Blog

22/2/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο:15/2-22/2

22/2/2017. Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Επισκοπεί τον Τύπο:15/2-22/2


15/2 – Στο 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα κατά τον πρώτο μήνα του έτους, ενισχύοντας, ενδεχομένως, τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 325 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφεται συγκράτηση των δαπανών κατά 137 εκατ. ευρώ. Οι ανωτέρω εξελίξεις οδήγησαν στη διαμόρφωση πρωτογενούς αποτελέσματος ύψους 1 δισ. ευρώ, έναντι αντίστοιχου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 και στόχου για 670 εκατ. ευρώ.


15/2 – Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Yahoo βρίσκεται η Verizon Communications, ύστερα από τη δημιουργία ενός νέου πλάνου, που προβλέπει ότι η τιμή πώλησης θα είναι μικρότερη κατά 250 με 350 εκατ. δολάρια από την αρχική συμφωνηθείσα τιμή των 4,83 δισ. δολαρίων.

15/2 – Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να προσφύγει, από κοινού με άλλους εμπορικούς εταίρους, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), στην περίπτωση που φορολογήσει τις εισαγωγές η κυβέρνηση Τραμπ. Οπως αποκάλυψε στους Financial Times ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Γίρκι Κατάινεν, η Ενωση θα ήθελε να αποφύγει έναν «καταστροφικό» εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ωστόσο είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της και την ισχύ των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Παράλληλα, η Ενωση εντείνει την προσπάθεια να ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες με χώρες της Ασίας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ενωση διαπραγματεύεται με 10 από τις 12 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (TPP), συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur) και προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις με χώρες του Περσικού Κόλπου που έχουν «βαλτώσει» από το 2008.

15/2 – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά, εξέλιξη που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ασπίδα προστασίας απέναντι στο κύμα προστατευτισμού που καλλιεργείται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

15/2 – Το Eurogroup και το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελούν αντικείμενο εκτενούς ανάλυσης τελευταίου άρθρου του περιοδικoύ Economist.

Σύμφωνα με την ανάλυση, θεωρείται απίθανο η αξιολόγηση να κλείσει άμεσα, ενώ παρά το γεγονός πως ο Economist πιστεύει πως η δόση θα αποδεσμευθεί εν καιρώ, «βλέπει» πρόωρες εκλογές και μεγάλη πιθανότητα επέλευσης του Grexit.

16/2 – Σε πληθωρισμό, ελέω έμμεσων φόρων, επέστρεψε η ελληνική οικονομία μετά 45 μήνες αρνητικού πληθωρισμού, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 σε 1,2%. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2013 ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκε μηδενική μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση


16/2 – Τη συνεργασία με την Kerogen Capital, όμιλο διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund manager), ο οποίος δραστηριοποιείται στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η Energean Oil. Συγκεκριμένα, η Kerogen Capital, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα λάβει την έγκριση από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, πρόκειται να επενδύσει ένα αρχικό ποσό ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ενόψει της επένδυσης ύψους περίπου 1,3 δισ. δολ. για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων. Το ποσό της επένδυσης θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των μελετών του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων (Front End Engineering Design) και του Σχεδίου Ανάπτυξης (Field Development Plan) των δύο κοιτασμάτων, που έχει ήδη ανατεθεί στην Technip FMC.

16/2 – Διπλασιασμό των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη αναμένει φέτος η εταιρεία Deloitte, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Οι πωλήσεις μπορεί να φθάσουν τα 200 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2017, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις λίγο μεγαλύτερες των 100 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το 2016, σημειώνει η Deloitte, που συμβουλεύει τράπεζες και επενδυτές για συναλλαγές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL). O ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας επιβαρύνεται από τοξικά δάνεια άνω του 1 τρισ. ευρώ, τα οποία δυσκολεύεται να παραβλέψει μετά την κρίση στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πέρυσι νέα μέτρα για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει προτείνει τη δημιουργία μίας «κακής» τράπεζας (bad bank) που θα αγοράζει τα δάνεια αυτά με κρατική στήριξη.

16/2 – Τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας πενταετίας παρουσίασε ο αριθμός των εργαζομένων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Βρετανία το δ΄ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας. Είναι μία ακόμη ένδειξη των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλούνται στη βρετανική οικονομία από το δημοψήφισμα για το Brexit, όταν προ ημερών το βρετανικό Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές ελλείψεις στην προσφορά εργατικού δυναμικού. Σε έκθεσή του τονίζει ότι παρατηρείται έλλειψη ικανών στελεχών σε τομείς της οικονομίας που απασχολούν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων, λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit.

16/2 – Πιθανότητες 60% δίνουν οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη την επόμενη πενταετία.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους για τη χώρα, δεν τίθεται θέμα αν, αλλά πότε θα συμβεί το Grexit. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναπτυχθεί, παραμένοντας εντός της Ευρωζώνης, ακόμη και με το καλύτερο σενάριο, το οποίο απέχει από την πραγματικότητα, επί του παρόντος. Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, σημειώνουν, θα αργήσουν να αποδώσουν και εν τω μεταξύ τα μέτρα περικοπής των δαπανών και αύξησης των φόρων θα συνεχίζουν να συμπιέζουν την εγχώρια ζήτηση και να εμποδίζουν την ανάπτυξη.

17/2 – Η υψηλή φορολογία δεν λύνει το πρόβλημα διότι ωθεί τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς που πληρώνουν φόρο εισοδήματος να αναζητούν διέξοδο στην παραοικονομία και τη μετανάστευση, επισημαίνει ο ΣΕΒ με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η έμφαση με την οποία οι θεσμοί θέτουν το ζήτημα της υπερφορολόγησης των παραγωγικών στρωμάτων της οικονομίας και ιδιαίτερα της μισθωτής εργασίας δεν είναι οικονομικά βιώσιμη πολιτική, αναφέρει ο ΣΕΒ και υπογραμμίζει ότι με την κατάργηση προνομίων πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν και να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι πόροι για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.


17/2 – Οι προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed μέχρι το τέλος του έτους αυξήθηκαν σημαντικά την εβδομάδα που διανύσαμε, ύστερα από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν σε επιτροπή του Κογκρέσου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποφασιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, με την προϋπόθεση ότι τα επερχόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

17/2 – Αν και υπάρχει τεράστιο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών στην Ισπανία, μετά την κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μια εταιρεία θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κτιστούν ακόμα περισσότερα σπίτια. Η Neinor Homes, την οποία εξαγόρασε ο επενδυτικός κολοσσός ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) του Ντάλας Lone Star το 2014, σκοπεύει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ισπανίας. Σχεδιάζει να πετύχει αυτόν τον στόχο δραστηριοποιούμενη στις μεγάλες πόλεις, όπου τα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται, όπως δηλώνει ο Χουάν Βελάγιος, διευθύνων σύμβουλος της Neinor Homes.

18/2 – Σε 180 έφθασε ο αριθμός των ξενοδοχείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικής εταιρείας HotelBrain, η οποία από την αρχή του έτους έως σήμερα ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

18/2 – Η Apple σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον χώρο των μίντια. Στοχεύει, μάλιστα, οι πωλήσεις της από την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών να αγγίξουν τα 50 δισ. δολάρια έως το 2020. Οπως ανακοίνωσε ο Τιμ Κουκ, η Apple θέλει να δημιουργήσει ένα καινοτόμο προϊόν που θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία παραγωγής μιντιακών προγραμμάτων. Η πρώτη προσπάθεια της Apple να μπει στον χώρο της τηλεόρασης έγινε πέρυσι, με την εκπομπή «Carpool Karaoke», μέσω του Apple Music.

18/2 – Αρκετές υπερπολυτελείς θαλαμηγοί τα τελευταία χρόνια επιλέγουν το Πέραμα, την Ελευσίνα ή τη Χαλκίδα για μετασκευές-επισκευές, συντήρηση ή ακόμα και ναυπήγηση. Mega yachts που περιλαμβάνονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας λίστας με τα μεγαλύτερα και ακριβότερα σκάφη, αναφέρει η Καθημερινή.

Αυτή την περίοδο στο Πέραμα και στην Ελευσίνα βρέθηκαν περισσότερα από τέσσερα τέτοια πλοία, όπως το 133 μέτρων Al Mirqab και το 139 μέτρων Al Salamah, που κατατάσσονται στη 14η και 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αντίστοιχα. Το δε 16ο μεγαλύτερο διεθνώς, το Maryah, «χτίστηκε» εξ ολοκλήρου το 2014 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πάνω στη γάστρα ρωσικού ερευνητικού πλοίου πολωνικής ναυπήγησης του 1991 και κατά πολλούς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από θαλαμηγούς που ναυπηγούνται στη Β. Ευρώπη. Αλλά δεν είναι μόνον τα Ναυπηγεία Ελευσίνας που έχουν κάνει τέτοιες δουλειές ή που επιλέγονται από τους ιδιοκτήτες των mega yachts για να κάνουν επισκευές. Τα Ναυπηγεία Χαλκίδας, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Περάματος, το Ναυπηγείο Σπανόπουλου στο Πέραμα, το Ναυπηγείο Ψαρρού, η PrivatSea Marine Services στην Ελευσίνα και άλλοι εμφανίζονται να έχουν πλέον σημαντικά μερίδια στην αγορά της Μεσογείου προσελκύοντας δουλειές υψηλής προστιθέμενης αξίας, που με τη σειρά τους απασχολούν εκατοντάδες μικρότερους υπεργολάβους, σημειώνουν στην «Κ» οι ειδήμονες.

Εμβληματικά yacht όπως τα προαναφερθέντα και το Topaz και το Turama, το 6ο και το 22ο στη λίστα με τα μεγαλύτερα του κόσμου του Boat International, αλλά και εκατοντάδες «μικρότερα» mega yachts και, βέβαια, η πλειονότητα των ελληνόκτητων θαλαμηγών και όχι μόνον συντηρούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η ύπαρξη τεχνογνωσίας μεταξύ των Eλλήνων εργαζομένων στα ναυπηγεία και των επιχειρήσεων του κλάδου, καρπός εμπειρίας δεκαετιών, θεωρείται απαράμιλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
19/2 – Deutsche Bank και Commerzbank προειδοποίησαν για νέες ζημίες 346 και 600 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, από μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια. Οι νέες ζημίες στην Commerzbank θα προστεθούν στα 559 εκατ. που έχασε από τον κλάδο το 2016 και ακόμα περισσότερα πριν από αυτό.

19/2 – Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εισαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων, μέσω του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το έργο, που τυγχάνει της στήριξης της Ουάσιγκτον, επειδή συμβάλλει στην απεξάρτηση της ευρύτερης περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο και ανοίγει μια ακόμη αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές, θα τροφοδοτηθεί –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– με αέριο από την Cheniere. Οπως δείχνουν μάλιστα τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η εταιρεία έχει πλέον στενότατη συνεργασία με μία εκ των μεγαλομετόχων του project της Αλεξανδρούπολης, την GasLog.

19/2 – Αρνήθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι πρόσφατα απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη και επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει. «Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)», πρόσθεσε.

19/2 – Το τίμημα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., που ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ, και τα δικαιώματα όσων Βρετανών ζουν στην Ε.Ε. θα συζητηθούν πρωτίστως από τις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο και όχι σε μια νέα εμπορική συμφωνία μαζί του. Η σκληρή γραμμή του Μισέλ Μπαρνιέ, του αρμόδιου διαπραγματευτή της Ε.Ε. για την έξοδο της Βρετανίας (Βrexit), συνίσταται στο ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 θα συζητείται απλώς και μόνο το «διαζύγιο» και το τίμημά του των 60 δισ. ευρώ και όχι εκ παραλλήλου και το μελλοντικό καθεστώς των διμερών εμπορικών σχέσεων, όπως επιθυμεί το Λονδίνο.

Οπως αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times, ο κ.Μπαρνιέ τάσσεται υπέρ μιας στενής προσέγγισης και αυτό αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση για τη βρετανική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Το προαναφερθέν ποσό έχει να κάνει με τις απώλειες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που θα προκύψουν με την έξοδο της Βρετανίας.

19/2 – Ενας ιδιότυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου – Παρισιού και Βερολίνου – Ντιτρόιτ, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης πώλησης της Opel-Vauxhall από τη μητρική της εταιρεία GM στη γαλλική PSA Peugeot-Citroen. Το Βερολίνο έχει εξοργιστεί, επειδή, όπως διατείνεται, δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για τις συνομιλίες σχετικά με την εξαγορά. Πάντως, η Opel-Vauxhall (με αυτό το όνομα είναι γνωστή στη Βρετανία) είναι ζημιογόνος επί σχεδόν 20 χρόνια, και η GM θέλει να επικεντρωθεί σε πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Ωστόσο, η εξαγορά της από την Peugeot θα σημάνει το κλείσιμο εργοστασίων και απώλειες πολλών θέσεων εργασίας.

20/2 -Ελλειμμα 1,1 δισ ευρώ παρουσίασε το 2016 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έναντι  πλεονάσματος 206 εκατ. το 2015, όπως αναφέρει έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών τον Δεκέμβριο του 2016.

20/2 – Ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών στην ελληνική οικονομία, διακρίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, στο τελευταίο τεύχος του τετραμηνιαίου περιοδικού του «Οικονομικές Εξελίξεις» που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και προβλέπει ενδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

20/2 – Στις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να προ-νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, για την περίοδο μετά το 2019, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση για τη σύνθεση των μέτρων που θα ξεκλειδώσει τη β’ αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

20/2 – Συνεχίζεται η αναταραχή στη γαλλική αγορά ομολόγων, με τη διαφορά στην απόδοση των γαλλικών δεκαετών ομολόγων από τα γερμανικά να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012. Αιτία για τη νέα αύξηση του spread είναι η μείωση της διαφοράς μεταξύ της υποψηφίου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν και των δύο πιθανότερων αντιπάλων της στον δεύτερο γύρο, του ανεξάρτητου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν.

20/2 – Πολύ πιο ακανθώδες από το ζήτημα της αξιολόγησης θεωρεί η τράπεζα Barclays ότι είναι αυτό της αρνητικής αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ. Η Τράπεζα δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει πλήρης συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα και στα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Αυτό σημαίνει, κατά την άποψή της, ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι απίθανο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εγκαίρως, καθώς δεν πιθανολογεί ότι η Φρανκφούρτη θα κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από το ΔΝΤ, ιδίως από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

20/2 – Αυξημένο κατά 2,7 δισ. ευρώ περίπου ήταν το χρέος της κεντρικής διοίκησης στο τέλος Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα 326,358 δισ. ευρώ. Χθες, ωστόσο, η Ελλάδα εξόφλησε 2 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως αποτέλεσμα της πώλησης της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας ανάλογη μείωση του χρέους.

20/2 – Τις ενστάσεις της για την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε. διατύπωσε η Κομισιόν σε έκθεσή της για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνει την Ουγγαρία με τη Σερβία και η οποία προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από την Κίνα. Στο πλαίσιο της αναβίωσης του επενδυτικού προγράμματος «Δρόμος του Μεταξιού», η Κίνα προσβλέπει στην κατασκευή έργων υποδομής και στη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων που θα επιτρέψουν τη συνεργασία Ασίας – Ευρώπης.

20/2 – Μετά το σκάσιμο της «φούσκας» στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, οι Αμερικανοί είναι σήμερα εκτεθειμένοι σε μεγάλο όγκο δανείων για αγορά αυτοκινήτου. Κάθε Αμερικανός με δίπλωμα χρωστάει, κατά μέσον όρο, περίπου 6.100 δολάρια σε δόσεις δανείου. Τα χαμηλά επιτόκια, οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και η τελευταία γενιά των πιο ελκυστικών και γρήγορων οχημάτων ώθησαν τους Αμερικανούς οδηγούς να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο.

Κατά συνέπεια, τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Ανέρχονται σε 1,16 τρισ. δολάρια και δημιουργούν φόβους για σκάσιμο νέας «φούσκας» στις ΗΠΑ, μετά την κρίση στεγαστικών δανείων που οδήγησε σε κατάρρευση το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

20/2 – Οι κατοικίες στα γερμανικά αστικά κέντρα είναι υπερτιμημένες κατά 15% με 30%, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται πως θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αντίθεση των Γερμανών στην επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

20/2 – Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας IHS Markit, που περιλαμβάνει υπηρεσίες και μεταποίηση, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 56 από 54,4 τον Ιανουάριο. Η τελευταία φορά που είχε φτάσει αυτό το επίπεδο ο σύνθετος PMI ήταν τον Αύγουστο του 2011.

21/2 – Δραματική αύξηση των απολύσεων έναντι των προσλήψεων, με τις απώλειες θέσεων εργασίας να καταγράφουν τον Ιανουάριο αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, αύξηση της εγγεγραμμένης στον ΟΑΕΔ ανεργίας και επέλαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης δείχνουν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕργΑνη και τον ΟΑΕΔ.

 
Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι αρνητικό σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως, φαίνεται ότι καταγράφηκαν στις παραγωγικές ηλικίες 30-44 ετών (-12.125 θέσεις εργασίας). Την επιδείνωση των δεικτών αποδεικνύουν και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία, καθώς προκύπτει ότι τον εξεταζόμενο μήνα Ιανουάριο, οι άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 17.337 άτομα σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και κατά 24.652 κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

21/2 – To σχέδιο για δεύτερο κέντρο logistics στον Πειραιά ενεργοποιεί διά του ΟΛΠ η Cosco, μετά την απόφασή της πέρυσι να μη διεκδικήσει τα 600 στρέμματα από τα συνολικά 2.200 του Θριάσιου στον σχετικό διαγωνισμό.

Ειδικότερα, ξεκινά φέτος το έργο της υπόγειας οδικής σύνδεσης των χώρων του ΟΛΠ, στην περιοχή του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων, με τον πρώην χώρο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) έκτασης 90 στρεμμάτων, ο οποίος έχει ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και εισηγμένης. Το έργο της υπόγειας διασύνδεσης έχει προϋπολογισμό πέντε εκατομμυρίων ευρώ και θα ενοποιήσει δύο χώρους που θα φιλοξενήσουν logistic center έκτασης 120 συνολικά στρεμμάτων.

21/2 – Μειώθηκαν κατά 878 εκατ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα της χώρας πέρυσι σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των τουριστικών φορέων της χώρας που έκαναν λόγο για το 2016 ως μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών σε επίπεδο ποσοστών υστέρησης των εσόδων. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό πέρυσι έπεσαν σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από τα έσοδα που είχαν εισρεύσει από τον τομέα στην ελληνική οικονομία το 2014.

21/2 – Για χρονοτριβή στο θέμα της εξυγίανσης των χωρών που βρίσκονται πραγματικά σε κρίση, κάνει λόγο σε άρθρο της η εφημερίδα «Die Welt», με αφορμή τις συζητήσεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.

«Οι βασανιστικές και ατελείωτες συζητήσεις για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συγκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης. Όταν συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, θα έπρεπε πρωτίστως να βρουν λύσεις για τις εστίες κρίσης, οι οποίες πραγματικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευσή της. Και τούτο διότι αυξάνονται οι φόβοι για την πιστοληπτική ικανότητα πολύ ισχυρότερων και γι’ αυτό σημαντικότερων χωρών μελών της» γράφει η Welt.

21/2 – Επενδύσεις σε 15 εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο (private equity fund), σχεδιάζει έως το 2019 το επενδυτικό ταμείο Diorama. Το Diorama δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2014, με πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου που είναι και ο βασικός επενδυτής με κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, να δοθεί το μήνυμα ότι «η απαξίωση της χώρας μπορεί να σταματήσει μέσα από επενδύσεις σε δυναμικές επιχειρήσεις».

Τα συνολικά προς επένδυση κεφάλαια του Diorama ανέρχονται σε 135 εκατ. ευρώ και εκτός από τη συμμετοχή του κ. Δασκαλόπουλου, προέρχονται από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η EIB και η EBRD, που έχουν επενδύσει 60 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 25 εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από Ελληνες επιχειρηματίες, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

22/2 – Τη διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα ζητά το 53% των Γερμανών πολιτών  ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό αυτών που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Stern, το 53% των Γερμανών πολιτών θεωρούν ότι θα ήταν σωστή η διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ της συνέχισής της.

22/2 – Με αρνητικό ρεκόρ, τουλάχιστον, της τελευταίας δεκαπενταετίας έκλεισε η περυσινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό σε ό,τι αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 11,3%, φθάνοντας σε 514,3 ευρώ έναντι 579,6 ευρώ το 2015. Κάμψη κατά 9,4% σημείωσε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι και τον περασμένο Δεκέμβριο, φθάνοντας σε 338,5 ευρώ. Η πτωτική τάση στη μέση δαπάνη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 αποτυπώνει τον φθηνό τουρισμό που προσείλκυσε σε μεγαλύτερες μάζες επισκεπτών κατά τη περυσινή σεζόν η χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ισπανία τον Δεκέμβριο κατέγραψε υπερτριπλάσια επίδοση στο μέγεθος της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι σε σχέση με την Ελλάδα. Ειδικότερα, η δαπάνη στην Ισπανία έφθασε σε 1.131 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015.

22/2 –  Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt το πρόσφατο Eurogroup δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. «Αυτό το αδιέξοδο στρέφει όμως και πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία. Αυτό διαφαίνεται από μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων κρίσης. Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη. Συγχρόνως οι καταθέσεις συρρικνώνονται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πιθανώς όμως με ευθύνη των μετόχων κι των πιστωτών».

Αφήστε μια απάντηση