Blog

Το Ιστορικό και Μεγάλο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το Ιστορικό και Μεγάλο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 

Συμπληρώνονται 84 χρόνια από το Ιστορικό και Μεγάλο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Με την ευκαιρία της Μεγάλης αυτής Εθνικής μας Εορτής, θα αναφερθώ στη βραδιά της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και συγκεκριμένα σε ένα διαχρονικό, αναμφισβήτητο και σημαντικό γεγονός, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς Πρωθυπουργός της Πατρίδος μας τότε, αρνήθηκε  σθεναρά να υπακούσει στο ιταμό τελεσίγραφο που του επέδωσε την βραδιά εκείνη ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι.

Το αναμφισβήτητο και σημαντικό αυτό γεγονός, συνίσταται στο ότι Αξιωματικός της Υπηρεσίας και Επόπτης Ασφαλείας στην 8η Μεραρχία το βράδυ εκείνο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ήταν ο αδελφός του Πατέρα μου Ελευθέριος Μούλιας, Αξιωματικός της Σχολής των Ευελπίδων Τάξεως 1938, με τον βαθμό τότε του Ανθυπολοχαγού Πεζικού.

Ο Αξιωματικός αυτός ήταν εκείνος που σήκωσε το τηλέφωνο στις 3 και 30 της βραδιάς εκείνης, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς Πρωθυπουργός της Πατρίδος μας, του τηλεφώνησε και του ζήτησε να τον συνδέσει με τον Διοικητή της 8ης  Μεραρχίας Υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο. Ο Αξιωματικός αυτός συνέδεσε τηλεφωνικά τον Ιωάννη Μεταξά με τον Διοικητή του και άκουσε την συνομιλία των δύο ανδρών. Ο Ιωάννης Μεταξάς στην ολιγόλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χαράλαμπο Κατσιμήτρο του ανήγγειλε  την απάντηση και το Μεγάλο ΟΧΙ, όταν αρνήθηκε σθεναρά να υπακούσει στο ιταμό τελεσίγραφο για την ελεύθερη είσοδο των Ιταλικών Στρατευμάτων στην Ελλάδα, που του επέδωσε ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι, ο οποίος τον είχε επισκεφτεί προ ολίγων λεπτών την βραδιά εκείνη στο σπίτι του στην Κηφισιά. Στη συνέχεια και μετά το τηλεφώνημα αυτό του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά και την ολιγόλεπτη και βαρυσήμαντη αυτή συνομιλία των δύο ανδρών ο  Χαράλαμπος Κατσιμήτρος έδωσε εντολή στον Επόπτη Ασφαλείας  να καλέσει με τα τηλέφωνα της εποχής εκείνης,  άμεσα στη Μεραρχία τους Διοικητές των όπλων, δεδομένου ότι το σπίτι (διαμέρισμα)  του Μεράρχου ήταν στο κτίριο της 8ης Μεραρχίας, πάνω από το Γραφείο του Αξκού Υπηρεσίας και του τηλεφωνικού κέντρου, όπου έμενε με την οικογένειά του. Μεταξύ των Διοικητών των όπλων που κάλεσε ήταν και τον Διοικητή Πυροβολικού, Συνταγματάρχη Μαυρογιάννη,  ο οποίος στη συνέχεια έπαιξε σημαντικό και σπουδαίο ρόλο στη νίκη του Καλπακίου και ο οποίος από το καλοκαίρι του 1940 περιέτρεχε τη ζώνη ευθύνης της Μεραρχίας βάσει των εντολών που είχε δώσει στο ΓΕΣ ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς.

Ετσι   η 8η Μεραρχία που ήταν ήδη πολύ καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη υπό την ηγεσία του έμπειρου αυτού Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, ήταν έτοιμη πλέον να αντιμετωπίσει τον Ιταλό εισβολέα από της 5 και 30 το πρωί και έτσι ξεκίνησε ο νικηφόρος Πόλεμος του Έπους 1940.

Ο ως άνω  Αξιωματικός Ανθυπολοχαγός Πεζικού Ελευθέριος Μούλιας, στην συνέχεια και από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε και εκείνος στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού Μετώπου και έφθασε  μέχρι το Αργυρόκαστρο, όπου και παρά του ότι τραυματίστηκε, συνέχισε να αγωνίζεται και να εμψυχώνει τους στρατιώτες του μέσα στις δύσκολες και σκληρές συνθήκες του πολέμου εκείνου.

Το Ιστορικό και Μεγάλο ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά, η πολύ καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη 8η Μεραρχία υπό την ηγεσία του έμπειρου Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, αλλά και η ομοψυχία του Ελληνικού Λαού ο οποίος προτίμησε την θυσία αντί της υποδούλωσης, είναι εκείνα που συνετέλεσαν στις νικηφόρες νίκες του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο, ώστε να είναι σήμερα ελεύθερη η Πατρίδα μας.

Σπυρίδων Π. Μούλιας

Αν. Αξιωματικός  ε.α

Επίτιμος Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ

Διπλ. Μ-Η Μηχανικός ΕΜΠ