Blog

2014-06-10. Το ζητούμενο των εκλογών στο Ιράκ

2014-06-10. Το ζητούμενο των εκλογών στο Ιράκ

Λίγες ημέρες μετά την διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ιράκ, το μήνυμα που έχουν στείλει όλα τα κόμματα της χώρας τόσο στο εκλογικό σώμα αλλά και την ίδια τον πολιτικό κόσμο της χώρας είναι η ενότητα για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και συλλογικής ενατένισης του πολιτικού μέλλοντος της χώρας.
Αναφορικά με την ασφάλεια της χώρας η επιτυχής διενέργεια των εκλογών και το υψηλό ποσοστό συμμετοχής σε αυτές αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα του λαού του Ιράκ για το μέλλον της χώρας. Παρά την κατάσταση ανασφάλειας στην Φαλούτζα και άλλες σουνιτικές περιοχές, η συμμετοχή των Ιρακινών στην εκλογική διαδικασία τους διαφοροποιεί από την ακραία δράση των συγκεκριμένων ανταρτικών σουνιτικών ομάδων. Αναμφίβολα η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει την πολυπόθητη συμφωνία και ενεργό συμμετοχή των σουνιτών στην πολιτική διαδικασία προκειμένου να περιθωριοποιηθούν περεταίρω όποιες ακραίες εκφάνσεις πολιτικής συμπεριφοράς.
Επίσης ζητούμενο και αποτέλεσμα των εν λόγω εκλογών είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας του Ιράκ και η διαχείριση αποσχιστικών τάσεων και ιδιαίτερα αυτής των Κούρδων. Το ζήτημα της ενέργειας του Κουρδιστάν του Ιράκ και της τάσης των Κούρδων για ανεξαρτησία αποτελεί καίριο τομέα πολιτικής δραστηριοποίησης της Βαγδάτης για την σταθερότητα της Μεσοποταμίας.
Σε αυτή την διαδικασία η επόμενη κυβέρνηση στο Ιράκ καλείται να συνεχίσει το σταθεροποιητικό ρόλο της κυβέρνησης Μάλεκι έναν ρόλο όχι μόνο γι το εσωτερικό του Ιράκ αλλά και για την περιφερειακή ασφάλεια. Ο κόσμος χρειάζεται το Ιράκ σταθερό και ασφαλές προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις στο Λεβάντε και την ευρύτερη περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση