Blog

18/5/2017.  Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ  Επισκοπεί τον Τύπο: 4/5-18/5/2017

18/5/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ Επισκοπεί τον Τύπο: 4/5-18/5/2017


4/5 – Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 5 δισ. άτομα, θα ζεί το 2050 στα αστικά κέντρα των αναδυόμενων οικονομιών, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Εως το 2030, οι 81 πιο πολυπληθείς πόλεις στον κόσμο θα βρίσκονται στις αναδυόμενες αγορές. Στις εκτιμήσεις αυτές καταλήγει σε έκθεσή του ο Τζέιμς Πομερόι, οικονομολόγος της HSBC, που προτρέπει τους επενδυτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις αναδυόμενες οικονομίες και στην πολιτική που ασκείται σε αυτές.

5/5 – Την πρώτη του υδροστατική δοκιμή στα πρώτα 1,4 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ολοκλήρωσε με επιτυχία στις 27 Απριλίου ο TΑΡ. Οπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία του αγωγού, η μέθοδος της υδροστατικής δοκιμής επιβεβαιώνει την ασφάλεια του αγωγού μετά την κατασκευή του. Ο αγωγός γεμίζεται με νερό και του ασκείται υψηλή πίεση, άνω των ορίων λειτουργίας του, έτσι ώστε να ελεγχθεί η ακεραιότητά του και να επιβεβαιωθεί η ασφαλής απόδοσή του όταν τεθεί σε λειτουργία. Σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης αυτής αρχής, θα ακολουθήσουν προοδευτικά αντίστοιχες δοκιμές στα υπόλοιπα τμήματα του αγωγού, έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του TΑΡ. «Mεγάλο βήμα που σηματοδοτεί ακόμη ένα ορόσημο στη διαδικασία κατασκευής, καθώς το έργο προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος «χαρακτήρισε την πρώτη υδροστατική δοκιμή ο διευθυντής του ΤΑΡ στην Ελλάδα, κ. Ρίχαρντ Σκούφιας.

6/5 – Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας μπορούν να θεωρηθούν θετικές, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας; Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Αυτό θα γίνει είπε ο κ. Βέττας στο βαθμό που, πρώτον, η εκκίνηση γίνεται από πολύ χαμηλή βάση (η οικονομία παραμένει στάσιμη από το 2014), δεύτερον, ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές οδηγούν σε καταγραφή υψηλότερου ποσοστού της οικονομίας, τρίτον, μειώνεται η αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτέλεση του προγράμματος και τέταρτον βελτιώνεται το κλίμα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, ο κ.Βέττας εκτίμησε ότι υπάρχουν ασφαλώς ευκαιρίες, με βάση τη σημερινή σταθεροποίηση, όμως και σημαντικοί λόγοι για απουσία κάθε ίχνους εφησυχασμού.

6/5 – Έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού τόσο της Ε.Ε. όσο και της Κίνας, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της η εξαγορά του ελβετικού κολοσσού σπόρων και παρασιτοκτόνων Syngenta από την κινεζική ChemChina.
Η κινεζική εταιρεία εξασφάλισε τη συναίνεση της πλειοψηφίας των μετόχων της Syngenta, σε ποσοστό άνω του 80% και ετοιμάζεται να υλοποιήσει την αξίας 43 δισ. δολαρίων συμφωνία, τη μεγαλύτερη διασυνοριακή εξαγορά από κινεζική επιχείρηση.

7/5 – Στα 170 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζει η ΔΕΗ τα διαφυγόντα έσοδά της από ρευματοκλοπές, ενώ μαζί με τις απώλειες του Δημοσίου από φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ) φτάνουν στα 250 εκατ. ευρώ. Η Επιχείρηση εκτιμά ότι το πραγματικό ποσό είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Όπως σημειώνει η ΔΕΗ, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν τιμολογείται λόγω των ρευματοκλοπών και το κόστος της οποίας βαρύνει το Δίκτυο Διανομής και ανακτάται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των προμηθευτών ως μέρος του κονδυλίου «Χρέωση Χρήσης Δικτύου» (δηλ. ΔΕΔΔΗΕ), έχει προσδιοριστεί με απόφαση της ΡΑΕ σε ποσοστό 3,2% επί της συνολικά εγχεόμενης ενέργειας στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.

8/5 – Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες στο Λονδίνο σχεδιάζουν να μεταφέρουν περίπου 9.000 θέσεις εργασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις και πληροφορίες από πηγές, καθώς αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά η μετακίνηση εργαζομένων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

9/5 – Μία… ανορθόδοξη άποψη υποστηρίζεται στις σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, καθώς σε δημοσίευμά της αναφέρεται ότι «η Ελλάδα όχι μόνο δεν πληρώνει τίποτα για το χρέος της, αλλά κερδίζει και από αυτό». Η FAZ παραθέτει το εν λόγω επιχείρημα, επικαλούμενη μελέτη του Ισπανού oικονομολόγου, καθηγητή της σχολής Esade της Βαρκελώνης, Πάμπλο Τριάνα.
«Εάν κοιτάξει κανείς όλα τα δεδομένα, η χώρα έχει αρνητικό επιτόκιο για τα χρέη της, κερδίζοντας έτσι στο τέλος χρήματα», εξηγεί ο οικονομολόγος, επιχειρηματολογώντας ενάντια στην άποψη ότι η Ελλάδα «στενάζει υπό τα μέτρα λιτότητας που της επιβάλλουν οι δανειστές της και πως οι τόκοι που καταβάλλει βυθίζουν τη χώρα περαιτέρω στην κρίση».

9/5 – Στα 200 δισ. δολάρια, ποσό αντίστοιχο του 25% του ΑΕΠ της Τουρκίας, ανέρχονται οι υποχρεώσεις των τουρκικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα. Παράλληλα, οι τουρκικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με σημαντικούς κινδύνους, εξαιτίας των προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της χώρας.

9/5 – Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάρτιο του 2017, αλλά και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αυξήθηκαν και μάλιστα με υψηλότερο ρυθμό οι εισαγωγές, εκτοξεύοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στα 6,47 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 έναντι 4,47 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
10/5 – Η βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και οι υψηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις της Κίνας αντιστάθμισαν την απογοητευτική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2017. Ετσι, η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία παραμένει σε «καλό δρόμο», καταλήγει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στην έκθεση με τις τελευταίες προβλέψεις του για την περίοδο 2017-18.

11/5 – Με ρυθμό 2%-2,5% αναμένεται να κινηθεί η ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία το 2017 και το 2018, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), που παρακολουθεί 36 χώρες από το Μαρόκο και την Τυνησία μέχρι την Ανατολική Ευρώπη και την Αρμενία. Στην εξαμηνιαία έκθεσή της προειδοποίησε ότι τα υψηλά επίπεδα δανεισμού και η συσσώρευση επισφαλών δανείων στην Κύπρο είναι προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατόν. Από τη Λευκωσία, όπου έλαβε χώρα η 26η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, η EBRD τόνισε πως η Κύπρος κατάφερε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2015, με την οικaονομική δραστηριότητα να βαδίζει με ρυθμό 1,7%.

11/5 – Στο 23,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος έναντι 23,9% τον Φεβρουάριο 2016 και οριακά χαμηλότερα από το 23,3% τον Ιανουάριο 2017. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.104.604 άτομα και μειώθηκαν κατά 43.387 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2016 (μείωση 3,8%) και κατά 6.915 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017 (μείωση 0,6%).


12/5 – Προβληματισμό ως προς τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, λόγω του συνδυασμού χαμηλού ποσοστού αποταμίευσης των νοικοκυριών και αύξησης του μεριδίου ιδιωτικής κατανάλωσης ως ποσοστού του ΑΕΠ, εκφράζει ο ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας τη σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Οι αναλυτές του εβδομαδιαίου δελτίου επικαλούνται τη μείωση του ποσοστού αποταμίευσης των νοικοκυριών το 2016 κατά 9,4% και την αύξηση που παρατηρείται στο μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ, και καταλήγει στο ότι ξοδεύουμε 10,6 δισ. ευρώ παραπάνω από τα εισοδήματά μας.

12/5 – O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Ratings επιβεβαίωσε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ελλάδας στο CCC (υψηλό) για το μακροπρόθεσμο χρέος και σε R-5 για το βραχυπρόθεσμο, διατηρώντας την τάση σταθερή για όλες τις αξιολογήσεις.
«Το αξιόχρεο CCC (υψηλό) αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος του ελληνικού δημόσιου τομέα και την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμικοί πιστωτές για να το θέσουν σε σταθερή πτωτική τροχιά», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

12/5 – Εν αναμονή της υλοποίησης του σχεδίου πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ανακοινώθηκε η πρώτη μεγάλη ιδιωτική συμμαχία για τη διεκδίκησή τους, στέλνοντας θετικά μηνύματα για το δύσκολο εγχείρημα που θα κριθεί στο market test του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη συνεργασία του ομίλου Κοπελούζου και της κινεζικής κρατικής εταιρείας Shenhua Group που ανακοινώθηκε ανήμερα την άφιξη του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη στο Πεκίνο. Οπως ανακοίνωσε ο όμιλος Κοπελούζου, η συμφωνία που υπέγραψε με τη Shenhua Group, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, προβλέπει «συνεργασία και ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες». Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

13/5 – Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ψευδείς ειδήσεις που διασπείρουν αποδίδει ο Μαρκ Μόμπιους, πρόεδρος της Templeton Emerging Markets, την απάθεια που επιδεικνύουν οι αγορές, δηλαδή ότι τελευταία παρουσιάζουν εξαιρετικά περιορισμένες αναταράξεις ακόμη και σε μείζονα γεγονότα.
Σύμφωνα με τον Μόμπιους η εκτεταμένη παραπληροφόρηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «καλλιεργεί σύγχυση» με τις ψευδείς ειδήσεις, και το αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος δεν αξιολογεί ως σημαντικές πολλές πληροφορίες, «γιατί υποψιάζεται ότι αρκετές από αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

13/5 – Την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, και μάλιστα εντός ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος, με έναρξη της σχετικής διαδικασίας τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2018, καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

13/5 – Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να παρατείνουν την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της προσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών.
Ο επόμενος γύρος της μείωσης την παραγωγή πετρελαίου, θα υλοποιηθεί υπό τους ίδιους όρους με την υπάρχουσα συμφωνία, δήλωσαν οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ και Αλεξάντερ Νόβακ, σε κοινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

14/5 – Ειδικό πολιτικό βάρος αποκτά η φετινή τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς στην κλειστή συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 18ης Μαΐου, έχει προγραμματισθεί να μιλήσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ανοικτή, το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ζητούμενο βέβαια αποτελεί κατά πόσον οι εξελίξεις με τη συζήτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων, που αναμένεται στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα επιτρέψουν να κινηθεί ομαλά το πρόγραμμα των ομιλιών.

14/5 – «Η ελληνική οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από την ύφεση πολύ πιο αργά του αναμενόμενου, με τις διαρθρωτικές αδυναμίες να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
H αβεβαιότητα που κυριάρχησε για μήνες, λόγω της καθυστέρησης της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος, έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση, αναφέρει ο Σύνδεσμος, ο οποίος προσθέτει ωστόσο ότι «σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η οικονομική δραστηριότητα κατά το 1ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε αξιόλογες επιδόσεις, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, τις λιανικές πωλήσεις και τις καθαρές προσλήψεις να κινούνται ανοδικά, και σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2017».

15/5 – Χρήματα  που ισοδυναμούν με ένα ετήσιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) σε σημερινές τιμές έχει εισπράξει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια των 35 χρόνων από την επίσημη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα έως σήμερα. Οι καθαροί κοινοτικοί πόροι ανέρχονται σε 162 δισ. ευρώ και, εάν σε αυτά προστεθούν και οι πόροι που έχουν συμφωνηθεί να χρηματοδοτήσουν έργα και δράσεις έως το 2020, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η συνεισφορά της Ε.Ε. προσεγγίζει τα 200 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, υπολογισμένο με βάση τρέχουσες τιμές, κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των πιο ωφελημένων χωρών στην ιστορία της Ε.Ε. και αποτελεί το καθαρό ποσό που εισέρρευσε στη χώρα και όχι αυτό που είχε εγκριθεί στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμματικών περιόδων και το οποίο προσεγγίζει τα 250 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυση των κ. Γ. Οικονόμου και Κ. Καζαντζή στο υπό έκδοση βιβλίο «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Από τη σύνδεση στην κρίση», σε επιμέλεια των κ. Ν. Μαραβέγια και Θ. Σακελλαρόπουλου, το καθαρό όφελος για τη χώρα μας παραμένει υψηλό ακόμη και αν από αυτό αφαιρεθεί η συνεισφορά μας στον κοινοτικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο. Πρόκειται για το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφού αφαιρεθούν οι εισφορές, οι επιστροφές κονδυλίων που δεν απορροφήθηκαν, αλλά και τα εκατοντάδες εκατομμύρια των προστίμων που υποχρεώνεται να πληρώνει λόγω των ατασθαλιών και των παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας και το οποίο ανήλθε στα τέλη του 2015 στα 118,2 δισ. ευρώ.

15/5 – Οι μειωμένες εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και οι μειωμένες εισροές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συρρίκνωσαν τα έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, τα έσοδα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου υπολείπονται κατά 819 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, συγκρατημένες κατά 1,7 δισ. ευρώ εμφανίζονται και οι δαπάνες το ίδιο διάστημα, γεγονός που καταδεικνύει τη στάση πληρωμών προς τους φορείς του Δημοσίου.

15/5 – Το βαρύ κόστος για την οικονομία εξαιτίας της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης αποτυπώθηκε με επώδυνο τρόπο στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2017, που υποχώρησε κατά 0,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016 και κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η σημαντική πτώση, την οποία κατέγραψε στις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου η ΕΛΣΤΑΤ, έρχεται σε συνέχεια της βουτιάς του δ΄ τριμήνου του 2016, όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,1% σε ετήσια βάση και κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

16/5 – Kατά 3,5% υποχώρησαν το 2016 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος oι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης, σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Η μείωση οφείλεται στην πτώση που κατέγραψαν με βάση τις απολογιστικές εκτιμήσεις οι επενδύσεις στον κλάδο «τρόφιμα – ποτά – καπνός», λόγω και της βαρύτητας του κλάδου στο σύνολο της βιομηχανίας, ενώ άνοδο κατά 5% και 9,1%, αντίστοιχα, κατέγραψαν με βάση τις απολογιστικές εκτιμήσεις οι επενδύσεις για τους κλάδους «μη μεταλλικά ορυκτά» και τα «χημικά». Να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη έρευνα, που είχε διενεργηθεί μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2016, προβλεπόταν ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση των επενδύσεων για το προηγούμενο έτος, της τάξεως του 5%.

16/5 – Σταθερές διατήρησε τις προοπτικές (outlook) για τις εγχώριες τράπεζες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υπογραμμίζοντας ότι το οικονομικό περιβάλλον παραμένει απαιτητικό, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν σοβαρότατη πρόκληση. Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η Moody’s, η προοπτική αυτή αντανακλά τις προσδοκίες του για βελτίωση στην κερδοφορία αλλά και την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών για το διάστημα 2017-2018, οι οποίες εξισορροπούνται από το πολύ υψηλό επίπεδο των προβληματικών δανείων τους. Το γενικότερο λειτουργικό περιβάλλον θα παραμείνει δύσκολο σε πλήρη εξάρτηση από την ικανότητα της κυβέρνησης να αντλεί έγκαιρα χρηματοδότηση από τους εταίρους της σύμφωνα με το πρόγραμμα.

17/5 – Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη και να μειώσει το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών στο ενδεδειγμένο επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τη Γερμανία. Το Ταμείο ασκεί για ακόμα μία χρονιά κριτική στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου, επιμένοντας στην ανάγκη να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές, φυσικές και ψηφιακές, στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, στην ενσωμάτωση των προσφύγων αλλά και να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.

17/5 – Συνεργασία με τον διεθνή οίκο Rothschild εγκαινιάζει η κυβέρνηση, όπως ενημερώνει η ιστοσελίσα diavgeia.gov.gr. Με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιάράκης ο οίκος θα προσφέρει σειρά εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο,  μεταξύ των οποίων είναι και η προετοιμασία για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

17/5 – Στο 1,6% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2017 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, από 1,7% το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 1,9%, έναντι 1,5% το Μάρτιο και στην ΕΕ στο 2% από 1,6% αντιστοίχως. Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2016, στην ευρωζώνη και στην ΕΕ σημειώθηκε αποπληθωρισμός (-0,2%) και στην Ελλάδα (-0,4%).

17/5 – Ραγδαία υποχώρηση μέσα σε μόλις δύο χρόνια σημειώνει η μέση μηνιαία δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για τις αγορές από το σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas, κ. Δημήτρης Μαύρος, ενώ το 2015 η μέση μηνιαία δαπάνη στο σούπερ μάρκετ ήταν 280 ευρώ, τώρα πλέον είναι 239 ευρώ. Το διαρκώς συρρικνούμενο εισόδημα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον ο Ελληνας καταναλωτής κυνηγά τις προσφορές, διότι έτσι «εκπαιδεύθηκε» από τους λιανεμπόρους και τους προμηθευτές αποτελούν τις βασικές αιτίες για την «ελάφρυνση» του καλαθιού, με επακόλουθο τη μείωση τζίρου και περιθωρίου κέρδους για τις εταιρείες του κλάδου.


18/5 – Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα περνά σε νέα φάση κατά την οποία μπορεί να χτίσει πάνω στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και συνεχίζονται, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε συνέδριο για τις επενδυτικές ευκαιρίες και προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας.
Όπως είπε, το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην προσέλκυση επενδύσεων κυρίως στην ενέργεια. “Είναι θέμα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει αλλαγές που θα δείξουν ότι η Ελλάδα είναι καλό μέρος για επενδύσεις”, ανέφερε ο πρέσβης για να προσθέσει, απαντώντας σε ερώτηση, ότι στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή υπάρχουν πολλές εξελίξεις σε ομόκεντρους κύκλους που ξεκινούν από τη χώρα μας.

18/5 – Εναν «επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο και να εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters το μέλος του Εκτελεστικού του Συμβουλίου Μπενουά Κερέ.
Παράλληλα, όμως, ο ίδιος πρόσθεσε οτι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν αναμένεται να συζητήσει το θέμα πριν αποφασίσει και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρόλο που η ΕΚΤ θα πάρει την απόφασή της ανεξάρτητα από το ΔΝΤ, είπε, και δεν χρειάζεται τυπικά να έχει αποφασίσει το ΔΝΤ, «σαφέστατα θα μας ανακούφιζε αν το ΔΝΤ συμμετείχε σε όρους αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος».

18/5 – Συνεχίστηκε τον Μάρτιο η καθοδική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ από τις εισφορές μη μισθωτών, με την εισπραξιμότητα να θυμίζει πλέον παλαιότερες εποχές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έως την προηγούμενη Παρασκευή, τελευταία ημέρα πληρωμών για τις εισφορές Μαρτίου, είχαν εισπραχθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο μήνα καθόδου, καθώς μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η εισπραξιμότητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Αφήστε μια απάντηση