Blog

ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ: Ισχυρές Ε.Δ ίσον σταθερότητα και ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ: Ισχυρές Ε.Δ ίσον σταθερότητα και ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

 

Για τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να παίζουν σημαντικό ρόλο στην Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησαν οι συμμετέχοντας στη σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Δελατόλας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ιστορικά και γεωγραφικά καθορίζει την αξία της, ωστόσο μίλησε για έντονες αλληλεπιδράσεις στην περιοχή, η οποία διαρκώς μεταλλάσσεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αστάθεια σε αυτήν.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, καθώς οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές, υπενθυμίζοντας την περσινή κρίση στον Έβρο, τις προκλήσεις στον αέρα και το θέμα με το Ορούτς Ρέις, γεγονότα στα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα Σώματα Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. «Ηταν μια περίοδος στην οποία θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ατύχημα. Ένα ατύχημα δεν ξέρει ποτέ κανείς που θα οδηγήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα χρόνια που πέρασαν δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε είναι ικανό να εξασφαλίσει την ακεραιότητα της χώρας. Ο κ. Φλώρος συνέχισε λέγοντας ότι για να χτίσεις συνθήκες αποτροπής είναι χρήσιμες οι συνέργειες και οι συμμαχίες με άλλα κράτη, όπως αυτές που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία και άλλες, αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Ο επικεφαλής του ΓΕΕΘΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πόλεμο, είμαστε για να αποτρέψουμε τον πόλεμο». «Υπάρχει αιτία για την οποία η Ελλάδα δαπανά: τα ευφάνταστα σενάρια της Τουρκίας περί “γαλάζιας πατρίδας”. Η Ελλάδα με αυτά που έχει τώρα μπορεί απολύτως να αντιμετωπίσει την απειλή». Ερωτηθείς για το ρόλο του ΝΑΤΟ, σημείωσε: «Έχουμε συμμετοχή ισότιμη με τα άλλα κράτη, δεν περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, αλλά εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας περιμένουμε την ανάλογη βοήθεια. Εκεί μπορούμε να διατυπώνουμε τις απόψεις μας».

Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα και τη μεθοδολογία να δουν που θέλουν να πάνε. Οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων αναπτύσσονται ισομερώς. Σημαντικός παράγοντας είναι και η Ανάλυση Ρίσκου».

Από την πλευρά του, ο Ναύαρχος ε.α. πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σκιαγράφησε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει πολιτική, αλλά τακτική. Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε αναμονή της συνάντησης Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο και ότι είναι θέμα χρόνου να τα βρουν ΗΠΑ με Τουρκία. «Διερευνητικές, Κυπριακό και τα ζητήματα με Τουρκία πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς ωστόσο να περιμένουμε πολλά αποτελέσματα. Ο ρόλος των ΕΔ είναι “κλειδί”. Η Τουρκία μονίμως θα είναι ένα θέμα και μια “απειλή”. Δαπανά πολλά χρήματα στα θέματα της Άμυνας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στα εξοπλιστικά, μιλώντας για ένα «δεκαετές κενό».

«Τα προγράμματα είχαν “παγώσει”, ανέφερε, Φαίνεται τώρα ότι υπάρχει μια δραστηριότητα, με την εκκίνηση της υπόθεσης των Rafale. Οι δυνατότητες δεν μετριούνται με τα νούμερα μόνον. Όταν μιλάμε για Ένοπλες Δυνάμεις και θέματα Εξωτερικών πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί μας ακούν και αλλού. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ καλή στην Ελλάδα και η αντιπολίτευση βοηθά στις βασικές αποφάσεις. Χρειάζεται όμως και μια στρατηγική, και γι’ αυτήν απαιτείται μια ομοφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων» πρόσθεσε σχετικά ο κ. Αποστολάκης.

Ερωτηθείς για την απόκτηση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε ότι ο λόγος που δεν έχουμε, σαν χώρα, στο επίπεδο που θα θέλαμε, είναι γιατί δεν υπήρχε ποτέ από τις κυβερνήσεις στρατηγική για ρηξικέλευθες αποφάσεις.

Ο εν αποστρατεία Στρατηγός του Πυροβολικού, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Μιχαήλ Κωσταράκος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για να αντιμετωπίσεις κάποιον, πρέπει να τον ξέρεις σε βάθος, να ξέρεις την απειλή. Όλη η ουσία βρίσκεται στο να καταλάβουμε τι γίνεται».

«Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τις βασικές τις δυνατότητες, που είναι τα τρία “M”: migration – military – mosques. Η “γαλάζια πατρίδα” είναι η επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούν ότι τους ανήκουν. Η αποτροπή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας» σημείωσε. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται στην εθνική ομοψυχία, στη διπλωματική δραστηριότητα, στη σύμπραξη με άλλα κράτη, στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις ώστε αποφύγει να υποτιμηθεί.

Στην επιρροή της Ελλάδας σε μεγάλο βαθμό, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος Global Business Development Initiatives της Lockheed Martin Aeronautics, Ντένης Πλέσσας, κάνοντας λόγο για απόλυτη ανάγκη επαγρύπνησης. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να ενισχυθούν εξοπλιστικά στο άμεσο μέλλον» υπογράμμισε, μιλώντας για την ανάγκη μιας «πολυεπίπεδης αεροπορικής ισχύος».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις αμυντικές προκλήσεις και την παγκόσμια Οικονομική και Γεωπολιτική Κατάσταση, μιλώντας για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και περιοριστικά μέτρα, ενώ απαρίθμησε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που όπως είπε επιταχύνονται, ήτοι: το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η Αραβική Άνοιξη από κοινού με την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Ιράν, Αίγυπτο, Ουκρανία, αλλά και οι Τουρκικές προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και ΑΟΖ.

Ο κ. Πλέσσας απαρίθμησε και τα μέτρα που αποτελούν, όπως επισήμανε, τα συστατικά του προγράμματος ενίσχυσης στρατιωτικής ισχύος, τα οποία αφορούν στην άμβλυνση του προβλήματος επάνδρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, την αντιμετώπιση ελλείψεων σε όπλα και σε ανταλλακτικά, τα μέτρα για την αμυντική βιομηχανία, αυτά για την κυβερνοασφάλεια των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τα μέτρα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μείζονα αμυντικά συστήματα (μαχητικά αεροσκάφη – κύριες μονάδες στόλου). Ο ίδιος μίλησε για έναν στρατιωτικό σχεδιασμό που όπως είπε εξελίσσεται στο χρόνο, «όπως άλλωστε εξελίσσεται και ο σχεδιασμός και η ισχύς του αντιπάλου», προσθέτοντας ότι οι εξοπλισμοί είναι πρόβλημα βελτιστοποίησης υπό περιορισμούς.

Στη συνέχεια ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε στην Αμυντική Βιομηχανία ως Εθνικό Κεφάλαιο, σημειώνοντας ότι αυτή επιβάλλεται να παραμείνει ανταγωνιστική σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται, όπως είπε: μακροχρόνιος στρατηγικός προγραμματισμός, στρατηγικές διεθνείς συμμαχίες, σύγχρονη τεχνολογική υποδομή, συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή προγράμματα – συμπαραγωγές, ανταγωνιστικότητα και μεταφορά τεχνογνωσίας, έρευνα και ανάπτυξη.

Ο κ. Πλέσσας ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της ΠΑ στην πλέον σύγχρονη διαμόρφωση Viper και στην αναμενόμενη να ξεκινήσει σύντομα αναβάθμιση των F-16 Block 50 της ΠΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των μαχητικών 5ης γενιάς και ιδιαίτερα αυτά του F-35 το οποίο χαρακτήρισε ως το “game changer” μαχητικό πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς”, για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να αποκτήσει και η ΠΑ. Το F-35 θα εισάγει στην ΠΑ μοναδικές νέες επιχειρησιακές δυνατότητες και στην αμυντική βιομηχανία νέες τεχνολογίες, υποδομές και φόρτο εργασίας. Τέλος ευχαρίστησε διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις για την πολυετή συνεργασία με την Lockheed Martin.

 

Αφήστε μια απάντηση