12/10/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ του ΕΛΙΣΜΕ 6/10-12/10
– 6/10 – Ισχυρή παρέμβαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έκανε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος ζήτησε να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν.
«Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του», ανέφερε ο Λιου. «Εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Αμερικανός υπουργός, «έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης», τόνισε.
– 6/10 – Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung η γερμανική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή (Bafin) διέκοψε ανεξήγητα τον έλεγχο για ξέπλυμα χρήματος στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Deutsche Bank.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Bafin είχε δείξει επιείκεια ήδη από την άνοιξη σταματώντας πολλούς άλλους ελέγχους χωρίς περαιτέρω συνέπειες για την τράπεζα. Επρόκειτο, τότε, για το “σκάνδαλο Libor” με τα χειραγωγημένα επιτόκια αναφοράς, τις συναλλαγές παραγώγων με την ευρισκόμενη σε κρίση ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, καθώς επίσης και συναλλαγές με πολύτιμα μέταλλα.
– 6/10 – Σύμφωνα με το Spiegel, η Deutsche Bank φέρεται ότι βοήθησε παλαιούς φίλους, ήδη δισεκατομμυριούχους, του Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαγάγουν χρήματα στο εξωτερικό και με αυτόν τον τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι συνεργάτες της Deutsche Bank στη Μόσχα τους βοήθησαν να ξεπλύνουν περί τα 10 δισ. δολάρια. Οι Ρώσοι πελάτες της αγόρασαν χρεόγραφα από το υποκατάστημά της στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα μόνο και μόνο για να ξαναπουλήσουν αντίστοιχα σε ξένο νόμισμα μέσω του υποκαταστήματος της γερμανικής τράπεζας στο Λονδίνο. Μερικές από τις συναλλαγές αυτές έγιναν μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση.
– 7/10 – Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα.
Μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει επιτευχθεί συμφωνία η οποία προβλέπει την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος.
– 7/10 – Μία ελληνική εταιρεία απέκτησε πρώτη σε όλο το κόσμο το Falcon 8x της Dassault που χάρη στον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο καυσίμων (σ.σ. έως 15,8 τόννους έναντι 14,5 τόννων του 7x) μπορεί να καλύπτει πτητικά αποστάσεις 11.900 χιλ. χωρίς ενδιάμεση στάση και με την ταχύτητα να αγγίζει τα 700 χλμ. την ώρα.
Το πλέον σύγχρονο μοντέλο της Dassault αποκτήθηκε πρώτα από την Amjet executive μία ελληνική εταιρεία η οποία ειδικέυεται στις πτήσεις charter και κυρίως στο κομμάτι του b2b.
– 7/10 – Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν επανέλαβε την ανάγκη μείωσης του χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων όχι μεγαλύτερων του 1,5% του ΑΕΠ και προανήγγειλε νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους τον Δεκέμβριο.
– 9/10 – Σημαντικό για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών από την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
– 10/10 – Νέος γύρος διαπραγμάτευσης για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, καθώς στη χώρα μας καταφθάνει ο αντιπρόεδρος της Αζέρικης SOCAR, επικεφαλής τεχνικού κλιμακίου στελεχών της εταιρείας, προκειμένου να αναζητηθούν οι τεχνικές λύσεις που θα δώσουν διέξοδο στην πώληση του ΔΕΣΦΑ
– 10/10 – Την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του μήνα αποφάσισε, το απόγευμα της Δευτέρας, το Eurogroup για την Ελλάδα η οποία διαπιστώθηκε ότι έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα 15 διαρθρωτικά ορόσημα που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο και πλέον ολοκληρώνει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Συγκεκριμένα τα 1,1 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των 15 προαπαιτούμενων που αφορούσαν τις αποκρατικοποιήσεις τις τράπεζες το ασφαλιστικό και τις ανεξάρτητες αρχές. Τα 1,7 δισ. ευρώ για την συνέχιση του προγράμματος της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα εκταμιευτούν κοντά στο τέλος του μήνα, μόλις το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία με τα οποία να αποδεικνύει ότι τα 1,8 δις ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο έχει καταλήξει σε ιδιώτες.
– 10/10 – Σύμφωνα με την Die Welt αναφορικά με την οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα – με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».
– 10/10 – Μία στις έξι αντλίες (14,5%) παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές, με τις αποκλίσεις να φθάνουν έως και σε 9,5 %, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.
– 11/10 – Στη δημοσιονομική διαχείριση της περιόδου 2008 – 2010 απέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την κύρια ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.
«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010» είπε ο κ. Στουρνάρας.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, ενώ σημείωσε ότι το PSI ήταν μεταξύ των αιτιών που προκάλεσαν προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία όμως σήμερα είναι πλήρως καλυμμένα.
– 11/10 – Η πρόσθετη εκταμίευση χρημάτων από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, αναδεικνύει τη βελτίωση φέτος στις σχέσεις της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της, καθώς και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
– 11/10 – Οι τέσσερις παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις στην οικονομία, είναι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι εξής:
Σενάριο 1: Αύξηση λαθρεμπορίου:Αύξηση του επιπέδου παράνομου εμπορίου κατά 4% στο diesel και 1% στις βενζίνες, λόγω αύξησης των συντελεστών ΕΦΚ. Πιθανή αύξηση του λαθρεμπορίου θα προκαλέσει μεγαλύτερη μείωση στην «επίσημη» ζήτηση και σημαντική μείωση των εσόδων
Σενάριο 2: Αύξηση διεθνών τιμών πετρελαίου: «Επιστροφή» των τιμών προ φόρων στο μέσο επίπεδο τιμών της περιόδου 2008-2015.
Πιθανή αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου θα μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση, ενώ και τα έσοδα εκτιμάται ότι θα μειωθούν
Σενάριο 3: Χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης: Ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 1% για την περίοδο 2017-2019.
Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης επιτείνουν την υποχώρηση της ζήτησης, ενώ τα επιπλέον αναμενόμενα έσοδα σταδιακά μειώνονται
Σενάριο 4: Ηπιότερες καιρικές συνθήκες: μείωση των βαθμοημερών θέρμανσης κατά 5% την περίοδο 2017-2019 συγκριτικά με το 2016.
Αφορά τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης.
Ηπιότερες κλιματικές συνθήκες επιδρούν αρνητικά στη ζήτηση και στα έσοδα του κράτους
– 12/10 – Στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο (φόρους κα), τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με διαρροές, θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.