Blog

2016-03-03. Σκέψεις και απόψεις ενός νέου για τη μάστιγα του προσφυγικού!

2016-03-03. Σκέψεις και απόψεις ενός νέου για τη μάστιγα του προσφυγικού!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να κάνω περαιτέρω έρευνες και αναλύσεις. Απλά θα αναφέρω κάποια ζητήματα  βάσει των γνώσεων μου των εμπειριών μου και της προσωπικής μου κρίσης.
     Το προσφυγικό είναι μια μάστιγα με απρόβλεπτες συνέπειες. Κανείς επί της ουσίας δεν έχει συνειδητοποιήσει τις συνέπειες αυτής της βραδυφλεγούς βόμβας. Ασφαλώς αιτίες και λόγοι υπάρχουν. Οπωσδήποτε ο εμφύλιος στη Συρία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και κανείς δεν γνωρίζει το οριστικό του τέλος. Τα συμφέροντα που σχετίζονται με τις πετρελαιοπηγές στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολύ πιο πάνω από τους χιλιάδες νεκρούς του αιματηρού εμφυλίου  και τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών προς την Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον.
     Αυτό είναι μια πλευρά. Την ίδια στιγμή  ελλοχεύει ένας άλλος κίνδυνος που ακούει στο όνομα Ισλάμ και τείνει να διαταράξει τις πληθυσμιακές, θρησκευτικές και πολιτισμικές  ισορροπίες στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευθεί γεωπολιτικά οφέλη και να δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας είναι νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  Ο άλλος πρωταγωνιστής είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα πέραν της  οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δέχεται και το φορτίο των προσφύγων. Η Χώρα μας διαθέτει μια ευαισθησία στους πρόσφυγες και αυτό είναι γνωστό από την σύγχρονη ιστορία. Όμως και το Ελληνικό κράτος διαθέτει συγκεκριμένες αντοχές. Είναι αδύνατο να δεχθεί έναν ανεξέλεγκτο αριθμό προσφύγων. Οι συνέπειες είναι ήδη οδυνηρές. Οι υποδομές παρόλο τις φιλότιμες προσπάθειες απλών ανθρώπων και εθελοντών είναι ανεπαρκείς με οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους χιλιάδες πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους της χώρας.
   Από την άλλη πλευρά θα έπρεπε η Ελλάδα να προχωρήσει σε μια συγκεκριμένη πολιτική η οποία να βασίζεται στις ποσοστώσεις προσφύγων σε συνεργασία με την Τουρκία προσπαθώντας μέσω του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να  δεσμεύσει την Τουρκία έτσι ώστε να κρατά τους πρόσφυγες στα παράλια.
   Την ίδια στιγμή ορισμένες χώρες της Ε.Ε υιοθετούν την πολιτική των κλειστών συνόρων με αποτέλεσμα η θηλειά για τη χώρα μας να γίνεται όλο και πιο σφικτή. Αναμφίβολα δεν είναι ότι πιο ευχάριστο για την Ευρώπη να δέχεται ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων αφού κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με έξαρση μουσουλμανικού στοιχείου και με ραγδαία επιδείνωση κρουσμάτων ανομίας και αλλοίωση πληθυσμιακών και θρησκευτικών στοιχείων. Ίσως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως θα ήταν η δομή της Ευρώπης  αν είχε  είχε καταληφθεί η Βιέννη το 1683.
   Από την άλλη πλευρά θα πρέπει και η Αυστρία να αντιληφθεί ότι δεν είναι η Αυστροουγγαρία του 19 ου αιώνα, και ούτε  ο νυν Υπουργός Εξωτερικών είναι ο Μέττερνιχ. Η Αυστρία που η ίδια επεδίωξε το 1995 να εισέλθει στους κόλπους της Ε.Ε. θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες που διέπονται από τους θεσμούς των Ευρωπαικών Οργάνων και να προσαρμόζει τις λύσεις που επιδιώκει μέσα στα Ευρωπαϊκά θεσμικά  πλαίσια.
 Την ίδια στιγμή και οι άλλες χώρες που υιοθετούν την πολιτική κλειστών συνόρων θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μακροπρόθεσμα θα είναι μπούμεραγκ  και για τις ίδιες. Ας γίνει σαφές ότι με τείχη και κλειστά σύνορα το μόνο που θα επιτευχθεί. θα είναι αναρχία χάος όπου κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίσει την κατάληξη αυτού του αναβρασμού. Την ίδια στιγμή το θέμελιο της Ευρώπης θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, κάτι που με αγώνες έχτισαν οι πατέρες της Ευρώπης 65 χρόνια πρίν.
Τελειώνοντας θα ήθελά έστω και την ύστατη ώρα να βρεθούν λύσεις χωρίς σκοπιμότητες και συμφέροντα και τούτο διότι το μέλλον της Ευρώπης φαντάζει δυσοίωνο.

Με εκτίμηση
Νίκος Χιωτης

Αφήστε μια απάντηση