Blog

15/2/2017. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 5/2-15/2

15/2/2017. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 5/2-15/2

5/2 – Βαρύ πλήγμα για τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και για τους οίκους αξιολόγησης έχει επιφέρει η επιβολή προστίμων από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την υπόθεση της πώλησης τοξικών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, από τα οποία ζημιώθηκαν κράτη, ασφαλιστικά ταμεία και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Το συνολικό πρόστιμο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ξεπερνάει τα 70 δισ. δολάρια (ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, οίκοι αξιολόγησης) – δεν περιλαμβάνονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από επενδυτές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι περισσότερες εξ αυτών επιλέγουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με τις αμερικανικές αρχές προχωρώντας σε διακανονισμούς. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ευρωπαϊκών τραπεζών που επιλέγουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αντιδρώντας στην καταβολή προστίμων από τις Αρχές των ΗΠΑ.

6/2 – Πρόστιμο 630 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η Deutsche Bank στη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης (DFS) και στη βρετανική εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (FCA) την περασμένη Τρίτη. O λόγος; «Ξέπλυνε» 10 δισ. δολάρια μέσω του υποκαταστήματός της στη Μόσχα. Στο επίκεντρο των κατηγοριών, αυτήν τη φορά, είναι οι συναλλαγές μεταξύ των γραφείων της τράπεζας στη Μόσχα, στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο από το 2011 έως το 2015, στο πλαίσιο των οποίων, για λογαριασμό των πελατών της, αγόραζε μετοχές σε ρούβλια και πωλούσε την ίδια ποσότητα μετοχών σε άλλα νομίσματα, μεταξύ των οποίων και το αμερικανικό δολάριο, μέσω του υποκαταστήματός της στο Λονδίνο. Στόχος αυτών των συναλλαγών ήταν να μεταφερθούν, για λογαριασμό άγνωστων πελατών, περίπου 10 δισ. δολάρια από τη Ρωσία σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς. Η πρακτική αυτή συνιστά, σύμφωνα με την FCA, οικονομικό έγκλημα, ενώ έθεσε σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βρετανίας την περίοδο 2012-2015.

7/2 – Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέδειξε τις δυσκολίες επίτευξης συμβιβασμού για τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης. Παρά τις διαφωνίες που εξέφρασαν κάποιες, κυρίως Ευρωπαϊκές, χώρες με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, την προτίμησή του σε χαμηλό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις εκτιμήσεις του για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι περισσότεροι εκτελεστικοί διευθυντές συντάχθηκαν με την ανάλυση αλλά και τις συστάσεις των οικονομολόγων του.

Στο ακανθώδες ζήτημα του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή σε αυτή τη φάση, αν και κάποιοι διευθυντές τάχθηκαν υπέρ ενός υψηλότερου πλεονάσματος, της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ στα συμπεράσματά του, αν και οι περισσότεροι διευθυντές υποστήριξαν μία αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς επιπτώσεις για τον προϋπολογισμό, δηλαδή χωρίς επιπλέον λιτότητα, κάποιοι διευθυντές θεώρησαν ότι οι μεταρρυθμίσεις «θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν προσωρινά υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» – δηλαδή μεταρρυθμίσεις που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος – αρκεί αυτά να εφαρμοσθούν αργότερα, ώστε οι ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις τους για την ανάκαμψη.

7/2 – Η εξασθένιση των τραπεζών και το υψηλό δημόσιο χρέος καθιστούν την Πορτογαλία ευάλωτη, αφενός, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη και, αφετέρου, λόγω της ενίσχυσης του προστατευτισμού στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιούν ο ΟΟΣΑ και η Fitch. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο ΟΟΣΑ και η Fitch επισημαίνουν πως οι τάσεις προστατευτισμού που τροφοδοτούνται, για παράδειγμα, από την πολιτική Τραμπ και το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία ή τη Γερμανία, ενόψει εθνικών εκλογών, ενδεχομένως, να πλήξουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Πορτογαλία, η οποία διαθέτει μία από τις «αδύναμες» οικονομίες στην Ευρωζώνη.

7/2 – Την ανάγκη μιας δεύτερης πηγής προμήθειας LNG πέραν αυτής της αλγερινής Sonatrach διαπιστώνει η ΔΕΠΑ για την έγκαιρη και οικονομικότερη αντιμετώπιση κρίσεων εφοδιασμού παρόμοιων με αυτή που αντιμετώπισε η χώρα το τελευταίο δίμηνο. Στη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ των αρμοδίων φορέων μετά την εμπειρία της πρόσφατης κρίσης, η ΔΕΠΑ έχει υποβάλει πρόταση για την ενοικίαση ενός πλοίου LNG το οποίο θα εγκατασταθεί έξω από τη Ρεβυθούσα για διάστημα 7 μηνών και συγκεκριμένα από τον προσεχή Ιούλιο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018, που θεωρείται κρίσιμο λόγω της αύξησης της ζήτησης σε ηλεκτρισμό και αέριο.

7/2 – Περιορισμένος είναι για την ώρα ο κίνδυνος να διασπαστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, αν και το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε πολλές χώρες. Αυτό ανέφερε σε συνέδριο στη Λισσαβώνα το στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης της Moody’s Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, επισημαίνοντας παράλληλα πως ακριβώς λόγω των εκλογών είναι πιθανόν να επιβραδυνθούν οι διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων. «Υπάρχουν πράγματα που αρχίζουν με κάποιον τρόπο να εμφανίζονται και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», τόνισε. Με αυτό το σκεπτικό, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης άλλαξε την αξιολόγησή του για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τη βαθμίδα τού «πολύ χαμηλού» σε εκείνη του «χαμηλού». Aναλυτές της Moody’s, πάντως, θεωρούν ότι μετά το Brexit μειώνονται οι πιθανότητες και άλλων αποχωρήσεων.

7/2 – Εως το 2020 θα κυκλοφορούν στους δρόμους 10 εκατ. αυτοοδηγούμενα οχήματα, σύμφωνα με μελέτη του Business Insider Intelligence. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η αγορά των αυτοοδηγούμενων Ι.Χ. θα έχει πενταπλασιαστεί μεταξύ 2017 και 2020. Ηδη τα τελευταία χρόνια, αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρχίσει να επενδύουν μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη αυτοκινήτων που, χάρη στο ειδικό λογισμικό και σε σειρά αισθητήρων που διαθέτουν, θα μπορούν να είναι αυτόνομα σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό.

8/2 – Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος του Grexit πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Economist.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος στην ανάλυσή του το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της Ευρωζώνης.

8/2 – Τις διαδικασίες πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία ξεκίνησε η Eurobank στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η τράπεζα έχει αποστείλει πληροφορίες σε περίπου 35 πιθανούς επενδυτές, τράπεζες του εξωτερικού και επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αναμένοντας την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι η Eurobank σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα διατηρήσει παρουσία στις αγορές της Βουλγαρίας, της Κύπρου, όπου ελέγχει ισχυρά μερίδια, και πιθανά και στη Σερβία.

8/2 – Αυξημένες είναι οι κρατήσεις από τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς της Γερμανίας για τη φετινή σεζόν στον ελληνικό προορισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες στη διαδικτυακή έκδοση του fvw οι κρατήσεις από τον Τhomas Cook κινούνται ικανοποιητικά, με την Ισπανία να βρίσκεται μπροστά για το καλοκαίρι του 2017 ακολουθούμενη από την Ελλάδα. O Τhomas Cook καταγράφει από όλες τις ξένες αγορές αύξηση άνω του 40% στις κρατήσεις προς τη χώρα μας, αντισταθμίζοντας την πτώση των επισκεπτών στην Τουρκία. Επίσης, η ζήτηση για την Ελλάδα από τον οργανισμό της Tui παρουσιάζει αύξηση κατά 41%.

8/2 – Πάνω από 100 δισ. δολάρια εκτιμάται πως θα επιστρέψουν σταδιακά οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ στους επενδυτές τους, εάν καταφέρει η κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει ένα «φιλικότερο» και πιο χαλαρό πλαίσιο λειτουργίας του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Στις προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου περιλαμβανόταν η δέσμευση για την καταστροφή της «κληρονομιάς» Ομπάμα, της οποίας ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι το νομοσχέδιο Dodd-Frank. Στόχος αυτού του νομοσχεδίου, έστω και αν πολλοί ισχυρίζονται πως δεν εφαρμόστηκε ποτέ κατά γράμμα, είναι να αποτραπεί μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή του 2008, που οδήγησε στην κατάρρευση των τραπεζικών κολοσσών και ανάγκασε πολλές κυβερνήσεις να δανειστούν για να διασώσουν τα εγχώρια τραπεζικά συστήματα.

9/2 – Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς την Αθήνα, για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει το Βερολίνο το επόμενο διάστημα έστειλε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναφέροντας την απειλή του Grexit. «Πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, αλλιώς δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Σόιμπλε. Επίσης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο για κράτος-μέλος του κοινού νομίσματος. «Για να γίνει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη», είπε ο Γερμανός υπουργός. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητά της.

9/2 – Πολλαπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά οι ακυρώσεις επιχειρηματικών συμφωνιών, τις οποίες επιδίωξαν να υλοποιήσουν Κινέζοι επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, δεν τελεσφόρησαν 30 εξαγορές ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομίλων, των οποίων η αξία αγγίζει σχεδόν τα 75 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται τη μελέτη της νομικής εταιρείας Baker McKenzie και της εταιρείας ερευνών αγοράς Rhodium, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν επταπλασιασμό της αξίας των μη πραγματοποιηθεισών συμφωνιών το 2016 έναντι του 2015.

9/2 – Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ απαιτεί λεπτούς χειρισμούς λόγω του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί από το 2,4% το δημοσιονομικό έτος που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο στο 4,2% εντός της επόμενης τετραετίας. Προ μιας δεκαετίας, περίπου 6.700 Αμερικανοί έμπαιναν στο 65ο έτος της ηλικίας τους κάθε ημέρα. Στις μέρες μας, 9.800 Αμερικανοί μπαίνουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους κάθε ημέρα και αναμένεται να φθάσουν τις 11.1700 έως το 2026.

9/2 – Σε 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υπολογίζεται ότι ανέρχονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Η εκτίμηση για τον όγκο των κοιτασμάτων ανήκει στην αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση. Αλλοι φορείς θεωρούν υπερβολική αυτήν την εκτίμηση, η οποία, αν επαληθευθεί, θα υπερβαίνει τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

10/2 – Σημαντικές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης παρουσιάζει το ύψος του κατώτατου μισθού, με εμφανή τη διάκριση μεταξύ Βορρά και Νότου μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., με τη χώρα μας να βρίσκεται μεν στη μέση, με 684 ευρώ τον μήνα (σε 12μηνη βάση), να αποτελεί δε, τη μοναδική χώρα που από το 2008 προχώρησε σε μείωση της τάξεως του 14%.

10/2 – Ο οίκος αξιολόγησης Fitch πιστεύει ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο. Τα τελευταία γεγονότα, σημειώνει ωστόσο η Fitch, τονίζουν ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει ένας παράγοντας αδυναμίας για την αξιολόγηση της χώρας, παρά τις θετικές εξελίξεις σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Η Fitch στην έκθεση για την Ελλάδα, που δημοσιοποίησε χθες, βλέπει συμφωνία και χωρίς το ΔΝΤ λόγω της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και της επιθυμίας της Ευρωζώνης να αποφύγουν μία ελληνική πολιτική κρίση ενόψει προεκλογικής χρονιάς στην Ευρώπη. Ο οίκος σημειώνει ότι η εμπλοκή δείχνει να οφείλεται περισσότερο στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Επισημαίνει, ακόμα, ότι οι σχέσεις κυβέρνησης – πιστωτών έχουν μείνει σε μια σχετικά σταθερή βάση μετά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα, οι όροι του οποίου έχουν καλυφθεί από την Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό. Η Fitch αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ για το 2016, το οποίο, όπως σημειώνει, επετεύχθη χάρη στα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα.

10/2 – Ανεύθυνες και καταστροφικές χαρακτήρισε τις αναφορές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, περί Grexit και αλλαγής νομίσματος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι όσοι αναφέρονται στο ζήτημα αλλαγής νομίσματος δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει κάτι τέτοιο, κάνοντας λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών, των επιχειρήσεων, στους πολίτες και συνολικά στην εγχώρια οικονομία. «Το να φύγεις από το ευρώ δεν είναι απλή υποτίμηση. Είναι αλλαγή νομίσματος. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Έχουμε υποχρεώσεις σε ευρώ και όλοι θα ζητάνε ευρώ. Θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα και δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε. Οσοι λένε αυτές τις ανοησίες υποστηρίζοντας ότι δεν θα συμβεί και τίποτα αν φύγουμε από το ευρώ ας ταξιδέψουν στην Βόρειο Κορέα να καταλάβουν τι θα συνέβαινε», είπε χαρακτηριστικα.

11/2 – Η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ εφαρμόσει τον αμφιλεγόμενο δασμό στις εισαγωγές, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. κ. Γίρκι Κάταϊνεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times».

11/2 – Ανάπτυξη 1% σημείωσε η οικονομία της Ιαπωνίας το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ελαφρώς χαμηλότερη από την πρόβλεψη για 1,1%, όπως και από την ανάπτυξη των τριών προηγουμένων τριμήνων. Στο σύνολο του περασμένου έτους σημείωσε, άλλωστε, ανάπτυξη μόλις 1%, καταγράφοντας και πάλι επιβράδυνση από το 1,2% του 2015. Πρόκειται, πάντως, για την πρώτη φορά μετά τη διετία 2012-2013 που η ιαπωνική οικονομία αναπτύσσεται έστω και με χαμηλούς ρυθμούς επί τέσσερα συναπτά τρίμηνα, όπως συνέβη το περασμένο έτος.

12/2 – Στην Αθήνα καταφθάνουν το αμέσως επόμενο διάστημα τρία μεγάλα κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια, με στόχο επενδυτικά projects που επικεντρώνονται κυρίως σε υποδομές, logistics και εμπορικό real estate. Η σχετική προεργασία για τις επισκέψεις αυτές έχει ήδη γίνει με επισπεύδοντες τους ίδιους τους ομίλους την κινεζική πρεσβεία, το υπουργείο Οικονομίας αλλά και τα δύο βασικά ελληνοκινεζικά επιχειρηματικά επιμελητήρια. Στόχος της κινεζικής πλευράς αλλά και της Αθήνας είναι να ωριμάσουν κατά το δυνατόν οι επαφές για τα σχέδια εκείνων των projects που θα μπορούσαν να περάσουν στο στάδιο υπογραφής μνημονίων συνεργασίας έως τον Σεπτέμβριο. Τότε και με ευκαιρία το γεγονός πως η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, αναμένεται να λάβει χώρα η υπογραφή των παραπάνω συμφωνιών και να ξεκινήσει σταδιακά η υλοποίησή τους.

12/2 – Την προχειρότητα με την οποία καταρτίστηκαν οι διατάξεις για τις εισφορές των επιστημόνων και επαγγελματιών κατά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και τον καθαρά εισπρακτικό τους χαρακτήρα, αποκαλύπτει έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων στη χώρα μας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν κατατάσσει την Ελλάδα απλώς δεύτερη στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία, όσον αφορά το συνολικό ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες με μπλοκάκι επί του εισοδήματός τους. Καταδεικνύει ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη τα συστήματα ασφάλισης στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, καθώς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών, ενώ υπάρχουν χώρες που είτε απαλλάσσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα είτε προβλέπουν χαμηλότερο πλαφόν βάσει του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές.

13/2 – Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τους κανόνες για τις ξένες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω ανησυχιών ότι η τεχνογνωσία στον τομέα της τεχνολογίας διαρρέει στο εξωτερικό, σύμφωνα με κοινή επιστολή των τριών χωρών, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

13/2 – Η οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων στη Βρετανία είναι σαφώς καλύτερη από των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη εντός παραγωγικής διαδικασίας. Τα εισοδήματα των συνταξιούχων, λόγω υψηλής απόδοσης των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τα αντίστοιχα των εργαζομένων, οι οποίοι υπέστησαν μείωση μισθών. Το εβδομαδιαίο εισόδημα δύο συνταξιούχων είναι κατά 20 λίρες (23,56 ευρώ) υψηλότερο από το εισόδημα ενός νέου ζευγαριού εργαζομένων, όταν το 2001 ήταν χαμηλότερο περίπου κατά 70 λίρες (82,47 ευρώ). Αυτό δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη διανομή του πλούτου και στο βιοτικό επίπεδο των Βρετανών. Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτυπώνονται σε σχετική έρευνα του Resolution Foundation για λογαριασμό της Διαγενεακής Επιτροπής, η οποία λειτουργεί στους κόλπους του.

14/2 – Επιστροφή στο 2014 δείχνουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η μικρή ανάκαμψη της οικονομίας, που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο, απλώς αντιστάθμισε τη «βουτιά» του 2015, όταν οι συνθήκες κρίσης και αβεβαιότητας διέκοψαν την ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει το 2014. Ετσι η εικόνα του ΑΕΠ επανήλθε στα προ διετίας δεδομένα.

14/2 – Την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και ότι δεν υπάρχει ζήτημα «Grexit», εκφράζει ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ, σε δηλώσεις του στη EurActiv Γερμανίας.

14/2 – Την αβεβαιότητά της για την πολιτική που θα εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ και για τις επιπτώσεις των επιλογών του στην αμερικανική οικονομία εξέφρασε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Επρόκειτο για την πρώτη της ακρόαση ενώπιον του Κογκρέσου, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και με τη μετωπική σύγκρουση μαζί του να θεωρείται βέβαιη. Ως εκ τούτου, η πρόεδρος της Fed άφησε ώς έναν βαθμό αδιευκρίνιστες τις προθέσεις της Federal Reserve ως προς το πώς θα αντιδράσει σε μείζονες αλλαγές στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

15/2 – Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

15/2 – Ενισχυμένη συνεχίζει να εμφανίζεται η αεροπορική κίνηση προς την Ελλάδα, με τον Ιανουάριο να παρουσιάζει αύξηση κατά 9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016.

15/2 – Η πρόθεση του ομίλου Peugeot-Citroen (PSA) να εξαγοράσει τον όμιλο Opel-Vauxhall από την General Motors μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αναδιάταξη στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, με τον γαλλικό όμιλο να εκτοξεύεται στη δεύτερη θέση μπροστά από τον όμιλο Renault και πίσω από τον όμιλο Volkswagen. Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 14% των μετοχών του ομίλου PSA, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόθεση εξαγοράς, ενώ η γερμανική κυβέρνηση και το συνδικάτο μετάλλου (IG) εξέφρασαν την οργή τους για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις.

15/2 – Με θετικό πρόσημο- άνοδο 1,2%- άρχισε το 2017 για τον πληθωρισμό, μετά από 45 μήνες συνεχούς μείωσης και μηδενική μεταβολή τον περασμένο Δεκέμβριο.

15/2 – Ερευνα για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGcomp) έπειτα από καταγγελία για χειραγώγηση των τιμών που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά και αποκόμιση κερδών από τις εξαγωγές. Η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μάχη που μαίνεται το τελευταίο δίμηνο και με αφορμή την κρίση επάρκειας εφοδιασμού σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών και θα παίξει, σε κάθε περίπτωση, τον δικό της ρόλο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ.

 

Αφήστε μια απάντηση