον τα στελέχη της και επιτυγχάνοντας την αγαστή συνεργασία όλων των υπηρεσιών ασφαλείας του ευρύτερου τομέα, με συνέπεια, το αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι θετικό, αλλά επιπλέον εντυπωσιακό, θεαματικό και αναπόφευκτο.

Το «μπαράζ» των μεγάλων επιτυχιών της ΕΛ.ΑΣ

            Και αδιάψευστη απόδειξη του ότι η ανωτέρω επιτυχία της Αστυνομίας δεν ήταν τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, είναι το «μπαράζ» άλλων σημαντικών παρόμοιων επιτυχιών, που αλυσιδωτά επακολούθησαν, αμέσως μετά την εξάρθρωση του συνδικάτου του εγκλήματος της συμμορίας Π.Βλαστού, και διαδέχονται η μία την άλλη. Ειδικότερα :
–           Την 8-7-2009 η Ασφάλεια Αττικής, ύστερα από γιγαντιαία επιχείρηση οργώνοντας το λεκανοπέδιο, ελέγχοντας ταυτόχρονα οκτώ νυκτερινά κέντρα, τέσσερις οίκους ανοχής, δύο υπερπολυτελή σκάφη και ερευνώντας δέκα σπίτια, εξάρθρωσε την μεγαλύτερη «ροζ» εγκληματική οργάνωση trafficking που έδρασε ποτέ στη χώρα μας, εκμεταλλευόμενη σεξουαλικά αλλοδαπές γυναίκες από τη Ν.Α.Ευρώπη και τη Βαλκανική (περί τις 1.000 γυναίκες την τελευταία τριετία). Προσήχθησαν περισσότερα από 200 άτομα, συνελήφθησαν 25 ως εμπλεκόμενα στο κύκλωμα (ημεδαποί και αλλοδαποί), ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε άλλα 42 άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους και 4 εν ενεργεία αστυνομικοί και 4 απόστρατοι, οι οποίοι λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες για επικείμενες εφόδους της Αστυνομίας στα νυκτερινά κέντρα και τους οίκους ανοχής ή ως συντονιστές για την μέσω ορισμένων αστυνομικών τμημάτων έκδοση εγγράφων για τις γυναίκες. Τα παράνομα κέρδη φθάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ και ξεπλένονταν με επενδύσεις σε νόμιμες επιχειρήσεις.
–           Την 6-7-2009 η Υποδιεύθυνση Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, με διπλό κτύπημα ταυτόχρονα, εξάρθρωσε δύο συμμορίες Αλβανών και Ιρανών που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης στην Αττική και κατάσχεσε μαζί με τις ουσίες ικανό αριθμό αυτόματων όπλων και φυσιγγίων και 5 κιλά εκρηκτικών. Εντοπίστηκαν 2 εργαστήρια νόθευσης σε Αθήνα και Ν.Σμύρνη και συνελήφθησαν 8 άτομα.
–           Την 18-7-2009 η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, της Ασφάλειας Αττικής, εξάρθρωσε πάνοπλη συμμορία νεαρών αλλοδαπών Αλβανικής καταγωγής (22-28 ετών), ύστερα από πολύμηνες έρευνες, η οποία από το Νοέμβριο του 2008 που είχε συσταθεί, είχε διαπράξει πάνω από 29 ληστείες και κλοπές, με ειδικότητα τις Τράπεζες, Σούπερ Μάρκετ και τα ΕΛΤΑ. Συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός της «λήσταρχος» (αναζητείτο από τις Αλβανικές Αρχές με διεθνές ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία που τέλεσε στην Αλβανία το 1997), ενώ αναζητούνται ακόμη 4 μέλη της σπείρας. Δρούσαν έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με καπέλα τζόκεϊ (η γνωστή συμμορία με τα τζόκεϊ) και είχαν αποκομίσει από τις δεκάδες ληστείες τους πάνω από 100.000 ευρώ. Εντοπίστηκαν τα σπίτια διαμονής των μελών, καθώς και η «γιάφκα» της συμμορίας, όπου ευρέθησαν και κατασχέθηκαν το αυτόματο «καλάσνικοφ» που χρησιμοποιούσαν, πιστόλια, μαχαίρια, καπέλα, γυαλιά ηλίου, μπλουζάκια κ.λ.π. που χρησιμοποιούσαν για απόκρυψη των χαρακτηριστικών τους, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και το ποσό των 1.100 ευρώ από τα κλοπιμαία.
–           Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε τις συνεχιζόμενες με αμείωτο ρυθμό τακτικές και έκτακτες «επιχειρήσεις σκούπα» της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, του άοκνου και δραστήριου Αττικάρχη κ. Ιωάννη Ραχωβίτσα, κατά τις οποίες συνελήφθησαν εκατοντάδες παράνομοι (αλλοδαποί και ημεδαποί) και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών κ.λ.π. προϊόντων του εγκλήματος, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται προοδευτικά η τάξη και η ευνομία στο πολύπαθο, τελευταία, κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα αξίζει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία δραστηριότητας της ΕΛ.ΑΣ, οι άνδρες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), μόνο κατά το διάστημα 1 έως 31 Ιουλίου 2009, προέβησαν σε συλλήψεις 5.747 ατόμων {(ανθρωποκτονίες (6), ναρκωτικά (548), κλοπές (531), ληστείες (54), απάτες- πλαστογραφίες (135), παράνομη οπλοφορία (115), καταδιωκτικά έγγραφα (512), λαθρομετανάστευση (2.369), απαγορευμένα παίγνια (φρουτάκια κ.λ.π.) (52), διάφορα άλλα αδικήματα (1.425)}. Παράλληλα εξιχνιάσθηκαν κατ’ αγνώστων δραστών τα αδικήματα : ληστείες {(Τράπεζες, ΕΛΤΑ, Σούπερ-Μάρκετ κ.α.)(92)}και κλοπές-διαρρήξεις (336) (σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, καταστήματα, κατοικίες κ.α.).
–           Ανάλογες επιτυχίες λαμβάνουν χώρα σε μικρογραφία και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα κ.λ.π.), γεγονός που μαρτυρεί ότι κάτι άλλαξε προς το καλύτερο στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά της για την πάταξη της εγκληματικότητας, τη σύλληψη των παρανόμων και την κατοχύρωση της ασφάλειας του πολίτη.

Το μήνυμα αισιοδοξίας

            Και τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο γιατί οι εξιχνιασθείσες υποθέσεις και τα αντικείμενα δημόσιας τάξης και ασφάλειας που αφορούν είναι το ίδιο σημαντικά, σοβαρά και μεγάλα, αλλά διότι, κυρίως, εκτοξεύουν προς τα έξω δυναμικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ένα τηλαυγές μήνυμα : ότι η Ελληνική Αστυνομία υπάρχει και είναι παρούσα. Και ότι όσο μεγάλα και «καλοστημένα» και αν είναι τα οργανωμένα εγκλήματα και οι σχετικές υποθέσεις, οποιοιδήποτε και αν μετέχουν σε αυτά, τελικά αποκαλύπτονται και λογοδοτούν στη δικαιοσύνη. Και το μήνυμα αυτό θα είναι απολύτως αρραγές, εάν μάλιστα μέσα στο προσεχές διάστημα υπάρξει κάποια ανάλογη επιτυχία στον τομέα της τρομοκρατίας και του σχετικού χώρου.

Πρωταγωνιστές και Εύσημα

            Και τα θετικά αυτά αποτελέσματα θα ήταν αδικία να μη πιστωθούν στην σημερινή πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, ιδίως στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, του οποίου οι ενέργειες ευθύς με την ανάληψη των καθηκόντων του, ήδη αποδίδουν καρπούς. Και συγκεκριμένα, μετά την επιτυχή περάτωση της επιχείρησης «ανόρθωση ηθικού» στο προσωπικό της Αστυνομίας, (αυτοπρόσωπες επισκέψεις, ομιλίες σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ κ.λ.π.), ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών αναφορικά με τα κατωτέρω θέματα που απασχολούν την Ελληνική Αστυνομία, σε ανύποπτο χρόνο :
–           Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας : (σύμπτυξη οργανικών μονάδων, εξοικονόμηση πόρων, αποτελεσματικότερη αστυνόμευση).
–           Στελέχωση Υπηρεσιών – επιλογή ανθρώπινου δυναμικού : (επανεξέταση συστημάτων εκπαίδευσης στις Αστυνομικές Σχολές και αξιολόγηση στελεχών).
–           Χρήση – αξιοποίηση καμερών : (πρόληψη, αποτροπή, καταστολή εγκληματικότητας).
–           Είσοδος και παραμονή στη χώρα μη νομίμων μεταναστών : (ήδη έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα και γενικότερα ευρωπαϊκό θέμα).
–           Συμπλήρωση – αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου Αστυνομικού Προσωπικού : (ανάθεση σε δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό της διερεύνησης σοβαρών παραπτωμάτων αστυνομικών και ιδίως καταγγελιών βίας).
–           Πρόσθετα έργα στην Ελληνική Αστυνομία, δηλαδή έργα ξένα προς την φύση της αποστολής της : (ανάθεση, διατήρηση ή κατάργηση πρόσθετων έργων και καθηκόντων πέραν καθαρά της δίωξης του εγκλήματος).
–           Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας : (πάγιο όργανο συμβουλευτικού χαρακτήρα για θέματα γενική πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας).

            Επιδιώκοντας μάλιστα να προσδώσει, όσο το δυνατόν, ευρύτερη συναίνεση στις ανωτέρω στρατηγικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία, ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έθεσε αυτές σε διάλογο με εκπροσώπους όλων των κομμάτων σε σχετικές διακομματικές συναντήσεις που συγκάλεσε και έλαβαν χώρα.
Οπωσδήποτε όμως αναμφισβήτητα, οι μεγάλες αυτές επιτυχίες που προαναφέρθησαν, πιστώνονται και στην φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Αρχηγό Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Τσιατούρα, αξιωματικό δοκιμασμένο και με πλούσιες εμπειρίες και «περγαμηνές» στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Με την Αστυνομία λίγο πιο επιθετική και δυναμική, μέσα στα θεμιτά και νόμιμα όρια, έχοντας προφανώς «λυμένα τα χέρια», προέβησαν στη δέουσα ανακατανομή και επιλογή του στελεχιακού προσωπικού στις νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, (ο κατάλληλος στην κατάλληλη θέση), και κατάρτησαν και εφάρμοσαν σχέδια, τα οποία και απέφεραν τελικά εξαίρετα και λαμπρά αποτελέσματα, ιδίως στον τομέα της τάξης και ασφάλειας, εμπεδώνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη κλονισμένο από την έξαρση της εγκληματικότητας αίσθημα ασφάλειας του απλού πολίτη, αναπτερώνοντας το ηθικό του αστυνομικού προσωπικού, εξυψώνοντας το γόητρο της Ελληνικής Αστυνομίας και ανορθώνοντας το κύρος αυτής.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, τόσο στην πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στους προϊσταμένους των καθ΄ύλην και κατά τόπον αστυνομικών υπηρεσιών και γενικότερα σε όλο το αστυνομικό προσωπικό που συνέβαλε καθ΄οιονδήποτε τρόπο στις μεγάλες και εντυπωσιακές αυτές επιτυχίες στην πάλη της Αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Αφήστε μια απάντηση