Blog

2015-02-04. Το Δημόσιο Χρέος (ΔΧ) και η Βιωσιμότητα του, χωρίς Σχόλια και Κριτική.

2015-02-04. Το Δημόσιο Χρέος (ΔΧ) και η Βιωσιμότητα του, χωρίς Σχόλια και Κριτική.

Το Δημόσιο Χρέος και η βιωσιμότητά του είναι σε διαρκή βασανιστική επικαιρότητα για πολύ χρόνο, και ιδιαίτερα τελευταία, και αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα θέματα αντιπαράθεσης στις τελευταίες εκλογές. Φοβάμαι ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια σε πολύ κόσμο αλλά και σκόπιμη παραπληροφόρηση από αρκετούς σχετικά με την εξέλιξη και τη βιωσιμότητα του. Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά πιστεύω ότι όποιος μπορεί να κατανοήσει τα οικονομικά του σπιτιού του, και ακόμα περισσότερο της επιχείρησής του, είναι σε θέση να καταλάβει τα βασικά στοιχεία που διέπουν το Ελληνικό ΔΧ.
Έτσι, απάντησα στην πρόκληση να μελετήσω, καλύτερα και απλουστευμένα, το ΔΧ και τη βιωσιμότητά του. Συγκέντρωσα την πληροφόρηση γύρω από τις βασικές έννοιες του δημόσιου χρέους, αναζήτησα τα επίσημα αξιόπιστα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (όπως: το ΑΕΠ Ετών 2008-2013, η Σύνθεση του ΔΧ τα τελευταία έτη,  η Μέση Υπολειπόμενη Φυσική Διάρκεια του ΔΧ,  οι Δαπάνες Εξυπηρέτησης ΔΧ, το Χρονοδιάγραμμα Λήξης ΔΧ 30/9/2014  η Σύνθεση ΔΧ 30/9/2014 , οι Δαπάνες εξυπηρέτησης των Τόκων του ΔΧ τα τελευταία 20 χρόνια κλπ. , περισσότερα δέστε στους πίνακες του παραρτήματος), έκανα ένα απλό φύλλο (EXCEL) για τους υπολογισμούς και έγραψα το κείμενο που ακολουθεί και αποτελείται από τα τμήματα: οι Βασικές Έννοιες, η Αριθμητική, τα Βασικά Οικονομικά στοιχεία και η Βιωσιμότητα του ΔΧ, αποφεύγοντας τα όποια σχόλια και την κριτική. Επικεντρώνοντας την προσοχή στο τμήμα της βιωσιμότητας του ΔΧ, μπορεί ο αναγνώστης από μόνος του να κατανοήσει αν και πότε είναι βιώσιμο το Ελληνικό ΔΧ. Τονίζω ότι η κατανόηση του κειμένου δεν χρειάζεται πέρα από τα γυμνασιακά οικονομικά.

…… και καταλήγω!!!

Οι πίνακες ‘ομιλούν’ και δείχνουν από μόνοι τους ότι οι κυρίαρχες παράμετροι για τη βιωσιμότητα του ΔΧ δεν είναι το ύψος του ΔΧ αλλά τα επιτόκια δανεισμού, οι ρυθμοί ανάπτυξης και τα λελογισμένα και αυστηρά ελέγξιμα από την εκάστοτε κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα.

ΕΔΩ! η συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση