2015-05-30. Έρευνα: Χωρίς φίλους η Τουρκία

2015-05-30. Έρευνα: Χωρίς φίλους η Τουρκία

Από τα μηδενικά προβλήματα στους μηδενικούς φίλους.
Ισραήλ και ΗΠΑ οι μεγαλύτεροι εχθροί για την εξωτερική πολιτική της χώρας . Μετά το Αζερμπαϊτζάν, το ψευδοκράτος της «ΤΔΒΚ» θεωρείται η πιο φιλική χώρα για την Τουρκία με ποσοστό μόλις 8,9%, ενώ όλο και μειώνεται η επιθυμία για ένταξη στην Ε.Ε.
Το Ισραήλ και την Αμερική θεωρεί ως τους μεγαλύτερους εχθρούς τής εξωτερικής πολιτικής της χώρας η τουρκική κοινή γνώμη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Απρίλιο 2015 το Πανεπιστήμιο Kadir Has σε συνολικά 1.000 άτομα που κατοικούν στα αστικά κέντρα της Τουρκίας. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την περασμένη Τετάρτη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Mustafa Aydin.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 42,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν ως μεγαλύτερο εχθρό το Ισραήλ, ενώ το 35,3% υπέδειξαν τις Ην. Πολιτείες. Στην ίδια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2013, τα αποτελέσματα ήταν 37,1% και 41,7%, αντίστοιχα, γεγονός που μαρτυρεί μια μείωση της εχθρότητας προς τις ΗΠΑ και μια οριακή αύξηση απέναντι στο Ισραήλ. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ 8,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι καμία χώρα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, που ανέρχεται στο 38,9%, είπαν ότι «η Τουρκία δεν έχει φίλους». Μεταξύ των χωρών που θεωρούνται φιλικές, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν με ποσοστό 37,5% ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί με μεγάλη διαφορά το ψευδοκράτος της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), με ποσοστό 8,9% και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 6%.
Νιώθουν ισλαμιστές
Όσον αφορά το προφίλ της χώρας, το 45,5% των ερωτηθέντων βλέπουν την Τουρκία ως ένα «ισλαμικό κράτος», ποσοστό κατά 7% μεγαλύτερο από την αντίστοιχη έρευνα του 2013, που βρισκόταν στο 37%. Όσον αφορά το ζήτημα τού κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράδειγμα ή χώρα-μοντέλο και για τις άλλες μουσουλμανικές χώρες, το 68,1% είπαν «ναι». Ακολούθως, το 26,4% χαρακτήρισαν την Τουρκία ως μια «ευρωπαϊκή χώρα», ενώ 20,3% δήλωσαν ότι είναι μια «χώρα της Μέσης Ανατολής».
Προτεραιότητα το Συριακό
Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, κορυφαία προτεραιότητα της Τουρκίας παραμένει, σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση στη Συρία με 20%, ποσοστό, ωστόσο, που σηματοδοτεί μια δραματική πτώση από το 2013, όταν βρισκόταν στο 65,5%. Στο ίδιο πλαίσιο περίπου 22% θεωρούν ότι η Τουρκία πρέπει να «διεξάγει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», ενώ το ποσοστό που δήλωσαν ότι η Τουρκία θα πρέπει «να δράσει από κοινού με τις μουσουλμανικές χώρες», αυξήθηκε από 12,5% σε 19,5%. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, 85,1%, λένε ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Levant (ISIL) είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, υπάρχει και ένα 24,1%, το οποίο δεν θεωρeεί ότι αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Συνολικά το 65,4% πιστεύουν ότι ISIL είναι μια απειλή, ενώ το 10,5% παραμένουν αναποφάσιστοι.
Μειωμένο ενδιαφέρον για Ε.Ε.
Όταν ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να πουν αν θέλουν η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε., το 42,4% δήλωσαν «ναι», σε σύγκριση με το 47,5% του 2013, ενώ πάνω από 20% παραμένουν αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Sinem Akgul, στην εφημερίδα Zaman, μια τέτοια μείωση παρατηρήθηκε έντονα κατά την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, επτά στους δέκα Τούρκους πιστεύουν ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει αποκλειστεί. Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας έχει μπλοκαριστεί, το 46,2% δήλωσαν «τη διαφορά στη θρησκεία και την ταυτότητα» μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.

Αφήστε μια απάντηση