Blog

2013-3-15. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 13-3-2014

2013-3-15. Η Εβδομαδιαία Συνεπισκόπηση του Ινστιτούτου, 13-3-2014

Στις 10 Μαρτίου 2014 συναντήθηκαν οι δύο διαπραγματευτές και συνεφώνησαν όπως η νέα συνάντηση Αναστασιάδη και Ερόγλου πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου.
Στις 11 Μαρτίου 2014, παρά την απειλή του κ. Αναστασιάδη ότι θα διακόψει τις συνομιλίες σε περίπτωση παρενοχλήσεως των ερευνών, προσέγγισε την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ η τουρκική φρεγάτα «Ίμβρος» και δύο υποβρύχια με επίσημη αποστολή, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΕΘΑ, την διασφάλιση των ερευνών που πραγματοποιεί το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Το υπόψη πλοίο πραγματοποιεί επί σειρά μηνών παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση καταγγέλλει με επιστολές στο ΓΓ/ΟΗΕ.
Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας αποκαλύπτει ότι δεν προτίθεται να τηρήσει, ως συνήθως, τα συμφωνηθέντα και ότι θα συνεχίσει τις προκλήσεις και τις απειλές προκειμένου να οδηγήσει το διάλογο στις δικές της θέσεις. Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να απευθυνθεί στον ΟΗΕ και στις ΗΠΑ και να τους καταστήσει σαφές, ότι αν συνεχιστούν οι προκλήσεις θα διακόψει το διάλογο, αλλά να το πραγματοποιήσει αν δεν εισακουστεί.

Στις 10 Μαρτίου η εταιρεία Noble Energy, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρις ότου απαντήσουν οι κυπριακές αρχές στο αίτημά της για μετεγκατάσταση της Βάσεώς της από το λιμάνι της Λεμεσού στο λιμάνι της Λάρνακας, για λόγους οικονομίας.
Η ενέργεια αυτή, αν δεν κρύπτει κάποια σκοπιμότητα, κατ΄ελάχιστον, θα καθυστερήσει  ανάλογο χρόνο και την έναρξη της επόμενης γεωτρήσεως στο οικόπεδο 12.

Αφήστε μια απάντηση