Blog

Το δημογραφικό πρόβλημα και η λύση μέσω μεταναστευτικού Εφικτό ή ουτοπία;

Το δημογραφικό πρόβλημα και η λύση μέσω μεταναστευτικού Εφικτό ή ουτοπία;

Την τελευταία δεκαετία στον Δυτικό κόσμο και μαζί και στην Ελλάδα παρατηρείται το δημογραφικό πρόβλημα. Οι κοινωνίες γηράσκουν.

Τα αίτια του προβλήματος αυτού είναι πολλά. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να αναφερθούν:

  • Η κουλτούρα του Δυτικού ατομικισμού. Ο ατομικισμός έχει πάρει τη θέση της συλλογικότητας. Η μονάδα και τα «θέλω» της μονάδας αντικατέστησαν τη συλλογικότητα. Ο άνθρωπος όμως είναι κοινωνικό ον και ό,τι έχει καταφέρει το έχει καταφέρει με τη συλλογικότητα.
  • Η οικονομική δυσπραγία. Σε όλο τον δυτικό κόσμο παρατηρείται πτώση του διαθεσίμου εισοδήματος και αύξηση των εισοδηματικών διαφορών. Αποτέλεσμα η μεσαία τάξη, η οποία μπορεί να ληφθεί και ως πυλώνας της οικονομίας και Δημοκρατίας, συρρικνώνεται.
  • Οι νέοι βιώνουν την έλλειψη οράματος για το μέλλον. Το μέλλον είναι δυσοίωνο, οικονομική ανέχεια, πόλεμοι και χωρίς ελπίδα για το μέλλον.
  • Η απορρέουσα ανασφάλεια και αβεβαιότητα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη οικογένειας και ιδιαίτερα με παραπάνω από ένα παιδί.
  • Η τεχνολογία έχει επιφέρει την απομόνωση. Οι άνθρωποι επικοινωνούν μέσω τεχνολογίας χωρίς προσωπική επαφή. Επίσης οι χρησιμοποιούμενοι αλγόριθμοι φέρνουν σε επαφή ανθρώπους μόνο με τίς ίδιες ιδέες, οπότε παύει η γόνιμη συζήτηση από διαφορετικές οπτικές.
  • Η Woke agenta, η οποία μέσω του παγκοσμιοποίησης προσπαθεί να αναθεωρήσει την ύπαρξη Εθνών και η προσπάθεια «χυλοποίησης» της κοινωνίας σε μία φαιά μάζα η οποία δεν έχει ταυτότητα και έτσι μπορεί πιο εύκολα να αδρανοποιηθεί.
  • Ιδιαίτερα για τη χώρα μας η αναξιοκρατία ο νεποτισμός, η οικογενειοκρατία στην πολιτική ζωή του τόπου, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα οικονομικών και πολιτικών ελίτ (των οποίων τα συμφέροντα συνάδουν με τις Τουρκικές βλέψεις) και η διαφθορά αποτελούν τροχοπέδη για την ισόνομη ανάπτυξη της κοινωνίας οδηγώντας τις νέες γενιές σε άλλες χώρες (brain drain) για αναζήτηση μέλλοντος.
  • Η αστικοποίηση και ο αργός θάνατος της υπαίθρου.
  • Η υποχώρηση της επιρροής της θρησκείας δημιουργεί ρήξη στις παραδοσιακές αξίες της Ελληνική κοινωνίας. Η θρησκεία (όχι η άκριτη θρησκοληψία) είναι πυλώνας της Ελληνικής ταυτότητας. Μας συνδέει με το ποιοι είμαστε.

Επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος είναι η στασιμότητα στην οικονομία, με επίπτωση στα φορολογικά έσοδα το οποίο έχει επίπτωση στη μείωση της κοινωνικής πολιτικής, πράγμα που εντείνει την ανασφάλεια και έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ευρώπης και της Ελλάδας στηρίζεται στην ανταπόδοση των νέων γενεών για κάλυψη των συντάξεων. Το ποσοστό του γηράσκοντος πληθυσμού σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό διαταράσσει την απαιτούμενη ισορροπία και δημιουργεί μία ακόμη «τρύπα»  στις οικονομίες των κρατών.

Η προτεινόμενη λύση είναι η «εισαγωγή» προσφύγων/μεταναστών νέων ηλικιών στις γηράσκουσες χώρες. Αυτό θα φέρει «νέο αίμα», θα δημιουργήσει ανάπτυξη η οποία θα φέρει μεγέθυνση της οικονομίας, φορολογικά έσοδα κλπ. Είναι όμως έτσι ή η πραγματικότητα είναι διαφορετική;

Η σκέψη αυτή προβάλλεται από επιστήμονες της οικονομίας, οι οποίοι σχεδόν πάντα επεξεργάζονται τα δεδομένα βάσει αριθμών αλλά ξεχνούν το βασικό υπόβαθρο της διαφορετικότητας των εισερχόμενων και των υπαρχουσών κοινωνιών, τη διαφορά στα ήθη και έθιμα. Αυτά είναι στοιχεία δομικά, για  να επιτευχθεί η ενσωμάτωση των εισερχομένων στις κοινωνίες υποδοχής.

Ένας δεύτερος παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι ότι σχεδόν όλο το ποσοστό είναι μουσουλμάνοι, σουνίτες και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, το οποίο τους κάνει επιρρεπείς στο να άγονται, όσον αφορά την ερμηνεία της θρησκείας τους. Μη λησμονούμε ότι το σουνιτικό ισλάμ είναι κατ´ εξοχήν επιθετικό και εργαλειοποιείται από χώρες που το επιζητούν για πολιτικούς λόγους π.χ. Τουρκία (Πολιτικό Ισλάμ). Στο σουνιτικό ισλάμ υπάρχουν ζηλωτικές τάσεις όπως Ουαχαμπιτισμός, οργανώσεις όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, Χαμάς. Επίσης υπάρχει χρηματοδότηση διάδοσης του σουνιτικού ισλάμ σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Για να επιτευχθεί η συσσωμάτωση των μεταναστών στις χώρες υποδοχής, απαιτούνται προϋποθέσεις και από τις κοινωνίες υποδοχής και από τους μετανάστες.

Όσον αφορά τις χώρες υποδοχής:

  • Είναι η κοινωνία ανοιχτή στην υποδοχή και στην ενσωμάτωση των μεταναστών; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση δε θα πρέπει να βασίζεται στον υποκειμενικό ιδεαλισμό. Η αποδοχή των μεταναστών αυτών δεν αφορά το αν θα μπορέσουν να ζήσουν στις χώρες αυτές αλλά οι κοινωνίες των χωρών υποδοχής θα τους δώσουν τις ευκαιρίες να ανελιχθούν οικονομικά και επαγγελματικά ή θα είναι πάντα πολίτες β’ κατηγορίας για τους αυτόχθονες; Σε κοινωνίες δημοκρατικές και με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς το κράτος δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν εργοδότη να προσλάβει ή  να δώσει ευκαιρίες ανέλιξης σε κάποιον μετανάστη. Αυτό επαφίεται στον εσωτερικό κόσμο του κάθε εργοδότη ο οποίος είναι μέλος της κοινωνίας υποδοχής. Αν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη θα δημιουργηθούν εντάσεις και από τίς δύο πλευρές.
  • Είναι η κοινωνία έτοιμη να δεχθεί τη θρησκευτική διαφορετικότητα; Για παράδειγμα βλέπουμε την αντίδραση των κοινωνιών ενάντια σε μετανάστες από Αραβικές χώρες ή την Αφρική, συνήθως μουσουλμανικής καταγωγής και στην αποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία. Η διαφορά στην αντιμετώπιση από τίς κοινωνίες υποδοχής είναι οφθαλμοφανής. Το προαναφερθέν δεν αφορά το τι ή πώς θα έπρεπε να είναι αλλά αυτό που δείχνει το αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τους εισερχόμενους:

  • Είναι έτοιμοι και επιθυμούν να ενσωματωθούν σε μία κοινωνία της οποίας το κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο είναι πολύ διαφορετικό;
  • Είναι έτοιμοι και επιθυμούν να έρθουν σε διάδραση με τους αυτόχθονες ή θα συναναστρέφονται αποκλειστικά μεταξύ τους δημιουργώντας γκετοποιημένες κοινωνίες μέσα στην κοινωνία; Είναι έτοιμοι να συνάψουν κοινωνικές και εμπορικές σχέσεις;
  • Είναι έτοιμοι και επιθυμούν να συνάψουν φιλικές ή και να δημιουργήσουν οικογένειες με άτομα της χώρας υποδοχής; Και αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί πώς θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία;

Ας κάνω μία μικρή παρέμβαση από προσωπική εμπειρία, όταν άφησα την Ελλάδα για μετοίκηση στη Φινλανδία. Αν και Χριστιανός, η διαφορά (προ 35ετίας) στα κοινωνικά και συναλλακτικά ήθη και έθιμα ήταν τεράστια. Χρειάστηκε πολλή εργασία, θέληση,  προσαρμοστικότητα, μάθηση της γλώσσας εκ μέρους μου και ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων για την ενσωμάτωσή μου. Και εκτός της θρησκευτικής συνάφειας, που έδωσε ένα υπόβαθρο, χρειάστηκα την αμέριστη υποστήριξη της συζύγου μου και της οικογένειάς της, ούτως ώστε να μπορέσω να καταλάβω τον τρόπο σκέψης κλπ. Αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς τους μετανάστες θα έχουν την προσαρμοστικότητα, το ανοιχτό πνεύμα να ενσωματωθούν πραγματικά και να αποδεχθούν τα κοινωνικά και συναλλακτικά ήθη των κοινωνιών αποδοχής και την πραγματική ενσωμάτωσή τους, καθόσον η θρησκεία τους επιτάσσει την απόρριψη όλων των άλλων. (Μην ξεχνάμε την ταπείνωση των απίστων κλπ).

Η πρώτη αντίδραση στην εγκατάσταση σε «ξένο» περιβάλλον είναι η ασφάλεια της παραδοσιακής τάσης. Η νοσταλγία για αυτό που έμεινε πίσω, για τον αξιακό κώδικα τους, η προσκόλληση στο φαντασιακό. Δεν έχει αντίρρηση στην οικονομική ανάπτυξη εφόσον αποδίδει όφελος. Εκφράζεται περισσότερο με προσκόλληση σε ενδυματολογικούς κώδικες, εκπαίδευση των κοριτσιών κλπ. Το βήμα από αυτό στον ριζοσπαστισμό δεν είναι μακρύ.

  • Ένας πυλώνας ενσωμάτωσης είναι η γλώσσα. Η γλώσσα υποκρύπτει ιστορικές μνήμες του λαού, στοιχεία της κουλτούρας και του τρόπου σκέψης. Είναι το «εργαλείο» για επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων. Στην Ευρώπη υπάρχουν μετανάστες/πρόσφυγες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, οι οποίοι δεν ομιλούν την τοπική γλώσσα! Άρα λοιπόν δεν μπορούν και περισσότερο ΔΕΝ θέλουν να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας με εξοστρακισμό τους και την περαιτέρω απομόνωσή τους αλλά και σχηματισμό ομάδων μόνο εξ αυτών. Ο ριζοσπαστισμός για τους μετανάστες, οι οποίοι δε θέλουν να ενσωματωθούν και βιώνουν ή αισθάνονται ότι η κοινωνία δεν τους δίνει τη δυνατότητα εξάσκησης των κανόνων της πίστης τους και της Σαρία, είναι πολύ πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Παραδείγματα

  • Έχουμε παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στο Malmö της Σουηδίας
  • Εντάσεις στην Γαλλία και τις εντάσεις που έχουν προκληθεί.
  • Φινλανδία: Είθισται την περίοδο των Χριστουγέννων στα δημοτικά να κάνουν κάποια γιορτή στην οποία τα παιδιά τραγουδάνε Χριστουγεννιάτικους ψαλμούς. Ζητήθηκε από μουσουλμάνουν να απαγορευθεί γιατί προσβάλει το θρησκευτικό συναίσθημα των παιδιών τους. Απέλεσμα σε σχολείο με ένα ή δύο παιδιά μουσουλμάνων αν απαγορευτεί η γιορτή για όλα τα παιδιά των Φινλανδών. Αλλά φυσικά πρέπει να είμαστε ‘πολιτικά ορθοί῾
  • Η Δανία αρχίζει να αναζητεί λύσεις στην γκετοποίηση. Αποτέλεσμα της γκετοποίησης εκτός της εγκληματικότητας είναι η μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων, με αποτέλεσμα οι Δανοί να χάνουν μεγάλο ποσό των αποταμιεύσεων, εκ του στοιχείου ότι η αγορά ακινήτου είναι η μεγαλύτερη επένδυση/απαταμίευση στην ζωή κάποιου.
  • Προσωπικό βίωμα: Το έτος 2001 ήμουν στην Μελβούρνη σε περιοχή με μονοκατοικίες. Έκανα έναν περίπατο στην περιοχή και παρατήρησα πολλές πωλήσεις κατοικιών στην περιοχή. Ρώτησα το εξάδελφο μου για ποιο λόγο και η απάντηση ήταν ότι μια Τουρκική οικογένεια αγόρασε κατοικία εκεί. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι να μετατραπεί η περιοχή σε «Μικρή Τουρκία» και όλοι προσπαθούν να πουλήσουν τίς κατοικίες πριν συμβεί αυτό και πέσουν οι αξίες.
  • Στην Αγγλία αναφέρθηκε ότι ένα μικρό χωριό στο οποίο διαμένουν μόνο μουσουλμάνοι ζητήθηκε από τους κατοίκους να μην ισχύει η νομοθεσία της Αγγλίας παρά μόνο η σαρία.
  • Είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τους νόμους της χώρας υποδοχής; Στις δυτικές κοινωνίες ομιλούμε για τη θρησκευτική ελευθερία, η οποία είναι ορθή. Ο καθείς έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του πίστη. Τί γίνεται όμως με το Ισλάμ; Μπορεί να το αποδεχθεί;

Ας κάνουμε μια παρέμβαση σχετικά με το Ισλάμ.

  • Κατά την ισλαμική διδασκαλία το Κοράνι αποτελεί τον λόγο του Θεού.
  • Ο ισλαμικός Ουνιβερσαλισμός υπαγορεύει την εξάπλωση του ισλάμ σε ολόκληρο τον πλανήτη έστω και δια του ξίφους ‘Πολεμείται εναντίον του μη πιστεύοντάς ει τον Θεόν…. (Το Κοράνιον, Σούρες Θ 29, Αλ Τόμπα)
  • Η Πρωτοκαθεδρία του δικαίου του Ισλάμ
  • Κάτι το οποίο λησμονά η Δύση είναι η διαφορά της εξέλιξης των κοινωνιών στο πέρασμα του χρόνου. Η Δύση πέρασε από τον Διαφωτισμό και απότοκό του ήταν και είναι η διάκριση των εξουσιών. Το Ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία αλλά και δικαιικό σύστημα, το οποίο καθορίζει τα συναλλακτικά ήθη, τα οικογενειακά ζητήματα κλπ, και για τους πιστούς, προέρχεται από τον λόγο του Θεού. Συνεπάγεται λοιπόν, για τους πιστούς, ότι ο λόγος του Θεού είναι υπεράνω των λόγων και έργων του ανθρώπου.

Η Ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες σε χωριά έως 2000 κατοίκων ίσως με ποσοστό 100 άτομα ανά χωριό. Αυτό θα φέρει «ζωή» και οικονομική δραστηριότητα στα χωριά αυτά.

Προβληματισμοί με βάση τα ανωτέρω γραφθέντα:

  • Έχει ληφθεί υπόψιν πώς θα αντιδράσει η κλειστή χωρική κοινωνία της Ελλάδας που αποτελείται αυτή τη στιγμή από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας; Πόσο εύκολα θα δεχθούν τους πρόσφυγες αυτούς; Και αν υπερτερήσει ο «Ξένιος Ζεύς», θα θελήσουν αυτοί οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν στις κοινωνίες αυτές;
  • Ποια θα είναι η αντίδραση των κατοίκων, αν απαιτήσουν να χτιστούν τζαμιά;
  • Οι πρόσφυγες αυτοί έχουν μεγάλες οικογένειες. Μήπως σε λίγο καιρό αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός; Για εμένα αυτό πρέπει να θεωρείται σίγουρο.
  • Τι θα γίνει, αν οι πρόσφυγες αυτοί απαιτήσουν επανένωση των οικογενειών τους με αυτούς που έμειναν στις χώρες τους;
  • Με το σχέδιο αυτό, αν κάνουμε αναλογία, θα προωθηθούν οι πρόσφυγες σε 1 000 χωριά. Μία απλή αναλογία: αν ριζοσπαστικοποιηθεί το 0,1%, αυτό σημαίνει 1 000 δυνητικούς ριζοσπαστικούς ισλαμιστές! Δηλαδή κατά μέσον όρο έναν σε κάθε χωριό!

Ανησυχίες/προβληματισμοί εκ των ανωτέρων

  • Έχει ληφθεί υπόψιν η πιθανή ριζοσπαστικοποίηση και το κόστος αυτής; Αν ναι, πόσα κονδύλια θα χρειαστούν από την πολιτεία για αποτροπή;
  • Έχει ληφθεί υπόψιν πιθανή εργαλειοποίηση τους από την Τουρκία η οποία αυτή την στιγμή εγείρει θέματα τουρκικών πληθυσμών στην Ρόδο!
  • Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν δυνητικά να είναι πράκτορες οι οποίοι θα εγκατασταθούν σαν «θύλακες εν υπνώσει». Μην λησμονούμε ότι πολλοί προέρχονται από χώρες στις οποίες η Τουρκία έχει επιρροή.
  • Πιθανή σύνδεση τους με την «Τουρκική» μειονότητα;
  • Σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τί αντίκτυπο και κόστος θα έχει αυτό στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας;

Αντί αυτού, λύση θα μπορούσε να δοθεί με αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου από Έλληνες. Να εκπονηθεί ένα σχέδιο, ούτως ώστε να δοθούν κίνητρα σε νέα ζευγάρια να επαναπατριστούν στην ύπαιθρο και να βρουν το μέλλον τους εκεί. Η Ελληνική ύπαιθρος μπορεί να παράξει και να προσφέρει προϊόντα υψηλής αξίας στον πρωτογενή τομέα και στη διατροφική αλυσίδα, σε συνεργασία με τις συναφείς βιομηχανικές μονάδες.

Στην Φινλανδία έχει παρατηρηθεί ότι δήμοι ή κοινότητες οι οποίες θέλουν να φέρουν νέους ανθρώπους με οικογένεια, προσφέρουν οικόπεδα με ύδρευση και ηλεκτρική ενέργεια με τιμή € 1,00 (για να μη θεωρηθεί δωρεά) με την προϋπόθεση ότι θα εγκατασταθούν μόνιμα μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο. Το προαναφερθέν είναι μόνο παράδειγμα και δε σημαίνει ότι θα μπορούσε να αντιγραφεί όπως είναι, γιατί οι συνθήκες της δομής των χωρών είναι διαφορετικές.

Συμπερασματικά, η λύση του δημογραφικού με τη μετανάστευση από χώρες εκτός Ευρώπης και ιδιαίτερα με άτομα της προαναφερθείσας θρησκείας, προσωπικά μου φαίνεται περισσότερο ουτοπία παρά ρεαλιστική προοπτική. Το σχέδιο αυτό θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης, η οποία αφού «εισήγαγε» όσα φθηνά εργατικά χέρια ήθελε, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.

ΥΓ: Τρέφω σεβασμό σε κάθε θρησκεία και στο Ισλάμ το οποίο πρίν την Οθωμανική επικυριαρχία είχε δημιουργήσει πολιτισμό.

Κωνσταντίνος Γκουνάγιας