Blog

ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ Υποστρατήγου ε.α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΕΛΛΑΣ

ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ

 

Υποστρατήγου ε.α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ

 

ΕΛΛΑΣ

 

α. Νέα οδυνηρά δεδομένα δημιουργούνται για την Ελληνική διπλωματία :

(1) Με την αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο από τις ΗΠΑ, όπως καταγράφεται σε γνωμοδότηση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και σε ψηφιακό χάρτη της Υπηρεσίας Χαρτογραφήσεως (με τη συναίνεση της Ελλάδος ;).

(2) Με την εξέταση κατά περίπτωση, (case by case) κάθε επιχειρήσεως, ασκήσεως ή άλλης πρωτοβουλίας του υπό συγκρότηση «Ευρωστρατού», λόγω χρήσεως των υποδομών του ΝΑΤΟ.

Μπορεί η μάχη να κερδίσθηκε στα εστιατόρια, αλλά η υπόθεση θα χαθεί στα μαγειρεία, καθόσον η Τουρκία δεν ζητά το «ψάρι» αλλά την «πετονιά» !!

β. Στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο – κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού – θα βρεθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως οι μονομερείς διεκδικήσεις της Αγκύρας στο Αιγαίο.

Τα εμφανισθησόμενα και διατυμπανιζόμενα «ΜΟΕ» (Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης) θα πρέπει να τροποποιηθούν ως «Μέτρα Ολοκληρωτικής Εξουθενώσεως» της Ελληνικής διπλωματίας. Ο στρουθοκαμηλισμός δια της πολιτικής των υποχωρήσεων και κατευνασμού της Τουρκίας πρέπει επιτέλους να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

γ. «Λογική» χαρακτήρισε η Ελλάς την απαίτηση της Αγκύρας για υποβολή σχεδίων πτήσεως στις Τουρκικές Αρχές από κάθε αεροσκάφος το οποίο ίπταται προς και από Λευκωσία – Ρόδο.

Η διευθέτηση του υπόψιν θέματος με απευθείας συνεννοήσεις με τις Τουρκικές Αρχές, αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της «διημεροποιήσεως» των προβλημάτων με την Τουρκία, γεγονός το οποίο παγίως επιδιώκει η Άγκυρα. Παράλληλα αποδεικνύεται ο αριστοτεχνικός τρόπος χειρισμού τεχνοκρατικών ζητημάτων προς επίτευξη των μέσο-μακροπροθέσμων στρατηγικών στόχων της.

δ. Με επιστολή προς τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), επετέθη σκαιότατα ο Αμερικανός Διοικητής του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ Νεαπόλεως, επειδή διέταξε ελληνικά μαχητικά να αναχαιτίσουν Τουρκικά F-16.

Με την Νατοϊκή «ΝΟΤΑΜ» αμφισβητείται και εγγράφως ο εθνικός μας εναέριος χώρος ! Τα μαθήματα «ορολογίας» και «αμφισβητολογίας» που αναφέρονται στην επιστολή του Νατοϊκού αξιωματούχου να χρησιμοποιούνται στην από «εκεί» πλευρά. Στους Επίτιμους Αμερικανούς!!

ε. Κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνος Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους δεν ετέθη τελικώς θέμα των αναλογικών χαρτών οι οποίοι εμφανίζουν το Αιγαίο ως «γκρίζο». Εντύπωση προκάλεσε η ειδική αναφορά του Αμερικανού Προέδρου στον ρόλο του Υπ. Εξωτερικών στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τηλεφωνικώς – απουσίαζε λόγω κωλύματος από την συνάντηση -, για τον Ευρωστρατό, την Τρομοκρατία, το Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η απουσία επισήμου δηλώσεως ή σχολίου εκ μέρους της αμερικανικής ηγεσίας, η αποφυγή αναφοράς στο ζήτημα των χαρτών, η συνεξέταση του Κυπριακού με την Τουρκία εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς, τα κατάπτυστα ρεπορτάζ των εντοπίων ΜΜΕ και η διαφωνία στο θέμα του Ευρωστρατού, σηματοδοτούν γεγονότα τα οποία δυνατόν να θέσουν τη χώρα σε επικίνδυνους ατραπούς. Η μετονομασία της «πολιτικής κατευνασμού» σε «ελληνοτουρκική προσέγγιση» απετέλεσε την «γκριζοποίηση» του Αιγαίου και την δρομολόγηση της μονομερούς (μεροληπτικής) δραστηριοποιήσεως της αμερικανικής πολιτικής.

στ, «Πράσινο φως» για αναβαθμισμένο διάλογο εφ΄όλης της ύλης ακόμη και για τις αξιώσεις των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, εδόθη στον Έλληνα ΥΠΕΞ, με επιφυλάξεις του ΥΕΘΑ, έναντι της κλιμακούμενης επιθετικότητας της Αγκύρας.

Οι ενασκούμενες πιέσεις από τα πιράνχας της διεθνούς διπλωματίας για αναβάθμιση του ρόλου της γείτονος στην περιοχή, θα πρέπει να εγείρουν από τον λήθαργο του ευδαιμονισμού και τους Ευρωπαίους εταίρους καθόσον θιγόμενα τα κυριαρχικά – εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, εκτιμάται ότι θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα αντίστοιχα της Ε.Ε. στο μέλλον δεδομένου ότι η Τουρκία ποτέ δεν έπαψε να αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

ζ. Δύο σημαντικές ελληνοτουρκικές συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν τον Φεβρουάριο, θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μακράς διαδικασίας αναβαθμίσεως του ελληνοτουρκικού διαλόγου από τα θέματα «χαμηλής» πολιτικής σε αυτά που χαρακτηρίζονται ζητήματα «υψηλής αντιπαλότητας».

Το «Σύμφωνο Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας», θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, λαμβανομένου υπόψιν ότι εάν επιμένει στις μονομερείς διεκδικήσεις της θα οδηγήσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε νέο αδιέξοδο και θα κλείσει (λόγω Ελσίνκι) οριστικά την είσοδό της στην Ε.Ε.

η. Η είσοδος του Ευρώ στη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων μονοπώλησε το ενδιαφέρον – και στην Ελλάδα – της κοινής γνώμης τις τελευταίες εβδομάδες.

Δραχμούλα μας καλό σου ταξίδι. Ας βρίσκεσαι σε….χειμερία νάρκη, γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται !!

θ. Μετά από σχετική καθυστέρηση, έφθασαν στην Ελλάδα τα πρώτα συστήματα του προηγμένου τύπου των βλημάτων Επιφανείας – Αέρος PATRIOT. Η Ελλάς θα αποκτήσει συνολικά έξι μονάδες πυρός με ενδεχομένη προμήθεια δύο ακόμη μονάδων.

ι. Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας παρετηρήθη τον τελευταίο καιρό με «μπαράζ» παραβιάσεων και παραβάσεων, γεγονός το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία του ΥΕΘΑ.

Λαμβανομένου υπόψιν ότι κάθε πτήση μαχητικού αεροσκάφους εκτιμάται ότι κοστίζει ένα εκατομμύριο δρχ. και δεδομένου ότι η Ελλάς συμβάλλει τα μέγιστα στην……εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων (με δεκάδες αναχαιτίσεις καθημερινά), καλόν θα είναι να ζητηθούν τα αντίστοιχα κονδύλια από ……την Ε.Ε. διότι παραβιάζεται ο Κοινός Ευρωπαϊκός Εναέριος Χώρος!!!

ια. Το πράσινο φως από τους Βρετανούς αναμένει η Ελληνική δύναμη προκειμένου να αναχωρήσει για το Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι η δύναμις αποτελείται από 150 άτομα (130 άτομα του Μηχανικού και των Ειδικών Δυνάμεων και 20 Διοικητικής Μερίμνης).

 

ΚΥΠΡΟΣ

α. Ανταποδοτικό δείπνο στον Τουρκοκύπριο Ντεκτάς στην Λευκωσία παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κύπρου. Κατά το δείπνο υπήρξε θετική ανταπόκριση του κατοχικού ηγέτου αναφορικά με τα ανθρωπιστικά θέματα και ιδίως των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.

Ο υπό «Βρετανικό δάκτυλο» εισαχθείς επισήμως ως «μεταλλαγμένο προϊόν» όρος «νέος συνεταιρισμός» προλειαίνει το έδαφος για την εκ περιτροπής προεδρία στη Νήσο. Δεδομένου ότι το δείπνο ήταν ψαρόσουπα και ψάρι ας ελπίσουμε να μη θρηνήσουμε….κάποιον μακαρίτη !

β. Προ του δείπνου Κληρίδη – Ντεκτάς τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν 45 φορές τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

γ. Νέα φόρμουλα – μπλόφα για το θέμα εξουσιών φέρεται να προωθεί ο Ντεκτάς στην Τράπεζα των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Προτείνει λύση στα μέτρα των ελληνικών απαιτήσεων και μεθοδεύει τη διάλυση του νέου κράτους ώστε να επιτύχει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Οι σχεδιαζόμενες διμερείς διαπραγματεύσεις, εκτός του προστατευτικού πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ, εγκυμονεί επιπλοκές…..καισαρικής τομής, με όλα τα επακόλουθα.

δ. Στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση όπου προσεκλήθησαν ο Ντεκτάς, ο Πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, οι «Υπουργοί» της ψευδοκυβερνήσεως και Αρχηγοί ξένων αποστολών.

Η δεξίωση – πρόκληση από ΗΠΑ, αποτελεί κίνηση αναβαθμίσεως του ψευδοκράτους και δεν αποκλείει την «αναγνώριση πραγματικοτήτων» λαμβανομένου υπόψιν του χρόνου, της ιδιότητος και του αριθμού που παρέστησαν στην δεξίωση.

ε. Ο Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα, απείλησε με «κρίση» σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η τουρκική εισήγηση από την ελλήνοκυπριακή πλευρά. Υπό το φως των νέων Τουρκικών απειλών και των φημών για την εκ περιτροπής προεδρία, Κληρίδης και Ντεκτάς συναντήθηκαν εκ νέου σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουν τη συζήτηση γύρω από το ακανθώδες θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβερνήσεως και της δομής του κράτους το οποίο θα προκύψει μετά τη λύση.

Η «χημική ισομέρεια» στην κυριαρχία την οποία ισχυρίζονται οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι για λύση στο Κυπριακό, δυναμιτίζει τη διαδικασία των συνομιλιών προκαλώντας συγχύσεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Η μεταφορά όπλων στους Τουρκοκυπρίους από την Άγκυρα, εντάσσεται στις…..άοκνες προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό !!

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

α. Έντονη τουρκική δραστηριότητα η οποία εξεδηλώθη με μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων του FIR Αθηνών και του Ελληνικού Εθνικού Εναερίου Χώρου αντίστοιχα, παρετηρήθη τις τελευταίες ημέρες.

Η μελλοντική ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωστρατό και η αμφισβήτηση των εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, εντάσσονται στη νέα κλιμάκωση των προκλήσεων της Αγκύρας, καθόσον οι «καλοί φίλοι» θα πληρώσουν και τους……καλούς λογαριασμούς !!

β. Το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας, μετά από συνεργασία, απεφάνθησαν ότι τα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων είναι αρνητικά έως εχθρικά. Αντίθετα διαπίστωσαν ότι ο Τουρκικός Τύπος είναι άκρως φιλελληνικός !!

Λησμονούν φαίνεται οι «φίλοι μας» την εφαρμοζόμενη αρχή τους, ότι εάν δεν λάβουν πιστοποιητικό θανάτου των άλλων, δεν καταθέτουν τα όπλα με τίποτε.

γ. Το στρατοκρατικό κατεστημένο της Αγκύρας, άρχισε το νέο έτος σχεδιάζοντας νέο κύμα διώξεων εναντίον του πολιτικού Ισλάμ. Η Ε.Ε. προειδοποίησε την Τουρκία ότι η έφεση του τουρκικού κράτους να θέτει εκτός νόμου πολιτικά κόμματα, δυσχεραίνει την ευρωπαϊκή προοπτική της…

Η νέα παγκόσμια σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας προσφέρει «δυνατό επιχείρημα» στην Άγκυρα για να συνεχίσει τις διώξεις κατά των πολιτικών ισλαμιστών.

δ. Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι ελληνικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, χρησιμοποιώντας τους διαδρόμους G-18 και R-19, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της. Την ίδια στιγμή 25 τουρκικά μαχητικά σημείωναν μαζικές παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου της Ελλάδος.

Σκληρό αναμένεται το 2002 για τους υποστηρικτές της ελληνικής μετριοπαθούς πολιτικής καθόσον σύμφωνα με τηναμερικανική πολιτική και όχι μόνον, η Τουρκία, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πλέον χρήσιμα «φαβορί» της.

ε. Νέα επίδειξη αδιαλλαξίας επιδεικνύεται από την Άγκυρα καθόσον αρνείται να συνεργασθεί με την Λευκωσία για την ασφάλεια πτήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στάση τηρεί και με τους διεθνείς Οργανισμούς.

Η διαρκής επιβράβευση των προκλήσεων της Αγκύρας αποτελεί συνέπεια των εθνικών υποχρεώσεων, και κατευναστικής πολιτικής, με τις άριστα προετοιμασμένες συκοφαντικές εκστρατείες της Τουρκίας.

στ. Τη στιγμή της επισκέψεως του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η τουρκική προκλητικότητα με δεκάδες παραβιάσεις του Ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου, υπερέβη κάθε προηγούμενο προκαλώντας έντονη ανησυχία και αμηχανία στην ελληνική πλευρά.

Η σημαδεμένη τράπουλα από το Λας Βέγκας με την οποία παίζει η Τουρκία, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε «Λεόντειο Συμφωνία», με «πιέσεις» στο προσκήνιο και εγκώμια στο παρασκήνιο.

ζ. Την ύπαρξη μυστικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Τουρκίας για το status quo στο Αιγαίο απεκάλυψε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η στάση του υπήρξε «πολύ θετική» επιθυμώντας ειλικρινώς «να εξευρεθεί λύση μεταξύ των δύο χωρών».

Η αναγνώριση από την Ελλάδα στη συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλιο του 1997, «ζωτικών συμφερόντων» της Αγκύρας στο Αιγαίο, απετέλεσε την «κερκόπορτα» των ορέξεων της Τουρκίας για τα περαιτέρω, καθόσον «η νύχτα βγάζει επισκόπους και η αυγή μητροπολίτες».

η. Η Τουρκία αναμένεται να αποστείλει αρχές Φεβρουαρίου 261 στρατιώτες στην Πολυεθνική Ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Και θα αναλάβει τη διοίκηση αυτής όταν η Βρετανία αποσύρει τη δύναμή της στα τέλη Μαρτίου.

θ. Το θέμα της αποστρατικοποιήσεως της Λήμνου επανέφερε η Άγκυρα, προβαίνοντας δια της διπλωματικής οδού σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα για τη χρησιμοποίηση της νήσου από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα αξιώνει την απαγόρευση των πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών από όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ολοκλήρωση της «γκριζοποιήσεως» του Αιγαίου, υλοποιείται αργά αλλά σταθερά, ώστε να παγιοποιηθεί η «συνδιαχείριση». Ο γλάροι και τα χελιδόνια ευτυχώς θα πετούν ελεύθερα !!

ι. Μεγάλες προσδοκίες έτρεφε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και η συνοδεία του (212 μέλη), από την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ. Ανεξάρτητα από τις ευχές και υποσχέσεις τις οποίες εισέπραξε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με περισσότερους οικονομικούς παράγοντες.

Αναμφισβήτητα οι ουσιαστικές συνομιλίες – σε τέτοιου είδους επισκέψεις – και ιδιαίτερα οι μυστικές συμφωνίες δεν δημοσιοποιούνται. Τα πραγματικά αποτελέσματα εμφανίζονται στο μέλλον από τις ακολουθούμενες εξελίξεις. Γι΄αυτό «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε»!!

ια. Στρατιωτική συνεργασία συμφώνησαν να εκπονούν Ρώσοι και Τούρκοι, κατά την επίσκεψη του Ρώσου Αρχηγού του Επιτελείου στην Άγκυρα.

ιβ. Η Τουρκία δεν είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει τη διοίκηση της Πολυεθνικής Δυνάμεως «ISAF» στην Καμπούλ, εξετίμησε ο Γάλλος ΥΕΘΑ.

ιγ. Σκηνικό Νταβός χωρίς mea culpa στήνεται στην επικείμενη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Έλληνα ομόλογό του στη Ν. Υόρκη, δεδομένου ότι η Άγκυρα θέλει «αναζήτηση λύσεων» εφ΄όλης της ύλης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάς θεωρεί ότι ο διάλογος θα γίνει μόνο για την υφαλοκρηπίδα.

Οι «ιχνηλασίες» ενδέχεται να νομιμοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, με κίνδυνο την καθιέρωση διαπραγματευτικών κινήσεων μεταξύ των δύο μερών. Εκτιμάται ότι η Άγκυρα ακολουθώντας την πάγια τακτική της θα κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο – μη αποκλειομένων «θερμών» επεισοδίων – με σκοπό νέες αμφισβητήσεις στην περιοχή και να οδηγήσει την Ελλάδα σε δυσχερή θέση και ενδεχομένως τετελεσμένων γεγονότων.

ιδ. Πολεμικό υλικό μετεφέρθη από την Τουρκία στα κατεχόμενα εκτάκτως. Εν τω μεταξύ ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη συνάντησή του με τον Δανό ομόλογό του στην Άγκυρα, δήλωσε αισιοδοξία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενώ πεποίθησίς του αποτελεί η έναρξη των σχετικών διαδικασιών να γίνουν επί ελληνικής προεδρίας (α΄εξάμηνο 2003).

Με το προσφιλές σπορ των εκβιασμών και συκοφαντιών, συνεπικουρούμενο και από την «μετριοπαθή» στάση της Ελλάδας, η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει….τετράποντο ! Να ανασύρει από την αδράνεια τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να φέρει προσκόμματα και αναβολή στην ένταξη της Κύπρου, να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αρέσκειες της και να παραπέμψει όλες τις διεκδικήσεις της στην Χάγη. Άπλωνε τα πόδια σου μέχρι εκεί που φθάνει τα πάπλωμα, διαφορετικά υπάρχει και ……Προκρούστης !!!

ιε. Αλλαγή επωνυμίας στον πολιτικό προσανατολισμό του ανακοίνωσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ, με αναστολή των οργανωτικών δραστηριοτήτων του στην Τουρκία και τις χώρες της Ε.Ε., χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επανενάρξεως του ενόπλου αγώνος εάν δεν ικανοποιηθούν τα πολιτισμικά αιτήματα των Κούρδων, και ιδιαίτερα τη χρήση της γλώσσας, προοπτική την οποία απέκλεισε κατηγορηματικά εκ νέου ο Τούρκος Πρωθυπουργός με το επιχείρημα ότι «υπεσκάπτετο η ενότητα της χώρας».

 

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

α. Το νοσοκομείο του Αργυροκάστρου, το οποίο επεσκέφθη ο Έλλην ΥΕΘΑ και κατασκευάσθηκε με κονδύλια του Ελληνικού Υπουργείου Αμύνης, εχαρακτηρίσθη ως «δείγμα βοηθείας που παρέχει η Ελλάδα στην Αλβανία».

Και ως δείγματα συνδρομής της Αλβανίας προς την Ελλάδα αποτελούν οι συνεχείς διώξεις των Βορειοηπειρωτών για την απομείωση της ελληνικής μειονότητας από την πολύπαθη περιοχή, οι βλεδυρές επιδιώξεις της γείτονος για την «Τσαμουριά», καθώς και οι παράλογες απαιτήσεις, ναι οι απαιτήσεις, των Αλβανών λαθρομεταναστών.

β. Σοβαρή πολιτική κρίση απειλεί την διαταραγμένη συνοχή της κυβερνητικής συμμαχίας στη Γ/Β με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας να εισέρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Γαλλίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βελιγράδι απευθύνοντας έκκληση για παραμερισμό των διαφορών με το Μαυροβούνιο.

Τι ς φυγόκεντρες δυνάμεις του ομόσπονδου κρατιδίου του Μαυροβουνίου προσπαθεί η Ε.Ε. να εξουδετερώσει, προς αποφυγή δημιουργίας περαιτέρω αλυσιδωτών αντιδράσεων. Και την Γ/Β διέλυσε ο ……λιμενάρχης της Κοζάνης !!

γ. «Πρωταθλητές» στη διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη αναδεικνύονται οι Αλβανοί, σύμφωνα με δηλώσεις του Ελβετού Γενικού Εισαγγελέως.

 

Οι Αλβανοί διεκδικούν πολλά ρεκόρ με κυριότερο την αναξιοπιστία.

δ. Με πρόταση της «μη κυβερνητικής» αμερικανοκινήτου οργανώσεως «Διεθνούς Ομάδος Κρίσεων» (Κατ΄άλλους «Δώστα όλα Κώστα»), το θέμα του ονόματος των Σκοπίων βαίνει προς το «Ρεπούμπλικα Μασεντόνια» στην ιλλυρική γραφή και χρησιμοποίηση κατ΄εξαίρεσιν από την Ελλάδα του ονόματος «Άνω Μακεδονία». Σημειώνεται ότι μέλη της ως άνω οργανώσεως είναι οι Σόρος, Ζακ Ντελόρ, Μόρτον Αμπράμοβιτς, Μάρτιν Αχτισάρι, Ουέσλι Κλάρκ και τελευταίως έχουν προστεθεί οι ….Δαρείος, Ξέρξης, Κιουταχής, Ιμπραήμ κ.α.

Η τακτική της «αγοράς χρόνου» έχει εξαντλήσει τα όριά της για την Ελλάδα, η διπλωματία της οποίας εκτιμάται ότι θα ευρεθεί προ οδυνηρού εθνικού αδιεξόδου, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σενάρια της προαναφερθείσης ομάδος και των υψηλών υποστηρικτών της.

ε. Έτοιμοι να επαναρχίσουν τις επιθέσεις στα Σκόπια δηλώνουν οι αλβανοί αντάρτες του εθνικού απελευθερωτικού στρατού, εφ΄όσον οι κυβερνητικές δυνάμεις αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους.

Η αυτονόμηση της αλβανικής πλευράς των Σκοπίων συνδυαζόμενη με την μελλοντική ονομασία του υπόψιν κράτους και τις επικρατούσες τάσεις στην περιοχή – συνεπικουρούμενη και από έξωθεν παράγοντες -, αποτελεί ενδεχομένως τη χρυσή ευκαιρία της δημιουργίας δευτέρου αλβανικού κράτους με το Κόσσοβο και στη συνέχεια της Μεγάλης Αλβανίας.

στ. Νέος Πρωθυπουργός στην Αλβανία εξελέγη από τη Γενική Διοικητική Επιτροπή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Παντελί Μάϊκο.

ζ. Συμβιβασμός με Σόφια αναμένεται, στα ποσοστά συμμετοχής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη σε 34% (Ρωσία), 33% (Ελλάς) και 33% (Βουλγαρία), σε σχέση με τα προταθέντα 41,39 και 20 αντίστοιχα. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν, για στρατιωτικούς λόγους, τον αγωγό Μπακού-Τσεϊχάν, και να παραμένουν εχθρικές προς το προαναφερθέν σχέδιο.

Τα στρατηγικά ενδιαφέροντα της Μόσχας εστιάζονται προφανώς στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένου υπόψιν ότι το αμερικανοτουρκικό σχέδιο Μπακού-Τσεϊχάν λόγω υψηλού κόστους δεν θα ευοδωθεί. Παράλληλα η Τουρκία ως κλειδοκράτορας των Στενών, επιδίδεται σε σχετικές απειλές.

η. Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ζήτησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα και την αμνήστευση του UCK, ως μέτρα για την εδραίωση της σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

 

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

α. Στο αίμα επνίγη και η νέα συμφωνία για την εκεχειρία στην Παλαιστίνη. Οι απειλές της «Χαμάς» περί «κλιμακώσεως του αγώνος με χημικό πόλεμο», εντείνουν τις ανησυχίες, ενώ τα σενάρια περί διαδοχής του Αραφάτ αναζωπυρώνονται.

Η ατμόσφαιρα αρχίζει να γίνεται λίαν ομιχλώδης με τις απειλές της «Χαμάς». Με την προσυπογραφή των ΗΠΑ και ΕΕ υλοποιήσεως στην παρούσα φάση της σκληρής γραμμής του Ισραήλ το ερώτημα το οποίο επανέρχεται είναι τι θα γίνει εάν ο Αραφάτ τεθεί εκτός σκηνής.

β. Γενικεύεται ο πόλεμος στη Μ.Ανατολή με τα Ισραηλινά στρατεύματα να οργώνουν τη Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας για την ανεύρεση τρομοκρατών και οπλοστασίων. Η εμμονή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, έχει μετατρέψει τα μεμονωμένα επεισόδια σε γενικευμένη σύρραξη.

Την λανθασμένη κίνηση των Ισραηλινών εκτιμάται ότι αναμένει ο εγκλωβισμένος Παλαιστίνιος ηγέτης, η οποία πιθανόν να προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

γ. Παρέμβαση στο μεσανατολικό έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπέρ του Αραφάτ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ισοδύναμη με πόλεμο.

δ. Σε έκκληση για κατάπαυση του πυρός προέβη ο Αραφάτ. Οι οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ αμφισβητούν τον Παλαιστίνιο ηγέτη αρνούμενοι να τον υπακούσουν. Παράλληλα εσημειώθη Ισραηλινοπαλαιστινιακή προσέγγιση σε ανώτατο επίπεδο καθώς ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Αραφάτ δεν είναι εχθρός των Ισραηλινών και παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος τους.

Παρά τα προαναφερθέντα, πολεμική ατμόσφαιρα επεκράτησε τις ημέρες των Χριστουγέννων, με την απαγόρευση των Ισραηλινών για μετάβαση του Αραφάτ στην Βηθλεέμ. Διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός στα υπόγεια μαγειρεία της διπλωματίας, ώστε να εξευρεθεί η συνταγή της λύσεως του Παλαιστινιακού η οποία κατά τα φαινόμενα θα καθυστερήσει και επιβεβαιώνει τις Κασσάνδρες για το τέντωμα του σχοινιού.

ε. Η έκκληση του Αραφάτ για τερματισμό των επιθέσεων της Χαμάς και Τζιχάντ βρίσκει απήχηση στους κόλπους των Παλαιστινίων.

στ. Ο Αρχηγός της Ισραηλινής «Μοσάντ» υπεστήριξε ότι το Ιράν συνεχίζει τις προσπάθειες κατασκευής πυρηνικών και άλλων μη συμβατικών όπλων, παρά το γεγονός το οποίο δεν απέκλεισε το Ιράν να τα βρει με τη χώρα του κάποτε.

ζ. Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μη πλήξουν το Ιράκ στην επομένη φάση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Το παραπάνω ενδεχόμενο προκαλεί εντονότατη ανησυχία στην Τουρκία, καθώς μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία ανεξαρτήτου Κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ. Παράλληλα ο Σαντάμ διαμηνύει ότι τοΙράκ είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει οιαδήποτε αμερικανική επίθεση.

Η Τουρκία εμβαθύνει στις συνέπειες για τα εθνικά της συμφέροντα, καθόσον η δημιουργία ενός τέτοιου κράτους θα προκαλέσει αναπόφευκτα επέκταση στις νοτιοανατολικές περιοχές της όπου υπάρχει πολυάριθμος κουρδικός πληθυσμός.

η. Με την άφιξη του Αμερικανού απεσταλμένου Ζίνι στη Μέση Ανατολή και σε κίνηση καλής θελήσεως, ο Ισραηλινός στρατός απέσυρε τις δυνάμεις του από μερικές περιοχές της Δυτικής Όχθης. Παράλληλα η οργάνωση «Τζιχάντ» δυναμιτίζει τις προσπάθειες καταπαύσεως του πυρός η οποία είναι έτοιμη για νέα κτυπήματα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον Αραφάτ να αποκηρύξει την τρομοκρατία ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε από τον Έλληνα ΥΠΕΞ τη μεσολάβησή του στο Μεσανατολικό ζήτημα.

Η Μέση Ανατολή υποδέχεται φλεγόμενη το νέο έτος με την κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων να κλιμακώνεται, τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να αψηφά τις διεθνείς επικρίσεις και την Ουάσιγκτον να εκφράζει – ως συνήθως – τη λύπη της.

ζ. Με αγώνα μέχρις εσχάτων για την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, απήντησε ο Αραφάτ στην Ισραηλινή επιχείρηση «διαλύσεως της Παλαιστινιακής αρχής». Επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλα η μεσολαβητική προσπάθεια της Ε.Ε. προσέκρουσε στο νέο λουτρό αίματος και τις Ισραηλινές απειλές για πιο βίαια αντίποινα.

Το τελευταίο κύμα των σκληρών αντιποίνων από το Ισραήλ ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους στην περιοχή. Η ειρηνευτική διαδικασία έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο και απαιτείται έξωθεν επέμβαση για να αποτραπούν χειρότερες καταστάσεις. Η τακτική «οδόντα αντί….οφθαλμού» και αντίστροφα δεν αποδίδει.

η. Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός όπου πνέει φιλοϊσραηλινός άνεμος, ο οποίος εντείνει τις αντιδράσεις στην Ευρώπη. Με την πλέον σκληρή, μέχρι σήμερα, γλώσσα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε ανοικτά τον Παλαιστίνιο ηγέτη να επιλέξει μεταξύ ειρήνης και τρομοκρατίας.

Στην άτεγκτη γραμμή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού συμπλέει και η Ουάσιγκτον, παρά τη συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή – η οποία είναι άγνωστο που θα καταλήξει – και τις έντονες αντιδράσεις της Ε.Ε. για τη στάση των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ.

θ. Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι προτίθεται σύντομα να ανοίξει την Πρεσβεία στην Ελβετία – παρέμενε κλειστή 11 χρόνια -. Παράλληλα ενεργοποίησε τις πτήσεις προς Τεχεράνη, εδέχθη διάλογο «άνευ όρων» με τον Γ. Γ. του ΟΗΕ, ανεγνώρισε την εθνική κυριαρχία του Κουβέϊτ και προσέγγισε την Ισπανία προκειμένου να ανοίξει διάλογο με την Ε.Ε.

Με τις παραπάνω κινήσεις το Ιράκ διαφοροποιείται από την μέχρι τούδε στάση του, καθορίζοντας νέα στρατηγική αναζητώντας εναγωνίως «συμμάχους» προκειμένου να αποδυναμωθούν οι συνεχώς αυξανόμενες απειλές των ΗΠΑ και οι προειδοποιήσεις από την Τουρκία για ενδεχόμενο πόλεμο.

ι. Περισσότεροι από 110 έφεδροι στρατιώτες του εβραϊκού κράτους, επικαλούμενοι ανθρωπιστικούς και ηθικούς λόγους αρνούνται να υπηρετήσουν εφεξής στα αιματοβαμμένα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Η παραπάνω ενέργεια διχάζει την κοινή γνώμη στο Ισραήλ και η κυβέρνηση αφήνει αιχμές για πολιτικά κίνητρα και παρασκηνιακές μεθοδεύσεις.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

α. Δυσμενές περιβάλλον έχει δημιουργηθεί στην Ε.Ε. έναντι των ελληνικών θέσεων για τον Ευρωστρατό.

Με τις διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον-Αγκύρας-Λονδίνου, προέκυψε άτυπο κείμενο το οποίο ισοδυναμεί με αμερικανικό «βέτο» – περισσότερο πιθανό από το ελληνικό – και η ενδεχομένη αναβολή προς το παρόν αποτελεί την πλέον ανώδυνη λύση. Ο πριονισμός του Ευρωστρατού με επέμβαση έξωθεν δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα.

β. Στο στόχαστρο της Γερμανικής Κυβερνήσεως ευρίσκονται οι εκπρόσωποι του τουρκικού ισλαμικού φονταμενταλισμού, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας.

γ. Σε πολιτικό επίπεδο, τα συζητηθέντα θέματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Λάακεν ήσαν, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ειρηνευτική Δύναμη στο Αφγανιστάν, τα δυτικά Βαλκάνια, ο νέος Πανευρωπαϊκός τρομονόμος, η μετανάστευση και η προετοιμασία της νέας διακυβερνητικής.

δ. Στο στόχαστρο του Βρετανικού περιοδικού “ECONOMIST” ευρίσκεται η Ελλάδα, καθόσον εκτιμά ότι ενδέχεται να καθυστερήσει τη διεύρυνση της Ε.Ε. με βέτο, σε περίπτωση που δεν ενταχθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το επίμαχο άρθρο εκτιμάται ότι αντανακλά την πολιτική της Βρετανίας, η οποία αφ΄ενός δεν επιθυμεί την ένταξη της Κύπρου – η οποία ενδέχεται να σκληρύνει τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών της νήσου – και αφ΄ετέρου να συνδράμει της Τουρκία – λόγω «γεωγραφικής θέσεως» και «εθνικών συμφερόντων ασφαλείας» – στη διαμόρφωση αποφάσεων της .Ε.Ε στο θέμα του Ευρωστρατού, παρά την απορριπτική θέση που επικρατεί στους κόλπους της Ενώσεως.

ε. Διεθνώς ύποπτη για διευκόλυνση του λαθρεμπορίου τσιγάρων έχει καταστεί η Κύπρος, δεδομένου ότι Ολλανδός Ευρωβουλευτής δεν ψήφισε την σχετική έκθεση της Ε.Ε. για το Κυπριακό και τη σκυτάλη πήρε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας ο οποίος εισηγείται τον αποκλεισμό της Μεγαλονήσου από τη διεύρυνση της Ε.Ε.

στ. Η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Ισπανική Προεδρία είναι η επανεξέταση της εταιρικής σχέσεως της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη, η Ισπανική Προεδρία συμμερίζεται πλήρως τις τουρκικές θέσεις, αποδεχομένη το Αμερικανο-βρεττανικό κείμενο για τον Ευρωστρατό, βάσει του οποίου εξαιρείται από την ευρωπαϊκή άμυνα το Αιγαίο και η Κύπρος.

Εξελίξεις προοιωνίζονται στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Κύπρου, το Κυπριακό και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα η ανάμειξη της Ε.Ε. στο Αφγανιστάν κατέδειξε την συγκεγχυμένη και δυσκόλως εφαρμόσιμη συγκρότηση και δράση του Ευρωστρατού.

ζ. Τη διεύρυνση της Ε.Ε., αλλαγές στο καταστατικό των βουλευτών και τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, έθεσε ως προτεραιότητες της θητείας του ο εκλεγείς νέος Πρόεδρος του Σώματος Ιρλανδός Πατ Κοξ.

 

Η.Π.Α.

α. Ο αμερικανός Ταλιμπάν απεκάλυψε ότι η Αλ Κάϊντα έχει προγραμματίσει την ολοκληρωτική καταστροφή των ΗΠΑ στις επόμενες – μετά το ραμαζάνι – εβδομάδες που θα πραγματοποιηθούν με όπλα μαζικής καταστροφής. Υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου και CIA δεν δείχνουν ιδιαίτερα θορυβημένα από τις παραπάνω αποκαλύψεις.

β. Η Ουάσιγκτον εξεδήλωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει μονομερώς από τη Συνθήκη του 1972 για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους (ΑΒΜ), ισχυριζόμενη ότι εγράφη «σε μια διαφορετική εποχή για ένα διαφορετικό εχθρό».

Με την «αφαίρεση» της δικλίδας ασφαλείας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, (START I και START II), η Ρωσία απελευθερώνεται προκειμένου να πολλαπλασίασει τα πυρηνικά της. Η νέα κούρσα εξοπλισμών λίαν υψηλής τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τις διαθέτουσες όπλα μαζικής καταστροφής ασιατικές χώρες (Κίνα, Πακιστάν, Ινδία), ενώ παρασκηνιακά δεν αποκλείεται να εισέλθουν και άλλες στο κλαμπ του τρόμου και της συμφοράς.

γ. Η αστερόεσσα κυμάτισε στον ιστό της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Καμπούλ, μετά από 12 χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ επανεγκατέστησαν τη διπλωματική τους αποστολή, εν όψει της αναλήψεως των καθηκόντων της νέας Αφγανικής Κυβερνήσεως. Παράλληλα επαναλειτούργησαν και οι λοιπές Πρεσβείες των χωρών οι οποίες είχαν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Αφγανιστάν.

δ. Οι ΗΠΑ ακύρωσαν άσκηση στη Λέρο επικαλούμενοι τη συνθήκη των Παρισίων και θέτοντας θέμα αποστρατικοποιήσεως της νήσου.

Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η Αμερικανοί υιοθετούν επισήμως τις διεκδικήσεις της Αγκύρας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και εντάσσουν ακόμη ένα νησί στις «γκρίζες ζώνες» των Τούρκων. Αρχίζει να δημιουργείται αργά αλλά σταθερά μια “Buffer” ζώνη η οποία προφανώς εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του μεγάλου συμμάχου της Ελλάδος.

ε. Στη δίνη της χρεοκοπίας του ενεργειακού γίγαντος «Ένρον» ευρίσκεται η Κυβέρνηση Μπους, καθόσον η υπόψη εταιρία είχε χρηματοδοτήσει τους Ρεπουμπλικάνους.

στ. Σε έντονη κριτική στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS για την πολύκροτη δυσφημιστική εκστρατεία κατά της Ελλάδος, προέβη ο πρώην Πρέσβης στην Αθήνα Ρόμπερτ Κίλι. Σε επιστολή του υπερασπίζεται την αντιτρομοκρατική πολιτική της Ελληνικής Κυβερνήσεως και καλεί τους ιθύνοντες να ζητήσουν συγγνώμη.

Την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου στις διατυπωθείσες για το επίμαχο θέμα αιτιάσεις του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μάϊλς, ακολούθησε η γενναία απάντηση στο CBS από τον πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ Κίλι για την δυσφήμηση της Ελλάδος. Τα πληρωμένα δημοσιεύματα και οι εκπομπές εξυφαίνουν δολοπλοκία εις βάρος της Ελλάδος η οποία ουδέποτε θα σταματήσει.

ζ. Οι περισσότεροι κρατούμενοι Ταλιμπάν από τους Αμερικανούς στη Βάση Γκουαντανάμο της Κούβας, πρόκειται να σταλούν στην πατρίδα τους χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία.

Η άρνηση χαρακτηρισμού των κρατουμένων ως αιχμαλώτων πολέμου και η μετονομασία τους σε «παρανόμους μαχητές», αποτρέπει την υπαγωγή τους στις διατάξεις της συμβάσεως της Γενεύης, γεγονός το οποίο εξυπηρετεί την Ουάσιγκτον για περαιτέρω χειρισμό του θέματος.

η. Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι χώρες Ιράκ, Ιράν και Β. Κορέα αποτελούν κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Παράλληλα νέο σενάριο κυκλοφορεί τελευταία για την αόρατη απειλή της βιοτρομοκρατίας με επόμενο στόχο την κτηνοτροφία. Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις από Κίνα, Ιαπωνία και Ν. Κορέα στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τους «νέους εχθρούς».

 

ΡΩΣΙΑ

α. Τα μέλη του ΝΑΤΟ και η Ρωσία υιοθέτησαν νέο πλαίσιο στενοτέρας συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση των εξοπλισμών με τη δημιουργία κοινού συμβουλίου, στο οποίο θα επιλύονται προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος από την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων μέχρι την αντιπυραυλική ασπίδα.

Με τις κινήσεις του Πούτιν στη διεθνή σκακιέρα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι «οι χώρες δεν έχουν μόνο φίλους και εχθρούς, αλλά και μόνιμα συμφέροντα».

β. Χείρα βοηθείας έτεινε η Ρωσία στη Βουλγαρία προκειμένου να παρατείνει την εκμετάλλευση των δύο από τους τέσσερις αντιδραστήρες της πυρηνικής μονάδος του Κοζλοντούϊ παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. επιθυμεί να κλείσουν όλοι πριν το 2006.

Παράλληλα με την τεχνική υποστήριξη της Ρωσίας, μια θερμή παράκληση στον Θεούλη δεν θα έβλαπτε !

γ. Πρόσκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. απηύθυνε ο Ρώσος Πρόεδρος για την επομένη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας το 2003 η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πετρούπολη.

 

ΑΣΙΑ

α. Χρόνο προσπαθούν να κερδίσουν οι μαχητές της Αλ Κάϊντα οι οποίοι ευρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Τόρα Μπόρα, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν προσηλωμένες στον κύριο στόχο τους που είναι η σύλληψη ή δολοφονία του Λάντεν.

β. Ένας από τους βασικότερους στόχους των αμερικανών, προκειμένου εκμηδενισθεί η οικονομική στήριξη της Αλ Κάϊντα, είναι ο τερματισμός της καλλιέργειας του οπίου και η διοχέτευση στις μεγάλες αγορές της Δύσεως. Επισημαίνεται ότι το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν αναλογεί στο 75% περίπου της παγκοσμίου παραγωγής ηρωίνης ενώ πέρυσι υπολογίζεται ότι εξήγαγε άνω των 140 τόνων κατεργασμένης ηρωίνης.

Δισεπίλυτο πρόβλημα καλούνται να διευθετήσουν οι αμερικανοί, καθόσον η ανατροπή ευαίσθητων ισορροπιών αποτελεί δύσκολη εξίσωση, συνδυαζόμενη και με την παράμετρο των ρουμπινιών που παράγει η χώρα, αποτελούσαν τον κύριο τροφοδότης για την προμήθεια αναλόγου οπλισμού.

γ. Μεταβατική Κυβέρνηση – υπό τις ευλογίες της Δύσεως και Ανατολής – εξαμήνου διαρκείας, ανέλαβε στο Αφγανιστάν. Παράλληλα άφαντοι παραμένουν οι ηγέτες της Αλ Κάϊντα.

δ. Έντονη ανησυχία προκαλείται στη διεθνή κοινότητα από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν οι οποίες ενίσχυσαν τις ένοπλες δυνάμεις τους στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Με την τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» προσπαθούν να εξασφαλίσουν προβαδίσματα στη διένεξή τους για το Κασμίρ.

ε. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο Λάντεν στο οποίο υποστηρίζεται ότι στόχος της Αλ Κάϊντα είναι να εμποδίσει τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Ένας κουρασμένος μαχητής – ο οποίος έχει αρχίσει να αμφιβάλει για τη «σοφία» των πράξεών του – ενεφανίσθη στην τηλεόραση, θέλοντας να διαψεύσει τις αυξανόμενες φήμες για τον «Σεϊχη του Τρόμου».

στ. Την επίτευξη συμφωνίας για την ανάπτυξη διεθνούς δυνάμεως συνδρομής ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, για την τήρηση ασφαλείας στη χώρα. Η ανάπτυξη θα έχει ολοκληρωθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

ζ. Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν για το Κασμίρ και κορυφώνεται η αγωνία. Οι κινήσεις των δύο αντιπάλων δείχνουν ότι η μεγάλη αναμέτρηση πλησιάζει.

Ο πόλεμος στο Κασμίρ έχει αρχίσει προ πολλού. Ετοιμάζεται «νέο Αφγανιστάν», παρά το διάγγελμα του Πακιστανού ηγέτου με το οποίο εδεσμεύθη να κηρύξει τον πόλεμο κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού ;

η. Αγώνα δρόμου αρχίζει η μεταβατική Κυβέρνηση του Αφγανιστάν, για να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός ζητά από τους διεθνείς δωρητές βοήθεια ύψους 45 δις. δολαρίων προκειμένου να ορθοποδήσει η πολύπαθη χώρα του.

Λαμβανομένου υπόψιν του τεραστίου κόστους των ΗΠΑ στον υπόψη πόλεμο, και δεδομένης της υποσχέσεως για βοήθεια από ισχυρά κράτη, εκτιμάται ότι η Ουάσιγκτον «θα καθίσει στα θεωρεία» της επικείμενης συναντήσεως στο Τόκιο και θα αφήσει τους συμμάχους να πληρώσουν «τα σπασμένα» για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

θ. Το ενδεχόμενο πολεμικής συγκρούσεως Πακιστάν-Ινδίας απομακρύνεται, μετά από επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή, με δέσμευση από πλευράς Ινδίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσεως.

ι. Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τακτικού Αφγανικού στρατού, το ταχύτερο δυνατό, αποδεικνύουν οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων ομάδων, δήλωσε ο επικεφαλής της προσωρινής Κυβερνήσεως.

 

Αφήστε μια απάντηση