Blog

17/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 10/11-16/11

17/11/2016. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΙΣΜΕ – 10/11-16/11

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στον παρελθόν για την Ελλάδα και κυρίως για το ελληνικό χρέος.
Ερωτώμενος σχετικά είχε απαντήσει πως:
«Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα.
Ή ακόμα και τον Vladimir Putin και τη Ρωσία (!).
Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε δηλώσει ο Trump κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
Επίσης είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι μόνο η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει.

-10/11 – Κάτι περισσότερο από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θα πρέπει να έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, προκειμένου να προχωρήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, εξηγώντας ότι η «ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από το αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο». Χωρίς μια σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υπογράμμισε.

-10/11 – Στο 23,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016 με τους άνεργους να ξεπερνούν τα 1,126 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται για ακόμα μια φορά στους νέους ηλικίας έως 25 ετών (46,5%).

-10/11 – Την πλήρη απαισιοδοξία του εκφράζει το 49,12% των επιχειρηματιών, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα του Entrepreneurs’ Organization, εκτιμά ότι το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας τα επόμενα 2 χρόνια θα χειροτερέψει. Επίσης, απορρέει πως μόλις το 22,81% πιστεύει ότι το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί, ενώ το 28,07% απαντά ότι θα παραμείνει ως έχει.

Σημειώνεται πως η έρευνα για τον Δείκτη Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2016 και αφορούσε το χρονικό διάστημα Μάρτιου – Αυγούστου 2016.

-11/11 – Πληθαίνουν τα σύννεφα αναφορικά με την πορεία της εγχώριας αγοράς εργασίας, καθώς τον περασμένο μήνα Οκτώβριο η μισθωτή απασχόληση μειώθηκε κατά 82.810 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, την ίδια στιγμή που 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι πλέον με ευέλικτες και υπο-αμειβόμενες μορφές απασχόλησης. Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων σε επίπεδο 10μήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016 παρέμεινε θετικό, με συνολικά 162.795 νέες θέσεις εργασίας, επίδοση που επίσης αποτελεί την υψηλότερη από το 2001 έως σήμερα.

-11/11 – Αρνητικό πληθωρισμό για έναν ακόμη μήνα κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), αν και παρατηρείται επιβράδυνση της μείωσης. Πάντως, δεν λείπουν οι αξιοσημείωτες αυξήσεις όπως αυτές των αεροπορικών εισιτηρίων που μέσα σε έναν χρόνο εμφανίζονται να έχουν ανατιμηθεί κατά 41,8%, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 9,1% λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών και κατ’ επέκτασιν και αυτών που ισχύουν στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2016 κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2015 – Οκτωβρίου 2016 σε σύγκριση με τον μέσο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2014 – Οκτωβρίου 2015 παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 2% που παρατηρήθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

-11/11 – Την εφαρμογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» στην Αφρική με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη οραματίζεται η Γερμανία, καλώντας άλλες αναπτυγμένες χώρες να στηρίξουν το σχέδιό της για την ενίσχυση της οικονομίας της Αφρικής. Η γερμανική λογική είναι, ότι οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην αφρικανική ήπειρο, απορροφώντας ένα μέρος των Αφρικανών μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν με κάθε τρόπο στην Ευρώπη, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, Gerd Müller, η κυβέρνηση της χώρας του θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες του «Σχεδίου Μάρσαλ για την Αφρική» στις επόμενες εβδομάδες, παραλληλίζοντάς το με το μεγάλο αμερικανικό πρόγραμμα βοήθειας και ανοικοδόμησης προς τη Γερμανία και την Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

-12/11 – Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό αναπτύξεως, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αποτελεί την πιθανότερη εξέλιξη με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες ανακοινώσεις των πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και των δεικτών οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, ο ρυθμός μεταβολής για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να κυμανθεί σε εύρος 0,2% έως 0,5%, ενώ για το 2016 συνολικά αναμένεται να διαμορφωθεί σε αρνητικό έδαφος, μεταξύ -0,4% και -0,2%.

-12/11 – Κόντρα στο αίτημα της ΔΕΗ για την παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, τοποθετούνται 7 εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό το θετικό έδαφος που δημιούργησε η επίσημη αποδοχή του σχετικού αιτήματος από την Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ε.Ε. Με κοινή παρέμβασή τους, οι γαλλικές EDF και Engie, η ιταλική Enel, η πορτογαλική ΕDP, η φινλανδική Fortum, η ισπανική Iberdrola και η τσεχική CEZ ζητούν από την Ε.Ε. να προχωρήσει στη θέσπιση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων για τους ρύπους την περίοδο 2021-2030.

-12/11 – H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει ένα πιο φιλικό πλαίσιο για να προσελκύσει τις τράπεζες από τη Βρετανία, λόγω Brexit. Το σχέδιο προβλέπει απλοποίηση και εναρμόνιση στις μεθοδολογίες για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει δύο στόχους. Από τη μία διευκολύνει τη διαδικασία μετάβασης των τραπεζών στην Ευρωζώνη. Από την άλλη κάνει πιο αποτελεσματικό τον δικό της ρόλο, δηλαδή της εποπτείας, και ειδικά για τις «νεοεισερχόμενες» από τη Βρετανία.

-12/11 – Πλεόνασμα πετρελαίου προβλέπει στην παγκόσμια αγορά το 2017 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), εκτός εάν ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) αποφασίσει μείωση της παραγωγής του. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα εμφανίσει το 2017 πλεόνασμα για τρίτη χρονιά στη σειρά.

-12/11 – Σε αντίθεση με τους οίκους Fitch και Standard and Poor’s, η Moody’s δεν αναβάθμισε μεν, αλλά επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου, διατηρώντας την τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία στα junk.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι κυπριακές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να εξασφαλιστεί ότι τα δημόσια οικονομικά παραμένουν βιώσιμα. Αυτές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις σε τρεις βασικούς τομείς, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, το συνταξιοδοτικό σύστημα και τη διαχείριση εσόδων.

-13/11- Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ και Βρετανίας θα καταλήξουν σε ένα σκληρό Brexit σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «αποκάλυψε ρήγματα στη βρετανική κοινωνία», προβλέποντας ότι η Βρετανία θα υποστεί το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από το Brexit, ενώ οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα είναι «περιορισμένες».

-13/11- Ελαφρύτερο κατά 17,7% έχει γίνει το «καλάθι» για τα είδη διατροφής του μέσου ελληνικού νοικοκυριού στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια με σημαντικές αυξήσεις του ΦΠΑ.

-13/11- Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιήσει ένα ποσοστό λίγο κατώτερο του 50% των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να αναπτυχθούν οι υποδομές της χώρας πιο αποτελεσματικά.
Σε δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel αναφέρεται ότι το οδικό δίκτυο μήκους περίπου 13.000 χιλιομέτρων, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο έπειτα από αυτό των ΗΠΑ, σε μεγάλα τμήματά του οποίου δεν υπάρχει όριο ταχύτητας, ανήκει εξ ημισείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 ομόσπονδα κρατίδια.

-13/11- Η Τεχεράνη υπέγραψε συμφωνία 6 δισ. δολαρίων για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Ιράν με δύο ενεργειακούς κολοσσούς: τη γαλλική Total και την κινεζική China National Petroleum Corp.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν θα σχηματίσει κοινοπραξία με τις δύο εταιρείες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο South Pars, στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, στο εν λόγω κοίτασμα βρίσκονται 51 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά η Τεχεράνη δεν είχε κατορθώσει έως τώρα να το εκμεταλλευθεί εξαιτίας των εναντίον της κυρώσεων.

-14/11- Τέσσερις ανατροπές στο ασφαλιστικό του Δημοσίου που οδηγούν σε μειώσεις 15% έως 25% τις νέες συντάξεις χιλιάδων υπαλλήλων και στρατιωτικών λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού, επιβεβαιώνει εγκύκλιος που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

-14/11- Κατά 1,5% μεγεθύνθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην τουριστική κίνηση και στην πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2015 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.

-14/11- Στα 6,5 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2016, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί κατά 4,7 δισ. Η εξέλιξη αυτή προέρχεται από την καλύτερη πορεία των εσόδων κατά 1,5 δισ αλλά κυρίως από τη συγκράτηση των δαπανών κατά 3,2 δισ.

-14/11- Σημάδια ανάκαμψης και εικόνα ομαλοποίησης της οικονομίας καταγράφει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο επισημαίνει τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του ΑΕΠ κατά +1,5%, το 3ο τρίμηνο του 2016, αλλά και τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό +2,7% το 2017 και +3,1%, το 2018.

-14/11- Δώδεκα νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 31,8 μεγαβάτ σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, στη Σητεία (περιοχή Μονής Τοπλού), την Εύβοια και σε νησιά του Αιγαίου. Η επιχείρηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο διακήρυξης των διαγωνισμών για την κατασκευή των Πάρκων η οποία θα διαρκέσει δέκα εργάσιμες ημέρες προκειμένου να ακολουθήσει η προκήρυξη των διαγωνισμών.

-14/11- Στο 30,8% υπολογίζει το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας για το β’ τρίμηνο η σχετική (ενδιάμεση) έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως στη μελέτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικές παράμετροι, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται η σωστή τιμή.

Όπως διαπιστώνει το Ινστιτούτο, τα τελευταία 15 τρίμηνα (από το δ’ τρίμηνο 2012 μέχρι και το β’ τρίμηνο 2016) το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων -που δεν έχουν εργασία πάνω από ένα χρόνο- κυμαίνεται σταθερά πάνω από 800.000 άτομα, ενώ το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων φτάνει το απίστευτο 72,2% (επί των ανέργων)!

-15/11- Η δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί. Οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν την ενεργοποίηση της πρόβλεψης στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, την έκδοση προκήρυξης πρόσληψης συμβούλων που θα εισηγηθούν τον τρόπο για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ. Η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα προβλέπει την έναρξη της σχετικής διαδικασίας μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2016, προθεσμία που παρήλθε άκαρπη κυρίως λόγω της κάθετης αντίδρασης του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.

-15/11- Θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, λόγω των ισχυρών επιδόσεων της οικονομίας στις εξαγωγές. Τα τελευταία στοιχεία για την Ιαπωνία είναι αφενός μια θετική είδηση για τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, αφετέρου αντανακλούν την εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές, σε μια περίοδο που διεθνώς κυριαρχεί ένα κλίμα προστατευτισμού.

-15/11- Βελτίωση μεγεθών παρουσίασε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς πετυχαίνοντας κέρδη, μείωση «κόκκινων» δανείων αλλά και αύξηση ρευστότητας. Σε ενοποιημένο επίπεδο παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 14 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 621 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

-15/11- Σε αμηχανία βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση έπειτα από δημοσιεύματα που μιλούν για πλήρη απουσία ενός σχεδίου για το Brexit, όταν οι Βρυξέλλες προωθούν σχέδιο για την καταβολή έως 60 δισ. ευρώ για κάλυψη των δαπανών «διαζυγίου» με την Ε.Ε. και η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο ταχείας αποχώρησης των ξένων τραπεζών από το Σίτι του Λονδίνου.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διέψευσε το περιεχόμενο υπομνήματος που απευθυνόταν στο υπουργικό της συμβούλιο, βάσει του οποίου δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το Brexit από την κυβέρνηση. Στο υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Τhe Times αναφέρεται, επίσης, πως είναι ελλιπής η κατανόηση της κυβέρνησης της κ. Μέι για τις επιπτώσεις της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Βρετανή πρωθυπουργό να αναλαμβάνει μόνη της τη λήψη αποφάσεων.

-15/11- Μόλις κατά 0,7 έτη αυξήθηκε η εκτιμώμενη διάρκεια του εργασιακού βίου στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία 2005-2015, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης αυξήθηκε κατά δύο χρόνια (στα 35,4 έτη το 2015 έναντι 33,5 έτη το 2005). Η υψηλή ανεργία, κυρίως κατά τα τελευταία έξι έτη της οικονομικής κρίσης, αλλά και το «ευέλικτο» ασφαλιστικό σύστημα που ίσχυε έως το 2015, που άνοιγε την πόρτα εξόδου στη συνταξιοδότηση για μεγάλες ομάδες απασχολουμένων, είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τον μικρότερο εργασιακό βίο.

-15/11- Νέo κτίριο κεντρικών γραφείων 200 χιλ. τ.μ. αποφάσισε να δημιουργήσει στο Λονδίνο η κολοσσιαία εταιρεία διαδικτύου Google, σε μια επένδυση συνολικής αξίας 1 δισ. στερλίνων (περίπου 1,16 δισ. ευρώ), περιλαμβανομένης της δημιουργίας 3 χιλ. θέσεων εργασίας μέχρι το 2020.

-16/11- Ο 27χρονος ιδρυτής της Green Technology, Omar Alluhaydan, επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα σχέδια έρχονται σε μια εποχή που η χώρα επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, με τον κ. Alluhaydan να επιθυμεί η χώρα του να γίνει διάσημη για κάτι άλλο που έχει την αφθονία της, το φως του ήλιου.

Ο 27χρονος δρυτής της Green Technology, είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να μειώσει δραματικά την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-16/11- Σημαντικές επενδύσεις σε αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ αποφάσισε να κάνει ο Αμερικανός μεγιστάνας Ουόρεν Μπάφετ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του στην αμερικανική οικονομία και ειδικά στις μεταφορές. Ο κ. Μπάφετ επέλεξε τις εταιρείες American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines και United Continental Holdings. Ο όμιλος συμμετοχών του δισεκατομμυριούχου, Berkshire Hathaway, σταθερά απέφευγε τις αερομεταφορές και η σημερινή επιλογή του συνιστά αξιόλογη αλλαγή. Τελευταία φορά που είχε προβεί σε τοποθετήσεις στον κλάδο ήταν πριν από είκοσι χρόνια, στη US Air Group, αλλά χωρίς ευνοϊκά αποτελέσματα – η εταιρεία αυτή μετεξελίχθηκε στην American Airlines.

-16/11- Την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας της χώρας μας εξέφρασε η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Marianne Thyssen. Μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) για το «Μέλλον της Εργασίας στην Ε.Ε.», η Επίτροπος τόνισε πως πρέπει να καταστεί βιώσιμο και επαρκές το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

-16/11- Λίγο περισσότερο από ένα στα τέσσερα παιδιά είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών, ανέφερε σήμερα η Eurostat. Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, δηλαδή το 26,9% του πληθυσμού ηλικίας 0 έως 17 ετών, απειλούνταν με φτώχεια το 2015

Αφήστε μια απάντηση