Blog

10/7/2016. Warsaw Summit Communiqué, Warsaw 8-9 July 2016

10/7/2016. Warsaw Summit Communiqué, Warsaw 8-9 July 2016

Τέσσερις μεραρχίες με δυναμικό 4.000 χιλιάδων στρατιωτών η καθεμία πρόκειται να σταθμεύσουν από το 2017 σε Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, ως σαφής ένδειξη στήριξης των συγκεκριμένων χωρών, που αισθάνονται ότι απειλούνται από τους ρωσικούς χειρισμούς.
Τα σχέδια στρατιωτικής ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ως απάντηση στους χειρισμούς της ρωσικής ηγεσίας στο πεδίο της ουκρανικής κρίσης επικυρώθηκαν την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία από τα 28 κράτη –μέλη του.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η παρουσία αυτής της πολυεθνικής νατοϊκής δύναμης θέλει να στείλει μήνυμα ότι ενδεχόμενη επίθεση εναντίον χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ θα εκληφθεί ως επίθεση κατά όλης της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε μεν τη στρατιωτική ενίσχυση προς ανατολάς, ωστόσο τόνισε παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία. Όπως διεμήνυσε, «δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό και δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση. Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να απομονωθεί».
Παρόμοιο μήνυμα έστειλε προς τη Μόσχα και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, τονίζοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία πρέπει να κρατηθούν ανοικτοί. Η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το ζητούμενο είναι από τη μία πλευρά η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας, «από την άλλη πλευρά όμως είναι πάντα και ο διάλογος».
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να ασκήσει πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από τη Μόσχα ότι, παρά τη στάθμευση νατοϊκών στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα «η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό καλές προϋποθέσεις και για τις δύο πλευρές».
Μία ακόμη σημαντική απόφαση του ΝΑΤΟ είναι η κοινή διακήρυξη που προβλέπει στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ -μεταξύ άλλων στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «έχουμε κάθε λόγο να συνεργαστούμε στενότερα. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστάθεια, δεν είναι ώρα για απομονωτισμό. Πρέπει να επιδείξουμε ενότητα και μία νέα αίσθηση σκοπού».
ΠΗΓΗ DW

Κατεβάστε ΕΔΩ το Ανακοινωθέν!

Αφήστε μια απάντηση