14/7/2016.  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   ΜΕΛΩΝ 1/7/2016-14/7/2016

14/7/2016. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ 1/7/2016-14/7/2016

Αλβανία
Επεισόδιο στη Χειμάρα
    Ο αλβανικός έντυπος τύπος σημειώνει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε μετά το χθεσινό βίαιο επεισόδιο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρας.
    Στην αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με τις εφημερίδες αναφέρεται : «Καταδικάζουμε το περιστατικό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρας και καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Κάνουμε έκκληση για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων».
    Επίσης υπογραμμίζουν ότι μερικά άτομα εισήλθαν βίαια στην αίθουσα, άσκησαν βία και έβρισαν τους κατοίκους. Ένας από τους κατοίκους, ο Μανώλης Ζώτος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα. Στο Συμβούλιο συζητούσαν το πολεοδομικό σχέδιο για το οποίο οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος είναι η κατεδάφιση των σπιτιών τους και η υφαρπαγή των περιουσιών τους.
    Η απάντηση του ΥΠΕΞ της Αλβανίας αναφέρεται στο ότι διερευνάται η περίπτωση από τις αλβανικές αρχές και στο ότι η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ αποτελεί επαναλαμβανόμενη παρέμβαση στα εσωτερικά του αλβανικού κράτους και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδος για σχέσεις καλής γειτονίας.

Τουρκία
Πτώση Ελικοπτέρου
    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν όταν Ε/Π της Τουρκίας, τύπου Sikorsky-70 στο οποίο επέβαιναν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και μέλη των οικογενειών τους συνετρίβη στις 5/7 και ώρα 17.30 στα ορεινά της επαρχίας Κερασούντας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του Τούρκου Π/θ ήταν και η αιτία της πτώσεώς του.

Ρωσο-Τουρκικές Σχέσεις
    Η Hurriet κάνει λόγο για γρήγορο ρυθμό αποκατάστασης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, έπειτα από το τηλεφώνημα Ερντογάν-Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία με οποιονδήποτε για την καταπολέμηση του ISIS και ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να δοθεί στη Ρωσία πρόσβαση στη Βάση του Ιντσιρλίκ όπως γίνεται και με άλλες χώρες στη συλλογική προσπάθεια καταπολέμησης του ISIS.
    Ωστόσο αργότερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι δεν πρότεινε να ανοίξει η Βάση του Ιντσιρλίκ για τα ρωσικά α/φ επαναλαμβάνοντας πάλι ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στη συνεργασία με τη Μόσχα για την καταπολέμηση του ISIS.
    Παρότι Τουρκία και Ρωσία αναγνωρίζουν την απειλή του ISIS είναι σε αντίθετες πλευρές όσον αφορά τη συριακή κρίση καθόσον η Τουρκία είναι ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους του Σύρου Προέδρου ο οποίος έχει μέχρι τώρα την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.
    Επίσης το ΝΑΤΟ δεν είναι δυνατόν να δεχθεί τη χρήση της Βάσης του Ιντσιρλίκ από Ρώσους όταν αυτή φιλοξενεί α/φ από ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ χώρες που μετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ISIS.

Στροφή Ερντογάν
    Η ανακοίνωση ταυτόχρονα των Π/θ Τουρκίας και Ισραήλ για συμφωνία αποκατάστασης ομαλών διπλωματικών σχέσεων καθώς και η αποστολή επιστολής του Προέδρου Ερντογάν στον Πρόεδρο Πούτιν στην οποία απολογείται για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού α/φ αποδεικνύει την στροφή του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική έστω και κάτω από την πίεση των γεγονότων.
    Το τίμημα που αναγκάσθηκε να πληρώσει ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι αμελητέο. Με το Ισραήλ μπορεί να εξασφάλισε τη συγγνώμη του Νετανιάχου και την αποζημίωση των οικογενειών, αναγκάσθηκε όμως να αποδεχθεί τη συνέχιση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας από τις Ισραηλινές Ε.Δ. Πολύ περισσότερο βαρύ ήταν το τίμημα που πλήρωσε στους Ρώσους. Απολογήθηκε για την κατάρρευση του α/φ, υποσχέθηκε ότι θα δικασθούν οι υπαίτιοι για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου και παρουσιάσθηκε δεκτικός σε μία κάποια συνεννόηση με τη Μόσχα για το συριακό πρόβλημα.
    Το ερώτημα είναι τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον Ερντογάν να αλλάξει στάση. Πιθανότατα πρόκειται για ένα συνδυασμό οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Οι ρωσικές κυρώσεις αποδείχθηκαν οδυνηρές, ιδίως για τον τουρισμό και τις εξαγωγές τροφίμων της Τουρκίας. Οι επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις του ισλαμικού κράτους και η ακατάσχετη αιμορραγία του Κουρδικού έδειξαν ότι η Τουρκία αποκομίζει τους καρπούς των κακών επιλογών της.

Κύπρος
    Πυρετός επαφών της κυβέρνησης και εταιρειών εξόρυξης φυσικού αερίου. Δεσμευμένες για συνεργασία με την Κύπρο είναι οι εταιρείες ΕΝΙ και DELEK. Ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό έχει επιδείξει και η εταιρεία TOTAL.

Συρία
     Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες σε όλη την επικράτεια (06.01.00-6-2016).

Ε.Ε.
    Υπερψηφίσθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία του νέου οργανισμού ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Συνοριαφυλακή και Ακτοφυλακή» (Ε.Σ.Α). Ο νέος οργανισμός θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων. Η δημιουργία μιας δεξαμενής 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης είναι το νέο στοιχείο της Ε.Σ.Α. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Εφόσον λοιπόν υπάρξει πίεση στα σύνορα ενός κράτους-μέλους είτε από μεταναστευτική ροή είτε από άλλη απειλή, η Ε.Σ.Α. ή το ίδιο το κράτος, μπορούν να υποβάλουν αίτημα βοήθειας το οποίο, εφόσον εγκριθεί, η Ε.Σ.Α. μπορεί να καλέσει άμεσα το Σώμα Άμεσης Αντίδρασης ώστε να φθάσει στην εν λόγω χώρα μέσε σε λίγες ημέρες ενώ μέσα σε 10 ημέρες το αργότερο πρέπει να φθάσει ο εξοπλισμός. Η χώρα έχει πάντα την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων.
    Η Ε.Σ.Α. θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με την υποβολή τακτικών εκθέσεων. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο αφού πρώτα εγκριθεί από το Συμβούλιο.
    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου η Ε.Σ.Α. θα εξασφαλίσει μία πραγματικά ευρωπαϊκή συλλογική διαχείριση συνόρων στη βάση της αρχής ότι η ασφάλεια των κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων αποτελεί κοινή ευθύνη μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Τα κράτη μέλη διατηρούν την εθνική τους κυριαρχία και οι εθνικοί συνοριοφύλακες θα παραμείνουν οι κύριοι παράγοντες διαχείρισης των συνόρων. Η Ε.Σ.Α. θα λειτουργεί ως «δίχτυ ασφαλείας».

Γαλλία
    Η Γαλλική Κοινοβουλευτική Επιτροπή ζητά αλλαγές στις υπηρεσίες πληροφοριών στον απόηχο των ελλείψεων που οδήγησαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Προτείνουν τη δημιουργία ενός Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου στα πρότυπα των ΗΠΑ που θα αναφέρεται απευθείας στον Γάλλο Πρωθυπουργό.

Βρετανία
Έκθεση του σερ Τζων Τσίλκοτ
    Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια, μέχρι να ολοκληρώσει η Επιτροπή του σερ Τζων Τσίλκοτ την έρευνά της αναφορικά με την εισβολή στο Ιράκ. Η έκθεση Τσίλκοτ απλώνεται σε 2,6 εκατομμύρια λέξεις, είναι καταπέλτης και τα συμπεράσματα είναι συνοπτικά τα παρακάτω :
–    Η Βρετανία επέλεξε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ προτού εξαντληθούν οι ειρηνικές εναλλακτικές λύσεις για αφοπλισμό της Βαγδάτης.
–    Ο Τόνι Μπλερ μεγαλοποίησε εσκεμμένα την απειλή που εκπροσωπούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν.
–    Ο Τζορτζ Μπους αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις βρετανικές συμβουλές για το μεταπολεμικό σχεδιασμό.
–    Δεν υπήρξε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσεΐν.
–    Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρουσίασαν ελλιπείς, προβληματικές πληροφορίες.
–    Ο βρετανικός στρατός ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένος για την αποστολή.
–    Οι σχέσεις Βρετανίας ΗΠΑ δεν θα είχαν πληγεί εάν η Βρετανία δεν είχε συμμετάσχει στην εισβολή.
–    Ο Μπλερ αγνόησε προειδοποιήσεις για το χάος στο οποίο θα βυθιζόταν το Ιράκ μετά την εισβολή.
–    Η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε κάποια στρατηγική για τη συνέχεια.
–    Η Βρετανία δεν είχε ουσιαστικά καμία επιρροή στην υπό αμερικανική διοίκηση μεταπολεμική κυβέρνηση του Ιράκ.
–    Η Βρετανία δεν πέτυχε τους στόχους της στο Ιράκ.
–    Η βρετανική κυβέρνηση δεν προσπάθησε αρκετά να καταγράψει λεπτομερώς τις απώλειες μεταξύ των ιρακινών αμάχων.

Αφήστε μια απάντηση