Ο νέος πρόεδρος του Ιράν: ένας σφαγέας μουλάς

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν: ένας σφαγέας μουλάς

  

του Majid Rafizadeh
Πολλοί άνθρωποι μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, και οι διαδηλωτές απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλώντας τον να σταματήσει την προσπάθεια επιστροφής στην πυρηνική συμφωνία.

  • «Η κυβέρνηση προτρέπει το λαό να ψηφίσει. (…) Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε για να δείξουμε στον κόσμο ότι εμείς οι Ιρανοί είμαστε απογοητευμένοι με αυτό το θρησκευτικό καθεστώς. Δεν υποστηρίζουμε μια κυβέρνηση που καταρρίπτει ένα επιβατικό αεροπλάνο (…) που ψεύδεται επανειλημμένα, και σκοτώνει και βασανίζει τους ίδιους τους πολίτες της». — δήλωσε η Soraya, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, στο Ινστιτούτο Gatestone τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές
  • Σε ηλικία 24 ετών, ο Raisi διορίστηκε αντιεισαγγελέας του Επαναστατικού Δικαστηρίου. Εκεί, ως μέλος της «Επιτροπής Θανάτου» έγινε γνωστός, καθώς ενεπλάκη σε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές εκτελέσεις στον κόσμο, κατά την οποία εκτελέστηκαν περισσότερα από 30.000 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά (…)
  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν, αντί να πλουτίζει και να ισχυροποιεί αυτούς τους τυράννους, πρέπει να υποστηρίξει τον ιρανικό λαό, ο οποίος εδώ και δεκαετίες υποφέρει κάτω από το βάναυσο και επιθετικό καθεστώς του Ιράν.
 

Μετά τις ψευδοεκλογές του ιρανικού καθεστώτος, επόμενος Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι ο Ebrahim Raisi (εικόνα). Σε ηλικία 24 ετών, ο Raisi διορίστηκε αντιεισαγγελέας του Επαναστατικού Δικαστηρίου. Εκεί, ως μέλος της «Επιτροπής Θανάτου» έγινε γνωστός, καθώς ενεπλάκη σε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές εκτελέσεις στον κόσμο, κατά την οποία εκτελέστηκαν περισσότερα από 30.000 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά και έγκυες γυναίκες (Photo του Atta Kenare/AFP μέσω Getty Images)

Το ιρανικό καθεστώς διεξήγαγε ψευδοεκλογές για να δώσει στον υποψήφιο μουλά της προτίμησής του Ebrahim Raisi ―ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με μαζικές εκτελέσεις― τη θέση του επόμενου Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τουλάχιστον, θα καταδικάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση Μπάιντεν το ιρανικό καθεστώς και θα σταματήσουν τις πολιτικές κατευνασμού της Δύσης με τους κυβερνόντες μουλάδες;

Στο Ιράν, το καθεστώς προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν, πιθανότατα για να δείξει ότι απολαμβάνει νομιμότητας. Ωστόσο, αυτό που αντιμετώπισε ήταν η ευρεία απάθεια των ψηφοφόρων και η χαμηλή προσέλευση, η οποία σημείωσε ρεκόρ. Πολλοί άνθρωποι μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, και οι διαδηλωτές απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλώντας τον να σταματήσει την προσπάθεια επιστροφής στην πυρηνική συμφωνία. Ο Anahita, Ιρανός δάσκαλος από την Τεχεράνη, είπε στο Ινστιτούτο Gatestone: «Δεν πήγα να ψηφίσω. Όπως και πολλοί άλλοι, δεν υποστήριζα κάποιον υποψήφιο. Γιατί να ψηφίσω, λοιπόν; Οι μουλάδες είχαν έναν υποψήφιο: τον Raisi».

Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, η Soraya, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δήλωσε επίσης στο Ινστιτούτο Gatestone:

«Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν, αλλά εγώ βλέπω την ψηφοφορία ως προσβολή. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε για να δείξουμε στον κόσμο ότι εμείς οι Ιρανοί είμαστε απογοητευμένοι με αυτό το θρησκευτικό καθεστώς. Δεν υποστηρίζουμε μια κυβέρνηση που καταρρίπτει ένα επιβατικό αεροπλάνο [η πτήση 752 των αερογραμμών Ukraine International Airlines καταρρίφτηκε από τον Στρατό των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης (IRGC) τον Ιανουάριο του 2020], που ψεύδεται επανειλημμένα, και σκοτώνει και βασανίζει τους ίδιους τους πολίτες της. Δεν υποστηρίζουμε μια κυβέρνηση που κλέβει τους εθνικούς πόρους και τους ξοδεύει στις παραστρατιωτικές οργανώσεις της. Το παλιό παιχνίδι του μετριοπαθούς ή του σκληροπυρηνικού τελείωσε. Όλοι είναι ίδιοι».

Είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ακριβώς ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν.

Μετά την ισλαμική επανάσταση του Ιράν το 1979, ο Raisi διορίστηκε δικαστής σε ηλικία 19 ετών στην Εισαγγελία του Καράτζ, παρόλο που δεν είχε επίσημη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ένα χρόνο αργότερα, διορίστηκε ως εισαγγελέας της πόλης Καράτζ, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης του Ιράν. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών μετά την επανάσταση, ο Raisi απέδειξε την πίστη του στην Ισλαμική Δημοκρατία κάνοντας να σιωπήσουν πολλοί αντιφρονούντες και ομάδες της αντιπολίτευσης.

Σε ηλικία 24 ετών, ο Raisi διορίστηκε αντιεισαγγελέας του Επαναστατικού Δικαστηρίου. Εκεί, ως μέλος της «Επιτροπής Θανάτου», έγινε γνωστός, καθώς ενεπλάκη σε μια από τις μεγαλύτερες μαζικές εκτελέσεις στον κόσμο, στις οποίες εκτελέστηκαν περισσότερα από 30.000 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά και έγκυες γυναίκες. Σε ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναφέρεται:

«… για μια περίοδο 4 μηνών το 1988, η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν πραγματοποίησε βάρβαρες μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων και πολλών άσχετων πολιτικών ομάδων (…) σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Τεκμηρίωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, η σφαγή πραγματοποιήθηκε εφαρμόζοντας ένα fatwa, ή αλλιώς θρησκευτικό διάταγμα, που είχε εκδοθεί από τον τότε Ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί…»

Ο αείμνηστος Hussein-Ali Montazeri ―ένας από τους ιδρυτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισλαμιστής θεολόγος και ο διορισμένος διάδοχος του Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής επανάστασης Χομεϊνί ως το τέλος της ζωής του τελευταίου― είπε σχετικά με τη σφαγή:

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε στην Ισλαμική Δημοκρατία από την επανάσταση του 1979, και η ιστορία θα μας καταδικάσει γι’ αυτό (…) Η ιστορία θα σας καταγράψει ως εγκληματίες».

Ο Montazeri εκλιπάρισε τον Raisi και τους συνεργάτες του να σταματήσουν τις εκτελέσεις:

«Ήταν η πρώτη ημέρα του [ισλαμικού ιερού μήνα] Muharram. Ζήτησα από τον κ. Nayyeri, τον κ. Eshraqi, τον κ. Raisi και τον κ. Pourmohammadi να σταματήσουν τις εκτελέσεις τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του Muharram. Ο κ. Nayyeri είπε: Μέχρι στιγμής εκτελέσαμε 750 στην Τεχεράνη και ξεχωρίσαμε 200 που επιμένουν στη θέση τους. Άσε μας να τελειώσουμε και μ’ αυτούς και μετά θα κάνουμε ό, τι πεις».

Μετά την επίβλεψη των μαζικών εκτελέσεων και τη βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης και των αντιφρονούντων, ο Raisi προήχθη από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και αργότερα διορίστηκε σε πιο υψηλές θέσεις. Μεταξύ αυτών των θέσεων ήταν η θέση του Εισαγγελέα της Τεχεράνης, του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Εποπτείας Τηλεόρασης, του επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και του Γενικού Εισαγγελέα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Χαμενεΐ διόρισε τον Raisi ως επικεφαλής του διαβόητου δικαστικού συστήματος του καθεστώτος. Μετά το διορισμό του, ο Raisi επεσήμανε σε ομιλία του στην 23η Εθνική Συνέλευση των Διοικητών Επαναστατικών Φρουρών το 2019: «Δεν θα κόψουμε τα δάχτυλα όσων είναι διεφθαρμένοι ― θα τους κόψουμε ολόκληρο το χέρι».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου 2019, τοποθέτησε τον Raisi σε κατάλογο κυρώσεων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, αντί να πλουτίζει και να ισχυροποιεί αυτούς τους τυράννους, πρέπει να υποστηρίξει τον ιρανικό λαό, ο οποίος εδώ και δεκαετίες υποφέρει κάτω από το βάναυσο και επιθετικό καθεστώς του Ιράν.

Ο Δρ Majid Rafizadeh ασχολείται με την επιχειρησιακή στρατηγική και συμβουλευτική, έχει ακολουθήσει ακαδημαϊκές σπουδές στο Χάρβαρντ, είναι πολιτικός επιστήμονας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Harvard International Review και πρόεδρος του Διεθνούς Αμερικανικού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία για το Ισλάμ και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στην ηλεκτρονική διεύθυνση Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

 

Αφήστε μια απάντηση