21/7/2016.  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   ΜΕΛΩΝ (8/7/2016-14/7/2016)

21/7/2016. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ (8/7/2016-14/7/2016)

Απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.
Σχέδιο ανατροπής και ενδεχομένως δολοφονίας του Ερντογάν αποτράπηκε με συνέπεια να συλληφθούν 357 στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όλων των βαθμίδων. Μεταξύ αυτών ήταν ένα αντιναύαρχος, ένας υποναύαρχος και τρεις πλοίαρχοι του τουρκικού Ναυτικού που οδηγηθήκαν στο στρατοδικείο. Συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών του τουρκικού Στρατού έλαβαν χώρα και στην Κωνσταντινoύπολη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ύποπτοι είχαν επαφές στις ΗΠΑ, υπονοώντας ισχυρή διασύνδεση με τον Φετ. Γκιουλέν αλλά και παρασκηνιακή αμερικανική δράση προς ανατροπή του Ερντογάν. Αρμόδιος της Ασφάλειας στη Σμύρνη αποκάλυψε ότι πρόκειται για μεγάλη υπόθεση κατασκοπείας υπέρ ξένης χώρας. Πρόκειται για αξιωματικούς ιδεολογικά αφοσιωμένους στον ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν δείχνει να θεωρεί υπεύθυνους αυτούς που τον φιλοξενούν.
 
Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για δράση στη Μεσόγειο
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει ευρύτερη δραστηριοποίηση στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 8 & 9 Ιουλίου 2016. Ανακοινώθηκε από τον Γεν. Γραμματέα Στόλτενμπεργκ ο μετασχηματισμός της τρέχουσας επιχείρησης Active Endeavour σε αποστολή ασφαλείας (security mission) με την ονομασία Sea Guardian.
Αυτή η αποστολή θα είναι η πρώτη ενισχυμένη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρ. Ένωση στην κεντρική Μεσόγειο και επιβεβαιώθηκε από την Κοινή Διακήρυξη Στόλτενμπεργκ, Τουσκ και Γιουνκέρ.
Σημειώνεται, ότι η επιχείρηση Active Endeavour ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με σκοπό την προστασία της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο. Πολεμικά πλοία από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία αποτελούν τον κορμό της Active Endeavour, μαζί με περιπολικά σκάφη από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία.
Η Συμμαχία θα συνδράμει την επιχείρηση Sophia της Ευρ. Ένωσης στη συλλογή πληροφοριών, στην παρατήρηση και στην αναγνώριση (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance – ISR), καθώς επίσης και στην ανάπτυξη της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης. Η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και της τρομοκρατίας και η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοϊας περιλαμβάνονται επίσης στα καθήκοντα της Sea Guardian. Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει  μελλοντικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που θα επιχειρούν από τη βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας.

Τα μηνύματα Ομπάμα για Πούτιν, για Φιλιππίνες και για στενότερη αμυντική συνεργασία.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ Βαρσοβία όταν ο Τσίπρας επισήμανε, ότι το προσφυγικό θα κλείσει μόνο όταν τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: “Θα πρέπει να συμβάλει και ο φίλος σου ο Πούτιν”.
Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, ο Ομπάμα φέρεται να είπε: “Ξέρω ότι διαμορφώνεις σφικτό πλαίσιο ελληνο-κινεζικής οικονομικής συνεργασίας, αλλά να είσαι προσεκτικός στο θέμα με τις Φιλιππίνες”.
Επίσης, είπε να έχουν πιο συχνές επαφές οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών για θέματα αμυντικής συνεργασίας.
Δημοσίευμα των Financial Times κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «έσπασε» την ομόφωνη θέση του ΝΑΤΟ και κάλεσε για συνεργασία με τη Ρωσία. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λέγεται ότι επέκριναν και την αναγγελία του υπουργού Άμυνας της Ελλάδος για νέα συνεργασία με τη Ρωσία, που αφορά δημιουργία μιας γραμμής παραγωγής ρωσικών φορητών όπλων της εταιρείας Καλάσνικωφ και αναμένουν εκλογές με νικητή τον Μητσοτάκη.

Η Βουλγαρία δεν συμφωνεί με τα σχέδια του ΝΑΤΟ για δημιουργία Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσωφ πρότεινε από το Βέλικο Τύρνοβο την αποστρατικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ο Μπορίσωφ είχε ανακοινώσει, ότι η Βουλγαρία προσπαθεί να μην εμπλακεί σε μια σύγκρουση και ότι δεν χρειάζεται ένας πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα. Οι θέσεις του αυτές απεικόνισαν την αντίθεση της Βουλγαρίας, όσον αφορά ένα σχέδιο για δημιουργία Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ΝΑΤΟ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΝΑΤΟ τον προσεχή Οκτώβριο.
Σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας,  ο Μπορίσωφ τόνισε ότι ο Ομπάμα, ο Τουσκ και ο Γιουνκέρ αποφάσισαν να τις συνεχίσουν, «εμείς ως κράτος έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες».

Η Μολδαβία ζήτησε το ΝΑΤΟ να διώξει τον ρωσικό στρατό από την Υπερδνειστερία.
Κατά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας  ζήτησε βοήθεια για να απαλλαγεί η χώρα του από τα ρωσικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, όπου βρίσκονται εδώ και 25 χρόνια παράνομα. Πρόσθεσε ότι το σύνταγμα της Μολδαβίας ορίζει  το κράτος του ως ουδέτερη χώρα. Πρότεινε όμως να διατηρηθούν ως το 2019 οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ιταλικός τυφώνας απειλεί την Ευρώπη
Υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης των ιταλικών τραπεζών που μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Τα ανοίγματα στην αγορά παραγώγων της Deutsche Bank, που ξεπερνούν αυτά της Lehman Brothers, απειλούν την Ευρώπη με τραπεζικό χάος.  Δεδομένου του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία η έκθεση σε παράγωγα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών μεγιστοποιεί το πρόβλημα. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι αναφέρθηκε πρόσφατα άμεσα στη Deutsche Bank, η οποία είναι ανοικτή με 54,7 τρισ. € σε παράγωγα, δηλαδή σχεδόν 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας.
Ο ιταλός πρωθυπουργός επιμένει να χρησιμοποιηθεί κρατικό χρήμα, το Βερολίνο όμως επιθυμεί πρώτα «κούρεμα». Ο κανόνας που αφορά την οδηγία BBRD (τέθηκε σε ισχύ φέτος) προβλέπει, ότι για να επιτραπεί σε μια τράπεζα να υποστηριχθεί από κρατικά κεφάλαια, θα πρέπει να έχει προηγηθεί «κούρεμα» μετόχων και πιστωτών της (ομολογιούχων και καταθετών), μέχρι του ποσού που απαιτείται για να φθάσει η κεφαλαιακή της επάρκεια στο 8%.
Αν ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα του προσεχούς Οκτωβρίου, που αφορά συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, πέραν των δυσμενών πολιτικών εξελίξεων θα υπάρξουν ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις. Η Citigroup εκτιμά, ότι αν υπάρξει κρατική υποστήριξη στις ιταλικές τράπεζες, αυτή θα συνοδευτεί πιθανότατα και από απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές.
Τα βασικά ιταλικά προβλήματα φαίνεται να είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 360 δισ. €, που ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος, που ξεπερνά το 133% του ΑΕΠ. Αν οι Iταλοί καταθέτες χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις τράπεζες, η οικονομική κατάρρευσης της Ιταλίας θα επηρέαζε άμεσα όλη την ευρωζώνη. Εκτεθειμένες στην Ιταλία είναι κυρίως οι γαλλικές τράπεζες, με 278 δισ. €, και ακολουθούν οι γερμανικές, με 90 δισ. € και άλλες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές τράπεζες. Αρμόδιος της Deutsche Bank δήλωσε, ότι ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης  χρειάζεται μόνο 150 δισ. € νέα κεφάλαια από τα κράτη για να διασωθεί, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό τη στιγμή που μόνο τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών έχουν υπερβεί τα 360 δισ. € και των ελληνικών τα 100 δισ. €. Οι αναμενόμενες κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία, λόγω υπερβάσεων του ορίου του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας στα δημοσιονομικά ελλείμματά τους εκτιμάται, ότι θα δυσκολέψουν το ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα.

Διεθνείς παράγοντες ζητούν παραίτηση του Γκρούεφσκι από το κόμμα
Μετά τα σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, την αμνηστία που χορήγησε ο πρόεδρος Ιβάνωφ και την ανάκλησή της από τον ίδιο μετά από απαίτηση Ευρωπαίων και Αμερικάνων, την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, που αναβλήθηκαν και στη συνέχεια ματαιώθηκαν επ’ αόριστον, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι δείχνουν να προωθούν στη θέση του πρωθυπουργού τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Ποπόσκι, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα η Βικτώρια Νούλαντ, που δείχνει να ακολουθεί τα χνάρια της Μαντλίν Ολμπράιτ.

Αρχηγός γαλλικών μυστικών υπηρεσιών: «Η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιου πολέμου»
Ο αρχηγός γαλλικών μυστικών υπηρεσιών μιλώντας σε επιτροπή της γαλλικής εθνοσυνέλευσης δήλωσε πως «μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Γάλλων, ή ένα κύμα σεξουαλικών επιθέσεων  τύπου Κολωνίας θα οδηγήσουν σε ένα τεράστιο κύμα αντιποίνων από την άκρα δεξιά, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
 «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου» είπε χαρακτηριστικά και φαίνεται να προεξοφλεί μια τέτοια γενικευμένη σύρραξη εντός της Γαλλίας: «Αυτή η αντιπαράθεση νομίζω, ότι τελικά θα γίνει. Με μόνο μια ή δύο επιθέσεις θα γίνει» συμπλήρωσε.
Στις 11 Ιουλίου 2016 μυστική γερμανική αναφορά που διέρρευσε στον Τύπο ανέφερε πως τουλάχιστον 1.200 γυναίκες υπέστησαν σεξουαλική βία από ισλαμιστές στη Γερμανία την πρωτοχρονιά (κυρίως στην Κολωνία και στο Αμβούργο) και ο Γάλλος αρμόδιος βλέπει άμεσους ανάλογους κινδύνους εκδήλωσης βίας για τη χώρα του.

Απόφαση-σταθμός κατά της Κίνας από την Χάγη με ελληνικό ενδιαφέρον: «Δεν έχει δικαιώματα στη Νότια Σινική Θάλασσα»
Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε, αναφορικά με τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας υφάλων και ατόλων στη Νότια Σινική Θάλασσα, ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση, ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της «γραμμής με τις 9 παύλες» (Nine Dash Line), δίνοντας δίκιο στις Φιλιππίνες, οι οποίες είχαν προσφύγει μονομερώς στη Χάγη. Το Δικαστήριο αποφάσισε συγκεκριμένα, ότι η διακεκομμένη γραμμή που προβάλλει η Κίνα στο χάρτη της Νότιας Σινικής Θάλασσας  είναι παράνομη και αυθαίρετη, και τα ιστορικά δικαιώματα που προβάλλει η Κίνα δεν έχουν καμία ισχύ με βάση το διεθνές δίκαιο και τα νησιά Spratly δεν αποτελούν νησιά όπως αυτά ορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Στην απόφαση, η οποία εξυπηρετεί άμεσα τα αμερικανικά συμφέροντα, αναφέρεται ότι «η Κίνα έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της με (α) την παρεμβολή στα δικαιώματά της στα θέματα αλιείας και εξερεύνησης πετρελαίου, (β) με την κατασκευή τεχνητών νησιών και (γ) με την αδιαφορία της να σταματήσει τους Κινέζους αλιείς να ψαρεύουν στην ΑΟΖ της».
Μόνο στο θέμα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των δυο πλευρών, το οποίο εξαιρείται από την δικαιοδοσία του UNCLOS, το Δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση γιατί θεώρησε ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά την απόφαση, ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση έχοντας δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα την αποδεχθεί και δεν θα την αναγνωρίσει.

Αφήστε μια απάντηση