Blog

15/3/2017.   Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 9/3-14/3

15/3/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο: 9/3-14/3


9/3 – Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντιστοίχως, όπως αναμενόταν.

9/3 – Στον ισπανικό όμιλο Puig και όχι στον γαλλικό κολοσσό L’ Oreal κατέληξε τελικά το πλειοψηφικό πακέτο της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών Apivita. Η οικογένεια Κουτσιανά, πάντως, διατηρεί την καταστατική μειοψηφία στην εταιρεία, ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Νίκος Κουτσιανάς θα παραμείνει στο τιμόνι της Apivita ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Τα ακριβή ποσοστά που θα κατέχει η κάθε πλευρά δεν έχουν διαμορφωθεί οριστικά, καθώς απομένει να δούμε τι θα πράξουν και ορισμένοι μικρομέτοχοι της εταιρείας.

9/3 – Κατά 5,2% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιρλανδίας το 2016, με την οικονομία της χώρας να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τρίτη συνεχή χρονιά.

10/3 – Σε θετικούς ρυθμούς επανήλθε τον Φεβρουάριο το ισοζύγιο των θέσεων απασχόλησης που με τη βοήθεια της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας κατέγραψε 24.938 νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, εξαιτίας της μεγάλης απώλειας θέσεων εργασίας του Ιανουαρίου, κατά το πρώτο δίμηνο του χρόνου καταγράφεται, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, αρνητικό ρεκόρ πενταετίας και απώλεια 9.362 θέσεων εργασίας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

10/3 – Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ έχει εγκρίνει και πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στη χώρα μας, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του επενδυτικού της προγράμματος, που προβλέπει επενδύσεις 9 δισ. ευρώ τον χρόνο στις 36 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

10/3 – Η ΕΕΤΤ έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή της, αναφορικά με το προϊόν χονδρικής που θα πρέπει ν’ αναπτύξουν οι πάροχοι υποδομών, προκειμένου ν’ αποφευχθούν μονοπωλιακές καταστάσεις στα δίκτυα νέας γενιάς. Πρόκειται για το αποκαλούμενο Virtual Local Unbundling (VLU), το οποίο ουσιαστικά θα υλοποιήσει τους όρους μεταπώλησης των υποδομών στον ανταγωνισμό.

Πρόκειται για τα δίκτυα οπτικών ινών που ενδιαφέρονται ν’ αναπτύξουν κυρίως οι μεγάλοι στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, όπως ο OTE, η Vodafone και η Wind Hellas.
11/3 – Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να ψηφίσει μέτρα για να παρεμποδίσει τις «πολιτικά υποκινούμενες» επενδύσεις τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας ζήτησαν τη λήψη μέτρων για να προστατεύσουν από εξαγορές εταιρείες τους που εξυπηρετούν στρατηγικά συμφέροντα.

11/3 – Στο 169% του ΑΕΠ της Κίνας έχει εκτιναχθεί το χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος του Πεκίνου φθάνει στο 277%, καταγράφοντας αύξηση από το 254%, στο οποίο ανερχόταν έναν χρόνο νωρίτερα.


11/3 – Κατακόρυφη αύξηση της τάξεως του 125,6% κατέγραψαν κατά το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους τα αιτήματα ενδιαφέροντος για αγορά κατοικίας από το εξωτερικό. Σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρατηρείται μεγάλη άνοδος της εκδήλωσης ζήτησης από ξένους αγοραστές, όπως αυτή προκύπτει από τις αναζητήσεις αγγελιών για ελληνικές κατοικίες από το Διαδίκτυο. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του δικτύου Spitogatos, σύμφωνα με την οποία, κύριος λόγος της μεγάλης αυτής ανόδου είναι η σημαντικά υψηλότερη ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή μη παραδοσιακούς αγοραστές των ελληνικών ακινήτων. Ιδιαίτερα θετικό είναι κυρίως το ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση αιτημάτων ενδιαφέροντος από επισκέπτες του εξωτερικού προς τους ιδιοκτήτες που διαφημίζουν τα ακίνητά τους μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών.

12/3 – Παρελθόν αποτελούν οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου για την Ισλανδία, που τους υιοθέτησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε κατάρρευση το τραπεζικό της σύστημα. Η άρση των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου αποτελεί επιστέγασμα μιας ασυνήθιστα επιτυχούς εξόδου από την κρίση. Η οικονομία της Ισλανδίας αναπτύσσεται με υψηλότατους ρυθμούς, και την περασμένη χρονιά η αύξηση του ΑΕΠ της υπολογίζεται ότι έφτασε στο 7,2% χάρη στις δαπάνες των νοικοκυριών και στις επενδύσεις. Παράλληλα, η ανεργία έχει περιορισθεί στο 3% και ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

12/3 – Με αυξητικές τάσεις ξεκίνησε το 2017 για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, καθώς, ακόμη και αν εξαιρεθούν συγκεκριμένοι παράγοντες που αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα των εξαγωγών αλλά και των εισαγωγών, το πρόσημο παραμένει θετικό. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), οι ιδιότυπες συνθήκες στο εξωτερικό εμπόριο διαμορφώθηκαν από τις παραλαβές πλοίων από ασιατικές χώρες και από τις αποτιμήσεις των εισαγωγών και των εξαγωγών πετρελαιοειδών σε σημαντικά υψηλότερες τιμές τον φετινό Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιανουάριο του 2017 διαμορφώθηκε σε 2.125,9 εκατ. ευρώ έναντι 1.716 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 23,9%.

13/3 – Σε επίπεδα κάτω των 800 ευρώ έχει μειωθεί ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα για πάνω από το 50% των εργαζομένων, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η κατανομή των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι η εξής: έως 799 ευρώ ποσοστό 51,6% (15,2% μέχρι 499 ευρώ, 23,6% μεταξύ 500-699 ευρώ και 12,8% μεταξύ 700-799 ευρώ), μεταξύ 800 και 999 ευρώ ποσοστό 17,3% και άνω των 1.000 ευρώ ποσοστό 17,8% (11,1% μεταξύ 1.000-1.299 ευρώ και 6,7% άνω των 1.300 ευρώ).

13/3 – Εκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να αναγνωρίσει έμπρακτα την οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, μέσω συνέντευξής του στους Financial Times.

14/3 – Η λειτουργία της αγοράς σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζονται χωρίς τέλος οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η συνειδητοποίηση της κατακόρυφης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης το 2017, έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

1/3 – Στα 220 δισ. δολάρια ανήλθε το 2016 η αξία των εξαγορών ξένων εταιρειών, που ανακοίνωσαν οι κινεζικές επιχειρήσεις. Από την αρχή του τρέχοντος έτους κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει 14 διασυνοριακές εξαγορές, αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων η μία.

Πολλές από αυτές, όμως, θα δουν τις επεκτατικές τους διαθέσεις να ναυαγούν, καθώς θα προσκρούσουν στους αυστηρούς ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων που έχει επιβάλει το Πεκίνο για να ανακόψει τις μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη χώρα.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην πτώση του ΑΕΠ κατά -1,1% το 4ο τρίμηνο του 2016. Πάντως, βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές, λιανικές πωλήσεις και τουρισμός στο 4ο τρίμηνο του 2016 συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ενίσχυσαν περαιτέρω τη δυναμική τους. Από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις ο ΣΕΒ σημειώνει τα εξής:

14/3 – Με 15 δισ. δολάρια η Intel εξαγόρασε την ισραηλινή εταιρεία λογισμικού αυτόνομης οδήγησης Mobileye, αποκτώντας πρόσβαση στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Βάσει της συμφωνίας, η μετοχή της Mobileye αποτιμάται σε 63,54 δολάρια. Πρόκειται για τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την αυτόνομη οδήγηση. Η Mobileye τροφοδοτεί το 70% της παγκόσμιας αγοράς με ηλεκτρονικά συστήματα αποτροπής συγκρούσεων και συνεργάζεται με πολλές αυτοκινητο-βιομηχανίες.

14/3 – Η υπερσυγκράτηση των δαπανών και το μέρισμα της ΤτΕ διαμόρφωσαν στο πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Λογιστήριο του Κράτους, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με τον στόχο (846 εκατ. ευρώ) αλλά χαμηλότερο σε σχέση με την επίδοση του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος (2,853 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.981 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 409 εκατ. ευρώ ή 5,4% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2017.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 ανήλθαν στα 7,909 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,031 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (8,940 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,735 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

14/3 – Δυναμικά αναπτύσσεται η ισπανική οικονομία, χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, συμβάλλοντας και στην αργή αλλά σταδιακή μείωση της ανεργίας. Αυτό επισημαίνει στη νέα του έκθεση για την οικονομία της Ισπανίας ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

15/3 – Το επόμενο διάστημα η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk θα εξοπλίσει, σε συνεργασία με την πετρελαϊκή εταιρεία Shell, ένα από τα δεξαμενόπλοιά της με κάτι πολύ ασυνήθιστο για την εποχή μας: με δύο περιστρεφόμενα ιστία. Στόχος της δοκιμής είναι να επαληθευτεί η πρόβλεψη πως τα περιστρεφόμενα ιστία μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου του πλοίου κατά 7% με 10%.

15/3 – Από το 2009, κάθε χρόνο οι μισθοί στην Ελλάδα μειώνονται κατά 3,1%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων (ETUI) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (ETUC).

15/3 – Ευνοϊκές και μάλιστα οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίζονται οι προθέσεις προσλήψεων των εργοδοτών στην Ελλάδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Manpower Group.

 

 

Αφήστε μια απάντηση