Blog

10/3/2017. Eβδομαδιαία Ενημέρωση από 2/3-9/3/2017

10/3/2017. Eβδομαδιαία Ενημέρωση από 2/3-9/3/2017

Ε.Ε. – ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε.
Η υπόθεση προφυλάκισης του Τουρκογερμανού ανταποκριτή της εφημερίδας “Die Welt” Ντενίζ Γιουτζέλ έχει διαταράξει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της Τουρκίας με πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες. Πλην της Γερμανίας, που έχει ειδικό ενδιαφέρον για την υπόθεση του κατηγορουμένου για αντικυβερνητική προπαγάνδα και εξύμνηση τρομοκρατικών πράξεων, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν συγχωρούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων του Τύπου και τον έλεγχο της ελεύθερης ενημέρωσης. Το κλίμα για την κυβέρνηση της Τουρκίας γίνεται χειρότερο όταν εκδηλώνεται επιθυμία προεκλογικών περιοδειών υπουργών της σε χώρες μέλη της Ε.Ε. , όπου ζούνε  εκατομμύρια Τούρκοι  των οποίων η ψήφος ίσως αποβεί καθοριστική για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Πρώτη η Αυστρία, δια του υπουργού Εξωτερικών «συνέστησε» στον Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει τέτοιου είδους προεκλογική επίσκεψη, ενώ το ίδιο έκανε και η Γερμανία μέσω αποφάσεων που ελήφθησαν από τις τοπικές αρχές. O Τούρκος Πρόεδρος, κατηγορεί τη Γερμανία ότι «η στάση της θυμίζει τους Ναζί».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διεμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία δικαιολογία» για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνέκρινε την απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές των πολιτικών εκδηλώσεων στην χώρα τους με τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων, με τις «φασιστικές πρακτικές» που παραπέμπουν στη ναζιστική περίοδο.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι τα σχόλια του επικεφαλής του τουρκικού κράτους συμβάλλουν μονάχα στον ευτελισμό του πόνου που βίωσαν τα θύματα των εγκλημάτων των ναζί εναντίον της ανθρωπότητας κι ήταν ιδιαιτέρως θλιβερά δεδομένων των πολλών κοινών που ενώνουν τις δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές με την Άγκυρα σε θέματα όπως η ελευθερία του τύπου και η σύλληψη του γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Εντούτοις, το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας, του δικαιώματος του συνέρχεσθε  και της ελευθερίας της έκφρασης και θα συνεχίσει να επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να

κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της Τουρκίας στη Γερμανία, όσο οι επισκέψεις τους ανακοινώνονται με διαφανή τρόπο και εγκαίρως και με σεβασμό στη γερμανική νομοθεσία.
Η απαγόρευση των προεκλογικών εκδηλώσεων του Ερντογάν στη Γερμανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέπει στον Τούρκο Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει και πάλι το ρόλο του θύματος, να τροφοδοτήσει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα και τελικά να προσελκύσει τις ψήφους των μεταναστών συμπατριωτών του υπέρ του «ναι».

Οι τεταμένες πολιτικές σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας πλήττουν την τουρκική οικονομία

Εξαιτίας των αναφορών του περί ναζιστικών μεθόδων στη Γερμανία, o Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν  ενδέχεται να έπληξε ακόμη περισσότερο τις ήδη αποδυναμωμένες γερμανο – τουρκικές οικονομικές σχέσεις. Απειλεί έτσι με τις προκλητικές του τοποθετήσεις να τρομάξει όχι μόνο τη Γερμανία, ως σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά και άλλους εταίρους. Μ’ αυτό τον τρόπο  παίρνει και μεγάλο ρίσκο, δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε πολλά επίπεδα από τους Ευρωπαίους εμπορικούς και επιχειρηματικούς της εταίρους. “Η οικονομία της χώρας βρίσκεται για τα τουρκικά δεδομένα σε κακή φάση”, δηλώνει ο Volker Treier, επικεφαλής του τομέα εξωτερικής οικονομίας του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK). Όπως τονίζει, οι επενδύσεις από το εξωτερικό σημείωσαν πέρυσι ύφεση κατά ένα τρίτο, η οικονομική ανάπτυξη για το 2017 θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να κλείσει με περίπου 3% (ποσοστό κατά το ήμισυ μειωμένο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια), ενώ η ανεργία ανέρχεται περίπου στο 12%. Το γεγονός ότι η ανάπτυξη μοιάζει ακόμη, στην παρούσα φάση, να βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, είναι κάτι που δε θα πρέπει να ξεγελά. Γιατί αν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία και την Ε.Ε. συνεχίσουν να δυσκολεύουν, τότε μπορεί να πρόκειται απλώς για την “ηρεμία πριν την καταστροφή”, προβλέπει ο Treier.

Ο Τούρκος αναπληρωτής π/θ Mehmet Simsek είχε επισκεφτεί τον Φεβρουάριο τη Γερμανία, ζητώντας στήριξη για την τουρκική οικονομία, όχι μόνο από τον Γερμανό Υπ. Οικ. Wolfgang Schäuble, αλλά κι από εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή περίπου 6.800 γερμανικές επιχειρήσεις. Και ναι μεν οι επιχειρήσεις αυτές δεν εγκαταλείπουν τη χώρα, όμως δεν προχωρούν σε νέες επενδύσεις, επισημαίνει το DIHK. Επίσης η χώρα δεν προσελκύει νέους επενδυτές. Και ο τουρκικός τουρισμός, που φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι η χώρα δέχτηκε περί τα 25 εκατομμύρια ξένους, δηλαδή δέκα εκατομμύρια λιγότερους απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά. Μεταξύ αυτών μόλις 3,89 εκατ. Γερμανών- ενάμιση εκατομμύριο λιγότερους απ’ ότι το 2015. Η αρνητική τάση μοιάζει να συνεχίζεται και το 2017. Ένας επίσης σημαντικός τομέας εξάρτησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. είναι η τελωνειακή ένωση. Πέρα από τις όποιες πολιτικές εντάσεις, Ε.Ε. και Τουρκία επιθυμούν να προχωρήσουν σε εμβάθυνση της ένωσης αυτής, που υφίσταται εδώ και είκοσι χρόνια. Στις Βρυξέλλες υπολογίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου κατά 27 δις ευρώ. Και για τις δύο πλευρές κάτι τέτοιο θα συνιστούσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη. Η τελωνειακή Ένωση δεν έχει πάντως μέχρι στιγμής τεθεί ως ζήτημα στην τρέχουσα διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίθετα, σ’   ό,τι αφορά τα δισεκατομμύρια της Ε.Ε. προς την Τουρκία ως προπαρασκευαστική βοήθεια ενόψει μιας μακροπρόθεσμης ένταξης (πρόκειται για ποσό 4,5 δις ευρώ για το διάστημα 2014-2020), ο Αυστριακός Καγκελάριος Christian Kern έχει ήδη θέσει στο τραπέζι της συζήτησης ζήτημα κατάργησης της εν λόγω βοήθειας.

Όσον αφορά στην ανησυχία για το θέμα της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η Τουρκία τον τελευταίο  καιρό αφενός δεν απειλεί την Ε.Ε. με αυτό το θέμα, αφετέρου η Τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση και έχει ανάγκη τα χρήματα της Ε.Ε.

ΠΓΔΜ
Μετεκλογικές εξελίξεις

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο μετά την απόφαση του Προέδρου, Γκιόργκε  Ιβάνοφ, να μην αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι αυτός συγκέντρωσε υπογραφές υποστήριξης από 67 βουλευτές.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας και περαιτέρω πόλωση του πολιτικού κλίματος.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και της Ρωσίας προειδοποίησαν για ενδεχόμενη εθνική διαμάχη και γεωπολιτική κρίση στα Βαλκάνια μετά την αναφερθείσα  άρνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ. ‘’Αυτή η στάση πλήττει το πνεύμα της δημοκρατίας, τις βασικές δημοκρατικές αρχές’’, τόνισε χθες  από τα Σκόπια η Federica Mogherini, ύπατος Αρμοστής για θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Το τελευταίο κεφάλαιο της πολιτικής κρίσης της ΠΓΔΜ έχει αναζωπυρώσει τους φόβους των δυτικών χωρών σχετικά με το γεγονός ότι οι πολιτικοί της χώρας θα μπορούσαν να υποκινήσουν υποβόσκουσες εθνικές εντάσεις για πολιτικά οφέλη- προκαλώντας δονήσεις σε μια εύθραυστη ειρήνη και παρακωλύοντας την πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε. Έχει, επιπλέον, προκαλέσει φόβους για γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία που έχει καταδικάσει απερίφραστα τις προσπάθειες των δυτικών χωρών για διαμεσολάβηση.

Το Προεδρείο του DUI, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.  σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του DUI, Μπούγιαρ Οσμάνι.
Ακολούθως, ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι, σε δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή του κόμματός του  στο νέο κυβερνητικό σχήμα ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του Προεδρείου του DUI. Ερωτηθείς «πώς θα εκλέξουν Πρόεδρο Βουλής», σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν ανακαλέσει την απόφασή του, ο Αχμέτι απάντησε ότι αυτό ρυθμίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου της χώρας.

Επιστολή Προέδρου ΠΓΔΜ προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου της πΓΔΜ, ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έστειλε επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, καθώς και τους Προέδρους των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ως στρατηγικούς εταίρους της πΓΔΜ, σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της πΓΔΜ αναφέρει ότι η χώρα του βρίσκεται εδώ και δυόμισι χρόνια αντιμέτωπη με μια βαθιά πολιτική κρίση και υπενθυμίζει πως με την διαμεσολάβηση της ΕΕ και των ΗΠΑ επιτεύχθηκε η συμφωνία του Przino, η ουσία της οποίας ήταν η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μέσα σε δίκαιες και δημοκρατικές συνθήκες και ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα επικεντρωθεί στις άμεσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι στις 11 Δεκεμβρίου 2016 διεξήχθησαν ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, οι οποίες χαιρετίστηκαν από όλα τα μέρη. «Όμως, αντί να εξέλθει η χώρα από την κρίση και να εστιάσει στις άμεσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες, βρέθηκε και πάλι σε μια βαθιά πολιτική κρίση. Συγκεκριμένα, μετά τις εκλογές, τρία από τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα των Αλβανών στη πΓΔΜ, που διαθέτουν τις 18 από τις συνολικά 120 έδρες του κοινοβουλίου, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα και του Υπουργού Εξωτερικών δημιούργησαν στα Τίρανα μία πλατφόρμα για τους Αλβανούς στη πΓΔΜ. Η πλατφόρμα των Τιράνων κατέστη προαπαιτούμενο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η πλατφόρμα είναι μετεκλογικό έγγραφο, που υιοθετήθηκε σε ξένη χώρα, στο γραφείο ξένου πολιτειακού παράγοντα και με τη μεσολάβηση Πρωθυπουργού ξένης χώρας. Με αυτήν την πλατφόρμα πλήττεται η ανεξαρτησία και η κυριαρχία του κράτους και η υλοποίηση της πλατφόρμας των αλβανικών κομμάτων παραβιάζει τη Συμφωνία της Αχρίδας και προϋποθέτει αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα πλήξουν τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της πΓΔΜ. σημειώνει: «Με τον τρόπο με τον οποίο αυτή (η πλατφόρμα) υιοθετήθηκε και τις δηλώσεις επίσημων εκπροσώπων  της Αλβανίας και του Κοσσόβου, προκαλείται αρνητικός αντίκτυπος στις σχέσεις γειτονίας και δημιουργούνται συνθήκες αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων. Η πλατφόρμα αυτή μάς οδήγησε σε αδιέξοδο, από το οποίο είναι δύσκολο να βγούμε, διότι έχει τελεσιγραφικό και εκβιαστικό χαρακτήρα».

Επίσης, αναφέρει ότι η απόφασή του να μην αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης «σε όποιον διαπραγματεύεται στη βάση πλατφόρμας  ξένων χωρών, με την οποία εκβιάζεται ο λαός και απειλείται ο ενιαίος χαρακτήρας του κράτους» είναι σύμφωνη με το άρθρο 84 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που υποχρεώνει τον Πρόεδρο της χώρας να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και να διαφυλάσσει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του κράτους.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο Πρόεδρος της πΓΔΜ αναφέρει ότι για όλα αυτά ενημέρωσε προσωπικά τον Επίτροπο Johannes Hahn  και την Ύπατη Εκπρόσωπο Federica Mogherini και τους ζήτησε να καταγγείλουν δημόσια  και να απορρίψουν την πλατφόρμα, ως πράξη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους και ως έγγραφο το οποίο  αποσταθεροποιεί περαιτέρω την πΓΔΜ και την εκθέτει σε εσωτερικές, διεθνικές και ενδεχομένως γεωπολιτικές επιρροές. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Przino, πριν απ’ όλα οι επείγουσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες, η πολιτική σταθερότητα, η άμβλυνση των διεθνικών εντάσεων και αυτών μεταξύ των κομμάτων στην ΠΓΔΜ και η επαναφορά της χώρας στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητώ  να εξετάσετε προσεκτικά την πραγματικότητα με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι και να συμβάλλετε ώστε η επιζήμια αυτή πλατφόρμα να απορριφθεί δημοσίως και να καταδικαστεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη τους. Περαιτέρω, αναμένω να καταδικάσετε την κατάφωρη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ από τη μεριά  δύο γειτόνων της – που φιλοδοξούν να καταστούν μέλη της ΕΕ. Τέλος, αναμένω να στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα προς την ευάλωτη γεωπολιτικά περιοχή μας, για το  απαραβίαστο των συνόρων στα Βαλκάνια και να επαναβεβαιώσετε την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής. Η μη δημόσια καταδίκη της πλατφόρμας των Τιράνων από τη διεθνή κοινότητα θα ενθαρρύνει παρόμοιες προσπάθειες στη δική μας , αλλά και σε άλλες περιοχές στην Ευρώπη, με μια σύνθετη εθνοτική, θρησκευτική και γλωσσική πραγματικότητα».

Με την επιστολή του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ  περιγράφει ξεκάθαρα το πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ΠΓΔΜ, την αβεβαιότητα για τη μελλοντική κατάσταση του κρατιδίου αυτού, καθώς επίσης και το ρόλο τόσο του Κοσσόβου, όσο κυρίως της Αλβανίας στα τεκταινόμενα στη περιοχή. Τα γεγονότα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν τη διεθνή κοινότητα αλλά και την Ελλάδα για τυχόν αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις Δυτικές Δυνάμεις για τη σταθεροποίησή της.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ MOGHERINI ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΚΟΣΟΒΟ, ΒΟΣΝΙΑ
 
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Σέρβο Πρωθυπουργό Aleksandar Vucic στο Βελιγράδι στις 3 Μαρτίου, η Mogherini τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ «αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας στα Βαλκάνια, και κατά συνέπεια, ειρήνης και σταθερότητας στην Ευρώπη». Ανέφερε, επίσης, ότι «η Ευρώπη χωρίς τη Σερβία δεν θα είναι ολοκληρωμένη».

Να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης Βελιγραδίου-Πρίστινας επεχείρησε η Mogherini, στην επίσκεψή της στο Κόσσοβο στις 4 Μαρτίου και στην κοινή συνέντευξη με το Πρωθυπουργό Isa Mustafa, προβάλλοντας την ανάγκη συμφιλίωσης ως «λέξη κλειδί» και τον διάλογο ως θεμελιώδες στοιχείο των σχέσεων με το Βελιγράδι. Επεσήμανε, επίσης, ότι χωρίς τον καθορισμό των συνόρων με το Μαυροβούνιο δεν υπάρχει ενδεχόμενο απελευθέρωσης από την υποχρέωση «βίζας» για μετακινήσεις εντός της ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι έχει γίνει πρόοδος στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.

Οι όροι που ανακοίνωσε ο Mustafa για τη συνέχιση του διαλόγου με το Βελιγράδι περιλαμβάνουν «πολεμικές αποζημιώσεις» για τα θύματα των συγκρούσεων της δεκαετίας του `90, το άνοιγμα των αρχείων της μυστικής υπηρεσίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας JNA, καθώς και άμεση συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων.

Όπως δήλωσε η Mogherini στο Σαράγεβο στις 4 Μαρτίου, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα στην πορεία προς την ΕΕ. Στη χώρα αυτή η Mogherini συναντήθηκε με τα μέλη του τριμελούς προεδρείου της χώρας, με υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερες αναφορές γίνονται από τα σερβικά ΜΜΕ στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της RS, Milorad Dodik.

ΚΥΠΡΟΣ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αδειοδότηση στα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ και στις 17 Μαρτίου αναμένεται επικύρωση από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να υπογραφούν τα συμβόλαια με τις εταιρείες. Οι επιλεγέντες προσφοροδότες είναι: Για το τεμάχιο 6 η κοινοπραξία ΕΝΙ ΤΟΤΑL, για το 8 η ΕΝΙ και για το 10 η Εxxon Mobil Qatar Petroleum. Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι με την υπογραφή των συμβολαίων η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει άμεσα έσοδα ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημείωσε, οι γεωτρήσεις ενδεχομένως να αρχίσουν και εντός του 2017, εξηγώντας ότι πρέπει να προηγηθούν οι σεισμογραφικές έρευνες.

ΣΥΡΙΑ
Οι Κούρδοι και Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), οι οποίες στηρίζονται από τις ΗΠΑ, αποσύρθηκαν από πολλά χωριά της βόρειας Συρίας, παραχωρώντας τις θέσεις τους στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με βάση μια συμφωνία που έχει ως στόχο να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ένας τοπικός αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της πόλης Μανμπίζ, το οποίο μετέχει στις FDS, τον αραβοκουρδικό συνασπισμό, είπε ότι « Ο έλεγχος ορισμένων χωριών και θέσεων στη δυτική πλευρά της πόλης Αλ Αρέιμα παραδόθηκε στη Συνοριοφυλακή του καθεστώτος Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο ώστε να περιοριστεί η τουρκική επέκταση και  να  αποφευχθεί η αιματοχυσία. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του ότι η συριακή σημαία υψώθηκε την Δευτέρα σε πολλά χωριά της περιοχής αυτής. Σύμφωνα όμως με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, “Τα μέλη του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίζ απλώς φόρεσαν τη στολή του στρατού (του καθεστώτος) και ύψωσαν τη συριακή σημαία για να αποφύγουν συγκρούσεις με τους Τούρκους”. Τα συριακά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στην παράδοση αυτών των θέσεων στις δυνάμεις του καθεστώτος. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίζ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία για να αναπτυχθούν κυβερνητικά στρατεύματα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των FDS και των Σύρων ανταρτών που στηρίζονται από τον τουρκικό στρατό. Τον περασμένο Αύγουστο η Άγκυρα εξαπέλυσε την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” με στόχο τόσο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους όσο και τους FDS, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί “τρομοκράτες”. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης οι τουρκικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πρόσφατα την πόλη Αλ Μπαμπ, εκδιώκοντας το ΙΚ. Η Αλ Αρέιμα βρίσκεται ανάμεσα στην Αλ Μπαμπ και τη Μανμπίζ που ελέγχεται από τις FDS. Την περασμένης εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο επόμενος στόχος αυτής της επιχείρησης θα είναι η Μανμπίζ.. Την Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωστοποίησαν ότι ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στη Μανμπίζ, για να εμποδίσουν τις αντίπαλες πλευρές να συγκρουστούν μεταξύ τους, αντί να μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη νότια Τουρκία
Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας συναντήθηκαν σήμερα στη νότια Τουρκία για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, η διεξαγωγή της οποίας δεν είχε ανακοινωθεί, ο Τούρκος Χουλουζί Ακάρ, ο Αμερικανός Τζόζεφ Ντάνφορντ και ο Ρώσος Βαλέρι Γκερασίμοφ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά  «με κοινά θέματα περιφερειακής ασφαλείας, αρχής γενομένης από τη Συρία και το Ιράκ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη συνάντηση προσθέτοντας ότι συνομιλίες για «θέματα ασφαλείας στη Συρία και το Ιράκ είναι προγραμματισμένες να γίνουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης»

Οι τρεις χώρες ακολουθούν διαφορετικές ατζέντες στη Συρία, όπου ωστόσο και οι τρεις πολεμούν και κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η τριμερής σύσκεψη πραγματοποιείται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η χώρα του δεν είναι πιθανόν να εξαπολύσει επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, «χωρίς συντονισμό με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ».

Η πόλη Μάνμπιτζ βρίσκεται στα χέρια του Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων, έναν αραβο-κουρδικό συνασπισμό, και βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας που θέλει να εκδιώξει τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG, κουρδική πολιτοφυλακή), τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες».

Όμως η κατάσταση γύρω από την πόλη έχει περιπλακεί τις τελευταίες ημέρες με την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών για την πρόληψη οποιασδήποτε σύγκρουσης, αλλά και την αποστολή στρατιωτικής φάλαγγας του συριακού καθεστώτος συνοδευόμενης από ρωσικά οχήματα.

Για την Ουάσινγκτον, οι Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις αντιπροσωπεύουν τις πλέον αποτελεσματικές στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος, την στιγμή που οργανώνεται μία τεράστια στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η τριμερής συνάντησης συμπίπτει επίσης με την προέλαση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

ΙΡΑΚ
Οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται στη δυτική Μοσούλη. Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από την πόλη αυτή  αναζητούν καταφύγιο σε καταυλισμούς

Οι ιρακινές δυνάμεις διεξάγουν από τις 19 Φεβρουαρίου μια επιχείρηση για την ανακατάληψη των δυτικών συνοικιών της Μοσούλης, προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ, αφού τον Ιανουάριο εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από το ανατολικό τμήμα της πόλης. Η επιχείρηση αυτή έχει καθυστερήσει εξαιτίας κυρίως των κακών καιρικών συνθηκών. Οι συγκρούσεις στη δυτική Μοσούλη έχουν ωθήσει περισσότερους από 45.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κατευθυνθούν σε καταυλισμούς προσφύγων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM). Στη Μοσούλη μεγάλος αριθμός αμάχων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους βρίσκουν καταφύγιο σε καταυλισμούς προσφύγων που δημιουργούνται πρόχειρα σε περιοχές της ερήμου που βρίσκεται γύρω από την ιρακινή πόλη. Στη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις μάχες κινδυνεύουν από τους ελεύθερους σκοπευτές του ΙΚ και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που τοποθετούν οι τζιχαντιστές. Ο IOM εκτιμά ότι περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Μοσούλη από τα μέσα Οκτωβρίου, όμως πολλές δεκάδες χιλιάδες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους έκτοτε, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Υεμένη: Για πέμπτη συνεχόμενη νύκτα οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αλ Κάιντα

Για πέμπτη συνεχόμενη νύκτα οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της αλ Κάιντα στη νότια Υεμένη, όπως δήλωσε μια τοπική πηγή. Τα πλήγματα είχαν στόχο την πόλη αλ Νασλ στην επαρχία Αμπιγιάν, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί βομβαρδισμοί και μια επίθεση εναντίον του στρατού της Υεμένης που αποδόθηκε στην αλ Κάιντα, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμος κανένας απολογισμός για τις αεροπορικές επιδρομές. Την προηγούμενη Πέμπτη ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε μια σειρά πληγμάτων με μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa) στις επαρχίες Αμπιγιάν, Σάμπουα και Μπάιντα. Οι βομβαρδισμοί αυτοί ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να καταφύγουν σε πιο ασφαλείς, ορεινές περιοχές, όμως η αλ Κάιντα προσπαθεί να δείξει ότι οι άνδρες της διατηρούν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ
Δηλώσεις ηγετών ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ , ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ
ΓΑΛΛΙΑ – Hollande:

Βασική πρόκληση της ΕΕ είναι η διασφάλιση της ασφάλειας.
Κύριες προτεραιότητες της ΕΕ είναι η ανάπτυξη της αμυντικής πολιτικής, η προστασία των συνόρων της και η κοινή πολιτική για τη μετανάστευση.
Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπίσει τα εμπορικά της συμφέροντα χωρίς αυτό να σημαίνει προστατευτισμό ούτε εμπόριο χωρίς κανόνες.
Είναι αναπόφευκτο τα 27 μέλη της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας να συνεργαστούν σε διαφορετικούς ρυθμούς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Merkel.

Μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων είναι αναγκαία διαφορετικά θα κολλήσουμε.
Πρέπει να έχουμε το θάρρος ορισμένες χώρες να προχωρήσουν ακόμη και όταν δεν επιθυμούν όλοι να συμμετάσχουν.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση.
Η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία, οι  μεταναστευτικές πιέσεις συνιστούν καίριες προκλήσεις όπως και η δυσαρέσκεια και η ανεργία των Ευρωπαίων.

ΙΣΠΑΝΙΑ – Rajoy.

H ΕΕ να προχωρήσει στην  κατεύθυνση μεγαλύτερης και βαθύτερης ολοκλήρωσης.
Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την κοινή αμυντική της πολιτική. Κάλεσε για επέκταση του επενδυτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστού ως  σχεδίου Γιούνκερ.
Πρόσθεσε δε ότι ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών πρέπει να ενισχυθεί.

 ΙΤΑΛΙΑ – Gentilioni. 

Η Ιταλία τάσσεται υπέρ μιας περαιτέρω ολοκληρωμένης ΕΕ που θα επιτρέπει διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης. Είναι δίκαιο και φυσικό οι χώρες μέλη να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η ΕΕ να μπορεί να δώσει διαφορετικές απαντήσεις σ’ αυτές, διατηρώντας παράλληλα ένα κοινό σχέδιο.   Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ενιαίο μέτωπο σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η άμυνα και ο έλεγχος των συνόρων.

Τέλος οι δηλώσεις της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, F. Mogherini :
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έλαβαν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την άμυνα. Σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης  σημείωσε ότι η ΕΕ βλέπει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η ΕΕ θα  διοργανώσει διάσκεψη για τη Συρία στις 5 Απριλίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της για την κρίση στην ΠΓΔΜ

Από τις δηλώσεις των Hollande – Merkel – Gentilioni μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πάρα πολλοί  “επίσημοι” λένε τώρα τελευταία ότι δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για “Grexit.”

Απλά έχουν σχεδιάσει την  Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και μάλλον σίγουρα δεν προβλέπεται να είμαστε στην  “ELITE”  των Ευρωπαίων.
Ως προς την ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Αμυντικής πολιτικής,  το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και σίγουρα θα το αντιμετωπίσουν οι διάδοχοί τους

Βρετανία-Ρωσία: Ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με τις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες για Συρία και Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στις προσεχείς εβδομάδες όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με τις διαφωνίες που έχουν οι δύο χώρες για τη Συρία και την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Φόρεϊν Όφις. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη βρετανού ΥΠΕΞ στη Ρωσία την τελευταία πενταετία.

Η Βρετανία υποστήριξε τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας ως αντίποινα στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και οι δύο χώρες έχουν διαφωνήσει και σε άλλα θέματα, περιλαμβανομένης της ρωσικής στήριξης προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο ο Τζόνσον αποδέχτηκε την πρόσκληση από τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «είναι σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τη Ρωσία σε ό,τι πρόκειται για το εθνικό μας συμφέρον, “Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ρωσίας και στα τρέχοντα διεθνή ζητήματα περιλαμβανομένου του συριακού και του ουκρανικού, όπου εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικές διαφωνίες”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

 Συνεργασία με τη Ρωσία επιθυμεί το ΝΑΤΟ
Ξεκαθαρίζει την θέση του το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως δεν θέλει έναν νέο “ψυχρό πόλεμο”, αλλά επιδιώκει τη συνεργασία με τη Ρωσία. Την δήλωση αυτή έκανε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ιένς Σόλτενμπεργκ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ανάπτυξης της Γενεύης.
“Πρέπει να βρούμε την ισορροπία. Δεν θέλουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο και αντιπαράθεση με την Ρωσία, αλλά την αντιμετωπίζουμε ως γείτονα μας” επεσήμανε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι «η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιδιώκει πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ρωσία που να στηρίζονται στη συνεργασία”

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επικρότησε μάλιστα τον διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο οποίος κατά την εκτίμηση του συνέβαλε στο να ξεπεραστεί η ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2015 όταν τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν στον εναέριο χώρο της Συρίας ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου S-24.
“Όλοι μας είχαμε ανησυχήσει τότε με την ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Ρωσία και Τουρκίας. Ήμουνα από τους πρώτους που τάχθηκα υπέρ του άμεσου διαλόγου μεταξύ τους. Χαιρετίζω το γεγονός ότι συνομιλούν μεταξύ τους” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόλτεμπεργκ, λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας”.

Η αλλαγή αυτή της στάσης του Γεν. Γραμματέα μάλλον προέκυψε από την νέα πολιτική που πρόκειται σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους να εφαρμόσουν οι ΗΠΑ και  που αφορούν.
α. Απομάκρυνσή τους από τις Ευρωπαϊκές διαμάχες
β. Απαίτηση για την  τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων όλων των κ-μ  του ΝΑΤΟ αλλά και για αύξηση των αμυντικών δαπανών τους.

Τοποθέτηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Την πεποίθησή του ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΕ τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, «όπως η βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η τρομοκρατία, όσο και η επιθετικότητα της Ρωσίας» εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Ρ. Πάιατ από το βήμα των χθεσινών εργασιών του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών. Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ακόμα στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει κάποια δραματική αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ, όπως και χθες μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανότητα «ατυχήματος» στο Αιγαίο λόγω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους στην ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή συνεργασία με την Ευρώπη είναι η αρχή για οτιδήποτε άλλο θέλει να επιτύχουν οι ΗΠΑ στον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Ρ. Πάιατ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς η νέα αμερικανική κυβέρνηση μετρά μόλις 45 ημέρες στην εξουσία, απέρριψε ουσιαστικά κάθε πιθανότατα για μια δραματική αλλαγή στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους στην ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση.

«Μια ισχυρή οικονομικά Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» δήλωσε επίσης ο κ. Πάιατ, ο οποίος αποκάλυψε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ ετοιμάζει ένα «road show» και μια εμπορική αποστολή από τις ΗΠΑ για να εξεταστούν πιθανές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αναφέρθηκε ακόμα στον ρόλο του ΝΑΤΟ στην εποχή Τράμπ, υπογραμμίζοντας ότι οι διατλαντικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ παραμένουν σταθερές και βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει πλέον τρεις κύριες απειλές: Τη βόρεια Αφρική και τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή και την επιθετικότητα της Ρωσίας. «Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις τρεις απειλές» τόνισε. Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η πρεσβεία στην Αθήνα και η πρεσβεία στην Άγκυρα παρακολουθούν αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να κλιμακώσει την ένταση αλλά κάνει κάθε τι για να διατηρήσει το status quo. «Ανησυχώ όμως για πιθανά ατυχήματα», δήλωσε ο κ. Πάιατ με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τον εναέριο χώρο. Αναφορικά με το Κυπριακό ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα τόνισε ότι υπάρχει η αίσθηση για μια μεγάλη ευκαιρία ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Κύπρο και θα ήταν κρίμα να χαθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η νέα κυβέρνηση Τράμπ θα συνεχίσει στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.

Αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ και ότι παρά τις διαφορές μας οι δύο πλευρές μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες. Παράλληλα, ενώ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε μετά από έναν πόλεμο όπου μαζί νικήσαμε τον φασισμό και έπειτα τον ψυχρό πόλεμο και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι εξαιρετικά σημαντική, κάλεσε τους εταίρους στη Συμμαχία να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
«Είμαστε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις στρατηγικές προκλήσεις της Ευρώπης, οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις αποχρώσεις τους καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που εκπληρώνει τους στόχους δαπανών για την άμυνα όπως προβλέπει το άρθρο 3 του ΝΑΤΟ».

Βόρεια Κορέα. Εκτόξευση 4 πυραύλων.
Απάντηση στη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Νότιας Κορέας και ΗΠΑ αποτελεί η δοκιμαστική εκτόξευση 4 πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Οι 3 πύραυλοι κατέπεσαν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων  στη θαλάσσια περιοχή της ΒΔ ακτής της Ιαπωνίας, έπειτα από μία πορεία 1000 χιλιομέτρων, γεγονός που ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας χαρακτήρισε «νέα απειλή» που παραβιάζει τις συμφωνίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν είδαν ενδείξεις ότι η Β. Κορέα προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Οι εκτοξεύσεις αυτές, έγιναν λίγες ημέρες μετά τη προειδοποίηση της Β. Κορέας για αντίποινα για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Νότιας Κορέας και ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση