11/5/2016. ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

11/5/2016. ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

     Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» φιλοξενείται από την Κυριακή 6 Μαϊού  μέχρι και το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Η οποία αρχικά είχε φιλοξενηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016 στη συμπρωτεύουσα  στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας από τον Πρόεδρο της αλλά και Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Η Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους, είναι το κέντρο του Ορθόδοξου Μοναχισμού και θεωρείται από τα σημαντικότερα τμήματα όχι μόνο της Βαλκανικής, αλλά της Ευρώπης και της Ανατολικής Εκκλησίας λόγω της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας αυτού ως ακόμη και κέντρου διατήρησης και συντήρησης πλούσιου υλικού, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται “καταφύγιο” και “μουσείο” του μοναδικού θησαυρού της ελληνικής τέχνης και των γραμμάτων της.

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΝOΜΑΤΟΣ ΤΟΥ
     Κατά το θεωρούμενο πρώτο Τυπικό που επικύρωσε ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής, ο Άθως καλείται απλώς «Όρος» που ίσως αυτή να ήταν η συνήθης τότε ονομασία του χώρου.
Η επικράτηση όμως του ονόματος «Άγιον Όρος» φαίνεται να έγινε κατά το πρώτο μισό του 12ου αιώνα, συγκεκριμένα σε χρυσόβουλο έγγραφο του Αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού προς την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας το 1144 που αναγνωρίζεται οριστικά και επίσημα και επιβάλλεται το νέο όνομα όπως αναγράφεται σ΄ αυτό:
«Εφεξής το όνομα του Άθω καλείσθαι Άγιον Όρος παρά πάντων».
Σε μετέπειτα Αυτοκρατορικά και άλλα έγγραφα αναφέρεται ως «Το Αγιώνυμον Όρος του Άθω».

     Η ‘Έκθεση «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» τελείται υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου• καθότι η «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία», η οποία και από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO• συνεχίζει να προκαλεί ρίγη σεβασμού για το “Περιβόλι Της Παναγιάς”.  Από την επίσημη ιστοσελίδα του προξενείου πληροφορούμαστε ότι στην Έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος τέσσερις φωτογράφοι: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.
     Το Σισμανόγλειο Μέγαρο σχετικά αναφέρει για το Άγιον Όρος: “Το Άγιον Όρος υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για όλους τους δημιουργούς, ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και κυρίως φωτογράφους. Οι τέσσερις φωτογράφοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την Αθωνική Πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή – περιηγητή καταγράφοντας μέσα από το φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και κατέληξαν να εστιάσουν στα πρόσωπα των γερόντων του Άθω”.
     Το Σισμανόγλειο Μέγαρο βρίσκεται στο μέσον της άλλοτε Grande rue de Pera (Μεγάλη οδό του Πέρα) και σημερινή İstiklal Caddesi, έναν πεζόδρομο, τον οποίο διασχίζουν καθημερινά σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι και ο οποίος αποτελεί το κέντρο της εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Πόλης.
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη έχει προσπαθήσει να ανοίξει στο χώρο αυτό ένα παράθυρο με θέα στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της. Από τις 27.4.2015 διατελεί τα εκεί  καθήκοντα ο κ. Ευάγγελος Σέκερης.

Πληροφορίες:
Τα Εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 στις 18.00 παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης –  Προέδρου της Αγιορείτικης Εστίας κυρίου Γιάννη Μπουτάρη και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κυρίου Ευάγγελου Σέκερη.

Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαΐου 2016-28 Μαΐου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00- 20:00,
Σάββατο: 10:00-14:00

Διεύθυνση: Sismanoglio Megaro, Istiklal Caddesi No 60, 34433, Beyoglu, Istanbul – Turkey
Τηλ: +90 212 244 9335
E-mail: sismanogliomegaro@gmail.com
Web: www.mfa.gr/turkey

Φωτογραφίες:www.pemptousia.gr

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Αφήστε μια απάντηση