21/7/2016.  Οι δίκες της Σμύρνης

21/7/2016. Οι δίκες της Σμύρνης

Ο Ερντογάν γνωρίζει την ιστορία με τις λεγόμενες δίκες της Σμύρνης, ενώ δεν αποκλείεται να «αξιοποιήσει» άμεσα τη μέθοδο του Κεμάλ.

Στις 15 Ιουνίου του 1926 ο Μουσταφά Κεμάλ ταξίδευε με τρένο προς τη Σμύρνη. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, σε κάποιον ενδιάμεσο σταθμό, πληροφορήθηκε ότι ετοιμαζόταν μεγάλη συνωμοσία εις βάρος του.

Αντί του Κεμάλ έφθασε στη Σμύρνη ένα έκτακτο στρατοδικείο που εντός 25 ημερών καταδίκασε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ιδιαίτερα αποδεικτικά στοιχεία 15 άτομα εις θάνατον, τα οποία οδηγήθηκαν αμέσως στην αγχόνη. Οι δίκες εξπρές συνεχίσθηκαν στην Αγκυρα όπου κατηγορήθηκαν 21 μέλη του κοινοβουλίου και 50 μέλη της παλαιάς ηγεσίας των Νεότουρκων. Οι καταδίκες συνεχίσθηκαν μέχρι την άνοιξη του 1927.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι στη συνωμοσία ήσαν αναμεμειγμένοι μόνον 3 παλαιοί πολιτικοί που είχαν προσλάβει 5 εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Ο Κεμάλ όμως βρήκε την ευκαιρία να εκκαθαρίσει όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Μέχρι τον θάνατό του το 1938 κυβέρνησε απολυταρχικά την Τουρκία χωρίς αντιδράσεις.

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή της Κυριακής.

ΕΔΩ! η συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση